Tørr hud er en av de vanligste problemene, som gir både psykisk og fysisk ubehag, siden det manifesterer seg i form av peeling, kløe, rødhet og andre ubehagelige symptomer. Dette fenomenet kan oppstå mot bakgrunn av interne forstyrrelser i kroppen, under påvirkning av ytre stimuli, samt på grunn av feil eller utilstrekkelig hudpleie.

Hovedårsakene til tørr hud

Huden er en av de viktigste organene i menneskekroppen, og utfører beskyttende og andre viktige funksjoner for kroppen. Som regel kan man ifølge hudens tilstand dømme menneskers helse, siden mange sykdommer i de indre organene reflekteres på overflaten av epidermis.

Med alderen blir huden til enhver person tørr, og dette skyldes personens fysiologiske egenskaper. Men selv i ung alder ser dette problemet ofte ut, og det gir mange ulemper. Hovedårsaken til tørrheten i epidermis på kroppen er mangelen eller sterkt tap av fuktighet, som skyldes både eksterne og interne faktorer.

Eksterne faktorer som fremkaller alvorlig tørrhet i huden inkluderer følgende:

 • overdreven entusiasme for soling eller sollys, siden ultrafiolett forårsaker dette problemet;
 • derma mister fuktighet under påvirkning av svært lave temperaturer, for eksempel i frostfritt vær;
 • fuktighetstap blir også observert under påvirkning av høy temperatur i rommet;
 • bruk av husholdnings kjemikalier med innholdet av sterke aggressive komponenter;
 • bruk av kosmetikk for ansikt og kropp, som inneholder alkohol;
 • feil hudpleie, soppmisbruk og forskjellige midler for bading og vasking, siden alt dette bidrar til ødeleggelsen av det beskyttende lipidlaget på overflaten av epidermis;
 • iført ikke-naturlige materialer.

Årsaker som lurker inne i kroppen:

 • forstyrrelser i hormonsystemet;
 • utilstrekkelig væskeinntak, spesielt rent vann;
 • genetisk predisposisjon;
 • tendens til forekomst av allergiske reaksjoner;
 • beriberi;
 • usunt kosthold;
 • Tilstedeværelsen av sykdommer i indre organer og systemer.

Hva å gjøre hvis det er veldig tørr hud i hele kroppen

For å bli kvitt dette problemet, er det først og fremst nødvendig å eliminere årsaken til at det oppstod. Hvis dette er feil forsiktighet, er det nødvendig å erstatte kosmetikk, oftere fuktighet hele kroppen, ta vitaminer, og anbefaler også at du gjennomgår en omfattende undersøkelse for å identifisere sykdommer som kan forårsake overdreven tørrhet i epidermisene.

Det er veldig viktig å justere dietten, prøve å drikke mer rent vann, bruk ferske grønnsaker og frukt, greener, drikk fersk juice, gi opp dårlige vaner.

Du kan bruke tipsene fra tradisjonell medisin, som ofte blir svært effektive når det gjelder å behandle mange problemer.

Hvorfor huden blir tørr

Svært ofte blir symptomer som peeling på overflaten av epidermis, kløe og rødhet symptomer på alvorlige forstyrrelser i kroppen forårsaket av ulike sykdommer, blant annet følgende:

 • sykdommer i nervesystemet;
 • ulike dermatitt;
 • hormonelle lidelser;
 • sykdommer i mage-tarmkanalen;
 • diabetes mellitus;
 • seborrhea;
 • nyresykdom;
 • stoffskifteforstyrrelser;
 • tørrhet, som en bivirkning etter langvarig antimikrobiell behandling.

Dehydrering av epidermis blir ofte resultatet av alle de nevnte sykdommene, derfor kreves en rettidig appell til spesialister for en fullstendig undersøkelse for å identifisere hovedårsaken til problemet under behandling.

Hvilke tegn krever samråd med en lege

Overdreven tørrhet av dermis eller xerose kan være et symptom på en eller flere alvorlige plager, så det er svært viktig å være særlig oppmerksom på slike tegn som:

 • søvnforstyrrelser på grunn av ubehag forårsaket av dette problemet;
 • alvorlig rødhet i huden, som er ledsaget av skalering og kløe;
 • Riktig omsorg for hud i kropp og ansikt gir ingen resultater, og situasjonen er bare forverret.
 • sår er dannet på problemområder i kroppen.

I intet tilfelle bør slike symptomer ignoreres, siden nesten alle sykdommer i kroppen er mye lettere å behandle i begynnelsen.

Behandling av tørr hud

Etter at alle diagnoseprosedyrene har til hensikt å identifisere sykdommer, hvorav en av symptomene er alvorlig dehydrering av epidermis, er det svært viktig å ikke overse den foreskrevne behandlingen og følge alle anbefalinger fra den behandlende legen. Konsultasjon med en hudlege, allergiker, gastroenterolog, endokrinolog og andre spesialister er vanligvis nødvendig.

Hvis den tørre huden på kroppen forstyrrer pasienten på grunn av inntaket av medisiner, anbefales det først og fremst å drikke rikelig med vann for å kompensere for tap av fuktighet. Det er viktig å bruke ikke mindre enn to eller to og en halv liter vann per dag.

Hvis xerose oppstår hos kvinner i overgangsalderen, når hormonell endring av kroppen oppstår, er det vanligvis foreskrevet behandling med spesielle hormonelle legemidler.

Svært ofte blir årsaken til problemet under overholdelse at det blir stivt diett, med det formål å redusere kroppsvekten. Resultatet av slike ekstreme tiltak kan være et sterkt tap av væske, noe som fører til dehydrering. Og ofte gir dette ikke bare visse ulemper, men blir også ekstremt farlig for helsen. Derfor er det svært viktig balansert og næringsrik mat, samt overholdelse av drikkeregimet. Det anbefales å bruke matvarer som inneholder mye vitaminer A og E.

Bruk av midler fra tradisjonell medisin

Folk rettsmidler kan brukes som en ekstra metode for å eliminere problemet. Det anbefales at du bruker følgende oppskrifter:

 1. Ta et bad med tilsetning av flytende glyserin, samt infusjon av kamille og avkok av linfrø.
 2. Legg til forskjellige essensielle oljer, tidligere fortynnet i melk eller kefir, i badvannet.
 3. Legg til badet en blanding av honning og melk.
 4. For å få kroppen til å peeling ved hjelp av ingredienser som naturlig honning, en liten mengde salt, olivenolje. Kombiner alle komponentene og bland dem grundig, og bruk deretter på kroppshuden med milde massasjebevegelser. Ikke mindre effektiv peeling av malt havremel og fettkrem, som utføres på samme måte som den første.
 5. Du kan sette på kroppen og møte en blanding av base og essensielle oljer. Oliven, ricinus, mandel, jojoba og andre anses som den mest effektive fra planten. Og fra essensielle ekstrakter anbefales bruk av rosenolje, geranium, ylang ylang, rosmarin, lavendel, mandarin, etc.
 6. Det er veldig nyttig å sette på huden på kroppen en maske med olivenolje og naturlig honning, som skal vaskes av en halv time etter at prosedyren er startet.
 7. For høy kvalitet hudpleie som fremmer dyp næring og hydrering, anbefales bruk av komponenter som avokadopulp, en banan, krem, litt smør, rosa eter. Bland grundig alle komponentene i masken for å oppnå en homogen masse og påfør huden etter bading. Etter en halv time, skyll av sammensetningen med varmt vann og bruk en nærende kroppskrem.

Riktig hudpleie

For å beskytte dermis mot dehydrering, er det nødvendig å gi den optimal pleie, som et tillegg til alle andre tiltak. Det anbefales ikke å bruke såpe til å rense huden, det er bedre å bruke en mild dusjgel, og etter vannbehandlinger er det tilrådelig å bruke et fuktighetsgivende middel med innhold av hudvennlige stoffer.

Vi må ikke glemme ansikts- og kroppsmasker som bidrar til ernæring og hydratisering av epidermis, samt ikke forårsake allergiske reaksjoner og inneholder vitaminer, essensielle oljer og sporstoffer. Det vil være mye lettere å takle dette problemet hvis du adresserer det på en omfattende måte, og i tillegg til å sørge for riktig omsorg for dehydrert og flakket hud, bør du kontakte en lege i tide.

Årsaker til tørr hud

Les denne artikkelen hvis du vil vite hvorfor huden blir tørr og hvordan du skal ta vare på den i dette tilfellet. Vi vil anbefale effektive rettsmidler og gi noen nyttige tips om hvordan du får svært tørr hud til å bli godt fuktet.

 • Tegn på tørr hud
 • Årsaker til tørr hud
 • Hvordan tørr hud er forskjellig fra normal og fet
 • Hva å gjøre med veldig tørr hud
 • Tørr hudpleie
 • Ta vare på tørr hud
 • Forholdsregler for tørr hudpleie
 • Oversikt over midler

Tegn på tørr hud

Tendensen til tørrhet har hovedsakelig genetiske årsaker. Derfor er grunnleggende endringer ikke oppnådd. Men å få venner med huden din og forbedre tilstanden er ganske ekte. Det viktigste - den rette omsorg og forebyggende tiltak.

Vanligvis er tørrhet karakteristisk for både ansiktets hud og kroppens hud. Slike hud er vanligvis tynnere og mer følsomme.

Når sebaceous kjertlene ikke produserer nok sekresjon, det er sebum, som beskytter epidermis mot tørking og mindre skader, beholder huden fukt verre, derfor tørker den ofte ut, reagerer med irritasjon og aldre raskere.

Tørr hud er ofte følsom. © iStock

Ikke forveksle tørr hud med dehydrering - en midlertidig og lett reparerbar tilstand. Dehydrert fett hud kan også være. Videre, fra mangel på fuktighet, begynner det å produsere mer fett.

Mangel på fuktighet skyldes ofte feil omsorg og andre eksterne faktorer, som blåsende vær eller overtørket inneluft.

For ikke å forvirre noe, husk tegn på tørr hud.

Tørr hud er sjelden problematisk, mens fet (spesielt dehydrert) vanligvis viser komedoner, akne, forstørrede porer.

Dehydrert hud har ikke nok vann, tørr hud har ikke nok fett, noe som betyr at den første trenger hydrofiksere (glycerin, hyaluronsyre), den andre trenger fuktabsorberende eller lipid-supplerende komponenter (olje).

Tørr hud er ofte utsatt for følsomhet, dårlig tolerert av forurenset luft og hardt vann. Det gir ofte en reaksjon på vanlige allergener (for eksempel honning).

For å ta vare på tørr hud, velg produkter basert på oljer. © iStock

Årsaker til tørr hud

Atopisk dermatitt er en vanlig årsak til patologisk tørr hud. Mer om denne sykdommen vil fortelle deg en hudlege. Men med en følelse av ubehag og tetthet, noen ganger de som dette problemet vanligvis ikke forstyrrer ansiktet. Hva gjør huden tørr?

Rensemidler med aggressive overflateaktive stoffer (overflateaktive stoffer) i sammensetningen ødelegger hudens lipidmantel.

Fuktighetskrem var ikke mettet nok for deg, eller huden din mangler ernæring for å holde fuktighet inne.

Alvorlige værforhold, for eksempel varmen av økt tørrhet av luft eller frysing i kombinasjon med en isaktig vind, underminerer beskyttelseseffekten av huden.

Mangelen på fuktighet i rommet er et vanlig problem i våre breddegrader når sentralvarme er slått på.

Noen typer hormonbehandling eller bruk av retinoider fremkaller alvorlig tørrhet i huden. Vi må vente til denne bivirkningen forsvinner, og utjevne manifestasjoner ved hjelp av kosmetikk.

Hvordan tørr hud er forskjellig fra normal og fet

Sammenlignet med fet og normal hud, har tørr hud ikke nok hydrolipidlag. Det er tynnere, og fartøyene er så nær overflaten at spasmer er mulig, selv etter kort eksponering for frost.

For eiere av fet hud danner stratum corneum og sebum et kraftig forsvar, så det går langsommere og tåler negative ytre påvirkninger mer jevnt - fra peeling til kaldt vær. Men tørr hud er forsikret mot akne, svarte flekker, forstørrede porer og andre problemer, kompliserer livet i sin ungdom.

De beste fuktighetsgivende ingrediensene er glyserin, aloe vera og hyaluronsyre. © iStock

Hva å gjøre med veldig tørr hud

Det skjer at hudsykdommen forårsaker alvorlig angst: det blir rødt og føles smerte selv etter kontakt med vann fra springen, og ikke en eneste kosmetikk hjelper med tørrhet og peeling. Her er ett råd - gjør en avtale med en hudlege.

Hvis årsakene ikke er relatert til helse, anbefaler vi at du lytter til disse tipsene:

fjerne alkoholholdige produkter fra kosmetikk;

i stedet for alkaliske rensemidler, bruk delikate kremstrukturer;

Hvis det er mulig, installer vannfiltre.

Tørr hudpleie

Les og husk hva du skal se etter når du tar vare på tørr hud.

Den epidermis trenger mat i form av en lipidrik krem ​​eller olje.

Bytt alkaliske rengjøringsprodukter med mykere. I stedet for en gel for vask, begynn å bruke for eksempel rensemelk.

Gjør det til en regel om ikke å legge deg til sengs med sminke på ansiktet ditt - grunnlaget igjen for natten tømmer ikke porene, men tørker også huden.

I tillegg til fuktighetsgivende kremer, trenger tørr hud næring. © iStock

Ta vare på tørr hud

Tørr hud kan være på ulike deler av kroppen.

Hvis hodebunnen er kløende, kløende og flaky, er det fornuftig å konsultere en tricholog for råd.

Gjør det til en regel å bruke håndkrem minst to ganger om dagen: før du går og legger deg og før du går ut.

Tørr hud på føttene skal behandles regelmessig med fin pimpstein eller såing, smør deretter med kremholdig urea og harde oljer (shea, kakao).

Forholdsregler for tørr hudpleie

Hvis huden din er tørr, anbefaler vi å avstå fra grove skrubber, høy konsentrasjon av syrer i pleieprodukter, aggressive alkaliske rensemidler og alkoholholdige kosmetiske produkter.

På stranden, bruk solkrem med en SPF på minst 30. Tynn og tørr hud brenner raskere. Og ikke glem at ultrafiolett provoserer dannelsen av frie radikaler - de viktigste fiender av ungdomshud.

I den kalde årstiden, før du går utenfor, legg en nærende krem ​​på ansiktet ditt, en beskyttende - på hendene, ikke glem om skjerf og hansker.

Tørr hud

En av de viktigste hudtyper - tørr hud - manifesterer sig som en følelse av tetthet, peeling, en fin porøs struktur, en kjedelig nyanse og lett generert irritasjon. Hvis den tørre ansiktets hud ser tynn, fløyelsaktig og øm i sin ungdom, deretter med alderen og uten skikkelig omsorg, forverres tilstanden raskt og fører til for tidlig rynker og fading. Objektet tørr hud er objektivt preget av nedsatt vann- og lipidmetabolismen, funksjonen av svette og talgkjertler, en svakt sur pH (syre-base) reaksjon. Det er veldig enkelt å bestemme tørr hud på egen hånd: Hvis sporene ikke forsvinner lenge, når du presser på huden med fingrene, er huden din tørr og denne informasjonen er spesielt beregnet for deg.

Tørr hud

En av de viktigste hudtyper - tørr hud - manifesterer sig som en følelse av tetthet, peeling, en fin porøs struktur, en kjedelig nyanse og lett generert irritasjon. Hvis den tørre ansiktets hud ser tynn, fløyelsaktig og øm i sin ungdom, deretter med alderen og uten skikkelig omsorg, forverres tilstanden raskt og fører til for tidlig rynker og fading. Objektet tørr hud er objektivt preget av nedsatt vann- og lipidmetabolismen, funksjonen av svette og talgkjertler, en svakt sur pH (syre-base) reaksjon. Det er veldig enkelt å bestemme tørr hud på egen hånd: Hvis sporene ikke forsvinner lenge, når du presser på huden med fingrene, er huden din tørr og denne informasjonen er spesielt beregnet for deg.

Hvorfor trenger huden vann?

En av betingelsene for normal funksjon av huden og godt utseende er et tilstrekkelig hydratiseringsnivå (fuktighetsgivende). Fukt gir næring til hudceller, dets elastisitet og fasthet. Uten skikkelig fuktighet blir huden tynn, tørr, følsom og rynket.

Tørr hud forverres av mange negative faktorer: kulde og vind, tørr luft og sollys, røyking og alkohol, klorerte og sjøvann, alkoholkrem og alkalisk såpe, potente peeling og mangel på vitaminene A, E og B.

Graden av hudhydrering støttes av to reguleringsmekanismer som sikrer fuktutveksling med miljøet: tilstanden til stratum corneum av epidermis og mengden sebum. Hornete celler i epidermis - hornhinnen og fett utskilt av talgkjertlene, danner et lipidlag som beskytter huden mot dehydrering (tap av fuktighet).

Dette beskyttende systemet opprettholder ikke bare fuktighet i dermis, men forhindrer også penetrasjon av fremmedlegemer som forårsaker overfølsomhet i huden. Mangel på lipidfilm åpner veien mot fuktighetens fordampning og reduserer samtidig beskyttelsesbarrieren på huden, noe som gjør den sårbar for penetrasjon av toksiner, allergener og patogener. Dermed blir tørr hud mottakelig ikke bare for tidlig aldring, men også til forekomsten av inflammatoriske prosesser og immunreaksjoner.

Brudd på vannbalansen i huden kan skyldes en rekke årsaker:

Årsaker til tørr hud

Individuelle egenskaper og aldersrelaterte forandringer i kroppen, feil hudpleie i ansikt og kropp har en innvirkning på sebaceous kjertler, som beskytter huden mot fuktighetstap. Regulering av aktiviteten til talgkjertlene utføres ved den endokrine ruten, og i noen tilfeller kan avhenge av den arvelige faktorens påvirkning. Med alder, forårsaker hormonelle endringer i kroppen, en reduksjon i aktiviteten til talgkjertlene og reduserer produksjonen av talg. Mange kvinner, som går over 40 år, markerer økt tørrhet i huden og slimhinner. Dette skyldes primært endringer i hormonstatusen i overgangsalderen.

Den avgjørende faktoren for skjønnhet, ungdom og hudhelse er nivået på vannbalansen i kroppen. Utilstrekkelig væskeinntak med mat kan føre til tørr hud. For å opprettholde tilstanden til vanlig fuktighets hud anbefaler beauticians å drikke fra 1,5 til 2 liter vann per dag. Et slikt volum av væske som forbrukes, kompenserer ikke bare for dets naturlige tap, men fjerner også toksiner og nedbrytningsprodukter fra kroppen, som i sin tur påvirker tilstanden til huden.

Tørr hud, peeling og følelse av tetthet er årsakene til tidlig aldring av huden. Tapet på hudens elastisitet fører til dannelsen av et fint nett av fine rynker, som i mangel av tilstrekkelig hudfukthet raskt blir til dype riller. Først av alt oppstår rynker i øynene og munnens hjørner, samt på nakkeområdene med den mest delikate strukturen i huden. Uønskede klimatiske faktorer (vind, lav luftfuktighet, solskinn, kald luft, temperaturendringer) tørker huden ytterligere, frarøver nødvendig fuktighet og beskyttelse.

Utilstrekkelig ernæring, mangel på vitaminer og mineraler, sykdommer i nervesystemet, arbeid i varme verksteder kan føre til utvikling av tørr hud. Alle disse faktorene utløser en hel kjede med endringer som skjer i huden. Redusert hudbeskyttende barrierer forårsaker fuktighetstap. Dette medfører i sin tur et brudd på prosessene med mikrosirkulasjon av blod i vev og deres trofikker. Som følge av underernæring påvirkes kollagenfibrer, og hudens fasthet og elastisitet reduseres. Disse hudendringene forverres ytterligere av mangel på riktig omsorg.

Årsaken til tørr hud kan også være feil valg av kosmetikk og pleieprodukter, samt noen kosmetiske prosedyrer. Ved utilstrekkelig arbeid i talgkjertlene, er det kontraindisert å bruke såpe til vask, alkoholkrem, peeling peeling og scrubs, masker. Fra kosmetiske prosedyrer, bør man foretrekke enzymskalering, som virker så delikat som mulig på beskyttelseslaget og intensivt fukter tørr hud.

Tørr hud krever nærende og berikte kremer, nærende og toning masker, ikke-alkoholholdige tonics, kremer som inneholder kollagen og elastin. Alle disse kosmetikkene vil bidra til å gjenopprette den naturlige beskyttelsen av huden. Kosmetikk som brukes skal være spesielt utviklet for tørr hud og inneholde et aktivt hudfukterende kompleks.

Et viktig poeng i kampen mot tørr hud er ernæringskorreksjon: eliminering av alkohol, tilsetning av dietten med produkter som inneholder vitaminer A, E, C.

Hud fuktighetsgivende metoder

Tørr hud krever først og fremst tilstrekkelig fuktighet og beskyttelse mot ytre irritasjoner som kan skade det. Sammensetningen av moisturizers for tørr hud inneholder nødvendigvis spesielle stoffer - humektanty (hydratants), noe som gir et normalt fuktighetsnivå. Ifølge virkemekanismen er humektants filmdannende og hygroskopisk.

Glyserin, voks, mineraloljer og fett tilhører filmdannende fuktighetsmidler. Danner en vanntett film på overflaten av huden, de bidrar til å beholde fuktighet i huden og forhindre fordampning. Blant hydratene i denne gruppen kan glycerol være spesielt fremtredende - naturlig triatomisk alkohol, heksahydolsorbitol og linolensyre og linolsyre.

På grunn av sin evne til å beholde væske, har glycerin blitt brukt i formuleringen av kosmetikk i mange tiår. Ikke så lenge siden oppdaget amerikanske forskere en annen egenskap av glycerol - evnen til å gi et signal og stimulere prosessen med modning av unge hudceller. Cellfornyelse opprettholder et normalt fuktighetsnivå og forhindrer tørr hud.

Den sekskantede alkoholsorbitol som tilhører den samme gruppen har også egenskapene til hygroskopisitet. Det fukter huden, og forbedrer også teksturen til fuktighetskremer, masker og andre kosmetiske produkter, noe som gir dem plastisitet, mykhet og fløyelsaktighet. Linolensyre kan ikke bare danne en hydrofil film på hudoverflaten, men også regulere epidermis barrierepermeabilitet. Linolsyre er nødvendig både for å skape en vanntett lipidbarriere, og for regulering av lokal immunitet i huden.

Gruppen av hygroskopiske humectants inkluderer urea, hyaluronsyre, pyrrolidon-karboksylsyre og melkesyre, kollagen. Molekylene i disse hudrelaterte stoffene binder vann og holder det i huden. De er i stand til å gjenopprette nivået av naturlig fuktighetsgivende faktor (NMF) i epidermis. Blant denne gruppen har hyaluronsyre den høyeste hygroskopisiteten, hvorav ett gram omformer en liter vann til en gelstat. I kosmetikkindustrien brukes hyaluronsyre, ekstraheres fra deres kuberkropper og haihud.

Kollagen (gresk - cleorodny), som er tilstede i det intercellulære rom og hudceller, er i stand til å absorbere og beholde mengden vann, 30 ganger større enn egen vekt. I kosmetisk industri er mye brukt evne til kollagen å absorbere fuktighet.

Velge fuktighetskrem for tørr hud, vær oppmerksom på sammensetningen og tilstedeværelsen av ovennevnte ingredienser. Den beste måten å bekjempe tørr hud på ansikt og kropp på er å utvikle et individuelt, omfattende fuktighetsgivende program som inkluderer ernærings- og hudpleie tips, passende kremer, masker og prosedyrer. Problemet med tørr hud bør løses av dermatologist-kosmetologer, idet man tar hensyn til graden av dehydrering av huden, sesongmessighet, alder og andre individuelle egenskaper. I dag kan det gjøres med å oppnå et godt kosmetisk resultat, og forlenge ungdom og helse i ansiktets og kroppens hud.

Veldig tørr hud - hva skal jeg gjøre?

I dermatologi er det et spesielt konsept som refererer til tørr hud, xerodermi eller xerose. På grunn av de mange ulemper som er forbundet med dette symptomet, står en person uunngåelig overfor spørsmålet "Hva skal jeg gjøre?". Tørr hud er ikke bare en ubehagelig følelse av tetthet, men også konstant peeling, riper, sprekker, kløe og jevn smerte.

Hva skiller tørr hud fra normal og fet?

Det er 3 typer hud: vanlig, fet og tørr. En fjerde type utmerker seg også: kombinasjonshud, der i T-sonen i ansiktet er en overdreven frigjøring av fett, og på kinnene, tværtimot, er den utilstrekkelig. På kroppen i tilfelle økt fettinnhold observeres på baksiden, nakke og bryst, og tørr - på lemmer og underliv.

Under normal drift av talgkjertlene danner den fete sekresjonen de produserer en tynn, umerkelig hydrofob film på overflaten av huden. Denne naturlige barrieren utfører mange funksjoner: det forhindrer fordampning av fuktighet fra epidermis, og bidrar dermed til naturlig fuktighet av huden, myker huden og gir den elastisitet, beskytter den mot penetrasjon av mikrober og opprettholder sin normale mikroflora, beskytter mot varme.

Når oljede hudkjertler utsöndrer en overflødig mengde fett. Huden ser scruffy, glitters, porene på den er forstørret, og appelsinskall-effekten kan observeres. I denne typen er akne og komoner mer vanlige, da porene er tette med sebum, blandet med støv, svette og smuss.

Tørr hud trenger ekstra fuktighet, da hudutspresjonen det produserer, ikke er nok til naturlig beskyttelse. Uten det, mister huden sin elastisitet og elastisitet, blir kjedelig, peeling vises på den, og døde gråhvit vekter av forskjellige størrelser - fra veldig små floury til fine lameller - skille. Det er gjenstand for tidlig dannelse av rynker, brennende og obvetrivaniyu, mikrobiell infeksjon. Overflaten på tørr hud er grov og grov i berøring, bøyningsflatene er utsatt for rødme og sprekker, og sprekkene kan være både overfladiske og dype. Ofte observeres tørrhet på de ubeskyttede områdene i huden: hender og ansikt, og om sommeren på bena og skuldrene.

Tørr hud på baksiden av hånden.

Tørr hud er svært følsom overfor påvirkning av eksterne faktorer - været, kontakt med vann og husholdnings kjemikalier, kosmetikk - må derfor forsiktig rengjøres og intensivt næres og fuktes. Det må beskyttes mot betennelse, fordi i løpet av xerodermia reduseres cellens evne til å regenerere.

Årsaker til tørr hud

Årsakene til tørr hud i kroppen kan være annerledes. Både eksogene (eksterne) og endogene (interne) årsaker kan utgjøre mangel på fuktighet i huden. Endogene faktorer inkluderer:

 • genetisk predisposisjon. Lyshudede og rettferdige mennesker har større sannsynlighet for å ha tørr hud;
 • søvnforstyrrelser;
 • usunt kosthold;
 • kronisk nyresykdom;
 • hepatitt, levercirrhose;
 • kronisk forgiftning;
 • ondartet svulst;
 • blodforstyrrelser;
 • nesten alle hudsykdommer;
 • alderdom - ca 80% av personer over 70 klager over tørr og kløende hud.

Blant de eksogene er følgende faktorer:

 • feil daglig pleie. For tørr hud er den skadelige effekten av overflateaktive stoffer, som finnes i såper, dusjgeler og sjampo, skadelig, da det bryter funksjonen til talgkjertlene;
 • eksponering for aggressive kjemikalier - peeling, masker, samt rengjøringsmidler;
 • klima - fuktighet og lufttemperatur, vind, solskinn, regn og snø;
 • andre negative faktorer - tobakk røyk, endring av tidssoner, etc.

Hva skal jeg gjøre med veldig tørr hud?

Først av alt skal årsakene identifiseres ved å besøke en hudlege. Legen, som har undersøkt og samlet anamnese, vil enten diagnostisere eller sende en avtale til en gastroenterolog, nevrolog eller endokrinolog. Hvis en bestemt årsak er identifisert, blir spørsmålet om hva man skal gjøre med tørr hud, løst ved å behandle den underliggende sykdommen. Ellers, hvis årsaken til manglende arbeid av talgkjertlene ikke er avhengig av sykdommen, men skyldes individuelle egenskaper, bør symptomatisk behandling utføres.

Det første tiltaket er revisjonen av kraft- og vannregimet. Kostholdet skal omfatte matvarer som er rik på vitaminer A, B og E. Menyen skal omfatte sjøfisk, nøtter, frokostblandinger, svisker, lever, meieriprodukter, biff og egg. Også daglig må du drikke 1,5-2 liter vann. Det er nødvendig å opprettholde vann-lipidbalanse, normal syntese av hormoner og dermed sebaceous kjertler. Om vinteren og høsten er det nyttig å i tillegg ta vitaminkomplekser.

Dermatologer anbefaler også å gjøre noen endringer i hverdagen. Så, installasjon av luftfuktiggjørere i en leilighet og et kontor er nyttig. Dette vil bidra til å forhindre at huden tørker ut. Det anbefales å lede en sunn livsstil, for å minimere eller slutte å røyke og drikke alkohol, for å trene regelmessig.

Separat er det problemet med personlig hygiene: hva skal man gjøre med svært tørr hud, hvilke produkter som skal brukes? Tross alt gir dusjgeler, såper og sjampo med overflateaktive stoffer (overflateaktive stoffer) tetthet, kløe og flass. Prøv å kjøpe vaskemidler ikke i parfyme butikker, men i apotek. Det farmasøytiske markedet tilbyr mange produkter for mild rensing og omsorg for tørr hud. For eksempel inneholder dusjgel og Losterin sjampo ikke alkali. Men i deres komposisjon - verdifull, detineret nafthalan, beroligende irritert hud, burdock root ekstrakt og et kompleks av vegetabilske oljer som beskytter huden mot å tørke ut.

Ta vare på tørr og sensitiv hud i ansiktet ved hjelp av en spesiell gelé, gel eller mousse gel, hvis rengjøringselementer fjerner støv og smuss fra huden, men ødelegger ikke lipidlaget samtidig. De kan inneholde oljer og planteekstrakter. Micellar vann viser seg som et rensemiddel. I sammensetningen er det mange aktive elementer som ikke bare er beregnet for rensing, men også for pleie, fuktighetskrem, mykgjør huden, bli kvitt rødhet og peeling. Etter hovedtrinnet, anbefales det å fullføre rensingen med urte-lotion, som danner rent porene. Lotion for tørr hud bør gjøres på grunnlag av vann (under ingen omstendigheter alkohol), og i sammensetningen kan det være ekstrakter av lingonberry, kelp, tea tree, aloe vera, fucus og andre plantekomponenter.

Tørr hud uten betennelse

Tørr hud i ansiktet med betennelse

Men det viktigste med tørr hud er å regelmessig fukte og myke det med kremer og salver. Eksterne pleieprodukter inkluderer vanligvis fett (vegetabilsk eller dyr), vitaminer og planteekstrakter. Kremens sammensetning og konsentrasjonen av næringsstoffer i dem bør være så nært som mulig for de fysiologiske lipidene i normal human hud. Den fete basen tjener til å skape en beskyttende barriere, og naturlige komponenter bidrar til å normalisere metabolismen og regenerative prosesser i huden.

Forberedelser mot tørr hud bør foreskrives ut fra alvorlighetsgraden av pasientens xeroderma, sikkerhet, hypoallergenicitet og tolerabilitet. Det må bli husket at endringer med alder og tilstand av huden, kan talgkjertlene endres med alder eller på grunn av hormonelle forandringer (graviditet, menstruasjon hos kvinner, sykdommer i prostata hos menn), så bryr produkter bør velges, tar hensyn til denne faktoren. I tillegg er det viktig å vurdere værforholdene. Om vinteren er mer fettkrem foreskrevet, i sommer - lys, som ikke forårsaker tilstoppede porer.

Hvis dermatoxerasia karakterisert ikke bare tetthet, men også kløe, skrape og sprekker, velges mer alvorlig terapi: kremer bør inneholde naturlige medisinske ingredienser:., Selen, sink, tjære, salicylsyre eller melkesyre, urea, etc. Krem for tørr hud "Losterin" omfatter uminerte naftalan, mandelolje, d-panthenol, urea, salisylsyre og japansk Sophora ekstrakt. Dermed "Losterin" i samsvar med kravene til integrert styring av xeroderma: lindrer, lindrer kløe, normaliserer stoffskiftet og blodsirkulasjon i hud, gir næring, regenererer og skaper en hydrofob film, som ikke tillater fuktighet å fordampe fra stratum corneum. I tillegg absorberes kremet "Losterin" raskt og gir ikke en ubehagelig følelse av fett på huden.

Tørr hud i ansiktet krever stor oppmerksomhet, også fordi den har en tendens til å falme og rynker. Kremer med hyaluronsyre, peptider, vitaminer, antioksidanter, oljer bidrar til å normalisere sebaceous kjertlene. Tvert imot bidrar kremer for tørr hudpleie til rask helbredelse av mikroskraper, jevner ut grunne rynker og forhindrer utseende, gjenoppretter lipidbarrieren og fuktighetsgivende. Krem "Losterin" på grunn av sin naturlige sammensetning, kan fravær av dufter og fargestoffer brukes til hudpleie.

På høsten og vinteren, når huden er utsatt for aggressive effekter av kald luft, vind, snø og regn, er det nyttig å bruke masker med nærende oljer, planteekstrakter og antioksidanter.

For å beskytte huden mot tørr inneluft, er det nødvendig å bruke termisk vann. Takket være mineraler og sporstoffer i sammensetningen, fjerner det følelsen av tetthet og bidrar til å gjenopprette beskyttelsesbarrieren på huden.

I tillegg foreslår dermatologer ta bad og bad med tilsetning av sjøsalt, decoctions smalkjempe, kamille, eikebark, piletre bark, ryllik, bjørk knopper, burdock rot, og så videre. D. Marine badene har keratolytisk virkning og mette huden jod, sink, kalium, og vegetabilske bad bidrar til å normalisere stoffskiftet. Men soling for eiere av meget tørr hud er ikke vist: under ultrafiolette stråler brenner det raskt og blir tynnere. Med solaktivitet må du bruke en krem ​​med UV-filtre.

Hva ikke å gjøre med tørr hud

Tynn og sensitiv hud kan lett bli skadet av feil omsorg, for eksempel ved å forstyrre funksjonen til talgkjertlene, som allerede produserer utilstrekkelig lipidsekresjon. Denne effekten observeres etter en badstue eller et varmt bad med vanlig alkalisk såpe. Hygienprodukter og varmt vann ødelegger det beskyttende fettlaget, og huden blir raskt dehydrert. Hvis du har tørr hud, ta en varm dusj med hygieneprodukter utviklet av dermatologer.

Fuktighetskrem - et nødvendig middel for å fukte huden, men det er bare nyttig hvis det brukes riktig. Så det er strengt forbudt å bruke en fuktighetskrem basert på vann eller med hyaluronsyre mindre enn 30 minutter før du går ut. Om vinteren fryser vannmolekylene på hudoverflaten og ekspanderer, slipper den fra hverandre. Om sommeren, vil fordampningsvann derved føre til dannelse av mikrofugler.

Det er en misforståelse at veldig fettete kremer, for eksempel for barn, er de beste måtene å nærme tørr hud. Dette er imidlertid ikke tilfelle. Barnes kremer inneholder økt mengde lipider, som er nyttig for et barn, men er skadelig for en voksen, da den bryter mot pusten i huden, tetter porene og forårsaker betennelse og akne. Det er bedre å bruke veldig fettkremer til å fukte hæl, knær og albuer.

Holdere av tørr hud anbefales ikke å svømme i bassenget på grunn av klorerte vann. Hvis det ikke er nødvendig med svømming, anbefales det å bruke fuktsikker solkrem på kroppen før du kommer inn i vannet, og etter å ha svømmet for å ta en kald dusj, og deretter fukte huden med et egnet produkt.

Bruk heller ikke skrubber for å rense huden. Resultatet av dette er ikke "strålende effekt" lovet av annonsen, men rødhet og sår.

Fysioterapi for tørr hud

For tørr hud kan fysioterapi være nyttig. Mesoterapi er mye brukt - innføring av en vitaminløsning i de dype lagene i huden. Det normaliserer metabolske prosesser, nærer cellene og beskytter dem mot dehydrering, opprettholder ungdommen i huden. Cocktail til injeksjon er beriket med magnesium, selen, sink, fosfor, kalium, svovel.

Denne prosedyren ligner biorevitalisering av huden - innføring av medisiner med hyaluronsyre. Prosedyren bidrar til å fukte huden og gjenopprette strukturen, normalisere tilstanden av kollagen og elastinfibre.

Mikroklinisk terapi er en av de mest populære prosedyrene for normalisering av metabolisme i tørr hud. Eksponering for svake elektriske impulser stimulerer blodsirkulasjonen og lymfatisk drenering og gjenoppretter ødelagte celler. Resultatet av mikrostimulerende terapi er lik effekten etter en sunn dyp søvn. Det optimale kurset er 10 prosedyrer.

I de fleste tilfeller signalerer ikke tørr hud noen sykdommer. Men i tilfeller der tørr hud har oppstått:

 • uventet, uten grunn
 • under overgangsalderen;
 • med vanlig rødhet, utslett på huden, kløe;
 • sammen med en sykdom i indre organer;

du trenger å se en lege fordi du trenger en bestemt avtale med eksterne midler, uten noe som dermatoxerasia utvikle seg til mer alvorlige stadier (med omfattende rødhet, peeling og dype sprekker).

Hvordan bli kvitt tørr hud på kroppen: Se etter årsakene til problemet og hvordan du løser det

Tørrhet og kløe i kroppens hud er vanlige symptomer som kan forstyrre hver enkelt av oss fra tid til annen. Noen har tørr hud fra fødselen. I andre oppstår et lignende symptom under påvirkning av interne eller eksterne faktorer, det kan være akutt, og deretter avta for en stund. I alle fall, når huden tørker ut, føles personen det sterkeste ubehag, både fysisk og moralsk.

Dehydrert blek dermis, usunn utseende, utsatt for rødhet, peeling og sprekker. I kontakt med kaldt, varmt, salt eller surt medium, er det lett irritert, det begynner å klø og rydde. I tillegg vises rynker på det tidligere, de er mer merkbare.

Å bli kvitt ubehagelige symptomer vil hjelpe både farmasøytiske og folkemessige rettsmidler. Men før du begynner å behandle dem, anbefales det å konsultere legen din for å fastslå den eksakte årsaken.

Hvorfor skjer dette

Årsaker og behandling av tørrhet, kløe og flabhet i kroppens hud - dette er faktisk to deler av samme problem, som må løses konsekvent. Dvs. årsaken til ubehag er først etablert. Og allerede avhengig av det, blir løsninger valgt.

I strukturen av huden til hver person er det svette og talgkirtler. De produserer visse stoffer som, blander, danner en tynn usynlig film på overflaten av dermis. Men det er av stor betydning, fordi det beskytter mot effektene av negative eksterne faktorer og samtidig tillater ikke fuktighet å fordampe.

Hvis denne beskyttelsesfilmen regelmessig ødelegges av en eller annen grunn, eller sebaceous og svettekjertlene virker utilstrekkelig, begynner huden å lide. Først tørker de opp, og så oppstår alle de ubehagelige symptomene som følger med dette fenomenet: rødhet, kløe, overfølsomhet, peeling og sprekker.

Så, hvis xerose ikke er født, kan følgende faktorer utløse det:

 • Klimaendringer, inkludert sesongmessige. Utilstrekkelig fuktet luft i sommervarmen eller om vinteren, oppvarmet av radiatorer, provoserer dehydrering av hudceller.
 • Misbruk av vannprosedyrer ved bruk av varmt vann og såpe er det første og nødvendige hygienemidlet, men hvis de brukes for ofte, ødelegger de den naturlige beskyttelsesfilmen, det har rett og slett ikke tid til å danne igjen.
 • Forsinkelse av vannbehandlinger. I dette tilfellet skjer det motsatte: For mange skadelige stoffer samler seg på huden, noe som irriterer det og forstyrrer tilgangen til oksygen, fuktighet og næringsstoffer.
 • Hormonale lidelser. Nivået på hormoner påvirker direkte sebaceous og svettekjertlene.
 • Krenkelser av metabolske prosesser, vitaminmangel eller hypovitaminose.
 • Feil ernæring. Hård diet, som overeating, og selv med utilstrekkelig bruk av vanlig rent vann, alvorlig skade tilstanden til huden.
 • Dårlige vaner. Ikke bare alkohol og røyking - For mye forbruk av kaffe, bidrar brus også til dehydrering av kropp og dermis i utgangspunktet.
 • Hyppig eksponering for ultrafiolette stråler: i den åpne solen eller i et solarium.
 • Noen dermatologiske sykdommer: psoriasis, dermatitt av ulike etiologier, eksem, keratose, diabetes mellitus påvirker produksjonen av ceramider - byggematerialet av hudceller. I det lange disse sykdommene dermis strukturene ikke får tilstrekkelig ernæring, og ikke klarer å bli oppdatert som et resultat - tørr hud varierende alvorlighetsgrad.
 • Feil valgt og brukt kosmetikk, hygieneprodukter av dårlig kvalitet. Spesielt skadelige produkter med alkohol og slipende partikler, dufter og konserveringsmidler.
 • Ta visse medisiner, vanligvis antibakterielle.
 • Stress og tretthet.

Praksis viser at vanligvis xerose forårsaker en kombinasjon av to eller flere faktorer. Ofte indre sykdom (slik som diabetes eller sykdommer i fordøyelsessystemet, når kroppen ikke kan absorbere vitaminer fra mat, mineraler og andre næringsstoffer) blir forverret av dårlig vedlikehold og avhengighet. Derfor, for å bli kvitt det ubehagelige fenomenet bør det være konsekvent og omfattende.

Hva å kjøpe i apoteket

Farmasøytiske midler for tørr hud i kroppen kan deles inn i to brede kategorier:

 1. Til ekstern bruk er det en rekke salver, kremer, geler og lotioner, vanligvis uten alkohol, basert på oljer og planteekstrakter.
 2. For intern bruk - som regel er disse forskjellige vitaminer for tørr hud i kroppen og ansiktet.

De får tak i alvorlige problemer når xerosis blir langvarig, og konvensjonelle fuktighetskremer er ikke lenger nok. Ideelt sett vil en hudlege velge vitaminer og mykgjørende utendørs salver og kremer.

Krem for tørr hud i kroppen må inneholde vitamin A, E, C og B. Fettsyrer, fosfolipider, ceramider er også velkomne. Bør ikke være:

Når det gjelder vitaminmineralkompleksene, bør det tas hensyn til de som de ovenfor nevnte vitaminer og fettsyrer, så vel som sink og jern, overveier. De mest rimelige og effektive kosttilskuddene er AEVIT og Biotin.

Hva vil hjelpe tradisjonell medisin

Mange foretrekker å håndtere tørrhet, kløe og flabby hud i kroppen med folkemessige rettsmidler. De er mer tilgjengelige enn dyre kremer og emulsjoner, i tillegg er de sikrere - minst, så det anses å være. I et barn vil sparing og velprøvde folkeoppskrifter også bidra til å fjerne tørr hud i kropp og ansikt.

 1. Baths - for hele kroppen eller dens individuelle deler med tilsetning av gunstige fuktighetsgivende, beroligende og mykgjørende ingredienser. De gjøres 2-3 ganger i uken, varigheten av prosedyren er ikke mer enn 15 minutter.
 1. Lotioner - de brukes til å tørke, smøre, komprimerer og lotioner, avhengig av sammensetningen, de gjør det daglig eller annenhver dag.
 2. Salver og masker - legge på de mest berørte områdene. Salver brukes vanligvis hver dag, og masker gjør 1-2 ganger i uken.

Oppskrifter anbefalt av tradisjonell medisin mot xerose:

 • avkok av linfrø. 5 store skjeer frø må helles i en termos liter kokende vann, lukk og la i flere timer. Deretter belastning. Væske brukes til bad, og dampet frø kan påføres på ekstremt irriterte områder som en komprimering;
 • melk og honning En liter melk skal oppvarmes på en langsom brann, hell 200 g honning der, og fortsett å varme til honningen er helt oppløst. Men melken under kokende skal ikke. I en honning-melkblanding tilsett en skje med mandelolje, rør og hell i et varmt vannbad.
 • Bunting. 3 ss havregryn er plassert i en pose med flere lag av gasbind, bundet over badekaret til en kran med varmt vann, slik at når det åpnes, strømmer vannet gjennom posen og senkes i vann i en kvart time. Du kan gjenta denne prosedyren annenhver dag;
 • Mandler og rømme. En og en halv spiseskjeer med friske mandler blir malt i en kaffekvern, omrørt med samme mengde rømme. Blandingen påføres som en rensende, fuktighetsgivende og mykende skrubbe med ryddig massasjebevegelser. Etter fem minutter, vask av i dusjen;
 • olivenolje. Smøret er litt oppvarmet, kombinert med en skje med flytende honning og påført kroppen i 15 minutter. Denne masken renser forsiktig, lindrer den av giftstoffer, nærer, fukter, stimulerer regenerering;
 • avokado og banan. Begge frukter renses og purees. Gruel er fortynnet med 100 ml fettfri søt krem, hvis ønskelig kan du også legge til et par dråper hvetekimolje, druefrøolje eller neroli. Blandingen påføres i 20 minutter, skylles deretter med varmt vann;
 • kefir. Hvis huden er svært kløende og rød, kan du fukte en linneduk i en avkjølt kefir og bruke som kompress. Kald kefir vil berolige, lindre irritasjon og fukte det.

Urter som er nyttige for xerosis: kamille, lind, humle, rosenblad, jasmin, dill, mynte, fiolett og coltsfoot. Noen av disse urter kan blandes i like store mengder, og deretter forberede infusjonen basert på en skje av samlingen for hver kopp varmt vann. Den resulterende blanding blir tilsatt til badet eller brukt for komprimering og tørking.

Tørr hudoljer: hund rose, rose, mandel, kokosnøtt, jojoba, hvetekim, karitt, macadamia, aprikos, fersken. De legges til badevann, masker, lotioner.

Betyr matens rolle

For å raskt eliminere tørrhet og peeling hos både menn og kvinner, bør du drikke så mye som mulig. Og ikke bare om sommeren, men også om vinteren, da dette er varmesesongen. Så du er stadig i rommet med varm luft, som ikke er den beste effekten på tilstanden av epidermis og kan forårsake ubehag.

Hva annet er verdt å gjøre:

 1. eliminere eller minimere bruken av kaffe og alkohol;
 2. ta vanen med daglig bruk av nøtter, frø og vegetabilske oljer;
 3. Stopp sultediet og spis jevn sjøfisk regelmessig.

Hvis du for en eller annen grunn ikke kan spise fisk og melkeprodukter, drikker du flere grønnsaker og fruktjuicer med masse.

Ekstra tips og triks

Eliminering av tørrhet og kløe på kroppens hud under svangerskapet er noen ganger ikke så lett. I dette tilfellet er et slikt symptom forbundet med hormonelle endringer i kroppen, så bare en krem ​​eller olje, selv de beste, vil ikke være nok. Hva å gjøre og hvordan man skal håndtere kløe og tørrhet i hele kroppen, vil legen fortelle.

Generelle anbefalinger, og ikke bare for gravide, er:

 • Drikk daglig minst 1,5 liter rent vann;
 • Ikke ta varme bad med såpe. Preferanse bør gis til en varm dusj med en myk krem-gel;
 • unngå eksponering for direkte sollys;
 • midlertidig forlate dekorative kosmetikk, og for å rense huden bruk forsiktig peeling og bløtgjøringsmidler;
 • Etter en dusj må du ikke tørke kroppen, men flekk den, så bruk umiddelbart en fuktighetsgivende olje eller lotion;
 • Bruk klær som passer for sesongen for ikke å fryse, men ikke å svette i den. Forhold bør gis til naturlige, pustende stoffer;
 • føre en sunn livsstil, følg dietten, ikke misbruke alkohol og koffein;
 • unngå stress og overarbeid, om mulig ikke å ta antibiotika og andre potente stoffer.

Xerosis må bekjempes inne og ute. Anmeldelser av tilstrekkelige brukere og leger anbefaler ikke å angre på tid og penger for en spesialisert konsultasjon: Som et resultat er det billigere og mer effektivt enn å lete etter måter å bekjempe xerose eksperimentelt. En enkel analyse vil vise nøyaktig hva som mangler i kroppen, og legen vil fortelle hvilke vitaminer du skal ta for ditt problem, og hva som ellers raskt og sikkert kan eliminere kroppens sterke tørre hud.

Flere Artikler Om Typer Acne