Cheilitis er en betennelse i slimhinnen og huden på leppene. Symptomene på sykdommen kan iakttas ikke bare på leppene, men også på den omkringliggende huden, så vel som i munnen, på slimhinnen som ligger på innsiden av leppene.

Cheilitis er en svært vanlig, ubehagelig, men ikke farlig for menneskers livssykdom. Årsakene til forekomsten er forskjellige. Det er forskjellige typer cheilitis. For eksempel, allergisk og atopisk.

Avhengig av graden av utbredelse av den inflammatoriske prosessen, utmerker eksfoliativ, granulær og vinklet cheilitt.

Årsaker til cheilitis

Hvorfor er det cheilitt på leppene, og hva er det? Slimhinnen i leppene er utsatt for den negative effekten av ulike eksterne faktorer, som er hovedårsaken til utseende av cheilitt på leppene. Det er mange årsaker til utviklingen av sykdommen.

Blant de vanligste er følgende:

 1. Miljøens negative innvirkning, inkludert fluktuasjoner i lufttemperatur, medfører chapping og tørking av leppene, noe som kan provosere forekomsten av cheilitt;
 2. Cheilitt på leppene kan også dannes på grunn av tilstoppede porer med lanolin (et stoff som finnes i noen leppestifter);
  negative miljøforhold er en annen årsak til cheilitis;
 3. Allergier og dermatoser, årsaken er kontakt med leppene av skadelige kjemikalier;
 4. Sykdommer i skjoldbruskkjertelen, immunforsvar både medfødt og oppkjøpt;
 5. Psoriasis, versicolor kan også være årsaken til denne sykdommen;
 6. Sykdommer i indre organer, inkludert leveren, eller funksjonsfeil i mage-tarmkanalen, kan utløse utviklingen av denne sykdommen;
 7. Hos barn, cheilitis oppstår som regel på grunn av brudd på fysiologiske tilstand under feil puste;
  Avitaminose er også en vanlig årsak til denne sykdommen.

Cheilitis er det generelle navnet på en ganske omfattende gruppe sykdommer som avviger i sin opprinnelse og kliniske manifestasjoner. Selv med lignende symptomer kan årsakene til forekomsten være forskjellig, og behandling foreskrives ulik: legemidler av ulike virkemidler for oral administrasjon, salver, kremer, fysioterapi.

klassifisering

Avhengig av årsakene til sykdommen er cheilitt av flere typer:

 1. Catarrhal cheilitis. En av de vanligste skjemaene. I dette tilfellet årsakene til cheilitis er hyppige mikrotraumas og kjemisk skade. Eksternt, dette manifesteres av hevelse, rødhet, skalering, rødhet av leppene og huden rundt dem.
 2. Gipovitaminozny. En slik sykdom utvikler i de fleste tilfeller mot bakgrunnen av hypo- eller avitaminose i gruppe B. Symptomene på cheilitt inkluderer brennende og tørrhet i tungen, leppene og munnslimhinnen. Hvis sykdommen ikke behandles, vises vertikale små sprekker på den røde grensen til leppene, som ofte bløder. Tungen kan vokse i størrelse, ofte er det synlige avtrykk av tennene.
 3. Eksfoliativ. Inkludert i gruppen av primære heylitov. Det er vanligvis delt inn i to typer: tørr og ekssudativ. Med en tørr form blir leppene tørre, og ved kantene begynner å skrelle av. Noen ganger etter at de ble fjernet, begynner de å vises igjen. Under en eksudativ form blir leppene hovne og smertefulle.
 4. Atopisk cheilitt. Det virker som en uttalt rødhet og flaking av leppens kant. Også symptomene på denne cheilitis inkluderer alltid kløe. Det forekommer på bakgrunn av allergiske reaksjoner i kroppen eller på grunn av den genetiske predisponering av pasienten.
 5. Grandular cheilitis. Det preges av uttalt symptomatologi. Tørrhet, peeling, så oppstår sår og sprekker, elastisitet går tapt. Lipsens slimhinne er dekket med røde flekker, en cyste kan danne seg i kjertlene. Den viktigste årsaken til sykdommen er en medfødt eller anskaffet anomali av labialkjertlene. Hygieniske problemer i munnhulen (karies, tartar), røyking eller skader kan provosere forekomsten av grandular cheilitis.
 6. Meteorologisk. Denne sykdommen er forårsaket av overfølsomhet overfor ultrafiolett stråling, vind eller kulde. I de fleste tilfeller lider de av menn i alderen 20 til 60 år. Den eksudative formen er preget av kløe, brennende lepper, utseendet av erosjon. Det kan være små bobler, etter åpning som danner en skorpe. På tørr form observeres erytem i leppene, små hvite grå flager vises. Hvis ubehandlet kan det oppstå ytterligere slitasje og erosjon.

Behandling av cheilitt bør kombineres og variere avhengig av hvilken form for sykdommen som finnes i pasienten.

symptomer

Det er flere forskjellige typer betennelser i leppene, hver med sine egne tegn og manifestasjoner. Hvis vi tar det generelle bildet av cheilitis, er symptomene som er karakteristiske for alle typer som følger:

 • Pasienter klager oftest på tørrhet, brennende og peeling av leppens hud.
 • For noen typer cheilitis kan små smertefulle blærer, sår og sprekker forekomme;
 • Den vanlige plasseringen av betennelsen er begrenset til den slimete og røde grensen til leppene, men i noen tilfeller kan den spre seg til det omkringliggende vevet;
 • Med systemiske sykdommer kan det oppstå smertefulle plakk og purulent utslipp på leppene.

Behandling av cheilitt med folkemidlene er brukt hjemme i kombinasjon med hovedterapien. Å se lege er nødvendig. Det skal huskes at selvbehandling for en sykdom som cheilitt ikke er tillatt. Bare en lege kan ordinere medisiner, samt bestemme muligheten for behandling av folkemidlene hjemme.

Cheilitis på lepper: foto

Hva ser ut som cheilitis på leppene, vi tilbyr å se detaljerte bilder av sykdommen.

diagnostikk

Cheilitis er diagnostisert av en tannlege hos en pasient. Nøyaktig diagnose er laget på grunnlag av kliniske data og pasientklager. Det skjer at tannlegen foreskriver flere metoder for pasienten til å diagnostisere cheilitt, for eksempel å gjennomgå histologisk undersøkelse av vev.

Funksjoner hos gravide kvinner

Cheilitis under graviditet er ikke uvanlig. Det kan provosere tidligere overførte hudsykdommer (atopisk dermatitt, lupus erythematosus, lichen planus).

Ved behandling av cheilitt hos gravide kvinner, er det viktig å eliminere den underliggende sykdommen, en komplikasjon som var cheilitt, men stoffene bør velges med stor forsiktighet. I graviditet er selvbehandling ubetinget forbudt, da konsekvenser for både mor og barn kan være fulle.

Behandling av cheilitt

Avhengig av typen cheilitis på leppene, behandles den av ulike leger (og tannleger og allergikere og dermatovenereologer). Å etablere riktig form for cheilitt og skille den fra andre sykdommer, vil hjelpe terapeuten - han vil skrive ut retninger for nødvendige tester.

Hvordan behandle cheilitt på leppene vil direkte avhenge av sykdomsformen:

 1. Ved behandling av eksfolierende cheilitt er hovedvirkningen på den psyko-emosjonelle sfæren. Det er nødvendig å konsultere en nevrolog eller nevropsykiatrik med den påfølgende resept av beroligende midler og beroligende midler.
 2. Behandlingen av grand cheilitis er bruk av antiinflammatoriske salver. Tetracyklin-, erytromycin- og oksolinsalver er vist; Flucinar og Sinalar har også en god effekt.
 3. Behandling av candidisk cheilitt. I candidisk form foreskrives antifungale legemidler i form av salver (clotrimazol) eller antibiotika-løsninger (for eksempel nystatin eller natamycin). Bruk også antiseptika (klorhexidin, heksetidin). Parallelt gjennomføre aktiviteter som er rettet mot å styrke immunforsvaret.
 4. Ved behandling av atopisk cheilitt er det nødvendig å eliminere irriterende faktorer. Aktuell behandling er bruk av salver med antipruritiske, antiinflammatoriske og antiallergiske effekter. Vanligvis brukt hormon salve - Flutsinar, Prednisolone og Ftorokorot.
 5. Behandling av meteorologisk cheilitt inkluderer primært opphør av bivirkninger av solstråling eller andre meteorologiske faktorer. Lokalt brukt salve med hormoner (hydrokortison, prednison, etc.). Påfør beskyttende kremer mot ultrafiolett stråling. Innside foreskrive vitaminer fra gruppe B, PP, etc.
 6. Behandling av makrokaeitt krever korreksjon av alle symptomer på triaden, for dette formål er immunokorrektiv, desensibiliserende og antiviral terapi foreskrevet. Mottak av antihistaminpreparater i kombinasjon med hormonal er vist.

Ved rettidig initiert behandling av cheilitt og fravær av tegn på malignitet, er prognosen gunstig. Et langt stykke cheilitt, tvert imot, øker sannsynligheten for å utvikle precancerøse og kreftssykdommer.

Hvordan behandle cheilitis på leppene til folkemessige rettsmidler

For å øke hastigheten på gjenopprettingsprosessen kan du bruke oppskrifter av tradisjonell medisin, som også har god effekt ved behandling av forskjellige typer cheilitt.

 1. Lotioner av salvie eller calendula. Du trenger 2-3 ss. skjeer av blader av gress og en halv liter kokende vann. Kok i ca 10 minutter og spenne godt. Denne buljongen kan påføres hver halve time.
 2. Mange som bestemmer seg for å behandle cheilitt på leppene hjemme, som et effektivt middel, velger aloejuice (rengjør aloe-bladene, hogg og klem juicen). Den må blandes (1: 3) med kokt vegetabilsk olje og smurt lepper tre ganger om dagen.
 3. Berik diett med vitaminer. Spesielt nyttig er B, E, A. Inkluder magnesium og sink i dietten. Disse elementene finnes i kjøtt, sopp, løk og hard ost. Drikk ingefær drikke.
 4. Eggeskall. Anbefales for bruk i allergisk cheilitt, spesielt hos barn. Eggskjell som har blitt avskallet fra den indre filmen, skal vaskes, tørkes og knuses til meltilstand. For en del av legemidlet må du ta på knivens topp det resulterende melet og rør det med en dråpe sitronsaft.

Det skal huskes at folkemidlene ikke hjelper deg med å kurere sekundær cheilitt, de kan lindre symptomene på sykdommen. For fullstendig gjenoppretting bør søk hjelp av lege.

forebygging

Sykdomsforebygging innebærer rettidig behandling av cheilitt for å forhindre lekkasjer, forskjellige erosjoner, forstadier og kreft som kan utvikle seg fra epitelet av den røde leppe grensen. Det er svært viktig å beskytte leppene mot negative ytre påvirkninger.

Hva er cheilitis og hvordan å behandle hver av sine varianter

Ikke alle vet om eksistensen av en slik sykdom som cheilitis, men det skjer i livet til nesten alle.

For å gi rettidige behandlingstiltak, er det nødvendig å finne ut årsakene og symptomene på forskjellige typer betennelser på leppene.

Hva slags angrep er dette?

Cheilitis er en sykdom preget av en betennelsesprosess på leppene. Det forekommer ganske ofte, fordi leppene er iboende påvirket av eksterne faktorer. Denne delen av ansiktet har ikke et beskyttende lag. På grunn av værforhold, spesielt lave temperaturer, er huden veldig tørr, den kan sprekke og skrelle. Alt dette bidrar til utviklingen av betennelse.

Bruk av kosmetikk og feil hygiene kan også forårsake sykdomsutviklingen, som menn og kvinner er like utsatt for, det er tilfeller av symptomer på sykdommen hos barn.

Det er mange forskjellige former for sykdommen, vurder de viktigste.

Kontakt allergisk - ta en titt på leppene dine

Forekomsten av kontaktallergisk cheilitt på leppene er forbundet med eksponering for kjemikalier på overflaten av leppene.

De vanligste reagensene er tannkrem, leppestift, materialet som protesen er laget av. Det største spredningen av sykdommen er sett hos kvinner over 20 år.

Symptomene på sykdommen er lokalisert i stedet for allergenet med leppene, rødhet kan forekomme ikke bare på den røde grensen, men også på huden rundt leppene eller på slimhinnen. Denne form for cheilitt er manifestert av erytem, ​​utseendet på små vannet bobler. Hvis ubehandlet, tørker huden ut, små spor og sprekker vises.

Under behandling er det ikke lett å identifisere kilden til den allergiske reaksjonen. For å eliminere symptomene foreskrevet et kurs av antihistaminer, som Tavegil, Suprastin, Fenkrol.

For lokal eksponering foreskrives kortikosteroider i form av en salve, for eksempel Lorinden. Det brukes på den røde grensen av leppene ikke mer enn 6 ganger om dagen.

Meteorologisk - alt i mitt navn

Årsaker til meteorologisk cheilitt på leppene er værforhold. Jo mer uttalt miljøforholdene er, jo høyere er risikoen for oppstått av symptomer på denne sykdomsformen.

Negative faktorer inkluderer: for lav eller høy temperatur, høy eller lav fuktighet, solstråling, vind, støvighet i luften.

Denne sykdomsformen påvirker alle mennesker som bruker mye tid på friluft, men menn lider av det oftere, fordi kvinner, som bruker leppestift, beskytter leppene mot virkningen av klimatiske forhold.

De første tegnene på meteorologisk cheilitt er alvorlig tørrhet i underleppen, en følelse av hudstramming. Underleppen blir mettet rød, det er en merkbar forskjell i forhold til overleppen, hevelse oppstår.

Etter det dør huden gradvis av, skaler dannes, som lett fjernes.

Sykdommen er kronisk, så symptomene gjentas fra tid til annen.

Meteorologisk cheilitt er ofte forvekslet med andre former for sykdommen, slik at legen utfører en grundig undersøkelse før han foretar en diagnose. For behandling er det nødvendig, så langt som mulig, å redusere påvirkning av naturlige forhold.

Før du går ut, sørg for å bruke hygienisk leppestift. Med langvarig form foreskrives hormonsalver av Elok, Advantan og et kompleks av vitaminer.

Atopisk cheilitt

På bildet atopisk cheilitt i et barn

Det forekommer ved atopisk dermatitt eller nevrodermatitt, ofte er sykdommen det eneste symptomet på disse sykdommene.

Ofte er årsaken tilstedeværelsen av atonisk allergi forårsaket av en reaksjon på mat, kosmetikk, støv, stoffer, mikroorganismer. Inflammatorisk prosess av denne typen påvirker barn i alderen 7 til 17, uavhengig av kjønn, med en genetisk predisponering.

Symptomer på sykdommen er mild hevelse av leppens felger, brennende og kløe i dette området, økt tørrhet.

Etterpå begynner leppene og den tilstøtende delen av huden å skrelle, og keratiniserte hudskalaer opptrer. Denne typen cheilitis er preget av intens skader i hjørnene av leppene, samt økt tørrhet i ansiktet. Sykdommen behandles lenge, symptomene er uttalt om høsten og vinteren.

Pasienter er foreskrevet antihistaminer, for eksempel Erius, Tavegil, Claritin og vitaminer fra gruppe B. Kortikosteroidpreparater er tillatt i tilfelle av langvarig sykdomsform, men behandlingsforløpet bør ikke overstige tre uker. For lokal behandling kan foreskrive salve Flutsinar, Lorinden.

En forutsetning er å følge en diett, i henhold til hvilken det er nødvendig å utelukke uttrykte allergener, for eksempel kaffe, sjokolade, sitrusfrukter, jordbær.

Det anbefales å forlate svært salte, krydret, søt og sur mat, redusere forbruket av karbohydrater.

Glandular slår ofte på menn

Hyperplasi, hyperfunksjon eller heterotopi av de små spyttkjertlene er årsaken til betennelse i overveiende leppe i tilfelle av grandale heylitt.

Skelne mellom primære og sekundære former av sykdommen, den første er forbundet med spyttkjertelenes genetiske patologi, og den andre utvikler seg på grunnlag av andre sykdommer, for eksempel med lupus erythematosus, leukoplakia, lichen planus.

Sykdommer er utsatt for mennesker over 50 år, hos menn er det mye mer vanlig enn hos kvinner.

Symptomene på sykdommen vises i området av de små spyttkjertlene, under overgangen av leppens røde kant til slimhinnen. Dråper er dannet på spyttkjertlene, som fukter hovedsakelig underleppen. På grunn av overdreven saliving begynner det å tørke, sprekker og erosjon kan danne seg.

I noen tilfeller kan en infeksjon komme inn i spyttkjertlene, noe som forårsaker at pus samles innvendig. En gulbrun skall vises på leppene, og behandlingen vil bli langvarig. Langvarig forlengelse av granulær cheilitt kan føre til presancerøs form.

Hvis sykdommen skyldes en genetisk predisponering, brukes antiinflammatoriske salver i behandlingen: Hydrokortison, Prednisolon. Hypertrophied spyttkjertler blir utsatt for excision eller elektrokoagulasjon. Den sekundære formen for uorden kan herdes i den komplekse terapien av den underliggende sykdommen.

Exfoliative - hvor skal man se etter årsakene sine?

Exfoliative cheilitis har ennå ikke blitt fullstendig studert, slik at legene bare antyder at årsakene til symptombetennelsen ligger i neurogene faktorer.

Pasienter med denne form for brudd er preget av tilstedeværelse av psykiske lidelser. Det er to typer sykdommen: tørr og eksudativ.

Med den første er pasientene preget av depresjon, med den andre med økt angst. Forskere merker at risikoen for sykdom øker hos mennesker med genetisk predisponering og skjoldbrusk sykdom.

Prosessen er lokalisert, symptomene vises bare på leppens røde kant, mens de ikke overgår til huden og slimhinnen. Med en tørr form blir blodtilførselen til overflaten av leppene forstyrret, noe som resulterer i dannelse av tørre gråskalaer som ligner glimmer.

I midten er de festet til leppens hud, og ved kantene er det litt bak. Skurene blir lett fjernet fra overflaten, rødhet vil forblir på plass, men etter en uke kommer det nye.

Bildet er en tørr form av eksfolierende cheilitt på leppene.

Den eksudative formen er mye mer smertefull. Leppemarginen på leppene blir hovent, betent, gulbrun farge er karakteristisk for skalaer. Skorpen er så uttalt at det ser ut til å være spredt gjennom hele den røde delen av leppene. Når skorpene faller av, blir den mettede rødheten forbundet med leppens hyperemi synlig, men samtidig blir huden ikke utsatt for erosjon.

Pasienter klager over alvorlig smerte og brenning, noe som resulterer i vanskelig å spise og snakke. Ofte, i denne formen er munnen åpen igjen.

Når du behandler exfoliative cheilitis, er det nødvendig å først eliminere årsaken til sykdommen. Pasienter er foreskrevet beroligende midler, antipsykotika eller antidepressiva, avhengig av sykdomsformen.

For lokal behandling brukes hygieniske leppestifter, ultralydshormoner og strålebehandling. I komplisert terapi foreskrives pyrogen-, vitamin C- og B-grupper, immunostimulerende midler og autohemoterapi.

UV-betennelse i leppene

Actinisk cheilitt er en inflammatorisk sykdom i leppene forårsaket av økt følsomhet overfor ultrafiolett stråling. Dette er en av manifestasjonene av en allergisk reaksjon. Sykdommen manifesterer seg oftest hos barn på grunn av langvarig eksponering for solen i vårsommerperioden.

Også dette skjemaet finnes hos menn 30-60 år. Sykdommen har en utpreget sesongmessig natur, om våren og sommeren blir den forverret, og i høst-vinterperioden forsvinner symptomene.

Det forekommer i to former:

 1. Den tørre formen minner om symptomene på tørre eksfolierende cheilitt, bare sykdommen vises på underleppen.
 2. Når eksudativ form er det hevelse av den nedre leppens røde kant, blir noen områder uttalt rødt. I spesielle tilfeller vises bobler på leppene, som etter hvert brister og blir dekket med en tørr skorpe. Under behandlingen gjenopprettes epitelet, og skorpen forsvinner.

I spesielt avanserte tilfeller tørker leppene sterkt ut, dype sprekker dukker opp, som kan utvikle seg til sår eller vorter. Dette skjemaet er farlig når det gjelder risikoen for å utvikle leppe kreft.

Personer utsatt for ultrafiolett stråling bør unngå direkte sollys og bruke hygieniske leppestifter med høyt UV-beskyttelse. Behandlingsforløpet omfatter et kompleks av vitaminer og anti-inflammatoriske salver avloderm, sindermuskulatur. Under remisjon anbefales det å bruke beskyttende kremer og balsam til profylaktiske formål.

Candidiasis på leppene

Forårsaget av overdreven avl av gjærlignende sopp av slekten Candida. Oftest, barn, eldre, kvinner i fertil alder, lider av denne form for cheilitt.

Den største forekomsten av forekomst registreres på steder med varmt klima og høy luftfuktighet, for eksempel nær kysten.

Hovedårsaken er redusert immunitet, som kan skyldes sesongmessig natur, tidligere sykdommer, feil livsstil.

Candida cheilitis begynner med rødhet av ytre overflaten av leppene og slimhinnen inni, puffiness og en film med grå-hvit farge vises. På slimhinnen dannes en hvit osteaktig plakett, som når den ryddes åpner de betente områdene.

Overflaten på leppene er veldig tørr, sprekker blir dannet på grunn av tetthet i huden, det gjør vondt for å åpne munnen, i hjørnene på leppene er fastkjørt. Med sen behandling av sykdommen er komplisert med candidal stomatitt.

Ved behandling av sopp på leppene foreskrevet antifungal salve basert på nystatin eller clotrimalose. Pass på å skylle munnen med brus eller en svak løsning av kaliumpermanganat.

Hvis lokal behandling hjemme ikke har noen effekt, foreskriver legen svampedrettsmidler (Diflucan) til oral administrasjon. Pass på å ta immunostimulerende legemidler og vitaminkomplekser.

Mer informasjon om de forskjellige typene av sykdommen vil fortelle en hudlege:

Vinkel Cheilitis

Formen av vinklet cheilitt påvirker huden i hjørnene av leppene. Den inflammatoriske prosessen er forårsaket av Candida-sopp eller streptokokker. Det er flere årsaker til sykdommen, blant dem:

 • hyppige slikker og biter av lepper og deres hjørner;
 • finger suger;
 • antibiotikabehandling;
 • feil bitt;
 • tørr munn;
 • infeksjon i munnen;
 • mangel på vitaminer.

På begynnelsestrinnet av sykdommen, er munnhjørnene lite merkbart betent, en brennende følelse føles når man åpner munnen, under samtalen oppstår sprekker.

Deretter kan en hvit patina ses på stedet for hudlesjon, som lett fjernes, og eksponerer den betente overflaten. Denne sykdomsformen kan bli kronisk. I tillegg, i fravær av rettidig behandling, spredte symptomene på sykdommen seg til leppene og slimhinnen.

Behandlingen utføres hjemme ved bruk av antifungale stoffer (Fluconazol, Candide) eller antibakteriell salve (Fuziderm). Det er ikke tillatt å spise irriterende mat, det anbefales å nøye overvåke hygiene.

Manganotti sykdom

Det regnes som en forstadig tilstand, derfor er det i sin behandling nødvendig å overvåke dynamikken nøye og utføre kontinuerlig tester for tilstedeværelsen av ondartede celler. Ofte lider denne sykdommen fra underleppen.

Menn er mest utsatt etter 55 år. Cheilitis Manganotti utvikler seg med atrofi og svekket metabolsk prosesser i leppens slimhinne.

Tallrike faktorer kan provosere prosessen: skader, sollys, kjemiske og temperaturstimuli, problemer med mage-tarmkanalen.

Denne formen av sykdommen manifesteres ved utseendet av en rød erosjon som er omgitt av betennelse. Etter en tid vil lesjonen bli dekket med en glatt polert skorpe, etter fjerning av hvilken blødningen vil åpne. Sykdommen er kronisk, derfor, når de første symptomene oppstår, er det nødvendig å treffe hensiktsmessige tiltak.

Ved behandling, fjern årsaken til utseendet hans, utfør rehabilitering av munnhulen. For helbredelse av erosjoner bruk: Methyluracil salve, solkoseryl og vitamin A.

For å lindre betennelse foreskrevet kortikosteroider. Hvis positiv dynamikk ikke observeres eller maligne celler oppdages, er kirurgisk inngrep foreskrevet. Den operative metoden fjerner hele skadet del til et sunt epitel.

Cheilitis er en inflammatorisk sykdom i leppene, men det er så mange varianter av det at det er umulig å forstå selv hvilke symptomer på et skjema har dukket opp. Diagnosen kan kun utføres av en erfaren spesialist, og jo raskere behandlingen er foreskrevet, desto bedre er pasienten.

Hvordan behandle cheilitt på leppene

Cheilitis er en betennelsesprosess av den røde grensen til leppene som varer lenge. Spesielt ofte kan symptomene på denne sykdommen observeres hos et barn, men voksne er også rammet av sykdommen. Det vises etter et lengre opphold i kulde eller vind.

Årsaker til sykdom

Den mest ømme delen av kroppen gjennomgår lett den inflammatoriske prosessen, siden den ikke har et beskyttende lag. Årsaken til utviklingen av cheilitt er hyppig bruk av kosmetikk og feil hygiene. Alle står overfor sykdommen, det er viktig å behandle betennelser med direkte deltakelse av en lege. Oftere diagnostiseres disse ømme menneskene med dystopia kjertler i munnhulen.

Tidlig behandling av inflammatorisk prosess på leppene vil bidra til å unngå ytterligere helseproblemer. Hvis du ikke gjør noe, vil den inflammatoriske prosessen skade strukturen på leppene - laget av epitelceller vil aktivt sprede seg. Prosessen med betennelse på leppen kan føre til utseende av manganoti cheilitis, en prekerøs sykdom.

Typer av sykdom

Exfoliative cheilitis. Den røde grensen av leppene kommer inn i sonen av betennelse. Dette problemet står overfor kvinner innen 20-40 år. Denne sykdommen er preget av to stadier av sykdommen:

 • Når det er tørt, dannes en skala av grått lys, dannet på kantene på leppene og på den røde grensen;
 • eksudativ form er karakterisert ved hevelse av lepper og hyperemi.

Med candidal cheilitis - prosessen med betennelse påvirker den indre delen av slimhinnen i leppen, blir prosessen ledsaget av irritasjon av huden. Årsaken til utviklingen av denne cheilitis er Candida-soppinfeksjon. Det forekommer vanligvis hos immunkompromitterte pasienter som lider av diabetes eller aids.

Glandular cheilitt er preget av betennelse i underdelen. Den har to typer:

 1. Det primære utseendet oppstår fra den kjøpte patologien av kjertlene i munnhulen.
 2. Den sekundære formen av cheilitt forekommer i menneskelig sykdom - lupus erythematosus, leukoplakia og andre sykdommer.

Cheilit Manganotti. Forløperen av kreftutdanning. Oftest hos eldre mennesker. Karakterisert av liten avrundet erosjon. Oppkalt etter den italienske dermatologen Mangonatti, som først beskrev sykdommen. Dårlig behandlingsbar i avanserte stadier, men tidlige stadier kan behandles. Krever spesielt god munnhygiene.

Årsaker til leppeallergier

For tiden er det mange sykdommer på leppene, hvor prosessen alltid begynner med allergisk betennelse. Sykdommer på leppene bidrar til faktorer:

 • klimatiske forhold;
 • kjemikalier i sammensetningen av kosmetikk og vaskemidler som brukes daglig;
 • individuell intoleranse mot kroppen av en egen mat, frukt eller grønnsak;
 • bruk av kosmetikk som inneholder komponenter av lav kvalitet.

Ofte leppestift kan forårsake allergi på kvinners lepper i alle aldre. Mors leppestift er det mest favorittleketøyet for små barn, og lekene gjør leppene deres. Deretter er det allergi mot leppene. For å beskytte barn mot slike hendelser, anbefales unge mødre å fjerne alt kosmetikk til et trygt sted.

De som bærer proteser, bruker tannkrem eller forskjellige pulver til å rense tennene, kan oppleve irritasjon på leppene sine. Å ta vare på tennene dine bør behandles med forsiktighet.

avbildet cheilitis på lepper

Ondsinnede faktorer på arbeidsplassen kan forårsake en allergisk prosess. Å arbeide i en gruve eller i en fabrikk som bruker kjemikalier kan forårsake irritasjon på leppene. Arbeid på vindinstrumentet gjør at utøveren tar vare på leppene på forhånd på grunn av at hele tiden det er kontakt med metallet.

Leppesykdom symptomer

Lippene er en svært sårbar del av kroppen til enhver person, og derfor trenger de forsiktig omsorg. En leppesår kan gi informasjon om en alvorlig menneskelig sykdom. Lepper krever riktig omsorg og omsorg, bare da blir en persons ansikt vakkert.

Med mangel på vitaminer blir leppene tynne og sprukne i frost og vind.

Lips blir usunn når en person har en kald eller er infisert med en virusinfeksjon. Behandlingsprosessen bør starte umiddelbart.

Alle vet en slik sykdom som "dermatitt" - betennelse og irritasjon av huden til forskjellige irriterende komponenter. Lepper kan sprekke og blø på grunn av mangel på vitaminer for en person, fysiologiske faktorer, samt i forbindelse med inflammatoriske prosesser i menneskekroppen. Sykdommer i leppene er en plage for enhver person, men leppens sykdom kan behandles med rettidig medisinsk hjelp. Den mest attraktive delen i en person er - en person som noen ganger har allergiske reaksjoner, virusinfeksjoner og kroniske sykdommer.

Lip Chelitis Behandling

Sykdommen er preget av betennelse i munnhulen, dannelsen av en rødfarget kantlinje i kontaktområdet mellom leppene og dannelsen av sprekker, inkludert blanchering av leppene. Prosessen med sykdommen kan gå til ansiktets hud. Fravær eller mangel på vitaminer i gruppe B og B2 - bidrar til utviklingen av cheilitt på leppene.

Behandlingsprosessen av cheilitt bestemmes av legen, bestemmer i mange henseender formen og årsaken til utviklingen av sykdommen. Ofte eliminerer faktoren for utseende av cheilitt å løse problemet.

bilde av cheilitis i et barn

Med exfoliative cheilitis er behandling for pasientens følelsesmessige atmosfære foreskrevet. Neurolog ordinerer beroligende medisiner. Om nødvendig, henvis til endokrinologen og gjennomgå den foreskrevne behandlingen.

Etter den første behandlingsstadiet er lasoterapi foreskrevet - ultralyd brukes ved bruk av hormonelle legemidler.

For å beskytte leppens hud, velges individuelt hygienisk leppestift, mens du overvåker leppens reaksjon. Produkter av gruppe B og C legges til dietten. For å styrke kroppens krefter, er pyrogen og prodigiosan foreskrevet. Parallelt med denne autohemoterapien. Immunomodulatorer hjelper til med å gjenopprette og styrke kroppens defensive reaksjoner. I gjennomsnitt tar helingsprosessen fra 30 til 60 dager.

Under ubehagelige klimaforhold brukes hormonsalver i meteorologisk heylitt. Som en del av salven skal det være komponenter: prednison eller hydrokortison. Med rikelig fuktighet, legger lipfelene leppekrem. Legen foreskriver intern behandling med vedlikehold av vitaminer - B, PP.

Når glandular heylitt bruker antiinflammatorisk salve tetracyklin - oksolinisk salve, sinalar, flucinar. Ved bruk av en laserteknikk utføres elektrokoagulering av kjertlene i munnhulen og prosessen med kirurgisk peeling.

Prosessen med behandling av candidisk cheilitt begynner med gjennomgangen av undersøkelser for å bestemme svampen. Behandlingsforløpet omfatter bruk av orale antisvampemidler mens du tar vitamin B2 og askorbinsyre. Munnen må skylles med vitaminløsninger etter hvert måltid. Du må kanskje følge en diett under sykdom.

Årsaker til røde lepper

Den røde fargen på leppene er karakteristisk for en gruppe mennesker med hypertensive sykdommer - de har en predisponering for å berøre. Når munnstrømmen og under den inflammatoriske prosessen på leppene vises lys rødt leppefarge. I dette tilfellet er det nødvendig å gjennomgå en medisinsk undersøkelse, for å donere blod for tilstedeværelse av sopp og dysbakterier. Alle nødvendige undersøkelser foreskrevet av lege.

Lys rød leppefarge bør ikke ignoreres, rettidig tilgang til lege vil bidra til å unngå utvikling av alvorlig sykdom.

Hva skal jeg gjøre hvis leppene er crusted?

Det er nødvendig å kontakte en hudlege som vil foreskrive en rekke undersøkelser, hvis resultater vil foreskrive behandling.

Kostholdet må fylles på med produkter med et kompleks av vitaminer A, B og E. Det er nødvendig å tilberede retter med sopp og løk, grønnsakspott, rødt rødt kjøtt, du må spise osteblandinger til frokost. Som en drink - du må drikke et kurs med ingefærte. Som en beskyttelse påføres et lag hygienisk leppestift på leppene.

Radevit og solkoseryl salve brukes som aktuell behandling.

Årsaker til kløe og brennende lepper

Den inflammatoriske prosessen av leppene utenfor er ledsaget av kløe og brennende følelser, rødhet av leppene forekommer - tegn er karakteristisk for begynnelsen av stomatitt, noe som manifesteres av irritasjon av kjertlene i munnen. Dette problemet er karakteristisk for eldre mennesker med svekket immunforsvar. Årsaken til betennelse blir små mikrotraumer i slimhinnet på innsiden av leppene, som oppstår ved kveldsrengjøring av tennene, i umiddelbar måltid, under en tur til tannlegen. Å komme inn i slimhinnen bidrar infeksjonsviruset til den inflammatoriske prosessen. Et styrket immunsystem er i stand til å bekjempe patogener. Et svekket system utløser den inflammatoriske prosessen i patogene mikroorganismer.

Allergisk cheilitt

Det er en hyperergisk og inflammatorisk prosess, med konstant kontakt med allergenet. Prosessen er ledsaget av brenning og kløe, peeling og hevelse av leppene. Behandlingsprosessen begynner med stofffasen: bruk av antihistaminer og antiinflammatoriske stoffer.

Det er flere faktorer som bidrar til dannelsen av sykdommen. For det første er disse kosmetiske produkter som inkluderer fluorescerende komponenter, rhodamin og eosin. For det andre - irritasjon kan forårsake overeating av en bestemt frukt, måten å holde tyggegummi i munnen. Å sette frem fremmedlegemer i munnen, vil irritere leppene. Sykdommen er i stand til å bestemme tannlegen under undersøkelsen. Kanskje konsultere din allergist for mer grundig forskning.

Lip inflammasjon: hva er cheilitis og hvordan å behandle det

Cheilitis - betennelse i slimhinnen eller den røde grensen til leppene - kan være en uavhengig sykdom, og kan forekomme mot bakgrunn av andre plager.

Hvorfor utvikler betennelse på leppene? Faktum er at huden på dem er annerledes enn på andre deler av kroppen. Den røde grensen til leppene, selv om den er utstyrt med en beskyttende stratum corneum, men for tynn i forhold til huden på andre steder. Og på samme tid, i motsetning til mer bortgjemte deler av kroppen, er våre ømme og forsvarsløse lepper alltid åpne for enhver motgang. De må lide av det harde klimaet, ugunstig økologi, kjemikalier som utgjør kosmetikk, mat, samt mange andre irriterende stoffer.

For å gjøre det lettere å navigere i forskjellige cheilitt, vil vi snakke om hovedtyper av sykdommen.

Gipovitaminozny

Grunn. Mangel på B-vitaminer (spesielt B2 og B6).

Symptomer. På munnens lepper og slimhinner - peeling, kløe og rødhet. Det kan være blødende sprekker i hjørnene av munnen. Ofte ledsaget av glossitt - betennelse i tungen.

Behandling og forebygging. Du bør begynne å ta komplekse vitaminer (spesielt A, E og gruppe B) og følge en diett som ekskluderer krydret, salt, sur og for varmt oppvask. Den bør plasseres på ikke sure sure frukter og grønnsaker, samt produkter som inneholder jern og riboflavin: biff, lever, meieriprodukter. Du må regelmessig bruke hygienisk leppestift og bli kvitt vana med å slikke lepper, spesielt på gata.

meteorologisk

Grunn. Eksponering for kald luft, sterk vind. Det er mer vanlig hos menn, spesielt de som lider av generell meteosensitivitet eller arbeider utendørs.

Symptomer. Peeling, kløe og tørrhet, samt erosjon og skorpe på leppene. Sprekk i hjørnene av munnen.

Behandling og forebygging. Om mulig, minimere eksponering for kulde og vind. Bruk beskyttende leppe kosmetikk. Innvendig for å ta vitaminer fra gruppe B, og også RR. Utvendig bruk spesielle sårhelingsalver og skyll ofte munnen med ekstrakter av kamille, eikebark, calendula.

aktinisk

Grunn. Økt følsomhet av leppens røde kant til ultrafiolett. Sykdommen manifesterer seg i vårsommersesongen, og ved høsten forsvinner den seg selv.

Behandling og forebygging. Det bør ikke bare redusere effektene av solens eksponering, men begynner også å bruke solbeskyttende kosmetikk hele tiden. Lokalt kan du bruke salven med hormoner (hydrokortison, prednison, etc.). Innvendig - vitaminer. Skyll munnen med urter.

allergisk

Grunn. Overfølsomhet av leppens røde kant til kjemikalier, for eksempel fargestoffer som utgjør tannkrem, leppestift, proteser. Oftere er kvinner syke.

Symptomer. Det begynner med en voldsom puffiness og rødhet på leppens røde kant, som deretter dekkes av rikelig vekter og skorper, noen ganger smertefulle sprekker.

Behandling og forebygging. Brukte stoffer som reduserer kroppens følsomhet over for allergener, antihistaminer, vitaminer. Ekstremt brukt lotion fra en 2% løsning av borsyre, sinksalve, antiinflammatoriske kremer som inneholder glukokortikoider, salisylsyre, svovel. Unngå stoffer som irriterer munnens slimhinne og den røde grensen til leppene. Etter å ha spist, skyll munnen med en infusjon av kamille eller brus.

eksfoliativ

Grunn. Depresjon, angst, vegetoneurose.

Symptomer. Det påvirker bare midtparten av leppens røde kant, mens ved kantene forblir alt normalt. Ledsaget av enten kløe og flak, eller utvikling av ødem og tunge skorper. Det forekommer hovedsakelig hos kvinner og unge jenter, spesielt de som lider av vegetativ neurose. Ofte har de vane med å slikke eller bite i underleppen.

Behandling og forebygging. I den komplekse terapien brukes anti-inflammatoriske og antibakterielle salver, vitaminer og immunmodulatorer. En viktig del av behandlingen er beroligende midler eller beroligende midler. Noen ganger er psykoterapi nødvendig.

sopp

Grunn. Svampinfeksjon med Candida albicans. Tapet på leppens røde kant er ofte kombinert med stomatitt. Sykdommen fremmes av dårlig munnhygiene, vitamin A hypovitaminose, langvarig bruk av antibiotika eller glukokortikoider, dårlig ernæring (få protein matvarer, mange karbohydrater), samt sykdommer i karbohydratmetabolismen.

Symptomer. Lippene er hovne, rødmet, leppens kant er tørr og skumlet. I hjørnene av munnen - fuktige områder med erosjoner, dekket med hvitaktig, lett flyttbar blomst.

Behandling og forebygging. Til å begynne med er det nødvendig med en soppinfeksjonstest. Hvis tilstedeværelsen er bekreftet, vil legen foreskrive antifungale legemidler som må brukes oralt i kombinasjon med vitamin B2 og askorbinsyre. En fullstendig omorganisering av munnhulen og forsiktig behandling av problemområder med oljeløsninger av vitaminer er nødvendig. For å forebygge tilbakefall foreskrive en diett med karbohydratrestriksjon.

Skyll på lepper årsaken

Lip sykdom: hvordan identifisere og behandle

Lepper kan hakkes, sprukket i kaldt eller blåsende vær, med mangel på vitaminer. Unhealthy lepper ser under ulike sykdommer, for eksempel under en kald, økt kroppstemperatur, virusinfeksjoner, allergiske reaksjoner. Hvordan skille og kurere noen sykdommer i leppene snakkes i artikkelen.

Hva er leppens sykdommer?

Spesialister skiller riktig cheilitt og symptomatisk cheilitis. I første tilfelle er sykdommen delt inn i eksfolierende, glandulær, meteorologisk, aktinisk, og i det andre, til atopiske, eksemmatiske former. Dette inkluderer også kronisk lekkasje. I tillegg blir cheilitt ofte en følgesvenn av hypovitaminose.

Exfoliative cheilitis

Provocateurs: stress, arvelighet, psykiske lidelser, lav immunitet.

Tegn: med tørr form, tørre, lyse, peeling skorpe dukker opp over hele området av leppens røde kant, leppene blir røde, avskaller, vil alltid leke leppene. I en annen form for sykdommen er leppene røde, ømme, brenner, de svulmer og blir dekket med en grågul skorpe mellom den røde grensen og slimhinnen. Under skorpen, som lett fjernes, er det ingen erosjon. Beroligende beroligende midler vil bidra til å takle problemet. Smør leppene dine med likegyldige kremer, fjern skorpene med 2% borsyreoppløsning. Effekten produserer Bucca-stråling av 2 Gy flere ganger i uken. Spesialisten kan ordinere legemidler som øker kroppens motstand mot ytre påvirkninger, for eksempel Pyrogenal.

Glandular cheilitis

Inflammasjon av leppene i forbindelse med arbeidet med de små spyttkjertlene, utvikler seg ofte hos menn eldre enn 50 år. Røde prikker med spyttdråper kan ses på den røde grensen av leppene (det såkalte duggfallssymptom). Leppene blir stadig fuktet, fuktet fordampes fra dem, slik at de tørker raskt, dekkes av sprekker og erosjon. Hvis en infeksjon kommer inn i de dilaterte kanalene i kjertlene, blir leppene dekket med pus, svulmer opp og vondt. I dette tilfellet trenger vi antiinflammatoriske salver, sier hydrokortison, prednisolon. For å redusere kanalene i spyttkjertlene, utfør deres excision, utnevne elektrokoagulasjon.

Meteorologisk cheilitis

Fuktighet med kulde, vind, frost, strukturelle egenskaper i huden og kroniske hudsykdommer kan forårsake rødhet, hevelse, stikkende, peeling, tørre lepper og sprekker. Lickende lepper fukter dem. Unngå uønskede naturlige faktorer, behandle leppene dine med beskyttende mykekrem, om nødvendig - med kortikosteroid salver, styrke kroppen med multivitaminer.

Actinisk cheilitt

Lips kan være svært følsomme for ultrafiolett, så lenge eksponering for solen provoserer denne sykdommen. Leppene blir tørre, begynner å smerte, blir dekket av sprekker, vekter, redden. Hvis ingenting er gjort, vil sår og erosjon utvikle seg med områder av leppesetning. Den kroniske formen gjør sykdommen til en ondartet. Symptomer kan fjernes med fotbeskyttende kremer, kortikosteroidsalver, for eksempel prednisolon, Flucinar. Spesialisten foreskriver et kurs av vitaminer, nikotinsyre og noen ganger antimalarielle legemidler (samme Delagil 0,25 g flere ganger om dagen i to eller tre uker), samt Prednisolon 10 mg per dag.

Atopisk cheilitt

Som et symptom på nevrodermatitt og atopisk dermatitt hos barn og ungdom, manifesterer sykdommen sig som røde lepper, tørrhet, flak og sprekker i dem. Denne typen cheilitis er provosert med husholdningsstøv, pollen, mikroorganismer, bakterier, matvarer og andre allergener. Legene anbefaler Suprastin med Claritin, Fenkarol, vitaminer fra gruppe B. Hvis behandlingen er lang, trenger du et 2-3 ukers forlengelse av kortikosteroider. Vanligvis kan du bruke kortikosteroid salve opptil fem ganger om dagen. Border stråler hjelpe Bucca. Mens behandlingen pågår, unntatt mulige allergener og karbohydrater fra menyen.

Øksematisk cheilitt

Den akutte scenen er preget av utseende av bobler, skorper, vekter på den røde grensen, hevelse, smerte, brennende, kløe på leppene, og den omkringliggende huden påvirkes. I kronisk form er ødemet med rødhet mindre, men leppene og hudlesjonene er tykkere, leppene blir dekket av vekter og flake. Symptomer kan elimineres på grunn av desensibiliserende og beroligende stoffer, behandling av inflammasjonssteder med kortikosteroidsalver og antimikrobielle legemidler som Lorinden C, Sinalar-H og Dexocort.

Kroniske lekkasjer

Vevets integritet på leppene kan forstyrres av grensen, på huden og i hjørnene av munnen. Sprekkene heler i ganske lang tid, som skyldes de enkelte egenskapene i leppens struktur, deres tørrhet, kronisk skade, slikker, sugende lepper, røyking, stress, kroniske sykdommer. En enkelt dyp lineær brudd kan krysse den røde grensen av leppene, forårsake smerte og spre seg til huden. Når sykdommen ikke blir behandlet, er springen dekket med brune skorster, vævet rundt det svulmer og gjør vondt. Bevegelsene av leppene under å spise og snakke, tillater ikke sprekker å helbrede raskt, noen ganger blir de kreftfremkallende. Havtorn, rosehipolje og solkoseryl gir en god effekt i behandlingen, salver - indomethacin, tetracyklin, basert på kalendere.

Elena Malysheva vil fortelle om hvilke sykdommer som finnes på tilstanden av leppene

Årsaker til cheilitis

 • brå endringer i temperatur om sommeren og vinteren;
 • langsiktig inntak av svært sure, salt og krydret mat, alkohol;
 • vanlig bruk av leppestift, som tetter porene i huden og tillater ikke normal luftcirkulasjon;
 • Påvirkningen av kjemisk aggressive stoffer, både i luften og ved kontakt, forårsaker allergier og dermatitt;
 • immunsvikt;
 • endokrine sykdommer;
 • syfilis;
 • epidermal tuberkulose;
 • laver;
 • effekter av kjemoterapi i onkopatologi;
 • atopisk dermatitt;
 • psoriasis.

Formen av cheilitt

Kan forekomme under påvirkning av mange faktorer, så de er delt inn i typer, som hver er preget av egne symptomer, manifestasjon, behandling, forebyggende tiltak og navn.

Catarrhal cheilitis

Årsakene til utviklingen er:

 • mekanisk skade på integriteten til leppens hud (riper, sprekker, leppebite vane) der en infeksjon kommer inn i såret;
 • handling av veldig kald og varm luft;
 • riboflavin hypovitaminose (B2), som er ansvarlig for tilstanden til huden;
 • giftige væsker og gasser, som ofte finnes i farlig produksjon.

Candida cheilitis

Som en uavhengig sykdom er ikke infisert, men er en klinisk manifestasjon av candidal stomatitt. Svampen Candida (Candida) penetrerer sårene på leppene, forårsaker eksudativ inflammatorisk prosess.

Exfoliative cheilitis

En kompleks form for cheilitt, oppstår med en sterk reduksjon i immunitet, hypo og avitaminose (spesielt2), en tilstand av konstant stress eller depresjon. For utviklingen av dette skjemaet er disse faktorene viktige. Ofte er flere årsaker røyking (og ikke bare sigaretter), vanen med å bite lepper eller slikke dem i kulde.

Uten behandling kan det bli til onkopatologi.

Økematisk allergisk cheilitt

Sykdommen oppstår når allergier til kosmetikk for lepper og mat, som er et allergen. På bakgrunn av mangel på vitamin B2 og redusert immunitet og utvikler eksematisk cheilitt.

Glandular cheilitis

Årsaker til forekomsten er betennelse i spyttkjertlene i den indre delen av leppene, medfødte eller oppkjøpte anomalier. Dette kan være et symptom på flere karies lesjoner, stomatitt, dysbiose i munnen, vanen med å slikke leppene.

Meteorologisk cheilitis

Vises på grunn av skarpe endringer i klimaparametre (temperatur, vindhastighet, fuktighet, isolasjonsbeløp), med mangel på vitamin B2 og nikotinsyre. Det observeres ofte om vinteren, tidlig på våren og sent på høsten, når været er foranderlig og kostholdet er begrenset.

Foto typer cheilitis

Atopisk cheilitt

Oppstår på bakgrunn av dermatitt, allergiske reaksjoner på medisiner, kosmetikk, mat. Kan overføres genetisk.

Makroheylit

Det er preget av ansiktslamper. Makrocheilitt utvikler seg midt i en smittsom sykdom, en reduksjon i immuniteten, og kan være arvelig.

Manganotti

Dette er det obligatoriske forløpet i underleppen. En slik sykdom fremkaller skader på ansikt, lepper og ansiktsnerv, som forårsaker ernæringsmessige sykdommer i epitelet, sterk vitaminmangel vitamin A, gruppe B, C, PP.

Gipovitaminozny

Utviklet med stor mangel på vitaminer i gruppe B.

Symptomer på cheilitis

For hver type cheilitis vil symptomene være forskjellige:

 • Når katarrale lepper svulmer sterkt, er det en brennende eller kløe. I avanserte tilfeller vises små bobler, som er smertefulle og etter et gjennombrudd, dannes sår i deres sted. Grå-gule flak og zadi kan dukke opp, som er dårlig løsnet fra huden, og etter å rive av, ble sårene bløt. Leppene er lyse rødt.
 • Eksfolierende tørre lepper blir tørre og flakete langs kanten. Hvis skjemaet er ekssudativt, er leppene smertefulle og hovne, grågulte skorper vises, leppene selv betennes, med en rød rød farge og grov hud. Dette er spesielt tydelig hvis de er store.
 • Glandular - lepper skiller seg ut, det er tørrhet, senere mikroskader og sår vises, den røde grensen mister elastisitet, små prikker på innsiden. Observert betennelse i spyttkjertlene.
 • Økematisk - Puffiness av leppene, hyperemi av den røde grensen, spesielt den nedre, etter et par timer - utseende på leppene, hvite og gråskalaer, som er dårlig skilt, hvis de blir revet av seg selv, forblir blødende sår.
 • Candida - lepper og tunge papiller er dekket med en hvitt-grå blomst, det er en brennende følelse i munnen, spiser traumatiserer slimhinnen og forårsaker blødning, det er en sur lukt. Det er rødhet og hevelse i leppene, ikke skorpene ser ut. Candida stomatitt - hva er det? Det populære navnet er trøst. Hvis du kurere det, vil cheilitt passere.
 • Cheilitis Manganotti vises ikke vekter eller skorper i hjørnene av munnen. Den røde grensen er smertefull og hovent, det er en brennende følelse, erosjon og sår som kan bløde. Det skjer hos menn etter 50 år.
 • Hypovitaminose - i symptomer på hevelse i tungen, utseendet av fastkjørt i hjørnene av munnen og vertikale sprekker på leppene (oftere på underleppen). Det er brennende og tørre lepper og munn, vekter vises på leppene.
 • Atopisk - et karakteristisk symptom: Et lite utslett er ikke bare på leppene, men finnes i albuen, nakken og andre deler av ansiktet.
 • Makroheulitt - lepper hevelse, kløe, forvrengt ansikt.

Diagnose av cheilitt

Uavhengig avgjør hvilken type cheilitis du kan, hvis du kjenner symptomene, men for å eliminere feilen og feil behandling, er det bedre å konsultere en hudlege. Sykdommer i leppene, som denne, krever en differensialdiagnose, en uresponsiv pasient kan ikke skille en form fra en annen. Hvis en skorpe vises på leppene, er årsaken ikke alltid cheilitt, det kan være konsekvensene av herpes.

Du må også passere blodprøver og bakteriologiske kulturer, for å bli undersøkt for smittsomme sykdommer, kroniske forverringer, å bli undersøkt av en allergiker og en tannlege.

Barns cheilitt

Sykdommen oppstår med samme frekvens som hos voksne. I nyfødte dominerer katarral og eksfolierende former. Dette skyldes at brystvorten med et langt opphold i spyttens munn samler rester av spytt, som forårsaker irritasjon. Katarralsykdommen går bort uten et levende klinisk bilde, derfor er det nok å smøre babyens svamp med vaselin. Etter spenning og dummy er sjelden.

Hvis katarralformen i et spedbarn blir igjen uten behandling, blir det eksfolierende. De fremkomne skalaene kan ikke slettes av foreldrene alene (barnet, på grunn av alder og smertefull manipulering, vil ikke gjøre dette selv), siden det vil oppstå blødende sprekker og problemer med fôring.

I eldre alder oppstår det mekanisk skade - barnet trekker alt i munnen, meteorologiske og atopiske former vises.

Hvis foreldrene merker unaturlig røde lepper i et barn, kan årsakene ikke bare være i denne sykdommen. Derfor, for å unngå feil, er det nødvendig å konsultere en pediatrisk tannlege og barnelege.

Hvordan behandle cheilitis

Ved behandling av sykdommen er det tre behandlingsretninger: konservativ, restorativ og lokal radikal behandling.

Lett form vil bidra til å kurere slike legemidler: salver prednisolon, hydrokortison eller sink, salve Solcoseryl, Flutsinar, Fluorkort. De brukes hvis skade på epitelet er minimal. Oksolinsyre eller tetracyklinsalve brukes som et antiinflammatorisk middel.

Hvis allergisk, først bestem allergenet og eliminere det, og fortsett deretter til lokal behandling. Hvis sykdomsformen er eksfolierende, blir behandlingen av hele munnhulen laget med vaselinsalver med antibiotika for å eliminere infeksjonen. Når hypovitaminose - vil være effektiv i behandlingen av fet vitaminløsning.

Glandular og Manganotti behandles ved lokale radikale metoder (laserablation, elektrokoagulering av spyttkjertlene, med Manganotti, behandlingsmetoder bestemmes av onkologen).

Hvis sykdommen er sekundær (candidal på grunn av en smittsom sykdom), utføres den viktigste behandlingen først. Nødvendig vitaminterapi og bruk av immunmodulatorer. I alvorlige tilfeller kan kirurgi utføres.

For sykdommer av nevrologisk opprinnelse er en nevrolog eller en psykiater som foreskriver beroligende midler og antidepressiva til behandling involvert i undersøkelsen.

Behandling av folkemidlene

Når leppene gjør vondt, hva de kan smøre? Egnet oliven, havtorn, burdock olje, olje gelé eller fettkrem. De brukes på alle steder der leppen har betent og rundt seg.

Disse samme ingrediensene kan smøre sårene i ansiktet. Hold masken i 10-20 minutter, tørk deretter forsiktig med en myk klut.

Hjemme er det mulig å utføre ekstra behandling i henhold til følgende oppskrifter:

 • Gni en avkok av eikbark. For å forberede 40 g tørr eikebark, helles den med et glass vann, kokes og kokes over lav varme i en halv time, infunderes i en time og filtreres. Den resulterende væsken behandles med alle steder hvor leppen er betent og langs rødhetens kanter. Prosedyren gjentas opp til 7-8 ganger om dagen.
 • Rubbing a decoction av calendula, celandine, salvie og suksess. For avkok av 500 ml vann, ta 3 ss. Jeg hver av urter, kok i 10-15 minutter. Buljongen blir filtrert, avkjølt og gnidd betennelse på leppen og steder som er betent på ytre kontur.
 • Aloe juice med vegetabilsk olje. Denne oppskriften er egnet til behandling av ikke bare leppene, men også alle kroppsområder som er betent. Du må ta de nedre bladene, skyll, drep i en blender og klem juice. Kok opp vegetabilsk olje, avkjøl og legg til juice. Det bør gjøre en salve, som tørker sår flekker 4 ganger om dagen.
 • Smøring med eggskjell og sitronsaft. Hjelper med allergisk form hos barn. For salve blir en klype knust skallmel og en dråpe sitronsaft tatt.

Viktig !! Sårheling og antiinflammatoriske medisiner bør være en del av en omfattende behandling. De kan ikke erstatte de viktigste legemidlene som er foreskrevet av en lege.

forebygging

For ikke å utvikle cheilitt, er det nødvendig å periodisk ta vitaminterapi kurser, bli undersøkt av en immunolog, unngå stressende situasjoner, og i tide søke hjelp for depresjon. God munnhygiene og leppepleie, avslag på billige kosmetikk og dårlige vaner, kosthold rik på vitaminer og essensielle sporstoffer er viktig. Ved de første symptomene, ta kontakt med tannlegen, allmennlege og andre spesialister som vil hjelpe deg med å finne ut årsaken til problemet og effektivt eliminere det.

video

Årsaker til sykdom

Den mest ømme delen av kroppen gjennomgår lett den inflammatoriske prosessen, siden den ikke har et beskyttende lag. Årsaken til utviklingen av cheilitt er hyppig bruk av kosmetikk og feil hygiene. Alle står overfor sykdommen, det er viktig å behandle betennelser med direkte deltakelse av en lege. Oftere diagnostiseres disse ømme menneskene med dystopia kjertler i munnhulen.

bilde av de første tegn på cheilitis

Tidlig behandling av inflammatorisk prosess på leppene vil bidra til å unngå ytterligere helseproblemer. Hvis du ikke gjør noe, vil den inflammatoriske prosessen skade strukturen på leppene - laget av epitelceller vil aktivt sprede seg. Prosessen med betennelse på leppen kan føre til utseende av manganoti cheilitis, en prekerøs sykdom.

Typer av sykdom

Exfoliative cheilitis. Den røde grensen av leppene kommer inn i sonen av betennelse. Dette problemet står overfor kvinner innen 20-40 år. Denne sykdommen er preget av to stadier av sykdommen:

 • Når det er tørt, dannes en skala av grått lys, dannet på kantene på leppene og på den røde grensen;
 • eksudativ form er karakterisert ved hevelse av lepper og hyperemi.

Med candidal cheilitis - prosessen med betennelse påvirker den indre delen av slimhinnen i leppen, blir prosessen ledsaget av irritasjon av huden. Årsaken til utviklingen av denne cheilitis er Candida-soppinfeksjon. Det forekommer vanligvis hos immunkompromitterte pasienter som lider av diabetes eller aids.

Glandular cheilitt er preget av betennelse i underdelen. Den har to typer:

 1. Det primære utseendet oppstår fra den kjøpte patologien av kjertlene i munnhulen.
 2. Den sekundære formen av cheilitt forekommer i menneskelig sykdom - lupus erythematosus, leukoplakia og andre sykdommer.

Cheilit Manganotti. Forløperen av kreftutdanning. Oftest hos eldre mennesker. Karakterisert av liten avrundet erosjon. Oppkalt etter den italienske dermatologen Mangonatti, som først beskrev sykdommen. Dårlig behandlingsbar i avanserte stadier, men tidlige stadier kan behandles. Krever spesielt god munnhygiene.

Årsaker til leppeallergier

For tiden er det mange sykdommer på leppene, hvor prosessen alltid begynner med allergisk betennelse. Sykdommer på leppene bidrar til faktorer:

 • klimatiske forhold;
 • kjemikalier i sammensetningen av kosmetikk og vaskemidler som brukes daglig;
 • individuell intoleranse mot kroppen av en egen mat, frukt eller grønnsak;
 • bruk av kosmetikk som inneholder komponenter av lav kvalitet.

Ofte leppestift kan forårsake allergi på kvinners lepper i alle aldre. Mors leppestift er det mest favorittleketøyet for små barn, og lekene gjør leppene deres. Deretter er det allergi mot leppene. For å beskytte barn mot slike hendelser, anbefales unge mødre å fjerne alt kosmetikk til et trygt sted.

De som bærer proteser, bruker tannkrem eller forskjellige pulver til å rense tennene, kan oppleve irritasjon på leppene sine. Å ta vare på tennene dine bør behandles med forsiktighet.

avbildet cheilitis på lepper

Ondsinnede faktorer på arbeidsplassen kan forårsake en allergisk prosess. Å arbeide i en gruve eller i en fabrikk som bruker kjemikalier kan forårsake irritasjon på leppene. Arbeid på vindinstrumentet gjør at utøveren tar vare på leppene på forhånd på grunn av at hele tiden det er kontakt med metallet.

Leppesykdom symptomer

Lippene er en svært sårbar del av kroppen til enhver person, og derfor trenger de forsiktig omsorg. En leppesår kan gi informasjon om en alvorlig menneskelig sykdom. Lepper krever riktig omsorg og omsorg, bare da blir en persons ansikt vakkert.

Med mangel på vitaminer blir leppene tynne og sprukne i frost og vind.

Lips blir usunn når en person har en kald eller er infisert med en virusinfeksjon. Behandlingsprosessen bør starte umiddelbart.

Alle vet en slik sykdom som "dermatitt" - betennelse og irritasjon av huden til forskjellige irriterende komponenter. Lepper kan sprekke og blø på grunn av mangel på vitaminer for en person, fysiologiske faktorer, samt i forbindelse med inflammatoriske prosesser i menneskekroppen. Sykdommer i leppene er en plage for enhver person, men leppens sykdom kan behandles med rettidig medisinsk hjelp. Den mest attraktive delen i en person er - en person som noen ganger har allergiske reaksjoner, virusinfeksjoner og kroniske sykdommer.

Lip Chelitis Behandling

Sykdommen er preget av betennelse i munnhulen, dannelsen av en rødfarget kantlinje i kontaktområdet mellom leppene og dannelsen av sprekker, inkludert blanchering av leppene. Prosessen med sykdommen kan gå til ansiktets hud. Fravær eller mangel på vitaminer i gruppe B og B2 - bidrar til utviklingen av cheilitt på leppene.

Behandlingsprosessen av cheilitt bestemmes av legen, bestemmer i mange henseender formen og årsaken til utviklingen av sykdommen. Ofte eliminerer faktoren for utseende av cheilitt å løse problemet.

bilde av cheilitis i et barn

Med exfoliative cheilitis er behandling for pasientens følelsesmessige atmosfære foreskrevet. Neurolog ordinerer beroligende medisiner. Om nødvendig, henvis til endokrinologen og gjennomgå den foreskrevne behandlingen.

Etter den første behandlingsstadiet er lasoterapi foreskrevet - ultralyd brukes ved bruk av hormonelle legemidler.

For å beskytte leppens hud, velges individuelt hygienisk leppestift, mens du overvåker leppens reaksjon. Produkter av gruppe B og C legges til dietten. For å styrke kroppens krefter, er pyrogen og prodigiosan foreskrevet. Parallelt med denne autohemoterapien. Immunomodulatorer hjelper til med å gjenopprette og styrke kroppens defensive reaksjoner. I gjennomsnitt tar helingsprosessen fra 30 til 60 dager.

Under ubehagelige klimaforhold brukes hormonsalver i meteorologisk heylitt. Som en del av salven skal det være komponenter: prednison eller hydrokortison. Med rikelig fuktighet, legger lipfelene leppekrem. Legen foreskriver intern behandling med vedlikehold av vitaminer - B, PP.

Når glandular heylitt bruker antiinflammatorisk salve tetracyklin - oksolinisk salve, sinalar, flucinar. Ved bruk av en laserteknikk utføres elektrokoagulering av kjertlene i munnhulen og prosessen med kirurgisk peeling.

Prosessen med behandling av candidisk cheilitt begynner med gjennomgangen av undersøkelser for å bestemme svampen. Behandlingsforløpet omfatter bruk av orale antisvampemidler mens du tar vitamin B2 og askorbinsyre. Munnen må skylles med vitaminløsninger etter hvert måltid. Du må kanskje følge en diett under sykdom.

Årsaker til røde lepper

Den røde fargen på leppene er karakteristisk for en gruppe mennesker med hypertensive sykdommer - de har en predisponering for å berøre. Når munnstrømmen og under den inflammatoriske prosessen på leppene vises lys rødt leppefarge. I dette tilfellet er det nødvendig å gjennomgå en medisinsk undersøkelse, for å donere blod for tilstedeværelse av sopp og dysbakterier. Alle nødvendige undersøkelser foreskrevet av lege.

Lys rød leppefarge bør ikke ignoreres, rettidig tilgang til lege vil bidra til å unngå utvikling av alvorlig sykdom.

Hva skal jeg gjøre hvis leppene er crusted?

Det er nødvendig å kontakte en hudlege som vil foreskrive en rekke undersøkelser, hvis resultater vil foreskrive behandling.

Kostholdet må fylles på med produkter med et kompleks av vitaminer A, B og E. Det er nødvendig å tilberede retter med sopp og løk, grønnsakspott, rødt rødt kjøtt, du må spise osteblandinger til frokost. Som en drink - du må drikke et kurs med ingefærte. Som en beskyttelse påføres et lag hygienisk leppestift på leppene.

Radevit og solkoseryl salve brukes som aktuell behandling.

Årsaker til kløe og brennende lepper

Den inflammatoriske prosessen av leppene utenfor er ledsaget av kløe og brennende følelser, rødhet av leppene forekommer - tegn er karakteristisk for begynnelsen av stomatitt, noe som manifesteres av irritasjon av kjertlene i munnen. Dette problemet er karakteristisk for eldre mennesker med svekket immunforsvar. Årsaken til betennelse blir små mikrotraumer i slimhinnet på innsiden av leppene, som oppstår ved kveldsrengjøring av tennene, i umiddelbar måltid, under en tur til tannlegen. Å komme inn i slimhinnen bidrar infeksjonsviruset til den inflammatoriske prosessen. Et styrket immunsystem er i stand til å bekjempe patogener. Et svekket system utløser den inflammatoriske prosessen i patogene mikroorganismer.

Grunner til at leppene tørker

Avhengig av egenskapene til den kvinnelige kroppen, er det mange grunner til at leppene tørker. For å holde dem myke og fuktige, bør du følge de følgende anbefalingene:

1. Ikke lek leppene dine. Ved å gjøre dette, vil du føle deg komfortabel for en stund, fordi leppene dine vil bli fuktet, men konsekvensene vil bli enda verre. Hyppig slikking fører til rask tørking av leppene, derav sprekker.

2. Bruk leppebalsam. På grunn av sammensetningen holder balmene fuktige lepper, samt en beskyttende barriere mot ultrafiolett stråling. I stedet for hygienisk leppestift, kan du bruke vanlig petroleumsglass - dette er en utmerket, tidsbestemt fuktighetskrem.

3. Vi behandler sprekker. Sprukne lepper forårsaker ubehag og noen matvarer, som salt, pepper, sennep, appelsinjuice eller alkohol, faller på leppene, forårsaker smerte. Derfor er sprekkene på leppene bedre å helbrede og for tiden å forlate disse produktene.

4. Kontroller tannkremet. Allergier mot tannkrem eller munnvann kan forårsake grove røde lepper. Prøv å endre merket av tannkrem i flere dager for å se om årsaken ligger i tannkrem eller munnvann.

5. Unngå ultrafiolett stråling. Det tørker ikke bare følsom hud på leppene, men kan også føre til sykdommer som hudkreft. Siden leppene ikke inneholder melanin, som beskytter huden mot ultrafiolette stråler, er de gjenstand for visse typer onkologi, som senere kan flytte fra leppene til andre hudområder. Derfor, mens du er i solen, bruk en leppebalsam eller solkrem.

6. Vi behandler sprekker. Sprukne lepper forårsaker ubehag og noen matvarer, som salt, pepper, sennep, appelsinjuice eller alkohol, faller på leppene, forårsaker smerte. Derfor er sprekkene på leppene bedre å helbrede og for tiden å forlate disse produktene.

Lip fraktur rettsmidler

Hovedproblemet i leppene - deres tørrhet, lett løses ved hjelp av hygienisk leppestift. Hvis situasjonen er noe verre, og du er plaget av sprekker og stadig økende skorper, bør behandlingen utføres med medisiner basert på naturlige ingredienser.

Hygienisk leppestift

Hygienisk leppestift kan kjøpes både på apoteket og i butikken. Hovedbehovet for denne leppestiften bør være innholdet av naturlige komponenter i den. Ingredienser som mineralolje og vaselin er helt utelukket. Disse stoffene er oljederivater, og det vil ikke være noen fordel for dem. Tvert imot skaper de illusjonen om å fukte leppene, mens de bare dekker huden med en tynn, lufttett film. Selvfølgelig holder en slik teknikk allerede eksisterende fuktighet i hudcellene, men det puster heller ikke. Og dette er skadelig for leppens hud. Som svar på slik leppestift, begynner de å avfalle enda mer: Du vil lett merke dette etter at leppestift er absorbert, da leppene vender tilbake til sin opprinnelige tørre tilstand. Eller enda verre - det øverste laget av huden på dem begynner å falle av.

God hygienisk leppestift skal inneholde naturlig bivoks eller glyserin. Det vil være veldig bra hvis det ikke er parfyme i det - det kan forårsake allergi og dermatitt på leppene. Naturlig salvie eller kamille ekstrakter er et flott tillegg.

Behandling av cheilitis på leppene med balsam

Noen ganger er tørre lepper kroniske. I dette tilfellet kan legen gjøre en diagnose - cheilitis. Når cheilitt er preget av tørrhet, peeling, dannelse av skorpe på leppene, som deretter faller av. Noen ganger forsøker folk med denne sykdommen å kjempe mot skorpen på egenhånd, og rive dem bort fra tid til annen. Men dette hjelper ikke - den kåte huden dannes igjen, og veldig raskt. Cheilitis er en ekstremt ubehagelig sykdom, spesielt for jenter. For ikke å nevne det faktum at tørre hakkede lepper er et konstant ubehag, og noen ganger kan du ikke gjøre vanlig leppe sminke: leppestiftruller på tørre lepper og alle peeling blir enda mer merkbare.

Vanlig hygienisk leppestift, i dette tilfellet, kan noe lindre tilstanden. Men hvis det ikke blir brukt på leppene i tide, oppstår revner og skorper igjen. I dette tilfellet vil du hjelpe et spesielt verktøy - Viniline, eller Shostakovsky-balsam. Vinylin - polyvinylbutyleter, det er en ganske flytende, oljeaktig balsam med antiseptiske egenskaper. Påfør leppene med et tynt lag, ellers vil det strømme. Vinylinum kan brukes ikke bare i form av en balsam, men også i form av salver eller kremer, og den er egnet for behandling av ulike sykdommer, som stomatitt.

Hjemmelagde leppemasker

Ovennevnte tips vil bidra til å beskytte leppene mot mulige problemer, men hva hvis huden på dem allerede har forvitret, og de blir følsomme og tørre? I dette tilfellet er det på tide å starte behandlingen. Folkemidlene har alltid vært kjent for større effektivitet enn butikkbaserte, slik at leppestiftmasker hjemme vil komme til nytte.

Honey for chapped lepper

Kanskje det er ingen bedre fuktighetskrem enn honning. Den har helbredende og antibakterielle egenskaper, og hjelper også i behandlingen av hakkede lepper. Det er nok bare å bruke honning til leppene dine to til fem ganger om dagen. Også, du kan lage en maske med honning, for dette må du blande honning med glycerin i like deler og bruke den resulterende massen før du går til sengs om morgenen for å nyte mykheten i leppene dine.

Sukkermask

Sukker, som en fantastisk exfoliant, exfoliates gamle celler fra sprukne lepper og gjenoppretter deres naturlige mykhet. For å forberede en slik maske er nødvendig:

 • bland 2 ts sukker med en teskje flytende honning;
 • Påfør på lepper og la i 2-3 minutter;
 • Deretter masserer du forsiktig med leppene med fingrene;
 • vask masken med varmt kokt vann;
 • og siste skritt - bruk din favoritt fuktighetskrem eller leppebalsam.

Castor olje

Castorolje hjelper mot tørre lepper. Det kan også påføres leppene i ren form flere ganger om dagen, og du kan lage en maske:

 • bland 1 ts ricinusolje, 1 ts glycerin og noen få dråper limejuice;
 • Bruk den resulterende massen på leppene før sengetid;
 • om morgenen fjern resten med en bomullspute eller klut fuktet med varmt vann;

De ovennevnte folkemidlene mot skadede lepper vil hjelpe, uten ekstra kostnad, å bringe leppene i god stand og holde dem sunne og attraktive.

Rose petals

Fuktighet og gi en vakker farge til leppene vil hjelpe rosen:

 • vaske rosenbladene grundig i vann og suge dem i melk i flere timer. Hvis melk er allergisk, kan du erstatte glycerol.
 • mash kronblader av friske blomster for å danne en tykk pasty gruel;
 • Påfør limet på leppene 2-3 ganger om dagen og en gang før du går i seng.

Kokosolje

Ripe kokosnøttolje er en helt naturlig fuktighetskrem. Bare bruk det på leppene opptil flere ganger om dagen for å fukte leppene og holde fast fuktighet. I stedet for kokosnøttolje kan du også bruke olivenolje.

Lip sykdom klassifisering

Exfoliative cheilitis

Årsaker til utvikling: stress, arvelig disposisjon, psykiske lidelser, nedsatt immunitet. manifestasjoner:

 • med en tørr form - utseendet på tørre lysstrimler av skorpe gjennom hele området av den røde grensen av leppene, rødhet, peeling. Det er en vane å stadig licking lepper.
 • med eksudativ form - smerte, rødhet, brennende og hevelse i leppene, utseendet på grågul skorpe i Klein-sonen (mellom den røde grensen og slimhinnen). Corky enkelt fjernet, det er ingen erosjon under dem.

Behandling: beroligende sedativer, leppesmøring med likegyldige kremer, fjerning av skorper med 2% borsyre og eksponering for borderline stråler (Bucca stråling) 2 Gy 2 ganger i uken. Samtidig foreskrevet legemidler som øker kroppens reaktivitet, for eksempel Pyrogenal.

Glandular cheilitis

Inflammatorisk sykdom i leppene forbundet med arbeidet med de små spyttkjertlene som ligger i dette området. Mer vanlig hos menn eldre enn 50 år.

Manifestasjoner: Røde prikker observeres på leppens røde grense, hvorfra spyttdråper vises - et symptom på "duggdråper". På grunn av konstant fuktighet og fordamping av fuktighet utvikler tørre lepper raskt, sprekker og erosjon oppstår. Hvis smitte kommer inn i de dilaterte kanalene i kjertlene, pus, puffiness og alvorlig ømhet i leppene, vises.

Behandling: anti-inflammatorisk salve (hydrokortison, prednison), elektrokoagulasjon og eksisjonering av de forstørrede spyttkjertlene.

Meteorologisk cheilitis

Under påvirkning av uønskede miljøfaktorer (fuktighet, kulde, vind, frost, etc.) kan meteorologisk cheilitt utvikles. En viktig rolle er spilt av funksjonene i strukturen i huden og tilstedeværelsen av kroniske hudsykdommer.

Manifestasjoner: leppene blir røde, hovne, det er en følelse av å stramme leppene, peeling, tørrhet. På lang sikt kan det oppstå sprekker. En mann licker alltid leppene sine og prøver å fukte dem.

Behandling: Unngå uønskede miljøfaktorer, behandle lepper med beskyttende mykgjørende kremer, kortikosteroid salver (om nødvendig), drikk bort et kurs av multivitaminer.

Actinisk cheilitt

Denne form for leppbetennelse er forbundet med økt følsomhet overfor virkningen av ultrafiolette stråler. Sykdommen forverres ved langvarig eksponering for solen.

Manifestasjoner: sykdommen begynner med tørre lepper, rødhet, sprekker og dannelse av vekter. I fremtiden kan ikke-helbredende erosjoner, sår, leppsegmentområder dannes. Med utviklingen av kronisk form er det risiko for sykdommenes malignitet og overgangen til prekremeren.

Behandling: bruk av fotbeskyttende kremer på gaten, kortikosteroidsalver (prednisolon, Flucinar). Et forløp av vitaminer, nikotinsyre er foreskrevet, i noen tilfeller blir maligne stoffer (delagil, 0,25 g, 2 ganger daglig, 2-3 uker) og kortikosteroider (prednison, 10 mg per dag) tilsatt til behandlingen.

Atopisk cheilitt

Denne sykdommen er et av symptomene på atopisk dermatitt og atopisk dermatitt, forekommer ofte hos barn og ungdom.

Årsaker: Virkningen av allergener - narkotika, husholdningsstøv, pollen, mikroorganismer, bakterier, mat.

Manifestasjoner: Den røde grensen til leppene og den omkringliggende huden blir rød, tørr, flakket og sprekker på dem. En person føler seg brennende, kløe, tørr hud.

Behandling: antiallergiske stoffer anbefales (Suprastin, Claritin, Fenkrol), vitaminer fra gruppe B. På langt sikt foreskrives kortikosteroider i 2-3 uker. Topisk brukt kortikosteroid salve 4-5 ganger om dagen. Gode ​​resultater oppnås ved bruk av Bucca grense stråler. Det anbefales å utelukke mulige allergener fra maten, begrense inntak av karbohydrater.

Øksematisk cheilitt

Det er et symptom på en vanlig økematisk prosess - betennelse av overfladiske lag av huden av en neuroallerg natur.

Manifestasjoner: I akutt stadium er det bobler, skorper, vekter på den røde grensen, leppene er hovne, en person føler smerte, kløe, brennende. Prosessen strekker seg til den omkringliggende huden. I det kroniske løpet av sykdommen er ødem og rødhet mye mindre, områdene av leppene og den berørte huden komprimeres, skalaer, peeling vises på dem.

Behandling: Foreskrive desensibiliserende og beroligende stoffer. Lokalt behandlede betente områder av kortikosteroidsalver, antimikrobielle midler (Lorinden C, Sinalar-N, Dexocort).

Kronisk leppfissur

En sprekk er en lineær brudd på vevets integritet, det kan danne seg på den røde grensen av leppene, på huden, i hjørnene av munnen. Det skjer ofte, helbreder i lang tid.

Årsaker: Individuelle egenskaper av leppens struktur, deres tørrhet, kronisk skade, dårlige vaner (slikker, suger), røyking, stress, kroniske sykdommer.

Manifestasjoner: En enkelt dyp lineær brudd forekommer, plassert tvers på den røde grensen av leppene, svært smertefull, kan spre seg til huden. Med en lang kurs blir springen dekket med brune skorster, vevet rundt det blir edematøst, smertefullt. Healing er vanskelig på grunn av den konstante bevegelsen av leppene under en samtale, spising. Gjentatte mangler på leppene vises på samme steder. I 6% av tilfellene kan sprekker ha malignitet.

Behandling: sårhelingmidler (havtorn, rosehipolje, solkoseryl), antiinflammatoriske legemidler (indometacin, tetracyklin eller kalendula-basert salve).

Lip sykdom er vanlig. Ikke alle mennesker betaler behørig oppmerksomhet til manifestasjonene av betennelse på leppene og utfører ikke den riktige behandlingen. Det skal fortsatt huskes at kronisk leppesykdom med langvarig eksistens kan forvandle seg til en mer alvorlig sykdom - forkjøleren av lepper. Søke råd fra en lege med hyppige eksacerbasjoner av sykdommen er ikke vanskelig. Hvis bløtende beskyttelsesboller, kremer, leppestifter ikke gir en positiv effekt, og betennelsen i leppene bare intensiveres, blir det åpenbart at det er behov for bruk av spesialverktøy som bare en lege kan hente opp.

En hvilken som helst sykdom gjør oss ikke glade, men vi sørger spesielt for smertefulle manifestasjoner i ansiktet. Tross alt er ansiktet alltid under spesiell gransking på jobb, når det kommuniseres. Og vi prøver med all vår evne til å gjemme betennelser, herpes, cheilitis, akne, konjunktivitt og andre ubehagelige sykdommer. Hvis du begynte å legge merke til at noe er galt med leppens hud, knekker de, tørker, dekker med skorpe - besøk en hudlege. Diagnosen må være sant.

Advarsel! Cheilitis. Denne sykdommen behandles, men den skal diagnostiseres av en spesialist, så ta testene og klart definere sykdommens art. Symptomene er forskjellige: fra lett blanchering av leppene eller røde inflammerte felger til dype sprekker, skorper, som ofte overfører til huden av hele ansiktet. Legene sier at den mest sannsynlige årsaken til disse problemene oppstår når det mangler vitaminer i kroppen, særlig vitamin B2. De anser denne sykdommen for å være multi-symptom og gjør sjelden en slik diagnose.

 • lepper skrell av og sprekker, noen ganger hevelse oppstår;
 • smertefulle sprekker i hjørnene av leppene, "zaedy";
 • rød leppe kontur, som etter tatovering, men med betennelse og ubehag;
 • Utseendet til bobler, skorper som er forskjellige fra fargen på leppene - effekten av skilpaddepanselen.
  Forårsaget av værtemperaturendringer og vind, sterk ultrafiolett stråling. I fare står folk ute.

Utviklingen av en allergisk reaksjon. Lavkvalitets kosmetikk, leppestifter, som inkluderer farlig fargestoff eosin, tannkrem med aromatiske tilsetningsstoffer, stoffet i tannprotesen, kan virke som en irritasjon og årsak.

Tilstedeværelsen av den underliggende sykdommen. Årsaken til cheilitt er dermatitt, systemiske infeksjoner, som psoriasis, tuberkulose, erytematose, lavplanus. Derfor er det farlig å ta initiativet og behandle cheilitt på egen hånd uten å finne ut av grunnårsaken.

Vi blir behandlet i henhold til anbefaling fra legen

Ofte sier legen en slik pasient at han trenger å fylle kroppen med vitaminer. Viktigere enn andre vitaminer A, B og E. For å gjøre dette, inkludere i kostholdet sopp og løk, harde oster og, hvis du ikke er vegetarianer, så rødt kjøtt. Gingerte er veldig nyttig i denne forbindelse.

Radevit og solkoserilovy salve, noen ganger er en irikar skrevet ut fra farmasøytiske preparater. Det anbefales å bruke hygienisk leppestift for å beskytte leppene mot effektene av naturlige faktorer.

Tilhengere av tradisjonell medisin.
Unødvendig å si, vi er ikke alle elskere av å gå til sykehus og klørkøer under kontorene. Dette gjelder spesielt for den mannlige halvdel av menneskeheten. Derfor ser vi etter tradisjonell medisin, spesielt siden de ofte er til stede, som bestemorens oppskrifter. Og farmasøytiske preparater er dyre og ofte ineffektive.

Fuktighet og næring av leppens hud kan være en gruel av propolis, hvis du er helt sikker på at du ikke er allergisk mot bieprodukter. Utfør en test på albuens indre bøye og etter 15 minutter vil du vite om det.

Som alltid, vår elskede aloe fra vinduskarmen og i dette tilfellet er i stand til å hjelpe - det helbreder helt sprekker og sår. Å være en naturlig antiseptisk, aloe er i stand til å bekjempe og problemer med en smittsom natur, fem eller seks ganger om dagen, smør leppene med masse, spesielt siden du kan ta det med deg til jobb.

En avkok av kamillefelt for å gjøre tretti minutter komprimerer, også en sterk naturlig antiseptisk. Som vanlig brygg kamille 1 spiseskje i et glass kokende vann, filter og gasbind dyppet i buljong, sett på problemleppene.

På samme måte kan du bruke salvie eller halvtidsbuljong av eikebark.

Allergi sufferers vil hjelpe eggeskallet. Men det må være forberedt. Samle eggskjellene perfekt egg, skyll det og fjern filmen. Beregn skjellene i ovnen for å fjerne mulige patogener. Kryss i pulver og ta en halv teskje med et par dråper sitronsaft.

Kalendula i form av et pulver kan raskt helbrede mikroskraperne på leppene - du kan bruke både en farmasøytisk tinktur og tørr marigoldpulver. Også et avkok av gress passer perfekt.

Hvis du opplever periodiske problemer med huden på leppene, og legen ikke hjalp deg - tenk på å endre diett og livsstil. Enten er du sulten når det gjelder vitaminer og mineraler, eller din hygiene er dårlig. Selvinfeksjon kan oppstå fra uvaskede hender, når den er i kontakt med lignende pasienter, med spesifikke manifestasjoner av følelser og så videre. Besøk tannlegen - en infeksjon i tennene kan føre til leppeproblemer.

Spis peanøtter og mandler, lever og fisk, greener - en kilde til vitaminer og mineraler og vær sunn!

Hva slags angrep er dette?

Cheilitis er en sykdom preget av en betennelsesprosess på leppene. Det forekommer ganske ofte, fordi leppene er iboende påvirket av eksterne faktorer. Denne delen av ansiktet har ikke et beskyttende lag. På grunn av værforhold, spesielt lave temperaturer, er huden veldig tørr, den kan sprekke og skrelle. Alt dette bidrar til utviklingen av betennelse.

Bruk av kosmetikk og feil hygiene kan også forårsake sykdomsutviklingen, som menn og kvinner er like utsatt for, det er tilfeller av symptomer på sykdommen hos barn.

Det er mange forskjellige former for sykdommen, vurder de viktigste.

Kontakt allergisk - ta en titt på leppene dine

Forekomsten av kontaktallergisk cheilitt på leppene er forbundet med eksponering for kjemikalier på overflaten av leppene.

De vanligste reagensene er tannkrem, leppestift, materialet som protesen er laget av. Det største spredningen av sykdommen er sett hos kvinner over 20 år.

Symptomene på sykdommen er lokalisert i stedet for allergenet med leppene, rødhet kan forekomme ikke bare på den røde grensen, men også på huden rundt leppene eller på slimhinnen. Denne form for cheilitt er manifestert av erytem, ​​utseendet på små vannet bobler. Hvis ubehandlet, tørker huden ut, små spor og sprekker vises.

Under behandling er det ikke lett å identifisere kilden til den allergiske reaksjonen. For å eliminere symptomene foreskrevet et kurs av antihistaminer, som Tavegil, Suprastin, Fenkrol.

For lokal eksponering foreskrives kortikosteroider i form av en salve, for eksempel Lorinden. Det brukes på den røde grensen av leppene ikke mer enn 6 ganger om dagen.

Meteorologisk - alt i mitt navn

Årsaker til meteorologisk cheilitt på leppene er værforhold. Jo mer uttalt miljøforholdene er, jo høyere er risikoen for oppstått av symptomer på denne sykdomsformen.

Negative faktorer inkluderer: for lav eller høy temperatur, høy eller lav fuktighet, solstråling, vind, støvighet i luften.

Denne sykdomsformen påvirker alle mennesker som bruker mye tid på friluft, men menn lider av det oftere, fordi kvinner, som bruker leppestift, beskytter leppene mot virkningen av klimatiske forhold.

De første tegnene på meteorologisk cheilitt er alvorlig tørrhet i underleppen, en følelse av hudstramming. Underleppen blir mettet rød, det er en merkbar forskjell i forhold til overleppen, hevelse oppstår.

Etter det dør huden gradvis av, skaler dannes, som lett fjernes.

Sykdommen er kronisk, så symptomene gjentas fra tid til annen.

Meteorologisk cheilitt er ofte forvekslet med andre former for sykdommen, slik at legen utfører en grundig undersøkelse før han foretar en diagnose. For behandling er det nødvendig, så langt som mulig, å redusere påvirkning av naturlige forhold.

Før du går ut, sørg for å bruke hygienisk leppestift. Med langvarig form foreskrives hormonsalver av Elok, Advantan og et kompleks av vitaminer.

Atopisk cheilitt

Det forekommer ved atopisk dermatitt eller nevrodermatitt, ofte er sykdommen det eneste symptomet på disse sykdommene.

Ofte er årsaken tilstedeværelsen av atonisk allergi forårsaket av en reaksjon på mat, kosmetikk, støv, stoffer, mikroorganismer. Inflammatorisk prosess av denne typen påvirker barn i alderen 7 til 17, uavhengig av kjønn, med en genetisk predisponering.

Symptomer på sykdommen er mild hevelse av leppens felger, brennende og kløe i dette området, økt tørrhet.

Etterpå begynner leppene og den tilstøtende delen av huden å skrelle, og keratiniserte hudskalaer opptrer. Denne typen cheilitis er preget av intens skader i hjørnene av leppene, samt økt tørrhet i ansiktet. Sykdommen behandles lenge, symptomene er uttalt om høsten og vinteren.

Pasienter er foreskrevet antihistaminer, for eksempel Erius, Tavegil, Claritin og vitaminer fra gruppe B. Kortikosteroidpreparater er tillatt i tilfelle av langvarig sykdomsform, men behandlingsforløpet bør ikke overstige tre uker. For lokal behandling kan foreskrive salve Flutsinar, Lorinden.

En forutsetning er å følge en diett, i henhold til hvilken det er nødvendig å utelukke uttrykte allergener, for eksempel kaffe, sjokolade, sitrusfrukter, jordbær.

Det anbefales å forlate svært salte, krydret, søt og sur mat, redusere forbruket av karbohydrater.

Glandular slår ofte på menn

Hyperplasi, hyperfunksjon eller heterotopi av de små spyttkjertlene er årsaken til betennelse i overveiende leppe i tilfelle av grandale heylitt.

Skelne mellom primære og sekundære former av sykdommen, den første er forbundet med spyttkjertelenes genetiske patologi, og den andre utvikler seg på grunnlag av andre sykdommer, for eksempel med lupus erythematosus, leukoplakia, lichen planus.

Sykdommer er utsatt for mennesker over 50 år, hos menn er det mye mer vanlig enn hos kvinner.

Symptomene på sykdommen vises i området av de små spyttkjertlene, under overgangen av leppens røde kant til slimhinnen. Dråper er dannet på spyttkjertlene, som fukter hovedsakelig underleppen. På grunn av overdreven saliving begynner det å tørke, sprekker og erosjon kan danne seg.

I noen tilfeller kan en infeksjon komme inn i spyttkjertlene, noe som forårsaker at pus samles innvendig. En gulbrun skall vises på leppene, og behandlingen vil bli langvarig. Langvarig forlengelse av granulær cheilitt kan føre til presancerøs form.

Hvis sykdommen skyldes en genetisk predisponering, brukes antiinflammatoriske salver i behandlingen: Hydrokortison, Prednisolon. Hypertrophied spyttkjertler blir utsatt for excision eller elektrokoagulasjon. Den sekundære formen for uorden kan herdes i den komplekse terapien av den underliggende sykdommen.

Exfoliative - hvor skal man se etter årsakene sine?

Exfoliative cheilitis har ennå ikke blitt fullstendig studert, slik at legene bare antyder at årsakene til symptombetennelsen ligger i neurogene faktorer.

Pasienter med denne form for brudd er preget av tilstedeværelse av psykiske lidelser. Det er to typer sykdommen: tørr og eksudativ.

Med den første er pasientene preget av depresjon, med den andre med økt angst. Forskere merker at risikoen for sykdom øker hos mennesker med genetisk predisponering og skjoldbrusk sykdom.

Prosessen er lokalisert, symptomene vises bare på leppens røde kant, mens de ikke overgår til huden og slimhinnen. Med en tørr form blir blodtilførselen til overflaten av leppene forstyrret, noe som resulterer i dannelse av tørre gråskalaer som ligner glimmer.

I midten er de festet til leppens hud, og ved kantene er det litt bak. Skurene blir lett fjernet fra overflaten, rødhet vil forblir på plass, men etter en uke kommer det nye.

Den eksudative formen er mye mer smertefull. Leppemarginen på leppene blir hovent, betent, gulbrun farge er karakteristisk for skalaer. Skorpen er så uttalt at det ser ut til å være spredt gjennom hele den røde delen av leppene. Når skorpene faller av, blir den mettede rødheten forbundet med leppens hyperemi synlig, men samtidig blir huden ikke utsatt for erosjon.

Pasienter klager over alvorlig smerte og brenning, noe som resulterer i vanskelig å spise og snakke. Ofte, i denne formen er munnen åpen igjen.

Når du behandler exfoliative cheilitis, er det nødvendig å først eliminere årsaken til sykdommen. Pasienter er foreskrevet beroligende midler, antipsykotika eller antidepressiva, avhengig av sykdomsformen.

For lokal behandling brukes hygieniske leppestifter, ultralydshormoner og strålebehandling. I komplisert terapi foreskrives pyrogen-, vitamin C- og B-grupper, immunostimulerende midler og autohemoterapi.

UV-betennelse i leppene

Actinisk cheilitt er en inflammatorisk sykdom i leppene forårsaket av økt følsomhet overfor ultrafiolett stråling. Dette er en av manifestasjonene av en allergisk reaksjon. Sykdommen manifesterer seg oftest hos barn på grunn av langvarig eksponering for solen i vårsommerperioden.

Også dette skjemaet finnes hos menn 30-60 år. Sykdommen har en utpreget sesongmessig natur, om våren og sommeren blir den forverret, og i høst-vinterperioden forsvinner symptomene.

Det forekommer i to former:

 1. Den tørre formen minner om symptomene på tørre eksfolierende cheilitt, bare sykdommen vises på underleppen.
 2. Når eksudativ form er det hevelse av den nedre leppens røde kant, blir noen områder uttalt rødt. I spesielle tilfeller vises bobler på leppene, som etter hvert brister og blir dekket med en tørr skorpe. Under behandlingen gjenopprettes epitelet, og skorpen forsvinner.

I spesielt avanserte tilfeller tørker leppene sterkt ut, dype sprekker dukker opp, som kan utvikle seg til sår eller vorter. Dette skjemaet er farlig når det gjelder risikoen for å utvikle leppe kreft.

Personer utsatt for ultrafiolett stråling bør unngå direkte sollys og bruke hygieniske leppestifter med høyt UV-beskyttelse. Behandlingsforløpet omfatter et kompleks av vitaminer og anti-inflammatoriske salver avloderm, sindermuskulatur. Under remisjon anbefales det å bruke beskyttende kremer og balsam til profylaktiske formål.

Candidiasis på leppene

Forårsaget av overdreven avl av gjærlignende sopp av slekten Candida. Oftest, barn, eldre, kvinner i fertil alder, lider av denne form for cheilitt.

Den største forekomsten av forekomst registreres på steder med varmt klima og høy luftfuktighet, for eksempel nær kysten.

Hovedårsaken er redusert immunitet, som kan skyldes sesongmessig natur, tidligere sykdommer, feil livsstil.

Candida cheilitis begynner med rødhet av ytre overflaten av leppene og slimhinnen inni, puffiness og en film med grå-hvit farge vises. På slimhinnen dannes en hvit osteaktig plakett, som når den ryddes åpner de betente områdene.

Overflaten på leppene er veldig tørr, sprekker blir dannet på grunn av tetthet i huden, det gjør vondt for å åpne munnen, i hjørnene på leppene er fastkjørt. Med sen behandling av sykdommen er komplisert med candidal stomatitt.

Ved behandling av sopp på leppene foreskrevet antifungal salve basert på nystatin eller clotrimalose. Pass på å skylle munnen med brus eller en svak løsning av kaliumpermanganat.

Hvis lokal behandling hjemme ikke har noen effekt, foreskriver legen svampedrettsmidler (Diflucan) til oral administrasjon. Pass på å ta immunostimulerende legemidler og vitaminkomplekser.

Mer informasjon om de forskjellige typene av sykdommen vil fortelle en hudlege:

Vinkel Cheilitis

Formen av vinklet cheilitt påvirker huden i hjørnene av leppene. Den inflammatoriske prosessen er forårsaket av Candida-sopp eller streptokokker. Det er flere årsaker til sykdommen, blant dem:

 • hyppige slikker og biter av lepper og deres hjørner;
 • finger suger;
 • antibiotikabehandling;
 • feil bitt;
 • tørr munn;
 • infeksjon i munnen;
 • mangel på vitaminer.

På begynnelsestrinnet av sykdommen, er munnhjørnene lite merkbart betent, en brennende følelse føles når man åpner munnen, under samtalen oppstår sprekker.

Deretter kan en hvit patina ses på stedet for hudlesjon, som lett fjernes, og eksponerer den betente overflaten. Denne sykdomsformen kan bli kronisk. I tillegg, i fravær av rettidig behandling, spredte symptomene på sykdommen seg til leppene og slimhinnen.

Behandlingen utføres hjemme ved bruk av antifungale stoffer (Fluconazol, Candide) eller antibakteriell salve (Fuziderm). Det er ikke tillatt å spise irriterende mat, det anbefales å nøye overvåke hygiene.

Manganotti sykdom

Det regnes som en forstadig tilstand, derfor er det i sin behandling nødvendig å overvåke dynamikken nøye og utføre kontinuerlig tester for tilstedeværelsen av ondartede celler. Ofte lider denne sykdommen fra underleppen.

Menn er mest utsatt etter 55 år. Cheilitis Manganotti utvikler seg med atrofi og svekket metabolsk prosesser i leppens slimhinne.

Tallrike faktorer kan provosere prosessen: skader, sollys, kjemiske og temperaturstimuli, problemer med mage-tarmkanalen.

Denne formen av sykdommen manifesteres ved utseendet av en rød erosjon som er omgitt av betennelse. Etter en tid vil lesjonen bli dekket med en glatt polert skorpe, etter fjerning av hvilken blødningen vil åpne. Sykdommen er kronisk, derfor, når de første symptomene oppstår, er det nødvendig å treffe hensiktsmessige tiltak.

Ved behandling, fjern årsaken til utseendet hans, utfør rehabilitering av munnhulen. For helbredelse av erosjoner bruk: Methyluracil salve, solkoseryl og vitamin A.

For å lindre betennelse foreskrevet kortikosteroider. Hvis positiv dynamikk ikke observeres eller maligne celler oppdages, er kirurgisk inngrep foreskrevet. Den operative metoden fjerner hele skadet del til et sunt epitel.

Cheilitis er en inflammatorisk sykdom i leppene, men det er så mange varianter av det at det er umulig å forstå selv hvilke symptomer på et skjema har dukket opp. Diagnosen kan kun utføres av en erfaren spesialist, og jo raskere behandlingen er foreskrevet, desto bedre er pasienten.

Flere Artikler Om Typer Acne