Brystlipom er en godartet brystvulst som stammer fra fettvev. Vanligvis er veksten av neoplasia ikke ledsaget av smerte eller annet ubehag. Lipoma oppdages ved en tilfeldighet i form av en rund, jevn, elastisk, smertefri masseformasjon. Diagnostisert ved hjelp av metoder for ultralyd, mammografi og cytologisk analyse av materiale oppnådd ved bruk av en aspirasjonsbiopsi. I fravær av kliniske symptomer ble observasjon observert over tid. Store og raskt voksende svulster blir kirurgisk fjernet ved enukleering, aspirasjon eller sektoriell reseksjon.

Bryst Lipoma

Lipomas (fettsvulster, fettkjertler) i brystkjertlene kan være både en uavhengig sykdom og en manifestasjon av lipomatose - flere lesjoner i kroppen som neoplasier, som vanligvis har en arvelig karakter. Lipomas står for opptil 10% av tilfeller av volumlæsjoner oppdaget i brystet. Oftere blir patologi diagnostisert hos kvinner etter 40 år som har gått inn i perioden med involverte endringer. I 94-95% av pasientene ligger svulsten overflatisk og er liten i størrelse (ikke mer enn 2 cm). Hos pasienter av reproduktiv alder har fettneplasier en annen histologisk struktur, i løpet av menopausalperioden oppdages lipomer med fibrøse elementer oftere.

Årsaker til brystlipom

Dannelsen av en fettbrysttumor er en polyetiologisk prosess som kan skyldes både indre (genetiske, metabolske og hormonelle) og eksterne faktorer. Selv om eksperter innen mammologi ikke nå frem til endelige konklusjoner om årsakene til lipomer, ble det foreslått flere teorier om opprinnelsen til disse svulstene. De viktigste er:

 • Genetisk. Godartet proliferasjon av fettvev i brystet kan være en manifestasjon av en arvelig patologi som oppstår når HMG I-C genet er defekt og noen andre kromosomområder. Vanligvis i slike tilfeller er lipomer flere og tjener som en av de kliniske manifestasjonene av arvelig lipomatose: Verney-Poten, Gram, Derkum, Roche-Leri syndromer.
 • Hormon. Siden sykdommen blir oftere oppdaget hos kvinner eldre enn 40-45 år, stikker enkelte forfattere med opprinnelse seg med hormonelle endringer som oppstår i menopausal alder. Dannelsen av et lipom kan skyldes svikt i den naturlige invasjonen av brystet eller det metabolske menopausale syndromet.
 • Exchange. Hos enkelte pasienter med brystlipom øker konsentrasjonen av LDL (lavt densitet lipoprotein) i blodet. Dårlig penetrering gjennom det vaskulære endotelet, akkumuleres slike fett i vevet og innkapsles. Nivået på LDL øker med fysisk inaktivitet, overdreven forbruk av animalske produkter, defekter i enzymsystemer.
 • Eksogene. Den fysiologiske fordeling av fettvevceller styres av subtile mekanismer for intern selvregulering. Lokale forstyrrende faktorer kan føre til svikt og lokal opphopning av fett i brystkjertlene: brystkreft, termiske effekter (brenner, frostbit), snitt i plastikkirurgi og påkjenning av ubehagelig undertøy.

Det er mest sannsynlig at dannelsen av lipomer i brystvevet oppstår når en kombinasjon av flere av de ovennevnte årsaker. Noen forskere peker på rollen som personlig hygiene ved forekomsten av patogen av fettvev på grunn av akkumulering av såkalt talg som produseres av hudens sebaceous kjertler. Imidlertid er denne årsaken ikke den ledende i utviklingen av brystfettkjertlene.

patogenesen

Hovedmekanismen for dannelse av lipomer i brystkjertlene er en tumorlignende vekst av dannelse uten utseende av celleatypi. I følge de mange histologiske studiene forekommer i de fleste tilfeller fett neoplasi fra en enkelt kambialcelle som følge av kloning (reproduksjon) hvorav hele befolkningen er dannet. Bekreftelse av denne hypotesen om patogenese er lobulær struktur av mange lipomer og identifikasjon av celler med høy mitotisk aktivitet i dem. I tillegg til adipocytter, kan muskulære, vaskulære og fibrøse cellulære elementer være en del av slike neoplasmer.

klassifisering

Når man bestemmer typen av brystlipom, blir dens histologiske sammensetning, plassering, separasjonsgrad fra de omkringliggende vevene vurdert. Størrelsen på neoplasia i klassifiseringen er vanligvis ikke tatt i betraktning. Nøkkelkriteriet for tilskrivning av en neoplasm til en bestemt art er forholdet mellom fett, fibrøst, muskulært og vaskulært element i sin struktur. Følgelig er det:

 • Klassiske lipomer representert utelukkende av adipocytter (adipocytter).
 • Lipofibromas, bestående av fett og bindevev med overhodet av den første.
 • Fibrolipomer, som inkluderer bindevevselementer, men også fett.
 • Angiolipomer som inneholder en betydelig mengde blodkar i fettvev.
 • Blandolipomer hvis fettceller produserer slim som akkumuleres i neoplasma.
 • Myolipomer forener fettstykker og glatte muskelfibre i strukturen.

Myolipomer og mixolipomer i brystkjøttets vev er ekstremt sjeldne, hovedformen av sykdommen er klassiske lipomer og fibrolipomer. Vanligvis benign fett neoplasi av brystkjertlene er enkle, sjeldnere parvis symmetriske eller flere. For å vurdere prognosen og valg av medisinsk taktikk, er det viktig å avgjøre hvordan svulsten er avgrenset fra andre vev og hvor den befinner seg. Gitt disse kriteriene er det:

Av graden av avgrensning:

 • Nodulære lipomer er godt dannede neoplasmer med en kapsel av bindevev.
 • Diffuse lipomer er sjeldne neoplasier som trenger inn i det omkringliggende fettvevet.
 • Subkutane lipomer som ikke trenger inn i parankymen av brystkjertelen.
 • Intramammar lipoma, lokalisert mellom brystene i brystet.
 • Dype lipomer ligger bak brystkjertelen.

Symptomer på brystlipom

Vanligvis er den sakte veksten av lipomer ikke ledsaget av smerte og ubehag, og derfor blir svulsten oppdaget av en kvinne når den når 1,5-2 cm i størrelse eller detekteres under en forebyggende brystundersøkelse. Det er ekstremt sjeldent at neoplasia forårsaker en kosmetisk defekt på grunn av oppnåelse av store størrelser - opptil 5 cm eller mer over. Den største av de påviste lipomene hadde en diameter på 12 cm og veide ca. 500 g. Smerte oppstår bare når det er dype lesjoner som kan vokse inn i fascia og fibre i den underliggende brystmuskulaturen. Ofte ligger lipomer subkutant i den øvre kvadranten av en eller begge brystene.

Når probing er den fete svulsten smertefri, har en rund eller oval form, en glatt overflate, klare konturer, en myk elastisk konsistens. Hvis slim og blodårer er tilstede i neoplasia, blir det palpert som en pasty eller gelatinøs knute. Lipofibroma og fibrolipomer er mer tette. Med en lobular struktur av en neoplasm, kan huden over den strekke seg, noe som skyldes en liten lettelse i form av fordybninger (utsparinger). Subkutane typer lipomer er godt fordrevet i forhold til vev i brystkjertelen, intramammary mindre mobil, dype og diffuse svulster som er nesten umulige å sonde.

komplikasjoner

Brystlipomas forårsaker vanligvis bare kosmetisk ubehag. Det er ingen bekreftet statistiske data om hyppig malignitet av slike tumorer - det antas at klebemidler er mindre sannsynlig å degenerere til liposarkom. Risikoen øker i tilfeller hvor neoplasia er stor og regelmessig utsatt for traumatiske effekter. Neoplasmer med bindevev i deres sammensetning er noen ganger utsatt for kalsifisering, men på grunn av komprimering og trykk på nervefibrene kan det oppstå smertefulle opplevelser. En av de sjeldne komplikasjoner av lipomer er deres suppurasjon eller nekrose på grunn av sirkulasjonsforstyrrelser.

diagnostikk

Siden brystlipom har ingen spesifikke symptomer, blir instrumentelle og laboratorietester de viktigste diagnostiske metodene. Med deres hjelp kan du nøyaktig bestemme lokaliseringen av neoplasi, dens størrelse, form og histologiske struktur. Dette lar deg ekskludere andre typer neoplasmer og velge den optimale medisinske taktikken. For diagnostisering av de mest informative:

 • Ultralyd av brystkjertlene. Utdanning har klare konturer, er iso - eller hyperechoic. Økt vevstetthet er karakteristisk for neoplasier med en fibrøs komponent.
 • Mammografi. På bildet er lipoma representert av en radiolucent (grå) formasjon med en klar kontur og en radiopaque kapsel. Diffuse tumorer i denne metoden er vanskelig å identifisere.
 • Punktere brystbiopsi. Den mest pålitelige måten å nøyaktig bestemme sammensetningen av neoplasi. Vanligvis er materiale for cytologisk forskning oppnådd ved aspirasjonsmetoden.

Differensiell lipomediagnose utføres med nodulære former for mastopati, fibroadenomer og andre godartede brysttumorer, brystkreft, liposarkom, involusjon av brystkjertlene i henhold til lipofibrøs eller fibrocystisk type. Om nødvendig, bør en ekstra MR, CT-skanning, blodtumormarkørnivå (CA 15-3 glykoprotein, etc.) foreskrives. En onkolog-mammolog kan være involvert i diagnosen.

Bryst lipomebehandling

I det overveldende flertallet av tilfellene, med en bekreftet diagnose av godartet lipom, anbefales dynamisk observasjon for pasienter med små svulster og fravær av smerte. Slike kvinner 1-2 ganger i året bør undersøkes av en mammolog og mammografi. Effektiv konservativ behandling av fete svulster eksisterer ikke. Noen eksperter rapporterer resorpsjonen av formasjoner med en diameter på opptil 2 cm etter introduksjonen av glukokortikoidmedikamentdiprospanen i dem. En slik tilnærming er imidlertid ikke blitt vedtatt i stor grad, og et tilstrekkelig utvalg av pålitelige data om effektiviteten er ennå ikke blitt akkumulert. Med akselerasjon av tumorvekst anbefales tilstedeværelsen av en grov kosmetisk defekt, betydelige smertefølelser, kirurgisk fjerning av neoplasia. Operasjonsmetoden og mengden av inngrep bestemmes av typen av lipom:

 • Enukleasjon av en svulst med en kapsel. Vist i nodulære neoplasmer. Husking en neoplasi med den omkringliggende membranen forhindrer gjentakelse. Intervensjonen utføres på en tradisjonell måte ved bruk av en skalpell, ved hjelp av en laser- eller radiobølger.
 • Aspirasjon av svulstinnholdet. Fettvev fjernes gjennom punktering av brystets hud og tumorens kapsel. Arter etter en slik intervensjon forblir ikke. Ulempen med metoden er manglende evne til å fjerne skallet av lipoma. Deretter kan dette føre til en gjentakelse av tumorprosessen.
 • Sektoriell reseksjon av brystet. Operasjonen er indikert for diffuse former av lipom, store svulster og mistanke om malignitet i svulsten. Neoplasi er skåret ut i sunt brystvev av konturer som brukes under ultralydskontroll.

Prognose og forebygging

Prognosen er gunstig. Svulsten vokser veldig sakte og forårsaker vanligvis ikke ubehag. Med riktig operasjon er sykdommen ikke tilbøyelig til gjentakelse. Primær forebygging av brystlipomer innebærer eliminering av faktorer som bidrar til neogenese, primært traumatisk og andre skader. Vi anbefaler en rasjonell bruk av hormonelle stoffer, begrenset gjennomføring av tiltak som kan provosere uregelmessige forhold, tilstrekkelig fysisk aktivitet og et sunt kosthold. Oppgaven med sekundær forebygging er den tidlige gjenkjenningen av svulsten og utelukkelsen av den ondartede typen av svulsten.

Hva er brystlipom og hvordan behandles det? Hva er prognosen og hvor farlig hvis ikke behandlet

En godartet fett svulst kalles et lipom. Ellers kan du høre et slikt navn som en wen. En lipoma utvikler seg i det bindende subkutane løse vevet, utvides med vaskulære bunter og vokser dypt inn i subosteumet.

Hva er lipoma (Wen)

Lipoma i brystkjertelen kan tilskrives godartede neoplasmer. Det observeres hovedsakelig hos kvinner eldre enn 40 år. Selv wen selv betraktes som en godartet svulst, men det er stor risiko for overgang til en ondartet neoplasma. Derfor er det nødvendig å kjenne symptomene, årsakene og tiltakene for forebygging.

Lipoma i seg selv ser ut som en kapsel, som består av bindevev. Inne i kapselen inneholder fettceller. På palpasjon ligner wen et praktisk talt stationært knutepunkt med avrundet form (kanskje oval, flat, kan kantene ikke være klare).

Ordning: lipoma (wen) av brystet

klassifisering

For å bestemme type lipom (wen), er leggen avhengig av følgende punkter: lokaliseringssted, histologi, størrelse, grad av skade på tilstøtende vev. Så lipomer er delt inn:

 • klassisk - som bare inneholder fettceller;
 • lipofibromer - som inneholder fettvev og bindevev, men fettvev dominerer;
 • fibrolipomas består av adipose og bindevev, bindevev dominerer mer;
 • Angiolipomas - består av fettvev, dominert av blodkar;
 • Mixolipomas - består av fettvev, hvor det produserer slim;
 • Myolipoma - kombinerer fettstykker og glattmuskelfibre.

Slike arter som myolipomer og mixolipomer er ganske sjeldne i praksis. Generelt har kvinner et klassisk utseende av lipomer og fibrolipomer.

Lipomas er preget av graden av separasjon fra andre vev. De er delt inn i nodal og diffus.

Distinguish ved lokalisering, delt inn i:

 • subkutan, som ikke trenger inn i brystets parankyma
 • intramammary, som ligger mellom lobulene i brystkjertlene;
 • dypt, som ligger dypt bak brystkjertelen.

årsaker

Det er ingen klar grunn for utseende av lipomer. Det er bare risikofaktorer som bidrar til dannelsen av Wen. Disse inkluderer:

 • brudd på fettmetabolismen i kroppen;
 • brudd på protein metabolisme;
 • vektig;
 • arvelighet;
 • slagg;
 • hormonell svikt i kroppen;
 • hindring av sebaceous kanal;
 • stillesittende livsstil;
 • usunt kosthold;
 • hormonelle prevensjonsmidler i mer enn 5 år;
 • brystkreft;
 • gjentatt graviditet og fødsel (strekkmerker);
 • alkohol, røyking;
 • iført feil og stramt undertøy;
 • økologi.

symptomer

I utgangspunktet gir lipomer ikke ubehag. Derfor kan wen kun bli probed når den når sin størrelse fra 1,5 cm til 2 centimeter. Lipom kan også detekteres under en rutinemessig inspeksjon.

Hvis lipoma vokser stort, er det mulig å se en liten kosmetisk defekt.

Som regel er lipomer lokalisert subkutant i brystets øvre ytterkvadrant.

På palpasjon er lipoma smertefri, rund i form, oval, med en jevn overflate.

Lipofibromas, samt fibrolipomer er ganske tette i tekstur.

diagnostikk

Siden lipomer vanligvis er asymptomatiske, anses laboratorie- og instrumentmetoder som de mest pålitelige diagnostiske metodene. Det er gjennom disse metodene at plasseringen, størrelsen, formen og sammensetningen av wen kan bestemmes. For å gjøre dette kan legen foreskrive:

 • Ultralydstudie, som gjør at vi kan vurdere formen, konturene til svulsten. Også ser hyperechogenicity.
 • Mammografi, som lager et spesielt radiologisk bilde. Hvis det er et lipom, så ser det ut som en grå formasjon med klare konturer og en radiopaque kapsel.
 • Punktering biopsi av brystet. Dette er den mest pålitelige diagnostiske metoden, som gjør det mulig å bestemme nøyaktigheten av neoplasia.

Ytterligere (differensial) diagnostiske metoder kan tilordnes: magnetisk resonansbilder (MR), databehandlingstomografi (CT), tumormarkører. Biokjemisk analyse av blod vil avsløre brudd på metabolske prosesser.

En slik diagnose er foreskrevet for nodulær mastopati, godartede brysttumorer, liposarkom, brystkreft.

Ikke glem å utføre selvundersøkelse. Dette vil bidra til å legge merke til problemet tidligere og løse det.

Populære artikler:

behandling

Som regel, når det oppdages små størrelser av lipomer, anbefaler legen konstant observasjon. Den inkluderer:

 • en gang i et halvt år, undersøkelse av en mammologist;
 • Undergå en mammogramprosedyre en gang i året.

Konservativ behandling er ikke brukt. Som praksis viser, lipomas, selv av små størrelser, oppløses ikke.

Hvis akselerert vekst oppdages, blir smertest syndrom, estetisk, brystet ser stygg ut, vevnekrose oppstår, malignitet har utviklet seg, og kirurgisk inngrep er foreskrevet.

Kirurgiske metoder:

 • Aspirasjon av svulstinnholdet: fettvev med en tumorkapsel fjernes med en punktering, det er ingen arr etter denne punkteringen. Ulempen med denne behandlingsmetoden er risikoen for tilbakefall.
 • Enukleasjon av en svulst med en kapsel: Foreskrevet i tilfeller av nodale neoplasmer. Det utføres ved hjelp av laser, skalpell eller radiobølger. Fordelen med metoden er at risikoen for tilbakefall er redusert.
 • Seksjonell reseksjon av brystkjertelen: utpekt i tilfeller av diffuse lipomer eller store tumorstørrelser, samt i tilfeller av mistanke om ondartet neoplasma.

Postoperativ behandling

Etter noen av de nevnte kirurgiske inngrepene, er det obligatorisk for kvinnen å bli foreskrevet vedlikeholdsterapi, nemlig:

 • vitaminer i gruppe A, B, C, E;
 • antibiotika;
 • sårbehandling med antiseptiske løsninger;
 • immunostimulerende midler;
 • homøopatiske midler.
 • fullføre fysisk hvile
 • stadig langsomt går i frisk luft;
 • riktig ernæring;
 • avvisning av dårlige vaner.

Folkemidlene

 • Løk komprimering. For å gjøre dette må løkbakken bli bakt i ovnen, så slip inn i mush. Bland den resulterende massen med såpe. Alt bland, legg på klut og fest på brystet. En slik komprimering må brukes hele tiden.
 • Aloe komprimere Aloe-bladet er kuttet for å skaffe juice, den resulterende juice blir kontinuerlig påført svulsten.
 • Honning-alkohol dressinger. For matlaging må du ta i forholdet 2: 1 honning og alkohol, bland alt og legg det på stoffet. Fest på brystet og fest. Forbandet må byttes to, tre ganger om dagen.
 • Mottak av kanel. Hver dag tar du kanelpulver og 1 teskje med vann.
 • Bodyagi komprimere. Gresset må dampes og påføres i neoplasma i 2 timer.

Men ikke glem at alle populære oppskrifter ikke gir 100% av resultatet. Anbefal ikke selvmedisinering uten å konsultere lege. Så som feil behandling kan føre til rask vekst av lipoma.

outlook

Generelt er prognosen for denne sykdommen alltid gunstig. Ny vekst vokser vanligvis ganske sakte. Etter operasjonen er relapses svært sjeldne.

komplikasjoner

Komplikasjon er et brudd på brystets estetikk. Lipomas som består av bindevev, kan forårsake smerte. Komplikasjoner som er ganske sjeldne:

Alt om kjertler
og hormonalt system

Lipoma i brystkjertelen tilhører kategorien godartede svulster. Oftere er patologi diagnostisert hos pasienter eldre enn førti år.

Lipoma kan være farlig for en kvinne, da det er en sjanse for at en godartet svulst blir forvandlet til en kreftform. Derfor bør kvinner vite hva det er - brystlipom, de viktigste årsakene til utseende og behandlingsmuligheter.

Lipoma kan ligge i hvilken som helst del av brystet.

Beskrivelse og årsaker

Så hva er brystlipom? Denne svulsten betraktes som godartet, og består hovedsakelig av fettvev. Formen på wen er en rund eller oval tumor med myk og elastisk konsistens. Den gjennomsnittlige størrelsen på lipoma er 1-1,5 cm.

Det er viktig! Noen ganger kan et lipom vokse opp til 10 cm i diameter. På grunn av dette legger en kvinnes bryster betydelig i størrelse, noe som skaper en ubehagelig kosmetisk defekt. Denne tilstanden er farlig fordi brystlipomet kan forvandle seg til en ondartet tumor-liposarkom.

I de fleste tilfeller er lipomer diagnostisert hos pasienter eldre enn førti år. Hos yngre kvinner utgjør utseendet av enkeltartede formasjoner trusselen om lipomatose - dannelsen av en rekke subkutane wen rundt kroppen.

Lipoma er en godartet lesjon, som er en knute som består av fettvev

Legene kaller følgende grunner for dannelsen av lipom i brystet:

 • forstyrrelse i kroppen av metabolske prosesser;
 • hormonelle endringer;
 • stressende situasjoner;
 • dårlig økologi;
 • obstruksjon av talgkirtler;
 • arvelighet;
 • sterk slagger organisme.

symptomer

En kvinne kan være ganske lang tid uvitende om eksistensen av patologi, hvis wen er lokalisert dypt inne. Hvis fokuset på betennelse ligger nærmere overflaten, er det ikke vanskelig å anta at en slik formasjon er et lipom i venstre (høyre) bryst.

En kvinne bør regelmessig utføre bryst selvkontroll.

Når nodular utdanning kvinne under palpasjon kan føle seg i bryst tubercle. Det forårsaker noen ganger ubehag når du bærer klær eller når du flytter. Til berøring er svulsten myk og immobil. Diffus form for godartet formasjon er preget av fraværet av den innkapslede form og spredning av fettvev.

En video om et brystlipom med en klinisk lege

Er viktig. En kvinne bør regelmessig gjennomføre en uavhengig brystundersøkelse ved palpasjon. Ved første mistanke eller symptomer på utseendet av patologi, bør du umiddelbart kontakte en kvalifisert spesialist.

Lipoma i brystkreftkjertelen er delt inn i:

 • lipofibromu;
 • fibrolipomu;
 • angiolipomu;
 • miolipomu;
 • miksolipomu.

Hvis svulsten begynner å vokse, blir den farlig, siden det er mulig for en godartet svulst å degenerere til kreft.

Pasienten kan ha en enkelt lipom eller flere svulster i ulike deler av kroppen. Det er også symmetrisk plassert godartede svulster.

Merk. Eksperter stopper ikke forskning for å identifisere de eksakte årsakene til utseendet til slike tumorer. Dette er veldig viktig, siden brystlipoma er farlig på grunn av mulig transformasjon i onkologi.

diagnostikk

En kvalifisert spesialist, selv med normal palpasjon av brystet, har oppdaget en knute, vil kunne bestemme at det er et lipom i venstre (høyre) bryst. Vanligvis er neoplasma plassert nærmere overflaten og har ganske klare konturer.

Ultralyd er nødvendig for nøyaktig diagnose

For å klargjøre diagnosen ved hjelp av følgende metoder for medisinsk undersøkelse:

 • mammografi;
 • ultralyd;
 • cytologisk undersøkelse;
 • blodprøve for biokjemi.

De viktigste metodene for å diagnostisere brystlipom er mammografi og ultralyd. En blodprøve for biokjemi bidrar til å identifisere abnormiteter i kroppens metabolske prosesser, cytologi er nødvendig for å bestemme neoplasmens natur.

På et mammogram er et wen definert som et opplyst, jevnt og klart område mot en bakgrunn av glandulært vev. Hvis det oppstår vanskeligheter med å bestemme lipoma, kan det tas ytterligere målbilder. Ved ultralyd detekteres lipoma i brystkjertelen som en komprimerbar hypoechoisk masse.

Når diagnosen er bekreftet, foreskrives pasienten mammografi.

Det er viktig! For ondartet formasjon er preget av tett tekstur og uskarpe konturer, huden over som endrer farge og ser ut som en "sitronskall". Over lipoma endrer fargene på huden ikke.

behandling

Det er viktig å huske at noen godartet eller ondartet formasjon ikke løser seg selv. Det mest effektive alternativet til å bekjempe patologien er kirurgi. Det finnes flere moderne og effektive måter å behandle brystlipom på:

 • Introduksjon til wen spesiell medisinering med en nål. Legemidlet vil fremme resorbsjon av svulstvev. Denne prosessen er forsinket i flere måneder.
 • Radiobølge eksponering, som bidrar til fullstendig fjerning av wen og gjenoppretting av blodstrøm.
 • Kirurgisk fjerning av et lipom ved hjelp av en laser. Fordelene ved denne terapien er fullstendig fjerning av svulsten og fravær av arr.
 • Bruken av punktering som terapeutisk metode. Ved hjelp av en nål blir det patogene innholdet i wen fjernet, og legemidlet injiseres. Beslaglagt innhold undersøkes for kreftceller.
 • Endoskopi er fjerning av en neoplasma gjennom små punkteringer av hud og brystvev.
 • Tradisjonell kirurgi innebærer vevinnsnitt.

Moderne operasjonsmetoder for behandling av lipomer er forbedret og effektiv.

I den postoperative perioden er en kvinne foreskrevet et kurs for rehabiliteringsbehandling, som inkluderer å ta antibiotika, immunmodulerende legemidler og vitaminkomplekser.

Det er viktig! Hvis pasienten nekter operasjon for å fjerne brystbrystlipom, må hun hele tiden besøke legen og gjennomgå de nødvendige undersøkelsene for å overvåke tilstanden til subkutan wen. Ikke glem at svulsten kan forårsake alvorlige komplikasjoner.

Behandling av brystlipom med folkemidlene er ineffektiv, det kan bare brukes som en adjuverende terapi med sikte på å styrke immunforsvaret.

Under veksten av en neoplasm i en kvinne, kan brystet deformeres og de omkringliggende vevene vil skifte

Selvfølgelig er ethvert problem bedre å unngå enn å kurere. Derfor anbefaler leger at kvinner gjennomgår regelmessige rutinemessige kontroller hos en gynekolog og en brystkompetent.

En kvinne trenger å vite hvor farlig brystlipom er, og ta det som en vane å regelmessig undersøke brystet. Ved den minste mistanke eller når de første symptomene på en wen dukker opp, bør du umiddelbart konsultere en lege.

Lipoma av brystet: hva er det og er sykdommen farlig?

En myk elastisk og smertefri knute i brystet, som ble funnet under selvkontroll, krever full undersøkelse. Lipom i brystkjertelen tilhører godartede og sikre svulster, men det er nødvendig å bekrefte diagnosen ved hjelp av en biopsi. Bare ved å få fettcellene i analysen, kan du trygt og uten frykt utføre standard behandling av sykdommen.

Bryst Lipoma - hva en sykdom

Lokal akkumulering av fettceller med dannelse av godartet svulst kan forekomme i forskjellige deler av menneskekroppen. Lipoma i brystkjertelen er en sykdom hvor en knute dannes i brystvevet basert på sine egne fettceller. Hovedårsakene til patologi er:

 • genetisk predisposisjon;
 • endokrine og metabolske forstyrrelser;
 • mekanisk skade på brystkjertlene.

Stor betydning for fremveksten av wen har hormoner. Eventuelle endringer i kvinnens endokrine tilstand kan være grunnlaget for lokal akkumulering av lipocytter. En av nedfallsfaktorene er graviditet: under fødselen kan rask opphopning av fettceller i brystet begynne. Men det er ikke nødvendig å behandle eller bruke brystlipom under graviditet: Legen vil overvåke størrelsen på den godartede svulsten ved hjelp av en ultralydsmetode.

Lipoma i brystet - hva er risikoen for kreft

Uavhengig av resultatene av diagnostiske studier, bør noen node i brystet vurderes ut fra uansett standpunkt. Lipoma er ikke kreft, men noen godartet svulst er farlig for risikoen for gjenfødelse. Det er ekstremt sjelden at en wen blir en ondartet neoplasm, men det er umulig å eliminere muligheten for å oppdage liposarkom helt. Det er ingen sjanse for selvhelbredende - lipoma kan ikke løses, så legen vil tilby å utføre operasjonen. Det er bedre å fjerne wen for å forhindre risikoen for ondartet degenerasjon.

Symptomer og tegn på sykdommen

Du må vite og forstå at lipom ikke gjør vondt. Ofte blir knuten i brystet funnet under en rutinemessig undersøkelse - legen vil avsløre en smertefri indurasjon som kvinnen kanskje ikke mistenker. Symptomer oppstår vanligvis med en betydelig økning i størrelse og volum av neoplasma. Du må straks kontakte legen hvis du har følgende symptomer:

 • påvisning av myk elastisk og mobil knute i brystet;
 • bryst asymmetri (den ene er større enn den andre);
 • form forandring på grunn av en svulst;
 • smerte med trykk på stoffet.

Fravær av symptomer betyr ikke at risikoen for en ondartet svulst er minimal. Inntil en biopsi utføres, er det umulig å garantere at nodalopplæringen er trygg, derfor er det nødvendig å følge alle anbefalinger fra mammologisten.

Patologi diagnose

Den vanligste gjenkjenningen av en wen i brystet skjer i følgende situasjoner:

 • kvinnen selv under den månedlige selvkontrollen;
 • en lege ved en planlagt undersøkelse;
 • under en ultralyd eller mammografi.

I unge kvinner under 35 år er det optimal å lage en ultralydsskanning. Lipoma har et typisk ultralydbilde:

 • hypoechoic node;
 • klar kontur;
 • glatte grenser;
 • elastisitet (tilbake til forrige volum etter kompresjon).

Eldre kvinner trenger en røntgenundersøkelse. På et mammogram ser en lipoma ut som en homogen og jevn oppdateringsopplysning (standard røntgenskilt av en wen). Tilstedeværelsen av volumetrisk utdanning er en anledning til en aspirasjonsbiopsi. Hvis fettcellene oppdages ved cytologisk undersøkelse, vil legen diagnostisere en godartet brystkreft (ICD-10 kode D24).

Hallo Under graviditeten ble det funnet et lipom i høyre bryst. Hva å gjøre Anna, 33 år gammel.

Hei, Anna. Graviditet er en lykkelig tid i en kvinnes liv. Det er ikke nødvendig å fjerne fettstaven i brystet under svangerskapet: i mangel av mistanke om kreft er det ingen indikasjon på kirurgisk inngrep. Det er nødvendig å bli observert hos legen ved hjelp av ultralydskontroll. Etter levering og slutten av amming, kan spørsmålet om kirurgi løses.

Bryst lipom - behandling taktikk

Rensligheten av sykdommen tillater ikke å frykte for livet, men krever komplisert terapi. Valg av behandlingsmetode avhenger av følgende faktorer:

 • pasientens alder;
 • hormonell bakgrunn;
 • tumorstørrelse;
 • antall noder;
 • tilstedeværelsen av symptomer;
 • risiko for ondartet gjenfødelse.

For en liten lipom i små størrelser, er det nødvendig med konstant overvåking (legen vil gi anbefalinger om hyppigheten av besøk). Indikasjonene for kirurgisk fjerning av en godartet svulst er:

 • stor størrelse (fra 4 cm og mer);
 • en rask økning i neoplasma på kort tid;
 • Tilstedeværelse av smerte;
 • kosmetisk defekt (asymmetri, brudd på brystet);
 • høy risiko for onkologi.

Volumet av operasjonen er alltid organbeskyttelse - kirurgen vil bare fjerne svulsten ved hjelp av følgende kirurgiske alternativer:

 • enukleasjon av stedet;
 • sektoriell reseksjon.

Alternative ikke-invasive prosedyrer for brystfjerning i brystkjertelen (laserterapi, radiobølgeoperasjon) kan brukes med små størrelser og subkutan lokalisering.

Hallo Jeg har en 4 cm wen i brystet. Skal jeg fjerne eller kan jeg gjøre uten kirurgi? Maria, 44 år gammel.

Hei Maria. Lipoma er en godartet neoplasma, men under visse forhold er det bedre å godta en operasjon. En indikasjon er rask tumorvekst. Hvis wen har økt til 4 cm på kort tid, må den fjernes. Ingen lege og ingen studie kan gi en 100% garanti for ondartet degenerasjon av enhver type neoplasma.

Postoperativ behandling - doktors anbefalinger

Et viktig stadium i behandlingen av lipom er en histologisk konklusjon. Den fjernede svulsten sendes til laboratoriet, hvor histologen nøyaktig bestemmer cellens og vævsstrukturen til svulsten. I den postoperative perioden bør følgende medisinske anbefalinger følges nøye:

 • lokal behandling av et kirurgisk sår (antiseptisk behandling, daglig dressing);
 • korreksjon av endokrine lidelser under oppsyn av en endokrinolog
 • vekttap i nærvær av fedme;
 • økning av immunforsvar (tar vitaminer, mikroelementer og planteimmunmodulatorer).

Innenfor det neste året etter operasjonen må du besøke legen minst 1 gang per kvartal. I mangel av komplikasjoner og tilbakevending av sykdommen reduseres besøkernes hyppighet til en enkelt årlig undersøkelse.

Behandling av folkemidlene - er det noe fornuftig

Det er umulig å fjerne eller forhindre lokal opphopning av fettceller i brystvevets vev ved hjelp av tradisjonell medisin, derfor er det ikke nødvendig å bruke tid på urtepreparater av lokal eller generell tiltak. Det beste behandlingsalternativet vil bli tilbudt av en mammolog. Prognosen for livet med lipoma er alltid gunstig.

Hallo Er det mulig å oppdage bryst lipom på ultralyd eller er det bedre å ha et mammogram? Catherine, 41 år.

Hei, Catherine. Ofte oppdages en knute i brystet når det undersøkes av en lege eller under en forebyggende undersøkelse (ultralyd, mammografi). Enhver undersøkelsesmetode bidrar til å oppdage en volumetrisk neoplasma, men bare ved hjelp av en biopsi kan vi utelukke onkologi og avsløre et lipom (forekomsten av fettceller under cytologisk undersøkelse). Optimalt bør alle kvinner etter 35 år utføre en mammografisk undersøkelse minst en gang i året.

Fjerning og ukonvensjonell behandling av brystlipom

Lipoma av brystet - en godartet formasjon bestående av fettceller innesluttet i en kapsel. Sykdommer "Lipomatosis" er utsatt for kvinner fra 28 til 50 år. Det er tilfeller der en godartet svulst av denne typen oppdages hos menn. Den befinner seg ikke i brystkjertlene, men i området av det subkutane fettet. Lipomaens særegenhet er at den vokser sakte. Den gjennomsnittlige størrelsen på neoplasma er 2,5 cm, maksimum er 15 cm. De fleste kvinner er diagnostisert med en svulst som ikke overstiger 3 cm i diameter.

Egenskaper og typer lipomer

Svulsten, som ligger i brystkjertelen, er ikke forbundet med huden. Den er mobil og er som regel berørt av palpasjon. Til tross for disse funksjonene kan pasienten ikke selvstendig diagnostisere sykdommen. For å etablere et brystlipom, er det nødvendig å konsultere en mammolog.

Det finnes flere typer godartede svulster.

 1. Miksolipoma. Svulsten består av fettvev og fragmenter av slim som lipoma produserer.
 2. Fibrolipoma. En godartet tumor inkluderer bindevev og fettvev.
 3. Angiolipoma. Denne typen svulst består av fettceller og små blodkar.
 4. Miolipoma. Utdanning inkluderer en liten mengde fettceller (dominert av fibre).
 5. Lipofibroma. I dette tilfellet består svulsten av fettceller, men inneslutninger av bindevev er tilstede.

Avhengig av lokasjonen kan lipoma være:

 • overflate;
 • intramuskulært;
 • subkutan.

Formasjoner er forskjellige i form. Noen har klare konturer, andre er uklare. Tumorer som er innkapslet i en kapsel, er preget av nærvær av en fibrøs membran.

årsaker

Spesialister kan ikke identifisere de eksakte årsakene, men risikofaktorer er kjent. Blant dem er:

 • endokrine system sykdommer, inkludert diabetes mellitus;
 • brudd på metabolske prosesser;
 • arvelig tendens til godartede svulster;
 • hormonell svikt;
 • Vanlige stressbelastninger;
 • overflødig vekt;
 • inaktiv, det vil si en stillesittende livsstil (kvinner med stillesittende arbeid, lymfatisk utstrømning) er utsatt for lipomatose;
 • dårlig ernæring (misbruk av mat av animalsk opprinnelse);
 • brystskader.
 • røyking, overeating og alkoholmisbruk.

Lipoma dannes når svettekjertlene er tilstoppet. Som et resultat dannes et hulrom fylt med fettvev. De fleste leger tror at svulsten er forbundet med hormonforstyrrelser. Den påståtte årsaken til lipomatose er metabolsk syndrom. Det er kjent å forekomme i overgangsalderen. Metabolisk syndrom er preget av erstatning av glandulært vev. I stedet ser det fibrøst ut. Patologisk prosess forutsettes for lipomatose.

symptomatologi

Svulsten er palpabel gjennom huden. Hvis det vokser raskt, blir det merkbart selv uten palpasjon. Lipoma har en tett tekstur. Det gir ikke smerte, men får seg til å føle seg. En kvinne føler seg lett ubehag når han bruker stramme undertøy. Lipoma er henholdsvis mobil, i kontakt med hud og brystkjertler. Utdannelsens særegenhet er at den ikke er knyttet til nærliggende vevstrukturer.

Noen pasienter diagnostiseres med lobular formasjon. Den har ingen glatte grenser og stikker ut over hudoverflaten. Det skjer at lipoma ligger i de dypere lagene av vev. I dette tilfellet er det umulig å sonde. En dyp svulst er farlig da den trenger inn i muskulær fascia. Neoplasma kan vokse mellom muskelfibrene og forårsake enorm ubehag. I de fleste pasienter oppdages en enkelt lipom. Hvis den inneholder mange fibrøse celler, har den en mer tett struktur.

Diagnose av bryst seler

Hvis du finner en utdanning i brystet, bør du konsultere en lege. Diagnose innebærer:

 • palpasjon;
 • ultralyd;
 • mammografi;
 • en biopsi.

For å gjøre en pålitelig diagnose er det nødvendig å tilgi en differensialstudie. Det bidrar til å skille lipoma fra andre plager, ledsaget av dannelse av en svulst. Legen kan foreskrive et mammogram og biopsi med ytterligere histologisk undersøkelse. Differensiell diagnose gjør det mulig å skille lipoma fra kreft og utdanning under navnet "Liposarcoma". En aspirasjonsbiopsi er nødvendig for å bekrefte diagnosen. Prosedyren innebærer en histologisk undersøkelse med en biopat. Aspirationsbiopsi - svært nøyaktig invasiv manipulasjon.

En punkteringsbiopsi kan angis for å bekrefte sykdommen. Legen tar cellulært vevsmateriale og sender det til cytologisk analyse. Prosedyren er foreskrevet hvis mammografi og ultralyd viste en stor tumor, men doktoren tviler på diagnosen. Punkturbiopsi er en forsiktig undersøkelsesmetode. Det innebærer å ta celler for detaljert analyse. Behandlingen er sammenlignet med en intramuskulær injeksjon. Legen legger inn en liten nål i brystkirtlen. Fragmenter av vev og væske faller inn i dette instrumentet, og deretter fjernes nålen.

Fin nål aspirasjon biopsi er en annen metode for undersøkelse. Det lar deg bestemme om cellene er godartede eller ondartede. Prosedyren utføres for å identifisere typen av svulsten. Det utføres på poliklinisk basis. Før en biopsi skal pasienten ikke ta acetylsalisylsyre og antikoagulant medisiner. Hvis du er allergisk mot visse legemidler, bør du varsle legen din.

Terapeutiske aktiviteter

Pasienter er interessert i hvordan å behandle brystlipom. Godartet utdanning løser ikke. Konservativ behandling er effektiv i de tidlige stadier av lipomatose, når utdanningen nettopp har begynt å dukke opp. En svulst som oppstår når lipomatose ikke blir ondartet. Imidlertid må pasienten være under oppsyn av en lege. Når du bekrefter diagnosen, kreves det en ultralydsskanning hver 3. måned. Det anbefales å utføre mammografi i intervaller på 1 hver 12 måneder.

Bloddonasjon kreves for CA-15-13 tumor markør. Denne analysen bidrar til å eliminere onkologi. Hvis en godartet tumor vokser raskt og legger press på vev, anbefaler legen kirurgi. Utdanning kan skade nerverøttene, og dermed forårsake smerte. Noen kvinner er diagnostisert med et stort lipom. En slik svulst er en kosmetisk defekt. Det bryter ikke bare estetikken, men deformerer også brystene.

Kirurgiske behandlinger

For behandling av store lipomer er en sektoriell reseksjon foreskrevet. Prosedyren innebærer invasiv intervensjon. Hvis svulsten vokser raskt, tviler spesialisten på at det er godartet og sterkt anbefaler kirurgi. Seksjonell reseksjon innebærer fjerning av brystlipom ved eksisjon av svulsten og bevaring av kapselens integritet. Sistnevnte må fjernes helt, ellers vil lipomatose gi tilbakefall.

En mammologist kan foreskrive tumor-enukleasjon. Under invasiv prosedyre utføres husking. En alternativ variant av enukleasjon er en punkteringsbiopsi, hvor legen fjerner svulsten ved hjelp av en tynn nål. Verktøyet blir introdusert i utdanningshulen. Punkturbiopsi gir et godt resultat, i tillegg er det ingen arr på brystet. Imidlertid tillater manipulasjonen ikke å fjerne kapselen, som omslutter fettvævet. Av denne grunn er et tilbakefall mulig.

Mer om sektoriell reseksjon

Under prosedyren fjerner legen deler av brystvevet. Seksjonell reseksjon er foreskrevet hvis lipoma gir ubehag eller en spesialist foreslår en ondartet svulst. Legen anbefaler prosedyren for andre sykdommer forbundet med brystkjertlene:

I tilfelle en ondartet svulst foreskrives en organbevarende invasiv prosedyre (dette kan være en sektoriell reseksjon). Før du utfører operasjonen, er det nødvendig å utføre anestesi. For å gjøre dette, bruk novokain eller et annet bedøvelsesmiddel. Smerte medisiner bør ikke forårsake allergi. Hvis prosedyren er en del av organsparende kirurgi, anbefaler kirurgen generell anestesi.

For å utføre kirurgisk manipulasjon er det nødvendig å skissere snittlinjene. Legen bruker en pinne dyppet i Zelenka. Brystvev er skjæret og andre nødvendige snitt blir gjort. Nettstedet der det er en svulst, kalles en sektor. Det er fjernet helt. I fremtiden stoppe blødning og suturerte sår.

I brystkjertlene bør ikke dannes. Om nødvendig sømmes sømmen på overflaten av det subkutane fettet. Den fjerntliggende sektoren av kjertelen er sendt for histologisk undersøkelse. Prosedyren er haster og varer i 20 minutter. Hvis maligne celler har blitt identifisert, utvider legen omfanget av kirurgisk manipulasjon.

Prosedyren kan gi komplikasjoner. I sjeldne tilfeller oppstår sårinfeksjon. Hvis blødningen ble stoppet unormalt, dannes et hematom. En sjelden komplikasjon er en blødningsforstyrrelse. Stingene fjernes på den åttende dagen etter prosedyren. Kirurgisk inngrep - stress for kroppen, i denne forbindelse ordinerer legen beroligende midler. Hvis pasienten føler smerte etter prosedyren, bør du rapportere det.

Laser lipom fjerning

Laserfjerning av lipom gir gode resultater hvis svulsten ikke overstiger 0,5 cm. Kirurgisk prosedyre utføres under lokalbedøvelse. Legen fjerner formasjonen sammen med kapselen, dette eliminerer muligheten for tilbakefall. Laseren har en bakteriedrepende effekt, sannsynligheten for infeksjon er fraværende. Sår heler raskt, huden gjenoppretter om 10-15 dager.

Laserstrålen påvirker ikke prosessen med blodpropp. Imidlertid har denne behandlingsmetode ulemper. Legen kan ikke ta et stykke vev og utføre histologisk undersøkelse. I noen tilfeller foreskrevet fettsuging, som involverer kapsjonens utskjæring. Det er effektivt hvis det godartede lipom vokser. Laserbehandling har fordeler over radiobølger: etter denne inngrep er det ingen arr. Den største fordelen er "blodløs". Laseren lar deg forsiktig suturere og utføre tidlig koagulasjon av blodkar.

Populære rusmidler

Vi gjentar at de er effektive i begynnelsen av dannelsen av et lipom. Salve brukes til å redusere størrelsen på svulster. De mest populære stoffene.

 1. Vitaon. Basen på salven er urteekstrakter. De påvirker forsiktig huden uten å forårsake brennende og betennelse. Vitaon er tilgjengelig som en balsam. Verktøyet har få kontraindikasjoner. Hvis overfølsomhet overfor bestanddelene blir observert, er det verdt å nekte søknad. Vitaon påføres med et tynt lag og festes med bandasje. For å unngå bleieutslett, bør det endres 1 gang om 3 dager. Legemidlet har antiinflammatoriske effekter, og er også et godt antiseptisk middel. Et mulig sidesymptom er allergi.
 2. Vishnevsky salve. Antiseptisk består av tjære, xeroform og ricinusolje. Vishnevsky salve er foreskrevet for kokter og gynekologiske sykdommer, ledsaget av betennelse. Midler pålegges på brystet, festet med bandasje, inkuberes i 2 til 3 timer, deretter vasket av. For å redusere lipoma er det nødvendig å utføre prosedyren 2 ganger på 7 dager. Til tross for effektiviteten kan stoffet ha kontraindikasjoner. Hvis en pasient har overfølsomhet overfor komponentene, er det verdt å nekte å bruke den.
 3. Ichthyol salve. Legemidlet har en antiseptisk effekt. Det er foreskrevet for patologier som involverer en smittsom prosess. Iktyolsalve kan brukes til å behandle gynekologisk patologi. Verktøyet bidrar til å eliminere kløe. Det gjenoppretter huden etter sår og forbedrer turgor. Ichthyol salve akselererer regenerering av dermis, og forbedrer også stoffskiftet i cellene. Effekten vises 2-3 timer etter påføring. Legemidlet kan gi bivirkning i form av allergier. Det anbefales ikke å bruke det under graviditet.

Ikke-tradisjonelle behandlinger

Det er verdt å merke seg at disse medisinene ikke er anerkjent av offisiell medisin. Før du bruker dem, må du forsikre deg om at det ikke er kontraindikasjoner, inkludert en allergisk reaksjon. Alternativ terapi erstatter ikke tradisjonelle - det er viktig å huske dette. Legen må etablere diagnosen og foreskrive profesjonell behandling.

I folkemedisin bruker disse midlene eller produktene.

 1. Lard med hvitløk. For fremstilling av medisiner ta 50 - 100 g fett og knuses i kjøttkvern. Det legger også hodet på knust hvitløk. Blandingen påføres på brystet tre ganger om dagen.
 2. Den helbredende plante Kalanchoe. Skyll og hakk det grundig, og søk deretter på det berørte området. For at de aktive ingrediensene skal trenge dypt inn i den subkutane strukturen, bør den festes med en gazebånd. Komprimer til venstre til morgen.
 3. Vi er gylne. En fersk plante er påført det området der det er et lipom. For maksimal effekt, dekke brystet med polyetylen, legg et klutbånd på toppen og fikse det. Komprimer sett 1 - 2 ganger om dagen. Behandlingsforløpet varer i 15 dager.
 4. Bakt løk. Det knuses i kjøttkvern og tilsett 50 g revet såpe. Fans av alternativ medisin anbefaler å komprimere 2 ganger om dagen. De hevder at lipoma begynner å oppløse seg.
 5. Kanel. Spice er lagt til mat. Det renser blodet og normaliserer funksjonen av fettstrukturer.
 6. Verktøyet på basis av svart currant. For å forberede det, må du ta 40 g tørket (eller friskt) krus og kombinere med 50 g villrose. Blandingen helles 350 ml kokende vann. Etter 30 minutter blir den klar. Legemidlet filtreres og helles 200 ml øl (det er ønskelig å bruke lys). Legemidlet tas en gang om dagen på magert mage.
 7. Brett med tilsetning av furu nåler. 50 gram friske nåler helles 300 ml kokende vann. Produktet kokes i et vannbad i 15 minutter og avkjøles. Det anbefales å bruke en gang om dagen.

Forebyggende tiltak

For å unngå en svulst må du lede en sunn livsstil. Det anbefales å spille sport, siden fravær av fysisk aktivitet er en predisponerende faktor for sykdommer. Hypodynamien fører til overvekt, henholdsvis, pasienten har helseproblemer. Det er nødvendig å være oppmerksom på endringer i brystkjertlene.

Hvis en nær utdanning har avslørt en godartet utdanning, er det nødvendig å besøke legen oftere og gjennomgå en omfattende diagnose. Til tross for at utdanningen er god, kan pasienten ikke skille den fra kreft. Prognosen for lipom er gunstig. Kirurgisk behandling er ikke alltid foreskrevet. Imidlertid, hvis invasiv manipulasjon ble utført riktig og legen fullstendig fjernet kapselen, er det ikke sannsynlig at det kommer tilbakefall.

Flere Artikler Om Typer Acne