Lys solrike dager øker antall kvinner som søker hjelp fra en hudlege. I nesten alle pasienter er diagnosen en-ansikt melasma. Overdreven pigmentering av huden, som passerer uten ondartede svulster, står for en fjerdedel av alle besøk til legen. Resten faller til andelen flekker knyttet til utvikling av kvinnelige sykdommer, senile og tenåringsfregner.

Hyperpigmentering har tiltrukket oppmerksomheten til leger og kosmetologer nylig av noen grunner. Aktivering av pigmentceller som syntetiserer melaniner, som er en forløper for kreftvulster og utseendet på godartede melasma flekker, som medfører en kosmetisk defekt, psykiske lidelser. Sistnevnte er ofte vanskelig å korrigere, introduserer uønsket angst.

Lysebrune, svarte flekker er et brudd på pigmentering, lokalisert hovedsakelig i livmorhalsområdet, på ansiktet. De har klare grenser, som ligner pigmentmol, bare av en større sirkel. Ved oppstart av kaldt vær, lyser de, blir mindre synlige, men endrer ikke strukturen, viser ikke tegn på desquamation.

Hvis hyperpigmentering observeres i hele kroppen, kalles det chloasma. Lignende farger hos menn er mye mindre vanlig enn hos kvinner, på grunn av de funksjonelle egenskapene til sistnevnte kropp.

etiologi

Dannelsen av melasma er forbundet med noen faktorer som provoserer det, for eksempel:

 • Overdreven UV-eksponering regnes som en viktig faktor.
 • Akutte inflammatoriske prosesser, vedvarende, hormonelle dysfunksjoner som ikke er relatert til graviditet, bruk av hormonelle prevensjonsmidler som ikke er relatert til overgangsalder;
 • graviditet

De to første tilfellene av hormonelle lidelser skyldes en endring i antall kvinnelige kjønn, steroid kjønnshormoner i kroppen. Mindre viktige forhold er metabolsk forstyrrelse forstyrrelse av leverfunksjonen, eksokrine og endokrine, vitaminmangel, mikroorganismer, ved bruk av dårlig kvalitet kosmetikk, svekket kosmetiske prosedyrer.

Så hva er det - melasma? Produksjonen av fargepigmentet forekommer i epidermisepitelceller.

Det er minst tre former for pigment, som i en enkelt sak eller kombinasjon bestemmer fargen på huden, håret:

 • eumelanin forårsaker en mørk brun, svart farge;
 • pheomelanin - gul, rød;
 • Leukelean er fargeløs.

Selvfølgelig er det tilsynelatende melasmaet eller dets essensielle form - chloasma for det meste mørke i farge, men deres farge og elementer er ofte avhengige av bestanddelene av en eller annen type pigment. Videre er produksjonsforløpet, ordningen av virkningen av melanocytter, fortsatt ikke gjenstand for vitenskap. Det antas at grunnlaget for pigmenteringsforstyrrelser er arvelig følsomhet, som oppstår i nærvær av visse spesielle forhold.

Under deres handling øker antall kinetisk uavhengige partikler, noe som akselererer fettoksidasjon. Dette fører til DNA-dysfunksjon av epitelceller, som aktiverer omfordeling av pigment i cellene i overflatelaget av huden.

arter

Melasma og dens essensielle form har flere typer mikroskopisk struktur av stoffet som i bildet ovenfor:

 1. Skin. Dette skjemaet ser ut som en uklar gulgråaktig nyanse, og vedtaket av solprosedyrer påvirker ikke fargen sin. Hudmelasma terapi er dårligere med stor vanskelighet.
 2. Epidermal. Patologi av det øvre lag av huden bestemmes av klart definerte grenser, melami brun-svarte nyanser. Med riktig behandling blir den lett fjernet uten å forårsake mye problemer.
 3. Non-uniform. Chloasma-lignende, melasma fremstår som lys, blandet med mørke pigmentflater, og over hele overflaten av huden. Terapi av dette skjemaet er annerledes, avhengig av tilstedeværelsen av farge, arten av flekkene.

En blandet type sykdom kan også lokaliseres over hele overflaten av kroppen.

symptomer

Melanopati er ledsaget av forbedret formasjon, økt deponering i epidermis av brun forskjellig lysstyrke, svarte flekker. De ser ut som enkelt- eller flerepopulasjoner av forskjellige størrelser, har en tendens til å fusjonere i umiddelbar nærhet.

Hyppige områder av hyperpigmentering er plassert på ansiktets hud - panne, nese, overleppe, rundt stikkontaktene.

Mye sjeldnere - på øyelokkene, underkjeven. Hudskader er preget av tre kliniske typer:

 • Sentral ansiktsbehandling på pannen, nesen, overleppen, underkjeven;
 • kinn og hud i regionen av molarer er utsatt for molar konsentrasjon; nesespiss;
 • mandibulær mandibulær bue.

Pigmenterte områder vises noen ganger på nakke, brystvorter, indre lår, mage og brystkjertler. Slike småbiter er ikke utsatt for flaking, inflammatoriske prosesser, har ingen følelse av kløe, smerte. Den største ulempen er kosmetisk, ledsaget av psykologisk ubehag.

Differensiell systemisk diagnose slutter ofte med en feil diagnose, siden de mindre er funnet i symptomene på andre hudsykdommer som truer med å bli til ondartede svulster. Selv et elektronisk dermatoskop har feilen i nevnte patologi, slik at doktoren avhenger mer av Woods lampe.

Den svarte lysdiagnostiske enheten avgir de lange bølgelengder av ultrafiolettområdet, noe som resulterer i mer nøyaktige undersøkelsesresultater. Her kan du identifisere årsakene og foreskrive riktig behandling.

Hudlesjoner i ultrafiolett lys blir mer synlige, kontrasterende, på grunn av det høye nivået av tilstedeværelse av fargestoffer i epidermis. Behandlingen av dette skjemaet synes å være den enkleste og mest fordelaktige.

Epidermiske områder er forårsaket av fravær av lyse kontrasterende former mot den generelle bakgrunnen for sunne områder av kroppen. Den tilsynelatende mangelen på uttalt nevuspigmentering indikerer passering av blodepitelceller dypt inn i overflatebelegget. Terapi av dette skjemaet garanterer ikke lindring fra sykdommen.

Inhomogen form skyldes forskjellen i kontrast av pigmentflettene i lysstyrke, farge. Noen er plassert på overflaten av epidermis, andre - tykkere enn dermis. Samtidig er både delvis og fullstendig gjenoppretting mulig.

Det kliniske kurset av patologi er preget av to former. Passering forsvinner alene, uten medisinsk intervensjon, kronisk - krever behandling, men det er en sannsynlighet for repetisjon, gjentakelse.

behandling

Tilstrekkelig behandling av nevnte sykdom utføres på to hovedveier, for eksempel:

 • Bruk av medisinsk eller kosmetisk linimenta for å forhindre ytterligere overdreven produksjon av fargestoffer.
 • Terapi av orale doseringsformer, bruk av ulike kosmetiske enheter.

Det andre behandlingsregimet er mer effektivt fordi det er forårsaket av en lengre behandlingstid, selv om det samtidig krever en høyere kvalifikasjon hos en dermatologispesialist eller en kosmetolog. Besøkssalonger av tvilsomt rykte truer med å forbli for livet med ansiktet til kimæren til Notre-Dame de Paris.

Allsidig behandling utføres med salver, kremer og andre stoffer. Sammen er de designet for å hemme produksjonen av melanin.

 • topiske kortikosteroider - prednison, hydrokortison, lokoid, kortid, avloderm, andre salver, kremer;
 • hudoren-liniment, gel inneholdende azelainsyre, i tillegg til den antibakterielle virkningen reduserer produksjonen av fargepigment i den første fasen av patologien;
 • bleking kremer, serum Biotherm Hvit Detox, Clinique Even Better Clinical mørke flekken Corrector, Yves Rocher ADN, L'Oreal Age Re-Perfect Pro-Calcium hovedbetjeningselementer er hydrokinon, glykolsyre, retinol, arbutin å fjerne dårlig definert former melasma.

Før du begynner på selvbehandling, er det nødvendig å konsultere en spesialist. For eksempel er bruken av hydrokinon under graviditet forbudt, komponenten forårsaker hudirritasjon.

Et besøk hos en endokrinolog er nødvendigvis det samme. Aktuelle kortikosteroider kan provosere veksten av substandard svulster.

Kosmetisk korreksjon

Den nevnte forskriften utføres med kosmetikk som har følgende tendens:

 1. For å forverre produksjonen, transport av fargestoffet i epidermisepitelceller. Blekemidler som inneholder glykolsyre, askorbinsyre, kojic, azelainsyre brukes. Ytterligere komponenter er ekstrakter fra planter, svoveloksider, hydroksybenzen, fenolkarboksylsyrer. Ikke utelukkelse av bruk av laser fraxel.
 2. Laser, kjemiske peeling med glykolsyre, heptandikarboksylsyrer er foreskrevet for ikke-aggressiv fjerning av stratum corneum for å redusere pigmenteringselementene i sistnevnte.
 3. Den mest smertefri måten er å bruke solkrem.

Kosmetisk terapi ser mykere ut enn medisinsk, men krever lengre varighet.

Folkemedisin

Populær behandling av folkemessige rettsmidler bærer også sin frukt. Fortynnet eddiksyre, malinsyre eller druesyre forbedrer hudfargen betydelig når den gnides regelmessig.

Ikke mindre signifikant er ferskpresset sitronsaft. Syren exfoliates overflaten av skadet hud, bevarer sin hvithet.

konklusjon

Det er mye lettere å unngå videre spredning av mørke flekker på huden enn å håndtere dem i medisinske og kosmetiske kontorer. Du bør unngå hurtigmat, mat med fargestoffer, smakforsterkere, parfymer av lav kvalitet, unngå å tørke ut huden.

Legene advarer! En sjokkende statisk er etablert, som er mer enn 74% av hudens sykdommer - en parasitt av parasitter (Acacid, Lyamblia, Toccapa). Hydroxider gir sikkerhetsproblemer mot systemet, og den første slår fast vårt immunsystem, som skal beskytte systemet mot ulike sykdommer. Hodet til Institutt for parasittologi delte en hemmelighet, hvordan å bli kvitt dem raskt og rense dem med huden deres, det er nok. Les videre.

Sammen med friske grønnsaker, frukt, en sunn livsstil, kan du håpe å bli kvitt sykdommen.

Chloasma, melasma - hva er det, årsaker og metoder for behandling?

Ifølge observasjoner fra økende dermatologer innen 1 måned, viser om lag ti pasienter seg til et gjennomsnitt av pigmentlesjoner på huden. Overdreven pigmentering (hyperpigmentering) av en ikke-tumor-natur utgjør 22,3% av alle pigmentformasjoner. Blant dem er 15,3% chloasma, resten skyldes posttraumatisk pigmentering og lentigo.

I de senere år har oppmerksomheten til hudlege og kosmetologer til lidelser i dannelsen av pigment (melanose) økt betydelig på grunn av to grunner:

 • melanocytter som produserer pigmentmelaninet er forfedrene til melanom, den mest ondartede svulsten;
 • Til tross for fravær av effekten av godartet hyperpigmentering på helsetilstanden, er de en kosmetisk defekt som er vanskelig å korrigere og ofte forårsaker alvorlige psykiske lidelser.

Chloasma - hva er det

Det er ingen nøyaktig definisjon av dette bruddet. Chloasma kalles en av de gunstige typene av kjøpt melanose, som preges av overdreven pigmentering i begrensede områder av huden, som følge av økt produksjon av melanin. Oftere er kvinner syke, men menn utgjør fra 5 til 10% av alle pasientene med chloasma, og sykdommen oppstår hovedsakelig i alderen 20-50 år. Gruppen med maksimal risiko inkluderer personer med mørk hud, egnet til rask brunfarge.

Melasma og chloasma - hva er forskjellen

Det er ingen konsensus blant forskere i det medisinske samfunnet om de er synonymt med en enkelt patologisk tilstand. Meningsforskjellen er basert på årsakene til denne typen hyperpigmentering. Derfor endres definisjonene selv, som kan kombineres i to hovedgrupper:

 • melasma - generisk navn, uansett årsakene; chloasma er en enklere manifestasjon av den første og er en patologisk hyperpigmentering, årsaken til hvilken det er graviditet; denne tolkningen av patologien hersker blant dermatologer fra europeiske land;
 • kloasme er en konsekvens av forstyrrelser melanindannelse prosesser i organismen som en helhet, hormonsystemet dysfunksjon, sykdommer i genitalia, lever og mage-tarmkanalen.

Noen eksperter baserer også forskjellene på kroppsområder og arten av lokalisering av flekker. Imidlertid, i praktisk medisin, gitt enhetligheten av symptomer, vanlige metoder for behandling og forebygging, er et likestilt sett mellom disse betingelsene.

Kliniske manifestasjoner og klassifisering

Melanose av denne typen manifesteres av flekker med uregelmessige klare konturer som ikke stiger over den omgivende hudoverflaten. De har en brunaktig farge av forskjellige nyanser, kan være flere eller enkle i forskjellige størrelser, med en nær avstand fra hverandre er tilbøyelige til å fusjonere.

Den vanligste lokaliseringen av hyperpigmentering er ansiktets hud, hvor flekkene kan være mindre enn 1 cm i diameter eller oppta hele områder. Melasma på ansiktet ligger i pannen, kinnene, nesen, på overleppen og rundt øynene. Svært sjelden, det er lokalisert på øyelokkene og haken. Avhengig av de berørte områdene i ansiktet, er det tre av sine kliniske former:

 1. Sentral ansiktsbehandling - Den sentrale sone i pannen, nesenes bak, overleppen, haken.
 2. Den molare regionen av kinnene, huden i området av fremspringet av molarene (typen tyggetenner), resten av nesen.
 3. Mandibular, eller mandibular - regionen av hjørnet av mandibelen.

Mindre vanlige er områder med økt pigmentering plassert på nakke, brystvorter og hud på brystkjertlene, på lårets indre overflate og den fremre bukveggen langs bukets midterlinje.

Spottene er ikke ledsaget av desquamation og betennelse, ikke forårsake kløe, brennende eller ømhet. Subjektive følelser forbundet med dem er begrenset til kosmetisk og psykologisk ubehag.

Differensialdiagnose kan noen ganger føre til vanskeligheter på grunn hyperpigmentering av type melasma / kloasme oppstår med andre hudsykdommer eller lidelser - lentigo, som er forbundet med risiko for melanom og ikke-melanom hudkreft, en nevus Becker, psevdoleykoderma med pityriasis versicolor, melanosis Riehl, kutant lymfom, medikament melasma, pellagra, pigmentering som skyldes kjemisk eller fysisk skade, etc.

Ved differensial diagnostikk brukes et digitalt dermatoskop, men inspeksjon ved bruk av et trefilter (lampe), en diagnostisk enhet som sender ut ultraviolette stråler i langbølgespektret, er spesielt viktig. Basert på det oppnådde resultatet, er tre histologiske typer melasma skilt, slik at man kan bestemme prognosen og behandlingstaktikken:

 1. Epidermal, hvor lesjonene under lysende lys blir lysere og får utpreget kontrast. Dette skyldes høyere innhold av pigment i lagene av epidermis. Når det gjelder behandling, er denne typen den mest gunstige.
 2. Dermal melasma, preget av fravær av kontrasterende pigmentlesjoner på bakgrunn av sunn hud. Dette indikerer fangst av pigment av makrofager (spesialiserte blodceller) og deres migrasjon dypt inn i dermis. Behandlingsprognosen i dette tilfellet er ugunstig.
 3. Blandet - noen berørte områder av stedet ikke kontrast, andre, tvert imot, skaffer lysstyrke og kontrast, noe som betyr at overflødig pigment ligger både epidermalt og dypt i dermis. Tilstrekkelig terapi kan bidra til delvis regresjon av patologien.

Av karakteren av det kliniske kurset av Chloasma utmerker seg som:

 • passerer, som løses uavhengig selv uten behandling, men etter eliminering av provokerende eller predisponerende faktorer;
 • vedvarende, hvor alvorlighetsgraden avtar med tiden eller under påvirkning av behandlingen, men flekken forsvinner ikke helt.

Bilder av melasma på ansiktet

Årsaker og predisponerende faktorer for melanose

Syntese av melanin utføres i melanocytter (epidermale celler). Jeg skiller tre typer pigmenter, hvor kombinasjonen av eller overhodet av en av dem er avgjørende i fargen på hår og hud:

 • eumelanin, har en brun og svart farge;
 • pheomelanin - rød farge;
 • Leukelean er fargeløs.

Selv om melasma / chloasma hovedsakelig er mørk i fargen, er fargen og nyansene avhengig av kombinasjonen av visse typer melanin.

Prosessene for pigmentsyntese og regulering av funksjonen av melanocytter er ikke helt forstått. Imidlertid antas det at grunnlaget for bruddene er en genetisk predisposisjon, som manifesteres i nærvær av visse faktorer. Det har blitt fastslått at den genetiske faktoren utløses indirekte av ultrafiolett stråling, noe som bidrar til en økning i dannelsen av frie radikaler. Sistnevnte øker oksidasjonen av fett, noe som kan føre til skade på DNA fra melanocytter og akselerere omfordeling av pigmentet langs deres prosesser i cellene i epidermis. I tillegg kan UV-strålene selv skade også DNA fra celler.

De viktigste predisponerende faktorene inkluderer:

 1. Overdreven UV-stråling - 50-60%.
 2. Akutte eller kroniske inflammatoriske og hormonelle forstyrrelser som ikke er forbundet med graviditet, inkludert hormonproduserende tumorer og hormonelle prevensjonsmidler (med unntak av deres bruk som et erstatningsterapi i overgangsalderen) -25-30%.
 3. Graviditet - 18-25%.

I andre og tredje tilfeller er hormonelle dysfunksjoner på en eller annen måte forbundet med endringer i innholdet av østrogen og progesteron i kroppen. Mindre signifikante faktorer er nedsatte metabolske prosesser i kroppen, leverproblemer og bukspyttkjertel, mage og tarm, utilstrekkelig inntak av vitaminer og mineraler, feil bruk av kosmetiske preparater og prosedyrer.

Chloasma / melasma behandling

Den direkte behandlingen av chloasma utføres av en skjønnhetspleie. Men det må utføres bare etter konsultasjon og undersøkelse av pasienten ved hjelp av en gynekolog, endokrinolog og dermatolog for diagnose og utelukkelse malignitet melanosis, tilstedeværelse av svulster, hormonproduserende og behandling av sykdommer som kan fremkalle og opprettholde patologisk hyperpigmentering.

Prinsippene for kosmetisk korreksjon består i effekten på huden på følgende områder:

 1. Suppression av syntesen og transport av melanin i celler. For dette mesotherapeutic prosedyre eller langvarig bruk av eksterne kosmetiske preparater inkludere komponenter som blekeeffekt som glykolsyre, askorbinsyre, kojic og azelainsyre rutsinol (et derivat av resorcinol), arbutin (hydrokinon-derivater), ekstrakter av planter inneholdende sulfider, fenoler og derivater phenolcarboxylic syrer - lakris, mulberry og olivenrøtter, lilje blomster, jordbærblad, kumminfrø. Prioritet er gitt til komplekse cocktailer med tilsetning av oljer som inneholder omega-3-umettede fettsyrer. Sistnevnte forbedrer blekningseffekten av komponentene i cocktailen. Laserstråling og selektiv fototermolyse brukes også til å ødelegge pigmentet.
 2. Ikke-aggressiv fjerning av lag av det kåtepitelet for å redusere innholdet og produksjonen av pigment. Dette utføres ved å utføre en laserskal, kjemiske peeling med tertinin, hydrokinonderivater, retinoider, glykolsyre og azelainsyrer.
 3. Beskyttelse mot eksponering for UV-stråling ved å redusere tiden brukt i solen og bruk av kosmetikk, inkludert UV-filtre.

Ved behandling av kloasme / melasma Kosmetiske kan oppnå visse resultater bare når de kombineres og langvarig bruk av forskjellige metoder og verktøy basert på anbefalingene fra en dermatolog.

Resultat av laserterapi for melanose

Melasma, Chloasma

Hvilke estetiske feil kan bli kalt den mest ubehagelige? Kanskje de som befinner seg i åpne områder av kroppen, er åpenbare for andre og samtidig ekstremt vanskelig å korrigere.

Melasma (chloasma) er en av de vanligste typer hudpigmentering. Det er klassifisert som en godartet formasjon, er brune flekker i forskjellige nyanser - fra lys til nesten svart - et lite område, hovedsakelig i nesesonen, pannen, kinnene og over overleppen.

Ifølge medisinsk statistikk er kvinner mest utsatt for denne sykdommen - bare 5% av det totale antallet tilfeller faller på det sterkere kjønn. Ofte er flekkene mellom 20 og 50 år, mens mennesker med mørk hud og god reaksjon på solbrenthet (under sol eller i solseng) faller inn i en spesiell risikosone.

Den mest ubehagelige tingen for de som står overfor denne typen hyperpigmentering, er at det er ekstremt vanskelig å behandle. Bare hver tredje pasient kan fullstendig kvitte seg med melasma, i andre tilfeller er det bare mulig å midlertidig lette stedet, hvorefter om et par måneder oppstår et uunngåelig tilbakefall.

Melasma og chloasma - hva er forskjellen?

Disse ordene brukes ofte som synonymer - som er fullt berettiget i forbindelse med behandling av symptomer, siden det i begge tilfeller er helt det samme. Og selv i det medisinske samfunnet er det ingen konsensus om man snakker om en patologi eller to forskjellige. Blant supporterne av skillet er det to hovedmetoder:

 • Den første er basert på årsakene til pigmentering: chloasma anses å være assosiert med hormonelle sykdommer, sykdommer i reproduktive systemet eller leveren, melasma anses som en konsekvens av problemer med mage-tarmkanalen eller vanlige problemer med pigmentering.
 • Den andre (spesielt vanlig blant vestlige spesialister) er i hovedsak en forenklet versjon av den første - her melazma, som oppstår under graviditeten, kalles chloasma. På engelsk, for betegnelsen, er det enda en stabil setning "graviditetsmaske" (bokstavelig talt - "gravidmaske").

I sammenheng med denne gjennomgangen vil vi bruke melasma og chloasma som synonymer, siden dette ikke primært handler om medisinsk teori, men om spesifikke metoder for behandling og forebygging som er felles for dem.

Årsaker til Melasma

Utseendet til mørke flekker på huden er resultatet av økt aktivitet av pigmentproduserende celler (melanocytter). En rekke faktorer kan stimulere denne aktiviteten:

 • Overdreven eksponering for huden av ultrafiolett stråling - et langt opphold i den åpne solen, et besøk til solariumet utenfor rimelige grenser. UV-stråler utløser melaninproduksjon og melanocytproliferasjon
 • Arvelig predisponering for hyperpigmentering, dvs. ekstremt følsom og utsatt for irriterende melanocytter
 • Ulike hormonelle sykdommer: ovarie dysfunksjon, abnormiteter i leveren, skjoldbruskkjertel, graviditet, hormonell prevensjonsbruk (samtidig er det kjent at hormonbehandling i overgangsalderen ikke fører til slike konsekvenser)
 • Bruk / mottak av kosmetikk og medisiner som inneholder fotosensibilisatorer - stoffer som øker hudens følsomhet mot sollys
 • Sykdommer i fordøyelseskanalen og metabolske forstyrrelser i kroppen på grunn av et overskudd eller mangel på essensielle vitaminer og mineraler.

Det er verdt å merke seg at det ikke er gjort for mye forskning på dette emnet, så det er ikke alltid mulig å snakke om et strengt årsakssammenheng mellom et indre kroppsproblem og utseendet på flekker, men i hvert av de ovennevnte tilfeller øker risikoen for å møte dem betydelig.

Typer melasma

Godartet hyperpigmentering av huden på ansiktet er klassifisert av flere grunner. I første omgang - avhengig av dybden av huden:

 • Epidermal. I dette tilfellet er flekkene plassert i epidermisene, har en lys tone og klare grenser, som lett bestemmes i strålene til en ultrafiolett lampe. Denne typen melasma behandles mer vellykket enn andre;
 • Dermal. Pigmentet er produsert gjennom dermis, konturene på flekkene er vage, fargen er mørk brun. Det vanskeligste å behandle;
 • Blandet. Heterogene flekker av forskjellige toner og forskjellige grad av klarhet. Korrigert med varierende suksess - vanligvis i dette tilfellet reagerer enkelte områder av huden bedre på behandlingen enn andre.

Avhengig av arten av sykdomsforløpet kan melasma / chloasma være:

 • Passerer. Noen ganger etter eliminering av hovedfaktoren som forårsaket produksjon av melanin i huden, forsvinner alderplassene helt;
 • Vedvarende. Over tid blir flekkene mindre og lettere, men passerer ikke helt.

Noen ganger i en egen, uten eget navn, allokerer typen alle pigmentformasjoner hos mennesker med først og fremst mørk, nesten svart hud. Spesielt i USA, hvor prosentandelen av slike pasienter er betydelig høyere enn i Russland, spesialiserer noen dermatologer og kosmetologer seg utelukkende i å jobbe med dem. Hovedproblemet er at det er umulig å bruke laser- og fototeknikker i dette tilfellet på grunn av det store antallet bivirkninger.

Behandling av melasma og chloasma

For å lykkes med å bli kvitt pigmentering, er det først og fremst nødvendig å bestemme årsaken til utseendet på flekker på huden. Dermatologer eller dermatovenerologer engasjerer seg i denne gruppen av sykdommer med involvering av ekstra spesialister, avhengig av årsakene som er identifisert. Det er bare fornuftig å kontakte en skjønnhetspleie for å lette flekkene, som ikke utelukker behovet for full behandling.

Chloasma forårsaket av graviditet og de relaterte hormonelle forandringene vil sannsynligvis forsvinne alene etter fødsel og slutten av ammingsperioden. I andre tilfeller bør du stille inn en lang prosess med å diagnostisere og eliminere de interne faktorene som forårsaket pigmenteringen.

Parallelt med hovedbehandlingen kan kosmetiske blekingsprosesser også utføres. Siden flekkene ikke forårsaker smerte og ikke truer helsen, blir spørsmålet om lettelse av huden overlatt til pasientens skjønn, men nesten alltid søker de behandling av hensyn til estetisk snarere enn terapeutisk resultat.

Det er viktig å forstå her at for dagens kosmetikk er fullstendig fjerning av melasma og chloasma nesten en umulig oppgave, uansett hvor mange reklametekster som kan snakke om dette emnet. Vellykket utjevning hudfarge oppnås i ca 30% av tilfellene, med en svært høy sannsynlighet for tilbakefall etter langvarig kontakt med UV-stråler eller eventuelle svingninger i hormonnivå. La oss undersøke hovedmåten:

 • Ulike typer peeling. Som regel er det en laser eller kjemisk peeling, mindre vanlig mikrodermabrasjon. Bunnlinjen er å fjerne det øvre laget av huden, med hvilket de overfladiske flekkene også "fjernes". De er ineffektive med dermal melasma (teoretisk er det mulig å fjerne en del av dermis, men i dette tilfellet er arret garantert).
 • Korrigering med fraksjonal eller neodymalaser. Lar deg nå melanin i de dypere lagene i huden. Fraksjonal - mer traumatisk for omkringliggende vev, neodym - praktisk talt ikke påvirker dem. Foreløpig er det vanligste behandlingsalternativet.

I 2014 oppsummerte Dr. Moshe Lapidot, president for European Association for Laser Therapy in Dermatology (ESLD), forskningsdata relatert til laser melasma behandling på IMCAS konferansen - den sentrale internasjonale begivenheten innen estetisk kirurgi, kosmetologi og dermatologi.

Funnet fra spesialisten er som følger: 6 måneder etter ferdigstillelse av prosedyrene, var resultatene i beste grad likt det som til pasienter som bare brukte utendørs solkrem, i verste fall var pigmentet fullstendig tilbake. Den mest uttalt effekten ble oppnådd av pasienter som kombinerte en laser med kosmeceuticals.

Således kan det påpekes at moderne laserteknikker for arbeid med melasma / chloasma midlertidig kan lette flekkene, men i det lange løp gir de ikke mye resultat. Imidlertid gir disse prosedyrene noen fordel i rammen av komplisert terapi, som forbedrer effekten av blekekrem.

 • Foto korreksjon. Denne teknikken er iboende lik laseren, men her blir pigmentet ødelagt av høydensitetsstyrte lyspulser. Resultatet er nesten det samme, men betraktes som litt mer traumatisk. Det må huskes at laser- og fotokorrigering kan føre til økt pigmentering i de behandlede områdene under påvirkning av ultrafiolett stråling, slik at huden etter disse prosedyrene må være nøye beskyttet mot solen.
 • Mesotherapy. Injiserer spesialtilpassede cocktailer i problemområdet av huden (hovedrediensene er ascorbinsyre, glykolsyre, fytinsyre og andre syrer), som hemmer aktiviteten til melanocytter og bidrar til ødeleggelsen av pigmentet. Det brukes vanligvis i kombinasjon med peeling.
 • Eksterne hudlysemidler. I sammenligning med de fleste salongprosesser, fungerer krem, serum og masker av bleking cosmeceutical linjer overraskende godt: resultatet vises ikke umiddelbart, men det forblir veldig stabilt på lang sikt. Spesiell oppmerksomhet bør settes på midler som inneholder hydrokinon - det er dette stoffet og dets derivater som ved samme IMCAS-2014 ble kåret til de beste assistentene i kampen mot irriterende flekker.

Generelt, når det gjelder melasma, er en kompleks tilnærming mer relevant enn noensinne - ved å kombinere ulike typer prosedyrer (selvfølgelig under veiledning av en kosmetolog som er ansvarlig for hele behandlingsforløpet), kan det oppnås mye mer uttalte resultater enn ved å fokusere på en ting.

Melasma - patologiske funksjoner, diagnose og behandling

I dag skal vi snakke om et slikt dermatologisk fenomen som melasma. hva essensen og egenskapene til et slikt fenomen, vil vi fortelle i detalj.

Egenskaper av problemet

Melasma er en forstyrrelse i dermapigmenteringen. Denne patologien er godartet. Vanligvis er en endring i pigmentering manifestert i områder av kroppen som ansikt, nakke. Det er en begrensning av flekker i størrelse. Spots er forskjellige, de kan forekomme sporadisk, foci.

Ofte dekker patologien dekket av dermisområdene i ansiktet og nakken ujevnt. Spots kan variere i farge (lysebrun - nesten svart). Plettene er preget av forekomst i det åpne området av dermis. Melasma er ikke preget av skade på slimhinner.

Disse flekkene har en tendens til å mørke om våren. Om høsten, om vinteren lyser de vanligvis. Denne patologien er oftere løst hos kvinner. Melasma er svært sjelden hos menn. Denne funksjonen ba eksperter til å tro at problemet under behandling er hormonelt i naturen.

Sykdommen er ikke smittsom. Eksperter mener melasma er det generaliserte navnet på hyperpigmentering, og chloasma er en manifestasjon av melasma (patologisk hyperpigmentering).

Bilder av melasma på ansiktet

Klassifisering og lokalisering

Melasma har flere varianter. Spesielle klassifikasjonsspesialister har utviklet seg med hensyn til dybden av flekker inne i dermis:

 • Epidermal. Sykdommen er lokalisert inne i epidermis. Plettene i dette tilfellet er preget av en lys farge, utstyrt med klare grenser. Pigmentering oppdages lett under stråler av en ultrafiolett lampe. Denne typen patologi er lettere å behandle enn andre.
 • Dermal. Pigmentet sprer seg gjennom dermis. Av denne grunn har flekkene uklare kanter, konturene av flekkene er preget av en mørk brun nyanse. Denne typen sykdom er mye vanskeligere å behandle.
 • Blandet. Melasma av denne typen er preget av varierende grad av klarhet, flekker av forskjellige toner. I enkelte områder av lesjonen, er behandlingen raskere, mens andre områder er mottagelige for behandling ganske vanskelig.

Det er også en klassifisering basert på arten av sykdomsforløpet:

 1. Passerer. Plettene forsvinner helt etter vellykket eliminering av den sykdomsfremkallende faktoren.
 2. Vedvarende. Spots passerer ikke helt, de bare reduseres litt, de blir lettere.

Hvis klassifiseringen er basert på kliniske tegn på sykdommen, har eksperter identifisert følgende typer:

 1. Paint House. Sentrene for pigmentering er festet i nesen, kinnene.
 2. Sentral ansiktsbehandling. Plettene er lokalisert i nesen, pannen, haken, overleppen.
 3. Mandibular. Pigmentering er festet i nedre kjevebuens område.

årsaker til

Melasma oppstår på grunn av den høye aktiviteten til melanocytter (celler som produserer melaninpigment). Den økte aktiviteten til melanocytter kan utløses av slike faktorer:

 1. Arvelig predisposisjon Dermis er utstyrt med stor sensitivitet for alle patogener av melanocytter på grunn av arvelig predisposisjon, hyperpigmentering.
 2. Eksponering for ultrafiolett stråling (overdreven). Vanligvis er det resultatet av et lengre opphold i solen, besøker en solarium. Langvarig eksponering for ultrafiolett forårsaker veksten av melanocytter.
 3. Hormonale lidelser. En viktig faktor i utviklingen av melasma er hormonell ubalanse (lever dysfunksjon, ovarie dysfunksjon, skjoldbrusk kjertelfunksjon, bruk av hormonelle prevensjonsmidler, hormonbehandling (erstatning) i overgangsalderen, graviditet.
 4. Sykdommer i fordøyelsessystemet. Sykdommer i fordøyelseskanalen, metabolske sykdommer forårsaker mangel på visse biologisk aktive stoffer i kroppen. Dette kan forårsake spesielle flekker på dermis.
 5. Bruk av kosmetikk. Mottak av medisiner. Først av alt er disse preparater som inneholder fotosensibilisatorer (stoffer som bidrar til økning i følsomheten av dermis til solens stråler).

Til tross for tilstedeværelsen av en så omfattende liste over faktorer som provoserer forekomsten av melasma, kan eksperter ikke nevne den eksakte grunnen for utviklingen av denne patologien. Sykdommen kan oppstå som følge av eksponering for en av faktorene eller under påvirkning av flere årsaker samtidig.

Symptomer på melasma

Tegn på patologi avhenger av dens type, egenskaper av kurset.

 • Epidermal form av sykdommen er preget av klare konturer av flekker, mørk brun farge. Vanligvis vises flekker på nesen, toppen av kinnene.
 • Fuzzy grenser er karakteristisk for den dermale formen, lysebrune fargen på flekker som kan forekomme på hele ansiktet.
 • Tegnene på begge de ovennevnte typene av patologi er karakteristiske for den blandede typen (flekkene er lyse, mørkebrune).

Etter oppdagelsen av slike tegn, må du konsultere lege.

diagnostikk

Diagnosen "melasma" sette en spesialist er ikke vanskelig. Han kan gjøre det selv på grunnlag av eksterne tegn. I løpet av undersøkelsen må legen gjøre en differensialdiagnose, melasma skal skille seg fra andre lesjoner av dermis med lignende symptomer (pigment xerodermia, sekundær pigmentering, nevi, Riel melanose).

Woods lampe vil bidra til å skille mellom sykdommen i dermis som vi vurderer fra andre. I tillegg vil dette spesielle verktøyet bidra til å klassifisere melasma.

Legen kan også foreskrive:

 • Blodtest (kontroller hormonnivåer).
 • Immunologiske studier.
 • Histologisk undersøkelse av den berørte dermis.

behandling

Vellykket behandling av melasma er først mulig etter å ha satt den eksakte årsaken til økt pigmentering. For å etablere den eksakte årsaken til patologien kan i fellesskap slike eksperter som:

 • hudlege;
 • gastroenterologi;
 • endokrinolog;
 • allergolog.

Hvis årsaken til melasma er graviditet, vil stedene gå bort alene, uten medisinsk inngrep. Visse terapimetoder i dette tilfellet er ikke nødvendig. Problemet med behandlingen av denne sykdommen er at melasma er resistent mot ulike terapeutiske metoder.

Melasma behandles vanligvis med slike metoder:

Terapeutisk måte

Når behandlingen påbegynnes, skal pasienten vite at alle lokale terapeutiske tiltak kun delvis kan lette de dannede flekkene. Hyperpigmentering er ikke fullstendig eliminert.

fysioterapi

En av de effektive metodene for fysioterapi er maskinvarebehandling. God effekt kan oppnås ved behandling av melasma ved bruk av slike metoder:

 • Lasere. Laserkorrigering er basert på ødeleggelse av mikrodeler av dermis, som erstattes av friske celler som har normal pigmentering. Denne behandlingsmetoden har høy risiko for posttraumatisk pigmentering i området av de behandlede områder av huden;
 • intens pulserende installasjon.

Om behandlingen av melasma ved hjelp av en spesiell teknologi, forteller denne videoen:

Medisin metode

For å fjerne problemet, foreskriver legene legemidler som har en depressiv effekt på tyrosinkinase. Bare dette enzymet er ansvarlig for produksjonen av melanin. Bruk av slike legemidler kan forårsake bivirkninger som er representert ved dermatitt, sekundær hyperpigmentering, hudrødhet og brennende følelse.

For lokal terapi anses tretinoin spesielt effektivt. Kremet skal brukes en gang daglig (ved sengetid). Også et ganske kraftig verktøy i kampen mot melasma er stoffet hydrokinon. For å forbedre den terapeutiske effekten av disse legemidlene kan kombineres.

Bruk av blekemidler er kun tillatt etter testing på en liten del av dermis. Hvis betennelse i dermis er tilstede, er det forbudt å bruke slike midler. Påfør blekemiddel må være to ganger om dagen. Terapeutisk kurs varer 2 - 3 måneder. Hyppigheten av søknader bør gradvis reduseres.

Ganske effektiv i kampen mot hyperpigmentering var et nytt stoff, "Three-Luma." Dette legemidlet inneholder slike stoffer:

 • tretinoin;
 • hydrokinon;
 • fgoocinolonacetonid.

Slike rusmidler anses å være effektive:

 • "Kojinsyre".
 • "Azelaic acid".
 • "Alfa-hydroksysyrer".

Hvis hyperpigmentering skyldes hormonelle lidelser, kan "Pineamin" brukes til behandling av melasma. Dette legemidlet er tilgjengelig i form av en væske til injeksjon. Det terapeutiske løpet av denne medisinen varer opptil 10 dager. Det er praktisk talt ingen bivirkninger for stoffet. Men du bør ikke bruke den uten en avtale som spesialist.

Sykdomsforebygging

Forebyggende aktiviteter er slike:

 1. Avvisning av hormonelle prevensjonsmidler.
 2. Begrensning av eksponering for ultrafiolett stråling.
 3. Behandling av endokrine sykdommer.
 4. Behandling av ovariesykdom.
 5. Balansert næring.
 6. Vitaminterapi kurser.
 7. Avvisning av dårlige vaner.
 8. Avslag fra kosmetikk, som er i stand til å provosere den aktuelle patologien.

komplikasjoner

Patologien i seg selv er ikke farlig. Men lokal behandling kan føre til ulike bivirkninger:

 • allergisk dermatitt;
 • depigmentering av normal dermis som omgir det berørte området;
 • kontakt dermatitt;
 • post-inflammatorisk hyperpigmentering.

outlook

Gjennomført lokal terapi kan kun betydelig senke hyperpigmentering. Det er umulig å eliminere tegnene på patologi helt. Pasienter som lider av melasma bør regelmessig gjennomgå en rutinemessig undersøkelse av en hudlege.

Hvordan fjerne flekker på ansiktet med en laser vil fortelle denne videoen:

Melasma: symptomer, behandling

Melasma er en godartet lesjon av hudpigmentering som følge av økt produksjon av melaninpigment i den. For kroppens generelle helse er disse prosessene ikke farlige, men de representerer en ekstern kosmetisk defekt som gir en person moralsk ubehag. Umiddelbart vil jeg gjenta den feilaktige oppfatning av mange som melasma kan forvandle seg til hudkreft, det vil si melanom. Hyperpigmentering i denne sykdommen er en svært godartet prosess.

Hvordan manifesterer melasma? årsaker

Denne sykdommen kjennetegnes ved utseendet av flate flekker med uregelmessig form, hvis farge kan variere fra lys til mørk brun, avhengig av alvorlighetsgraden av hyperpigmentering. Melasma er oftest lokalisert i åpne områder av kroppen (ansikt, nakke, decollete, hender). På høst-vinterperioden kan flekkingsintensiteten til flekkene redusere, og i vår og sommer, når solaktiviteten øker, kan de berørte områdene bli mørkere, siden under påvirkning av UV-stråler øker produksjonen av melanin.

Melasma påvirker aldri slimhinnene, flekkene skrur ikke av, deres tekstur er ikke forskjellig fra strukturen av uendret hud. Det kan være en liten, knapt merkbar flekk, og noen ganger påvirker melasma nesten helt hvilken som helst del av kroppen. Sykdommen er mer utsatt for kvinner, dette skyldes det faktum at den har, inkludert hormonell natur.

Årsakene til den forbedrede produksjonen av melanin, som fører til utseende av melasma, forstås ikke fullt ut. Men arvelig følsomhet for sykdomsutviklingen er bekreftet, hormonforstyrrelser under svangerskapet, sykdommer i eggstokkene, leveren, nyrene og andre indre organer (disse er såkalte interne faktorer) kan spille en rolle.

De ytre faktorene som fremkaller utseendet til slike pigmentpletter inkluderer overdreven ultrafiolett stråling av huden, hormonelle preparater, bruk av visse kosmetikk.

Er melasma og chloasma det samme?

Hyperpigmentering som oppstår i begrensede områder av huden kalles chloasma. Det har vanligvis klare grenser, flekkene er symmetriske og kan ha en gulaktig fargetone. Oftest forekommer det hos kvinner under graviditet på munnkjertelenes hud rundt brystvorten, langs bukets midte, noen ganger i ansiktet, og går gradvis etter fødselen. Således kan det sies at chloasma er et spesielt tilfelle av melasma.

Melasma klassifisering

Dybde av hudskader

 • Epidermal - hyperpigmentering oppstår i ytre lag av huden - epidermis, med denne sykdomsformen, er flekkene vanligvis lyse og har glatte konturer. Dette skjemaet er det enkleste å behandle.
 • Dermal-forbedret produksjon av melanin forekommer i det dypere laget av huden - dermis, i så fall flekkene har en mer mettet farge og fuzzy konturer. Det er ganske vanskelig å behandle dermal melasma.
 • Blandet - det er lette flekker på huden, som påvirker hudens epidermale lag og mørkere - dermal.

I løpet av sykdommen

 • Forløpende - flekkene forsvinner helt, etter eliminering av faktorene som provoserer utseendet deres.
 • Vedvarende - områder med hyperpigmentering kan bli lettere, men flekkene forsvinner ikke helt, sykdommen fortsetter i henhold til prinsippet om "forverring-forbedring".

Ved lokalisering av melasma

 • Mandibular - overdreven produksjon av pigment observeres i regionen av mandibularbuen.
 • Centrofascial - flekker er plassert på ansiktets midterlinje (betinget), lesjonen påvirker pannen, nesen, overleppen og haken.
 • Maling - pigment flekker er hovedsakelig plassert på kinn og nese.

Melasma behandling

Hvis det var mulig å fastslå hvilke faktorer som provoserte forekomsten av melasma, er det nødvendig å utelukke dem for å forhindre videre spredning og forverring av hyperpigmentering.

Utendørsanlegg

Med en mild grad av sykdommen, når flekkene på huden er enkle og lette, noen ganger selv lite merkbare, små i størrelse, hjelper eksterne midler til å kvitte seg med dem. Peels og scrubs med syrer brukes, så vel som kremer og masker som inneholder blekningskomponenter (arbutin, tymol, kojinsyre, etc.). Mange kvinner som står overfor et slikt problem, bruker folkeblegemidler: melk, kefir og andre meieriprodukter, masker med persillejuice, sitrusfrukter, agurk.

Mer uttalt pigmentering krever en mer seriøs tilnærming til behandling, siden kosmetikk ikke vil være nok til å kvitte seg med melasma. Dermatologer foreskriver eksterne legemidler som har stoffer som hemmer dannelsen av melanin, de inneholder azelainsyre (hudoren, azix-derm, azelik, etc.) og hydrokinon. Behandling av melasma med slike midler utføres innen 2-3 måneder, parallelt blir ytterligere metoder anvendt som beskrevet ovenfor.

Kosmetikk maskinvare

Med dermal melasma, når et brudd på pigmentproduksjonen skjer i de dypere lagene i huden, er bruken av eksterne midler vanligvis ineffektiv. I slike tilfeller anbefales laserterapi. Under virkningen av laserstråling oppstår selektiv destruksjon av celler som inneholder en overdreven mengde pigment. I tillegg stimulerer prosedyren metabolismen og regenerering av friske vev, og det er derfor denne manipulasjonen ofte kalles fotorejuvenasjon. Antallet prosedyrer som kreves avhenger av dybden av hudlesjonen og omfanget av prosessen.

Eventuelle prosedyrer for å bli kvitt melasma anbefales å gjøres i høst-vinterperioden, når aktiviteten til solstrålene er minimal, da i dette tilfellet er sannsynligheten for sekundær hyperpigmentering lavere.

forebygging

Alle personer med tendens til utseende av melasma anbefales å bruke kosmetikk som inneholder minst 30 SPF (Sun Protect Filter - filter for å beskytte huden mot solstråling). Om sommeren bør man unngå eksponering for den åpne solen i løpet av maksimal aktivitet av UV-stråler, ansiktet skal dekkes med en visor- eller luebrede. Du må også gi opp å besøke solarium.

Hvilken lege å kontakte

Hvis det oppstår hudproblemer, kontakt en hudlege fordi dette symptomet også kan oppstå under mer alvorlige forhold. Hvis melasma diagnostiseres, deltar en kosmetolog i behandlingen.

Hva er melasma: symptomer, årsaker og behandling

Melasma er en forstyrrelse av hudpigmentering, som manifesterer sig som brune flekker av varierende intensitet, lokalisert i områder som er åpne for solen: på ansiktet og mindre ofte på hendene. Når det gjelder kosmetisk defekt, blir huden mer tørr og grov.

Egenskaper av sykdommen

Melasma - hovedsakelig "kvinnelig" sykdom. Chloasma er et medisinsk begrep som brukes i dermatologi for melasma som utvikler seg under graviditeten. Bare 5% av det totale antallet klinisk dokumenterte tilfeller av denne dermatologiske patologien er hos menn.

Aldersgruppen av pasienter er 20-50 år. Mørkhudede eller godt responderte kvinner er mest sannsynlig å lide. I de sørlige områdene med konstant solaktivitet registreres flere tilfeller av sykdommen.

Ca 70-75% av kvinnene under graviditeten står overfor chloasma. Videre er hver etterfølgende graviditet preget av mer uttalt pigment flekker. Melasma forsvinner vanligvis i løpet av et år etter fødselen.

klassifisering

Avhengig av dybden av pigmentet er det tre typer melasma:

 • epidermal;
 • dermal;
 • blandet form: pigmentet ligger på nivået av epidermis og i dermis.

Melasma er også klassifisert ved lokalisering av lesjoner:

 • en maling-type lesjon påvirker nesen og kinnene;
 • mandibular type - lokalisering i mandible regionen;
 • plassering i ansiktets sentrale område: på nesen og over overleppen, på kinnene, pannen og haken.

Avhengig av sykdomsforløpet er det:

 • Passerer melasma, som kan behandles og forsvinner helt etter behandling.
 • Vedvarende melasma som ikke helt forsvinner. Perioder med eksacerbasjoner erstattes av ettergivelsesintervaller, når lesjonene opptar et mindre område og har en mindre uttalt farge.

Årsaker til utvikling

Utseendet til melasma-type hyperpigmentering er assosiert med den høye aktiviteten til melanocytiske celler som er ansvarlige for produksjonen av pigment. Følgende faktorer kan intensivere denne prosessen:

 • Hormonalfeil: Dysfunksjonelle lidelser i eggstokkene, hormonell prevensjonsbruk, graviditet. Samtidig fører hormonuttaksterapi i overgangsalderen ikke til utvikling av melasma.
 • Genetisk predisposisjon. Melanocytiske celler er utsatt for noen stimuli.
 • Feil i skjoldbruskkjertelen og leveren.
 • Regelmessig eksponering for UV-stråling på huden. Uregelmessige solstråler under solen eller i et solarium fremkaller produksjonen av melanin, og når det er en predisponering for hyperpigmentering, utvikler melasma på huden.
 • Sykdommer i fordøyelseskanalen.
 • Krenkelse av metabolske prosesser i kroppen.
 • Godkjennelse av fotosensibiliserende stoffer som øker hudfølsomheten mot solen. De kan være inneholdt i kosmetikk og medisiner.

Samtidig har medisinen ikke tilstrekkelig antall case-studier som bekrefter at noen av de ovennevnte faktorene er den direkte årsaken til melasma. På grunnlag av kliniske data kan man derfor si at disse faktorene bare øker risikoen for patologi.

Symptomer og diagnose

Diagnose melasma er mulig på grunnlag av visuell inspeksjon. Det er ønskelig å produsere det under forholdene med naturlig belysning: På denne måten kan du lage en foreløpig konklusjon om dybden av melasmaen:

 • Hvis lesjonen befinner seg på dybden av dermis, er den malt i en grå-blå eller lysebrun nyanse og har en uuttrykt kantlinje. Spott med en slik dybde av melanin er vanskelig å behandle, ofte gjentatt.
 • Epidermal flekker er malt i lys eller mørk brun farge, har klare grenser. De blir lett behandlet selv ved hjelp av kosmetiske preparater og folkemidlene.

Nesten hvert kosmetologisk rom har en slik enhet som en ultrafiolett lampe med langbølgestråling - Woods lampe. En av dens funksjoner er å bestemme dybden av melanin. Under Woods lampe mørkner flekkene av epidermisk pigmentering og skiller seg ut i kontrast til huden. Dermal melasma er lettere og viser mindre kontrast.

Sikkert kan du finne ut dybden av melanin ved hjelp av dermatoskopi og siascop prosedyrer. Basert på disse dataene planlegger legen ytterligere behandling.

Sentrene av hyperpigmentering har en uregelmessig form og er lokalisert i områder som er åpne for solens konstante innflytelse. Kan påvirke kinnben, nese, kinn, panne, hake, område over overleppen.

Legen kan henvise pasienten til ytterligere undersøkelse:

 • Ultralyd av peritoneale organer;
 • coprogram;
 • gastroskopi;
 • histologi: Hvis studien bekrefter melasma, vil en økning i antall melanocytter og melaninavsetning bli registrert;
 • tester for dysbakteriose.

Kvinner anbefales å bli undersøkt av en gynekolog for å utelukke muligheten for gynekologiske sykdommer.

Differensialdiagnostikk vil bidra til å skille melasma fra sykdommer og patologier i huden med lignende symptomer, for eksempel:

 • Sekundær pigmentering.
 • Systemisk lupus erythematosus. Et utslett med lupus er litt som hyperpigmenteringsplaster, men i motsetning til dem, ser det ut til bakgrunnen av betennelse.
 • Hud lupus lokalisert på sidene av ansiktet. I motsetning til melasma, oppstår arrdannelse i huden etter lupus.
 • Pigment xeroderma.
 • Kontaktdematitt: Det kan være lik utseende til melasma, men i motsetning til det, er det preget av en uttalt betennelse i huden.

Narkotikabehandling

Overdreven hudpigmentering er et vanlig kosmetisk problem. Vanskeligheten ved å korrigere patologien ligger i det faktum at de fleste midler og metoder for behandling (for eksempel kjemiske peeling) har en sterk irriterende effekt med minimal effektivitet. Slike aggressive metoder forverrer bare situasjonen, og utfordrer sekundær hyperpigmentering, noe som er enda vanskeligere å eliminere.
Behandling av melasma i ansiktet bør starte med "myke" blekemidler:

 • Tretinoin. Krem 0,1% skal påføres lesjonene 1 gang om dagen og over natten. Tretinoin kan ikke brukes under graviditet og amming.
 • Hydrokinon 4 og 5%.
 • Tri-Luma. Et stoff som inneholder tretinoin, hydrokinon og fluocinolon. Kombinasjonen av disse komponentene er mer effektiv.

Før du bruker på ansiktet, bør stoffet testes på en annen del av kroppen (for eksempel armen). Hvis melasma ledsages av en inflammatorisk prosess, er det uønsket å bruke blekemidler. Terapiperioden er 2-3 måneder med en gradvis reduksjon i effekten: behandlingen utføres annenhver dag.

Før du bruker noen av legemidlene, bør du konsultere en lege. Han vil velge riktig middel, minimere risikoen for bivirkninger: post-inflammatorisk hyperpigmentering, depigmentering av sunn hud rundt lesjoner, allergisk dermatitt.

Mekaniske og kjemiske metoder

Kjemisk peeling brukes til å behandle medium til alvorlig melasma. Utnevnes i tilfeller der blekemidler ikke gir effekt.

Under prosedyren fjernes det øvre epidermale lag. Dette utløser regenerative prosesser. På grunn av de aktive komponentene i peeling (resveratrol, konsentrert 50-70% glykolsyre, kojic og mandelsyrer, resorcinol, salisylsyre), reduseres prosessen med spredning av melanocytter. For melasma korreksjon, er ikke dyp peeling brukt, bare overfladisk og middels peeling er nødvendig.

For å gi en dypere penetrasjon av stoffer som undertrykker melanocytisk aktivitet, kan mesoterapi brukes - injeksjoner av spesielle cocktailer av syrer. Denne metoden gjør at du gradvis kan ødelegge pigmentet, lette flekker av melasma.

Dermal melasma er ikke korrigert av kjemiske og laser peeling. I dette tilfellet, ikke engang en del av dermis (og dette er garantert å forlate arr), oppnås en positiv effekt.
Det er mulig å påvirke melanin i dermis med neodym eller fraksjonell laserterapi. Nylig har en brøkdel laser nesten ikke blitt brukt på grunn av sykdommen for vevene som omgir lesjonen. Neodym laser har en mykere effekt og er populær blant kunder av skjønnhetssalonger.

Ifølge Dr. Moshe Lapidot (president for European Association of Laser Therapy in Dermatology), kan laserbehandling for melasma og chloasma ikke betraktes som en effektiv behandling. På grunnlag av kliniske studier konkluderte han at et halvt år etter at alle prosedyrer ble stoppet, var resultatene omtrent det samme som etter bruk av konvensjonell utendørs UV-beskyttelse.

Det bemerkes at en stor prosentandel av pasienter som gjennomgår laserterapi, klager over en fullstendig retur av hyperpigmentering.

En positiv effekt kan bare oppnås ved bruk av maskinvare teknikker og fysioterapi i kombinasjon med kosmeceuticals.

Folkemidlene

Naturlige fytoterapeutiske midler tillater ikke bare å redusere / eliminere pigmentering, men også å starte prosessen med hudregenerering, myke det og øke elastisiteten, rene porer.

Oppskrifter av folkemidlene:

 1. Gni med ferskpresset sitronsaft blandet med vann i forholdet 1 til 10.
 2. Behandler noen frukteddik (eple, drue). Eddiksyre fortynnet 1 til 5 med vann vil være nødvendig. Daglig rubbing med dette produktet vil redusere pigmentering og oppdatere hudfarge.
 3. Persilleinfusjon. For å forberede, ta en gjennomsnittlig haug med blader og stilker av persille, finhakk, hell kokende vann (ca. 250-300 ml) og fyll det i et par timer. Etter belastning er produktet klar til bruk: det er nødvendig å tørke ansiktet med det 4-6 ganger om dagen.
 4. Gni ufortynnet ferskpresset grapefruktjuice.
 5. Mask av agurk. En liten agurk er malt i en mush med en riper eller blender, påført ansiktet og vasket av etter en halv time. Prosedyren kan gjentas daglig.
 6. Mask av cottage cheese. 50 g bakketostost blandes med ammoniakk og hydrogenperoksid (15 dråper begge), påføres på lesjonene, vaskes av etter 20 minutter.
 7. Vask kefir forsyner forsiktig flekker. Prosedyren anbefales å gjenta flere ganger om dagen.

Hvis det ikke er noen positive endringer etter vanlig bruk av folkemidlene, betyr det at melanin ligger dypere, og overflateffekten ikke gir mening. I dette tilfellet er det verdt å referere til medisinbehandling eller mekaniske behandlingsmetoder (peeling, laserterapi).

forebygging

Å oppfylle de positive resultatene av behandling av melasma og minimere risikoen for tilbakefall vil hjelpe følgende tips:

 • Uansett årstid, når du går utenfor, må du søke på de åpne områdene av kroppskremene med UV-beskyttelse av et bredt spekter av aktivitet (beskyttelse mot ultrafiolett A og B): Parsol, mikronisert sinkoksid.
 • Hormonal prevensjon bør kun brukes etter konsultasjon med legen din.
 • Det er nødvendig å unngå indre og eksterne inntak av stoffer med fotosensibiliserende effekt. Disse kan være inneholdt i både medisiner og kosmetiske kremer, og i mat.
 • Bleking kosmetiske produkter brukes kun med legeens tillatelse. Ved regelmessig bruk av slike produkter er det nødvendig å unngå kontakt med aggressive kjemikalier (i kosmetikk eller husholdningskjemikalier) for å minimere tiden brukt i solen.

Bivirkninger ved bruk av folkemusikk eller klassiske stoffer (rødhet, kløe, utslett, betennelse) krever en spesialist oppmerksomhet. Det er nødvendig å stoppe behandlingen umiddelbart. Legen vil velge et annet emne.

Enhver behandling vil være meningsløs hvis pasienten ignorerer forebyggende tiltak for å bekjempe melasma, bruker spesielt ikke produkter med UV-beskyttelse.

Flere Artikler Om Typer Acne