Huden - pålitelig beskyttelse av menneskekroppen, og en av hovedorganene. Utseendet på utslett, tørrhet og bleieutslett vil være et signal om problemer og jevne sykdommer. Og foreldre bør være veldig forsiktige med barnets hudtilstand og utseendet på advarselsskilt.

Tørrhet og flak er en vanlig årsak til å henvise til barnelege. Snakker det alltid om patologi eller er det andre grunner?

Normal hud på et barn

Normal barns hud er glatt, uten sprekker og tegn på betennelse - hevelse, rødhet. Utseendet til sprekker - vil også være et alarmerende symptom, spesielt hos spedbarn.

Etter fødselen opphører barnets kropp og blir vant til de nye forholdene. Med dette faktum kan det være forbundet med utseendet av utslett, bleieutslett og jevnt tørrhet.

Derfor, hvis babyens hud er tørr, er det ikke nødvendig å lyde alarmen. I de fleste tilfeller kan dette forklares ved fysiologiske prosesser - omstrukturering av kroppen. Men fortsatt råd med en spesialist gjør ikke vondt.

Alt i kroppen er sammenkoblet, og utseendet til et enda ubemerket symptom vil snakke om fiasko, spesielt i barndommen, når alle systemer fortsatt utvikler seg og lærer hvordan de skal fungere skikkelig.

Tørr hud av barnet dannes som følge av utilstrekkelig fuktighet i det kåte (øvre) laget. Samtidig endrer utseendet sitt utseende, grovhet og skjelvende fremkalling, noen ganger viser selv skalaer, og elasticiteten er tapt.

Årsaker til tørr hud på føttene til et barn

Tørrhet dannes i de tre første årene av et barns liv, og har flere hovedårsaker til forekomsten:

 • feil ernæring. Dietten vises alltid på utseendet. En viss liste over produkter vil øke dens elastisitet, mykhet, mens andre vil ha en negativ innvirkning på den. Barnets kosthold bør omfatte fisk, vegetabilske oljer, friske grønnsaker og frukt, med høyt innhold av vitamin A, inneholdt i oransje matvarer;
 • mangel på vann. Drikkevann vil være hovedkilden til fuktighet for hele kroppen. Barn anbefales å drikke minst 1,5 liter vann per dag, dette beløpet inkluderer væsken som finnes i produktene. Om sommeren anbefales minst 2 liter;
 • vitaminmangel. Utseendet til tørr hud på føttene vil være hovedsymptom og tegn på mangel på vitaminer, og denne mangelen har et akutt kurs. Beriberi er oftest dannet om våren, etter lange sykdommer, når kroppen har brukt mye energi til å bekjempe sykdommen;
 • komorbiditet. Det kan være smittsomme sykdommer, for eksempel ARVI, enkelte sykdommer i indre organer, metabolske sykdommer;
 • upassende sminke. Provocateurs for utvikling av tørrhet kan være kosmetikk av dårlig kvalitet som ikke er beregnet for barn. Når du velger hygieneprodukter, er det nødvendig å være oppmerksom på alderstilpasning, tilstedeværelse av fargestoffer og konserveringsmidler. Naturlige oljer må være tilstede i kosmetikk;
 • å besøke bassenget og kontakte barnet med blekemiddel vil bidra til å tørke ut huden. Klorert vann har en negativ effekt på føttens hud;
 • overflødig ultrafiolett. Ikke forsøm beskyttende kremer, spesielt hos spedbarn. I tillegg mister barnets hud i sommer mye fuktighet, noe som vil bidra til dannelse av sprekker. Ifølge dataene er det i den varme sesongen at lignende symptomer oftest dannes. Dessverre, gradvis tørrhet kan bli permanent, og det vil bli mye vanskeligere å eliminere det;
 • dårlig kvalitet klær. For barn bør alle klær være laget av naturlige, pustende stoffer;
 • allergiske reaksjoner og predisposisjon;
 • tar et varmt bad, anses den optimale temperaturen for bading til å være vann 37 - 37.5 ºі.

Hva kan konsekvensene være?

Den første tørking av huden kan resultere i dannelse av sprekker, noe som kan være ekstremt smertefullt. Men alle konsekvensene vil bli knyttet til tiltredelsen av en sekundær infeksjon. Sprekker i huden gir enkel penetrering av patogener. Av disse grunner må babyen gå i åpne sko, og hvis sprekker allerede har dannet seg, anbefales det å bruke sokker i naturlig stoff.

Den mest riktige behandlingen

I noen tilfeller er det ikke nødvendig med spesialistråd, foreldrene kan klare seg selv, men når det legges til en sekundær infeksjon, er det umulig å unngå behandling og bruk av rusmidler.

Krever omfattende behandling og tilnærming:

 • Huden på babyens føtter skal ha tilstrekkelig ernæring og fuktighet. Ved å velge en fuktighetskrem krever en seriøs tilnærming. For meget tørr hud, bør valg av krem ​​oppstå hos barnelege. En ekstra vitamin A supplement er også nødvendig;
 • Barnets rom må opprettholdes ved optimal temperatur og fuktighet. Foreldre kan dessuten luftfuktige luften ved hjelp av tilgjengelige og praktiske midler, spesielt i varmesesongen, når luften er tørr.
 • Barnets miljø bør ha så få syntetiske materialer som mulig, dette gjelder ikke bare klær, men også leker.
 • Hygienprodukter og vaskepulvere må også være allergivennlige og beregnet til barn.
 • riktig næring i samsvar med drikkeregimet.

Bare etter samråd med en spesialist, kan det brukes som en fuktighetsgivende middel til tradisjonell medisin - avkok av medisinske urter. Til tross for at tørr hud dukker opp, gjør ikke barnelegens konsultasjon vondt.

Dr. Komarovsky på årsakene til tørr hud i et barn

Hver mor ønsker virkelig at hennes baby skal se ut som en kommersiell - puffy, smilende, med delikat fløyelsaktig hud, om hvilken man bare vil gni på kinnet. I praksis ser babyer ikke alltid så appetittvekkende ut, og et slikt problem, som tørr hud i et barn, gir foreldrene sine mange grunner til angst. Autoriserende barnelege Yevgeny Komarovsky forteller oss hva som forårsaker tørrhet i huden hos et spedbarn, og hva foreldrene kan gjøre.

Egenskaper av barnas hud

Huden til et spedbarn er vesentlig forskjellig fra foreldrenes hud. Hun er mer sårbar, øm. I det første år av livet er svettekjertlene ikke tilstrekkelig utviklet, og derfor må barnet gi av seg ekstra varme gjennom lungerpusten. Hvis barnet samtidig skal puste for tørr luft, eller bor han i et rom der hele tiden, ved mor og bestemors innsats, er det varmt, blir belastningen på de umodne svettekjertlene voksen og huden forverres.

Stratum corneum (øverst) i barnas hud er godt forsynt med blod, derfor klager eventuelle riper på babyen raskere enn på voksen hud. Stratum corneum, tynt og løst forbundet med andre hudlag, skaper gunstige forhold for irritasjon og skade.

Innledningsvis er tørr hud hos spedbarn nesten aldri grunnet lipidmetning - et medfødt trekk ved alle giftstoffer. Men disse fettene løser opp de fleste kjemikalier som er inneholdt i vaskemiddel, såpe, urin, og derfor er betennelse i huden hos babyer vanlig. Tørr hud kan også skyldes helseproblemer.

Årsaker til tørrhet

Den vanligste årsaken til tørrhet hvor huden føles litt grov er kontaktdermatitt, sier Yevgeny Komarovsky. Når det er, er huden skadet på grunn av kontakt med kjemikalier i vaskemiddel eller husholdningskjemikalier som brukes av mor til rengjøring. Kontakt dermatitt oppstår ofte som respons på klorert vann fra springen, hvor babyen blir badet og vasket bort.

Hvis et barn har tørr hud på leppene, som følge av hvilke lepper sprekker, kan det være flere grunner:

 • tørr luft i rommet;
 • vitamin A-mangel;
 • bivirkninger av noen stoffer;
 • allergisk reaksjon;
 • herpesvirus.

Hvis et barn har tørr hud på kinn eller nese, som et resultat av hvilken det ofte flager, kan du snakke om mangel på vitaminer E, A, samt allergier.

I 90% av tilfellene er tørr hud av pjokket forårsaket av at foreldrene bryter reglene for et gunstig mikroklima - det er varmt og tørt i huset.

behandling

Kontakt dermatitt, hvor lesjonen er ubetydelig og ser ut som små tørre flekker, eliminerer lokal bruk av fuktighetskrem, som barns kremer med tilsetning av aloe. Den mest effektive lokalmedisinen, ifølge Yevgeny Komarovsky, er Beplant salve eller krem. Med mer omfattende lesjoner bør mikroklimaet endres i rommet hvor barnet er.

Vann til bading må kokes eller filtreres, vask barnets sengetøy og klær eksklusivt med spesielle babypulver som har "Hypoallergenic" på pakken. Etter vasking må ting skylles ut, ikke med vanlig vanntvann, men med forkokt vann, siden det under kokingprosessen blir væsken kvitt klor.

I neste video diskuterer Dr. Komarovsky om hudproblemer i allergisk dermatitt.

Hvis huden tørker på grunn av en allergisk reaksjon, kan legen foreskrive antihistaminer, du må finne den sanne årsaken til kroppens utilstrekkelige respons. Dette er oppgaven til allergistaten, og foreldrene må passe på at barnet ikke har kontakt med de vanligste allergenene - dyrehår, støv, plantepollen, kjemikalier og klor. Det er viktig å sørge for at barnet ikke svetter, så gjør det ikke igjen, og rommet - peretaplivat.

Sprukne lepper og grov hud på kinn og nese blir behandlet i henhold til årsaken til at de er sprukket eller tørket. Oljeløsninger av vitaminer A og E er nesten alltid foreskrevet. For lokal bruk anbefales sjøtornolje. For lepper kan du bruke hygienisk fuktighetsgivende leppestift med aloe. Barnet skal drikke mer væske. Når du knuser huden på føttene - hæler og fingre, kan antifungal lokal terapi og alle samme havtornolje foreskrives.

Tips fra Dr. Komarovsky

Mange problemer med tørr hud kan løses ved å skape normale forhold for barnet. Det spiller ingen rolle hvor mye et barn er 1 år eller 15 år gammel, det må puste inn kald og tilstrekkelig fuktig luft. Hvis temperaturen i leiligheten opprettholdes ved 18-20 grader, og luftens relative fuktighet er 50-70%, kan det ikke hende at salver og kremer trengs, for i slike miljøforhold tørker huden sjelden ut.

Dermatologer anbefaler barn (for hvem dette allerede har skjedd) (og Komarovsky er helt enig med dem!) Ikke å bruke varme bad for å bade, det er bedre å begrense deg til varmt vann, mindre ofte å bruke vaskemidler - geler, skum og sjampo. Det er nok å bruke baby såpe en gang i uken. Badingstid for slike babyer bør ikke overstige 10-15 minutter, mens døren til badekaret skal være tett lukket for ikke å redusere fuktigheten. Etter å ha bading et barn med tørr hud, tørk ikke med et håndkle, men tørk dem forsiktig forsiktig.

Når du velger en fuktighetskrem, bør foreldrene foretrekke valgene med tilsetning av oljer. Ikke bruk geler og sjampo med uttalt lukt, mettet parfyme tilsetningsstoffer og fargestoffer. Fra det store sortimentet av såpe er det bedre å velge flytende baby.

Foreldre til et barn med tørr hud bør sørge for at karypene, kryper eller leker, ikke gni mot tepper, slik at klærne ikke gni ham til "problem" steder. Spesiell oppmerksomhet bør velges på valg av engangs ble, det er best å gi preferanse til produsenter som legger et lag impregnert aloe balsam til bleiene.

Et barn med en tendens til å tørke huden bør ikke holde seg lenge i den åpne solen. Hvis du skal ha en ferie ved sjøen, må mamma passe på at barnet er smurt med fuktighetsgivende midler med UV-beskyttelse, og om kvelden, etter en dusj, med en babykrem.

Hva å gjøre hvis et barn har tørr hud på beina, armene og hele kroppen: årsaker og behandling

Eventuelle endringer i barnets hud bør varsle foreldrene. Når en babys hud blir tørr, rød, sprekker, kløe eller flak, indikerer det utviklingen av patologiske prosesser i kroppen, feil omsorg eller mangel på stoffer som er nødvendige for den harmoniske utviklingen. Hva er faren for tørr hud på kroppen, hender, føtter, hode, baby? Hvorfor kan et slikt symptom forekomme hos nyfødte, spedbarn opp til ett år, barn i førskolealderen og ungdomsskolebarn fra 7 år? Hvordan behandle og forebygge disse forholdene? På dette emnet vil vi snakke i detalj.

Hva kan være farlig tørr hud på et barn?

Tørr hud i en baby, selv om forårsaket av uskadelige årsaker, i fravær av riktig behandling kan føre til utvikling av noen former for dermatitt. Det bør også tas i betraktning at tørr hud kan virke som en av de første symptomene på ganske alvorlige patologier, for eksempel hypothyroidisme eller diabetes.

Årsaker og samtidige symptomer

Tørr hud i et barn kan være et resultat av en rekke faktorer, både eksogene og endogene. Kun en kvalifisert spesialist kan på en pålitelig måte opprette kilden til problemet. Hvis babyens hud ser tørr ut, er det viktig at du kontakter din barnelege for å planlegge en omfattende undersøkelse og hjelpe deg med å finne årsaken til problemet.

allergi

Peeling av rød hud på baken og ansiktet på barnet, forekomsten av tørkede flekker på huden på ulike deler av kroppen og ansiktet kan indikere at barnet lider av atopisk dermatitt (se også: behandle en rød grov flekk på barnets hånd eller ansikt med et bilde hvis det dukket opp). Denne patologien oppstår som en manifestasjon av allergi.

Årsaken til en allergisk reaksjon er vanligvis en arvelig disposisjon - både gjennom moren og faren. Hos spedbarn oppstår problemet på grunn av manglende overholdelse av dietten hos sykepleieren. Også allergier hos barn kan provosere:

 1. mat for akvariefisk;
 2. innånding av tobakkrøyk (hvis barnet fungerer som en passiv røyker);
 3. ull katter, hunder, andre kjæledyr;
 4. hygieneprodukter (såpe, sjampo, pulver som brukes til vasking av barnas klær);
 5. syntetiske stoffer som gjør opp klær og sengetøy;
 6. mat (inkludert tilpasset melkeformel og brystmelk i tilfelle et spedbarn).

Hudssykdommer

I en alder av 2 til 6 år kan det oppstå en arvelig hudsykdom hos et barn. Vanligvis blir de første symptomene merkbare før babyen når 3 år, men det er tilfeller der tørrhet og flak ble observert i tidligere eller senere perioder (4-5 år).

Hvis babyens hud har blitt veldig tørr, flak og sprekker, kan følgende patologier forårsake:

 • Hyperkeratose. Symptomene vises vanligvis på hodet, albuene og beina til babyen (det oppstår tørre flekker på hoftene og føttene) (vi anbefaler å lese: røde flekker på hodet til nyfødte: årsaker og behandling). Arvelig hyperkeratose antas å forekomme når den utsettes for provokerende faktorer: i sykdommer i fordøyelsessystemet, interaksjon med syntetiske vaskemidler, overdreven ultrafiolett bestråling, hormonell forandring (spesielt hos ungdom), hormonelle medisiner eller beriberi.
 • Iktyose. Arvelig patologi forbundet med svekket prosess av keratinisering av hudceller. Over tid blir pasientens kropp dekket med skalaer, som ligner på fiskeskala, hvorfra sykdommens navn stammer fra. Det ledsages ikke bare av tørr hud, men også av forstyrrelser av metabolske prosesser, dysfunksjon av indre organer.

Feil hudpleie for barnet

Tender hud av babyen, spesielt i de tidlige stadier av utviklingen, krever forsiktig og skikkelig omsorg. Hvis foreldrene forsømmer hygiene eller gjør feil, tar vare på barnet, kan babyens hud tørke opp og begynne å skrelle av.

De vanligste feilene til unge foreldre, som kan føre til tørking av barnets hud:

 • hyppig bruk av babypulver (vi anbefaler å lese: hvordan du bruker babypulver riktig: instruksjoner);
 • bruken av sjampo (selv av høy kvalitet, designet spesielt for babyer) ofte 2 ganger i uken;
 • dårlig kvalitet, hardt vann for å bade en baby;
 • Hyppig bading av et barn i buljonger med medisinske urter med tørkeeffekt (kamille, streng, eikebark);
 • dårlig fjerning av oppkast som faller under oppkast i hudens folder.

Bleieutslag

Hvis barnets hud er overopphetet eller gnidd lenge, er i direkte kontakt med fuktighet, kan blæreutslett forekomme. For varme klær, et lengre opphold i en våt bleie, eller mangel på hyppige bleendringer kan forårsake skade på huden.

Bleieutslett vises på hvilken som helst del av spedbarnets hud som er utsatt for faktorene som er nevnt ovenfor (vi anbefaler å lese: hvordan behandle bleieutslett hos nyfødte gutter?). I utgangspunktet ser de ut som uttalt røde områder. I mangel av skikkelig omsorg og behandling, vil irritasjon øke, mikroskraper begynner å danne på huden, utslett og suge vil dukke opp.

Andre grunner

Følgende årsaker til tørr hud bør også noteres:

 • mangel på væske i kroppen;
 • tørr innendørs luft;
 • vitaminmangel;
 • medfødt diabetes mellitus (ledsaget av økt nivå av glukose i blodet, økt tørst og appetitt);
 • hypothyroidism (størst tørrhet observeres i områder av albuen og kneleddene);
 • orminfeksjon.

behandling

Foci av tørr og flakket hud bør ikke ignoreres. Hvis årsaken til problemet er åpenbar (for eksempel, babyen tok lang tid i en våt bleie eller ble for varmt påkledd), trenger slike tilstander ikke hjelp av en spesialist, men du bør ikke vente til alt går bort av seg selv. I alle andre tilfeller må barnet vises til barnelege.

Narkotika terapi

Det er viktig å huske at bruk av narkotika kun er tillatt etter samråd med barnelege. Salve eller gel, som hjalp en baby, kan være ineffektiv i å behandle en annen eller skade ham.

Blant de mest effektive legemidlene som brukes til behandling av tørr hud hos et barn, er følgende grupper av legemidler:

 • antihistaminer (Cetrin, Zyrtec), kalsiumpreparater (Kalsiumglukonat, Glycerofosfat) - er foreskrevet for alvorlige former for atopisk dermatitt;
 • fuktighetsgivende lotioner - vanligvis brukt tre ganger om dagen;
 • kremer og salver - hvis vi snakker om overfladiske lesjoner, anbefales det å bruke krem, hvis dyp salve (produkter med glukokortikosteroider kan kun brukes som foreskrevet av lege);
 • for bleieutslett kan fuktighetsgivende og helbredende midler anvendes, så som Bepanten, Dexpanthenol;
 • For å fjerne giftstoffer fra kroppen, anbefales det å gi babyens sorbenter - Enterosgel, Smektu, Sorbogel.

Folkemidlene

I noen tilfeller viser tradisjonell medisin høy effektivitet i behandlingen av tørre barns hud. Før du bruker noen hjemmeoppskrifter, kontakt en barnelege for å unngå utilsiktet skade på babyen. Blant de mest populære folkemedisinene er bad med dekk av medisinske urter, havtorn og olivenoljer påført den berørte huden.

Havtornolje er en god hjelpemiddel for tørr hud i et barn.

Forebygging av tørrhet og flaking av huden på føttene, hendene og andre deler av kroppen.

Baby helse krever konstant omsorg fra de første minuttene av livet. Hvis du utfører enkle forebyggende tiltak, er det mulig å minimere utseendet på symptomer som desquamation og tørrhet i huden hos barn.

Slik at barnet alltid føles komfortabelt, og huden er fortsatt sunn og øm, anbefales det å bli styrt av følgende regler:

Hvorfor har en babys hud tørr hud?

Huden - pålitelig beskyttelse av menneskekroppen, og en av hovedorganene. Utseendet på utslett, tørrhet og bleieutslett vil være et signal om problemer og jevne sykdommer. Og foreldre bør være veldig forsiktige med barnets hudtilstand og utseendet på advarselsskilt.

Tørrhet og flak er en vanlig årsak til å henvise til barnelege. Snakker det alltid om patologi eller er det andre grunner?

Normal hud på et barn

Normal barns hud er glatt, uten sprekker og tegn på betennelse - hevelse, rødhet. Utseendet til sprekker - vil også være et alarmerende symptom, spesielt hos spedbarn.

Etter fødselen opphører barnets kropp og blir vant til de nye forholdene. Med dette faktum kan det være forbundet med utseendet av utslett, bleieutslett og jevnt tørrhet.

Derfor, hvis babyens hud er tørr, er det ikke nødvendig å lyde alarmen. I de fleste tilfeller kan dette forklares ved fysiologiske prosesser - omstrukturering av kroppen. Men fortsatt råd med en spesialist gjør ikke vondt.

Alt i kroppen er sammenkoblet, og utseendet til et enda ubemerket symptom vil snakke om fiasko, spesielt i barndommen, når alle systemer fortsatt utvikler seg og lærer hvordan de skal fungere skikkelig.

Tørr hud av barnet dannes som følge av utilstrekkelig fuktighet i det kåte (øvre) laget. Samtidig endrer utseendet sitt utseende, grovhet og skjelvende fremkalling, noen ganger viser selv skalaer, og elasticiteten er tapt.

Årsaker til tørr hud på føttene til et barn

Tørrhet dannes i de tre første årene av et barns liv, og har flere hovedårsaker til forekomsten:

 • feil ernæring. Dietten vises alltid på utseendet. En viss liste over produkter vil øke dens elastisitet, mykhet, mens andre vil ha en negativ innvirkning på den. Barnets kosthold bør omfatte fisk, vegetabilske oljer, friske grønnsaker og frukt, med høyt innhold av vitamin A, inneholdt i oransje matvarer;
 • mangel på vann. Drikkevann vil være hovedkilden til fuktighet for hele kroppen. Barn anbefales å drikke minst 1,5 liter vann per dag, dette beløpet inkluderer væsken som finnes i produktene. Om sommeren anbefales minst 2 liter;
 • vitaminmangel. Utseendet til tørr hud på føttene vil være hovedsymptom og tegn på mangel på vitaminer, og denne mangelen har et akutt kurs. Beriberi er oftest dannet om våren, etter lange sykdommer, når kroppen har brukt mye energi til å bekjempe sykdommen;
 • komorbiditet. Det kan være smittsomme sykdommer, for eksempel ARVI, enkelte sykdommer i indre organer, metabolske sykdommer;
 • upassende sminke. Provocateurs for utvikling av tørrhet kan være kosmetikk av dårlig kvalitet som ikke er beregnet for barn. Når du velger hygieneprodukter, er det nødvendig å være oppmerksom på alderstilpasning, tilstedeværelse av fargestoffer og konserveringsmidler. Naturlige oljer må være tilstede i kosmetikk;
 • å besøke bassenget og kontakte barnet med blekemiddel vil bidra til å tørke ut huden. Klorert vann har en negativ effekt på føttens hud;
 • overflødig ultrafiolett. Ikke forsøm beskyttende kremer, spesielt hos spedbarn. I tillegg mister barnets hud i sommer mye fuktighet, noe som vil bidra til dannelse av sprekker. Ifølge dataene er det i den varme sesongen at lignende symptomer oftest dannes. Dessverre, gradvis tørrhet kan bli permanent, og det vil bli mye vanskeligere å eliminere det;
 • dårlig kvalitet klær. For barn bør alle klær være laget av naturlige, pustende stoffer;
 • allergiske reaksjoner og predisposisjon;
 • tar et varmt bad, anses den optimale temperaturen for bading til å være vann 37 - 37.5 ºі.

Hva kan konsekvensene være?

Den første tørking av huden kan resultere i dannelse av sprekker, noe som kan være ekstremt smertefullt. Men alle konsekvensene vil bli knyttet til tiltredelsen av en sekundær infeksjon. Sprekker i huden gir enkel penetrering av patogener. Av disse grunner må babyen gå i åpne sko, og hvis sprekker allerede har dannet seg, anbefales det å bruke sokker i naturlig stoff.

Den mest riktige behandlingen

I noen tilfeller er det ikke nødvendig med spesialistråd, foreldrene kan klare seg selv, men når det legges til en sekundær infeksjon, er det umulig å unngå behandling og bruk av rusmidler.

Krever omfattende behandling og tilnærming:

 • Huden på babyens føtter skal ha tilstrekkelig ernæring og fuktighet. Ved å velge en fuktighetskrem krever en seriøs tilnærming. For meget tørr hud, bør valg av krem ​​oppstå hos barnelege. En ekstra vitamin A supplement er også nødvendig;
 • Barnets rom må opprettholdes ved optimal temperatur og fuktighet. Foreldre kan dessuten luftfuktige luften ved hjelp av tilgjengelige og praktiske midler, spesielt i varmesesongen, når luften er tørr.
 • Barnets miljø bør ha så få syntetiske materialer som mulig, dette gjelder ikke bare klær, men også leker.
 • Hygienprodukter og vaskepulvere må også være allergivennlige og beregnet til barn.
 • riktig næring i samsvar med drikkeregimet.

Bare etter samråd med en spesialist, kan det brukes som en fuktighetsgivende middel til tradisjonell medisin - avkok av medisinske urter. Til tross for at tørr hud dukker opp, gjør ikke barnelegens konsultasjon vondt.

Tørr hud i et barn

Hos mennesker er huden en av de viktigste organene. Det utfører flere funksjoner samtidig: barriere, ekskresjon, sensitiv, termostatisk, lagring og andre. Derfor bør foreldre fra tidlig barndom nøye overvåke tilstanden til huden på babyen deres.

Normalt bør babyens hud være ren, glatt, fri for sprekker og betennelser. Hvis det er endringer (rødhet eller grovhet) på det, bør foreldrene umiddelbart ta hensyn til det. Barnets kropp signaliserer at den har sviktet.

Hvis et barn har tørr hud, så inneholder det kåte laget en utilstrekkelig mengde fuktighet. Utseendet endrer seg - det blir grovt, skrumpet, noen ganger skalt, mister elastisitet. Men dette er ikke det verste. Faren ligger i det faktum at mikroskraper vises i tørr hud, gjennom hvilken patogene bakterier lett trenger inn i de dypere lagene og forårsaker utvikling av dermatologiske sykdommer.

Hvorfor har en baby tørr hud

Tørr hud på et barn oppstår vanligvis i de tre første årene av livet i høst-vinterperioden eller tidlig på våren. Dette fenomenet kan observeres både på separate deler av kroppen (armer, ben, ansikt) og på hele overflaten. Barnas hud er svært følsom overfor effektene av eksterne faktorer, den beskyttende funksjonen utvikler seg bare. Derfor, når det oppstår tørr flekker eller utslett på kroppen, er det viktig å avgjøre hvilke av de personlige hygieneelementene som kan irritere epidermis og ekskludere sjampo, såper, geler, vaskepulvere som babyen kan være allergisk mot. Hvis barnet har tørr hud, bør du bare velge allergifremkallende midler for hygiene og vask, helst uten sterk lukt og klar farge.

Du bør ikke bade babyen din i varmt vann, det har en tendens til å tørke huden, den optimale temperaturen for denne prosedyren er 37 ° C.

Plutselige temperaturendringer kan også forårsake tørr hud i et barn. Alvorlig frost og kald vind ofte forårsaker irritasjon og rødhet i ansikt og hender. Derfor, før du går ut, må barnet smøre de åpne områdene av kroppen med en spesiell krem.

Arbeid om vinteren tørker varmesystemet luften i leilighetene, så i denne perioden anbefales det å bruke spesielle luftfuktere.

Tørr hud av et barn kan være en allergisk reaksjon i kroppen, så du bør være oppmerksom på mat. Blant dem kan være de som provoserer allergier, spesielt sitrus og sjokolade.

Tørr hud på barnets føtter

Ofte er tørr hud i et barn på føttene. Spesielt om sommeren mister det fuktighet i en slik grad at det begynner å knekke og skade. I dette tilfellet er det bedre å bruke åpne sko med maksimal lufttilgang. For å unngå å falle i sprekker av støv og smuss, må du bruke sokker. Det er viktig at barnet trenger å vaske føttene med babysåpe før sengetid, tørke tørk og massasje med en spesiell myknings vitaminisert krem.

Tørr hud på føttene til et barn har høy mottakelighet for infeksjoner, noe som truer med komplikasjoner. All kjent stikkende varme, bleie dermatitt, blekkutslett med utilstrekkelig omsorg raskt spredt, selv en pustulær utslett kan danne seg. For å unngå komplikasjoner er det nødvendig å vise barnet til legen så snart som mulig og begynne behandlingen.

Behandling av tørr hud i et barn

Den epidermis hos små barn er ikke i stand til å beholde fuktighet i tilstrekkelige mengder, så det må fylles på nytt fra utsiden. Valget av fuktighetskrem bør nærmer seg alvorlig, fordi huden er følsom overfor ytre stimuli. Hvis barnet har veldig tørr hud, velg et middel med barnelege. Ofte, i slike tilfeller, anbefaler legene aktuelle preparater med et urininnhold, spesielt Excipial M-lotion, samt et ekstra forløb av vitamin A-inntak i en periode på to måneder. Det absorberes bedre hvis du slipper det før du spiser på et lite stykke svartbrød. I enkelte tilfeller, hvis babyens hud er betent, er E-vitamin foreskrevet, kalsiumtilskudd, fiskeolje. Dosen av medisinering bestemmes av legen.

Det er bedre å bade barnet helt uten skummende vaskemidler. Vegetabilske bad er svært effektive i slike tilfeller. Det er nødvendig å blande i like mengder roseblader og kamilleblomster, hell kokende vann og la det brygge i 15-20 minutter. Deretter belastes og legges til vannet. Prosedyren skal vare minst 10 minutter. Et linoljebad er også effektivt (1 spiseskje er tilstrekkelig).

Etter bading kan du massere babyen din ved å behandle huden din med vitamin A-krem.

Tørr hud av barnet som et tegn på sykdomsutbrudd

Noen ganger kan tørr hud indikere utbruddet av en sykdom. Derfor, i tilfelle rødhet eller irritasjon, må foreldrene kontakte en lege for å gjøre en nøyaktig diagnose, etablere årsaken og starte behandlingen. Tørr hud i et barn, overveiende under 1 år, er ofte forbundet med atopisk dermatitt. Svært kløe, røde områder er lokalisert på ansiktet, uten å påvirke den nasolabiale trekant.

Peeling, skjellformet dannelse på albuene, knærne, kinnene kan være tegn på ichthyosis - en genetisk sykdom der prosessen med keratinisering av celler i kroppen er forstyrret.

Hvis et barns hud er veldig tørt og flak, mest sannsynlig er det A og PP hypovitaminose, eliminerer behandling i form av å ta nødvendige vitaminer ubehagelige symptomer.

Det må tas i betraktning at tørr hud kan skyldes dehydrering av kroppen ved dyspeptiske sykdommer (oppkast, diaré) og kraftig svette.

Tørr flekker på babyens hud

Tørr flekker på barns kropp vises ofte, og det er ikke noe uvanlig eller skummelt, fordi det er veldig følsomt. Men foreldrene burde være bekymret hvis de ikke passerer lenge. For det første kan årsaken til slike flekker være fysiologisk, siden i små barn er fettkjertlene ikke fullt fungerende. For det andre påvirker miljøfaktorer (temperatur og vannhardhet, luftfuktighet, mat, såpe) tilstanden til huden. Første gang du må redusere de berørte områdene, kan du bruke verktøyet som er kjøpt på apoteket, for eksempel Panthenol. Men hvis de tørre flekkene på barnets hud ikke forsvinner, må du konsultere en lege, da de kan være symptomer på slike alvorlige sykdommer som atopisk dermatitt, eksem, psoriasis.

Det er vanligvis vanskelig å bekjempe hudsykdommer, men en rettidig og korrekt diagnose gjør det lettere. Hvis det er tegn på en hudsykdom i en tidlig alder, er det svært viktig å ta øyeblikkelig tiltak og forhindre dens progresjon. Uten skikkelig behandling i en medisinsk institusjon, kan det bli kronisk.

Tørr hud i et barn: hva betyr det

Barnas hud er som en litmusprøve: Det signalerer øyeblikkelig funksjonsfeil i kroppen og feilbehandling. Derfor er det så viktig å være oppmerksom på eventuelle endringer i sin tilstand. Vi snakker om hvordan å utvikle en algoritme for å ta vare på tørr hud på babyer.

 • Hovedkarakteristika for sunn baby hud
 • Årsaker til tørr hud hos barn
 • Hva betyr et barns tørrhet?
 • Tørr hud på barnets føtter
 • Hvordan eliminere tørr hud
 • Forholdsregler for tørr hud
 • Forsikringsregler på ulike tider av året
 • Forebyggende tiltak
 • Oversikt over midler

Hovedkarakteristika for sunn baby hud

Myk, øm, fløyelsaktig - det er slik vi vanligvis snakker om babyens hud. Men selv om barnet er sunt, blir hun så langt fra umiddelbart etter fødselen.

Hvorfor? Alexander Prokofiev, dermatovenerolog, medisinsk ekspert på La Roche-Posay forklarer: "Etter at barnet er født, trenger huden å tilpasse seg miljøet. Hos nyfødte er denne prosessen ennå ikke fullført, så huden deres er preget av økt tørrhet, er mer utsatt for irritasjon, rødhet og lettere å skade. Med alderen forsvinner disse funksjonene. "

Normalt, i to år, tykkes øvre stratum corneum i epidermis og huden blir mer beskyttet mot ytre påvirkninger. Sebaceous og svettekjertlene begynner å jobbe mer aktivt, prosessen med termoregulering blir gradvis normalisert. "

Normalt bør barnets hud være blekrosa og ha en god turgor, det vil si være myk og fast til berøring.

Sørg for at badevann ikke er høyere enn 37 grader. © iStock

Årsaker til tørr hud hos barn

"Barnas hud kan bli tørr under påvirkning av både eksterne og interne faktorer," sier Alexander Prokofiev. Vi lister eksterne årsaker.

Bruk av vaskemidler mer enn en gang i uken, for hardt vann for å bade (det er bedre å passere gjennom filteret).

Hold deg i solen uten beskyttelse

Babys hud kan ikke motstå effektene av UV-stråler, slik at barn opptil et år kan holdes under åpen sol i maksimalt fem minutter om dagen, og til og med da "under forsiden" av spesielle barnekrem med høy SPF.

Tørr innendørs luft og overoppheting

Overopphetet luft - en test for det ufullkomne systemet for termoregulering av barnet: huden blir rød, det blir varmt, irritasjon oppstår. Det samme skjer hvis du altfor bryter babyen din.

Kald luft i kontakt med sart baby hud kan forårsake rødhet, tørrhet og irritasjon.

Interne faktorer kan skyldes:

Underernæring, som uttrykkes i mangel på vitaminer;

noen sykdommer, spesielt hud og endokrine;

Etter badet kan babyens hud fuktes ytterligere. © iStock

Hva betyr et barns tørrhet?

Meget tørr baby hud er en grunn til bekymring. Det er mer sårbart, lett skadet, og skadet hud er mer utsatt for infeksjoner, spesielt i barndom.

I tillegg kan tørrhet signalere tilstedeværelsen av:

ichthyosis (et brudd på keratinisering av huden, som manifesterer seg i form av dannelse av skalaer);

andre sykdommer, inkludert diabetes.

Hvis tørrhet er et permanent symptom på barnets hud, er det fornuftig å først konsultere en barnelege, og deretter konsultere en hudlege for en passende behandling.

Tørr hud på barnets føtter

Friksjon av sko og klær kan også forårsake rødhet og flaking av ømt baby hud. Noen ganger er årsaken til overfølsomhet sykdommen, som ble nevnt ovenfor. I alle fall, velg klær og sko fra naturlige materialer til babyen din, og bruk barns allergifremkallende pulver til vasking. For å unngå tørrhet om sommeren, er det bedre å bruke åpne sko.

Hvordan eliminere tørr hud

Bruk fuktighetskrem, kremer eller kroppsrør laget spesielt for barnas hud. Det er alltid skrevet på slike verktøy, i hvilken alder de er ment.

Vann til badekrummer bør ikke være varmt. Den optimale temperaturen for badet er 36-37 grader.

Bathe barnet ditt hver dag, men bruk vaskemiddel ikke mer enn en gang i uken. Velg spesielle delikate formler for dette.

Fukte tørre områder med baby krem, melk eller lotion.

For å forhindre at barnets hud blir tørr, gi ham en drink oftere. © iStock

Forholdsregler for tørr hud

Tørr hud bringer barnet mye angst. Det klør, klør, flager - alt dette blir årsaken til lunger og dårlig humør. Hva kan foreldre gjøre i denne situasjonen? Først av alt, unntatt noen faktorer som fremkaller tørr hud av babyen.

Det er uønsket å bruke såpe når du bader og lekker, det tørker huden.

Vaskekluter fra grove materialer skader også. Vask skal være så forsiktig som mulig.

Ikke vikle babyen din mens du går for å unngå svetting.

Ikke medisinske. Hvis tørrhet vedvarer, kontakt lege.

Forsikringsregler på ulike tider av året

Barnets hud trenger beskyttelse i varmen og i kulde.

Husk at solen ikke kan være i den varmeste tiden, fra 11 til 16 timer. På stranden, bruk alltid en T-skjorte og en lue til barnet ditt, bruk barnas solkrem. Gå tilbake fra turen, vask kremet med SPF og legg fuktighetskrem på huden.

Eksponering for kald og tørr innendørs luft bidrar til overdreven tørrhet i huden. Installer en luftfukter i hjemmet ditt eller regelmessig dekke batteriene med et vått håndkle. Fukt babyens hud etter å ha badet.

Forebyggende tiltak

For å unngå tørr hud, gi barnet ditt en drink oftere. Pass på at kostholdet hans var nok vitaminer. Fukt babyens hud etter å ha badet. Bruk kun hypoallergene produkter som er testet av hudlege i omsorg.

Kremene bør inkludere fuktighetsgivende og beroligende ingredienser: panthenol, niacinamid, oljer (shea, oliven, hvetekim), sinkoksid, vitaminer A, B, E, F, planteekstrakter (kamille, calendula, streng).

Oversikt over midler

Melk for veldig tørr hud Lipikar Lait, La Roche-Posay

Formel med shea smør, termisk vann og niacinamid nærer huden og gjenoppretter dens lipidbarriere. Egnet til bruk hos babyer, barn og voksne.

Gel for å rense huden Lipikar Gel Lavant, La Roche-Posay

Den inneholder sheasmør og niacinamid og inneholder ikke feller og parabener. Det har hud beroligende egenskaper og passer for hele familien.

Årsaker og behandling av tørr hud på føttene til et barn

Tørr hud på føttene til et barn er et vanlig problem forårsaket av feil omsorg for barnet, samt en rekke sykdommer som krever kompetent profesjonell behandling. Hvis et barns hud flager og tørker, er det nødvendig å identifisere provokerende faktorer og ta de nødvendige tiltak for å løse dette problemet.

Årsaker til tørr og grov hud

Barnets hud er preget av ømhet, delikatesse og overfølsomhet. Barneleger identifiserer følgende årsaker til hudproblemer hos et barn i aldersgruppen på opptil tre år:

 1. Feil, ubalansert ernæring. Mangelen på vitaminer og mikroelementer i barnets kropp reflekteres i tilstanden til huden, noe som gjør den blek, tørket, grov og flakket.
 2. Brudd på drikkeregimet. Hvis barnet drikker mindre enn 1,5 liter vann hele dagen - dette fører til dehydrering og tørr hud.
 3. Ikke egnet kosmetiske produkter (barnekrem, såpe og andre hygieneprodukter). Det er viktig å velge kosmetikk av høy kvalitet, som i sin sammensetning inneholder bare naturlige ingredienser og aldersmessige barn.
 4. Allergiske reaksjoner.
 5. Hormonale lidelser.

I noen situasjoner blir huden tørr med hyppig bading, tørr luft i rommet og andre eksterne faktorer.

Men noen ganger kan et slikt fenomen hos barn virke som et av symptomene på sykdommer som krever kompetent og rettidig behandling:

 1. Atopisk dermatitt er en arvelig sykdom av allergisk natur. Med denne patologien blir barnets hud (ikke bare på beina, men også på ansiktet, andre deler av kroppen) tett, grovt, dekket av skorper.
 2. Eksem - ledsaget av tørrhet, kløe og brennende følelse i de berørte områdene.
 3. Dermatitt - med denne sykdommen, opptrer individuelle tørre flekker på et barns hud, og har en overveiende avrundet form.
 4. Nyresykdommer er manifestert av forstyrrelser i urinprosessen, smertefulle opplevelser lokalisert i lumbaleområdet, permanent mangel på appetitt, generell svakhet. Huden blir ikke bare tørr, men får også en smertefull gulaktig fargetone.
 5. Iktyose - i denne sykdommen er huden dekket av bobler og bestemte vekter.
 6. Hypothyroidisme er en sykdom forårsaket av sykdommer i skjoldbruskkjertelen, ledsaget av hevelse, tørt hår og hud, neglelakkens skjøthet, generell svakhet og økt tretthet.

Hvis et barn har lignende symptomer, spesielt hvis det vedvarer i lang tid, til tross for riktig omsorg for barnet, er det viktig at du søker medisinsk hjelp så snart som mulig.

Tørr hud i nyfødt

Problemet er ofte forbundet med de fysiologiske egenskapene til strukturen til ytre dekselet til spedbarn. Faktum er at spedbarnet har problemer med varmeoverføring, som er forbundet med utilstrekkelig utvikling av svettekjertlene.

Et barns epidermis inneholder en økt mengde lipider, som på den ene side beskytter huden mot ytre påvirkninger, men på den andre kan føre til tørrhet og irritasjon.

Følgende faktorer kan provosere utseendet på tørr og grov hud i en nyfødt:

 • generell overoppheting av kroppen;
 • lenge bli i solen;
 • bruk av klimaanlegg, varmeovner, desiccating innendørs luft;
 • brudd på hygienestandarder.

For å unngå problemer i form av tørr hud, må du ordentlig ta vare på barnet ditt og i oppvarmingsperioden for å luftfuktige, bruke spesielle enheter til disse formål eller arrangere beholdere med vann.

Hvorfor allergier påvirker huden?

I de fleste tilfeller er et barns grov hud som er utsatt for tørrhet et tegn på allergiske manifestasjoner. Hvorfor skjer dette? Faktum er at allergi faktisk er et forsvar av kroppen mot fremmede proteiner.

Spesifikke allergifremkallende stoffer kan også provosere dets manifestasjon. I et lite barn er immun- og enzymatiske systemer ennå ikke tilstrekkelig utviklet, og derfor er mange matvarer oppfattet av kroppen som provokatoriske allergener. Utenlandske stoffer elimineres fra barnets kropp gjennom hud og urinveisystem, og det er derfor de har det mest.

Vanligvis er babyer utsatt for sykdommer som atopisk dermatitt. Nyfødte barn med riktig terapi kan raskt eliminere symptomene på patologi og arrestere den videre utviklingen av sykdommen.

Hos barn i alderskategorien eldre enn ett år er sykdommen alvorlig, ofte ledsaget av sår, lesjoner av de dypere lagene i huden. Behandlingen er vanskelig, og ofte blir sykdommen kronisk. Mangelen på terapeutiske tiltak er imidlertid belagt med utvikling av farlige konsekvenser: rhinitt, bronkial astma, eksem, etc.

Hvilken lege å kontakte?

Hvis barnet har tørr og grov hud på føttene, og enda mer er det andre advarselsskilt, bør du se en barnelege.

Legen vil undersøke, undersøke klinisk bilde, analysere samlet historie, skrive ut retninger for analyse. Om nødvendig vil distriktets barnelege referere til slike smale spesialister som en pediatrisk dermatolog, allergiker og endokrinolog.

behandling

Terapi for tørr hud på føttene til et barn foreskrives individuelt, avhengig av de underliggende årsakene som provoserte dette fenomenet, alderskategorien til en liten pasient.

Hvis tørr hud er et symptom på en bestemt diagnostisert patologi, så er det først og fremst nødvendig å behandle den underliggende sykdommen. Helseforløpet er utviklet av legen avhengig av diagnosen, barnets alder, scenen og omfanget av den patologiske prosessen og andre egenskaper i et bestemt klinisk tilfelle.

Hvis problemet skyldes allergiske reaksjoner, feil ernæring eller hudpleie av babyen, er det nok å justere livsstilen for å oppnå positive resultater.

medisiner

Legemidler er foreskrevet for sykdommer som dermatitt, diabetes, hypothyroidisme, nyre og endokrine patologier. Systemiske legemidler velges av legen i henhold til en individuell ordning. Når det er tørt, ser det ut som ujevne flekker på huden, kan bruk av eksterne medisiner anbefales til barnet (Fenistil salve, etc.).

I tilfelle av atopisk dermatitt, alvorlige allergiske manifestasjoner, foreskrives barnet salver og kremer som inkluderer hormoner - glukokortikosteroider. Slike rusmidler gir en god terapeutisk effekt, men de bør kun brukes som foreskrevet av legen, strengt etter doseringen.

De avbryter hormonelle stoffer gradvis, og reduserer mengden av stoffet i flere dager. I spesielt vanskelige, avanserte tilfeller kan bruk av antihistamin medisiner, kalsium, glukokortikosteroider anbefales.

diett

Dietterapi er den viktigste metoden for behandling og forebygging av tørr hud hos barn. Hvis barnet er ammet, bør moderen ekskludere fra menyen alle produkter som forårsaker utvikling av allergier.

Hvis problemet oppstod etter innføringen av komplementære matvarer, anbefales det i to uker for å gjenopprette det kjente til barnets kosthold, så gjeninnføre fast føde.

Ethvert produkt er inkludert i menyen i en minimumskvantum i tre uker. Denne ordningen hjelper leger til å identifisere om barnet har et bestemt matallgenen som har negativ innvirkning på huden.

Grunnlaget for babyens diett bør være følgende matvarer:

 • agurker, tomater;
 • melon, gresskar;
 • spinat, gulrøtter, kål;
 • meieri og meieriprodukter;
 • egg;
 • grøt.

Godterier, stekt mat, sitrusfrukter fra menyen til en liten pasient bør utelukkes midlertidig.

Folkemidlene

For tørr hud i et barn fungerer tradisjonelle medisinske midler bra. De enkleste og mest effektive oppskrifter er:

 1. Fotbad. I et basseng med varmt vann må du oppløse en spiseskje vegetabilsk olje. Den optimale varigheten av prosedyren er ca. 10 minutter. Utmerkede resultater gir fotbad med avkok, infusjoner av rosenblad, salvie, kamille.
 2. Gurkainfusjon - har fuktighetsgivende, regenererende, forfriskende egenskaper. For å forberede medisinen, må du hogge noen friske agurker, senke dem i en liter krukke og hell med alkohol eller vodka. Bland for å insistere på et mørkt, kjølig sted i to uker. Etter denne perioden kan agurk-tinkturen brukes til å behandle babyfødder 1-2 ganger om dagen.
 3. Sitron komprimerer - myker huden, gir det mykhet og elastisitet. For å lage et slikt verktøy, er det nok å sette litt sitronsaft på gasbindstoff og feste det på det berørte området av barnets hud, sikre det med gips eller bandasje. Den anbefalte eksponeringstiden er 10 minutter.

Ved alvorlige sykdommer kan folkoppskrifter bare brukes som et tillegg til hovedbehandlingen etter å ha konsultert en lege, spesielt hvis vi snakker om svært små barn.

effekter

I fravær av tidlige tiltak som tas, kan tørr hud på barnets føtter føre til følgende komplikasjoner:

 • utseendet av smertefulle sprekker;
 • ulcerative, erosive lesjoner av huden;
 • eksem;
 • kronisk atopisk dermatitt.

Hvis årsaken til tørrhet og grovhet i huden ligger i det siste av disse stoffene, kan det oppstå kroniske allergiske reaksjoner, bronkial astma og nevropsykdommer.

forebygging

Ethvert problem er lettere å hindre enn å kurere. For å unngå tørrhet og grovhet av huden på barnets føtter, anbefaler legene foreldrene å være oppmerksom på følgende forebyggende anbefalinger:

 1. Ta vare på riktig, balansert ernæring av barnet, gi kroppen sin med den nødvendige mengden vitamin A, B og E.
 2. Gi barnet ditt så mye væske som mulig, spesielt i den varme perioden, og foretrekker rent vann, melk, naturlig juice, fruktdrikker.
 3. Bruk naturlige barns kosmetikk, kaste vanlig såpe.
 4. Velg for ditt barns kvalitetsko laget av ekte skinn, tilsvarende størrelsen.
 5. Unngå bruk av sokker, strømpebukse, glidebryter, laget av syntetiske materialer.

Tørr hud på føttene til et barn er ikke det mest alvorlige problemet, men dette symptomet gir babyen noe ubehag, og kan også indikere utviklingen av alvorlige allergiske sykdommer. Derfor, ikke ignorere en slik manifestasjon. Gi barnet riktig omsorg, og hvis dette ikke hjelper, må du først rådføre deg med en barnelege for råd.

Flere Artikler Om Typer Acne