Levercirrhose er en kronisk sykdom, ledsaget av strukturelle forandringer i leveren med dannelse av arrvæv, krymping av orglet og en reduksjon i funksjonaliteten.

Det kan utvikle seg mot bakgrunnen av langvarig og systematisk misbruk av alkohol, viral hepatitt med den påfølgende overgang til kronisk form, eller på grunn av brudd på autoimmun natur, obstruksjon av ekstrahepatiske gallekanaler, kolangitt.

Vitenskapen har vært vitne til tilfeller av langvarig hjertesvikt, parasittisk leverskade, hemokromatose, etc., som fører til denne sykdommen.

Hva er det

Levercirrhose er en kronisk leversykdom, ledsaget av irreversibel erstatning av leverparenkymvev av fibrøst bindevev eller stroma. Lever med cirrhosis er forstørret eller redusert i størrelse, uvanlig tett, klumpete, grov. Døden forekommer avhengig av ulike typer tilfeller innen to til fire år med alvorlig smerte og plage av pasienten i den terminale fasen av sykdommen.

Noen historiske data

Siden antikken ble leveren ansett som viktig som hjertet. Ifølge ideene til innbyggerne i Mesopotamia, blir blod produsert i leveren og sjelen lever. Hippokrates beskrev sammenhengen mellom leversykdom og gulsott, samt ascites. Han hevdet at gulsott og hard lever er en dårlig kombinasjon av symptomer. Dette var den første dommen om cirrose og dens symptomer.

Levercirros og årsakene til forekomsten ble beskrevet i 1793 av Matthew Baillie i sin avhandling "sykelig anatomi". I hans arbeid, knytt han tydelig sammen bruken av alkoholholdige drikker med forekomsten av levercirrhose. Etter hans mening var mellom- og eldre menn sykere oftere. De britiske kalt levercirrhose "ginpest" eller "ginlever".

Begrepet cirrhosis er hentet fra den greske "kirrhos", som betyr gul og tilhører René Teofil Hyacinth Laenneck - en fransk lege og anatomist. Over studien av levercirrhose har mange forskere arbeidet og jobbet til vår tid. Virkhov, Kühne, Botkin, Tatarinov, Abellov og andre foreslo mange teorier om levercirrhose, dens symptomer, årsaker, metoder for diagnose og behandling.

Årsaker til cirrhosis

Blant de viktigste årsakene som fører til utviklingen av sykdommen er:

 1. Viral hepatitt, som ifølge ulike estimater fører til dannelse av leverpatologi i 10-24% tilfeller. Slike typer hepatitt som B, C, D og nylig oppdaget hepatitt G-ende med en sykdom;
 2. Ulike sykdommer i galdeveien, inkludert ekstrahepatisk obstruksjon, kolelithiasis og primær skleroserende kolangitt;
 3. Immunsystemet unormaliteter. Mange autoimmune sykdommer fører til utvikling av cirrhosis;
 4. Portal hypertensjon;
 5. Venøs overbelastning i leveren eller Budd-Chiari syndromet;
 6. Forgiftning av kjemikalier som har en toksisk effekt på kroppen. Blant slike stoffer er industrielle giftstoffer, tungmetallsalter, aflatoksiner og soppgiftene spesielt skadelige for leveren;
 7. Sykdommer som er arvet, spesielt genetisk bestemte metabolske sykdommer (anomalier av glykogenakkumulering, Wilson-Konovalov sykdom, mangel på a1-antitrypsin og galaktose-1-fosfat-uridyltransferase);
 8. Langsiktig bruk av rusmidler, inkludert Iprazid, anabole steroider, Isoniazid, androgener, Methyldof, Inderal, Metotrexat og noen andre;
 9. Motta store doser alkohol i 10 år eller mer. Avhengig av den spesifikke typen drikke der, den grunnleggende faktoren - tilstedeværelsen i det av etylalkohol og det vanlige inntaket i kroppen;
 10. Den sjeldne Rendu-Osler-sykdommen kan også forårsake skrumplever.

I tillegg bør det gis en særskilt omtale av kryptogen cirrhose, hvorfor grunnene forblir uforklarlige. Det finner sted i området fra 12 til 40% av tilfellene. Systematisk underernæring, smittsomme sykdommer, syfilis (det er årsaken til cirrose hos nyfødte) kan være provoserende faktorer for dannelsen av arrvæv. Den kombinerte effekten av etiologiske faktorer, for eksempel en kombinasjon av hepatitt og alkoholisme, øker risikoen for å utvikle sykdommen betydelig.

klassifisering

Den nåværende klassifiseringen av sykdommen som vurderes er basert på etiologiske, morfogenetiske og morfologiske kriterier, samt kliniske og funksjonelle kriterier. Basert på årsakene, mot bakgrunnen av effektene av hvilken levercirrhose har utviklet, bestemmer du følgende alternativer:

 • biliær cirrhose (primær, sekundær) (kolestase, kolangitt);
 • sirkulasjonssirrhose (forårsaket av kronisk venøs trening);
 • metabolsk fordøyelseskirrhose (mangel på vitaminer, proteiner, akkumulasjonscirrhose som følge av arvelige metabolske forstyrrelser);
 • infeksiøs (viral) cirrhosis (hepatitt, infeksjoner i galdeveiene, sykdommer i leveren av en parasittisk skala);
 • giftig skrumplever, giftig og allergisk skrumplever (mat og industrielle giftstoffer, medisiner, allergener, alkohol);
 • kryptogen sirrose.

Avhengig av de kliniske og funksjonelle egenskapene, er levercirrhose preget av en rekke av følgende egenskaper:

 • nivået av hepatocellulær svikt;
 • Den generelle arten av sykdomsforløpet (progressiv, stabil eller regressiv);
 • graden av faktiske for sykdommen av portal hypertensjon (blødning, ascites);
 • generell aktivitet av sykdomsprosessen (aktiv skrumplever, moderat aktiv skrumplever og inaktiv skrumplever).

Portal cirrhosis

Den vanligste formen for sykdommen, som er preget av levervevskader og død av hepatocytter. Endringer oppstår på grunn av underernæring og alkoholmisbruk. I 20% av levercirrhose i leveren kan forårsake Botkins sykdom. For det første klager pasienten på lidelser i fordøyelseskanalen. Deretter utvikler eksterne tegn på sykdommen: guling av huden, utseendet av edderkoppårene på ansiktet. Den siste fasen er preget av utvikling av ascites (abdominal dropsy).

Biliær cirrhose

Dette er en spesiell form for sykdommen som utvikler seg på grunn av langvarig kolestase eller lesjoner i galdeveien. Biliær cirrhose er en autoimmun patologi som pågår i lang tid uten noen symptomer. For det meste er kvinner på 40-60 år syk med den. Den primære utbredelsen av sykdommen er ofte kombinert med diabetes mellitus, lupus erythematosus, dermatomyositis, reumatoid artritt og narkotikaallergi.

Første tegn

Blant de tidlige symptomene som peker på cirrhosis, kan følgende noteres:

 1. Det er en følelse av bitterhet og tørrhet i munnen, spesielt ofte om morgenen;
 2. Pasienten mister litt vekt, blir irritabel, blir trøtt raskere;
 3. En person kan bli forstyrret av gjentatte avføringssvikt, økt flatulens;
 4. Periodisk oppstår smerter med lokalisering i riktig hypokondrium. De har en tendens til å øke etter økt fysisk anstrengelse eller etter å ha tatt fett og stekt mat, alkoholholdige drikkevarer;
 5. Noen former for sykdommen, for eksempel postnokrotisk cirrhose, manifesterer seg i form av gulsott allerede i de tidlige utviklingsstadiene.

I noen tilfeller manifesterer sykdommen seg akutt og tidlige tegn er fraværende.

Symptomer på cirrhosis

Vanlige symptomer på cirrhosis er: svakhet, redusert arbeidsevne, ubehagelige opplevelser i magen, dyspepsi, feber, leddsmerter, meteorisme, smerte og en følelse av tyngde i den øvre halvdel av magen, vekttap, asteni. Ved undersøkelse oppdages en forstørrelse av leveren, komprimering og deformering av overflaten, skarpe kanten. For det første er det en jevn, moderat økning i begge leverenes lepper, siden det som regel er en økning i venstre lobe. Portal hypertensjon manifesteres av en moderat økning i milten.

Det utviklede kliniske bildet manifesteres av syndromer av hepatocellulær insuffisiens og portal hypertensjon. Abdominal distensjon oppstår, dårlig toleranse for fettstoffer og alkohol, kvalme, oppkast, diaré, følelse av tyngde eller smerte i magen (hovedsakelig i riktig hypokondrium). I 70% av tilfellene oppdages hepatomegali, leveren er forseglet, kanten er spiss. Hos 30% av pasientene med palpasjon avslørte nodulær overflate av leveren. Splenomegali hos 50% av pasientene.

Lavfrekvent feber kan være assosiert med passasjen gjennom leveren av intestinale bakterielle pyrogener, som det ikke er i stand til å nøytralisere. Feberbestandig mot antibiotika og passerer bare med forbedret leverfunksjon. Det kan også være eksternt tegn - palmar eller plantar erytem, ​​edderkoppårer, skarpt hår i armhulen og kjønnsområdet, hvite negler, gynekomasti hos menn på grunn av hyperstrogenemi. I noen tilfeller tar fingrene form av "trommestikker".

I den terminale fasen av sykdommen i 25% av tilfellene er det en nedgang i leverens størrelse. Gulsot, ascites, perifert ødem på grunn av overhydrering (spesielt benødem), ekstern venøs collaterals (spiserør i esophagus, mage, tarm) forekommer også. Blødning fra årer er ofte dødelig. Sjelden hemorroide blødning oppstår, de er mindre intense.

effekter

Levercirrhose, i prinsippet alene, forårsaker ikke død, dets komplikasjoner i dekompensasjonstrinnet er dødelige. Blant dem er:

 1. Ascites med cirrhosis er akkumulering av væske i bukhulen. Tilordne en diett med en begrensning av protein (opptil 0,5 gram per kg kroppsvekt) og salt, diuretika, intravenøs administrering av albumin (proteinpreparat). Hvis nødvendig, bruk parasitten - fjerning av overflødig væske fra bukhulen.
 2. Spontan bakteriell peritonitt - Betennelse i bukhinnen, på grunn av infeksjon av væske i bukhulen (ascites). Hos pasienter med feber opptil 40 grader, kulderystelser, er det sterk smerte i magen. Langsiktig bredspektret antibiotika er foreskrevet. Behandlingen utføres i intensivavdelingen.
 3. Hepatisk encefalopati. Det manifesterer seg fra mindre nevrologiske lidelser (hodepine, tretthet, sløvhet) til alvorlig koma. Siden det er knyttet til akkumulering av proteinmetabolismeprodukter (ammoniakk) i blodet, begrenser eller ekskluderer de proteiner fra dietten, foreskriver en prebiotisk, laktulose. Den har en avføringseffekt og evne til å binde og redusere dannelsen av ammoniakk i tarmen. Når uttrykt nevrologiske behandlingsforstyrrelser utføres i intensivavdelingen.
 4. Hepatorenalsyndrom - utvikling av akutt nyresvikt hos pasienter med levercirrhose. Stopp bruken av vanndrivende legemidler, foreskrevet intravenøs administrering av albumin. Behandlingen utføres i intensivavdelingen.
 5. Akutt varicose blødning. Det stammer fra spiserør i spiserøret og magen. Pasienten blir svak, blodtrykksdråper, puls forverrer, oppkast vises med blod (fargen på kaffegrunder). Behandlingen utføres i intensivavdelingen, med ineffektivitet, bruker kirurgiske behandlingsmetoder. Intravenøs administrasjon av oktropid (for å redusere trykket i blodstrømmen i magesekkene), endoskopisk behandling (ligering av åreknuter, skleroterapi) brukes til å stoppe blødningen. Gjennomfør forsiktig transfusjonen av løsninger og blodkomponenter for å opprettholde det nødvendige nivået av hemoglobin.
 6. Utviklingen av hepatocellulært karcinom - en ondartet leverskala.

Kardinal behandling av hepatocellulær karsinom og dekompensert levercirrhose - levertransplantasjon. Bytte pasientens lever til giverens lever.

Levercirrhose i siste stadium: bilder av mennesker

Bildet nedenfor viser hvordan sykdommen manifesterer seg i mennesker.

Ascites med levercirrhose - en komplikasjon

Øvre ben i ødem i en pasient med levercirrhose ved kronisk hepatitt

diagnostikk

Diagnosen levercirrhose finner sted i flere stadier. Diagnosen selv er laget på grunnlag av instrumentelle forskningsdata:

 1. Magnetisk resonans eller datatomografi er den mest nøyaktige diagnostiske metoden.
 2. Biopsi er en metode for histologisk undersøkelse av materiale tatt fra leveren, noe som gjør det mulig å fastslå typen av cirrhose store eller små noder og årsaken til utviklingen av sykdommen.
 3. Ultralyd - som en screening. Tillater deg å etablere bare en foreløpig diagnose, men er uunnværlig når du foretar en diagnose av ascites og portal hypertensjon.

Hvis den histologiske undersøkelsen ved diagnostisering ikke tillater å bestemme årsaken til sykdommens utvikling, fortsetter søket. For å gjøre dette, utfør en blodprøve for tilstedeværelse av:

 • antimitokondrielle antistoffer;
 • Hepatitt C-virus RNA og hepatitt B-virus DNA ved bruk av PCR-metoden;
 • alfa-fetoprotein - for å utelukke blodkreft;
 • nivåer av kobber og cerruloplasmin;
 • nivået av immunoglobuliner A og G, nivået av T-lymfocytter.

Det neste trinnet er å bestemme graden av skade på kroppen på grunn av leverskade. For denne bruken:

 • leverscintigrafi - en radionuklidstudie for å bestemme de leverceller som virker
 • biokjemisk blodprøve for å fastslå slike indikatorer som natrium- og kaliumnivåer, koagulogram, kolesterol, alkalisk fosfatase, totalt og fraksjonalt bilirubin, AST, ALT, lipidogram, proteinogram;
 • graden av nyreskade - kreatinin, urea.

Fraværet eller tilstedeværelsen av komplikasjoner:

 • Ultralyd for å utelukke ascites;
 • eliminering av intern blødning i fordøyelseskanalen ved å undersøke avføring for tilstedeværelse av skjult blod i det;
 • FEGDS - å ekskludere åreknuter i mage og spiserør;
 • sigmoidoskopi for å utelukke åreknuter i endetarmen.

Leveren i cirrhose er palpabel gjennom den fremre veggen av bukhinnen. På palpasjonens palpabilitet og tetthet av orgelet er det merkbar, men dette er kun mulig ved dekompensasjonstrinnet.

En ultralyd identifiserer tydeligvis foci av fibrose i orgelet, mens de er klassifisert i små - mindre enn 3 mm og store - mer enn 3 mm. Når den alkoholiske karakteren av cirrhose utvikler opprinnelig små noder, bestemmer biopsi de spesifikke forandringene i leverceller og fett hepatose. I de senere stadiene av sykdommen forstørres nodene, blandes og fett hepatose forsvinner. Primær biliær cirrhose er preget av en forstørret lever med bevaring av strukturen i galdeveien. I sekundær biliær cirrhosis blir leveren forstørret på grunn av obstruksjon i galdekanaler.

Stadier av cirrhosis

Sykdomsforløpet er som regel preget av egen varighet, med følgende hovedfaser:

 1. Stig av kompensasjon. Det er preget av fravær av symptomer på cirrhosis, som forklares av økt arbeid av de resterende leveren celler.
 2. Fase av subkompensasjon. På dette stadiet er det første tegn på skrumplever (i form av svakhet og ubehag av riktig hypokondrium, tap av appetitt og vekttap). Funksjonene som er iboende i leveren av leveren, forekommer i et ufullstendig volum, noe som skyldes gradvis tap av ressursene til de gjenværende cellene.
 3. Fase av dekompensasjon. Her snakker vi om leversvikt, manifestert av alvorlige tilstander (gulsott, portal hypertensjon, koma).

Hvordan behandle levercirrhose?

Generelt er behandlingen av levercirrhose valgt på et strengt individuelt grunnlag. Terapeutisk taktikk er avhengig av utviklingsstadiet av sykdommen, type patologi, pasientens generelle helse og samtidige sykdommer. Men det er generelle retningslinjer for behandling.

Disse inkluderer:

 1. Det kompenserte stadiet av cirrhose begynner alltid med eliminering av årsaken til patologien - i dette tilfellet kan leveren også fungere normalt.
 2. Pasienten må overholde en streng diett - til og med et lite brudd kan være impulsen for utviklingen av cirrhose.
 3. Med den aktuelle sykdommen er det umulig å utføre fysioterapi, varmebehandling. Fysiske belastninger er også utelukket.
 4. Hvis sykdommen er i dekompensasjonsstadiet, blir pasienten plassert på et sykehus. Faktum er at ved et slikt sykdomsforløp er risikoen for å utvikle alvorlige komplikasjoner svært høy og kun medisinske fagpersoner kan være oppmerksom på selv om det er en liten forringelse i tid og hindre utvikling av komplikasjoner som fører til pasientens død.
 5. Behandlingen er oftest indisert for hepatoprotektorer, beta-blokkere, natrium- og ursodeoksyolsyrepreparater.

Generelle råd for pasienter med levercirrhose:

 1. Hvile så snart du føler deg sliten.
 2. For å forbedre fordøyelsen av pasienter foreskrevet multienzyme preparater.
 3. Ikke løft vekter (dette kan forårsake gastrointestinal blødning)
 4. Daglig mål kroppsvekt, volumet av magen ved navlen (en økning i volumet av magen og kroppsvekten indikerer væskeretensjon);
 5. Med væskeretensjon (ødem, ascites) er det nødvendig å begrense inntaket av salt til 0,5 g per dag, væsker - opptil 1000-1500 ml per dag.
 6. For å kontrollere graden av skade på nervesystemet anbefales det å bruke en enkel håndskriftstest: skriv en kort setning hver dag, for eksempel "God morgen" i en spesiell notatbok. Vis din notisbok til slektninger - hvis du endrer håndskriftet ditt, kontakt legen din.
 7. Daglig les væskebalansen per dag (diuresis): telle volumet av all inntatt væske (te, kaffe, vann, suppe, frukt, etc.) og telle alt væsken frigjort under urinering. Mengden frigjort væske bør være ca. 200-300 ml mer enn mengden av væske som tas.
 8. Oppnå avføring 1-2 ganger om dagen. Pasienter med levercirrhose for å normalisere tarmens arbeid og sammensetningen av tarmfloraen til fordel for "gunstige" bakterier, det anbefales å ta laktulose (duphalak). Duphalac er foreskrevet i dosen som gir en myk, halvformet stol 1-2 ganger om dagen. Dosen varierer fra 1-3 teskjeer til 1-3 ss per dag, velges individuelt. Legemidlet har ingen kontraindikasjoner, det kan tas selv for små barn og gravide.

Behandling av patologiske manifestasjoner og komplikasjoner av cirrhose innebærer:

 1. Reduksjon av ascites med konservativ (vanndrivende midler i henhold til skjemaet) og kirurgisk (væskeutskillelse gjennom drenering) metoder.
 2. Behandling av encefalopati (nootropics, sorbenter).
 3. Fjerning av manifestasjoner av portal hypertensjon - fra bruk av ikke-selektive beta-blokkere (propranolol, nadolol) til ligering av dilaterte vener under kirurgi.
 4. Forebyggende antibiotikabehandling for forebygging av smittsomme komplikasjoner under planlagte besøk til tannlegen, før instrumentelle manipulasjoner.
 5. Behandling av dyspepsi ved hjelp av ernæringsmessig korreksjon og bruk av enzympreparater uten gallsyrer (pankreatin). Kanskje i slike tilfeller, og bruken av eubiotika - baktisubtil, enterol, bifidumbacterin og lactobacterin.
 6. For å lindre kløe, brukes antihistaminer, samt preparater som inneholder ursodeoxycholsyre.
 7. Utnevnelsen av androgener til menn med uttalte manifestasjoner av hypogonadisme og korrigering av kvinners hormonelle bakgrunn for forebygging av dysfunksjonell livmorblodning er under kontroll av en endokrinolog.
 8. Bruk av legemidler som inneholder sink for å forebygge anfall under normal muskelbelastning og i kompleks behandling av leversvikt, for å redusere hyperammonemi, vises.
 9. Forebygging av osteoporose hos pasienter med kronisk kolestase og med primær biliær cirrhose, i nærvær av autoimmun hepatitt med kortikosteroider. For dette blir kalsium dessuten innført i kombinasjon med vitamin D.
 10. Kirurgisk korrigering av portal hypertensjon for forebygging av gastrointestinal blødning, inkluderer påføring av vaskulære anastomoser (mesenterisk og splenorenal) og skleroterapi av eksisterende dilaterte vener.
 11. I nærvær av enkeltfokus av degenerasjon i hepatocellulær karsinom og alvorlighetsgraden av klasse A sykdom, vises pasienter som har kirurgisk fjerning av de berørte segmentene av leveren. I en klinisk sykdomsklasse B og C og en massiv lesjon foreskrives anti-tumorbehandling i avventning av transplantasjon for å forhindre progresjon. For å gjøre dette, bruk både effektene av strømmer og temperaturer (perkutan radiofrekvens termisk ablation) og kjemoterapi ved målrettet innføring av oljeløsninger av cytotoksiske stoffer i karene som matvarer de tilsvarende segmentene av leveren (kjemoembolisering).

Behandling av en så formidabel dødelig komplikasjon som akutt massiv blødning fra esophagusårene inkluderer:

 1. Aktuell bruk av Blackmore-sonden, gjennom hvilken luftmanchetten svulmer i lumen i spiserøret, klemmer de dilaterte blødende årene.
 2. Målrettet obkalyvanievegg i spiserørskleroserende stoffer.
 3. Blod erstatningsterapi.

Dessverre blir denne tilstanden den viktigste dødsårsaken til pasienter med levercirrhose.

Kosthold for levercirrhose

Dieting for levercirrhose involverer, fremfor alt, avvisning av mat, der det er et høyt proteininnhold. Faktisk, hos pasienter med levercirrhose, blir fordøyelsen av proteinfôrforstyrrelser forstyrret, og som et resultat øker intensiteten av forfall i tarmene. Dietten i tilfelle levercirrhose sørger for periodisk oppbevaring av faste dager, hvor pasienten ikke bruker noe matholdig protein i det hele tatt. I tillegg er et viktig punkt å begrense bruken sammen med det viktigste måltidet av salt.

En diett for levercirrhose sørger for utelukkelse av alle produkter som inneholder bakervarer og bakepulver. Du kan ikke spise pickles, bacon, skinke, sjømat, corned beef, hermetikk, pølse, sauser med salt, ost, iskrem. For å forbedre smaken av produkter, kan du bruke sitronsaft i stedet for salt.

En diett med levercirrhose gjør det mulig å bruke en liten mengde kostholdskjøtt - kanin, kalvekjøtt, fjærfe. En gang om dagen kan du spise ett egg.

Sykdomsprognose

Cirrose er uhelbredelig bare hvis en levertransplantasjon ikke utføres. Ved hjelp av ovenstående forberedelser kan man bare opprettholde en mer eller mindre anstendig livskvalitet.

Hvor mange mennesker lever med levercirrhose, avhenger av årsaken til sykdommen, scenen hvor den ble oppdaget og komplikasjonene som hadde oppstått på tidspunktet for behandlingsstart:

 • med utvikling av ascites lever 3-5 år;
 • hvis gastrointestinal blødning utvikler seg for første gang, vil omtrent en tredjedel til halvparten overleve den;
 • Hvis hepatisk koma har utviklet seg, betyr det nesten 100% dødelighet.

Det er også en skala som lar deg forutsi forventet levealder. Det tar hensyn til testresultater og graden av encefalopati:

Levercirrhose - årsaker, symptomer, stadier, diagnose, behandling

Hva er cirrhose i leveren, bilder av mennesker

Levercirrhose er en patologisk forandring i sine celler (hepatocytter) under påvirkning av et immunforsvar, toksiner eller kroniske sykdommer. Som et resultat deformeres leveren celler, dør av og kroppen kan ikke fullt ut fungere.

Dessverre er denne sykdommen uhelbredelig. Men ved å diagnostisere det på et tidlig stadium og velge den nødvendige terapien, kan man i stor grad lindre pasientens tilstand og forlenge årets liv i lang tid.

Leveren er en av de vitale organene som ikke kan erstattes. Det renser blodet av ulike skadelige stoffer, er involvert i dannelsen av galle og proteinsyntese, kontrollerer metabolismen og produserer glykogen.

Ved begynnelsen av sykdommen, under påvirkning av negative faktorer, dør et lite antall leverenceller. På deres sted dannes et grov bindevev. I sin struktur ligner den cicatricial. Portalen og den sentrale veneblodstrømmen er forstyrret. Vanskelig utstrømning av galle.

Fra dette absorberes noe av det i blodet og forårsaker forgiftning av menneskekroppen. Leverceller, på grunn av regenerative evner, begynner å dele seg, men deres antall er ikke nok til å opprettholde normal funksjon. Som et resultat blir leveren tettere, blodkarene trekkes sammen, mister elastisiteten og utvider seg. Hyppig intern blødning oppstår.

Leverskade kan enten være delvis eller fullført. Det er en feil å anta at bare alkoholikere er utsatt for cirrhose. Selvfølgelig har overdreven alkoholinntak negativ effekt på orgelet, men er ikke den eneste grunnen.

Årsaker til cirrose, etiologi

 1. Alkoholisme. Mer enn 10% av tilfellene viser ikke symptomer.
 2. Hepatitt. Ofte forårsaker skrumplever av hepatitt C, mindre ofte B og D. Hepatitt A utfordrer ikke utseende av cirrhosis.
 3. Langvarig bruk av noen potente stoffer.
 4. Sykdommer i galdeveien, deres blokkering med steiner, abnormiteter i utviklingen av leveren, fraværet av galdekanaler.
 5. Forgiftning av plante eller kjemiske giftstoffer.
 6. Metabolske forstyrrelser, hormonforstyrrelser.
 7. Venøs overbelastning i ulike kardiovaskulære sykdommer.
 8. Fedme.
 9. Intoksisering av parasitter. For eksempel, opisthorchosis, toxoplasmose, brucellose.
 10. Komplikasjoner etter shunting.
 11. Hyppig bruk av junk food.
 12. Kronisk underernæring, fasting.
 13. Cirrhosis hos nyfødte under infeksjon av moren under graviditet med cytomegali, herpes, rubella, syfilis.

Predisponerende faktorer for utvikling av patologi veldig mye. I de fleste tilfeller har pasienten et komplisert grunnlag.

I henhold til type forekomst utmerker seg følgende klassifisering av cirrhose:

 1. Galle. Ingen eksakte grunner er identifisert. Heredity spiller en stor rolle. I de fleste tilfeller er de syke kvinner.
 2. Gantry. Karakterisert av patologien til funksjonen av portalvenen.
 3. Sirkulasjon oppstår på grunn av langvarig venøs stasis.
 4. Smittsom og viral. Det oppstår som en komplikasjon etter ulike sykdommer av denne typen.
 5. Kryptogen har ingen klarert årsak.
 6. Utveksle smaksstoffer på grunn av svekket metabolsk prosesser.

Symptomer på skrumplever, de første tegn på menn og kvinner

Vanligvis har levercirrhose et utprøvd klinisk bilde, men omtrent 20% er skjult. Første manifestasjoner av sykdommen, hvor terapi har en positiv trend:

 1. Smerte lokalisert i riktig hypokondrium og ikke lettet av antispasmodik.
 2. Økt smerte oppstår etter fysisk anstrengelse, fett eller stekt mat, alkohol.
 3. Mest om morgenen er det tørrhet eller smak av bitterhet i munnen.
 4. Svakhet, redusert ytelse.
 5. Forringelse av appetitt, oppkast, diaré, kvalme.
 6. Gul hudtone, øyeprotein.
 7. I magen, en følelse av fylde, passerer etter å ta carminativer.
 8. Følelse av rask metning, selv etter å ha spist veldig små porsjoner.

Symptomer på videre utvikling av cirrhosis

 1. Økt smerte som er vondt eller søm.
 2. Vekttap Sterkt tynne lemmer, magebuer.
 3. Hyppig kvalme og oppkast.
 4. Spy kan inneholde blod.
 5. Muskel svakhet.
 6. Fingre tar form av "drumsticks" - tykkere.
 7. Neglene blir rødaktige.
 8. Vaskulære stjerner på hele kroppen, på ansiktet, hovedsakelig på kroppen fra siden av lesjonen.
 9. Hos menn utvikler gynekomasti (hårtap på kjønn og armhulene, brystkjertlene vokser, seksuell svakhet øker).
 10. Hos kvinner, menstruasjonssyklusen mislykkes.
 11. Ben, tunge, ansikt, hovent. Dette indikerer et brudd på nyrene.
 12. Økt kroppstemperatur.
 13. Inflater magen fra opphopning av væske i den, ascites.
 14. Irritabilitet, apati, svakhet, søvnmangel, nedsatt konsentrasjon og minne, forvirring, bevissthetstab, delirium, koma.
 15. Strømmen av blod fra nesen, tannkjøttet.
 16. Tennene stagger, kan falle ut.
 17. Etter å ha spist stekt ofte diaré.
 18. Kløende hud.
 19. Redusere mengden urin mens du opprettholder samme mengde væske du drikker.
 20. På øyelokkene vises lipidfoci.
 21. Lammens følsomhet til temperatur, smerte, berøring er ødelagt.

Stadier av cirrhosis

I sykdomsprogresjonen skiller seg 4 stadier, behandling og prognose avhenger av riktig diagnose.

 1. Stig av kompensasjon. De destruktive prosessene i leveren begynner, nivået av bilirubin øker. Den generelle tilstanden er ikke endret ennå. Antall døde hepatocytter kan fortsatt fylles på med terapi.
 2. Fase av subkompensasjon. Tilstanden forverres, hepatocytter fortsetter å dø av. Øker apati og svakhet. Hos menn, begynnelsen av gynekomasti.
 3. Terminal scenen Antall fungerende leverenceller er kritisk lavt. Symptomene på sykdommen er uttalt. Behandlingen gir en positiv effekt i svært sjeldne tilfeller. Tilknyttede komplikasjoner (ascites, tromboflebitt, peritonitt, infeksjoner, kreft), som ofte er dødelige.
 4. Fase av fullstendig ødeleggelse av leveren. Orgelet slutter helt å jobbe. Pasienten ledsager uutholdelig smerte. Å stoppe utviklingen av ødeleggelsesprosessen er umulig.

Diagnose av cirrhosis, ICD 10 kode - K74

 • USA.
 • Blodprøver.
 • Leverbiopsi.
 • Doppler.
 • Palpasjon, undersøkelse av huden, historieopptak.
 • Analyse av fekal okkult blod.
 • EGD.
 • Imaging.

Behandling av cirrhosis, anbefalinger

Først av alt, må pasienten gi opp dårlige vaner, fysisk overstyring og ta ikke-foreskrevne medisiner.

Med en følelse av tretthet er det nødvendig med fred. Du bør også måle daglig diurese - væsken skal være 200-300 ml mindre enn urin. Vekt og volum i magen skal også måles. Ved brudd på håndskrift må du snarest informere legen din.

Hvordan behandle levercirrhose medisin? Drogbehandling avhenger av alvorlighetsgrad, stadium og etiologi av cirrhosis. Når de ovennevnte kliniske manifestasjoner er tilordnet protokollen for behandling av sykdomsmedikamenter.

 1. Antiviral. Pegasis, Copegus, Interferon.
 2. Hormon. Prednisolon, hydrokortison.
 3. Hepatobeskyttelse. Glutargin, Essentiale, Usrosan, Ursofalk.
 4. Diuretika. Tryphas, furosemid.
 5. Jernpreparater.
 6. Smertestillende. Tramadol, fentanyl, desipramin, pregabalin.
 7. Enzymer. Creon.
 8. Vitaminer A, C, E.
 9. Antibiotika. Ciprofloxacin, metronidazol.
 10. Cytostatika. Azathioprin, dipin, cyklofosfamid.
 11. Naturlige antioksidanter. Persimmon, sitron, bringebær, brokkoli, rosehip, calendula.
 12. Blodtransfusjon
 13. Kosthold for levercirrhose. Diett av pasienten kan varieres, fraksjonalt (5-6 ganger om dagen), med en overvekt av proteiner (magert kjøtt, magert fisk), men unntatt matvarer som fett, stekt, salt, krydret, brus, hermetisert, røkt kjøtt, pølser, bakervarer, bønner, kaffe, sjokolade, alkohol. Grønnsaker, frukt anbefales med matlaging. Av drikkene - mineralvann, urtete, infeksjon av dogrose, gelé, cikorie. På sykehus er pasienter foreskrevet 5 bord ifølge Pevzner.
 14. Folkemidlene. Ikke-tradisjonell behandling av levercirrhose er tillatt, men bare etter samråd med legen din.
  I et glass foroppvarmet melk, senk de tørkede pepperrotblomstene til høye temperaturer og la stå i 20 minutter. Ta for måltider to ganger om dagen for 1 glass.
  For smerte, legg til rå eller kokte poteter.
  Slike planter som hofter, neseblader. Pyrey blandes i like deler. 1 ss. skje helle 250-300 ml kokende vann. Kjølig, belastning, drikk.


Kirurgisk behandling er ikke alltid mulig. Pasienter over 55 år, med fremskritt av yellowness av huden og slimhinnene, anbefales ikke til diagnostisering av hepatisk encefalopati.

Andre pasienter gjennomgår en endring i blodstrømmen i portalvenen slik at den ikke påvirker leveren. Blodet vil straks strømme inn i hovedvena cava. Ulempen med denne metoden er at giftstoffer ikke vil bli utnyttet av leveren. Etter en slik operasjon vil det være nødvendig å stadig ta antioksidanter og sorbenter.

Det blir også praktisert å fjerne milten under veksten og ødeleggelsen av blodceller i den.

Punksjon i bukhulen med en stor opphopning av væske (ascites). Under operasjonen settes et spesielt rør inn gjennom hvilket den akkumulerte væsken vil strømme.

Hvor mange mennesker lever med levercirrhose - prognose

Forventet levetid for denne sykdommen avhenger av utviklingsstadiet, komorbiditeter, fortsatte spiseforstyrrelser, diett, tilstedeværelse av dårlige vaner i pasienten, behandlingen mottok...

For eksempel, med kronisk alkoholisme hos en pasient med cirrhose, er overlevelsesgraden 2-3 år, med viral hepatitt i kompenserende stadium, sykdomsprogresjonen og den planlagte forverringen kan vare i 10 år. I gjennomsnitt regnes det fra tidspunktet for denne diagnosen til 5-6 års død.

Forskjellige komplikasjoner av cirrhose, for eksempel utviklet ascites, hepatisk encefalopati eller portal hypertensjon, reduserer forventet levetid ovenfor med nesten halvparten.

Det er også veldig viktig på hvilket stadi av cirrhose som var begynnelsen av behandlingen, og hvis det i første fase ikke var fortapt de regenerative evner i leverenceller seg selv, så i 3-4 faser er alt mye tristere.

Med de første endringene i leveren kan det hjelpe folkemessige rettsmidler - melke tistelmåltid, linolje.

Levercirrhose er i dag en farlig sykdom som dreper hundrevis av mennesker hvert år. Av denne grunn er det ved de første tegn på sykdommen nødvendig å gjennomgå en undersøkelse av behandlingsforløpet, og fylle antall hepatocytter i leveren.

Fire stadier av cirrhosis

Cirrhosis er en kronisk, progressiv sykdom. Irreversible patologiske sykdommer forekommer i organets celler - fibrøst vev erstatter gradvis den funksjonelle. Som et resultat er leverfunksjonen normal, som ikke påvirker aktiviteten til andre organer og kroppssystemer. Det er flere stadier av levercirrhose, og det er ekstremt viktig å ikke gå glipp av de første symptomene på sykdommen. Selvfølgelig er det umulig å fullstendig kvitte seg med denne patologien, men det er mulig å stoppe utviklingen av den destruktive prosessen. Nedenfor vurderer vi graden av skrumplever og deres symptomer.

Fase 1

Ved første trinn av levercirrhose (kompensasjonsstadiet) utvikler en inflammatorisk nekrotisk prosess i organets vev. Denne perioden er preget av generell svakhet, tretthet, reduksjon i konsentrasjon, anoreksi.

De fleste ignorerer slike symptomer, assosierer dem med en vitaminmangel eller med intens fysisk og psykisk stress. Den patologiske prosessen utvikler seg imidlertid og beveger seg gradvis inn i neste trinn.

Fase 2

Trinn 2 skrumplever (subkompensasjonstrinn) ledsages av alvorligere symptomer. Pruritus vises, huden blir gulaktig, kroppstemperaturen stiger litt (opptil 38 ºі), utvikler en følelse av tyngde, kvalme oppstår, oppkast kan utvikle seg ved frigjøring av galle. Det er en markert nedsatt appetitt, deler av mat er betydelig redusert, og pasienten mister derfor vekten dramatisk. Fecal massene skaffer seg en lys nyanse eller helt misfarget, urin tvert imot blir mørk i fargen. Forstyrrelse av galleflyten fører til endring i fargene på urin og avføring - det forlater ikke kroppen sammen med avføring, men oppbevares i urinen.

På dette stadiet utvikles alvorlige inflammatoriske prosesser i leveren celler, organets funksjonelle vev erstattes av grovt bindevev. Leveren i denne perioden fortsetter fortsatt å fungere normalt. I løpet av den patologiske prosessen opptar bindevevet et stadig større område av orgelet, får leveren en tett overflate, og dens forandringer er lett følte når man utfører palpasjon.

Svært ofte med skrumpebrytende væske akkumuleres i bukhulen, kalles et slikt patologisk fenomen ascist. Med dette bruddet er det et sterkt fremspring i magen med en asymmetrisk forspenning i riktig retning.

Fase 3

Trinn 3 skrumplever er veldig alvorlig og kalles "dekompensering". Så, hva er cirrhose i dekompensasjonstrinnet og hvordan manifesterer denne tilstanden seg? Dette stadiet av sykdommen er preget av utvikling av alvorlige komplikasjoner - lever koma, lungebetennelse, sepsis, venøs trombose, hepatocellulært karcinom. I tilfelle levercirrhose i dekompensasjonsstadiet er det mulig å plukke åpning av gingival, nese og anal blødning.

Trinn 3 skrumplever (dekompensasjon) oppstår:

 • diaré;
 • hyppig oppkast;
 • total impotens;
 • en kraftig reduksjon i kroppsvekt (kakheti);
 • atrofi av muskler i hendene og intercostal plass;
 • høy kroppstemperatur.

På dette stadiet er sannsynligheten for død høy, og offeret må derfor være i et medisinsk anlegg, og en levertransplantasjonsoperasjon er mulig som en nødtiltak.

Fase 4

Dekompensasjonsstadiet er ledsaget av symptomer på encefalopati, og den fjerde (terminale) scenen utvikler seg gradvis. På dette stadiet er pasienten i koma. Den terminale stadiet av cirrhosis er preget av omfattende deformitet av organet. Størrelsen på leveren er sterkt redusert, volumet av milten, tvert imot, øker. Utviklingen av anemi, leukopeni observeres, konsentrasjonen av protrombin reduseres, noe som kan føre til blødning. På bakgrunn av lever koma, er hjernen påvirket. Som regel forlater pasienten ikke koma, utfallet av denne tilstanden er i de fleste tilfeller dødelig.

årsaker

Utviklingsfaktorene for cirrhose er forskjellige, sykdommen kan oppstå på grunn av:

 • hjertesykdommer - noen hjertesykdommer er ledsaget av stagnasjon av blod, noe som kan forårsake hjertecirrhose i leveren.
 • autoimmun hepatitt - med denne patologien er funksjonen til det menneskelige immunsystemet svekket, det begynner å angripe friske celler, ta dem til fremmede. Det kan også føre til skrumplever.
 • arvelige faktorer - med slike genetiske patologier som Wilsons sykdom og hemokromatose, samler leveren metaller og skadelige elementer som fører til skrumplever.
 • alkoholavhengighet - ikke bare leveren lider av de skadelige effektene av alkohol, men også alle kroppssystemer. På grunn av misbruk av alkoholholdige drikkevarer, er leverfunksjonen svekket, kroppen kan ikke behandle etanol. Etter 10 års kontinuerlig drikking utvikler levercirrhose med høy grad av sannsynlighet.
 • bivirkninger av legemidler.
 • infeksiøse og parasittiske sykdommer (toxoplasmose, brucellose, echinokokker, etc.).

komplikasjoner

Trinn 4 skrumplever i leveren blir ofte ledsaget av utvikling av alvorlige komplikasjoner.

Intern blødning forårsaket av åreknuter

Bindevevet utøver trykk på karene, og som et resultat omdirigerer blodstrømmen. Vener overbelastning og utvide, deres vegger er sterkt fortynnet. Oppkast, høyt blodtrykk, intens fysisk aktivitet kan føre til brudd på venene og som et resultat av blødning. Ved intern blødning oppstår oppkast i skarlet farget blod, trykkfall, alvorlig svakhet utvikler, svimmelhet og svarte avføring observeres.

peritonitt

På bakgrunn av ascites kan utvikle peritonitt. Denne patologiske tilstanden er ledsaget av skarp smerte i magen, en betydelig forverring av helse, feber, forsinket avføring.

Hepatisk koma

Med leverkoma, opphører orgelet praktisk talt. De første tegnene på en slik tilstand er forvirring, døsighet, en sløv tilstand, alvorlig yellowness av huden, lukten av ammoniakk fra munnen.

Ved hjelp av diagnostiske forskningsmetoder kan du identifisere en ondartet neoplasma og overvåke dynamikken i utviklingen. Imidlertid er prognosen for en kreft nesten alltid ugunstig.

outlook

Overlevelsesfrekvensen avhenger av stadiet av cirrose. Med kompensert cirrhosis lever mer enn 50% av pasientene 7-10 år. På subkompensasjonsstadiet lever ca 40% av pasientene opptil 5 år. Ved levercirrhose i dekompensasjonsstadiet er levetid på 10-40% av pasientene ikke mer enn 3 år. Det er umulig å fastslå spørsmålet "hvor mange mennesker bor på stadium 4 av levercirrhose", som følge av komplikasjoner, kan døden oppstå når som helst. Så, med encefalopati, kan pasienten ikke leve i ett år, spesielt hvis han er i en comatose stat.

Det skal huskes at i tidlige stadier av levercirrhose, når behandlingen er effektiv, kan spesifikke tegn på sykdommen være fraværende. Derfor er det ekstremt viktig å gjennomgå vanlige medisinske undersøkelser og reagere i tide på ukarakteristiske symptomer.

Levercirrhose

Levercirrhose er en progressiv leversykdom som er kronisk i naturen og er preget av erstatning av normale leverceller med bindevev. Levercirrhose kan oppstå som et langsiktig resultat av en rekke leversykdommer, som kolestase, hepatitt, etc.

Levercirrhose er ingenting mer enn det sentrale stadiet av ulike betennelsessykdommer i leveren (som det er tilfelle med hepatitt) og flere andre organer (for eksempel hjertet, når levercirrhose er en konsekvens av hjertesvikt).

Leverceller er skadet og betent, noe som resulterer i deres død. På stedet der det var skadede celler, dannes bindevev. Det omgir de bevarte leveren celler, men er ikke i stand til å utføre sine funksjoner. Celler som ikke har blitt skadet, deler seg intenst, og derfor kommer områder av normalt levervev, omgitt av bindevev. Det er et brudd på strukturen i leveren, mens dens funksjoner ikke er fullført. Konsekvensen av tap av leverfunksjon er leversvikt.

Hvorfor utvikler sirfar?

De fleste (ca. 80%) tilfeller av levercirrhose skyldes to grunner:

 • viral hepatitt (hovedsakelig hepatitt C og B),
 • alkoholavhengighet.

  Generelt kan du oppgi en rekke årsaker som påvirker utviklingen av levercirrhose:

 • alkoholisk leverskade (såkalt alkoholisk hepatitt),
 • kroniske og akutte leversykdommer i leveren: hepatitt B, C og D,
 • parasittiske leversykdommer: ekkinokokker, etc.,
 • Leverskader på grunn av medisinering: Hepatitt,
 • sykdommer i gallesystemet (vi snakker om kolestatisk hepatitt),
 • autoimmune leversykdommer: primær biliær cirrhose, autoimmun hepatitt,
 • metabolske forstyrrelser med medfødt natur: metabolske fettstoffer i kroppen, galaktosemi og så videre.,
 • sykdommer i andre organer: trombose i portalvev, hjertesvikt osv.

  Tegn og symptomer på levercirrhose

  Levercirrhose utvikler seg ekstremt sakte. Symptomer kan være fraværende i begynnelsen. Over tid, symptomer som:

 • vekttap mot tap av appetitt,
 • svakhet, tretthet, døsighet, nedsatt ytelse,
 • Palmenes rødhet: Som følge av økt blodgass til huden i palmer,
 • gulsott - guling av øyensklera i øynene, hudens hud, munnhinne i munnen,
 • kløe, i mange tilfeller unbearable, økt kløe observert om natten,
 • blødningstendens: blåmerking er ofte dannet; hvis pasienten ble skadet, kan blodet ikke stoppes i lang tid,
 • edderkopper - utseendet på huden av områder med gjennomsiktig blodkar som ligner stjerner eller edderkoppben; Hvis du trykker på dem, blir de bleke, men etter endt trykk igjen fylt med blod.

  Syndrom av portalhypertensjon er et av hovedtegnene på levercirrhose. Dens forekomst er forbundet med en økning i trykk i portalvenen, som bringer blod til leveren fra bukorganene (portalvein). Når trykket i portalvenen økes, har blodet ikke muligheten til å flyte bort fra bukhulenes organer, og det stagnerer derfor i dem.

  Viktigste symptomer på portal hypertensjon syndrom:

 • utvikling av hemorroider - utvidelse og fremspring av hemorroider fra anus;
 • en økning i bukets volum (ascites) - vises som en reaksjon på akkumulering av væske i bukhulen;
 • åreknuter
 • hevelse i bena;
 • ubehag i venstre hypokondrium, som resulterer fra en forstørret mil i volum;
 • åreknuter på overflaten av magen (front og sider).

  Ovennevnte symptomer utvikles vanligvis gradvis, og en person som har lidd av kronisk leversykdom eller andre organer i lang tid, kan ikke merke dem.

  Stadier av cirrhosis

  Levercirros utvikler sakte, i løpet av kurset kan flere stadier skille seg ut:
  1. Etape av kompensasjon. På dette stadiet er det ingen symptomer på sykdommen, siden friske leverceller fungerer i en forbedret modus.
  2. Fase av subkompensasjon. Det preges av forekomsten av de første tegn på sykdommen (tap av appetitt, vekttap, svakhet, ubehag i riktig hypokondrium). Ressursene til friske leverceller løper ut, leveren virker ikke fullt ut.
  3. Fase av dekompensering. Leverinsuffisiens (gulsott, portal hypertensjon syndrom, leverkoma) vises. Levercirrhose på dette stadiet representerer en reell trussel mot menneskeliv og krever akutt behandling under tilsyn av spesialister.

  Komplikasjoner av cirrhosis

  Komplikasjoner som oppstår ved levercirrhose er ekstremt farlig for menneskelivet. De vanligste komplikasjonene er:

 • infeksjon og progresjon av peritonitt,
 • blødning fra esophagusårene, utsatt for varicose dilatasjon,
 • utseendet av leverkreft,
 • hepatisk koma (på grunn av stor akkumulering av toksiner i blodet, oppstår hjerneskade).

  Diagnose av levercirrhose

  For å gjøre en korrekt diagnose, sender spesialisten (hepatolog eller gastroenterolog) etter at han har undersøkt pasienten, følgende fremgangsmåter:

 • blodprøve for virus hepatitt markører,
 • biokjemisk blodprøve,
 • ultralyd undersøkelse av leveren og andre abdominal organer,
 • EGD (gastroskopi) for å vurdere tilstanden til esophagusårene, og å bestemme mulig risiko for blødning.

  Som ytterligere tiltak kan staves ut:

 • Beregnet tomografi for å vurdere endringer i leveren og andre abdominale organer,
 • radioisotopstudie, som gjør det mulig å konkludere om arbeidet med ulike avdelinger i kroppen (lever scintigrafi),
 • i noen tilfeller utføres en leverbiopsi.

  Behandling av cirrhosis

  Levercirrhose kan ikke fullstendig helbredes. Bare i de tidlige stadiene er det mulig å bremse sykdommen. Hvis sykdommen er startet, er behandlingen fokusert på å eliminere ubehagelige symptomer og redusere utviklingen av komplikasjoner.

  Essensen av behandlingen av cirrhosis er å gjennomføre terapeutiske inngrep:

 • tar vanndrivende medisiner;
 • slanking: avvisning av stekt og fet mat, alkoholholdige drikkevarer. Når det gjelder ascites, reduserer saltinntaket;
 • for autoimmune forstyrrelser, glukokortikoidhormoner;
 • hvis viral hepatitt er tilstede, antiviral terapi brukes til å bremse sykdomsprogresjonen;
 • legemidler som beskytter leverceller (hepatoprotektorer), som for eksempel silymarin, ademetionin;
 • Hvis leveren slutter å rense blodet av toksiner alene, utføres plasmaferesen;
 • legemidler som reduserer trykket i portalvenen (for eksempel nitrosorbid, anaprilin).

  Hvis prosessen har forverret eller komplikasjoner har dukket opp, må pasienten bli innlagt på sykehus.

  Du må kanskje ha kirurgisk behandling:

 • shunting operasjoner hvis formål er å skape nye veier for blodstrøm. Blodet fra fordøyelseskanalen går inn i blodet og omgår leveren. Mange slike operasjoner har blitt utviklet, men de helbreder ikke, men bare i noen år reduserer portalen hypertensjon;
 • parasentese - for å fjerne væske akkumulert i magen, blir punkteringer i bukveggen utført;
 • levertransplantasjon.

 • Flere Artikler Om Typer Acne