Et språk er et organ der funksjonene ikke er begrenset til tyggeprosessen. Han er også ansvarlig for å formulere tale, smak og temperaturoppfattelse, deltar i salivasjon, fordøyelse av mat.

Og som øynene er speilet til sjelen, så kan språket kalles speilet for menneskers helse.

Farge, form, tilstedeværelse av plakett - alt er viktig i diagnosen av ulike sykdommer i systemer og organer.

Språkdiagnose

Kroppen består av muskelvev, som er dekket av et slimete lag. Det fyller munnhulen helt og er delt inn i flere deler - roten, kroppen, tråden. Tungen er et speil av helsen til indre organer: fordøyelseskanalen, munnen, luftveiene, ørene, halsen og nesen.

På slimlaget er det flere typer papiller som bestemmer smakskvaliteten til mat: filiform, bladformet, soppformet, rennformet.

Under diagnosen av en sykdom trekker legen oppmerksomheten til tungen, etter at han har undersøkt alle områdene, kan vi anta nøyaktig hvor problemet er, og sammenligne de andre symptomene, avsløre fokuset på betennelse:

 1. Spissen er ansvarlig for hjertet, små og store tarmene.
 2. Kanten (side) til høyre er magen, til venstre er leveren.
 3. Mellom toppunktet og den sentrale sonen er området ansvarlig for lungene.
 4. Den sentrale sonen er ansvarlig for bukspyttkjertelen, magen, milten.
 5. Bakdelen foran papillene er ansvarlig for det humane urinsystemet.
 6. Midtsporet er ansvarlig for helsen til ryggsøylen og menneskelige bein.

Den første diagnosen kan utføres uavhengig for å bestemme hvilken lege som skal konsulteres.

 1. Ødem taler om problemer med fordøyelseskanalen.
 2. Hvis det blir tynt, trenger kroppen næringsstoffer, vitaminer, og det kan også være et tegn på blodsykdommer, metabolske forstyrrelser.
 3. Tykkede kan indikere leversykdom.
 4. Hvis midtsporet endres, blir det en kurve - dette kan tyde på sykdommer knyttet til ryggraden.
 5. Hvis tungen trekkes ut, forlenges, indikerer dette feil i kardiovaskulærsystemet.
 6. Hvis det blir konveks helt eller delvis, kan det antas at problemer med pust og lunger begynte.
 1. Hvit plakett beskriver patogen i fordøyelseskanalen eller Candida soppinfeksjon.
 2. En gul patina snakker om problemer med leveren, galleblæren eller milten.
 3. Svart, brun farge på tungen kan indikere alvorlige forsømte sykdommer i leveren, tarmene, bukspyttkjertelen.
 4. Blå nyanse - utviklingen av purulente prosesser i kroppen, eller brudd på absessen.
 5. Grønn, akkurat som gul, snakker om problemer med mage, lever, med mulig forekomst av obstruksjon i galdekanaler, dannelse av steiner.
 6. Rød kan være assosiert med sterke inflammatoriske prosesser i kroppen, forekommer det under de akutte stadier av sykdommer i øvre luftveier, utvikling av infeksjon.
 7. Den skarlagen farge (med burgunderplaster) - problemer med sirkulasjonssystemet.
 8. Blåfiolettfarge indikerer mangel på oksygen, et problem med lungene.

Definisjon av sykdommen etter tungenes farge. videoer:

 1. Sprekker er et problem med mage-tarmkanalen, så vel som tannlege sykdommer.
 2. Forsterkningen av den midterste sporet er knyttet til klemming av ryggvirvlene eller deres krumning.
 3. Rystende gjennom tungen eller toppunktet - CNS-sykdom, neurose, stress.
 4. Tilstedeværelsen av formasjoner - en soppinfeksjon, godartede svulster.
 5. Inflammasjon av papillene forteller om endringer i det urogenitale systemet, hofteleddet.
 6. Sår på overflaten er forbundet med endringer i vann-saltbalansen i kroppen, mekanisk skade eller infeksjon.
 7. Tørrforgiftning, forgiftning.
 • aceton - diabetes;
 • rot - magesykdom;
 • ammoniakk - sykdommer i genitourinary system;
 • sur stagnasjon av mat i fordøyelseskanalen.
 1. Det er ingen smak - det skjer med termisk eller kjemisk skade, så vel som ved høy temperatur.
 2. Sour smak - nærvær av stafylokokker i fordøyelseskanaler, eller infeksjon i lungene.
 3. Søt - problemer med tynntarm, hjerte.
 4. Bitter - sykdommer i leveren, galleblære.
 5. Salty - patologiske forandringer i fordøyelseskanalen.
 1. Følelse av nummenhet - endringer forbundet med sentralnervesystemet.
 2. Skjelvingende nerver.
 3. Kraftig bevegelse - hjerneskade.

Disse symptomene vil bidra til å identifisere sykdomsfokus og starte behandlingen i tide.

Mulige sykdommer og deres symptomer

Årsakene til tungesykdommer kan være veldig mye, de viktigste inkluderer:

 • infeksjon med virus, bakterier, sopp;
 • skade: termisk, kjemisk, mekanisk;
 • mangel på munnhygiene;
 • stress,
 • røyking, alkohol, narkotika.

Moderne mann har lagt til piercinger til vanlige mekaniske skader.

Sykdommer er delt inn i 3 typer.

 1. Katarral glossitt - forårsaket av sykdommer av akutte respiratoriske virusinfeksjoner, karies, tannplakk, røyktobak eller blandinger. Det er preget av ubehagelige opplevelser, tap av smak, blomstring, rødhet.
 2. Ulcerativ glossitt - sår vises på tungen, det er en gråaktig, skitten patina, en sterk lukt fra munnen. Ofte er manifestasjonen av ulcerativ glossitt snakk om en svekkelse av kroppens immunforsvar, og det vises også under nekrotisk stomatitt.
 3. Desquamative glossitt (geografisk språk) - preget av ubehagelig smak i munnen, utseendet på røde flekker. Det indikerer sykdommer forbundet med metabolske forstyrrelser i kroppen, mage-tarmkanalen, forekomsten av dysbiose.
 4. En abscess oppstår på grunn av mekanisk, giftig, kjemisk, termisk skade. Tungen svulmer opp, det blir vanskelig å snakke, det er sterk smerte, sprekker, tørrhet kan oppstå.

Akutte betennelsessykdommer på fotograferingsspråket:

 1. Leukoplakia - orgelet blir rødt, dets fortykkelse oppstår, noe som forårsaker ubehag og vanskeligheter med å snakke. En hyppig årsak er røyking, forsømt tannkjøtt, genetisk predisposisjon.
 2. Hårete leukoplakia - tepene ser ut som separate tråder, tungenes form taper grenser, blir ujevn, bølget, tykker hele tungen og dens rot. Manifisert i HIV-infeksjon, tuberkulose.
 3. Hårete svarte tunge - det er en hypertrofi av alle brystvorter, ubehag. Kjennetegner ofte de patologiske endringene i fordøyelseskanalen eller infeksjon i kroppen med sopp.
 4. Diamantformet glossitt - en diamantformet, glatt ild av liten størrelse, rød farge vises på baksiden av orgelet. Karakteriserer forekomsten av immunforsvar.

Bilder av kroniske sykdommer:

 1. Trus (stomatitt forårsaket av sopp Candida) - forårsaker kløe, brennende, evnen til å sanse smaker er tapt, temperaturen stiger. Når du fjerner plakk, oppstår røde sår.
 2. Glossitt forårsaket av herpesvirusinfeksjon - preget av sår, små vanntette hevelser. Det er sterk smerte når du spiser mat, vann, temperaturen stiger.
 3. Streptokokker impetigo - alvorlig rødhet, utslett vises i form av bobler. Forårsaget av inngrep av streptokokker i munnhulen.
 4. Flat rød lav - Røde røde flekker vises. Det oppstår når sviktet i metabolske prosesser i kroppen, svekkelse av immunforsvaret, manifesterer seg i stressende situasjoner.

Bilder av smittsomme sykdommer:

Hvis du identifiserer uregelmessigheter i kroppens utseende eller endrer smaken, bør du kontakte en spesialist for en nøyaktig diagnose og behandling.

Hvis endringene påvirket ikke bare tungen, men også tannkjøttet, tennene, så er det nødvendig å søke på tannlegen. Hvis endringene har berørt tungen, halsen, må du ta en avtale med familielegen eller terapeuten som skal gi en spesialisert retning.

Behandlingsmetoder

Behandling inkluderer tiltak for å fjerne infeksjonen og bakteriene med antiseptiske preparater (tinkturer, sprayer, tabletter, løsninger).

For streptokokker eller Candida-sopp er penisillingruppe-antibiotika foreskrevet. Skylling med antiseptiske løsninger vil hjelpe. Brukt salver, geler: Nystatin, Metrogil denta, Pimafucin.

Glossitt forårsaket av herpesvirusinfeksjon behandles med Acyclovir, Zovirax, Viferon, Tebrofen salve, Viru-Mertz cirol. Når glossitt også brukes, skyll folkens anti-inflammatoriske stoffer, samt medisinske løsninger, oljer: Klorofyllipt, Klorhexidin, Furacilin, Boer-løsning. Med sterk smerte brukes Novocain, Lidocaine og andre smertestillende midler.

For å øke immunitet og kroppsresistens mot virus, bakterier, immunostimulerende preparater, er vitaminer foreskrevet.

Ved traumatisk skade (frostskader, biter, kutt, traumer), brukes medisin og folkemetoder med antimikrobielle og helbredende effekter: Furacilin, manganløsning, klorhexidin, Aquarastvor (brus, salt, jod), avkok av urter (kamille, calendula, burdock) med essensielle oljer (tea tree, havtorn, aloe, bergamot). Påfør spesielle geler og salver: Oksolinsalve, Methyluracil.

Når stomatitt bruker buljonger og medisiner for skylling, så vel som: Actovegin, Holisal.

Katarralglossitt og leukoplaki behandles med antiseptiske preparater som: Hexoral, Hexethedin, Kamistad, soda og jodløsninger.

Med streptokokker impetigo og lichen planus brukes ikke bare lokale rettsmidler, men også antibiotika: Ceftriaxon, Meropenem. Resorpsjonstabletter: Faringosept, Septefril.

Ulcerativ glossitt, abscesser og andre problemer forbundet med feil utførte prosedyrer eller ubeleilig proteser (kroner, implantater) behandles ved kirurgi ved bruk av lokalbedøvelse, antibiotika og antiseptika.

Om halsbrann

09/23/2018 admin Kommentarer Ingen kommentarer

Språket er et slikt organ som ikke bare hjelper oss til å nyte mat og samtale, dets struktur og funksjonalitet tillater spesialister å bestemme mange sykdommer hos pasienter. For eksempel projiseres problemer med hjerte og lunger på spissen av tungen i form av rødhet og sprekker, overflaten av ryggen gjør det mulig å bedømme leversykdommer og milt, roten til dette organ forteller om problemer med magen og nyrene i sidene. Derfor, for eventuelle smertefulle forhold, bør du kontakte en spesialist for å avklare problemet. Det er flere leger som kan konsulteres i tilfelle mistenkelige tilstander i vårt talesystem. I følge plakkens natur, lukt, farge og pasientens klager, kan legen bestemme ulike, ofte dypt skjulte før sykdommen, og avgjøre om det er en bestemt patologi.

Hvilken lege å kontakte

Nesten alle interne problemer gir et merke på tungen, spesielt hvis de er forbundet med mikroflora (dette inkluderer stafylokokker, spirocheter, sopp, streptokokker). Når en sykdomstilstand vanligvis er tilstede infeksjon i form av sopp, virus, bakterier. Uavhengige sykdommer i tungen, ikke avhengig av de interne patologiene som forårsaker den inflammatoriske prosessen, vises ikke ofte, de er hovedsakelig forbundet med andre organer, noe som gjør det mulig å identifisere interne problemer som ikke har manifestert seg for tiden.

 • Tannlegen: Tungen kan smerte, bake og forstyrre slimhinnen, i tilfeller som involverer tenner og tannkjøtt. Det kan gni protesen, forårsake betennelse i en dårlig tann, en unormal fylling, periodontal sykdom, og så videre.
 • En otolaryngologist, eller bare en ENT lege. Han vil undersøke munnhulen og strupehode for angina, tonsillitt og andre inflammatoriske sykdommer.
 • Terapeut. Hvis ingen åpenbar grunn er observert, kan du først gå til ham. Legen vil forsøke å avgjøre hva problemet er og rette om nødvendig til en spesialist eller til tester.
 • Endokrinolog. Noen ganger kan disse sykdommene være et resultat av en funksjonsfeil i det endokrine systemet.

symptomer

Svært ofte kan symptomene fortelle hvilken lege du trenger å vende seg til, dersom du først tar hensyn til tilstanden til tungen. For eksempel:

 • Blanchering kan være forårsaket av å ta et kurs av antibiotika eller vitaminmangel;
 • Skjelving kan indikere multippel sklerose og slagtilfelle;
 • Cheesy blomst vil vise candidose stomatitt når såing;
 • Lilla fargesignaler sirkulasjonsforstyrrelser;
 • Hevelse av tungen på høyre side er karakteristisk for leverproblemer, til venstre, av milten;
 • Tørke sprekker forekommer i sykdommer i magen;
 • Gulgrønn farge indikerer forverring av magesårssykdom;
 • Tungen ble mindre mobil;
 • Forstyrret av irritasjon og kløe;
 • Det er en ubehagelig lukt;
 • Fuktig erosjon har oppstått;
 • Det var sprekker, hevelse, flekker.

Sykdommer i tungen kan være forårsaket av skader, hovne lymfeknuter, betennelse under infeksjon, ondartede svulster, allergiske reaksjoner, anemi, virussår, glossitt, versicolor, røyking, alkohol, etc.. For eksempel, under prosedyren, kan nerveendingene bli skadet, når en punktering ikke utføres riktig, kan patogene mikrober komme inn i såret, noe som vil føre til betennelse og suppurering. En allergisk reaksjon på metallet kan også forekomme.

Akutt glossitt

Her er det nødvendig å forklare nærmere hvilke symptomer som krever haster behandling til en lege. Det er mange typer glossitt, og ofte er symptomene deres like.

 • Katarralglossitt manifesteres ved betennelse i slimhinnene med hevelse og rødhet. Forårsaget av bakterier, kan en komplikasjon av candidal stomatitt, røyking, akutt luftveisinfeksjoner, influensa, alkohol, karies, signalere sykdommer i mage-tarmkanalen.
 • Ulcerativ: Det kan gjenkjennes av en mørk grå patina, blødende sår og dårlig ånde fra munnen. Signaler om sår-nekrotisk stomatitt, utvikler seg spesielt med nedsatt immunitet.
 • Abscess: utvikler seg i tilfelle av skade på tungen, det sveller, rødmer, blir smertefullt, pust kan bli vanskelig, hevelse øker.
 • Mykotisk: Hvis en hvit, osteblomst vises på baksiden av orgelet, indikerer dette mykotisk glossitt, det ser ut når immuniteten minker.
 • Deskvamitivny: signaler om problemer med sirkulasjons / fordøyelsessystemet, nyresykdom, dysbacteriosis, metabolske sykdommer. Det manifesteres av kløe og brennende følelse, mild ømhet, røde polering flekker.
 • Herpetic glossitis: mot bakgrunnen av akutte luftveisinfeksjoner, hypotermi og stress, er det visuelt manifestert i utseendet av bobler på slimhinnen, som når det brister, blir til smertefulle sår. Temperaturen stiger, hodepine gjør vondt, leddmuskler.

Når glossen sår og brenner tungen, svulmer vevet, taler hindret, salivasjon forstyrres, det blir vanskelig å tygge mat.

Kronisk glossitt

Også manifestert i flere former:

 • Foldet: Det er preget av flerdireksjonelle folder, ofte arvelige.
 • Diamantformet: fremstår som et diamantformet fokus på betennelse, utstikkende i basen, med en jevn, rød struktur.
 • "Geografisk": starter med en liten grå flekk, den vokser over tid, flekkene fusjonerer delvis, foci vises blant dem, overflaten ser ut som et kart, det er nesten ingen smerte.
 • "Svarte hårete" tungen: forårsaker følelser av et fremmedlegeme i munnen på grunn av veksten av filiformpapiller, deres utseende mørkere til svart. Røyking, alkohol, mikrober kan forårsake et problem.
 • Leukoplakia: Fortykkelse av slimhinner, menn over 50 år har en fordel. Det kan forårsake røyking, skade, betennelse, kan være arvelig. HIV-infiserte mennesker utvikler en spesiell "hårete" leukoplaki, anerkjent som et tidlig symptom på aids.

Hvis man mistenker glossitt, blir bakteriell inokulering vanligvis utført, etter bekreftelse av diagnosen, skylles med antiseptika foreskrevet, anestetika brukes til smerte, og med milde betennelseskruer brukes til skylling. Når det gjelder phlegmon av tungen, ta til hjelp av en kirurg når nekrotisk vev fjernes.

Smittsomme sykdommer

De kan være forårsaket av virus, sopp, infeksjoner. Videre vises visuelt på språket annerledes, avhengig av utviklingsstadiet av sykdommen.

 • Candidiasis: med en reduksjon i immunitet, kroniske skader, tar antibiotika, kan denne sykdommen forårsaket av gjær vises.
 • Streptokokk impetigo: gjenkjennes av utseende av vesikler, som etter bristning danner erosjon.

behandling

Alle de ovennevnte sykdommene i vårt talegruppe har lignende symptomer, karakterisert ved blomst, rødhet, hevelse, misfarging, form og erosjon. Og bestemme hvilken type sykdom som rammet denne kroppen, kan bare en spesialist, etter å ha gjennomført en rekke studier. Derfor, basert bare på de beskrevne symptomene, kan du aldri selvmedisinere, noe som kan forverre tilstanden betydelig og gjøre healingsprosessen værre.

Vanligvis brukes salver (smertestillende midler, antifungale) antiseptiske løsninger, sårhelingmidler. I tilfelle av virussykdommer blir den generelle behandlingen forbundet med den lokale.

Sykdommer i tungen kan indikere en internasjonal sykdom som ikke har avslørt seg selv. Finn ut hvilken lege som behandler tungen din, og for noen av symptomene ovenfor, be om hjelp.

Sår i munnen

oversikt

Årsaker til magesår hos barn og voksne

Diagnose av magesår

Magesår: behandling

Hva slags lege kan jeg bruke til magesår?

oversikt

Munnsår er rund eller oval i form og er oftest dannet på innsiden av kinnene eller leppene.

Dette er et svært vanlig fenomen, spesielt blant kvinner og ungdom. For de fleste opptrer 1-2 sår på munnslimhinnen i løpet av et år, men noen mennesker står overfor dette problemet med unenviable regularity.

Munnsår er vanligvis hvit, rød, gul eller grå og betent (rødt og hovent) rundt kantene. Sår kan forårsake ubehag, spesielt når en person spiser, drikker eller børster tennene, men er vanligvis ikke farlig og i de fleste tilfeller forsvinner uten behandling innen 1-2 uker. Behovet for å konsultere en lege oppstår vanligvis bare når tilstanden til munnslimhinnen forverres, sårene går ikke bort i lenger enn 4 uker, eller vises regelmessig.

Årsakene til dannelsen av sår på leppe, tannkjøtt eller sår på tungen og kinnene kan være en rekke faktorer. Ofte er munnslimhinnen skadet på grunn av akutte tannfeil, dårlig fylling eller proteser. Et sår kan oppstå etter å tygge grov mat. I mer alvorlige tilfeller er de forårsaket av sykdommer i de indre organene. Ofte kan årsakene til magesår ikke bestemmes.

For behandling av munnslimhinne utpekt anestetika, skylling med lokale antiseptika, i sjeldne tilfeller - hormonelle legemidler. For å unngå problemer i munnen anbefales det å nøye overvåke tennene og tannkjøttens hygiene, besøk regelmessig tannlegen og spis fullstendig.

Årsaker til magesår hos barn og voksne

I de fleste tilfeller dannes små, individuelle sår som følge av skade på munnslimhinnen, for eksempel ved ved et uhell å bite innsiden av kinnet mens du spiser eller på grunn av skade på skarp tann, fylling eller grov mat. Slike sår går som regel innen 1-2 uker og indikerer ikke alvorlig sykdom.

I noen tilfeller fortsetter magesår hos barn og voksne med jevne mellomrom, til tross for at det ikke er noen traumatiske slimhinner. Det antas at dette kan skyldes en genetisk predisposisjon til dannelsen av sår i munnen under virkningen av visse utløsere. I ca 40% av tilfellene sier folk med magesår at slike problemer er funnet i slektningene sine.

Noen faktorer er utløsere som kan provosere sår i munnen:

 • stress og angst;
 • hormonelle forandringer - noen kvinner har sår i perioder;
 • visse matvarer som sjokolade, kaffe, jordnøtter, mandler, jordbær, ost, tomater og hvetemel;
 • stoffer som er en del av tannkrem - antagelig natriumlaurylsulfat, forårsaker utseende av magesår hos noen mennesker;
 • opphør av røyking - i første omgang etter å ha slutte å røyke, kan sår dannes i munnen, dette skyldes tilpasning av organismen til nye forhold.

Når du prøver å slutte å røyke, vær ikke redd hvis det oppstår sår på tannkjøtt, leppe eller tunge. Det bør huskes at dette er midlertidig, og de langsiktige fordelene med å slutte å røyke er mange ganger større enn kortsiktige problemer. Les mer om å slutte å røyke.

Sykdommer forårsaker magesår

Noen ganger indikerer periodisk forekommende sår på leppen, buccal mucosa, tannkjøtt eller tunge en sykdom, for eksempel ett av følgende:

 • virusinfeksjoner - inkludert herpes-lepper, hånd-munn-munnsyndrom (se "Barns utslett") og vannkopper.
 • mangel på vitamin B12 - på grunn av hvilke defekte røde blodlegemer dannes - røde blodlegemer som ikke fullt ut kan utføre sin funksjon;
 • mangel på jern i blodet - fører til jernmangel anemi;
 • cøliaki - en sykdom i fordøyelsessystemet, der det er intoleranse mot et spesielt matprotein - gluten;
 • Crohns sykdom - en kronisk sykdom som forårsaker betennelse i foringen av organene i fordøyelsessystemet;
 • reaktiv leddgikt - betennelse i leddene som oppstår etter en generell infeksjon;
 • lichen planus - et ikke-smittsomt kløende utslett som kan oppstå på ulike deler av kroppen;
 • Behcet syndrom - en sjelden og dårlig forstått sykdom som forårsaker betennelse i blodårene;
 • Immundefekt - når immunforsvaret er skadet eller undertrykt, for eksempel ved å inngå HIV.

Legemidler som forårsaker dannelsen av magesår

Noen ganger oppstår magesår på grunn av behandling. For eksempel kan skade på munnslimhinnen skyldes:

 • ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer (NSAIDs) - ibuprofen, aspirin og andre;
 • nicorandil - medisin for behandling av angina pectoris;
 • Betablokkere - legemidler til behandling av sykdommer i kardiovaskulærsystemet, som angina pectoris, hypertensjon og hjertearytmier;
 • Stråling og kjemoterapi er to vanlige kreftbehandlinger.

Sår kan oppstå umiddelbart, i begynnelsen av behandlingen eller etter økt dose av medisinen. Hvis du mistenker at behandling fører til skade på munnslimhinnen, bør du konsultere en lege. I dette tilfellet kan stoffet bli erstattet eller foreskrevet et middel mot sår, som skal brukes til slutten av behandlingsforløpet.

Mavesår eller oral kreft?

I sjeldne tilfeller kan et munnsår som varer lenge, være et tegn på oral kreft. Slike sår forekommer vanligvis på eller under tungen, selv om de kan danne hvor som helst. Menn over 45 år som røyker eller misbruker alkohol mye har størst risiko for oral kreft. Med tidlig gjenkjenning er sjansene for full utvinning høy, så du må regelmessig gjennomgå en undersøkelse av en tannlege.

Diagnose av magesår

Hvis sårene på tannkjøttet, tungen, leppen eller slimhinnet i kinnene er forbundet med dårlig helse, er sår, ofte vises eller ikke heler i lang tid, bør du konsultere tannlegen din for å finne ut årsaken. Først vil legen undersøke munnhulen, og kan også stille noen spørsmål for å avgjøre om utseendet av et sår er forbundet med noen sykdom. For eksempel, følgende:

 • hvor ofte forekommer sår;
 • hvor lenge såret går ikke bort denne gangen;
 • Har noen av slektningene dine oppdaget dette problemet?
 • røyker du;
 • Om det er flere symptomer, som vekttap, smerte i leddene, høy feber eller sår på andre deler av kroppen (for eksempel på huden eller kjønnsorganene).

Noen ganger foreskriver legen en blodprøve. En blodprøve kontrolleres for tegn på infeksjon eller betennelse, samt for nivåer av vitamin B12 og jern, som noen ganger gjør det mulig å diagnostisere en kronisk sykdom som forårsaker sår i munnen. I tilfelle av kontroversiell diagnose kan en biopsi foreskrives - medisinsk manipulasjon, der en prøve av vev fra munnslimhinnen blir tatt for analyse.

Hvis tannlegen mistenker at manglene i munnen er forbundet med en sykdom i de indre organene, vil han henvise deg til den aktuelle spesialisten for ytterligere diagnose og behandling.

Magesår: behandling

Hvis et sår i munnen ble dannet på grunn av et kutt på kanten av en skarp tann eller en fylling, bør du kontakte tannlegen din. I andre tilfeller, hvis sårene ikke forårsaker stor ulempe, kan du starte behandlingen alene uten hjelp av en lege. For dette anbefales det:

 • Pensle tennene med en myk tannbørste.
 • Avvis vanskelig, krydret, sur mat og drikke. Inntil såret helbreder, spis myke matvarer som er lettere å tygge.
 • Unngå faktorer som fremkaller sårdannelse, som visse matvarer.
 • Behandle stress ved å gjøre noe avslappende, for eksempel yoga, meditasjon eller sport.

Hvis magesår ikke heler, ta kontakt med tannlegen din.

Legemidler til behandling av magesår

Om nødvendig kan legen foreskrive et legemiddel for å lindre symptomene. Noen av dem er ikke egnet for barn og gravide som ammer eller kvinner som prøver å bli gravid, så du bør kontakte en tannlege om deres valg.

Kortikosteroider. Disse er antiinflammatoriske legemidler. De kan lindre smerten av sår på tungen, tannkjøttet, kinnene eller leppene og øke hastigheten på helbredelsen. Kortikosteroider er tilgjengelige i forskjellige former for frigjøring, inkludert munnvann og spray. Før du gir kortikosteroider til et barn under 12 år, bør du konsultere legen din.

Antibakteriell munnvann. Denne væsken dreper bakterier, virus eller sopp og er spesielt nyttig hvis en person ikke kan pusse tennene grundig på grunn av smerte. Slike løsninger hjelper rask helbredelse. Det vanligste foreskrevne klorhexidin glukonat er i form av en løsning, spray eller gel. Klorhexidin glukonat brukes vanligvis to ganger om dagen. Etter å ha skyllet munnen med dette stoffet, blir tennene dekket med brune flekker, men etter behandlingens slutt blir fargen på tannemaljen restaurert. For å unngå flekker, børst tennene med tannkrem og skyll munnen din før du bruker klorhexidin. Denne væsken bør ikke brukes av barn under to år.

Smertestillende. Hvis magesåret forårsaker alvorlig smerte, kan legen foreskrive et bedøvelsesmiddel som påføres direkte på slimhinnefeilen. Det kan være munnvann, spray, salve eller gel. Vanligvis foreskriver legen benzydamin, som er tilgjengelig i form av munnvann eller spray. Væske kan ikke brukes til magesår hos barn under 12 år og bør ikke brukes i mer enn syv dager på rad. Når det brukes først, kan benzydamin brenne, men i fremtiden bør det passere. Hvis forbrenningen er for sterk, kan væsken fortynnes med like mye vann. Også, etter første bruk av stoffet i munnen, er det ofte en følelse av nummenhet. Dette er normalt og raskt.

Hva slags lege kan jeg bruke til magesår?

Hvis magesår er plagsom, finn en god tannlege. Ved hjelp av serviceendringen kan du velge en pålitelig tannklinikk for barn eller tannlegen for voksne.

Hvem skal jeg kontakte en lege for sykdommer i tungen, og hva blir behandlingen?

Nesten hver person, som står overfor det faktum at tungen gjør vondt, går tapt i denne situasjonen og vet ikke hvilken lege som skal vende seg til. Først og fremst må du gå til tannlegen, og senere, avhengig av årsaken til sykdommen, kan han henvise pasienten til en lege med en annen spesialisering.

Hvem skal spørre om hjelp?

Tungen kan skade for en rekke grunner: fra vanlig stomatitt til alvorlige brudd i arbeidet med indre organer.

Etiologien til en tungesykdom kan ha helt forskjellige røtter, men uansett dette vil det være nødvendig å ta en rekke tiltak for å forbedre dette organet, selv om sykdomsårsaken ligger i en annen del av kroppen. Derfor må ingen patologi i språket behandles uten at en profesjonell tannlege deltar. I motsetning til en vanlig misforståelse inkluderer ansvaret for denne spesialisten ikke bare tenner og tannkjøtt.

Med en bred kjennskap til alle de sannsynlige årsakene til en tannssykdom, vil generalpraktisereren foreta en foreløpig diagnose og avgjøre om han kan takle patologien selv, eller om han må sende pasienten til en mer spesialisert spesialist.

Samtidig må pasienten vite i tilfelle av en tannssykdom, hvilken lege som skal kontakte dersom det ikke er anledning til å besøke tannlegen. Gitt de vanligste årsakene til sykdommen, samt egenskapene til kurset deres, kan du lage en ekstra liste over leger, som det er fornuftig å gå i utgangspunktet:

 • allmennlege (familie lege);
 • terapeut;
 • hudlege;
 • onkolog.

Det er viktig! Helsesystemer fra mange land i verden er ordnet på en slik måte at pasienten alltid får en avtale først hos familielegen, som allerede skriver en henvisning til en bestemt ekspert på grunnlag av sin undersøkelse.

Hvis du ikke vet hvilken lege du skal søke om, ta en avtale med en lege.

Den andre "echelon" av sannsynlige spesialister for å besøke inkluderer de leger som behandler sykdommer i andre indre organer og kroppssystemer. Som regel snakker vi om en gastroenterolog, otolaryngologist, pulmonologist eller endokrinolog, mindre ofte trenger du kanskje en spesialist som kardiolog, neonatolog og andre.

I alle disse tilfellene snakker vi om eliminering av den underliggende sykdommen, hvor kurset (eller komplikasjonen) som førte til en spesiell lesjon av tungen. For å fastslå et slikt behov, må du imidlertid først gjennomføre en serie studier, tester og analyser som brukes i differensialdiagnosen.

stomatologist

Tannlege vet alle mulige plager og patologier som påvirker munnhulen og alt som er i det. Spesielt er det tannlegen som i de fleste tilfeller kan og bør hjelpe en person som har tungever, siden årsaken til det overveldende antallet slike sykdommer er lokalisert i munnen. De vanligste og sannsynlige av disse er stomatitt og glossitt: Den førstnevnte er preget av skade på hele munnslimhinnen, og sistnevnte er vanligvis bare begrenset til tungen.

Hvis du er bekymret for utseendet, tungenes ømhet, kan du kontakte din tannlege for å få hjelp.

Stomatitt diagnostiseres mye oftere, og kan ha en annen opprinnelse: dens utvikling er provosert av virus, bakterier, sopp og ulike allergiske faktorer. I stor grad gjelder det samme for glossitt, selv om det bør bemerkes at dental sykdommer forverrer epitelet i tungen, det er ikke så alvorlig og ikke i alle tilfeller.

Årsaken til utseendet til den patologiske prosessen på språket i begge sykdommene kan være både endogen (oftest) og eksogen, mens det alltid forekommer disse eller andre symptomer i munnhulen og i nærliggende områder, slik at man kan bestemme typen av sykdommen. Før du utfører noen tester, vil legen under en visuell undersøkelse gjøre oppmerksom på følgende sannsynlige tegn:

 • utslett på tungen og munnslimhinnen, som kan se ut som blærer, flekker, erosjon, sår eller plakk;
 • fargen på tungen og vevet rundt den;
 • tilstedeværelsen på overflaten av tungen plakett, samt dets egenskaper;
 • hevelse av tungen;
 • økt salivasjon;
 • tilstanden til tennene (tilstedeværelsen av kariske lesjoner, skarpe kanter eller gamle fyllinger);
 • en økning i lokale lymfeknuter;
 • Generell tilstand hos pasienten: Svakhet, feber, utstrålende smerte og andre klager som kan indikere feber eller rus.

Behandling av alle tannlege sykdommer begynner med rehabilitering av munnhulen.

For å bekrefte funnene som ble gjort under undersøkelsen og intervjuet av pasienten, vil det være nødvendig å utføre blodprøver (generell og biokjemisk), urin, PCR, samt histologiske og cytologiske studier. I så fall, hvis årsaken til sykdom i språket ligger utenfor riket av tannbehandling, vil legen henvise pasienten til høyre spesialist, og han vil fokusere på å håndtere konsekvensene av sykdommen finnes i munnhulen.

Først og fremst vil det være nødvendig å omorganisere slimhinnene og behandle alle tennene som er en ekstra fare for tilstanden deres. For å lindre situasjonen er det sannsynlig at bruk av ulike medisiner som antibiotika, antihistaminer, antivirale midler, antibakterielle midler, antifungale midler, anestetika og antiseptika. Gitt karakteren av problemet, gjør vanligvis et valg til fordel for forskjellige salver, geler, applikasjoner og løsninger.

Vær oppmerksom på! I noen kompliserte tilfeller (som abscesser), vil det være nødvendig å ty til hjelp av en kirurg, siden medisinering kan være impotent.

Dermatolog og onkolog

Hvis en svulst vises i tungen, vil de henvise deg til en onkolog.

Det er en egen gruppe sykdommer i tungen som forårsaker vekst av svulster på overflaten eller i tykkelsen av vevet. Nesten alltid er disse svulstene i utgangspunktet godartede, men mangel på behandling, så vel som deres skade, øker risikoen for malignitet - overgangen til en ondartet tilstand.

Den vanligste er ansett papilloma fikk henne til å tune inn et virus, som ser ut som en liten myk formasjon på en tynn stilk som ikke produserer noe ubehag for pasienten (i tillegg til de ulemper). På grunn av det faktum at papillomer, så vel som mange andre lignende patologier, ofte oppstår ikke på språket, men på andre områder av kroppen blir deltakelsen av en hudlege mest åpenbar i diagnosen.

Hans oppgave er å bestemme naturen til stedet eller svulsten, så vel som den første antagelsen om årsaken til forekomsten. Videre vil det bli pålagt onkologen å utføre en slik pasient dersom en av følgende sykdommer blir diagnostisert (i tillegg til papilloma):

Puffiness av tungen og strupehode blir ofte et symptom på allergi.

De fleste av disse sykdommene påvirker sjelden språket, som bekreftes av statistikk, men en erfaren og forsiktig lege er pålagt å foreslå alle mulige alternativer. Behandling av slike godartede svulster er en kombinasjon av kirurgi og påfølgende medisinbehandling.

Reseksjon av svulsten er strengt obligatorisk, siden det ikke er mulig å forhindre vekst eller risiko for malignitet. Til dags dato er det mange metoder for å fjerne enheter fra språket, og valget av en bestemt metode er avhengig av doktors mening, pasientens helsetilstand og hans økonomiske evner. Som regel er det nødvendig å velge mellom følgende alternativer:

 • eksisjon;
 • electrocoagulation;
 • cryosurgery;
 • sclerotherapy;
 • fjernelse av radiobølger;
 • laser fjerning;
 • moxibustion.

For å gjenopprette tungenes slimhinne etter en slik prosedyre, vil det ta litt tid og bruk av helbredende stoffer, antiseptika og smertestillende midler.

Spesiell oppmerksomhet er betalt på fluen på språket.

Tilleggsinformasjon. Fjernelse av svulsten fra tungen er noen ganger den eneste måten å utføre en biopsi, da delvis fjerning av vev i dette tilfellet bærer risikoen for blødning. Biopsi er en obligatorisk metode for forskning i diagnose av kreft.

Appellerer til andre leger

Noen typer glossitt og stomatitt skyldes sykdommer i lungene eller organene i fordøyelseskanalen. Som du vet er språket ofte en slags indikator for utviklingen av slike sykdommer, og i henhold til tilstanden kan en nøye lege foreslå et bestemt problem i sin første fase. Dette er vanligvis manifestert i form av dannelse av brun, svart eller annen farge i tungen, samt ødem og hyperemi.

Ulike smittsomme midler som rammer lungene eller øvre gastrointestinale kan føre til denne utviklingen. Siden eliminering av en slik sykdom kan ta uker og måneder, vil det være nødvendig å utføre en symptomatisk behandling av språket, hvis deltakelse i nærings- og kommunikasjonsprosessen er avgjørende.

I dette tilfellet, gastroenterolog, eller lungespesialist, bestemme sin behandling, kan pasienten sende tilbake til tannlegen, som vil avgjøre tiltak for å justere frekvensen av munnhulen og spesielt språk.

Endringer i tungenes tilstand (inkludert utseende av plakk) i sjeldne situasjoner kan skyldes utvikling av sykdommer i det kardiovaskulære eller endokrine systemet. Den viktigste i denne forbindelse er revmatisme (reumatisk carditt) og diabetes mellitus, som behandles av en kardiolog og en endokrinolog.

Hvis tarmsykdommen manifesteres av ødemer, samt ødem i svelget - som er karakteristisk for alvorlige allergiske reaksjoner - må pasienten konsultere en allergiker. Det er ikke verdt å forsømme en slik fare, siden risikoen for asfyksi under neste angrep er for stor.

Det er sykdommer i halsen som kan forårsake alvorlig smerte i tungen, betennelse og hevelse. De behandles av en otolaryngologist, og blant de sannsynlige årsakene er tonsillitt, angina og angiom - betennelse i den lingale tonsillen. De viktigste metodene for behandlingen er bruk av medisiner (antibiotika, antiseptiske midler), gurgling, varm drikking og sengen hviler.

Hvilken lege behandler språk: anbefalinger for valg av spesialist

Hvilken lege behandler tungen - pasientene er interessert i ubehag og smerte i munnen i orgelområdet som er ansvarlig for smak og uttale av lyder. Slike symptomer kan skyldes en rekke årsaker. Ofte manifesteres den inflammatoriske prosessen av en smittsom natur på denne måten. Alle organer og systemer i kroppen er sammenhengende, så endringer i språket kan tyde på forekomst av sykdommer i andre deler av kroppen som ligger i betydelig avstand fra munnhulen.

Funksjoner av språketes anatomiske struktur

Tungen består av muskelgrupper og slimhinnen som dekker dem, hvor lymfoide follikler er plassert. Kroppen består av tre seksjoner: spissen (spissen), kropp og rot. Den øvre delen av tungen kalles ryggen. På overflaten er brystvorter med mange nerveender, noe som gir en følelse av smak og temperatur på maten.
Utseendet på tungen kan bidra til å diagnostisere sykdommer i ulike organer:

 1. tippkanten indikerer tilstanden til lungene og hjertet;
 2. midt på ryggen kan du få informasjon om arbeidet i leveren, bukspyttkjertelen, milten;
 3. Ved roten av tungen er det en sone forbundet med magen, på områdene som ligger litt under sidedelene - et område som viser tilstanden til nyrene.

Velge riktig spesialist

Hva å gjøre hvis språk gjør vondt, til hvem er det bedre å slå til medisinsk behandling? For en pasient som står overfor et slikt problem, er spørsmålet om hvilken lege å ta en avtale naturlig. Du må kanskje konsultere flere spesialister. Først og fremst besøk en otolaryngologist - ENT-spesialist. En grundig undersøkelse av munnhulen, øvre luftveier vil tillate å identifisere årsakene til smerte og foreskrive behandling.

I noen tilfeller kan de ubehagelige effektene skyldes inflammatoriske prosesser assosiert med tilstanden til tennene eller tannkjøttet. I nærvær av karies, periodontal sykdom, må stomatitt gå til tannlegen. Betennelse i slimhinnene i munn og tunge må behandles grundig og eliminere infeksjonskilden som forårsaker det. Bruk av antiseptika foreskrevet av legen, inntaket av vitaminkomplekser vil raskt forbedre tilstanden, forhindre gjenopptakelse av sykdommen.

I mangel av synlige tegn på betennelse, kan du kontakte terapeuten. Årsaken til smerten kan være i kroppens generelle tilstand eller i de patologiske endringene i andre organer. Moderne diagnostiske metoder gir deteksjon av sykdommer på et tidlig stadium, med rettidig behandling er det mulig å oppnå fullstendig eliminering av forstyrrende symptomer eller redusere alvorlighetsgraden betydelig. Noen ganger er smerten i tungen forårsaket av forstyrrelser i det endokrine systemet. Hvis du for eksempel merker økningen, kan du besøke en endokrinolog.

Vanlige symptomer

Mye oppmerksomhet i å bestemme sykdommen i tungen er gitt til de nevnte symptomene. Svært ofte er hans tilstand forbundet med arbeidet i mage-tarmkanalen. Å ha en direkte forbindelse til fordøyelsessystemet, kan det signalere sykdommene i medlemsorganene.

Følgende symptomer kan oppstå:

 • endre fargene på slimete tungen;
 • nedsatt organmobilitet på grunn av vævssvulst;
 • utseende av tørr munn som følge av nedsatt funksjon av spyttkjertlene;
 • følelse av smerte, irritasjon, kløe;
 • dårlig ånde;
 • forekomsten av sprekker på overflaten eller en tendens til å fusjonere gråtende erosjon;
 • skade ikke bare slimhinnen, men også lokalisert dypere enn muskelvev;
 • På kronisk kurs er tale om nedsatt funksjonsevne merket.

I normal tilstand har tungen en blek rosa farge, på overflaten er det synlig et tynt lag av plakett som utfører en beskyttende funksjon.

Hvis det blir mer uttalt og oppnår en osteaktig konsistens, kan du mistenke en viral lesjon av munnslimhinnen eller utviklingen av candidal stomatitt. Også, hvit blomst vises under dehydrering.

Blanchering av tungen er ofte kjent hos pasienter som har gjennomgått antibiotikabehandling. Dette symptomet kan også indikere underernæring, utilstrekkelig inntak av vitaminer fra mat, utilstrekkelig væskeinntak. Bevegelsen av tungen og dets asymmetriske plassering i munnen er tegn på nedsatt aktivitet i nervesystemet. De kan indikere utviklingen av slike alvorlige sykdommer som slag og multippel sklerose. I disse tilfellene er konsultasjon av nevropatologen nødvendig.

Hva du bør være oppmerksom på når du undersøker språket

Når anemi faller i hemoglobin, blir tungen tørr og fargen fades. Hvis den har fått en lilla nyanse, kan vi anta tilstedeværelse av lungesykdom eller patologi i sirkulasjonssystemet. Signifikant rødhet og hevelse på høyre side av ryggen av tungen er karakteristisk for leverproblemer, hvis venstre side forstørres og hyperemisk, dette indikerer en forverring av milten

Utseendet til grovfortykkelse kan indikere tilstedeværelsen av psykiske lidelser, nedsatt hormonproduksjon av det endokrine systemet. I sykdommer i magen kan det oppstå tørre sprekker på overflaten av tungen. Slimhinnen får en lys rød eller gulgrønn farge i strid med utløpet av galle under magesårsforverring. Endring av utseendet på tungen er ikke grunnlag for å gjøre en diagnose; en medisinsk undersøkelse av kroppen er nødvendig for å identifisere patologi og utføre effektiv behandling.

Årsaker til smerte i tungen

Tungenes ømhet kan skyldes en rekke faktorer. Det kan signalere mekanisk skade på et organ eller utviklingen av en sykdom. Det er følgende årsaker til smerte på språket:

 • Traumer til kroppens vev under et måltid eller som følge av mekanisk stress.
 • Forstørrede sublingale lymfeknuter. Det er kjent for betennelse forbundet med infeksjon, så vel som utseendet på ondartede svulster.
 • Sykdom i spyttkjertelen.
 • Manifestasjonen av en allergisk reaksjon på noen substans, en bivirkning på stoffet.
 • Anemi forårsaket av mangel på jern eller vitamin B 12 i kroppen.
 • Utseendet til virussår mens du reduserer kroppens beskyttende funksjoner under påvirkning av stress, kronisk tretthet.
 • Den manifestasjon av glossalgi - smerte og brennende følelse i tungen. Et slikt brudd er mer vanlig hos kvinner etter 30 år.
 • Utviklingen av glossitt - en inflammatorisk prosess som dekker overflaten eller dypvev av tungen.
 • Infeksjon frata.
 • Irritasjon av tungen med hyppig røyking.
 • Kontakt med utilstrekkelig monterte eller monterte proteser.

Piercing smerte

Ofte er smerten forårsaket av en fasjonabel kosmetisk prosedyre - piercing. Noen ganger oppstår det som følge av skade på nerveendene, i andre tilfeller ved mekanisk irritasjon av punkteringsstedet eller ved inngrep av patogene bakterier i såret med utseendet av betennelse og dannelse av pus. Mulig og allergisk reaksjon av kroppen til metallet som brukes til å fremstille produktet.

Varianter av glossitt

Eksperter identifiserer mange typer patologier av språket. De kan være akutte eller kroniske. Lesjoner forårsaker ulike faktorer, deres symptomer kan også manifestere seg med betydelige forskjeller.

Skarp glossitt

 1. Katarr. Det er en akutt betennelse i det øvre laget av munnhinnen i tungen. Mekanisk skade på vevet er kjent med utseendet av markert ødem og rødhet. Det kan være komplisert ved penetrasjon og reproduksjon i sår av bakterier, utseendet av candidal stomatitt. I noen tilfeller signalerer katarral glossitt et brudd på funksjonene i mage-tarmkanalen eller sykdommer i en smittsom natur.
 2. Deskvamitivny. Også kalt "geografisk språk". Når betennelse oppstår dystrofiske prosesser i slimhinnen, med det resultat at røde flekker vises på baksiden, omgitt av hvite områder.
 3. Mycotic. Kalt sopp av slekten Candida. Aktiv reproduksjon av disse mikroorganismer opptrer med en reduksjon i immunitet. Manifisert av hvit blomstring med forkrøllet struktur, en liten hevelse.
 4. Ulcerøs. Det er ofte kjent i Vincent stomatitt, som en del av den inflammatoriske prosessen som engulves munnslimhinnen. Symptomatisk manifestert av dannelsen av mørk grå blomst, der det er blødende erosjon. Sykdommen er preget av en skarp lukt fra munnen.

Symptomer på glossitt

Ofte bringer ubehag i tungen i tungen. I forekomsten av den inflammatoriske prosessen involvert patogener. I noen tilfeller følger glossitt andre typer patologier.

 • smerte og brennende i tungen;
 • vevsvevelse;
 • vanskeligheten av uttale av ord, tygge mat;
 • dannelsen av plakk (fargene avhenger av faktoren som provoserte betennelser);
 • nedsatt salivasjon og salivasjon;
 • en forandring i smakoppfattelsen;
 • utseendet av sår og erosjoner på tungen;
 • ubehagelig lukt fra munnen.

Glossitt kan oppstå når blodsirkulasjonen i kapillærene i munnhinnen i tungen. Sykdommen kan skade integriteten, brenne varm te.

Vanligvis oppstår sårheling raskt på grunn av spyttens bakteriostatiske egenskaper. Hvis glossitt manifesterer seg som et symptom på en sykdom hos andre organer, er kompleks behandling av lidelser nødvendig for eliminering.

Kroniske former for glossitt

Disse inkluderer foldet og rhombisk glossitt. Disse er medfødte anomalier. Med foldet glossitt er flerdireksjonsfoldene synlige på tungen. Ofte er sykdommen ledsaget av dyp kronisk forekommende betennelse i vevet. Når diamantformet patologi i midterlinjen av tungen oppstår betennelsesfokus i form av en diamant.

Diagnose og behandling

Diagnosen er basert på å studere symptomene på sykdommen, undersøker munnhulen, analyserer sammensetningen av mikroflora i området av den betente delen av tungen. For dette formål utføres bakteriell såing av det oppsamlede materialet. En blodprøve kan avsløre anemi eller bekrefte en antagelse om den allergiske karakteren til pasientens symptomer.

Etter diagnosen ordner den behandlende legen medisiner, munn som skyller med antiseptika (klorhexidin, furatsilinom). I smertesyndrom brukes anestetiske løsninger, for eksempel anestesin. Når en mild inflammatorisk prosess kan bidra til å skylle avkok av urter.

I vanskelige tilfeller, for eksempel med phlegmon av tungen, kan kirurgisk behandling med fjerning av nekrotisk vev kreves. I den postoperative perioden er antibiotika foreskrevet. For å forhindre sykdommer i tungen, er det nødvendig å opprettholde oral hygiene.

Flere Artikler Om Typer Acne