Akne (akne, vanlig akne, akne vulgaris og akne blant folket) er en kronisk tilbakevendende sykdom som påvirker talgkjertlene og hårsekkene. Akne påvirker omtrent 80% av befolkningen i alderen 12-25 år. Akne oppstår i barndommen, ungdomsårene, ungdommen og i en senere alder, men oftere forekommer akne under pubertet i alderen 14-16 år hos menn. 30% av dem trenger alvorlig og langsiktig behandling med spesialister.

Huden påvirkes i de områdene hvor sebaceous kjertlene ligger i et stort antall - ansikt, rygg og bryst. Akne i ansiktet gjør en persons utseende unattractive. Etter deres helbredelse forblir arr igjen. Alt dette forårsaker ungdoms angst og depresjon, reduserer selvtillit. De har ofte ingen venner, og unge har problemer med å finne arbeid. Akne blir ofte forverret i høst-vinterperioden.

Fig. 1. Akneutslett på ansiktet.

Årsaker til akne

Aknepropionobakterier (Propionibacterium acne), epidermal stafylokokker (Staphylococcus epidermidis), Pitirosporum oval og orbitalt (Pityrosporum oval og orbiculare) ligger på ansiktets hud. Propionobakterier produserer lipase og øker desquamation av epitelet i munnene av hårsekkene, noe som fører til blokkering.

Bidra til utviklingen av akneutslett mange faktorer:

 • En av årsakene til akne i ansiktet er en "hormonell bølge" hos ungdom. Hårfollikler, sebaceous og svettekjertler er følsomme for androgener. Under påvirkning begynner sebaceous kjertelen å produsere og utskille en økt mengde talg.
 • En økt mengde mannlige kjønnshormoner kan være arvelig. Arvelig disposisjon er den utilstrekkelige responsen hos talgkjertlene til forhøyede nivåer av androgene hormoner i blodet.
 • Alvorlig akne forekommer hos menn med XYY karyotypen (høy, mild mental retardasjon og aggressiv oppførsel).
 • Fremmer utviklingen av akne seboré.
 • Bruken av store mengder karbohydrater og diabetes mellitus skaper gunstige forhold for infeksjonsutvikling (karbohydrater er et godt næringsmedium for pyogene mikrober).
 • Feil i kroppens termoregulerende system.
 • Langvarig bruk av kortikosteroider.
 • Langvarig stress og depresjon.
 • Oljeprodukter, smøreoljer og dioksin kan forårsake utvikling av akne hvis de kommer i kontakt med huden.
 • Akne er provosert ved administrering av orale prevensjonsmidler, preparater som inneholder brom, fenytoin og litiumsalter.
 • Langvarig klemming av huden eller friksjonen fører til mekanisk lukking av kanalene i folliklene og utviklingen av akne.

Fig. 2. På bildet er hårfollikkens struktur. Gul er sebaceous kjertel.

Hvordan oppstår akne

Akne på ansiktets, brystets og baksiden av huden opptrer på steder av et stort antall talgkirtler. Med vanlige former for akne vises på huden på skuldrene og underarmen. Sykdommen kan oppstå lett (åpne komedoner), har moderat alvorlighetsgrad (lukkede komedoner og papiller), og alvorlige (pustler).

Fase I: dannelsen av komedoner

Når brudd på eksfoliering av stratum corneum i huden utvikler retensjons hyperkeratose (forsinket eksfoliering). Follikkelenes munn er tilstoppet med kåt vekter, noe som resulterer i at sebum akkumuleres i follikelens hulrom. Formet microcomedo (milium), okklusiv (avsluttende) utskillelseskanal av sebaceous kjertel. Over tid dannes åpne og lukkede komedoner - ikke-inflammatoriske elementer for akne.

Fig. 3. Microcomedo dannet ved akkumulering av talg i kanalene i talgkjertlene og munnene av folliklene. De har utseendet på små halvkuleformede knuter med en melaktig farge.

Fig. 4. På foto komedones åpne i området av den eksterne hørbare kanalen. Med åpne komedoner er munnen av folliklene åpne. Under påvirkning av miljøet oksygen oksideres fettene som gjør opp sebum, noe som gir comedo svart.

Fig. 5. På bildet åpne komedier på ansiktet.

Fig. 6. I fotokompetoen på ansiktet stengt. Med lukkede komedoner, lukkes munnen av folliklene. Kåt vekter og talg, uten utvei, forblir under et lag av epitel.

Fig. 7. I fotoelementene i akne. Mild - mild sværhet. Modtrant - moderat alvorlighetsgrad. Alvorlig - alvorlig kurs - rikelig med papules og pustler, abscessdannelse og dannelse av fistulous passasjer.

Trinn II: utviklingen av betennelse

Mangelen på oksygen, døde kåt skalaer og talg skaper forhold for reproduksjon av propionobakterier acne - faste representanter for hudmikrofloraen.

 • Aknepropionobakterier har evnen til å bryte ned sebum og forårsake betennelse i omgivende vev, noe som fører til utvikling av papiller. Under dannelsen av store inflammatoriske infiltrater utvikler en induktiv form for akne.
 • Når du går med en stafylokokkinfeksjon, utvikler pustler (sår) og mikroabscesser - pustulær, abscess, nekrotisk og flegmonøs akne. Disse former for akne er vanskelige.
 • I nekrotiserende akne utvikler betennelse i folliklens dybde. Oftest forekommer akne på huden på pannen og det tidlige området. Pustler med hemorragisk innhold vises på toppene. Etter å ha åpnet dem, dannes en scab. Sykdommen slutter med utviklingen av en kopper arr.
 • I tilfelle av flegmonøs akne, trenger den inflammatoriske prosessen og utvikler seg i det subkutane fettvevet. Ved åpningen av et purulent fokus blir tykt kremaktig pus utskilt. Forløpet av sykdommen er lang. I stedet for akne forbli dype arr.
 • Med utviklingen av flere abscesser dannes en infiltrering med flere fistulous passasjer (nodular cystic acne). Omfattende infiltrater etter helbredelse forlater cysteformasjonen.
 • Den fulminante formen for akne er oftere registrert hos unge menn mellom 14 og 17 år og hos kvinner. Sykdommen er ekstremt vanskelig, har et ondartet kurs. Symptomer på rusforgiftning uttrykkes vesentlig, symptomer på artralgi er notert, arbeidet i mage-tarmkanalen er forstyrret.

I begynnelsen utvikler hudrødene, ødem. Etter noen dager opptrer furunkuloidutslett på huden. Pustler kan nå store størrelser. Foci av nekrose er dannet. Etter helbredelse forblir det grove arr igjen.

Fig. 8. På bildet, akne på ansiktet (papulær akne).

Fig. 9. På bildet, akne på ansiktet. Når du går med en stiftinfeksjon, utvikler pustler (sår) og mikroabscesser - pustulær og abscesserende akne.

Fig. 10. I fotacnepustulatoren.

Fig. 11. På bildet er en induktiv form for akne. Den inflammatoriske prosessen påvirker tilstøtende områder og penetrerer dypt inn i vevet. Pustler er plassert på en stram base. Infiltrater er ofte omfattende, overflaten er ujevn. Sykdommen forlater en grov disfiguring arr.

Fig. 12. I bildet nodulær akne. Knuter mer enn 1 cm i diameter, alltid smertefull, trenger dypt inn i dermis, ofte sammenkalkning, danner omfattende infiltrater med fistulous passasjer. Når helbredelse gjenstår av en cystisk formasjon. Ofte påvirker ansiktets hud.

Fig. 13. I foten akne cystisk.

Fig. 14. På bildet er akne på ryggen og brystet konglobat (sfærisk). Noder, ulcerasjoner, cyster og abscesser er de viktigste elementene i betennelse. Nodens diameter når 1 - 4 cm. Sammenslåingen danner knutepunktene sterkt smertefulle konglomerater. Ofte dannet ikke-helbredende abscesser. Heling skjer ved dannelse av grove brolignende arr. Hud på stammen og brystet påvirkes, mye mindre ofte i ansiktet. Konglobatakne forekommer hos menn med et ekstra Y-kromosom, mindre ofte hos kvinner som lider av polycystiske eggstokkene.

Fig. 15. På fotoekvoterte ål. Sykdommen oppstår når du kliper og klemmer på akne. Noen ganger blir denne tilstanden en neurose, som preges av unormal oppførsel.

Trinn III: Healing Akne

Alle typer juvenile ål etterlater arr. Ved helbredelse av pustlene forblir små atrofiske (lik kopper) arr, noen ganger pigmenterte.

Under helbredelsen av sfærisk, abscess og flegmonøs akne, hypertrofiske rester, sjeldnere keloid arr, disfiguring huden.

Fig. 16. Atrofiske arr blir dannet etter herding av pustulær akne.

Fig. 17. Den kroniske sykdommen av sykdommen slutter ofte med dannelsen av arrvæv.

Fig. 18. I akne-keloidfotoet (keloid akne). I nakkeområdet er det tykke rosa utslett, som er betennelse i folliklene som ligger på grensen til jevn hud og hodebunn. Sykdommen er langvarig, torpid. De berørte områdene er sklerotiske over tid.

Seboré og akne

Hårfollikler, sebaceous og svettekjertler er følsomme for mannlige kjønnshormoner. Under påvirkning begynner sebaceous kjertelen å produsere og utskille en økt mengde talg. Jo mer sebum er utskilt, jo strengere er akne. Balansen mellom kvinnelige og mannlige kjønnshormoner (i retning av å øke sistnevnte) i perioden 14-25 år er forstyrret.

Økt sebumproduksjon observeres med seborré. Seborrheic bakgrunn er tykk, flytende og blandet. Akne utvikler seg mot bakgrunnen av en tykk eller blandet form av fet seboré, som oftest blir registrert hos ungdom, mindre ofte hos gutter. Blandet seborrhea opptrer oftere på ansiktets hud, tørr - på hodebunnen. Bidra til utvikling av seborrhea langvarig bruk av glukokortikoider, anabole steroider, testosteron og progesteron, funksjonsfeil i det autonome nervesystemet.

Fig. 19. På bildet, steroid akne. Sykdommen skyldes langvarig bruk av fluoriserte og ikke-fluorinerte kortikosteroider. Komedoner er fraværende. Utfall av samme type, finner sted etter avskaffelsen av legemidlet.

Utseendet til akne hos en voksen er en grunn til å konsultere en doktorgrad endokrinolog.

Hvordan bli kvitt akne i ansiktet hjemme

Hvordan bli kvitt akne i ansiktet? Dette spørsmålet ble spurt og spurt i sitt liv 9 personer ut av 10. Akne er registrert hos 85% av ungdommene og 20% ​​av voksne. De vises på ansikt, rygg og bryst. Halvparten av alle kvinner har regelmessig akne på ansiktet. Akne forekommer hos mennesker opp til 50 år.

Akne ligger på ansiktets, brystets og baksiden av huden - i stedet for det største antallet talgkjertler. Sykdommen kan oppstå lett (åpne komedoner), har moderat alvorlighetsgrad (lukkede komedoner og papiller), og alvorlige (pustler).

Akne er en alvorlig sykdom. Hvordan bli kvitt akne i ansikt, rygg og bryst vet kun legen. Men du kan gjøre mye selv hjemme.

Klinisk og laboratorieundersøkelse av pasienten, å finne ut årsakene til akne og identifisere risikofaktorer er ansvaret til legen før behandlingen påbegynnes.

Behandlingen av akne i ansiktet, brystet og ryggen er ikke en lett oppgave. Så snart akne dukket opp, bør du umiddelbart konsultere en lege. Legen vil bidra til å forstå årsakene til sykdommen. Kanskje, sammen med ekstern terapi, vil legen anbefale generell terapi, hyposensibilisering, avgiftning og vitaminterapi. En obligatorisk del av kompleks behandling er et balansert og rasjonelt kosthold.

 • Seksuelt overførte infeksjoner, polycystisk ovariesyndrom, gastritt, forårsaket av Heliobacterium, blir ofte kombinert med tidlige former for akne.
 • Uterin fibroids, mastopati, bekkenbetennelse inflammatoriske sykdommer, tilbakevendende candidiasis, bakteriell vaginose og andre sykdommer forårsaket av hormonell dysfunksjon kombineres ofte med sena former for akne.

Narkotikabehandling av akne bør være tilstrekkelig og konsistent.

Ekstern terapi er foreskrevet for mild til moderat akne. Det antas bruken av kremer, geler, salver og lotioner som inneholder stoffer som:

 • forstyrre dannelsen av komedoner eller ødelegge dem,
 • redusere talgproduksjonen,
 • hemmer utviklingen av betennelse.

Generell terapi er foreskrevet for ineffektiviteten til lokal terapi og alvorlig akne, og innebærer bruken av:

 • antibiotika,
 • syntetiske derivater av vitamin A (isotretinoin),
 • spesifikke immunterapi medisiner,
 • antiandrogener.

Begrensning av bruk av fordøyelige karbohydrater, mengden animalsk fett, ekstrakter og salt - de grunnleggende prinsippene for diett i behandlingen av akne.

Rensing er en viktig del av daglig pleie.

Daglig hudrensing er en obligatorisk prosedyre for behandling av akne i ansiktet og andre deler av kroppen. Skum, geler og lotioner brukes til dette formålet. De fjerner overflødig greasyhet og tørker ikke ut huden. Ikke anbefalt å bruke såpe. Hyppigheten av vasking i behandling av akne bør ikke overstige 1-2 ganger daglig.

 • God renser hudgelen "Klinans" (Frankrike). Samtidig blir ikke lipidfilmen forstyrret.
 • Cleansing gel er en del av medisinsk kosmetikk serien Exfoliak (Frankrike).
 • Cleansing lotion og gel for vask er en del av forberedelsene til serien "Clerasil Ultra".
 • Gel for rensing av ansiktet er en del av serien "Setafil", "Sebium" og "Sfingogel."
 • Rengjøringsgel for fet hud er en del av serien "Zeniak".

Alkoholløsninger med antibiotika (5% kloramfenikolalkohol), 2% resorcinol, 1 - 2% salicylsyreoppløsning, 5 - 10% kamferalkoholoppløsning avfett og desinfiserer huden.

Hyppig vask fører til økt tørrhet i huden og reduserer beskyttelsesegenskapene.

Renset hud behandles med tonic. Med akne bør det gis fortrinn til tonika som inneholder keratolytika og komedolytika. Disse midlene har evnen til å exfoliere døde celler, forhindre opphopning av talg og kåt vekter i munnene av folliklene, redusere effekten av betennelse.

Fig. 20. På fotkviser på ansiktet.

Reduser produksjonen av talg, normaliser prosesser av keratinisering og dø av epidermale celler, undertrykker mikrofloraen og reduserer betennelse - de grunnleggende prinsippene i behandling av akne.

Bruken av keratolytika i behandling av akne hjemme

I cellene i epidermis forekommer keratinisering konstant, som et resultat av hvilket keratinproteinet og fettene blir avsatt i stratum corneum, på grunn av hvilket det blir sterkt og elastisk. Ved brudd på avskallingen av stratum corneum utvikler retensjons hyperkeratose. Follikelens munn er tilstoppet med kåt vekter, med det resultat at sebum akkumulerer i follikelens hulrom, danner mikrokomaner og komedoner åpne og lukkede.

Keratolytiske preparater normaliserer keratiniseringsprosesser som forekommer i munnstykkene av folliklene, hindrer dannelsen av mikrokomo og betingelser for utvikling av bakterier.

Benzoylperoksid (Baziron, OHU-5, OHU-10, Klerasil-Ultra)

Benzoylperoksid er en organisk forbindelse. Legemidlet har blitt brukt i behandling av akne i mange år. Det har evnen til å drepe propionsyrebakterier uten å forårsake resistente stammer. Keratolytisk og komedolytisk virkning gjør at stoffet kan brukes ikke bare for korrigering av åpne og lukkede komedoner, men også for behandling av inflammatoriske elementer av akne. Benzoylperoksid påvirker ikke sebumproduksjonen. Legemidlet er tilgjengelig i forskjellige former (gel for rensing, tonic, skrubbe, korrigerende stoffer), som gjør det praktisk å bruke i forskjellige miljøer (hjemme, på jobb, på turer, etc.).

Fig. 21. På bildet Baziron og Retin-A er keratolytika og comedonolitics, mye brukt i behandling av akne av forskjellig lokalisering.

Preparater av retinoidgruppen

Preparater av retinoidgruppen er strukturelt nær vitamin A. En representant for retinoidgruppen er Retin-A, som inneholder tretinoin. Den har keratolytisk og komedolytisk virkning, reduserer talgproduksjonen, har en svak anti-inflammatorisk effekt, og fremmer hudutjevning. Legemidlet bidrar til åpningen av lukkede komedoner og overgangen til papulene, etterfulgt av helbredelse uten arr.

Adapalen (Klenzit, Differin) er en syntetisk analog av retinsyre. Den blir brukt topisk med komedoner. Adapalen i kombinasjon med et antibiotika (Klenzit-C) brukes når akne inflammatoriske elementer opptrer. Retinoid isotretinoin (Roaccutane) er foreskrevet for alvorlig akne.

Fig. 22. På bildet er Klenzit og Klenzit-C syntetiske analoger av retinsyre. Legemidler er mye brukt i behandlingen av komedoner.

Azelesyre

Azeløsyre er en del av Skinoren, Azelik, Azix-Derm preparatene. Det stopper veksten og reproduksjonen av propionsyrebakterier. Under påvirkning avtar fraksjonen av frie fettsyrer i hudens overflate lipider, og proliferasjonen av keratinocytter hemmes. Legemidlet er tilgjengelig i form av en krem ​​og gel.

Fig. 23. På bildet betyr hudacne Skinoren og Azelik for aktuell bruk med azelosyre.

Salisylsyre

Salisylsyre har antimikrobielle og keratolytiske egenskaper (koagulerer proteiner, inkludert mikrobiell), forbedrer vevstrofi, reduserer smerte.

Fig. 24. På bildet anti-acne - salicylsyre (løsning for ekstern bruk).

resorcinol

Resorcinol er et antiseptisk middel. Koagulerende proteiner, stoffet har således en keratolytisk effekt, har antipruritisk effekt.

Når du bruker medisiner for akne, les nøye instruksjonene for bruk av legemidlet og følg nøye instruksjonene. Følg ordningen med bruk av stoffet! Rådfør deg med legen din dersom du opplever bivirkninger og diskuterer resultatene av aknebehandling med ham.

Antimikrobielle midler til akne behandling

For inflammatoriske elementer av akne i form av papiller og pustler, kan antibakterielle legemidler til ekstern bruk brukes uavhengig, siden de ikke har den utprøvde effekten av systemisk antibiotikabehandling.

Undertrykke spredning av bakterielle topiske preparater:

 • Benzoylperoksid (Baziron AS) gel.
 • Tretinoin (Retin-A) krem.
 • Azeløsyre (Skinoren) gel og fløte.
 • Fuzidovaya syre salve, krem.
 • Erytromycin salve.
 • Clindamycin (Dalatsin-gel).
 • Lincomycin salve.
 • Metronidazol gel.
 • Pyolysin salve.
 • Zeneritt (erytromycin / sinkacetat) pulver.
 • Sink hyaluronat (curiosin) gel.

Alkoholløsninger med antibiotika (5% kloramfenikolalkohol), 2% resorcinol, 2 - 5% salicylsyreoppløsning, 5 - 10% kamferalkoholoppløsning avfett og desinfiserer huden.

Ikke klem på akne! Når ekstruderes, sprer infeksjonen til de dypere lagene av huden og til ikke-inflammatoriske elementer.

Medisinsk kosmetikk for aknebehandling

Å bli kvitt akne vil hjelpe moderne medisinsk kosmetikk. Hennes valg bør være basert på formen av akne og alvorlighetsgraden av sykdommen. Preparater av medisinsk kosmetikk bør ha keratolytisk, seborrhea og antibakteriell virkning, velgjøre og fukte huden.

I dag har markedet mange medisinske kosmetikklinjer for behandling av akne:

 • Exfoliac serien produkter (Frankrike), inkludert gel for hygiene og kremer for behandling av akne av varierende alvorlighetsgrad.
 • Medisinsk kosmetikk "Aven" linje "Klinans". Den har en seboregulerende og kerato-regulerende effekt.
 • Midler av serien "Klerasil Ultra", "Setafil", "Zeniak".

Rettsmidler for akne med sensitiv hud er representert av termisk vann "La Rosh Pose", beskyttende emulsjon "Toleranvæske", preparater av "Rosaliac" -skalaen.

Spesielt for fet hud er Efaklar-produkter og Klerasil Ultra-medisinske serier ment.

De forhindrer utviklingen av arrvev og glatter hudavlastningen med Curiosin og Mederma geler, Piolizin salve og Diaknel krem ​​med en unik kombinasjon av retinaldehyd og glykolsyre. De bidrar til justering av hudavlastning, forhindrer dannelse av arr.

Fig. 25. På foto rettsmidler for acne Klerasil linje.

Når akne ikke kan sole seg. Når overdreven isolasjon øker talgproduksjonen.

Generell Acne Therapy

I tilfelle når bruk av ekstern terapi i 3 måneder ikke resulterte i resultater, så vel som i alvorlige former for akne, brukes generell (systemisk) behandling som inkluderer bruk av antibiotika, syntetiske derivater av vitamin A, spesifikk immunterapi og antiandrogener.

Antibiotisk terapi

For akne er antibiotikabehandling vist for makrolid- og tetracyklingrupper i 2 til 3 uker. Antibiotika av cephalosporins gruppen og gentamicin er indisert for flegmonøs akne.

Syntetisk vitamin A-derivater

Isotretinoin er et syntetisk derivat av vitamin A. Retinoid isotretinoin (Roaccutane) er en dermatoprotector. Legemidlet har antiinflammatorisk, anti-akne og anti-seborisk virkning. Ved bruk normaliserer terminalcelledifferensiering, spredning av epitelet av kanalene i talgkjertlene er hemmet, dannelsen av detritus reduseres og evakueringen dannes, produksjonen av talg reduseres og utmattelsen av talg lettes.

Fig. 26. På bildet er resultatene av aknebehandling med Roaccutane.

antiandrogener

Legemidler i denne gruppen (Andokur, Diane-35, Janine, Tsiproteron, Spironolactone, Tsiproteron) reduserer produksjonen av talg. Antiandrogener er foreskrevet for kvinner i tilfelle av lang tid med akne, med ineffektiviteten av antibiotikabehandling og lokal anvendelse av isotretinoin. Antiandrogener brukes kun etter å ha konsultert en gynekolog og en endokrinolog. Muntlig inntak av antiandrogener må kombineres med bruk av et kompleks av medisinsk kosmetikk.

Spesifikk immunterapi

Spesifikk immunterapi er indisert ved behandling av flegmonøs akne. Behandlingen er foreskrevet og utført under tilsyn av en lege. Brukt toksoid, antifagin, gamma globulin og andre legemidler.

Fig. 27. På bildet, akne på ansiktet. Heavy current. Krever systemisk behandling.

Ekstra akne behandlinger

For å øke hastigheten på oppløsningen av betennelse i akne, brukes ytterligere behandlingsmetoder:

 • Elektroforese med ichthyoloppløsning og kryomassasje.
 • Når den nodulære cystiske formen av akne er vist, indikeres administreringen av hormonmedikamentet Triamcinolone med antibiotikametamikinet inni nidusen.
 • For alvorlig akne, er autohemoterapi indikert.
 • I tilfelle hyperpigmentering, arrdannelse og pseudoatrofier, vises mikrokrystallinsk dermabrasjon og overflate kjemisk peeling. Dyp sliping kan føre til en gjentakelse av sykdommen.

Fig. 28. I fotoreffekten fra bruk av laser i behandling av akne.

Akne er en alvorlig sykdom. Hvordan bli kvitt akne i ansikt, rygg og bryst vet kun legen. Akne behandling er for det meste gjort hjemme.

Typer av akne på ansiktet og deres årsaker

Utseendet til akne, akne, svarte flekker er forbundet med eksterne og interne faktorer. Avhengig av arten av forekomst, bestemme type betennelse. Å vite hvilke typer akne i ansiktet eksisterer, kan du finne riktig behandling som ikke forårsaker negative konsekvenser og bli kvitt hudfeil for alltid.

Årsaker til akne i ansiktet

Utseendet til akne skyldes hovedsakelig det økende arbeidet i sebaceous kjertlene. Et tett lag av fett blandet med keratiniserte epitelpartikler og støv er tilstoppet i porene, og derved forårsaker betennelse. Også eksperter identifiserer slike årsaker til hudproblemer som:

 • ungdomsårene;
 • hormonelle forandringer i kroppen;
 • feil kosthold, spise store mengder fett og søt mat;
 • uegnet kosmetikk;
 • gastrointestinale sykdommer;
 • dårlig hudhygiene;
 • antibiotika, hormoner, antidepressiva eller steroider;
 • eksponering for kjemikalier på huden;
 • værforhold (sol, frost, vind);
 • smittsomme sykdommer;
 • premenstruell periode;
 • allergiske manifestasjoner;
 • dårlige vaner;
 • nervøs spenning, stress.

Feil diett kan forårsake akne i ansiktet.

Først etter diagnosen og avklaring av årsaken til utslett, kan du begynne behandlingen. Hvis for en tenåring, er forekomsten av akne normalt, da etter 30 år, denne situasjonen bør være en grunn til å appellere til en spesialist.

Hvilke typer akne er på ansiktet

Avhengig av ekstern natur av akne, samt årsakene til utseendet til deres typer. Det kan være inflammatorisk, ikke-inflammatorisk utslett og som følge av en allergisk reaksjon.

Inflammatorisk akne

Betennelse oppstår når en infeksjon kommer inn i komedien. Dette fører til en alvorlig grad av skade, noe som resulterer i utseendet av slike svulster som:

 • Papler er røde kviser uten pus, som stikker ut over overflaten av huden. Eksternt ser de ut som subkutane tuberkler fra 0,1 til 1 cm i størrelse. Slike manifestasjoner forsvinner uten sequela. De kan etterlate mørke flekker som går gjennom tiden;
 • pustler - seler med suppuration. Det hvite hodet er tydelig synlig i midten av den røde betennelsen. Skader på eller klemming av pustlene bærer risikoen for blodforgiftning og spredning av inflammatorisk prosess til upåvirket områder. Etter behandling kan et arr og et mørkt sted forbli;
 • knute - en smertefull formasjon på opptil 1 cm rød eller blåaktig farge. Kilden til infeksjon er lokalisert enten på overflaten eller i de dypere subkutane lagene. Nodulær akne i form av kegler på ansiktet opptil 3 cm kalles koker og krever kirurgisk inngrep. Uten skikkelig behandling blir de til cyster. På deres sted forblir ofte atrofiske og hypertrofiske arr, alder flekker;
 • cyste - en gjenfødt nodulær abscess, veldig smertefullt for berøring og blåaktig i utseende. Behandlingen er hemmet av det faktum at flere formasjoner, sammensmeltet sammen, danner subkutane passasjer (fistler), fylt med pus og sebum. Etter åpning av en cyste forblir synlige arr og mørke flekker på huden. Mulig gjentakelse av sykdommen.

Ikke-inflammatorisk akne

Gruppen av ikke-inflammatorisk akne inkluderer komedoner uten rødhet. De har bare en stang, uten et purulent hode, ikke forårsaker ødem, rødhet og ubehag, bortsett fra estetisk. Men med utilstrekkelig omsorg og infeksjon kan ufarlige komedoner komme inn i inflammatorisk stadium med alle konsekvensene. Typer acne inkluderer:

 • åpne (ål) - mørke flekker som oppstår som følge av blokkering av porene nær overflaten av dermis. Hud sekreter i form av en gjennomsiktig eller hvitlig masse, som under oksygenvirkningen først blir gul og deretter svart. Pimple størrelse 1-2 mm;
 • lukket (miliami) - oppstår hvis den nedre delen av porene er tilstoppet fra innsiden. Oftest dannet på pannen, kinnene, kinnbenet, haken. Ofte ikke synlig eller synlig som små hvite støt, hvis innhold ikke kan komme til overflaten på en naturlig måte. Til tross for at comedones er stengt, kan de godt få en infeksjon hvis du prøver å bli kvitt den ved å klemme.

Allergiske kviser

En annen type akne på ansiktet - allergisk. Utslettene skyldes hudens respons på stimuli, som kan inkludere mat, sesongblomstring av planter, kosmetikk, sol, svette og insektgift. Det kan manifestere seg i form av kviser med peeling på haken og kinnene. Allergi i form av akne i ansiktet forårsaker kløe, og når du klør, kan du bære infeksjonen og betennelser forvandles til en purulent form.

Klinisk klassifisering av akne

I medisin er det vanligvis delt opp og strukturert akne på grunnlag av de kliniske årsakene til utseende og pasientens alder:

 • barn, oppstår hos et barn allerede ved fødselen. Lukkede utslett er lokalisert på pannen, kinnene, nesen og haken. Årsaken - effekten av mors hormoner under fosterutvikling. De bryr seg ikke, og etter 2 uker passerer seg selv. Akne vises også hos barn opptil seks måneder, kan bli en alvorlig form. Dette indikerer manifestasjonen av en farlig sykdom med medfødt natur og krever samråd med en hudlege.
 • ungdom, opptrer i puberteten i en alder av 16 år. Dette skjer som følge av endringer i talgkjertlene. Fettet utskilles av huden blir tykkere, blander med døde hudpartikler og tette porene. Dette fører til akne. Utslippet går som regel ut i 20 år, men hvis dette ikke skjer, er det grunn til å kontakte en spesialist. Det finnes flere typer teenage akne: komedoner, akne papulopustuloznye, nodulær cystisk akne, fulminant akne;
 • voksne er resultatet av en sykdom eller svikt i kroppen. Vises i alderen 40-50 år. Det er sent akne på kvinners ansikt i perioden med PMS eller i tilfelle av en sykdom i eggstokkene, binyrene. Også, det er såkalt "bodybuilder acne", som vises på grunn av bruk av steroider;
 • eksogen akne kalles en allergisk reaksjon på kosmetikk, vaskepulver, kjemikalier, sollys, svette. Oftest forekommer det i den varme sesongen. Det kan også oppstå som et resultat av en persons yrkesaktivitet, for eksempel på grunn av arbeid på et kjemisk anlegg eller i et forurenset område;
 • akne fra mekanisk stress. Mange har vane med å gni det samme stedet på kroppen. Også utslag forekommer hos mennesker som har på seg å bruke bandasjer eller gips i lang tid. Som et resultat av slik eksponering oppstår en mekanisk hindring av kanalene til folliklene og en inflammatorisk prosess oppstår.

diagnostikk

For riktig bestemmelse av typen akne og valg av riktig terapi, er det bedre å konsultere en spesialist. Behandlingen bør begynne med en undersøkelse. Du må kanskje besøke en endokrinolog, en gastroenterolog, en gynekolog for kvinner og jenter. Blod og urin tas for generell analyse, blod for biokjemi, hormonprøver, avføring for dysbakterier. I noen tilfeller kan det være nødvendig med en ultralyd.

Diagnostiser type utslett på graden av skade på huden. Med utseendet på en eller flere komedoner er det umulig å bedømme sykdommens tilstedeværelse. I andre tilfeller dele følgende grader:

 • først eller enkelt. Utseende av neoplasmer av noe slag i en mengde på ikke mer enn 10 stykker og med en størrelse på ikke over 1 mm;
 • Den andre graden er preget av utslett i mengden på ikke mer enn 25 stykker på ett sted, hvorav 10% er betennelsesdrivende;
 • Den tredje graden, 50 akne ligger i nærheten, halvparten av dem kan bli betent, det er flere store suppurations. På huden synlig arr av tidligere lesjoner;
 • Den fjerde, alvorlige graden - nesten hele ansiktet er dekket av ulike typer kviser, det er smerte, det er sår og arr.

En blodprøve er en av metodene for å diagnostisere akne i ansiktet.

Under diagnostikken tar dermatologer ikke bare graden av skade, men også utviklingsstadiene av komedoner: liten rødhet rundt de blokkerte porene, akkumulering av purulent væske, utseendet av et hvitt hode og tilstedeværelsen av arr og mørke flekker etter helbredelse.

Behandlingsmetoder

Den grunnleggende regelen som alle leger oppfordrer seg til, er ikke å prøve å løse problemet ved å klemme. Denne metoden for selvbehandling slutter ofte å forårsake infeksjon og spre betennelse. I verste fall vil det være arr som ingen kosmetisk prosedyre vil fjerne.

Akne behandling utføres etter å ha konsultert en spesialist og bare under hans tilsyn. Ved første opptak samler legen anamnese fra pasientens ord, visuell inspeksjon og analyseresultater. Avhengig av typen akne i ansiktet og bestemme behandlingen.

antibiotika

Preparater fra en rekke antibiotika er delt inn i ekstern og systemisk. Den første blir brukt på skadestedet eller på hvert sted separat. Den andre typen er designet for oral administrasjon og virker på kroppen som en helhet. Ofte, for å eliminere den negative effekten på de indre organene, blir legemidlene injisert intramuskulært, intravenøst ​​eller subkutant. Antibiotika er også delt inn i tetracykliner, lincosamider og makrolider.

Tetracyklinområdet fra akne (Tetracyclin salve 3% ", kapsler" Doxycycline "," Vibramitsin "," Medomycin ") har følgende tiltak:

 • antibakterielle;
 • godt absorbert når det tas oralt;
 • god lipidoppløselighet gjør at du raskt kan nå sebaceous kjertlene og handle på dem;
 • rask opphopning inne i det aktive stoffet.

Vibramycin for akne i ansiktet

Prescribe medikamenter i små doser, men med lange kurs fra 2 til 4 måneder.

Lincosamider er naturlig forekommende antibiotika som lincomycin og dets halvsyntetiske clindamycin. De har en bakteriedrepende og bakteriostatisk effekt på problemet.

Makrolidantibiotika er representert av erytromycin og vilprafen. Tabletter er foreskrevet selv for gravide. De har en bakteriostatisk effekt på kroppen. Varigheten av kurset bestemmes av legen, basert på graden av skade og pasientens alder.

Hormonal terapi

Akne som skyldes hormonforstyrrelser i kroppen, behandles med passende legemidler til ekstern og intern bruk. Midler i form av salver og kremer reduserer dannelsen av talg. Fjernelse av cornified partikler fra kanalene i talgkjertlene utføres med azelainsyre (Skinoren gel, Azelik, Azix derm) eller med benzoylperoksid, som har bakteriedrepende, antiinflammatoriske og eksfolierende egenskaper. Hormonale prevensiver gjenoppretter de forstyrrede hormonene i kroppen. Slike rusmidler brukes kun etter at de er utnevnt av en lege.

Lokal narkotikabehandling

Aktuelle preparater - kremer, salver, geler, påføres på de betente områdene fra en til flere ganger om dagen. Deres handling er rettet mot å redusere den inflammatoriske prosessen, desinfisere, eksfolierende død hudepitel. Agenter fra gruppen retinoider undertrykker funksjonen til talgkjertlene og har en immunmodulerende effekt. Skinoren krem ​​i tillegg til ovennevnte tiltak reduserer hudpigmentering. Forberedelser med effekten av peeling (med salisylsyre, glykolsyre, svovel) virker i et kompleks, fjerner betennelse, rydder epidermis og gjenoppretter talgkjertlene.

Skinoren ansikts acne

Laser terapi

Laserterapi er virkningen av strålen på problemområdene i ansiktet. Prosedyren forårsaker ikke ubehagelige eller smertefulle opplevelser og har mange fordeler:

 • øyeblikkelig resultat;
 • egnet for alle hudtyper;
 • forårsaker ikke allergier
 • lindrer akne, forstørrede porer, akne;
 • varig effekt.

Til behandling bruker spesialisten en av to typer laser: neodym eller erbium. Prosedyren er kontraindisert for personer med onkologi, diabetes, gravide, i nærvær av hudsykdommer og åpne sår på huden.

Oksygen-azonbehandling

Ozonbehandling for akne er en kompleks prosedyre som samtidig bidrar til å forbedre epidermis og kvitte seg med mange problemer:

 • fjern arr og akne;
 • å forbedre arbeidet med talgkjertlene;
 • rene porer og eliminere all betennelse, irritasjon.

På tidspunktet for prosedyren injiseres oksygen-ozonblandingen i problemområdet ved bruk av spesialutstyr eller konvensjonelle sprøyter til injeksjoner. Hele prosessen tar vanligvis ikke mer enn en halv time. Det gir ikke smerte og er egnet for personer med sensitiv hud. Kurset er 4-6 ganger med en pause på 5 dager.

Folkeveier

For forbedring av huden besøker ikke nødvendigvis salongene. Å takle akne vil hjelpe hjemme rettsmidler. Det er nyttig fra tid til annen for å besøke badet eller badstuen. Følgende midler kan påføres på dampet hud:

 • ta 1 ss. l. Hvit leire, bland med 2 dråper sitronsaft og noen dråper tea tree olje. Hold på ansiktet i 15 minutter, skyll;
 • fortynn 20 g gjær med to ts hydrogenperoksid 3%. Påfør 3 ganger i uken i 20 minutter, et kurs på 20 behandlinger;
 • knuse en aspirin tablett og bland med en teskje vann og to spiseskjeer med honning. Plasser og påfør ansiktet i 15 minutter, skyll deretter.

Jo raskere behandlingen starter, jo bedre blir sluttresultatet. Lansert inflammatorisk prosess påvirker både utseende og helse generelt.

forebygging

Å overholde enkle regler, kan du redusere utseendet på utslett eller helt bli kvitt dem. For dette må du holde ansiktet rent. Hygieneprosedyrer utføres minst to ganger om dagen. Hvis mulig, minimer bruken av dekorative kosmetikk, spesielt om sommeren. Avhengig av type hud, utfør skrubbings- eller peelingprosedyrer. Dermis blir dermed ryddet av døde vekter, begynner å "puste" og bli mettet med oksygen.

Ikke den siste rollen for ren hud spilles av riktig ernæring. Når det er mulig, er alle fete, stekte, søte, salte matvarer ekskludert, og frisk frukt, grønnsaker, grønnsaker og meieriprodukter er inkludert.

Omfattende behandling inkluderer også å slutte å røyke og alkohol. Avhengig av sesongen, bør du bruke verneutstyr fra frost eller sollys. Ved å følge disse enkle anbefalingene, kan du forbedre ansiktets tilstand betydelig og opprettholde friskhet og ungdom i lang tid.

Hva er akne? Foto på ansikt, behandling hos voksne og nyfødte

Hva er det

Akne er en hudpatologi, uttrykt i utseendet av et bestemt utslett på ansiktet eller andre deler av kroppen.

Eksternt er akne manifestert av utslett, de er av flere typer:

 • blackheads, synlig når du undersøker porene;
 • hvit akne, små tuberkler over hudflaten;
 • papules, små betente områder av huden, uten opphopning av ekssudat innvendig;
 • pustler, hule formasjoner med flytende innhold inne i dem (gjennomsiktig eller purulent effusjon);
 • knuter, tette brystvorter
 • cyster, områder med klare grenser, der en stor mengde pus samler seg.

Bilder av varianter av akne lesjoner

Siden sykdommen er preget av et stort utvalg av hudutslett (ofte en kombinasjon av dem), blir behandlingsmetodene valgt individuelt av dermatologen. Hvordan behandle akne riktig - avhenger av type, utbredelse og sykdomsforløp.

For noen sykdomsformer vil det være tilstrekkelig å ordne aktiviteter for daglig hudpleie og velge passende midler for ansikts- og kroppshygiene, for andre kan du trenge intensiv antibakteriell behandling, valg av medisiner for resorbsjon av cicatricial endringer og forbedring av ernæring av epidermis.

ICD-10 kode

Varianter av akne medisinsk vitenskap har systematisert. Den internasjonale klassifiseringen av sykdommer (ICD 10) kombinerer den i en egen gruppe av hudsykdommer med en kode - L70.0-9.

Forskere forklarer hva det er hos mennesker og avslører de kliniske egenskapene til hver type sykdom:

1. Akne vanlig. Ofte påvirker det ungdommer og unge menn, lokaliserer på ansiktet i vingenes nes, kinn og hake.
2. Globulære ål. Sykdommen manifesterer seg i unge menn i form av formasjoner på huden, som minner om kirsebærbær. Inne i disse cysterene er de fylt med pus, når de blir gjennomboret, faller cystens vegger av og holder seg sammen, og når sårene blir herdet, blir arr dannet.
3. Pimped akne. Det er preget av dannelsen av tallrike, nekrotiske i midten, lyse rosa (røde eller lilla) knuter. Ofte er sykdommen funnet hos personer eldre enn 40-45 år.
4. Tropisk akne. Det påvirker reisende (elskere av varme land), manifesterer felles og isolert fra hverandre akne gjennom kroppen (tilbake, mage, bryst), utslett kan passere uten behandling eller fester.
5. Baby akne. Formet som regel på grunn av metabolske sykdommer hos barn, preget av dannelse av små papiller eller pustler, som ligner på et allergisk utslett.

årsaker til

Patogenesen (forekomst og utvikling) av sykdommen går gjennom flere faser:

 • økt produksjon av talg av kjertlene på grunn av det aktive arbeidet i binyrene, og frigjør store mengder androgener (mannlige kjønnshormoner) inn i blodet;
 • akkumuleringen av desquamated (døde) celler i hudlumene (epithelial keratose) og deres blokkering av porene;
 • betennelse i de berørte områdene og dannelsen av akne vulgaris;
 • festering utslett;
 • ruptur av sår og arrdannelse.

Noen ganger fører inkompetanse og utålmodighet til at pasientene selv infiserer huden og sykdommen fra en mild form blir komplisert.

Faktorer som fremkaller utviklingen av denne patologien inkluderer:

 • endringer i hormonell bakgrunn i kroppen (i pubertetperioden under overgangsalder, barndom, graviditet, endokrine patologier, metabolske sykdommer);
 • et overskudd av kortikosteroider hos mennesker med langvarig hormonbehandling eller systematisk bruk av midler som stimulerer veksten av muskelmasse (steroider);
 • forstyrrelser i fordøyelsessystemet (sykdommer i mage, tarm, lever, bukspyttkjertel);
 • alvorlig emosjonell lidelse eller kronisk stress;
 • forstyrrelser av termoregulering;
 • hudpatologier av bakteriell eller sopp opprinnelse;
 • genetisk predisposisjon;
 • dårlig hygienisk hudpleie.

Akne nyfødte

Utseendet til akne hos babyer er alltid alarmerende foreldre.

Akne av nyfødte: foto

Ofte skyldes mamma seg for spiseforstyrrelser og spise søte eller fete matvarer. Derfor, i øyeblikketes varmen, kan det gjøres feil i barnets omsorg, de begynner å smøre huden med babykrem og bruker ofte pulver. Men akne er dannet ved blokkering av porene, så alle disse prosedyrene øker kun dannelsen av utslett. Hvis et akneutslett i et barn ikke suppuerer, er det ikke en patologi.

Video (om akne hos babyer - se 12:20):

Hva skal gjøres for foreldre som har sett akne i barnet deres:

 • konsultere lege;
 • Hold barnet rent.

Dette er nok til å gi nyfødte tid til å tilpasse seg de nye livsbetingelsene, og akne i disse tilfellene går bort alene uten å ta medisiner.

behandling

Behandling av sykdommen utføres i henhold til den generelle ordningen, hovedsakelig ved hjelp av lokale midler. Noen ganger spesialiserte agenter brukes til å normalisere den hormonelle bakgrunnen, et antibiotikaforløp er foreskrevet for suppuration, i nærvær av gjenværende pigmentering og arr, er det nødvendig å bruke fysioterapeutiske prosedyrer og biostimulerende midler.

Fortrinnende og hygieniske behandlingsmetoder brukes aktivt til behandling av akne:

1. Daglig dusj med nøytralt vaskemiddel. Renser huden fra overflødig fett og døde celler.
2. Gymnastikk. Normaliserer perifer blodsirkulasjon, levering av næringsstoffer til cellene i epidermis.
3. Ansiktsmassasje. Tillater deg å forbedre lymfatisk drenering, redusere utseendet av inflammatoriske reaksjoner. Ikke utført med purulente prosesser (på grunn av faren for spredning av infeksjon i de dypere lagene i huden).
4. Vandring, fotturer til bostedsstedet. Disse aktivitetene beriker kroppen med oksygen og styrker det menneskelige immunsystemet.

Det er viktig å huske at under behandling av akne er uønsket:

 • misbruke kosmetikk, hjemme og salong hud peeling;
 • lang damp i badene, sole deg
 • bruk fettkrem for ansikt og kropp.

preparater

1. Benzoylderivater (Oxygel, Baziron-gel, Proderm-krem, etc.). Bakteriedrepende midler som hemmer veksten av mikroorganismer i hårsekkene.
2. Salicylater (Klerasil, Delaks acne gel). Lotioner, geler, salver basert på dem er i stand til å oppløse plugger i porene (akne) og desinfisere huden.
3. Retinoid legemidler (inneholder vitamin A). Ayrol, Zorak, Klenzit og andre rusmidler er utmerket forebygging av dannelse av svarte prikker og medisin som bidrar til ødeleggelsen.
4. Azelains (Azogel, Skinoren, Acne-derma). Fond som er basert på dem, gir rask rensing av døde hudskalaer og ødelegger patogen flora på huden.
5. Svovelsalve. Det brukes til å redusere rødhet og hevelse i akne.
6. Antibakterielle midler (Clindovit, Zenerit, Dalacin), stoffer som ødelegger patogener av hudinfeksjon. Krem og geler som inneholder dem er mye brukt. Salve med antibiotika for akne på grunn av sin tunge tekstur blir sjelden brukt, og tablettene er foreskrevet for en generalisert (omfattende) purulent prosess eller dannelse av cyster.

Laserbehandling

En effektiv tilleggsmetode for medisinering for akne er behandling med en laser, og pasientens tilbakemelding om det er for det meste positivt. I tillegg til effektene på papler og pustler, akne og akne, kan denne metoden gjøre det mulig å kvitte seg med effektene av suppurations og cicatricial endringer.

Anti-akne (laser akne fjerning): bilde

Anti-Acne-prosedyren har blitt brukt av dermatologer i mer enn 30 år, den er basert på å trenge inn i laseren i de dypere lagene i huden, mens kremer og salver virker overfladisk. Strålingen, som pasientene opplever som en lys prikk og følelse av varme, dreper bakterier, renser porene, stimulerer regenerering av epidermale celler. Laser sessioner på 15-20 minutter utføres fra 2 til 6 ganger, med et intervall på 3-4 uker mellom dem. Behandlingen er praktisk talt smertefri (når det kommer i kontakt med en laserstråle, føles det en liten brennende følelse), og på steder der det er berørt, etter prosedyren, er det en liten rødhet og hevelse, som forsvinner i flere dager.

diett

Uten forandringer i det vanlige kostholdet akne og akne i ansiktet hjemme er vanskelig å kurere.

All terapeutisk innsats og bruk av avanserte metoder kan ikke gi effekt hvis du ikke begrenser i dietten din en rekke produkter som stimulerer sebaceous og svettekjertlene.

Derfor, når akne er viktig:

 • nekte fra søte, krydret, krydret, salt, røkt, feit, stekt eller bruk slike produkter i minimale mengder;
 • ikke misbruke alkohol og karbonatiserte drinker;
 • Det er godt å inkludere i dietten sjømat som er rik på omega-3 syrer, grønnsaker, greener og frukt som inneholder vitamin A, E, B;
 • Det er nødvendig å opprettholde et forsterket vann regime, drikke væske minst 1,5-2 liter per dag (for å forbedre eliminering av unødvendige stoffer).
 • rød fisk;
 • blekksprut;
 • sjøkale;
 • lavt fett biff;
 • appelsiner, gulrøtter, mango, spinat, selleri, tomater.
 • smørbrød, pølser, burgere, pommes frites;
 • øl, likører, champagne;
 • sjokolade, kakao, kaffe, bakverk.

Hva er typer acne på ansiktet

Ikke alle akne er det samme selv for uprofessionelle øyne.

Og eksperter og enda mer så skiller flere typer utslett.

For at ufarlig akne ikke skal utvikle seg til mer betydelige problemer, er det nødvendig å umiddelbart forstå deres art.

 • All informasjon på dette nettstedet er kun til informasjonsformål og er IKKE en manual for handling!
 • Bare doktoren kan levere den eksakte DIAGNOSEN!
 • Vi oppfordrer deg til ikke å gjøre selvhelbredende, men å registrere deg hos en spesialist!
 • Helse til deg og din familie!

Valget av terapeutiske effekter og deres effektivitet avhenger av det.

La oss prøve å dekke alle typer utslett som kan oppstå på ansikt og kropp, med deres korte karakteristikk.

Hvorfor vises

Svært ofte er de typer acne som vises, bestemt av deres årsak.

Disse kan være:

 • hormonelle abnormiteter - under ungdomsårene, under graviditet, mens du tar medisiner;
 • sykdommer i fordøyelsessystemet - hvis det er brudd på systemet for behandling og assimilering av mat, påvirker dette raskt hudens tilstand;
 • dårlig kosthold - noen matvarer kan øke sannsynligheten for utslett;
 • dårlig hygiene av huden;
 • påvirkning av miljøfaktorer - eksponering av huden til direkte sollys, kald, vind;
 • eksponering for kjemikalier - partikler av husholdningskjemikalier kan falle på ubeskyttet hud, forårsaker alvorlig irritasjon;
 • bruk av kosmetikk av dårlig kvalitet - slike verktøy tette porene, akselerere utseendet på akne;
 • smittsomme sykdommer - ofte forårsaker kløende og kløende acne;
 • stress - bryter mot hormonelle nivåer, noe som fører til økt utslett.

Akne kan også oppstå når parasittene er funnet i menneskekroppen.

Tross alt er alle prosessene i vårt liv sammenkoblet direkte eller indirekte.

Dette betyr at en feil i et av systemene kan føre til dannelse av akne på huden. Derfor krever noen utslett en forsiktig diagnose og fastslår årsaken. Uten dette vil deres behandling ikke være effektiv.

Hvordan blir det dannet

Akne dannes når det er en blokkering av kanalene i talgkjertlene.

For dette er en av faktorene nok - overdreven sebumproduksjon eller forsinket eksfoliering av døde epidermis celler. Vanligvis er sebum produsert nok til å fukte det øvre laget av huden og skape et naturlig forsvar mot eksterne faktorer.

To daglige vasker per dag er nok til å fjerne huden av akkumulerte urenheter.

Men hvis de døde cellene i epidermis ikke forlater det øvre laget av huden i tide, skaper de komprimering, klumper som blander seg med talg og danner stopper i porene i huden.

Foto: Økt fet hud fremkaller dannelsen av akne.

Det samme skjer når overdreven aktivitet av sebaceous kjertlene.

Overflødig fett i seg selv tiltrekker seg ulike forurensninger til seg selv, selv om støvpartikler fra det ytre miljøet.

 • Som et resultat er kanalen igjen tett tilstoppet.
 • I et lukket rom fylt med fett begynner bakterier å utvikle seg.
 • Dette er årsaken til den inflammatoriske prosessen.
 • Kroppens kamp med den er ledsaget av dannelsen av pus.
 • Den sebaceous kanalen øker i størrelse, men det er et øyeblikk når pus overvinner det og kommer ut.
 • På dette stedet er det et åpent sår som er utsatt for infeksjon.
 • Hvis dette ikke skjer, er det forsinket, huden blir gradvis gjenopprettet.

Det vil si, nesten alle typer akne på ansiktet begynner med tilstoppede porer.

Videre går denne prosessen gjennom utviklingsstadiene.

Video: "Hvorfor opptrer akne i ansiktet?"

Typer av akne på inflammatorisk grunnlag

Alle kviser i ansiktet og kroppen kan tilhøre en av følgende typer:

betent

De er umiddelbart merkbare på grunn av den røde fargen på huden rundt formasjonen.

Pimple selv i dette tilfellet har ofte purulent innhold, med trykk, oppstår smertefulle opplevelser. Ubehag kan følges uten ytterligere effekter.

Denne gruppen inneholder følgende typer akne:

 • papules - rød akne uten purulent innhold. Stiger over overflaten av huden i form av små støt. Når du trykker på en finger, legger papulen seg en stund, men returnerer deretter sin nyanse igjen. Etter papulen er det vanligvis ikke spor igjen på huden, med mulig unntak av et midlertidig mørkt sted;
 • pustler - ha et hulrom fylt med pus inni. Utvendig ser det ut som et hvitt hode i midten av høyden. Det kan umiddelbart oppstå i en lignende form eller form fra papiller. Faren for å klemme ut denne typen akne er i spredning av infeksjon eller blodinfeksjon. Etter at pustler på huden kan forbli ikke bare flekker, men arr;
 • noder - en type subkutane formasjoner. Faktisk er de samme pustler, bare plassert i de dype lagene i huden. Deres farge kan være mørk rød, burgunder, blåaktig. De er smertefulle selv i ro. Noder kan ha en betydelig størrelse - opp til 3 cm i diameter. Atrofiske og hypertrofe arr forblir ofte i deres sted, siden hulrommet etter frigjøring av pus er ganske stort;
 • cyster er noen nærliggende noder. Under huden kan de være sammenkoblet av hulrom - fistler. I dette tilfellet er cysten det vanskeligste å behandle, og det er alltid synlige spor i sin plass. Selv dannelsen av keloid arr er mulig.

noninflammatory

I fravær av en inflammatorisk prosess, utgjør slike akne ikke en fare.

Men de kan tjene som utgangspunkt for papler og pustler, og krever derfor også rettidig handling.

Disse formasjonene kalles komedoner.

De vises når kanalen på talgkirtlen er blokkert av forskjellige urenheter blandet med talg.

Hva er komedoner?

Det er to typer:

Foto: åpne komedoner

 • åpen. Forskjellig de kalles sorte prikker. Massen som dekker kanalen i sebaceous kjertelen ligger nær overflaten av huden Sort farge vises som følge av oksidasjon. Størrelsen på komedo er liten - opp til 2 mm. Det er ganske mulig å takle denne variasjonen hjemme ved hjelp av omsorg med spesiell kosmetikk. Men den inflammatoriske prosessen og dannelsen av pustler på grunnlag er ikke utelukket.
 • lukket. Oppstår hvis den nedre delen av hudpore er tilstoppet fra innsiden. Vises på huden som små hvite humper. Deres innhold kan ikke komme naturlig til overflaten. Men de kan godt få en infeksjon hvis det er en ømme pimple i nærheten, spesielt når du klemmer den ut. Infeksjonen kan komme inn og når man prøver å kvitte seg med en lukket comedone ekstrudering. Derfor vises papler og pustler ofte i stedet for slike formasjoner.

Foto: lukkede komedoner

For å gjøre det lettere å avgjøre hvilken type utslett i ansiktet, se bildet og navnet på akne.

Dette vil hjelpe deg med å velge riktig kosmetiske produkter for daglig hudpleie.

Klassifisering av akne etter alvorlighetsgrad

Aknebehandling er i stor grad bestemt av alvorlighetsgraden av utslett.

Dermatologer skiller slike stadier av sykdommen:

Foto: Mild akne sykdom

 • 1. grad - preget av et lite antall lesjoner (ca. 6 elementer), hvorav de fleste er comedoner. Tilstedeværelsen av enkelt betent akne eller pustler, plassert i ansiktsområdet. Behandling kan utføres uavhengig ved hjelp av kosmetikk. Det tar ikke mye tid;
 • 2. grad - preget av moderat utslett (omtrent et dusin), blant annet komedoner, papiller og pustler. De kan være plassert ikke bare i ansiktet, men også på skuldrene, øvre rygg. Kan forekomme hos barn og voksne. Selvbehandling kan være effektiv, men hvis det ikke er merkbart resultat innen 2 uker, bør du konsultere lege, ellers kan utslettene gå til neste stadium;

Foto: mild utslett på tenåringens ansikt

 • Grad 3 - En alvorlig form for akne, som er preget av flere utslett (opptil 40 stykker), inkludert akne av forskjellige slag, inkludert noder. De viktigste områdene av utbrudd er ansikt, bryst og rygg, men distribusjonsområdet kan hele tiden utvides. Individuelle elementer kan vises på armer og ben. I stedet for sterke utbrudd mulig dannelse av arr, stillestående og pigment flekker. Behandling bør utføres av en spesialist;

Foto: alvorlig akne

 • 4. grad - den mest alvorlige og vanskelig. De fleste lesjonene er pustler og noder, det er mulig dannelse av cyster. Utslett er opptatt av en egen del av kroppen helt, men elementene kan ligge i andre områder - på paven, på labia, på bena. Akne forårsaker smerte, fysisk og psykisk ubehag. I noen tilfeller kan det opprettes en livstruende situasjon. Behandling bør utelukkende utføres av en spesialist, men selv i dette tilfellet vil det være vanskelig og lang.

Foto: knotty cystisk akne

Medisinsk klassifisering

I medisin har en annen klassifisering av akne blitt vedtatt, avhengig av alderen til personen i hvilken de oppsto.

Fordi det er spesielle utslett, som for eksempel vises i en nyfødt i ansiktet, men senere i dette skjemaet vil aldri dannes igjen.

barn

Foto: Akne i nyfødt

 • Barnet ved fødselen i ansiktet og kroppen kan allerede forekomme utslett. Oftest er disse lukkede komedoner som danner på nesen, kinnene, haken. De er forårsaket av mors hormoner. De forstyrrer ikke barnet selv, og foreldrene trenger heller ikke å bekymre seg. I løpet av 2-3 uker vil de passere uavhengig.
 • Men hvis det oppstår lignende eller andre utbrudd hos eldre barn, er dette en god grunn til å gå til en lege.

Før begynnelsen av ungdomsårene, kan ingen andre utslett anses som normen.

Teenage (ungdom)

Når et barn går i pubertet, begynner hormonelle endringer i kroppen, noe som umiddelbart påvirker hudens tilstand.

Dens greasiness øker, og fjerning av keratiniserte partikler fra overflaten er vanskelig. Alt dette skaper gunstige forhold for å blokkere porene.

Foto: Akne på baksiden av en tenåring

Akne er ikke bare dannet på ansiktet, det dukker opp på øvre rygg og bryst.

Hvis situasjonen er karakteristisk for minst 2. grad av akne, bør du kontakte legen din for behandling.

Med fullførelsen av hormonell justering, forsvinner akne.

voksne

Hos voksne indikerer akne i ansiktet eller kroppen vanligvis en sykdom eller unormal funksjon i indre organer.

Foto: Et utslett på ansiktet hos en voksen kan være tegn på sykdom.

Er det kvinner utslett noen dager før menstruasjonstiden kan betraktes som normen, og så, hvis de ikke er rikelige.

Avhengig av plasseringen av akne, kan legen konkludere med at det er et helseproblem.

Hjelper micellar vann akne? Finn ut her.

Et utslett i kjønnsområdet, for eksempel på penis, kan være et resultat av alvorlige infeksjoner.

Andre varianter

Blant annet utslett, ikke spesifikt nevnt i noen klassifisering, men vanlig, kan kalles:

 • invers akne er en kronisk form for akne, preget av vedvarende akneoppfølging, noen ganger blir betennelse i apokrine svettekjertlene som befinner seg under armene eller i lysken noen ganger knyttet til det;

Foto: personer som tar steroider kan utvikle utslett.

 • "Bodybuilder acne" er et spesifikt utslett som er karakteristisk for folk som tar steroid medisiner for å øke muskelmassen;
 • eksogen akne - forårsaket av ytre påvirkninger, for eksempel støvpartikler eller kjemikalier, kosmetikk av dårlig kvalitet, direkte sollys, et varmt og fuktig klima;
 • akne på grunn av mekaniske effekter på huden - tette klær, vanen med å røre, gni, skrape huden i visse områder;
 • akne på grunn av stress - nervøs spenning vil forandre kroppens hormonelle bakgrunn, som et resultat av hvilke utslett forekommer.

behandling

For behandling av akne bør konsultere en hudlege.

Dette er den raskeste måten å kvitte seg med lesjoner i minst tid.

Foto: For behandling av akne er det bedre å konsultere en spesialist

Spesialisten forstår perfekt at en kompleks tiltak er nødvendig, siden enkeltpreparater ikke klarer å takle akne.

Han kan anbefale følgende metoder:

 • forebygging av dannelsen av komedoner, til og med er det tilstrekkelig til spesielle produkter for å ta vare på problemhud for dette;
 • oppløsningen av eksisterende komedoner, vanligvis brukte stoffer basert på azelainsyre, benzoylperoksid, adapalen;
 • normalisering av talgproduksjon, i vanskelige tilfeller brukes retinoider og hormonpreparater;
 • fjerning av døde epidermis celler fra hudoverflaten, peeling er egnet både hjemme og i skjønnhetssalonger, samt ulike typer rensing (ultralyd, vakuum);
 • utnevnelse av antibakterielle stoffer for sterke inflammatoriske prosesser;
 • nøytralisering av hovedårsaken til utslett (sykdommer i indre organer, hormonelle forstyrrelser, feil hudpleie).

På ansiktet

Metoder for å behandle akne i ansiktet og kroppen skiller seg ikke mye mellom hverandre, forskjellen kan følges med hensyn til bruk av stoffene.

For behandling av akne i ansiktet, er en integrert tilnærming viktigere enn noensinne.

Det bør starte med riktig rensing av huden. Spesiell kosmetikk kan brukes, men hovedregelen er at rensing ikke skal utføres mer enn 2 ganger om dagen.

Foto: Legemidler til behandling av akne

Etter rensing av huden brukes preparater som gir den viktigste terapeutiske effekten:

 • antibakteriell - Zerkalin, Zener, Dalatsin;
 • antiseptisk - klorhexidin, resorcin;
 • keratolytisk og sebiostatisk - salisylsyre, kloramfenikolalkohol, salicylo-sinkpasta;
 • anti-inflammatorisk - Baziron AU, Skinoren.

En lege kan ordinere som et enkelt stoff, spesielt siden mange av dem kombinerer flere viktige egenskaper for å bekjempe akne, og deres kombinasjon.

Vi bør ikke glemme å fukte huden, selv om den er fet.

Bare kremer for dette formålet bør velges på en vandig, ikke fett eller olje basis.

forebygging

Du bør ta vare på huden din daglig for å forhindre akne.

Her er hva du skal se etter:

  • rensing og fuktighetskrem huden bør være en daglig prosedyre;
  • regelmessig, men ikke for ofte (1 gang i uken), skal peeling brukes for å fjerne døde epidermispartikler;
  • nøye utvalg av omsorgsfulle og dekorative kosmetikk, minimerer bruken av fundament og pulver, spesielt for fet hud;
  • Hyppig bytte av sengetøy og håndklær til ansiktet - de kan være kilder til bakteriell infeksjon;

Hvordan behandle akne i ansiktet hjemme hos ungdom? Finn ut her.

Hvorfor vises akne på mine templer? Les videre.

 • sunn livsstil, tilstrekkelig søvntid og minimering av stressende situasjoner.

Uansett hvilken type akne du ser på huden din, vil en spesialisthøring hjelpe deg med å finne ut hvorfor de oppsto og hvordan de skal håndtere dem.

Så ikke nøl med å kontakte legen din, på grunn av det ufarlige utslettet kan utvikle et mer alvorlig problem.

Flere Artikler Om Typer Acne