Lipoma, eller Wen, er et ganske vanlig problem. Og mange pasienter lurer på om man skal fjerne en slik svulst.

Hva er en wen?

Wen er iboende godartet svulst. Slik utdanning kan variere i størrelse og plassering. Lipomas er oftest ganske små - om en ert, men over tid kan de vokse. Noen ganger ser Wen helt ut - ikke mer enn et kamphodet.

Slike svulster kan forekomme i forskjellige deler av kroppen der fettvev er tilstede. Tross alt er de basert på overgrodde fettceller. Lipomas er oftest lokalisert på ryggen (spesielt i sin øvre del), så vel som i skulderbeltet eller på skulder- eller lårets ytre side.

Spesifikke symptomer på lipom:

 • Langsom vekst.
 • Myk konsistens.
 • Mobility.
 • Smertefri.

Legene hevder at lipomas oftest ikke bærer noen spesiell trussel mot helse. Slike svulster er ikke utsatt for malignitet, med andre ord er sannsynligheten for at de blir omdannet til kreft ekstremt liten. Men likevel er det tilfeller der slike neoplasmer ble den viktigste årsaken til kreft sykdommer.

Vanligvis gir lim ikke ubehag og krever ingen målrettet behandling. Det er viktig å ikke prøve å fjerne dem selv eller å takle slike tumorer ved hjelp av lokale effekter (kremer, salver, kremer, etc.).

I enkelte tilfeller kan leger anbefale å fjerne lipomer. Kirurgisk fjerning er den eneste mulige metoden for å kvitte seg med slike svulster.

vitnesbyrd

Leger skiller flere situasjoner når det er bedre å fjerne lipoma:

 • Aktiv vekst av en neoplasma, når diameteren øker med en centimeter eller mer på seks måneder.
 • Når klemme lipomas nerver eller andre organer og vev.
 • Hvis svulsten er på et ganske ubehagelig sted og stadig er skadet, for eksempel av klær.
 • Hvis wen ser unaesthetic ut og er iboende en kosmetisk defekt.
 • Hvis nærmeste slektning til pasienten hadde kreft.

Det bør bemerkes at bare en kvalifisert lege kan skille en wen fra andre typer tumorer (for eksempel atherom eller hygrom) og finne ut om du skal fjerne lipoma.

Typer av operasjoner

For å eliminere lipoma må pasienten konsultere en erfaren hudlege på en spesialisert klinikk. Legen vil hjelpe med å avgjøre om du vil fjerne den oppdagede Wen og velge den optimale metoden for å kvitte seg med slike enheter:

 • Klassisk kirurgi med skalpell.
 • Endoskopisk ødeleggelse.
 • Punktering aspirasjon (liposaspirasjon).
 • Laser eksponering.
 • Electrocoagulation.
 • Radiobølgeeksplisjon.

Hver metode for å eliminere en svulst har sine fordeler og ulemper. Mest små lipomer fjernes under lokalbedøvelse, metoden for generell anestesi brukes kun med en betydelig mengde formasjoner.

Klassisk operasjon

Når du utfører denne typen inngrep, fjernes wen på kroppen ved hjelp av en skalpell. Kirurgen gjør et snitt direkte over lipomaen og utfører sin sløring sammen med den omgivende kapsel. Etter operasjonen setter doktoren på de postoperative sårmasker, oftest til dette formål, brukes spesielle selvabsorberbare suturer. Det bør være en antiseptisk dressing på toppen.

Ved eliminering av spesielt store neoplasmer kan det være nødvendig å plassere avløp. De blir eliminert etter flere dager.

Uansett hvilken metode for anestesi valgt, er operasjonen smertefri. Men selvfølgelig, under lokalbedøvelse, kan pasienten oppleve noe ubehag. Etter at smertestillende midler stopper effekten, kan det postoperative såret skade seg litt, men ubehaget blir lett fjernet ved hjelp av medisiner.

Selvfølgelig, etter at den klassiske operasjonen på huden er fortsatt et arr. Dens størrelse avhenger av størrelsen på svulsten.

Endoskopisk fjerning

Ved endoskopisk ødeleggelse blir lipoma ødelagt ved hjelp av spesielle endoskopiske instrumenter. De injiseres under huden gjennom en liten punktering, så det er praktisk talt ingen spor på pasientens kropp. Denne metoden for drift wen anses som ganske effektiv, det utføres også under lokalbedøvelse.

Under fjerning av svulsten, gjør ikke pasienten vondt i det hele tatt, han kan bare oppleve litt ubehag fra kirurgens handlinger. Etter operasjonen er det mulig å få en liten ømhet. Gjenoppretting finner sted på kort tid.

Punktering aspirasjon

Denne metoden for lipomfjerning er ikke veldig populær nå, da det ofte fører til tilbakefall. For holdingen setter en tykk nål innsiden av en wen og innholdet i svulsten suges gjennom den. Den høye risikoen for re-forekomst av en svulst skyldes det faktum at ikke alle vev av lipoma kan fjernes under aspirasjon, i tillegg til denne manipulasjonen, fjerner leger ikke formasjonskapselen, den forblir intakt. Imidlertid er denne metoden for fjerning av wen enkel og rimelig.

Spørsmål om du kan ty til det i en bestemt situasjon, det er bedre å spørre legen din.

Laserfjerning

Mange leger tror at laserfjerningsteknikken er den mest optimale i behandlingen av lipomer. Denne metoden for å kvitte seg med svulster gjør at du effektivt kan fjerne formasjonen uten blod og smerte.

Laserfjerning utføres under lokalbedøvelse. Laserstrålen skjærer gjennom huden og fjerner hele wen med kapselen. Hvis svulsten var liten, sitter en lapp på såret etter operasjonen. Men større postoperative sår krever suturering og sterile dressinger.

Etter laserfjerning av pasientens lipom kan ubehag og smerte forstyrres, som går etter noen dager og effektivt lindres av smertestillende midler. Huden gjenoppretter raskt nok, med sannsynligheten for at postoperative komplikasjoner og tilbakefall blir redusert til et minimum.

elektrokauterisering

Leger vurderer elektrokoagulering av lipomer som en av varianter av klassisk kirurgisk inngrep. Imidlertid, med denne metoden for å kvitte seg med svulsten, brukes en spesiell elektrocautery. Takket være bruken er det mulig å kutte en wen med minimalt blodtap, i tillegg kan en mer pålitelig fjerning av kapsel oppnås, og dermed redusere sannsynligheten for tilbakefall.

Elektrokoagulasjon utføres under lokalbedøvelse i en ganske kort periode - omtrent en halv time. Etter operasjon, et lite arr kan forbli på huden, avhenger størrelsen av tumorens diameter.

Radiobølge stråling

Denne metoden for å bli kvitt Wen kan bare brukes til å fjerne små svulster. Operasjonen utføres ved hjelp av en radiobølge skalpell, den effektivt kutter vevet og utfører sin samtidige cauterization. På grunn av dette er blodtap minimert. Det antas at fjernbølgenfjerning har alle de samme fordelene som laseroperasjonen.

Mulige kontraindikasjoner

I noen tilfeller kan leger anbefale at pasienten ikke fjerner wen på kroppen:

 • Under graviditet eller amming.
 • Under menstruasjon.
 • I nærvær av betennelse, hudproblemer, herpes i intervensjonsområdet.
 • Hvis pasienten har diabetes, immundefekt eller sykdom i akutt stadium.

Alle spørsmål om å fjerne Wen, det er bedre å spørre en kvalifisert spesialist. Uansett hvilken metode kirurgi som er valgt, anbefaler leger en histologi av den fjernede svulsten for å sikre at det ikke finnes ondartede celler i den.

Lipoma: hvorfor arter vises når farlig, hvordan å behandle

Lipoma er en av de mest gunstige neoplasmer, hvor kilden er fettvev. Lipoma er vanligvis plassert i det subkutane fettvevet i ryggen, nakke og ekstremiteter, men dannelsen er mulig i indre organer, hjernemembraner, hjertehulrom, retroperitonealrom. Slike lokalisering kan være ganske farlig på grunn av risikoen for komprimering av nærliggende organer og vev. Lipomas plassert inne i kroppen er mer utsatt for malignitet.

Lipoma er utbredt og ganske utbredt, like vanlig blant menn og kvinner. Utdanning vises oftere etter 30 år, og eldre er spesielt utsatt for den, i hvilken svulsten kan være flere.

Utvendig er lipoma en smertefri nodal neoplasma, godt forskjøvet på palpasjon, ikke forbundet med de omkringliggende vevene og ikke sprer dem. Lipoma er vanligvis myk, men med en økning i innholdet i bindevev blir det mer tett (fibrolipoma). Som regel leveres svulsten rikelig med blod, og et stort antall nyopprettede fartøy gjør det mulig å skille ut sin variasjon - angiolipom. Dimensjoner overstiger sjelden 3-5 cm, men asymptomatisk vekst kan føre til dannelse av en knute på opptil 10 cm eller mer. Som regel er det en kosmetisk defekt i smertefrie lipomer som får pasienten til å gå til en spesialist for hjelp.

Svulsten vokser i form av en knute, har en lobed struktur og en veldefinert kapsel, som er spesielt tydelig på subkutan sted. Noen ganger fjerner lipoma det omkringliggende vevet eller vokser mellom karene eller nerver, da er det symptomer på blodstrømssykdommer eller ømhet. Den såkalte infiltrerende lipoma vokser i tykkelsen av musklene, danner ikke en klar grense, og ligner veldig mye på en malign neoplasi som vokser inn i det omkringliggende vevet. Langsom vekst og absolutt god kvalitet på en neoplasma tillater i mange tilfeller å være begrenset til observasjon, og små lipomer kan fjernes minimalt invasivt, uten kutt og søm.

Ofte er lipomer identifisert med Wen, som egentlig ikke er tumorer. Zhirovik (atherom) dannes i strid med utstrømningen av innholdet i talgkjertlene, som strekker seg og fylles med en fett hemmelighet. Når atomer øker i størrelse, dannes en tett fibrøs kapsel i den, og utad kan denne prosessen godt ligne en svulst. I lumen i den cystiske dilaterte sebaceous kjertelen finnes det ingen spredende fettceller, og utdanningen vokser utelukkende på grunn av akkumulering av talg. I noen kilder brukes uttrykket "wen" i forhold til svulster.

Lipoma er vanligvis singel, flere vekst er mer karakteristisk for kvinner, spesielt hvis det er en sammenhengende patologi (diabetes og andre endokrine sykdommer). De fleste svulster ligger subkutant, men andre vekstmuligheter er mulige. For eksempel dekker den såkalte ringformede lipoma, som ligger på nakken, den i form av en ring, og med vekst kan det føre til respiratorisk svikt, kvelning, svellingsvansker.

Å være asymptomatisk, kan lipoma forårsake en betydelig kosmetisk defekt, spesielt når den plasseres på ansiktet, hodet og halsen, slik at slike lokaliseringer selv kan kreve hjelp av en kirurg, selv om svulsten er relativt liten og ikke utgjør noen trussel mot pasientens liv.

histologisk bilde dvale

I kroppen av voksne kan du noen ganger finne brunt fett, deponert i form av øyer på baksiden, nakke, i binyrene. Slike brune fett er alltid tilstede i fosteret, men i noen tilfeller kan det forbli i voksen alder som en spesiell type fettvev. En svulst som består av brunt fett kalles dvalemodus. Det er ingen signifikante forskjeller i løpet av hibernoma, det oppdages oftest hos barn og oppstår ikke igjen.

Spesielle typer lipom er myelolipom, når det i tillegg til fettvev finnes blod øyer som ikke forstyrrer benmargsfunksjonen. Oftere vokser mieolipoma inne i kroppen (retroperitoneal, i bekkenhulen).

Noen forfattere refererer vanligvis ikke til den nakkeformede lipomaen til selve svulsten, men det er vanligvis diagnostisert hos personer som lider av alkoholisme med alvorlig nedsatt leverfunksjon.

Subkutan angiolipom forekommer blant unge mennesker, oftest menn, og representerer mange subkutane smertefulle noder i den fremre bukvegg eller underarmen. Kondrolipom og osteolipom er preget av deres øyer brusk og benvev.

Med langvarig eksistens kan det forekomme svulstdystrofiske forandringer - slim, avsetning av kalsiumsalter, som ikke påvirker kurs eller prognose.

Årsaker til lipomer

Det er ingen konsensus om årsakene til lipom, men det antas at noen faktorer har betydning:

 • arvelighet;
 • Endringer i fettmetabolismen;
 • traumer;
 • Samtidig patologi - diabetes mellitus, dysfunksjon av skjoldbrusk og bukspyttkjertel, leversykdom, alkoholisme, etc.;
 • Eldre alder og redusert naturlig immunitet.

Arvelig disposisjon til fettsvulstumorer kan spores med lipomatose, når flere noder dannes over hele kroppen i familiemedlemmer. Mest sannsynlig vil årsaken til dette fenomenet være en genetisk defekt som overføres fra foreldre til avkom, uavhengig av kjønn.

Lipid metabolisme lidelser med en viss grad av sannsynlighet kan også bidra til veksten av lipomer. Dette betyr imidlertid ikke at svulsten nødvendigvis vil forekomme hos overvektige personer som lider av overflødig fettvev. I tynne individer er lipoma også funnet ganske ofte og kan nå betydelige størrelser.

I menneskekroppen er det mekanismer som regulerer avsetning av subkutant fett i en bestemt mengde i forskjellige deler av den. Under stress er uønskede eksterne faktorer, funksjonsfeil i slik regulering mulig, så skjer en økning i dannelsen av fettvev og tumorvekst lokalt.

Skader på regenereringsstadiet kan være ledsaget av økt celleproliferasjon, som sannsynligvis vil være årsaken til utseendet av et lipom på stedet for skade på det subkutane fettet.

Tegn og symptomer på fettvevstomor

I begynnelsen er svulsten ikke farlig for pasienten og forårsaker ingen bekymring, hudendringer er ikke karakteristiske, og pasienten anser det ofte ikke for nødvendig å konsultere en lege. Når lipoma er lokalisert på baksiden eller nakken, bør det tas hensyn når du utfører massasjen, da en slik effekt fører til økning i blodstrømmen og kan bidra til veksten av neoplasma.

Enkle lipomer har utseende på knuter med myk eller tett tekstur, smertefri, lett fordrevet av palpasjon. Ofte finnes de på baksiden, i nakken, bryst, lår eller underarm. Hvis lipoma befinner seg subkutant, er det lett å oppdage selv ved undersøkelse - svulsten vises i form av en avrundet formasjon, hvor huden over som ikke endres. På plasseringen av lipomas langs nervefibrene, oppstår kompresjonen av sistnevnte med store svulster noder, smerte. I tillegg er noen arvelige former for lipomatose ledsaget av flere smertefulle knuter i ulike deler av kroppen.

Lipomas plassert i kroppen kan ikke undersøkes eller palperes, men tegn på kompresjon av indre organer, fartøy eller nerver viser vanligvis tilstedeværelsen av en svulst, som lett kan oppdages ved hjelp av moderne forskningsmetoder.

I nærvær av en utprøvd kosmetisk defekt er symptomer på en psyko-emosjonell tilstand lidelse mulig, fordi slike tumorer er synlige for andre og ødelegger utseendet, hvilke kvinner er spesielt bekymret for.

Selv et lite lipom i ansiktet kan forårsake alvorlig psykologisk ubehag som krever fjerning av en neoplasma, som med en annen plassering enkelt kan overvåkes.

Et karakteristisk trekk ved tumorens karakter av knutepunktene på kroppen er fraværet av deres reduksjon mens vekten av pasienten reduseres. Videre kan svulsten øke på grunn av akkumulering av cellemasse og på grunn av endring i forholdet mellom tumorstørrelsen og pasientens kroppsstørrelse.

Lipomas plassert på armen (underarm, hånd) eller lår er mer sannsynlig å forårsake smerte ettersom størrelsen øker på grunn av nærhet av karene, nerver og sener. Ved kompresjon av fartøyer oppstår smerte, forverret av fysisk anstrengelse på lemmen. Hvis et lipom oppsto i en av underarmen, er utseendet sitt sannsynlig fra den andre siden.

Tumorer som ligger i parenkymatiske organer, kan ikke ses med øyet, men smerte og nedsatt funksjon av orgelet som de oppsto i, kan være et karakteristisk symptom på deres tilstedeværelse. Den mest karakteristiske skaden på leveren, nyrene og noen ganger - eggstokkene, milten, magen eller tarmene.

lipom på hodet

Lipomas på hodet er vanligvis diagnostisert hos kvinner, noe som trolig skyldes hyppigere overkjøling av vev mens du forsømmer varmt hodeplagg. Slike svulster når ikke store størrelser, siden de er synlige for det blotte øye allerede i de tidlige utviklingsstadiene, og pasientene vil sikkert gå til legen for å rette opp den eksterne feilen. Kinnene, pannen, grensen til hårvekst og hodebunnen, haken er favorittstedene for lokalisering av svulsten.

Lipoma i hjernen - et sjeldent fenomen, men hvis det så ut, vil symptomene være ganske alvorlige: hallusinasjoner, hodepine, forstyrrelser i motorisk funksjon, syn, forstyrrelser av væskodynamikk. Lipoma i hjernen ventrikler i nyfødte babyer kan føre til hydrocephalus og alvorlige utviklingsforsinkelser. I tillegg til kompresjon av visse deler av hjernen, forårsaker svulsten en økning i intrakranielt trykk, som manifesteres av skarp angst hos barn, intens hodepine, oppkast.

Lipoma på forsiden av nakken kan forårsake forandringer i stemmen, nedsatt passasje av mat gjennom spiserøret, smertefull hikke. Hvis den klemmer jugulære vener, blir utstrømningen av venøst ​​blod fra hjernen forstyrret, og pasienter klager over hodepine, svimmelhet og nedsatt mental aktivitet. Når svulsten ligger på baksiden av nakken, er disse symptomene fraværende, men komprimering av ryggraden og smertesyndromet er mulig.

Lipoma av brystet utvikler seg vanligvis fra fettvevet i dette området. De eksterne tegnene og klinikken adskiller seg ikke fra andre svulststeder - noden er smertefri, den er lett fordrevet, huden over den endres ikke. Med en betydelig mengde fettvev rundt brystet, kan det ikke oppdages en tumor umiddelbart, men så snart en kvinne føler seg en myk, bevegelig knute, bør hun umiddelbart kontakte en brystkompetent.

Av spesiell fare er lipomer i hjertehulene, noe som fremkaller utviklingen av arytmier og hjertesvikt på grunn av nedsatt kontraktil funksjon av myokardiet. Opptar et betydelig volum av atriumet eller ventrikkelen, forstyrrer svulsten bevegelsen av blod og kan føre til lungeødem, akutt venøs overbelastning i lungesirkulasjonen og til og med hjertestans. Lagre pasientens liv i slike tilfeller kan bare operasjon i hjertesykehuset.

Diagnose av lipomer

På subkutan sted, forårsaker diagnosen av et lipom ikke problemer selv under undersøkelse og palpasjon av dannelsen av en lege. Diagnosen kan raffineres ved ultralyd.

Tilstedeværelsen av et lipom som befinner seg i det parenkymale orgel eller kroppshulrum, krever retroperitonealrommet en mer seriøs tilnærming og bruk av ytterligere undersøkelsesmetoder, som tillater å klargjøre lokaliseringen, størrelsen på svulsten og dens forhold til de omgivende vev. Pasientene holdes:

 • ultralyd;
 • MRI;
 • CT, som kan kombineres med vaskulær kontrast;

Etter en grundig undersøkelse av pasienten gjøres ikke bare spesifikasjonen av lipomskarakteristika, men også utelukkelsen av farligere patologiske prosesser (vaskulær aneurisme, parasittisk invasjon), inkludert ondartede svulster. Noen ganger er diagnosen av et lipom etablert ved å ekskludere andre sykdommer og endringer i den tumorlignende karakteren.

Biokjemisk analyse av blod har ofte ingen egenskaper, men hos noen pasienter er endringer i kolesterol og lipidfraksjoner mulig.

Den mest nøyaktige diagnostiske metoden er morfologisk undersøkelse av svulsten, som vanligvis utføres etter fjerning av hele lipoma. Punktering eller intraoperativ studie er ineffektiv på grunn av kompleksiteten av slike studier for fettvev. En nøyaktig diagnose av den behandlende lege og pasienten er oppnådd etter operasjonen for å fjerne lipoma, dersom minimalt invasive metoder ikke er blitt brukt, hvor tumoren blir ødelagt umiddelbart uten å forlate fragmentene.

behandling

Lipoma behandling innebærer å fjerne hele neoplasma sammen med kapsel. Siden dette er en svulstprosess, er selvmedisinering uakseptabel i noen form. For det første kan en pasient som ikke har spesiell kunnskap, ikke nøyaktig avgjøre hva en ny vekst på kroppen er. For det andre, ingen ikke-kirurgiske metoder for å bekjempe denne svulsten er ennå oppfunnet. Derfor, hvis en mistenkelig formasjon er funnet i seg selv, er det bedre å gå til en lege med en gang.

Selvfølgelig, hvis lipoma er liten i størrelse og ikke forårsaker enten subjektiv eller estetisk bekymring, er ventetaktikken ganske begrunnet, fordi risikoen for operasjonen kan være høyere enn den tiltenkte fordel. Svulsten vokser veldig sakte og er ikke utsatt for malignitet, derfor kan observasjon med lege være begrenset. Naturligvis bør legen tilby dette alternativet, så et besøk til ham bør ikke utsettes. På forespørsel fra pasienten kan det også lindres av et lite asymptomatisk lipom, hvis pasienten av en eller annen grunn ønsker å fjerne den uten å lykkes.

Indikasjoner for lipomfjerning kan være:

 • Sårhet, trykk på kar og nerver på tumorstedet;
 • Utseendet av tegn på betennelse i området for neoplasi vekst;
 • Rask vekst;
 • Kosmetisk defekt;
 • Dysfunksjon av omkringliggende vev eller organer;
 • Behovet til pasienten.

Intrakranielle, intrakardielle lipomer, samt en tumor som truer med å bryte seg når de er lokalisert i bukhulen eller retroperitonealrommet, er absolutt indikasjoner på kirurgi, som ikke bør slås av på grunn av mulige farlige komplikasjoner.

Valget av metoden for anestesi og metoden for fjerning av lipoma bestemmes av dens beliggenhet, størrelse og tilstand av pasienten. I tilfelle av små overfladiske formasjoner foretrekkes lokalbedøvelse, men hvis svulsten befinner seg inne i kroppen, kan generell anestesi ikke unngås.

Det er viktig å fjerne lipoma radikalt, det vil si ikke bare sentrum av vekst av fettvev, men også den omkringliggende kapsel, ellers er tilbakefall nesten uunngåelig, og pasienten må gå til legen igjen og tåle ubehagelige behandlingsprosedyrer. Det er viktig å overlate behandlingen til en kompetent spesialist og for å unngå manipulasjoner med svulsten i skjønnhetssalonger, og i dette tilfellet bør healere og tradisjonelle healere bli ignorert.

Til dags dato er de vanligste metoder for behandling av limes:

 1. Kirurgisk fjerning.
 2. Radio bølge terapi.
 3. Laserbehandling.
 4. Punksjon-aspirasjonsmetode.

Kirurgisk behandling involverer fjerning av svulsten med en skalpell. En slik tilnærming er berettiget i tilfelle av stor størrelse av neoplasma, plassering i vevet utilgjengelig for fysiske påvirkningsmetoder på cellene. Legen velger en tilstrekkelig metode for anestesi i samsvar med tumorens plassering og pasientens tilstand. I de fleste tilfeller kan fjerning av lipom utføres på poliklinisk basis, men for store svulster og spesielt de som vokser inne i kroppen, vil pasienten bli tilbudt sykehusinnleggelse.

En operasjon for å fjerne en lipoma består vanligvis av å exfoliere noden, det vil si at legen utmerker fettvævet sammen med kapselen, hvorpå det suturerer vevet. Den postoperative perioden er som regel gunstig, og suturene fjernes ved 7-10 dager. Det er klart at lipomer som befinner seg inne i kranialhulen eller i hjertet, kun kan fjernes med deltagelse av høyt kvalifiserte kardio- og nevrokirurger, fordi lokalisering krever ikke bare tilstrekkelig forberedelse av pasienten til operasjonen, men kan også forårsake komplikasjoner (blødning, infeksjon, etc.). d.).

Hvis svulsten har en utpreget lobulær struktur, kan "wrapping" fartøy, nerver eller sener, og det kan være svært vanskelig, og kirurgen trenger nøyaktige og nøyaktige bevegelser, siden kryssing av nerve eller fartøy gjennom uaktsomhet kan føre til alvorlige komplikasjoner.

En "åpen" operasjon for å fjerne en lipom bærer med seg risikoen for tilbakefall flere ganger mindre enn noen mer gunstige teknikker, siden kirurgen har mulighet til å inspisere formasjonen og helt fjerne den i sunt vev.

Blant de sparsomme metoder for behandling av lipomer har bruk av en laser bevist seg godt. Uten denne metoden for innflytelse på patologisk endret vev, er moderne medisin vanskelig å forestille seg, og onkologi er ikke noe unntak. På grunn av den målrettede virkningen av laserstrålen på tumorvævet, blir den fjernet, mens de omkringliggende cellene forblir upåvirket. Etter laserfjerning forblir ingen arr, healing er rask, og tilbakefall er ekstremt sjeldne. Laser terapi anses som den valgte metode for små overfladiske lipomer.

Radio bølge behandling er lavt traumatisk, etterlater ingen merker på kroppen, og svulstceller dør på grunn av varme. Metoden krever lokalbedøvelse, fullstendig helbredelse tar flere dager. Siden vevet ikke er kuttet, er det ikke behov for masker, og derfor blir det ikke arr. Radionozh fjerner hele svulsten sammen med kapselen, noe som gjør det mulig å minimere risikoen for tilbakefall. Radiobølgebehandling gir nesten ikke komplikasjoner, men brukes vanligvis til små tumorstørrelser.

Punktering-aspirasjonsfjerning av lipoma innebærer suging av innholdet med en tykk nål. Pasienten kan gå hjem innen 15-20 minutter etter manipulasjonen. En svulstkapsel, spesielt godt uttrykt, er ikke alltid mulig å fjerne, derfor er risikoen for tilbakefall ganske høy, og effektiviteten avhenger av ferdighet og kvalifisering av kirurgen. Metoden krever ikke suturering og har et godt kosmetisk resultat.

Minimalt invasive metoder for behandling av lipom er indikert for små svulster, samt for deres plassering i ansikt, nakke, hode og andre åpne områder av kroppen.

Komplikasjoner ved fjerning av lipomer forekommer sjelden, og er oftest forbundet med infeksjon av et postoperativt sår eller utseendet av et hematom, selv om dannelsen av et keloid arr kan oppstå, tilbakefall av svulsten. Vanligvis er den postoperative perioden god, og ved bruk av milde teknikker kan pasienten umiddelbart gå hjem.

Behandling av folkemessige rettsmidler mister ikke popularitet i tilfelle av tumorpatologi. Det er mange oppskrifter på Internett, hvordan å kvitte seg med et lipom med kremer, komprimerer osv. I beste fall er ikke slik behandling skadet, men ikke bare videre vekst av neoplasmen er sannsynlig, men også skade på huden i stedet, som er full av inflammatorisk prosess, suppuration. I tillegg, selv om du klarer å bli kvitt innholdet i wen, vil du ikke kunne fjerne kapselene selv, så et tilbakefall er uunngåelig. Det bør tas i betraktning at svulsten, som virker godartet, faktisk kan være noe mer farlig, så selvmedisinering med alternativ medisin bør ikke utføres.

De sanne årsakene til veksten av lipomer er ukjent, så det er ingen forebygging av disse svulstene. Hvis du mistenker et lipom, må du gå til en lege. Hvis det er arvelig disposisjon for slike tumorer, bør du nøye overvåke endringene i kroppen og, etter behov, besøke en spesialist.

Wen på kroppen - hva kan gjøres med dem, og hva som ikke kan gjøres

Hei, kjære lesere! I dag vil jeg snakke med deg om et delikat problem. Har du noen gang sett en wen hjemme eller andre? Hvis du aldri har møtt det, vil denne artikkelen fortell deg i detalj om hva denne svulsten er og om det er nødvendig å fjerne wen på kroppen.

Hva er en Wen

Wen kalles lipoma er en godartet vekst som fremkommer fra cellene i det subkutane adiposevevet. Ofte er det et enkelt element, men medisin har kjent tilfeller av sammenslåing av slike elementer med den etterfølgende veksten i det underliggende muskelvevet.

Veksten av denne svulsten er svært langsom, men økende i størrelse, blir den synlig visuelt, og kan også forårsake ulempe, avhengig av stedet der den var lokalisert.

Den mest ubehagelige tingen i denne situasjonen er at sykdommen begynner å utvikle seg og et enkelt element skaffer naboer - lipomas kan spre seg gjennom hele overflaten av kroppen.

Å vokse opp, i tillegg til kosmetiske feil, kan en slik svulst føre til klemming av blodårer eller nerveender. I seg selv er denne svulsten smertefri med trykk, men hvis andre vev er involvert i prosessen, kan ødem og smerte oppstå.

På plasseringen av lipomas er delt inn i:

 • lokalisert i det subkutane fettlaget (subkutant);
 • lokalisert i muskelvevet (myolipom);
 • lokalisert nær nerveender (perineural);
 • beslaglagt celler i en kjertel (adenolipom).

Den vanligste subkutane lipom, når det gjelder forekomsten etterfulgt av myolipom, andre typer fettvev - et svært sjeldent tilfelle. Ved antall elementer anses enkelte typer neoplasmer som hyppigst.

Hva er årsakene til lipomas

Til nå er det ingen klar grunn for forekomsten av denne sykdommen. Det kan antas at arvelighet spiller en rolle her, med en predisponering for neoplasmer, i tillegg til det er flere andre risikofaktorer teoretisk skilt:

 • hud vev skade;
 • lipid metabolisme lidelser;
 • manifestasjoner av diabetes eller predisposition til det;
 • svekkelse kroppens immunforsvar
 • mangel på protein og vitaminelementer;
 • eksponering for skadelig stråling;
 • alder over 45 år.

Ved hvilke tegn kan vi forstå at det er en wen

Utbruddet av sykdommen går ubemerket, da det ikke forårsaker symptomer og som regel oppdages ved en tilfeldighet. En liten knute i form av et segl under huden trekker oppmerksomheten. Den er myk under fingrene, mobil, forårsaker ikke ubehag.

Tiden går, nodulen forsvinner ikke, tvert imot - den begynner å vokse i størrelse. Nå er lipoma et segl med klare grenser som buler ut fra under huden. Huden forblir normal elastisitet og farge.

Videre, å utvide enda mer, møter svulsten i sine baneskip og nerveender. Klemme dem, wen forårsaker en følelse av smerte. Slike neoplasmer kan vokse inn i kroppen for ganske lange avstander. Over tid begynner en person å føle en viss vekt fra sin vekt.

Faren for lipomer er representert ved det faktum at tilstøtende vev, kar og nerveendringer lider. Ved brudd av trofisk vev kan utvikle nekrose, kar klem fare for tromboemboli, og sammenpressing av nerveender kan føre til lammelse og parese.

Diagnose og behandling av lipom

Hvis du legger merke til en wen på kroppen din, klemmer det ut er ubrukelig. Du trenger ikke å skade hva du ennå ikke vet. For en nøyaktig diagnose må du kontakte en onkolog.

Legen vil undersøke svulsten, så vel som ta materialet til biopsien. Dette er nødvendig for å sikre at svulsten er virkelig et lipom, og ikke en alvorlig kreft.

Metoder for behandling wen - bare radikale. Jo før du deler med det - desto bedre blir det. Den absolutte indikasjonen for fjerning av denne godartede neoplasma er dens hurtige vekst. I dag finnes det flere metoder for fjerning:

 • sugepunktur: en kanyle settes inn i en wen og en spesiell enhet trekker ut fettceller. Denne metoden brukes til å fjerne småstort lipomer, men det er ikke bra nok, da det er fare for tilbakefall på grunn av ufullstendig fjerning av alle celler i neoplasmaen;
 • laser kniv: ultrashort bølger har en rettet effekt på lipoma av lipoma og kutte det i lag. Denne metoden for stråling skader ikke nærliggende sunt vev;
 • Radiovågkniv: Radiobølgestråling oppvarmer fettvevet av svulsten og fordamper. Denne metoden er mindre traumatisk og aseptisk. Sårets kanter forblir under skorpen, som tjener som en biologisk dressing. Helbredelsesprosessen er veldig rask.

Hva er viktig å vite om du har lipom

 1. For alle tumorer, inkludert lipom, er massasje og fysioterapi kontraindisert i området der den ligger.
 2. Folk rettsmidler wen du ikke kurere, og kan bare forverre problemet.
 3. Hvis noen av slektningene dine hadde lignende svulster, vær forsiktig med å se om de ser ut til deg.
 4. Hvis du finner noen neoplasma, ikke forsink ditt besøk til legen, ikke vokse lipom, fjern det på en riktig måte.

Til slutt vil jeg gjerne ønske alle gode helsemessige og de som må fjerne et lipom - vellykket i å gjennomføre denne enkle og smertefrie prosedyren. Abonner på oppdateringer, og du vil vite mye nyttig informasjon.

Lipoma: årsaker, fjerningsmetoder

Lipoma eller fettvev, lipoblastom er en enkelt godartet eller flere mobil tumorformet dannelse av en myk konsistens, bestående av akkumulasjoner av fettvev. Tilstedeværelsen av flere wen kalles lipomatose. Deres utseende og størrelse (fra 0,5-2 cm til gigantiske størrelser) er ikke avhengig av kroppsvekt. De er ikke påvirket av lipolytiske enzymer. Derfor er spørsmålet "det er mulig å behandle et lipom uten kirurgi?" Svaret kan bare være negativt.

Mekanismer og årsaker

Lipoblastomer kan utvikles i alle aldre, men vanligvis fra 30 til 60 år. Signifikante forskjeller i hyppigheten av forekomsten hos menn og kvinner ble ikke påvist. Lipomatose, avhengig av fordelingen på kroppen, kan ha generell eller regional (lokal) karakter. Avhengig av skjemaet er Wens knotty, diffus eller diffus nodular. I henhold til den interne (histologiske) strukturen klassifiseres disse strukturene i:

 • klassisk, bestående kun av fettvev;
 • kombinert - lipomer, som i tillegg til fettvev, inkluderer bindevev (fibrolipoma), muskelfibre (myolipom), kar (angiolipom), hematopoietiske celler (myelolipom) eller slimete væv (mixolipoma).

Tumorer har som regel en nodulær form (på grunn av en lobular struktur) og er omgitt av en tynnvegget bindevevskapsel. Mye sjeldnere, sistnevnte er fraværende, og svulsten uten en klar grense passerer inn i normalt fettvev (diffust lipom).

Myeloblastomer befinner seg i det subkutane vevet, men i sjeldne tilfeller kan de danne seg i musklene, brystkjertlene langs nerverbuksene, i hjernehinner og i indre organer - i omentumet, retroperitonealt rom i bekkenet, i leveren, pararenalt fettvev, i binyrene, mediastinum, i lungene, i hjerteets høyre hjertekammer. Den histologiske forskjellen i adiposen fra det normale fettvev består også i de forskjellige størrelsene på lobene og adipocytene selv - de kan være svært små eller tvert imot gigantiske.

To hovedmekanismer for lipoformasjon anses å være sannsynlige:

 1. Akkumuleringen av sekresjoner i de forstørrede kjertlene på grunn av hindringene for utstrømningen.
 2. Tumorproliferasjon av flere celler fra en enkelt "forelder".

Årsakene til lipomas, spesielt utviklingen av lipomatose, er ikke nettopp etablert. Sannsynligvis kan de være forskjellige. Det er flere teorier om dannelsen av Wen. De viktigste er:

 1. Ødeleggelse av sebaceous kirtelkanal eller arravslutning som følge av lokal mekanisk, termisk eller kjemisk skade, feil mekanisk fjerning av elementer av akne, betennelse, utilstrekkelig hygienisk hudpleie. Årsaken kan være reproduksjon i hårfollikelen av Demodex-myten, noe som resulterer i en furuncle, blokkering av sebaceous kirtelkanalen med samtidig overskytende produksjon av sekresjoner. Denne teorien forklarer bare delvis dannelsen av enkeltformasjoner, men ikke lipomatose.
 2. Lokale forstyrrelser av autonome inverse mekanismer for regulering av fettmetabolismen, som fører til lipomatose. Betydningen av dette konseptet er syntese av spesielle mediatorer inne i fettcellene i forskjellige vev.
  Mediatorer reduserer transformasjonen av glukose, triglyserider og kolesterol i fett på lokalt nivå. Dermed fører en økning i fettvev til en reduksjon av fettdannelsen i den og vice versa.
  Fordelingen av slike mekanismer på lokalt nivå fører til nedsatt fettmetabolisme og en defekt i lipolytiske prosesser med lokal knutdannelse. Det antas at dette kan utløses av alvorlig stress som fører til nevrogen fedme, generell hypotermi, akutte smittsomme sykdommer, etc.

Kontroversielle antagelser om utvikling av lipomatose som følge av:

 • familiær autosomal dominerende arv;
 • sykdommer i leveren og bukspyttkjertelen, forekomsten av ondartede svulster i øvre luftveier;
 • reduserer funksjonen av hypofysen eller skjoldbruskkjertelen;
 • alkoholisme.

I tillegg er mange syndromer knyttet til en spesifikk karakteristisk utvikling av wen i ulike deler av kroppen beskrevet:

 1. Cervikal multiple symmetrisk lipomatose, eller Madelung syndrom. Det er dannelsen av flere, overveiende symmetriske, signifikante wen i oksipitalområdet, langs forside og sideflater av nakken, noen ganger på ekstremiteter og trunk.
  Hvorfor er denne typen lipom farlig? Gradvis økende, det kan begrense bevegelsen i livmoderhalsen, klemme nervestammerne, venøse fartøy, svelg, strupehode. Dette fører til utseende av smerte, nedsatt pust eller svelging, hodepine, epileptiske anfall, forstyrret hjerterytme og angrep av hjertesmerter. Den langsomme utviklingen av lipomatose kan erstattes av en rask økning i lesjonene. I dette syndromet er fjerning av lipoma ved kirurgi avgjørende.
 2. Gram syndrom er en av varianter av sykdommen beskrevet ovenfor. Det preges av en kombinasjon av progressiv generell fedme med en overveiende diffus fettavsetning i kneleddene, med deformering av ledd i knesammen, med keratinisering av epitelet (keratodermi) og arteriell hypertensjon.
 3. Roche-Leri Symmetrisk Multiple Lipomatosis - Symmetrisk og Multiple Wen, plassert i subkutan vev av skulderbelte, buk, lumbal region, lår.
 4. Hypertensiv subkutan lipogranulomatose Gotornna - finnes blant kvinner med overvekt i kombinasjon med hypertensjon. Manifisert i tette knuter i lår og ben, som raskt kan vokse og bli ledsaget av sentral mykning og forfall.
 5. Derkum syndrom, som er preget av dannelsen av fete svulster, ofte symmetrisk, og viser uavhengig smerte. Smerten kan også skyldes en lett berøring på dem eller en liten klemme. Noen ganger oppstår smerte i områder som ikke er involvert i veksten av fettvev. Sykdommen er kombinert med kløende hud, depressiv og asthenisk tilstand, adynamia. Behandling av et lipom i dette syndromet er bare mulig symptomatisk, da det ved kirurgisk fjerning er i stand til å gjentas og dannes nye lesjoner i andre deler av kroppen.
 6. Verneuil-Poten lipomatosis - tilstedeværelsen av store lipomer i supraklavikulære områder.

Det antas (men ikke påvist) at genetisk predisponering er underlagt syndromisk lipomatose.

Hvordan ser et lipom ut?

Indikasjoner og metoder for fjerning

Trenger jeg å fjerne lipoma? Dette er nødvendig i følgende tilfeller:

 • plassering av en stor wen av betydelig størrelse i kontaktsteder av bevegelige hudflater, i forbindelse med hvilke de er permanent skadet;
 • bevegelsesbegrensninger på plassering av svulsten i leddene;
 • kompresjon av venøse kar og forverring av blodutløpet;
 • plassering i nervebordene eller plexusene, noe som kan forårsake sårhet;
 • dannelse av lipoblastomer i området med indre organer med dysfunksjon av sistnevnte;
 • suppuration av en wen som et resultat av hans skade og innføring av infeksjon.

I de fleste tilfeller forårsaker ikke lipoblastomer noen abnormiteter i kroppen eller smerten. De er ikke farlige når det gjelder transformasjon i en ondartet neoplasma.

Generelt er wenders et kosmetisk problem, spesielt når de er flere og lokalisert i hodebunnen eller på åpne områder av kroppen - på pannen, i øyelokkene, bak auricleen og i øreblokken, på hendene på nakken. I disse sonene blir laser lipomfjerning vanligvis utført ved bruk av (hovedsakelig) karbondioksidtyper laserstråling.

Operasjonen ved hjelp av denne teknikken utføres under lokalbedøvelse og er den mest gunstige. Den hemostatiske (blodkoagulasjon) effekten av strålene gir operativfeltet god visuell tilgang, og deres bakteriedrepende virkning gjør det mulig å forhindre infeksjon og suppurasjon av såret. I tillegg bidrar laserfjerning av lipoma til rask helbredelse av sår med liten eller ingen arrdannelse. Denne metoden gjelder imidlertid hovedsakelig for wen til 3,5-5 cm. Ulempen er den fullstendige ødeleggelsen av neoplasma, som utelukker muligheten for histologisk undersøkelse.

Laser lipom fjerning

Et alternativ er fjernstyring av lipom, som har alle fordelene ved lasermetoden. Radiobølge elektromagnetisk stråling i "skjære" og "koagulasjon" modusene tillater blodløs og uten komplikasjoner ikke bare å fjerne wen, men også for å bevare vevet for histologisk analyse.

Fjerning av lipoma er nødvendig med kapselen. Ellers gjenoppstår det. Tidligere ble slike operasjoner utført ved bruk av en skalpell ved å dissekere huden og "exfoliere" lipoblastoma med kapselen. Denne metoden er ganske traumatisk og fører til utviklingen av en merkbar arr. Derfor brukes den hovedsakelig for betydelige størrelser av svulster, samt for lokalisering i hodebunnen, i brystkjertelen og i vanskelige områder (okselområdet, nakke, inngangsregionen).

Kirurgi for å fjerne en lipom kirurgisk

Det er også teknikker som endoskopisk ødeleggelse av en wen med sin etterfølgende aspirasjon (sug) med kapsel, fettsuging gjennom et snitt - for store størrelser diffus formasjon uten kapsel. I nærvær av en kapsel etter aspirasjon av fettvev, utføres den etterfølgende eksisisjonen. Imidlertid utelukker disse teknikkene, samt laserfjerningsmetoden, muligheten for etterfølgende histologisk undersøkelse av det fjernede materialet.

Lipoma på ryggen - skal jeg fjerne?

En person lever for seg selv, lever, klager ikke på helse, gjør sport og vet ikke at problemer nærmer seg, noe som kan forvandle seg til trøbbel. Og i det veldig virkelige. Og det hele begynner med at en dag enten han selv klarer å feste en knott på ryggen, eller noen i nærheten av ham vil legge merke til ham. Noen vil reagere på denne nyheten ganske rolig, bare tenk, en liten klump dukket opp. Det gjør ikke vondt, og forstyrrer ikke i det hele tatt, og til og med unnoticeably under klær.

Den mer forsiktige publikum kommer fremdeles til å se en kirurg som vil diagnostisere og først forsikre seg om at lipoma er bare en wen, og ikke en ondartet tumor, som man kanskje tror. Men legg til at å se på lipoma fortsatt ikke gjør vondt, og enda bedre å fjerne, fordi det raskt kan vokse, bli betent og fester. Og, viktigst, noen neoplasma kan vel bli en malign tumor. Når det gjelder lipom, er den triste fremtiden i denne forbindelse gjenfødelsen i liposarkom.

Hvor kommer dette lipomet fra

Ingen våger å kunngjøre den nøyaktige versjonen av opprinnelsen til subkutan wen, så alt kommer ned til faktorer som:

1. Metabolske sykdommer med obstruksjon av sebaceous kanaler
2. Feil livsstil;
3. Krenkelser i kostholdet;
4. Mekanisk belastning på ryggen, irriterende på huden (mobilitetssykdom);
5. Arv, når sykdommen overføres av gener fra noen tidligere generasjon;
6. Svakt immunforsvar av kroppen;
7. Til og med røyking og lignende.

Prioriteten i årsakene til utseendet til et lipom er fortsatt gitt til arvelighet.

Symptomer på lipom på ryggen

I begynnelsen manifesterer ikke svulsten seg og kan man se, som nevnt ovenfor, ved en tilfeldighet. Kan forårsake ubehag. Men noen ganger blir pasienten forstyrret av smerten i stedet for utseendet, noe som er forbundet med svulstens trykk på nerveenden.

diagnostikk

Det er ikke veldig enkelt å sørge for at svulsten på ryggen eller på nakken er et lipom. Pålitelig og visuell inspeksjon er tydeligvis ikke nok. Derfor, ty til å klargjøre diagnosen til ultralyd, røntgen og datatomografi. Et separat sted er opptatt av den histologiske studien av en fjernt lipom for å utelukke en ondartet neoplasma.

Lipomabehandling

Etter å ha diagnostisert et lipom, møter legen et dilemma, å behandle eller se. Og hvis behandlet, så som, konservativt med medisiner eller å operere. Små svulster som ikke forstyrrer pasienten, kan etterlates under observasjon. Imidlertid kan svulsten forårsake smerte, uleilighet. Dessuten vokser det i størrelse og utslipp fra det dukket opp, huden over den ble varm, og selve tumoren var tykk.
Selv om det antas at medisinering ikke er like effektiv som kirurgisk behandling, blir det i noen tilfeller tatt i bruk. Da brukes antibiotika (ceftriaxon, lincomycin), antiseptika (klorhexidin, miramistin), det antiinflammatoriske legemidlet dimexid, topisk. Ulike anti-inflammatoriske salver, symptomatisk behandling.

Kirurgisk behandling

1. Utseendet av smerte på tumorens sted
2. Muligheten for skade - bærer ryggen hans, tette klær;
3. Betennelse med utseendet av blod, pus;
4. Den raske økningen i størrelse;
5. misfarging av wen;
6. Press på naboorganer;
7. Misbruk av degenerasjon av en wen i en ondartet neoplasma.

Metoder for drift

Legen har tre metoder for å kvitte seg med en lipomepasient: klassisk, laser og fettsuging.

Klassisk alternativ

Hvis operasjonsvolumet er lite, utføres intervensjonen under lokalbedøvelse, ellers under anestesi. Et lite snitt er laget med en skalpel, wen er fjernet av et klipp. Samtidig forsøk å trekke den sammen med kapselen. Hvis sistnevnte ikke lykkes, er det sannsynlig at et nytt lipom vil danne et tilbakefall. Deretter påføres sømm og steril dressing på såret. Hvis formasjonen var for stor, blir avløp igjen i såret i flere dager.

Laseroperasjon

Det utføres under lokalbedøvelse. Wen hud er kuttet av en laserstråle. Ingen smerte. Det er ingen blødning, siden det er en samtidig "tetting" av karene. Lipoma fjernes igjen med klemme eller pinsett. Med et lite snitt overlapper sømmen ikke engang, bare en steril dressing. Etter å ha lidd 30 minutter forlater pasienten sykehuset. Såret helbringer uten arrdannelse.

fettsuging

Denne varianten av inngrep involverer evakuering av innholdet av wen ved suging eller en sprøyte gjennom en punkteringsnål med stor diameter. Etter denne manipulasjonen er det fortsatt stor risiko for svulst tilbaketrekning.

Virkninger av Lipoma Removal Surgery

Komplikasjoner etter fjerning av wen-fenomenet sjeldne. Og likevel skjer de. For eksempel blødning. Det aller minste skjer dette hvis svulsten ble fjernet med en skalpell.
Etter fjerning av store lipomer, kan hulrommet som er igjen i deres plass bli fylt med serøs væske og en liten mengde blod.
Hypertermi i flere dager på bakgrunn av utseende av ødem på intervensjonsstedet. Deretter bør du besøke legen, fordi det kan oppstå betennelse.
En lege bør konsulteres hvis såret begynner å suppuere, noe som kan oppstå på grunn av infeksjon.
Du må være våken og hvis du mister følsomheten til stedet for den tidligere svulsten.

Intet av det slag vil skje hvis operasjonen utføres av en erfaren kirurg, og pasienten forsømmer ikke anbefalingene for ham.

Flere Artikler Om Typer Acne