Når vannkopper faller igjen, lurer mange på om herpes zoster er smittsomt eller ikke, og i dette tilfellet er det nødvendig å ikke bare vurdere hvordan herpes zoster kan overføres, men også årsakene til denne sykdommen. Nedenfor vil vi vurdere om herpes zoster er forpliktet og under hvilke forhold kan det være farlig for andre mennesker. Hvis det korte svaret på et spørsmål er om herpes zoster overføres og om det er smittsomt, er svaret ja, men dette gjelder ikke for alle, så du bør vurdere dette problemet mer detaljert.

årsaker

Helvedesild er en gjentatt virusinfeksjonssykdom som oppstår og utvikler seg senere i menneskekroppen som følge av interne årsaker.

Årsaken til utseendet er gjenopprettingen av viruset, hvis vitale aktivitet var i latent form. Viruset var i pasientens kropp en gang til, etter den første infeksjonen så tidlig som barndommen, hvis barnet fanget herpes simplex-virus type 3, nemlig kyllingepok. Etter det kunne patogenet i lang tid vedblive (forblir, bli) i menneskekroppen. Og under påvirkning av ulike provokerende faktorer kan aktiveres.

Tenk på flere grunner som bidrar til manifestasjonen av herpes zoster på grunn av manglende evne til immunsystemet til å motstå patogener av smittsomme sykdommer. Redusert immunitet kan skyldes:

 • langvarig stressende situasjon;
 • organtransplantasjon;
 • alderdom;
 • blodsykdom;
 • tretthet,
 • overoppheting;
 • hypotermi;
 • alvorlige skader
 • kjemoterapi for kreft;
 • diabetes;
 • tar hormonelle medisiner;
 • AIDS.

Om herpes zoster er smittsom

La oss se på hvordan smittsom herpes zoster er smittsom, og om det er viktig å unngå et sykt familiemedlem hvis han har blitt alvorlig rammet av et herpesisk infeksjonsvirus. Dette viruset er veldig smittsomt. Det skal imidlertid bemerkes at herpes zoster forekommer i en sporadisk (sporadisk manifestasjon - av og til) form.

Mer og oftere denne infeksjonen dannes, modner og begynner sin utvikling i høst-vårsesongen. En person som har hatt kyllingepok i barndommen har vanligvis et veldig sterkt immunforsvar. I denne situasjonen er det ikke verdt å tenke på om helvedesild er smittsomt fordi en person som har hatt en tidligere sykdom er smittet, er ekstremt sjelden. Så, for andre bør ikke gi spenning under kontakt med en smittet person.

Så legger vi vekt på svaret på spørsmålet om hvorvidt herpes zoster er smittsom, og hvordan i tilfelle kontakt med en infisert person, overføres herpes zoster fra pasienten. Ja, herpes zoster er en smittsom smittsom somatisk sykdom (som er forbundet med en del av nervesystemet). Denne sykdommen påvirker mennesker som ikke har hatt vannkopper i barndommen. For andre mennesker er det vanligvis ingen signifikant trussel mot å bli syk. Men de grunnleggende måtene for overføring er nødvendig å vite. Du bør også ikke glemme at en stor rolle i å opprettholde immunitet, og derfor, for ikke å bli syk med herpes, kan ulike forebyggingsmetoder spille.

Hvordan overføres helvedesild

Siden herpes, inkludert herpes zoster, er en smittsom sykdom, spekulerer mange på hvordan overføringsveien er. Herpes zoster (Herpes zoster - helvedesild) kan smittes på ulike måter. Hvis en person ikke har vannkopper, er det fare for infeksjon hvis du har nær kontakt med en pasient, men det er fortsatt usannsynlig. Det er verdt å merke seg at en voksen person lider av en sykdom med alvorlige symptomer og konsekvenser i form av komplikasjoner.

Så la oss vurdere hvordan herpes zoster overføres:

 1. Gjennom luftbåren spredning av Herpes zoster-viruset i kommunikasjonsprosessen mellom friske og syke mennesker.
 2. Under fødsel eller under graviditet, passerer barnet fra moren, hvis hun er en virusbærer.
 3. Husholdningens overføring av viruset - ved bruk av vanlig tilbehør (kjøkkenredskaper, sengetøy, håndklær) - gjenstandsinnsamling av husholdningsartikler.
 4. Lukk kontakt er gjennom spytt med kyss.

Helvedesild er en sykdom av viral natur, hovedsakelig preget av et begrenset utslett på huden gjennom hele kroppen med et ganske kraftig smertefullt kompleks av herpetic symptomer.

Hos barn som har hatt vannkopper, som varicella zoster-viruset krever, bytter viruset til søvnmodus og slår seg vel i nervecellene i barnets kropp. Etter mange år, etter å ha forlatt nervecellene, kan den aktiveres og forårsake sykdommen Herpes zoster.

Ikke alle vet hvordan shingles blir overført, og de fleste er vanligvis redd for å bli smittet av et sykt familiemedlem som har et tilbakefall av sykdommen. For tiden er verden innhyllet i forholdsvis dårlige miljøforhold, skittent ubehandlet vann og kunstige produkter. I denne forbindelse kan ikke mange mennesker ha god immunitet, som lett vil takle helvetesild, fordi helvedesild kan overføres til alle personer med lav immunitet.

Helvedesinfeksjon

Etter å ha lært om diagnosen "helvedesild" spør hver person spørsmålet: "Kan jeg smitte på slektninger og lukke folk?" "Er denne sykdommen farlig for folk rundt?"

Artikkelen vil bidra til å forstå årsakene til sykdommen, foreslå hvordan du beskytter barnet mot infeksjon og hvilke tiltak som kreves for å forhindre sykdommen. Du vil finne ut om helvedesild er smittsom for nærliggende voksne og barn eller ikke.

Årsaker til helvetesild

Helvedesild er en spesiell form for sykdommen forårsaket av varicella-zoster-viruset. For første gang blir et barn eller en voksen syk med vanlige kokkopper.

Imidlertid utviklet hun bare symptomer på helvetesild hos bare 20% av pasientene som hadde hatt en "pediatrisk" infeksjon.

Dette skyldes det faktum at etter infeksjon fortsetter viruset lenge i de sensitive intervertebrale ganglia som en latent infeksjon, siden den har en tendens til å infisere celler i det perifere nervesystemet, så vel som epitelet.

Når immuniteten svekkes etter lidelse av sykdommer, blir viruset aktivert, og de første symptomene på sykdommen vises.

Etter å ha lidd vannkopper i barndommen, er det lite sannsynlig at en person blir syk igjen. Men helvedesild kan bli skadet mange ganger, man må bare ta kontakt med en mottakelig person med en kokepokpatient.

De vanligste årsakene som kan forårsake sykdom er:

 • Hyppig overarbeid, stress, kronisk tretthet;
 • Hyppig lokal hypotermi (en økning i forekomsten i den kalde årstiden er notert, dette skyldes motstanden av viruset til lave temperaturer);
 • Ta medisiner som undertrykker immunitet (immunosuppressive midler, glukokortikoider);
 • Et utsatt forløb av stråling eller kjemoterapi;
 • HIV-infeksjon (AIDS), narkotikamisbruk;
 • Onkologiske sykdommer (maligne neoplasmer, lymfogranulomatose);
 • Betingelser etter organtransplantasjon (inkludert beinmarv).

Er det mulig å få helvetesild?

Bare en person som ikke tidligere har hatt lungepok, kan bli smittet med varicella zoster-viruset. Og uansett kom det fra en "kyllingkopp" -patient eller en person som lider av helvetesild.

I alle fall vil noen som ikke tidligere har oppdaget dette viruset få symptomer på vannkopper. En sunn person som har hatt vannkopper i barndommen eller et sykt barn med anspent immunitet, kan ikke "fange" helvedesild fra en syke person.

Som praksis viser, er barn med smittsomme sykdommer smittsomme sammenlignet med voksne som lider av den samme sykdommen.

Mens de bor i barnegrupper, plasserer voksne som ikke tidligere har vært syk, alvorlig risiko for å "fange opp" kokeposviruset, og deretter bli syk med helvetesild.

På legekontoret hevder noen pasienter at de har fått herpes zoster med en gang, og tolererte ikke kokepok før.

En nøye undersøkelse av medisinsk rekord viser at personen hadde denne sykdommen, bare i en lys, uskarpt form, der det ikke er observert sterke utslett over hele kroppen og alvorlig ubehag. Over tid har denne hendelsen mistet sin betydning for pasienten, og han glemte det sikkert.

Måter med helvetesild infeksjon

Hovedveien for overføring av viruset er luftbåren, når infeksjon skjer gjennom direkte kontakt med mennesker med hverandre: vennlig samtale, et kollektivt barns spill.

Varicella-zoster-viruset som har gått inn i miljøet, har ikke høy motstand. Når de blir utsatt for ultrafiolette stråler, desinfeksjonsmidler, så vel som når de oppvarmes, kollapses det raskt. Viruset er bare relativt motstandsdyktig mot lave temperaturer.

Infeksjon kan oppstå under fysisk kontakt av pasientens hud med helvedesild med huden til en sunn person, forutsatt at innholdet i herpetic vesicles har falt på den.

Og hvis det ikke er utslett på pasientens hud eller boblene er lenge blitt erstattet av skorper, så utgjør det ikke fare for infeksjon for andre. Sannelig betyr dette ikke at en person gjenoppretter, fordi etter utslaget av utslett, blir smerte og kløe ofte forbi de berørte nervene.

Nå vet du hvordan du kan fange helvetesild.

Helvedesild i gravide kvinner

Spesielt bemerkelsesverdig er det faktum at det er mulig å overføre varicella-zoster-viruset fra mor til foster under sin intrauterin utvikling. Den farligste perioden er den tredje trimesteren av graviditet, som begynner på 36 uker.

Det gunstigste alternativet er når moren led sykdommen lenge før graviditeten. I dette tilfellet, i løpet av det første år av livet, er barnet godt beskyttet mot sykdomsangrepet av moderens antistoffer, som han mottar fra morsmelk. Hvis den nyfødte ikke ble ammet, er sannsynligheten for sykdommen svært høy.

Risikogrupper

De mest berørte personene faller inn i følgende grupper:

 • Folk som har fylt 55 år og eldre (dette skyldes aldersrelatert svekkelse av immunforsvaret);
 • Gravide kvinner (alle prosesser i en kvinnes kropp har som mål å bære et foster);
 • Pasienter som i lang tid har fått antibiotika, stoffer fra gruppen av cytostatika og kortikosteroidhormoner;
 • Folk som er avhengige av rusmidler.

Shingles Forebygging

Først av alt krever syke med helvetesild strenge isolasjoner hjemme med forbudet mot besøk til den femte dagen etter utseendet av de siste elementene i utslett.

Sykehusinnleggelse på sykehuset er utsatt for personer med alvorlig alvorlighetsgrad eller i tilfelle komplikasjoner. Videre må slike pasienter plasseres i Meltzer-boksene (et rom med egen inngang fra gaten, slik at du helt utelukker pasientens kontakt med andre sykehuspasienter).

Barn som har vært i kontakt med syke kopper eller helvedesild er også isolert. Siden viruset ikke har betydelig motstand i det ytre miljøet, vil det være nok å ventilere rommet og utføre grundig våtrengjøring etter at den syke personen er i rommet.

Du kan lære mer om å frata barn fra denne behandlingen her.

En av de forebyggende tiltakene er etableringen av passiv immunitet hos følsomme personer. Spesifikk varcellos-zoster-immunglobulin, som produseres av utenlandske produsenter, har høy effektivitet.

Ved en bestemt dose, administreres dette legemidlet innen 48 timer etter kontakt med en person som aldri har vært syk før med helvedesild, men senest 4 dager.

Indikasjonen for bruk av dette immunoglobulinet er i kontakt med følsomme personer fra følgende grupper i lang tid (mer enn 1 time):

 • Nyfødte fra mødre som har vannkopper 5 dager før fødselen eller 2 dager etter å ha født et barn;
 • For tidlig babyer i en periode på 28 uker med undervekt (mindre enn 1000 gram) eller født til mødre som ikke har hatt vannkopper før;
 • Seronegative voksne (ikke har antistoffer mot varicella-zoster-viruset).

Helvedesild: måter å infisere, grad av fare, komplikasjoner, behandling

Herpes zoster eller herpes zoster er en virussykdom kjennetegnet ved reaktivering av herpesviruset, manifestert av en felles smittsomme symptomer, lidelser i nervesystemet og ledsaget av spesifikke hud manifestasjoner.

Årsaker til helvetesild

Det er forårsaket, antageligvis av det samme viruset som forårsaker vannkopper - herpesviruset av den tredje typen (Varicellazoster). Det er ingen signifikante forskjeller i hyppigheten av tilfeller mellom menn og kvinner, men det antas at andelen morbiditet blant menn er høyere før 50 år, i gruppen av pasienter etter 50 er det flere kvinner. Forekomsten av denne sykdommen per 1000 inntil 20 år varierer fra 0,4 til 1,6, etter 20 år varierer den fra 4,5 til 11. Sykdommen er alvorligere i alderen, og hos barn og unge er det relativt gunstig.

Smittsom eller ikke helvedesild?

Viruset i miljøet er ikke motstandsdyktig: det dør raskt under påvirkning av ultrafiolett stråling, varme og eksponering for desinfeksjonsmidler. Infeksjon oppstår i de fleste tilfeller i barndommen og manifesteres av vannkopper.

Umiddelbart gjennom slimhinner og hud, eller etter vannkopper med blod og lymf i barndommen, kommer viruset inn i nerveplexus, intervertebrale nerve noder, bakre ryggradder og nervenoder av kranialnervene, der de fortsetter å eksistere i latent skjult form i mange år.

Etterpå, som et resultat av en nedgang i immunreaktiviteten hos en person under påvirkning av visse faktorer, blir viruset aktivert, noe som forårsaker betennelse i overveiende nerveintervertebrale noder og bakre ryggrad, som manifesterer seg i form av helvetesymptomer. Slike faktorer som fører til en reduksjon i immunbeskyttelse kan være:

 • Vanlige akutte smittsomme sykdommer, hypotermi, hyperinsolasjon;
 • graviditet;
 • diabetes mellitus eller forverring av kroniske sykdommer;
 • søvnforstyrrelser og langvarig nevropsyk stress;
 • Fokus på kroniske infeksjoner og rusmidler;
 • langvarig bruk av immunosuppressiva, cytostatiske og hormonelle preparater av glukokortikoid-serien;
 • HIV-infeksjon og kreft;
 • strålebehandling, kjemoterapi.

Kan jeg bli smittet fra pasienten?

I motsetning til vannkopper er herpes zoster funnet i form av sporadiske episoder. Epidemiske utbrudd, sesongavhengighet ble ikke observert, selv om enkelte forfattere har notert en økning i antall sykdommer i sommeren (juni-juli), så vel som vår og sen høst, men i mindre grad. Infeksjon av voksne fra en syke person oppstår i svært sjeldne tilfeller. Barn og voksne som ikke har vannkopper kan bli smittet fra pasienter med helvetesild. Sykdommen i dem i dette tilfellet manifesterer seg i form av sistnevnte.

Hvordan overføres det?

Infeksjon kan oppstå gjennom luftbårne dråper, som følge av bruk av vanlig sengetøy, hygieneprodukter, tallerkener, samt som følge av direkte kontakt med en syke.

Symptomer på helvetesild hos voksne

Varigheten av perioden fra øyeblikket av primær infeksjon og vannkopper i barndommen til aktivering av viruset og utseendet til de første symptomene på herpes zoster sykdom, det vil si inkuberingsperioden, kan være mer enn ett tiår.

Det kliniske kurset av sykdommen er delt inn i 3 perioder:

 1. Prodromal periode.
 2. Perioden av kliniske manifestasjoner.
 3. Oppløsningsperioden og klinisk gjenoppretting.

Prodromal periode

Det varer fra 2 til 5 dager. Målrettet effektiv behandling i denne perioden er umulig, siden sykdommen manifesteres kun ved generelle symptomer - hodepine, generell ubehag og svakhet, ofte kvalme og oppkast, økt kroppstemperatur til 38-39 O, muskelsmerter (myalgi) og en økning i perifere lymfeknuter.

I et bestemt område av huden, innervert av den berørte nerve roten, i stedet for fremtidige hudutslett, er det ofte følelser av uttalt kløe og smerte, piercing, brenning, skyting, pulserende, vondt eller paroksysmal. Smerte kan ligne pleuropneumonia, slag, cholecystitis, appendisitt, intercostal neuralgi, tarmkolikk, etc., avhengig av det berørte området.

I de fleste tilfeller er disse smertene vanskelig å skille med smerten som oppstår i disse sykdommene. Noen ganger øker smerten dramatisk, selv med en liten berøring, fra kaldt om natten, kan det være et tap av hudfølsomhet i det berørte området. Disse fenomenene er forbundet med reproduksjon av virus og deres påfølgende innføring i nervecellene og vevet.

Perioden av kliniske manifestasjoner

I denne perioden er det klare tegn på helvedesild. Det forekommer i to faser: erytematøs - rødhet og hevelse i huden langs nerverstammen og papulovesikler. Ofte er den erytematøse fasen fraværende, og grupperte papler (noduler som stiger over hudoverflaten) vises umiddelbart og blir til vesikler (bobler) av forskjellige størrelser innen 1-2 dager, utsatt for fusjon og fylt med serøst innhold, som gradvis oppnår en uklar karakter.

På periferien av boblene, noen ganger er det en rød kant. I løpet av 3-5 dager fortsetter antall vesikler å vokse, og derfor kan man i ett område se elementer på ulike stadier av utvikling (polymorfisme av utslett). Ofte blir disse utslettene ledsaget av samme smerte som i prodromalperioden.

Utsløpet er ensidig begrenset, men opptar et stort område. Det er lokalisert i dermatomet (en hudregion innervert av den tilsvarende nerveen) og beveger sjelden til nabostaten. Ofte forekommer elementene på brystet langs de intercostale nerverne ("surround") og på ansiktet langs trigeminusnerven, mindre ofte på lårene, i lumbosakralområdet, på nakken, oculomotoriske nerver og auditivnervene kan det også bli påvirket. En sjelden form er visceral form eller indre helvetesild, som kan påvirke slimhinnene i luftveiene og lungevevvet, leveren, hjertet, nyrene.

Tillatelsesperiode

Det er preget av at nedbør av nye elementer trekkes 3-5 dager etter begynnelsen av deres utseende, tørking av vesikler og dannelse av skorper i gjennomsnitt på 10 dager. Krust, enten alene eller som følge av skade, faller av, sårform, som gradvis epitheliserer med et rosa flekk som er igjen på dette sted i noen tid.

Varigheten av denne perioden er 2 uker - 1 måned. Fortsatt utseende av nye elementer i mer enn 7 dager indikerer tilstedeværelsen av merket immunbrist hos pasienten. På området rosa flekker kan peeling, overdreven eller omvendt redusert pigmentering fortsette i lang tid. Når en stafylokokkinfeksjon knytter seg til vesikkens serøse innhold, opptrer den sistnevnte, noe som kan ledsages av en ny økning i temperatur og en økning i helbredelsens varighet med dannelse av arr.

Det er atypiske manifestasjoner av sykdommen, for eksempel:

 • abortiv - enkelt utslett eller mangel på det;
 • avløp;
 • hemorragisk form med alvorlig smerte;
 • generalisert, hvor utslett vises på alle hudintegritene;
 • formidlet form, sannsynligheten for som øker med alder - vesikler helles bort fra det berørte området;
 • gangrenous, svært vanskelig og oppstår vanligvis hos eldre og svake mennesker; Det manifesteres av et utslett av vesikler med blodig innhold og dype, ikke-helbredende magesår med den påfølgende dannelsen av arr.

Mulige komplikasjoner og konsekvenser

Komplikasjoner med helvetesild er sjeldne. Disse inkluderer:

 • encefalitt, utvikle noen dager etter utbruddet av utslett;
 • myelitt (skade på den grå og hvite delen av ryggmargen), som kan utvikle seg omtrent en halv måned etter utslett og uttrykkes i et begrenset tap av følsomhet, og noen ganger i halv eller full (i alvorlige tilfeller) tverrskader på ryggmargen;
 • lammelse av de oculomotoriske musklene - oppstår etter 1,5 måneder, og noen ganger seks måneder etter sykdomsutbruddet;
 • ensidig, men oftere bilateral, raskt progressiv nekrose av retina, som oppstår etter uker og noen ganger måneder;
 • parese av musklene i lemmer i lokaliseringen av lesjonen i denne sonen

De hyppigste konsekvensene av sykdommen er postherpetic kløe og smertesyndrom (neuralgi), som noen ganger forekommer sammen. Postherpetic neuralgi forekommer i 10-20% tilfeller. Det forårsaker betydelig lidelse hos pasienter og kan vare i mer enn 4 måneder, selv i mange år. Denne smerten er av tre typer:

 • 90% - oppstår med overfladisk lys berøring;
 • kjedelig, pressende eller brennende, konstant og dyp;
 • periodisk spontan pricking natur eller i form av "elektrisk støt".

Helvedesild i svangerskapet er av stor fare, siden patogenet er i stand til å trenge inn i morkaken og påvirke det føtale nervesystemet. Dette fører til medfødte deformiteter eller hans død. Sykdommen som oppstod i første trimester, fører som regel til placentainsuffisiens og spontan abort. I tredje trimester forekommer slike komplikasjoner sjeldnere, men de er ikke helt utelukket.

Hvordan behandle herpes zoster

Målet med sykdomsbehandling er å redusere alvorlighetsgraden av symptomer på sykdommen og forhindre forekomsten av komplikasjoner. Hvordan behandle sykdommen?

Det eneste effektive farmakologiske middelet rettet mot årsaken til sykdommen er antivirale legemidler, som inkluderer:

 1. Acyclovir - tatt i 7-10 dager, 0,8 gr. 5 ganger om dagen.
 2. Valaciklovir, som er andre generasjon acyklovir, tas innen 1 uke med 1 gr. 3 ganger om dagen.
 3. Famvir (famciclovir) - i 1 uke ved 0,5 gr. 3 ganger om dagen.

Hvis effekten av å ta antivirale medikamenter er fraværende, fortsetter antiviral terapi til opphør av utseendet av nye lesjoner.

For å få en raskere effekt og forhindre nye lesjoner, kan du bruke en salve basert på antivirale midler: "Acyclovir", "Acyclovir Acre", "Zovirax", "Vivoks", "Infagel" (immunmodulator).

Brukt også deoksyribonuklease, som hemmer syntesen av viralt DNA. Legemidlet injiseres i form av injeksjoner i muskel 1 eller 2 ganger daglig, 50 mg i 1 uke. Når stafylokokker eller streptokokkinfeksjon og suppurering av elementene i utslettet foreskrives antiseptika eller antibiotika lokalt i form av en emulsjon, suspensjon, salve, krem ​​og antibiotika inni (om nødvendig).

Hvordan fjerne smerten?

Acetylsalisylsyre, Pentalgin, Paracetamol, Nimesil, Nurofen, Tramadol brukes til dette formålet. Disse stoffene har også antiinflammatoriske effekter. Med deres ineffektivitet og alvorlige smerter blir antidepressiva (Amitriptyline, Nortriptilin) ​​og antikonvulsiva midler (Pregabalin, Gabapentin) tilsatt, og i noen tilfeller (med et spesielt vedvarende smertesyndrom), glukokortikosteroider over 3 uker med gradvis reduksjon i doseringen.

Er det mulig å vaske?

Når du avtar den akutte perioden, kan du ta en dusj i 15 minutter. Vanntemperaturen skal ikke overstige 37 ° C. Bader av samme varighet og ved samme vanntemperatur kan tas opptil 2 ganger i uken, men med kamille, celandine, calendula ekstrakt. Vannprosedyrer må tas nøye, uten å skade vesikler og skorper.

Behandling av helvetesild hos eldre utføres under hensyntagen til forekomsten av redusert immunforsvar og tilhørende sykdommer, særlig i alvorlige tilfeller av herpes zoster. Om nødvendig administreres acyklovir intravenøst, immunokorrigerende terapi med isoprinosin, som er et immunostimulerende og antiviralt middel, rekombinante interferoner (Viferon, Reaferon, Intron, etc.). Samtidig utføres intravenøs avgiftningsterapi (i alvorlige tilfeller), korrigering av comorbiditeter.

Det anbefales ikke å behandle helvedesild hjemme, spesielt uten konsultasjon med legen din. Som regel er folkemidlene for denne sykdommen ineffektive. Deres bruk kan føre til forsinkelser i prosessen og alvorlige komplikasjoner.

Dessuten anbefales alle pasienter å ta vitaminpreparater (i mangel av allergi mot dem) og god ernæring. En spesiell diett for helvetesild er ikke nødvendig. Det er nødvendig å bruke lett fordøyelige produkter rik på animalske og vegetabilske proteiner, vitaminer, sporstoffer og med et begrenset innhold av karbohydrater og animalske fettstoffer - fisk, hvitt fjærkre kjøtt, nøtter, belgfrukter, hagegrønt, meieriprodukter, grønnsaker, frukt. Du kan bruke vitamininjeksjoner og avkok (tranebærsaft, dogroseavkok, etc.), urteekstrakter med beroligende effekt og regulering av tarmvirkningens funksjon (infusjon av morwort, kamille, fennikel, dillfrø, hagtorns avkok).

Som et resultat av tilstrekkelig kompleks behandling kan komplikasjoner unngås. Men hos noen pasienter kan smerte av neuralgisk natur fortsette i flere år.

Det er viktig å vite - er helvedesild smittsom eller ikke? Årsaker og behandling

Sykdommen, som er preget av dannelse av utbrudd på huden i form av vesikler fylt med væske, hvis utseende er foran alvorlig smerte og brennende - er helvetesild eller herpes zoster (herpes zoster). Sykdommen skyldes det faktum at varicella-zoster-viruset er aktivert, latent inntil immuniteten til bærer av viruset svekkes på grunn av tilfeldigheten av en rekke faktorer.

Nesten alltid pasienten og hans tilhørighet er interessert i spørsmålet: er helvedesild smittsom eller ikke? For å finne ut, er det nødvendig å vurdere i detalj patogenesen av sykdommen og årsakene til helvetesild.

Hvordan helvetesilden virus manifesterer seg

Herpesviridae-viruset, som er forårsaket av to sykdommer samtidig - kyllingpok og helvedesild, i sistnevnte tilfelle påvirker endene av nervefibre. Når det vegetative nervesystemet er involvert i prosessen, kan de indre organene bli påvirket, meningoencefalitt begynner. Hvis med vannkopper, viser viruset dets epiteliotropiske egenskaper, deretter med herpes zoster i forgrunnen - neurotropisk.

Innen 1-5 dager etter aktiveringen av viruset, oppstår det alvorlig smerte langs den berørte nerven.

I løpet av denne perioden er feil i diagnosene hyppige, for eksempel kan betennelse av nerverøttene i lumbosakralområdet forveksles med manifestasjoner av isjias.

Det er tegn på beruselse: Forverring av generell trivsel, feber.

På steder der det oppstår et smertefullt symptom, kan huden skille seg ut, kløe og prikking oppstår, følsomheten øker kraftig, til og med lett berøring til huden, er gnidning av klær smertefullt.

Litt senere vises et vesikulært utslett på huden i projeksjonen av nervene som påvirkes av viruset. Det er en omfattende gruppe bobler med vannholdig (mindre ofte blodig) innhold.

En funksjon av herpes zoster er at den bare påvirker halvparten av kroppen, uansett hvilken del av kroppen som er berørt.

Etter 3-4 uker blir væsken i boblene uklare, de blir dekket med en skorpe, som forsvinner, etterlater en langvarig flekk, som et brennmerke. I tilfelle et virus infiserer nerver som er forbundet med indre organer, oppstår smertefulle symptomer som ligner på kolikk eller betennelse.

Med nederlaget i ansiktsnerven kan eksantem oppstå på hornhinnen i øyet, i århundrer, er det mulig å betennelse av lymfeknuter på den berørte siden.

Herpes zoster manifesterer seg i alvorlig smerte til utslett har gått. Ofte er smerten vedvarende mye lenger - flere måneder og til og med år. I tillegg til smerte i steder av nederlag, kan det oppstå følelsesløshet, som vedvarer lenge.

Helvedesild forårsaker

Hovedårsaken til herpes zoster er aktiveringen av et virus som en person har hatt vannkopper. Viruset, etter å ha latt vannkopper, forblir i kroppen, passerer inn i en latent (skjult) form og begynner å påvirke nerveenden når kroppen delvis mister sitt immunforsvar.

Faktorer som reduserer immunitet kan være:

 • Avansert alder (fra 60 år og eldre)
 • Utsatt kreft og HIV-infeksjon
 • Tilstand etter stråling og kjemoterapi
 • Stress, kronisk tretthet
 • Organ- eller benmargstransplantasjon
 • Langvarig bruk av potente stoffer (immunosuppressiva, kortikosteroider)
 • diabetes mellitus

Hvis risikofaktorene og årsakene til helvetesild er kjent, kan det tas forebyggende tiltak - for å unngå stress, optimalisere arbeid og hvile, og ha regelmessige medisinske undersøkelser. Bidra til å forbedre immuniteten til fysisk utdanning og en økning i dietten av andelen av frisk frukt og grønnsaker.

Muligheten for å inngå herpes zoster

Å vite hvor lett vannkopper overføres, er pasienter interessert i - er helvetesild smittsom hos mennesker? De som har hatt vannkopper, kan ikke være redde for infeksjon fra en person med åpen manifestasjon av sykdommen. De utviklet immunitet mot dette viruset og reinfeksjon er utelukket. Du må bare være redd for å aktivere ditt eget virus.

Og for de som ikke har vannkopper i deres historie - helvedesild er smittsom. Men de får ikke helvetesild, men vannkopper, fordi denne typen herpes er en sekundær infeksjon. Du kan bli smittet av luftbårne dråper, gjennom husholdningsartikler, kan en gravid kvinne overføre et virus til babyen gjennom moderkaken.

Du kan også være interessert i:

Hvor mange dager er helvedesild smittsom? Nøyaktig så mye som bobler av væske opptrer og brister på huden. Når de er dekket med en skorpe - kan du ikke være redd for infeksjon. Kilden til infeksjon er væsken som fyller dem, derfor, hvis en person som har utslett har rørt dem, og så - til gjenstander som er tilgjengelige for andre medlemmer av hans miljø - utsett han andre for faren for infeksjon.

Det er nødvendig å ta hensyn til at viruset som forårsaker helvedesild er svært ustabilt, det kollapser når det blir utsatt for solisolasjon, desinfeksjonsmidler, høy temperatur.

Hvilke tester vil hjelpe med å diagnostisere

Rutinemessige blod- og urintester er ikke foreskrevet, siden diagnosen er utført ved utslaget av utslett. Hvis legen er i tvil (det skjer ofte når sykdommen påvirker indre organer), utføres en meget nøyaktig og sensitiv analyse av boblende fluid for PCR - en polymerasekjedereaksjon.

Herpes zoster og barn

Mange foreldre er bekymret for spørsmålet - er det en smittsom sykdom for barn av helvetesild eller ikke? Det kan sies med full sikkerhet at etter å ha fått kontakt med en pasient har et barn stor sjanse til å få kokeposer hvis han ikke har hatt denne smitte ennå. Saker av herpes zoster hos barn med oppnådd immunitet etter vannkopper er svært sjeldne.

For barn med herpes zoster er årsaken og forutsetningene for forekomsten de samme faktorene som hos voksne: en reduksjon i immunitet etter alvorlige sykdommer, hormonbehandling, en tilstand etter bestråling og kjemoterapi. Det manifesteres av en generell forverring av helse, høy feber, utseendet av smerte og ubehagelige opplevelser på stedet for nerveskader.

Helvedesild behandling

For en sykdom som helvetesild, er årsakene og behandlingen nært beslektet med hverandre. Siden sykdommen er viral i naturen, vil de viktigste stoffene være antivirale (Acyclovir). For å lindre tilstanden, brukes smertestillende midler og antiinflammatoriske legemidler (Baralgin, Pentalgin, Ibuprofen, Diclofenac) til å lindre kløe-salve og komprimerer med Menthol og Calamine.

Fremskynde dannelsen av en skorpe av stoffet, den viktigste aktive ingrediensen er aluminiumsacetat (Burovs væske), Fukortsin og Zelenka. Hvis nevrologiske smerter blir vanskelige å bære, gå for å motta slike smertestillende midler som Tramadol, Oxycodone, Methadone.

Herpes zoster er en sporadisk infeksjon som påvirker nervesystemet hos personer med nedsatt immunitet. Dens manifestasjoner ligner utslett med vannkopper, som er forårsaket av det samme viruset, men er ledsaget av alvorlig langvarig smerte. For å forebygge sykdommen er det nødvendig å forhindre en reduksjon i immuniteten.

Er helvedesild smittsom mot andre og hvordan herpes Zoster overføres fra person til person

Karakteristiske tegn på helvetesild er blærende lesjoner på huden, som ofte opptrer langs linjen i intercostal nerver. Når denne typen herpes oppstår, er pasientene interessert i infeksjonen av sykdommen. Hva er måtene for spredning av viruset, hvordan man ikke blir smittet fra kjære og hva man skal gjøre når symptomene oppstår - det er verdt å vite på forhånd.

Er helvedesild smittsom mot andre?

Vanligvis, når de første tegnene ser ut, begynner en person å spørre om helvedesild er smittsom mot andre. Ved bestemte tider under utviklingen av sykdommen, er det mulig å kontrahere viruset ved direkte kontakt med en infisert person eller hans ting. Imidlertid er det flere funksjoner i fordelingen og virkningen av det forårsakende middelet av helvetesild.

Bubbly utslett av helvetesild er en sekundær manifestasjon av varicella-zoster virus. Under den første infeksjonen provoserer den kyllingpokken. Når sykdommen går, fortsetter det berøvende viruset å eksistere i nervecellene, og viser ikke seg selv. Bare ved sekundær aktivering av varicella-zoster blir en person syk med helvetesild.

Overføring av viruset fra pasienten skjer bare i løpet av perioden når boblene som er dannet på kroppen, brister og væske strømmer ut av dem. Den inneholder økt konsentrasjon av patogenet. Hvis væsken kommer på huden av en sunn person, er han mer sannsynlig å få kokepok.

Funksjoner av infeksjon med et virus som fratager:

 1. Hvis en voksen har symptomer på sykdommen, bør han ikke være i kontakt med barn som ikke har hatt vannkopper. I slike tilfeller er risikoen for helvedesildsinfeksjon 100%.
 2. Hvis det er minst kontakt med pasienten og ikke bruker hans ting, vil patogenet ikke kunne trenge inn i en sunn person.

Helvedesild i den akutte gjentakelsen er et smittsomt stadium!

Siden det er mange måter å overføre helvetesild på, i 80% av voksne, forblir varicella-zoster i kroppen i den såkalte "dvalemodus". Intet tegn på hennes nærvær er ikke manifestert. Imidlertid kan reinfeksjon oppstå ved kontakt med pasienten. I dette tilfellet vil tegn på helvetesild vises.

Siden herpes zoster er en smittsom sykdom, bør pasienten minimere kontakt med andre mennesker til de heler.

Måter for overføring

Det vil ikke være mulig å bli smittet med helvetesild. Den første fasen av virusaktivering fremstår som vannkopper. Helvedesild - en sekundær sykdom som allerede er dannet i bærerens kropp.

Herpes zoster overføres på flere måter:

 1. Pin. Patogenet er plassert i bærerens hovedkroppsvæsker, derfor overføres det fra person til person under kyssing og samleie.
 2. Airborne. Viruset overføres fra en syke til en sunn person, selv når han snakker.
 3. "Fra topp til bunn." Under graviditet eller fødsel, kan forårsakelsesmiddelet av helvedesild overføres til babyen fra moren.
 4. Husholdning. For å infisere, er det nok å bruke tilbehøret til virusbæreren.

Den vanligste herpes zoster blir overført ved kontakt. For å være smittet under samtalen, er det nødvendig å være i samme rom med en person i lang tid. Hvis herpes har manifestert seg under graviditet, bør kvinnen straks konsultere lege.

Siden væsken som strømmer ut av boblene inneholder de fleste patogener, bør du ikke berøre pasientens utslett. Risikoen for å trekke herpes fra det øyeblikket de første tegn på sykdommen opptrer til dannelsen av arrvæv, er høyest.

Behandling av helvedesild henvises til en dermatolog, smittsomme spesialist og nevrolog - avhengig av kliniske manifestasjoner. Viruset tolererer ikke miljøforholdene:

 • oppvarming;
 • eksponering for sollys;
 • rengjøringsmiddel rengjøring.

Helvedesild er motstandsdyktig mot frysing.

Video respons:
2:04 - Årsaker til helvetesild.
3:52 - Smittsom eller ikke.
4:40 - Hvor mange helvedesild er smittsom.
5:06 - Inkubasjonsperiode for helvetesild.

Hvem er i fare

I den første risikogruppen er det mennesker som ennå ikke har hatt vannkopper. I kroppen er det ingen antistoffer mot patogenet, derfor er sannsynligheten for infeksjon i kontakt med pasienter høy.

Den andre kategorien inneholder personer med et brudd på kroppens beskyttende egenskaper (med nedsatt immunitet). Å være omgitt av pasienten, har høy risiko for infeksjon. Immuniteten til slike mennesker reagerer på patogenet for sakte og svakt, så sannsynligheten for at de smertefulle symptomene på helvetesild er oppstått er svært høy.

En gang i kroppen er herpesviruset i latent (skjult) tilstand. Det aktiveres under påvirkning av eksterne faktorer, og forårsaker dermed sykdommen. Det er nødvendig å identifisere de viktigste stimuliene som kan stimulere reproduksjonen av patogenet:

 • overkjøling av kroppen - det er nok å fryse herpeslideren slik at det kommer utslag på kroppen etter noen dager;
 • Selvmedisinering med narkotika - med ukontrollert inntak av narkotika, reduseres det naturlige forsvaret av kroppen, noe som vil utløse aktiveringen av varicella-zoster;
 • kjemoterapi;
 • diabetes mellitus;
 • alderdom - etter 60 år;
 • kreft påvirker blodet;
 • alvorlig stress og overarbeid.

Farer er også utsatt for personer som har nedsatt kropp etter operasjonen. Risikoen for helvedesild hos en person med nedsatt immunitet er ganske høy.

Anbefalinger hvordan ikke bli smittet

Siden alle kan bli smittet med et virus selv under en normal tur, er forebyggende tiltak utformet for å forhindre aktivering. De viktigste måtene å unngå utviklingen av sykdommen:

 • slappe fullt ut;
 • inkludere i dietten en tilstrekkelig mengde vitaminer, mineraler og næringsstoffer;
 • slukket;
 • rettidig behandle alle sykdommer;
 • Minimere kontakt med personer som manifesterer sykdommen i åpen form.

Det er lettere å forhindre utvikling av helvetesild enn å behandle det. Dette krever at grunnleggende forebyggende tiltak overholdes.

For ikke å få helvedesild, bør du ikke bruke pasientens personlige eiendeler, servise og hygieneartikler. Det er bedre at de smittede var i et eget rom.

Hvor mange dager er herpes zoster forurenset

Inkubasjonsperioden for helvetesild kan vare i flere tiår. En gang i menneskekroppen, kan herpesviruset ikke manifestere seg i lang tid. Infeksjon kan skje i en tidlig alder. Herpes zoster er farligere for barn enn det er for voksne, så sykdommen bør ikke få lov til å ta kurset.

Under gunstige forhold beveger viruset seg langs nervevevet, og når nerveenden. Det angriper deretter området av huden som denne nerven er ansvarlig for. Mens det i medisin ikke dannes et eksakt bilde av patogenes overgang fra en skjult tilstand til en reaktiv.

Perioden med økt risiko for infeksjon av andre varer fra det øyeblikket boblene vises, og til skorpe dannes på pasientens kropp. Berøring av utslett, og deretter til forskjellige objekter, forlater de smittede på den siste delen av de patogene mikroorganismer. Dette øker risikoen for infeksjon til andre.

Fasen av dannelsen av skorper

Utviklingsstadier:

 1. Utslett varierer avhengig av pasientens alvor. Først ligner de små flekker av rosa. Huden rundt dem ser frisk ut.
 2. Med en typisk utvikling av prosessen, bare en dag etter utbruddet av flekker, vises bobler som er fylt med en klar væske. Det er i denne perioden at pasienten blir smittsom mot andre. Etter 3 dager blir væsken overskyet. Utsprett vises i grupper, med pauser på flere dager. Det ser ut til at utslett spres gjennom kroppen, og skaper en slags "belte".
 3. 2-3 uker etter utseendet av flekker, tørker kviser opp, og i deres sted skjærer form. Tørkingsområde pales. På stedet for fallne skorper kan du merke en svak pigmentering.

I mild form av betennelse kan symptomene bare være nevrologiske - pasienten føler smerte, men utslett ser ikke ut. Slike tegn preger herpetic neuralgi.

Først etter utseende av skorper, slutter en person å være en trussel mot andre. Etter noen uker kan huden fortsatt avfalle. En måned senere begynner stedene å gå.

I første fase av utviklingen av lav kan hodepine forekomme. Blant symptomene i den andre fasen utmerker overfølsomheten til det berørte hudområdet, diaré og oppkast.

Helvedesild hos barn skjer under de samme forhold som hos voksne. Symptomene på sykdommen er de samme, men i barndommen er det veldig farlig. Siden sykdommen har nevrotrofe egenskaper, kan det føre til skade på CNS og det vaskulære systemet til barnet. Helvedesild er preget av feber, omfattende utslett og forverring av velvære. Uten behandling er risikoen for skade på vitale organer høy.

Herpes zoster-viruset er smittsomt mot en person som ikke har lidd av vannkopper, eller har et svekket immunforsvar. Forholdsregler inkluderer minimering av kontakt med pasienten, styrking av immunsystemet, rettidig behandling av sykdommer. Helvedesild utgjør en stor fare for barn, så å gå til legen er et must.

Herpes zoster: Er det smittsomt?

✓ Artikkel verifisert av lege

En av de mest ubehagelige og plutselige plager som forårsaker alvorlig ubehag er herpes zoster. Den utvikler seg med svekkede funksjoner i immunsystemet på grunn av aktiveringen av herpesviruset av den tredje typen. I utgangspunktet begynner pasienten å føle ømhet i huden, som til slutt blir brennende og akutt. Herpes Zoster - slik er sykdommen definert i medisinsk terminologi, som betyr infeksjon av virale nerver.

En erfaren spesialist, etter å ha undersøkt pasienten, kan umiddelbart bekrefte diagnosen, bare et besøk til legen oppstår, dessverre, bare som en siste utvei. De vanligste selvhelbredende forsøkene. Patologisk lesjon av huden har ikke en viss typisk plassering på kroppen og kan forekomme på noen del. Når et av de nærmeste menneskene blir smittet, begynner et av de viktige spørsmålene å bekymre seg, er ikke herpes zoster smittsom? For å få et eksakt svar på dette spørsmålet, er det nødvendig å bli bedre kjent med alle øyeblikkene av sykdomsutbruddet og sykdommen.

Herpes zoster: Er det smittsomt?

Hovedårsakene til

Det er svært vanskelig å hevde at herpes zoster eller den mer vanlige definisjonen av "helvedesild" i folket er smittsom, ekstremt vanskelig. Dette kan forklares av det faktum at det oppstår på grunn av aktiveringen av Vannkoppen, som er skadelig i barndommen. Viruset kan lagres i latent form gjennom livet og aktiveres under påvirkning av ulike faktorer. Den viktigste forutsetningen for manifestasjonen av herpes zoster er en svekket immunitet. Derfor faller eldre mennesker ofte inn i risikogruppen, og deres immunsystem begynner å svekke seg med alderen.

Typer av herpesvirus

Vær oppmerksom på! Personer som har hatt vannkopper i en tidlig alder, er ikke utsatt for gjentatt sykdom. Imidlertid forblir immunitet mot provokatøren betinget, siden viruset forblir i nervesplaggen gjennom livet. Årsaken til utviklingen av helvetesild hos unge kan betraktes som alvorlig sykdom eller langvarig stress som påvirker kroppens beskyttende funksjoner.

Utviklingen av herpes zoster

Risikogrupper

Sannsynligheten for å utvikle herpes zoster hos mennesker med kreft, HIV-infiserte mennesker er ganske høy. Det er tilfeller da sykdommen manifesterte seg litt tid etter kjemoterapi. Også i fare er personer som har tatt immunosuppressiva eller kortikosteroider i lang tid (sykdommen vil bli komplisert med mulige tilbakefall).

Dette er viktig! Tilstedeværelsen av HIV-infeksjon i kroppen kan manifestere seg i de tidlige stadiene i form av herpes zoster, slik at spesialisten, etter å ha funnet sykdommen, kan henvise pasienten til en blodprøve for å utelukke HIV-infeksjon.

Forekomsten av herpes zoster

Hva er faren for helvedesild?

Vi må ikke glemme at enhver sykdom er full av konsekvenser, og herpes Zoster er ikke et unntak. Det er ekstremt sjeldent, men det er fortsatt en så alvorlig konsekvens som forekomsten av meningoencefalitt. Det kan oppstå på den andre dagen av kurset og åpenbare karakteristiske symptomer:

 1. Svært hodepine som ligner på migrene.
 2. Kvalme og oppkast.
 3. Smertefull reaksjon på sterkt lys.
 4. Noen ganger utseendet av hallusinasjoner.

Symptomer på Herpes Zoster

I medisinsk praksis ble det observert slike effekter som hornhindebeskadigelse, noe som til slutt førte til betydelig synshemming, som ofte slutter i blindhet. Som det viste seg, kan herpes zoster utløse forekomsten av hepatitt, en inflammatorisk prosess av blæren og lungene.

De viktigste provokatører av sykdommen:

 1. Nedkjøling.
 2. Regelmessige stressfulle situasjoner.
 3. Tilstedeværelsen av ondartede svulster.
 4. Mottak av medisiner.
 5. Strålebehandling.
 6. HIV-infeksjon.
 7. Tilstedeværelsen av kroniske lidelser.
 8. Overførte alvorlige skader.
 9. Blodsykdom
 10. Benmargstransplantasjon.
 11. Infeksjon med vannkopper i voksen alder.

Herpes zoster provocateurs

Advarsel! Viruset er farlig for små barn og eldre, hvis immunsystem ikke viser full beskyttelsesfunksjon.

Du kan se kommentarene til spesialisten på herpes zoster i videoen

Video - Shingles

Symptomer på sykdommen

I likhet med vannkopper har herpes zoster lignende symptomer. Hoved manifestasjonen er preget av forekomst av vesikulære utbrudd på huden. Det er bare når kokosnøttutslett sprer seg over hele kroppen, og under herpes zoster - bare et bestemt område av huden.

Herpes Zoster på huden

Videre vises følgende tegn:

 1. Opp til de første fem dagene etter aktivering av infeksjonen i kroppen, er det en sterk smerte langs nerven. I de fleste tilfeller er det i de intercostale nerver at det oppstår en herpes lesjon. Ofte er pasientene feil og bestemmer forekomsten av smerte, som isjias, noe som kompliserer videre behandling.
 2. Generelt er det forgiftning av kroppen. Videre kan temperaturen stige og bli komplisert av feber.
 3. Huden blir følsom, den begynner å klø og rødme på stedet for utseendet av smertefulle blærer.
 4. En dag etter utslett blir væsken i formasjonene overskyet, hvorpå de begynner å tørke ut og falle som en skorpe.
 5. En del av kroppen påvirket av helvetesild vil bli preget av et rødt sted som ligner en brenning.
 6. Utseendet av kolikk i galleblæren. Dette skyldes det faktum at den berørte nerven er koblet direkte til indre organer. Avhengig av lesjonens sted kan selv renal kolikk forekomme.
 7. På palpasjon vil det bli en merkbar økning i lymfeknuter fra siden av herpeslesjon.
 8. Hvis infeksjonen svekker ansiktsnerven, ligger faren i spredningen av et bobleutslag på øyelokket, etterfulgt av skade på hornhinnen.
 9. Lindring av smerte etter helbredelse av utbrudd. Imidlertid kan en hudlesjon i form av bobler vare i flere uker. Faktisk kan helbredelse på helvedesilden forbli følelse av nummenhet.

Stadier av kurset og perioder med herpes zoster

Hvordan overføres herpes Zoster?

Generelt er herpes zoster utvilsomt et smittsomt fenomen. Det er bare at noen mennesker er mer utsatt for å bli smittet med et svekket immunforsvar.

Infeksjon skjer på flere måter.

Flere Artikler Om Typer Acne