✓ Artikkel verifisert av lege

Forekomsten av koker på huden, eller pustulære formasjoner, et ganske vanlig fenomen. De gir ingen alvorlig trussel mot helsen, men de er i stand til å levere betydelige ulemper. Kok i lysken hos kvinner kan forårsake smerte, holde bevegelse, forårsake moralsk ubehag.

Furuncle i lysken hos kvinner

Begrepet sykdom

En furuncle er en inflammatorisk lesjon og suppuration av hårfollikel, sebaceous kjertel og omgivende vev. Purulente bakterier, i det overveldende flertallet av stafylokokker, forårsaker sykdommen, selv om streptokokkerpatogener og blandede infeksjoner kan forekomme sjeldent. Disse mikroorganismer foretrekker en våt habitat, derfor er lyskenområdet ansett som en gunstig sone for dem.

HJELP! Vanligvis er stafylokokker alltid tilstede på overflaten av huden, men 90% av dem er ikke farlige.

Situasjonen endres når, under påvirkning av ulike provokerende faktorer, balansen mellom mikroorganismer forstyrres. Som et resultat av intensiveringen av aktiviteten til patogene bakterier, initieres en inflammatorisk prosess i området av hårrot og omgivende vev, dannet en eller flere furunkler (furunkulose).

årsaker til

Den etiologiske mekanismen til denne sykdommen utløses av en rekke faktorer:

 • dysfunksjon av immunsystemet, manglende evne til kroppens forsvar for å undertrykke patogenes aktivitet;
 • tar visse medisiner (immunosuppressive midler, cytostatika, etc.);
 • smittsomme sykdommer, spesielt det urogenitale systemet. Seksuelle sykdommer (gonoré, trichomoniasis, mycoplasmosis, herpes) bidrar til utseendet av furunkler i lysken;
 • hypotermi i kroppen. Denne faktoren er en vanlig årsak til utseendet av en koke i lysken, særlig i sykdommens tilbakevendende form. Dette refererer hovedsakelig til hypotermi i underkroppen (bade i en kald dam, utenom klær, etc.);

Faktorer som bidrar til utviklingen av den inflammatoriske prosessen

 • manglende overholdelse av personlig hygiene
 • Pedikulose i skjønnhetsområdet kan også utløse utviklingen av en koke;
 • økt sekresjon av svette, noe som fører til brudd på mikrofloraen i huden, dets beskyttende egenskaper, skaper et gunstig miljø for reproduksjon av bakterier;
 • metabolsk dysfunksjon, hormonell ubalanse;
 • mangel på vitaminer, hovedsakelig a, b og c;
 • skader på huden - slitasje, riper, kutt, som er "inngangsporten" for infeksjon;
 • bruk av trangt syntetisk undertøy som skaper friksjon gjelder også årsakene til patologien.

Utviklingsstadier og symptomer på sykdommen

Varigheten av sykdommen er ca. 10 dager. I løpet av denne tiden går furuncle hos kvinner i lysken gjennom tre standardfaser av utviklingen.

Utseendet til et tett, edematøst område med skarlet farge, som stiger over hudflaten - infiltreringsstørrelsen på 1-3 cm. Dette området øker gradvis, det blir smertefullt, i det midterste håret er synlig, siden kilden til betennelse er inne i follikel. Det er en prikkende følelse

Dette stadiet oppstår etter 3-4 dager etter sykdomsutbruddet og er preget av de mest levende kliniske manifestasjoner. Koken brygger, i midten dannes en purulent stang, hvis hode rager over overflaten av infiltraten. Ømhet øker, av denne grunn opplever kvinnen smerte i det berørte området mens du går, er tvunget til å begrense bevegelsen, det er en pulsering, det kan være forgiftning (temperaturen øker til 37-38 grader, ubehag), betennelse i lymfeknuter er mulig. Deretter bryter væsken inne i kjelen, som består av pus, lymf, blod, gjennom pustulaen og går ut.

VIKTIG! Ved åpningen av formasjonen er det nødvendig at dens kjerne nødvendigvis kommer ut (komprimert koagelkork), ellers kan et tilbakefall av sykdommen forekomme.

Etter at innholdet i kjelen og akselen er avvist, reduseres sårhet, hevelse, rødhet kraftig. Væsken for en stund kommer fremdeles ut av hulrommet. Såret av blå-rød farge smelter gradvis innen 2-3 dager og blir blek, det er ingen spor etter små formasjoner, et arr kan oppstå etter store formasjoner

behandling

Terapi for å kvitte seg med kvinnens lyske avhenger av hvilket stadium av utviklingen det er. Behandlingen utføres vanligvis på poliklinisk basis, i sjeldne kompliserte tilfeller kan det være nødvendig med sykehusinnleggelse (for eksempel i en abscess når den purulente prosessen påvirker det subkutane fettvevet).

Kok kan ikke klemmes ut

I de fleste tilfeller bruker legene lokal terapi. Følgende behandlingsmetoder brukes:

  Det felles punktet er vanlig antiseptisk behandling av det berørte området. Dette gjøres ved hjelp av hydrogenperoksid (3%), salisylsyre og borsyre (henholdsvis 2% og 3%). Behandling utføres fra kantene til området til senteret for å unngå spredning av infeksjon, håret i dette området må kuttes av;

Hydrogenperoksid for antiseptisk koking behandling

Salve til ekstern bruk Levomekol

Av de antibakterielle midlene, makrolider, er ofte kefalosporiner foreskrevet, og i resistente mikroorganismer, Rifampicin. Kanskje bruk av narkotika fra gruppen av NSAIDs med det formål å smerte lindring og anti-inflammatorisk effekt (Ibuprofen, Paracetamol, etc.).

Legen kan holde seg rundt det berørte området med antibiotika og novokainløsninger, ofte til og med en engangsprosedyre fører til en kur. I sjeldne tilfeller blir blokkaden gjentatt daglig eller annenhver dag til kjernen i kjelen kommer til utslippet. Det er også mulig å bruke komprimerer med en løsning av sølvnitrat (1%).

Ved åpningen av koker, legger kirurgen kirurgisk på formasjonssalisylsyre, som spiser det tynne vevet bort og fremmer frigjøring av væske. Kjernen fjernes av et klips, et elastisk bånd settes inn i hulrommet i 3 dager for utstrømning av pus, så fjernes det.

Kirurgisk excision av kjelen utføres i fravær av effekten av terapeutisk behandling og utseendet av komplikasjoner.

Kirurgisk fjerning av kjelen

Etter å ha åpnet opplæringen og utgivelsen av innholdet, består behandlingen i rehabilitering av såret. Stangen fjernes etter fullstendig avvisning fra huden.

Den dannede dyphulen behandles med hydrogenperoksid (3%), renset med saltvann fra pus og lymf. Med intervaller på 2-3 dager benyttes Vishnevsky salve i form av dressinger. Ichthyol salve etter åpning av kjelen brukes ikke lenger, da det blir et hinder for avvisning av pus og kjerne.

ADVARSEL! Ved utilstrekkelig desinfeksjon av sårhulen er det mulig å få tilbake sykdommen!

I helbredelsesperioden er det nødvendig å nøye overvåke hygiene i lysken, unngå svetting, trening, besøk på bad, badstuer, svømmebassenger. Du kan bruke krem ​​Contractubex. Det fremmer raskere sårheling og arr etter å ha suget store furunger.

Video - Årsaker og stadier av furunkulose

Kok under graviditet

Forekomsten av purulent utdanning i barnefødt av samme grunner som i andre tilfeller. Imidlertid er legemet til en gravid kvinne mer utsatt for de negative effektene av provokerende faktorer, siden i denne perioden er det naturlig hormonell ubalanse, nedsatt immunaktivitet og endring i metabolske prosesser.

Med de første manifestasjoner av sykdommen i lyskeområdet, bør du umiddelbart konsultere en lege for å unngå utvikling av komplikasjoner. Symptomatologi under graviditet er vanligvis mer uttalt, tegn på beruselse og lokal smerteøkning.

Systemisk behandling med antibiotika i denne perioden er uønsket på grunn av den negative effekten på barnet, det foreskrives i ekstreme tilfeller når komplikasjoner oppstår. Lokal terapi brukes vanligvis, i løpet av denne perioden utføres sanering ved hjelp av klorhexidin, Miramistin, påføring av salver (Levomekol, Ihtiolova). Kirurgisk behandling brukes sjelden.

komplikasjoner

Ved riktig og rettidig behandling, gjennomføring av desinfeksjonsmidler, er risikoen for bivirkninger minimal. Imidlertid kan det i noen tilfeller oppstå følgende komplikasjoner av koker i lysken:

 • lymfadenitt - betennelse i lymfeknuter. Forekommer i alvorlig inflammatorisk prosess. Når follikkelen modnes, sprer infeksjonen til tilstøtende lymfeknuter;
 • lymphangitt - en inflammatorisk prosess langs lymfekarene;
 • sykdommens tilbakevending eller kronisk form - forekommer ofte ved dårlig rehabilitering av såret eller dets blokkering, som forhindrer utstrømning av pus og lymf fra kjelen.
 • sepsis er en alvorlig komplikasjon forårsaket av infeksjon i blodet og dens spredning i hele kroppen;
 • leddgikt - leddbetennelse, hvis det berørte området befinner seg i leddområdet;

VIKTIG! En av årsakene til komplikasjoner, inkludert alvorlige, er et forsøk på å uavhengig presse eller gjennomføre en koke. I dette tilfellet kommer pus inn i venøse og lymfatiske kar, omgivende vev, noe som bidrar til generalisering av den smittsomme prosessen, utvikling av livstruende forhold.

Carbuncle og furuncle

Vær også forsiktig når du fjerner intime områder, unngå å gni det berørte området med klær.

forebygging

For å minimere risikoen for forekomst eller tilbakekalling av koke i lyskeområdet, bør kvinner observere en rekke forebyggende tiltak:

 • i tilfelle hyperhidrose, er det ønskelig å bruke pulver, talkum for å eliminere for mye fuktighet i huden;
 • Vanlige og ordinære hygieneprosedyrer;
 • styrking av immunsystemet, normalisering av metabolske prosesser;
 • hypotermi bør unngås, særlig i underkroppen;
 • utfører obligatorisk rehabilitering av skader på huden (sår, riper, kutt etter depilering, etc.).

Ved de første tegn på koke, bør du konsultere en lege for å gjøre en differensialdiagnose med andre hudsykdommer, og velg den nødvendige behandlingstaktikken. Lokalisering av utdanning i lyskenet forårsaker ofte forlegenhet hos kvinner, og som et resultat blir besøker legen utsatt til en akutt tilstand eller komplikasjoner oppstår. Det bør bemerkes at riktig og rettidig behandling av kjelen vil tillate deg å fullstendig kvitte seg med ubehagelige symptomer og ubehag innen 10 dager, bidra til å unngå alvorlige komplikasjoner og overgangen av den akutte sykdomsformen til kronisk.

Liker denne artikkelen?
Lagre for ikke å miste!

Kok i lysken hos kvinner: årsaker, symptomer og behandlingsmetoder

Forekomsten av furunkler i kvinnens lyske forårsaker mye ubehag, og kan påvirke en persons psykiske tilstand negativt. Utseendet av en koke kan forårsake smerte under samleie, gå eller urinere.

I tillegg slutter kvinnen å føle seg trygg og attraktiv. Derfor er det ekstremt viktig å konsultere en spesialist som vil foreskrive en effektiv terapi for å bli kvitt suppuration i lyskeområdet så snart som mulig.

årsaker

Kok i lysken av kvinner kan oppstå av ulike årsaker. De viktigste inkluderer:

 1. Reduserer kroppens beskyttende funksjoner. Forekomsten av koke er oftest forbundet med en reduksjon i lokal eller generell immunitet. Kok i lysken, som regel, vises etter å ha forkjølt, med mangel på ernæring eller vitaminer, og stress.
 2. Dårlig eller dårlig hygiene. For å forhindre chirya i lysken, bør en kvinne regelmessig vaske og bytte undertøy.
 3. Syntetisk eller stramt undertøy. Friksjon og langvarig trykk på huden forårsaker irritasjon og mikroskader, som er infiserte, forårsaker forekomst av koke.
 4. Barbering. Selv en nær barbering kan føre til kutt. Dette fører til penetrasjon av infeksjonen i sår. Hvis du ikke behandler huden etter barbering, kan du få koking. Razors bør endres regelmessig for å redusere risikoen for infeksjon i såret.

Den viktigste metoden for å forebygge å koke i lyskeområdet er å eliminere alle mulige årsaker til forekomsten deres.

Symptomer avhengig av sykdomsstadiet

Tegn på koke avhenger av scenen av sykdommen:

 1. Den første fasen. I stedet for kutt eller gnidning vises et rødt punkt. Etter en stund blir det vanskelig, kløe og brennende.
 2. Andre etappe Under huden begynner å samle infiltrering, bestående av kutt, lymf og pus. Et hvitt hode kan vises på toppen. Plasseringen av betennelsen øker i størrelse, og smerten øker.
 3. Den tredje fasen. Bryter gjennom en moden kok, som er ledsaget av frigjøring av en purulent stang.

Ubehagelige symptomer kan øke hvis du prøver å fjerne pus selv før full modning. Derfor kan du bare bruke antiseptisk salve og kremer hjemme.

Tradisjonelle behandlinger

For å eliminere kjelen og forhindre spredning av infeksjon, anbefales det å konsultere en lege. Den vanligste behandlingen innebærer bare bruk av krem, salve og antibakterielle løsninger.

Imidlertid kan det være nødvendig med kirurgi i noen tilfeller:

 • hvis koker ikke bryter lenger enn en uke;
 • hvis det er fare for sepsis på grunn av nærhet av koker til lymfeknuter;
 • med flere formasjoner på grunn av hormonell ubalanse eller immundefekt.

I første fase anbefales det å bli behandlet med en antiseptisk løsning. I andre trinn er det best å bruke salicylsyrebaserte komprimerer. Etter å ha brutt kjelen, er det nødvendig med vanlig behandling av hulrommet.

Andre populære produkter inkluderer:

 1. Farmasøytisk salve og krem. Den mest effektive er "Levomitsetin", "Gentamicin" og "Tetracycline."
 2. Antiseptiske midler. For behandling av et infeksjonssted er det effektivt å bruke Betadin og Klorhexidin-løsningen.
 3. Ihtiola. Antibakteriell og antiinflammatorisk salve, som leger anbefaler å bruke flere ganger om dagen til koking til den forsvinner.

I sjeldne tilfeller foreskriver legene og mottar antibiotika. Deres bruk er obligatorisk under slike forhold:

 • høy risiko for sepsis;
 • flere koker som forekommer samtidig eller sekvensielt;
 • tilstedeværelsen av HIV, diabetes mellitus eller alvorlige sykdommer i det endokrine og fordøyelsessystemet hos en kvinne.

I dette tilfellet foreskriver legen antibiotika av penicillin- og cephalosporin-gruppene. Den mest effektive er midlene "Supraks", "Amoxiclav", "Rovamitsin". Dosen og behandlingsforløpet er valgt av legen individuelt, avhengig av den generelle tilstanden og alvorlighetsgraden av sykdommen.

I tillegg anbefales det å ta vitaminer og immunmodulatorer. Disse stoffene er effektivt tatt og for forebyggende formål.

Mulige komplikasjoner

Ved riktig og rettidig behandling av koke er risikoen for komplikasjoner minimal. I fravær av ordentlig behandling, observeres følgende komplikasjoner:

 1. Lymfadenitt. Hvis furuncle ligger nær lymfeknuter, kan det oppstå betennelse.
 2. Lymfangitt. Betennelse i lymfekarrene.
 3. Kronisk furunkulose. Ved dårlig behandling er det en blokkering av kokerhulen, som forhindrer utstrømning av pus og lymf.
 4. Sepsis. Den farligste komplikasjonen forårsaket av infeksjon i blodet, og dens fordeling gjennom hele kroppen. Denne tilstanden kan forårsake skade på indre organer og til og med døden.
 5. Leddgikt. Betennelse i leddene som oppstår når kjelen er i sitt område.

Hovedårsaken til utviklingen av komplikasjoner er utilstrekkelig rehabilitering av området. I dette tilfellet kan et abscessisk furuncle også forekomme, som er preget av betennelse i de dypere lagene av huden og fettvevet.

Det krever kirurgi, antibiotika og en grundig kavitetsbehandling.

forebygging

For å forhindre forekomst av koke, anbefales det å følge følgende anbefalinger:

 • unngå hypotermi
 • Bruk løse undertøy og naturlige stoffer;
 • følg regler for personlig hygiene;
 • holder seg til det grunnleggende om sunt å spise, eliminere søtsaker, fett, krydret og røkt;
 • inkludere i kostholdet så mye som mulig av frisk frukt og grønnsaker;
 • styrke kroppens beskyttende funksjoner ved herding og ta spesielle preparater;
 • ta vitamin- og mineralkomplekser to ganger i året;
 • Kutt eller skrubbe behandler dem umiddelbart med antiseptisk salve og løsninger.

Koker kan dukke opp hvor som helst. Imidlertid forårsaker de største ubehag i lysken. For å forhindre at sykdommen blir kronisk eller forårsake farlige komplikasjoner, bør du umiddelbart konsultere en lege og følge alle hans anbefalinger for behandling.

Self-squeezing formasjoner kan forårsake utvikling av en kronisk form av sykdommen, alvorlig betennelse og selv sepsis.

Flere Artikler Om Typer Acne