Hvem blant dere har ikke hørt at hormoner er foreskrevet for hudutslett? Noen gjør en stor feil ved å overføre progesteron til akne til seg selv uten å konsultere lege. Et slikt desperat skritt vil ikke kunne gi deg en vakker og sunn hud. Tvert imot vil konsekvensene være triste.

Effekt av progesteron på huden

Snakk om det faktum at dette hormonet påvirker livets fødsel, vil vi ikke. Likevel er hans forbindelse med hovedfunksjonen og utseendet til en kvinne så direkte at det er enda overraskende. Før de kritiske dagene i kroppen begynner en ekte "eksplosjon" fra dette hormonet. Det får kroppen til å lagre vann og fett (og plutselig vil det bli en etterlengtet graviditet, du må mate barnet med noe). Dermed ekstra vekt og hevelse.

Progesteron påvirker også sebaceous kjertlene. De begynner å mer aktivt markere sin hemmelighet. Derfor beklager mange jenter at før ansiktet på kritiske dager blir ansiktet deres et ekte mareritt. Gasser ofte på haken eller pannen. Alt dette skyldes effekten av progesteron på hele kroppen som helhet. Alt er for "animert" i deg.

Skal jeg ta medisiner med progesteron

Gi aldri selv hormoner selv. Selv om du leser en gruppe artikler som synes å tygge på deg, hvordan og hva dette eller det hormonet påvirker, risikerer du ikke helsen din. Når et hormon kommer inn fra utsiden, hvis det er normalt i kroppen eller, enda verre, i overkant, slutter kjertelen å produsere den. Og når du avbryter det selv, viser det seg at jernet ikke produserer det lenger, og det er ikke noe inntak i kroppen. Det er her problemene begynner.

I tillegg tilordner du deg selv progesteron for akne, glemmer du at det bare stimulerer deres utvikling, "vekking" og aktivering av talgkjertlene. Ikke den beste måten å kjempe for skjønnhet ved hjelp av stoffet, som tvert imot dekker huden med pustler.
Kontakt lege. Få testet. Finn ut konsentrasjonen av hormonene dine. Og du blir behandlet utelukkende etter legenes forskrifter.

Hormonprogesteron: dets rolle, funksjoner og kroppsrate

Kontroll av hormonnivåer er en oppgave som av en eller annen grunn ignorerer mange mennesker, og tror at det ikke har noen verdi for kroppen. Faktisk er det på hormoner som ordentlig funksjon av orgelsystemer avhenger. Og hvis brudd blir notert, vil personen føle seg dårlig, stemningen vil forverres, andre problemer vil vises. Du må ta tester jevnlig. En av hormonene er progesteron - en viktig komponent for menn og kvinner. Det er umulig å overvurdere sin verdi, og eventuelle avvik fører til alvorlige konsekvenser.

Hva er progesteron?

Progesteron er et hormon produsert i den kvinnelige og mannlige kroppen. Det er mer ansvarlig for den seksuelle sfæren og produseres i eggstokkene - i jenter og i testikler - hos gutta. En viss mengde progesteron dannes i binyrene.

Dette hormonet blir ofte husket når du planlegger graviditet: det påvirker utviklingen av fosteret, bidrar til barnets bæreevne og fravær av medfødte misdannelser.

Ikke forveksle progesteron og OH-progesteron (oksyprogesteron) - disse hormonene er vesentlig forskjellige fra hverandre:

 • Progesteron er produsert i eggstokkene, oksyprogesteron - bare i binyrene;
 • Progesteron er et steroidhormon, OH-progesteron er et avhengig mellomprodukt av syntese;
 • Progesteron bidrar til unnfangelse og svangerskap, oksyprogesteron påvirker seksuell funksjon.

Til tross for forskjellene, styrer progesteron og hydroksyprogesteron funksjonen av reproduktive systemet, på en eller annen måte, til fosters oppfattelse og bæring. Brudd på nivået fører til betydelige avvik i kvinnekroppen.

Progesteron funksjon

Progesteron er svært viktig for kvinner - graviditetshormonet, som det ble kalt av folket, utfører flere viktige funksjoner samtidig:

 • Hjelper med å styrke egget under befruktning;
 • Former i livmoren et gunstig miljø for unnfangelse;
 • Stopper etter unnfangelse;
 • Stimulerer veksten av livmor, ikke tillater det å kontrakt
 • Fører til økt talgproduksjon
 • Øker blodtrykket.

I hver fase av syklusen utfører progesteron ulike funksjoner, henholdsvis de normative verdiene svinger:

 • Under menstruasjonen blir hormonet praktisk talt ikke produsert, fordi kroppen forstår at det ikke er graviditet;
 • Når ovulation oppstår, stiger nivået betydelig. Hovedfunksjonen er å skape et gunstig miljø for egget;
 • Den luteale scenen, når egget kommer ut, er ledsaget av et høyt nivå av hormonet - det er på tide å forberede seg på graviditet;
 • Hvis befruktning ikke har skjedd, reduseres konsentrasjonen av hormonet, etter 2 uker dør det. På dette tidspunktet kan hormonfeil oppstå hvis nivået er for lavt.
 • Når graviditet oppstår, produseres hormonet i store mengder som er nødvendige for å opprettholde barnets aktive vekst. Redusering av nivået i de tidlige stadiene kan føre til abort.

Fra 4 måneder produserer progesteron morkaken, slik at nivået øker betydelig.

Men i tillegg til seksuelle funksjoner, påvirker progesteron tarmene. Dette hormonet slapper av glatte muskler, noe som kan føre til irritabel tarmsyndrom. Det reduserer spasmer, så under menstruasjon, når effekten av progesteron er minimal, merker kvinner smerte.

Et økt nivå av progesteron i blodet til en kvinne som ikke venter på påfylling, kan indikere utviklingen av en svulst i kjønnsorganene - en diagnose utføres av en gynekolog.

Progesteronpriser for menn og kvinner

Hver organisme er individuell, men det er en norm for hormoner der organene arbeider stabilt, og det er ingen patologi. For menn bør nivået av progesteron ligge i området 0,35-0,60 nmol / liter. Hos kvinner avhenger frekvensen av scenen i menstruasjonssyklusen:

 • Follikulær fase - 0,30-2,20;
 • Ovulatorisk - 0,50-9,40;
 • Luteal - 7,00-56,60;
 • Etter overgangsalderen - opptil 0,60;
 • I første trimester av svangerskapet - 9.00-468.00;
 • I andre trimester - 71,5-303,0;
 • I den tredje - 89.0-771.0.

Gynekologen, for hvem hun blir observert, skal sende pasienten til en analyse. I laboratoriet blir blod sjekket, og hvis avvik blir notert, vil de utgjøre den riktige konklusjonen. Når en kvinne tar medisiner, bør du informere legen på forhånd - resultatene kan endres på grunn av kjemisk eksponering, det er nødvendig for riktig diagnose.

Progesteron lidelse

Effekten av progesteron på en kvinnes kropp er enorm, men i dag er et redusert nivå et vanlig fenomen. Hormonet slutter å bli produsert, noe som fører til negative konsekvenser. Symptomer på lav progesteron er vanskelige å ignorere: Kramper, magesmerter, spotting - slike tegn indikerer et mulig abort.

Det er flere grunner til det reduserte nivået:

 • Hypofysen fungerer ikke ordentlig;
 • Observert patologi av placenta og corpus luteum;
 • En gravid kvinne tar langsiktig medisinering.

Hvis progesteron ikke produseres hos kvinner, fører det til abort, forsinket fosterutvikling, økt svangerskapstid, feber, magesmerter og kvalme. Etter fødselen er melk ofte fraværende, noe som utelukker amming.

Under graviditeten må det kvinnelige hormonet produseres i store mengder: kroppen trenger det. Men hva skjer hvis mor ikke forventer påfylling i familien, og progesteronhastigheten økes betydelig? Et slikt avvik er et tegn på sykdommen.

Symptomer er individuelle for hver kvinne, men oftest er det:

 • Utslett på kropp og ansikt;
 • Apati og sløvhet
 • Manglende menstruasjonssyklus;
 • Smerte i brystet;
 • Senke blodtrykket
 • Hyppig hodepine;
 • Økt svette
 • Umuligheten av å unnfanget et barn;
 • Hyppige humørsvingninger;
 • Fordøyelsessykdommer, abdominal distensjon.

I fravær av graviditet produserer kroppen et hormon på grunn av binyrebarkens patologi, livmorblodning, corpus luteumcyst eller nyrefeil. Legen utfører en omfattende undersøkelse og foreskriver behandling, for å redusere nivået av hormonet kunstig i denne situasjonen er uakseptabelt, da årsaken ikke vil bli eliminert.

Progesteron medisiner

Den mest effektive måten å normalisere nivået av progesteron - medisinbehandling. Legemidlet må foreskrives av lege, selvdiagnose og mottak er strengt forbudt - du skader bare kroppen din.

Det er flere av de mest populære og bevistne legemidlene som forbedrer reproduktive systemets funksjon på grunn av produksjon av et hormon:

 • Progesteron er tilgjengelig i flere former - pulver, ampuller, gel, tabletter, kapsler. Mikronisert progesteron produserer et gult kroppshormon ved å binde seg til vevet. Aktiviteten til DNA-celler er aktivert, tilstanden til livmorhinde er forbedret;
 • Utrozhestan - mottak utføres i form av tabletter eller vaginale kapsler. Legemidlet er også foreskrevet i overgangsalderen for å lette kvinnens tilstand;
 • Oksyprogesteron capronat - injeksjonsvæske, oppløsning. Godkjennelse av progesteron forbedrer seksuell funksjon, bidrar til å forhindre for tidlig arbeidskraft;
 • Djufaston - tabletter - en av de mest populære måtene. Progesteronproduksjonen øker, menstruasjonsforstyrrelser blir behandlet;
 • Crinon - gel i applikatorer for vaginal bruk - brukes til å behandle infertilitet og tidlig overgangsalder;
 • Injest - injeksjonsløsning, foreskrevet for mangel på hormon og mastopati.

Naturlig og syntetisk progesteron, som leger tror, ​​dårlig kombinert i kroppen. Du må velge høyverdige legemidler som inneholder progesteron, og ikke motparten - progestin eller progestogen. Spesielt er naturlig østrogen og progesteron nødvendig for behandling av barn - den kjemiske tvilling kan forårsake alvorlige abnormiteter.

Men selv et høy kvalitet naturlig hormon - mikronisert progesteron inneholdt i preparatene, forårsaker tap av appetitt, vektøkning og forverring av humør. Hovedfunksjonen til narkotika - for å øke nivået, men du må forstå hvorfor det ble redusert. Hvorfor hold en mottakelse hvis grunnen er ukjent? I en slik situasjon må du alltid drikke piller, hvilket er uakseptabelt.

Nå vet du hvilken rolle progesteron spiller i kroppen, hva det er, hva det er for. Dette hormonet regnes for å være hormonet av graviditet, da det bestemmer en kvinnes evne til å bli gravid og etterfylle en fullverdig og sunn baby. Progesteron nivåer bør overvåkes når som helst når symptomer på sykdommer vises, og spesielt når du planlegger unnfangelse.

Fra androgener til dopamin: Hvordan hormoner påvirker hudtilstanden

Tekst: Christina Ivanova

Hormoner regulerer nesten alle prosesser i menneskekroppen. Hver av dem kan ha flere funksjoner, og mellom dem samhandler de gjennom de mest komplekse algoritmer. Forstyrrelse av syntesen av et enkelt hormon kan føre til en hel kaskade av helseproblemer - og hormonelle forstyrrelser påvirker huden. De kan manifestere seg på forskjellige måter: som akne, tørrhet, peeling eller for tidlig tap av elastisitet.

For å få huden til å føle seg godt, er det ikke nødvendig å overvåke nivået av et spesifikt hormon, men den generelle hormonbalansen, under tilsyn av en kompetent og pålitelig lege. Irina Vyatkina, ph.d. i medisinsk vitenskap, gynekolog og endokrinolog ved Marina Ryabus Clinic, fortalte oss om hvilke hormoner og hvordan de påvirker hudtilstanden.

androgener

Testosteron og dets derivater kalles vanligvis mannlige hormoner - men faktisk har begge begge androgener og "kvinnelige" østrogener, og bare deres tall er forskjellig. Androgener stimulerer bindevevceller som produserer kollagen - som et resultat, blir de dype lagene i huden fornyet og elastisiteten opprettholdes.

Mangelen på androgener, inkludert alder, reduserer beskyttelsesfunksjonen til huden og graden av fornyelse - den taper gradvis sin elastisitet og tetthet, blir tørrere og tynnere. Et overskudd av androgener - for eksempel i den siste fasen av menstruasjonssyklusen, noen dager før menstruasjonen - forårsaker en økning i arbeidet med talgkirtler, noe som gjør huden fet og utsatt for utslett.

østrogener

Den gjennomsnittlige kvinnelige fenotypen avhenger av østrogen - for eksempel tendensen til å akkumulere fett på lårene og andre egenskaper i figuren. Østrogener er involvert i fornyelse av hud- og hårceller. Ved normal hastighet på denne prosessen forblir huden smidig og fuktig - og godt redusert etter plutselig vekst.

Hvis det er et overskudd av østrogen, kan det oppstå problemer med blodårene (for eksempel åreknuter eller edderkoppår på bena), og kroppsvekten kan også øke dramatisk. Mangel på østrogen hos kvinner kan manifesteres av en nedgang i styrke, overdreven og ukarakteristisk hårvekst, en reduksjon i libido.

progesteron

Hver måned forbereder progesteron den kvinnelige kroppen for graviditet, og hvis den er kommet, bidrar den til å bevare og bære barnet til moderkaken tar over. Arbeidet med dette hormonet påvirker utseendet: En økning i progesteronnivåene fører til væskeretensjon og hevelse. I tillegg forsterkes permeabiliteten av vaskemuren, og som et resultat blir huden mer strekk og utsatt for utslett, er sannsynligheten for pigmentering ytterligere forbedret. Et ekstra par kilo rett før menstruasjon skyldes progesteron. Takket være dette hormonet og for alle favorittsymptomene av PMS: irritabilitet, temperament, berøring, tårer og sløvhet.

Å øke nivået av progesteron i den siste fasen av menstruasjonssyklusen er normen. Det er mulig å mistenke at det er for mye på andre dager, hvis det er en klar hudstrekning, hevelse, økt cellulitt (dette skjer på grunn av væskeretensjon), humørsvingninger, hyperpigmentering. For lange perioder kan sprø negler og hår indikere mangel på progesteron.

prolaktin

Hovedsakelig er dette hormonet ansvarlig for dannelsen av morsmelk og er aktivt syntetisert under amming - men nivået kan også øke i stressende situasjoner og under emosjonell stress. Dens overskytende fremkaller hevelse, brystsmerter, hud tendens til fet hud og utslett. Mangel kan føre til tørr hud, hodepine, tap av styrke. Det eneste indirekte pluss for prolactin for huden er at det forbedrer produksjonen av oksytocin.

oxytocin

Dette hormonet er ansvarlig for følelsen av ømhet og hengivenhet, og i de største mengder produseres den under påvirkning av prolaktin etter fødselen - dette forklarer den øyeblikkelige bølgen av kjærlighet til det nyfødte som forekommer hos noen kvinner. Oksytokin øker lokal immunitet på huden og reduserer risikoen for utslett. Dette hormonet bruker glukose, nemlig sukker - den viktigste maten til patogene bakterier, og jo mindre den er, desto lavere er risikoen for betennelse.

melatonin

Velvære og et friskt utseende er neppe mulig uten normal søvn, og melatonin er ansvarlig for kvaliteten. Sin syntese skjer om natten, fra om midnatt til fire om morgenen, i en drøm og bare i fullstendig mørke. "Uker", som er våken på dette tidspunktet, bør være spesielt forsiktig med å følge nivået av melatonin.

Melatonin nøytraliserer destruktive effekter av oksidative prosesser - det binder frie radikaler, som dannes under oksidasjon, for eksempel av fett. Oksidasjonsstress er en av hovedårsakene til hudens visuelle aldring (tap av glans og elastisitet), slik at hudtilstanden avhenger direkte av melatoninnivået. Nivået på melatonin er nært relatert til nivået av et annet viktig hormon - kortisol, og det er nettopp den jevne forandringen i konsentrasjonene som tar oss fra sovnets tilstand til våkenhet når dagtid kommer. Hvis du sover i lyset, blir kortisol i kroppen mer og mindre melatonin.

kortisol

Kortisol kalles stresshormon, men det er involvert i alle metabolske prosesser - i tilfelle stress, er det ansvarlig for øyeblikkelig mobilisering av kroppen. Hvis kortisol er overskudd, påvirker det oss virkelig ødeleggende. Nivået avhenger av for eksempel karbohydratmetabolismen og insulinproduksjonen, og overskuddet kan føre til en typisk omfordeling av fett i kroppen. Samtidig mister ansiktet, nakken, øvre skulderbelte og bein og bekken vekten uforholdsmessig.

Med økende nivåer av kortisol, akne, peeling, hud blir fet og fortynnet, øker risikoen for hyperpigmentering. Skader helbreder lenger, etterlater arr og alder flekker. I tillegg forårsaker kortisol hevelse, gjør håret sprøtt, kan føre til seboré og til og med håravfall.

dopamin

Dette hormonet går hånd i hånd med kortisol - det kalles "hormonet av glede." Under naturlig aldring reduseres nivået av dopamin - og problemet er selvfølgelig ikke i aldring selv, men i de tilknyttede risikoene for sykdom og generell ulempe. Dopaminmangel kan bli lagt merke til ved utarmede ansiktsuttrykk, sløvhet, stup, stivhet, tap av fingerfukthet og plastisitet.

insulin

Insulin er kjent for å være ansvarlig for nivået av glukose i blodet, og utviklingen av resistens mot den er forbundet med en av de mest forferdelige sykdommene - diabetes. I den allerede utviklede diabetes mellitus er komplikasjoner forferdelige i første omgang - fra både hjerte og store kar og siden av kapillærene, som også fôrer huden. I alvorlige tilfeller fører brudd på denne prosessen til nekrose av føttene på føttene og kan føre til amputasjon.

Mageproblemer med insulinnivåer kan utgjøre eksternt som hyperpigmentering, en reduksjon i beskyttelsesfunksjonen i huden, en tendens til betennelse og mørkgjøring av visse områder - for eksempel i armhulene og på nakken.

Skjoldbrusk Hormoner

Skjoldbruskhormoner er involvert i en rekke prosesser - de regulerer stoffskiftet, syntesen av vitamin A, oksygenabsorpsjonshastigheten. Hvis skjoldbruskfunksjonen reduseres, vises tørrhet, yellowness, marmorering av huden. Håret faller ut, neglene bryter og splittes, og håret på den ytre tredje av øyenbrynene kan falle ut. Hvis skjoldbruskhormonene er overskudd, blir håret tynt, mykt og fet, og huden blir fet, varm, med overdreven svette. Ofte er denne tilstanden ledsaget av hyperpigmentering.

Progesteron - generelle begreper biokjemi, funksjon, indikatorer for normen og effekten av hormonell ubalanse på kroppen

Hormoner i menneskekroppen er de viktigste regulatorene for alle biokjemiske prosesser. Kvinnen soloer østrogen og progesteron. De bestemmer den sykliske karakteren av endringer i kjønnsorganene, kontrollbegrepet, og bidrar til å opprettholde graviditet.

Tilgjengelig på biokjemi

Progesteron er et steroidhormon som er tilstede i begge kjønn. Men menn inneholder en liten mengde i konstant konsentrasjon. Hos kvinner varierer mengden sin fra menstruasjonssyklusens fase og livsperioden.

Grunnlaget for gestagens, som andre steroider, er kolesterol. Dette stoffet gjennomgår en rekke biokjemiske reaksjoner, med gradvis dannelse av det endelige aktive stoffet. Syntese forekommer i den gule kroppen av eggstokkene etter eggløsning, i liten mengde - i binyrene. Hos gravide forekommer hormondannelse i morkaken.

Det er fastslått at i fullmagasinet kan ikke den fullstendige syklusen av kininproduksjon forekomme. Dette krever et feto-placentasystem, som inkluderer fosteret. Kolesterol fra mors organisme går inn i morkaken, og dannelsen av mellomproduktet pergnolon og progesteron oppstår, som deretter overføres til fosteret og fullfører syntesen.

Ikke alle progesteronene er aktive, det meste er forbundet med transportproteiner og albumin, bare 2% er tilstede i fri form. Tilbaketrekking skjer ved deltakelse av leveren, hvor kinin er konjugert med glukuronsyre og utskilles gjennom nyrene.

Hvilke effekter forårsaker kroppen?

Det har lenge vært fastslått at progesteron er ansvarlig for kvinner. Det kalles graviditetshormonet. Fra den normale konsentrasjonen avhenger av fremstillingen av endometrium for vedtak av et befruktet egg.

For den vellykkede dannelsen av den gule kroppen krever eggløsning. Det avhenger av konsentrasjonen av østrogen, samt hypofysehormoner. Follikkelstimulerende og luteiniserende hormoner bestemmer modningen av follikelet. Den voksende follikelen produserer østrogener som støtter sin eksistens og forbereder endometrium, øker følsomheten til epitelmembranen til progesteron.

Etter eggløsning produserer corpus luteum progesteron kraftig. Den omdanner endometrium til den deciduelle membranen, som er nødvendig for implantasjonen av embryoet. Hormonet påvirker basaltemperaturen, øker den med 0,2-0,5 grader fra eggløsningstidspunktet til slutten av syklusen.

Funksjonene av hormonet er å opprettholde graviditet:

 • fremmer veksten av blodkar i den deciduelle membranen;
 • blokkerer livmor kontraktile aktivitet;
 • styrker muskelvevet i nakken, noe som forhindrer utviklingen av abort;
 • blokkerer lokale immunresponser for å hindre gjødselcelleavvisning.

Gjennom graviditeten sikrer en høy konsentrasjon av aktive stoffer bevaring. En kraftig nedgang i kininnivået oppstår før fødsel. Dette betraktes som utløseren for arbeidets begynnelse.

Hensikten med hormonet strekker seg til brystkjertlene. Aktiv kinin stimulerer utviklingen av alveoler og lobules, der melk blir dannet i fremtiden.

Mengden hormon i overgangsalderen reduseres, det er en relativ hyperstrogenisme. Denne tilstanden er en predisponerende faktor for utviklingen av endometrial hyperplastiske prosesser.

Normal ytelse på forskjellige perioder av livet

Indikatorer for hormonet er i dynamisk likevekt, for hvert aldersintervall presenteres egne verdier. Graden av progesteron hos kvinner av reproduktiv alder er presentert nedenfor:

 • 1 fase av syklusen - opptil 3,6 nmol / l;
 • eggløsning dager - 1,52-5,4 nmol / l;
 • luteal fase - 3,01 - 88,8 nmol / l;
 • postmenopause - opp til 0,64 nmol / l.

Normen i lutealfasen tjener som utgangspunkt for å bestemme mengden hos gravide kvinner. Kimen produserer hCG, som er nødvendig for å opprettholde funksjonen av corpus luteum. Derfor forblir konsentogenens konsentrasjon det samme og øker gradvis.

Ved den 16. uken av graviditeten finner sted dannelsen av moderkrekken, som antar en hormonell funksjon. Konsentrasjonen av hormonet øker gradvis enda mer.

Normal svangerskap trimester priser er som følger:

 • første trimester - 468,5 nmol / l;
 • andre trimester - 71,0-303,2 nmol / l;
 • tredje trimester - opp til 771 nmol / l.

Progesteron nivåer i overgangsalderen vil uunngåelig redusere. Dette skyldes hyppig menstruasjon uten eggløsning, når det ikke er noen modning av egget og dannelsen av den gule kroppen. Overgangsalderen er perioden for fullstendig opphør av menstruasjon. Hastigheten ved overgangsalderen er definert som 0,64 nmol / l. Samtidig med progesteron i denne alderen reduseres mengden østrogen, noe som fører til endringer i blodkar, utseende av overflødig vekt, kalsiumforringelse og forverring av hud, hår og negler.

Kvinner i overgangsalderen foreskrevet hormonbehandling med østrogen og progesteron. Denne kombinasjonen er nødvendig for å eliminere den negative effekten av østrogen på endometrium: Hvis monoterapi brukes, øker sannsynligheten for å utvikle hyperplasi eller endometriecancer mange ganger. Progesteron kompenserer for den proliferative effekten av østrogen og forbedrer den generelle hormonelle tilstanden.

Når oppstår unormalitet?

Avvik fra normal konsentrasjon kan enten være opp eller ned.

Progesteronmangel er forbundet med følgende forhold:

 • luteal fase mangel;
 • endokrine patologier: hypothyroidisme, hyperandrogenisme, hyperprolactinemia;
 • strenge dietter og ernæringsmessige mangler
 • konstant stress;
 • kjønnsykdommer: myom, endometriose.

Symptomer på mangel på progesteron forekommer avhengig av mengden. For en kvinne er premenstruelt syndrom et vanlig symptom. Alvorlighetsgraden er forskjellig, fra en liten mangel på alvorlige manifestasjoner.

Tegn på PMS anses av mange for å være den fysiologiske normen, de forventer at denne perioden for å avskrive humørsvingninger, sinne ved en hormonal storm. Men med det endokrine organets rytmiske arbeid opprettholdes konsentrasjonen av hormoner på et tilstrekkelig nivå og er ikke manifestert av forverringen av kvinnens tilstand.

Med en markert nedgang i gestagens blir oppfatningen vanskelig. Ofte observeres dette ved mangel på lutealfasen. Den gule kroppen kan ikke danne seg, regres raskt. En variant av sin mangel er follikulære cyster, som dannes i polycystisk ovariesyndrom. Denne tilstanden fører til umuligheten av graviditet.

Implantasjonen av embryoet må forekomme i det forberedte endometrium, som påvirkes av progesteron. Hvis en kvinne med lavt hormon befruktner, kan fostret ikke helt feste seg til livmorveggen eller bli avvist av det, fordi progesteron bør undertrykke mytriums kontraktile aktivitet. Vanlige miskramper, der avbrudd oppstår på kort tid, blir ofte ledsaget av feilen.

Også tegn på mangel er en uregelmessig menstruasjonssyklus, acyklisk uterin blødning. Det relative underskuddet, hvor konsentrasjonen av østrogen opprettholdes på ønsket nivå, fører til utvikling av proliferative livmorpatologier assosiert med hyperestrogenisme - myom, endometriose, endometriehyperplasi.

Mye sjeldnere enn en mangel kan være forhøyet progesteron. Årsaken til denne tilstanden kan være en corpus luteumcyst, eggstokkum, levercirrhose, binyrene. Cyste i corpus luteum og dannelse i eggstokkene fører til overproduksjon av hormonet. I levercirrhose er det ingen økt kininsyntese, en økning i hormonet er forbundet med et brudd på dets konjugering med proteiner og metabolisme.

Overskuddet manifesterer seg i følgende symptomer:

 • vektøkning;
 • hevelse;
 • akne og akne, som ikke kan behandles
 • økt hårvekst på kroppen;
 • depresjon eller hyppige humørsvingninger;
 • blodtrykksstigninger.

Ofte påvirker hormonell ubalanse ikke ett hormon, men flere. Derfor kan symptomene varieres, med tillegg av tegn på hovedpatologien.

analyse

Blodprøving for hormoner utføres i henhold til indikasjoner fra kvinnen. De fleste av betingelsene ledsaget av avvik fra normen, er egnet til medisinsk korreksjon. Men før du foreskriver hormonelle legemidler, er det nødvendig å finne ut den første hormonelle bakgrunnen. Legene bruker sjelden en isolert definisjon av progesteron, oftest er det nødvendig med en hormonell profil for å bestemme årsakene til svikt, for å fastslå menstruasjonssyklusen og det generelle bildet av lidelser i kroppen.

Når og hvordan du tar en blodprøve for progesteron, avhenger av alder og tilstand av kvinnen. I reproduksjonsperioden bestemmer svingningene av hormoner hvilken syklusdag som skal gi blod. Det er kjent at maksimal konsentrasjon nås på dag 20-23, derfor anbefales det å utføre analyser også på dette tidspunktet. Den vanlige menstruasjonssyklusen på 28 dager er tatt i betraktning. Hvis syklusen er lengre eller kortere, vil legen hjelpe deg med å bestemme leveringsdagen. For dette må du vite den første dagen i den siste menstruasjonen og den forventede starten på den neste. Fra den siste figuren blir 7 dager tatt bort, på dagen mottatt kan det gjennomføres en undersøkelse.

Hvis en kvinne har uregelmessige perioder, er det forsinkelser på flere måneder, så kan du gjennomføre en undersøkelse på en hvilken som helst praktisk dag, og deretter gjenta etter en stund. I dette tilfellet er det nødvendig med et bredt spekter av hormoner:

En slik bred hormonprofil vil foreslå nivået av lidelser og forholdet mellom alle aktive stoffer som påvirker reproduktiv helse. Indirekte kan analysen bedømmes i perioden for den månedlige syklusen.

Hos gravide øker konsentrasjonen av det aktive stoffet normalt. Derfor er varigheten av studien ingen restriksjoner, i noen tilfeller må du kanskje analysere.

Under overgangsalderen utføres progesterontest uansett dag. Normalt bør mengden hormon opprettholdes på samme nivå.

Forberedelse for analyse

Studien av hormoner krever ikke spesifikk trening. Det er nok å følge de generelle reglene som anbefales for levering av venøst ​​blod.

Kvaliteten på biologisk materiale påvirker ernæring. Fettmat kan forårsake chilez - en økt mengde fettpartikler, de vil ikke tillate å utføre analysen kvalitativt. Derfor, dagen før diagnosen skal forlate den fettrike maten, ikke drikk alkohol.

Analysen går på tom mage, så det siste måltidet skal være senest klokken 19 om kvelden. Om morgenen kan du ikke spise noe, du har lov til å drikke rent vann, men i ingen tilfelle te eller kaffe. Det er forbudt å røyke denne dagen.

Stress og mosjon, tretthet påvirker hormonene hos kvinner. En uke før studien må du normalisere din følelsesmessige tilstand, for å unngå overarbeid og tung fysisk anstrengelse.

Måter å normalisere hormonnivåer

Etter den nødvendige diagnosen foreskriver legen taktikk for å normalisere bakgrunnen. Det er alltid nødvendig å begynne behandling med livsstilsendringer og ernæring. Du bør være oppmerksom på dagens modus, antall timer å sove og tiden når en kvinne foretrekker å sovne.

Naturen av dietten påvirker også hormonene. Det er umulig å si hvilke produkter som inneholder progesteron. For å øke innholdet i blodet kan det indirekte, ved hjelp av tilstrekkelig mengde animalsk protein og fett, kyllingegg. De inneholder essensielle aminosyrer, kolesterol, som er grunnlaget for syntesen av steroidhormoner. Ved høyere konsentrasjoner, tvert imot, er det nødvendig å redusere mengden av slik mat i menyen.

Våre tidligere artikler vil fortelle deg mer om hvordan du øker eller reduserer nivået av progesteron i kroppen uten helseeffekter.

Neste trinn er medisinering. For normalisering brukes mikronisert progesteron eller dets oljeløsninger. Tablet-kolleger er Duphaston, Utrozhestan. Doseringsregimet avhenger av formålet med stoffene.

De brukes under følgende forhold:

 • trusselen om tidlig opphør av svangerskapet;
 • abort har begynt;
 • syklusendringer: amenoré, oligodimenorrhea;
 • PMS;
 • sex hormon erstatningsterapi.

Utrozestan er tilgjengelig i kapselform for inntak og innføring i skjeden. Denne administrasjonsmåten gir deg mulighet til å opprette en lokal høy konsentrasjon av det aktive stoffet, omgå metabolisme i leveren.

Ethvert legemiddel som inneholder gestagen er kontraindisert i følgende tilfeller:

 • for blødning for en uspesifisert grunn;
 • mislyktes abortforsøk;
 • brystkreft, livmor, eggstokkene;
 • økt blodpropp og tendens til trombose;
 • leversykdom i strid med sin funksjon.

Progesteron for IVF er foreskrevet for hormonell støtte. Det brukes fra øyeblikket av embryooverføring og opptil 14 dager. I denne perioden gjennomføres en undersøkelse som viser om embryoet har tatt rot. I de fleste tilfeller fortsetter hormonene til dannelsen av moderkrekken, når den selvstendig kan bevare fosteret.

I IVF-protokoller brukes vaginale former: Utrozhestan kapsler, Kraynon gel. Narkotika brukt opp til 8-20 uker av svangerskapet. Varigheten av behandlingen bestemmes av kvinnens alder, baseline og nåværende hormonnivå og comorbiditeter. Avskaffelsen av narkotika gjør det gradvis å redusere doseringen.

Den hormonelle bakgrunnen til en kvinne er veldig mobil. Det avhenger av virkningen av eksterne faktorer og tilstanden til kroppen som helhet. Dårlige vaner, usunt kosthold, stress, mangel på fysisk aktivitet og til og med seksualitet påvirker det negativt. Derfor kan de grunnleggende prinsippene for en sunn livsstil redusere risikoen for å utvikle patologi.

Hormoner og ansiktshud - effekten av hormoner på skjønnhet og helse

Hormoner, så vidt vi alle vet, er kjemikalier som har en sterk effekt på kroppen, regulerer metabolske prosesser og har en spesifikk effekt på ulike kroppssystemer. Men hvor ofte spør vi oss selv om at hudproblemer er relatert til hormoner? Når vi snakker om hormoner, mener vi det meste reproduktive, selv om det ikke er de eneste hormonene, som kan sees på ansiktet.

Typer og effekter av hormoner

Adrenalin gjør at du føler deg full av energi. Kjent som "kamp eller flyhormon." Den produseres av binyrene i stressende situasjoner. Binyrene skal bare frigjøre dette hormonet sporadisk, men den moderne livsstilen, full av stress, fører til at adrenalin utvikles regelmessig, og derfor er binyrene utarmet. Da vil mangelen på adrenalin kompenseres ved overproduksjon av kortisol og testosteron.

CORTISOL er et hormon som alltid er til stede og vender tilbake til adrenalin. Kortisol øker akuttheten av alle sansene og gir beredskap "for en kamp eller fly", har en betennende effekt på kroppen.

SEROTONIN - Hormonet av lykke. Det bidrar til å føle seg rolig og avslappet, regulere appetitten. For å sikre en tilstrekkelig mengde serotonin i kroppen, må du få nok søvn, fordi det er under søvn at dette hormonet blir produsert. Derfor, hvis din klient ikke sover mye på grunn av stress eller varme blinker om natten, vil han lide av mangel på serotonin. Lavt nivå av serotonin fører til mangel på melatonin.

MELATONIN virker "hånd i hånd" med serotonin og lar deg sove om natten. God søvn gir deg muligheten til å våkne opp med tilstrekkelig tilførsel av adrenalin og serotonin.

INSULIN er ansvarlig for sukkernivået.

Hvis adrenalinforsyningen er oppbrukt, begynner personen å handle på kortisol, og huden blir i dette tilfellet betent. Du kan glemme dyp søvn - melatonin og serotonin vil være på forskjellige nivåer, noe som betyr at du vil føle deg sliten, utmattet og trist. I dette tilfellet vil det mest sannsynlig være en eksplosjon av energi som vil stimulere insulinproduksjonen, noe som vil føre til tilbaketrekning av stress og aktivering av binyrene.

Så blir den hormonelle "karusellen" lansert. Disse hormonene vil binde seg til de reproduktive hormonene som finnes i kroppen,

Reproduktive hormoner

Hormoner, som du vet, er kjemiske "budbringere" som har en bestemt effekt på visse celler i kroppen. De går inn i blodet, som de leveres til ulike deler av kroppen. Men de påvirker bare de cellene som har en spesiell unik konstruksjon spesielt for denne typen hormon. Derfor gir hormoner kun effekt hvis de går inn i riktig reseptor. Huden har flere typer reseptorer for forskjellige hormoner:

- ESTROGENISK HORMONER av kvinnelig handling

- ANDROGEN HORMONER for mannlige handlinger;

- PROGESTERON - forgjengeren av androgener og østrogener. Det har en regulerende effekt.

Hvordan påvirker hormonene huden?

ØSTRONGENBASERT:

1. Stimulerer økningen i celler og deres metabolisme.

2. Reduser størrelsen og aktiviteten til talgkjertlene.

3. Gjør sebaceøse sekresjoner mindre viskøse.

4. Øker fettbutikker.

5. Oppbevarer væske i kroppen.

6. Bryter blodsukkernivået.

7. fører til en reduksjon i sink

8. Reduserer oksygenstrømmen i cellene.

9. Stimulerer produksjonen av hyaluronsyre.

10. Gjør hudtekstur mykere og mer avslappet.

Effekten av østrogen på kvinnelig hud er åpenbar. Regulerende effekter på talgkjertlene betyr at en kvinnes hud vil være mye mindre fet enn en mann. Østrogen stimulerer også produksjonen av hyaluronsyre, noe som gjør det ikke bare mulig å holde huden myk og glatt, men for å oppnå et optimalt fuktighetsnivå. Økrogenes forandring endres med livets overgang. Men vår hud endrer seg.

androgener:

1. Øker antall celler i basalaget.

2. Øker aktiviteten til talgkjertlene.

3.Increases viskositet av sebum.

4. Stimulerer kollagenproduksjon.

5. Øker hårveksten.

Behandling av talgkjertlene er regulert av hormoner. Menn har et høyere nivå av androgene hormoner enn kvinner - dette kan ses hvis vi sammenligner huden av forskjellige kjønn. Siden androgener øker sebums viskositet, er menns hud mer fet, og porene forstørres. Androgener stimulerer fibroblastceller til å produsere kollagen, noe som resulterer i at huden blir tykkere og mer motstandsdyktig.

progesteron:

1. Slå ned østrogenreseptorer.

2. Gi celler med oksygen, og dermed styrke huden.

3. Stabiliser sukkernivået.

4. Normaliser innholdet av sink og kobber.

Med tanke på alle de ovennevnte effektene, la oss ta en titt på de forskjellige forholdene i huden vår i samsvar med perioder med hormonelle endringer.

Akne og akne

Denne effekten er en av de mest uønskede. Graden kan variere fra en enkelt kvise til stor cystisk akne (klasse 1-5).

Akne er resultatet av dårlig kvalitet sebum, ekstrem fortykkelse av stratum corneum, svekket mikroflora av huden eller betennelse. Vi vet at androgener påvirker to av disse faktorene, og øker cellefornyelseshastigheten i basalaget (fortykkelse av huden, dannelse av overbelastning) og viskositet av sebum (mat for bakterier, betennelse).

Dette fører oss til å tro at alle som lider av akne, har et høyt nivå av androgen i blodet. Dette er imidlertid ikke tilfelle. Spørsmålet er komplisert av det faktum at vi må ta hensyn til følgende: eggstokkene og binyrene produserer kun 50% av det totale antall androgener i kroppen. Resterende halvdel produseres direkte i huden, mens huden også kan konvertere allerede utviklede androgener til en mer kraftfull form. Men hvordan?

I den nedre delen av sebaceous kjertelen er et enzym som er spesielt følsomt for androgener. 5A-reduktaseenzym gjør androgener til et meget kraftig testosteron som kalles dehydrotestosteron. Det øker viskositeten til talg. For å behandle slik hud, må du finne en ingrediens som lar deg regulere aktiviteten til sebocytter (talgkjertelceller), for eksempel vitamin A i form av retinylacetat og retinylpalmitat og i en dose som er høy nok til å oppnå et resultat.

Premenstruell akne

I løpet av den første halvdelen av menstruasjonssyklusen dominerer østrogen og kontrollerer talgkjertlene. Etter eggløsning begynner progesteron å dominere, og østrogen vender tilbake til normale effekter på kjertlene. Maskering av effekten av østrogen tillater androgener, som strammer huden og gjør sekretjonen av talgkirtler mer viskøs. Og dette fører igjen til betennelse og akne. Hvis klienten lider av dette, er diagnosen åpenbar - hud østrogenmangel. Behandlingen krever en ingrediens som stimulerer produksjonen av fytoøstrogener og adaptogener som hjelper celler til å gjenkjenne disse stoffene.

menopause

Hormonelle endringer i overgangsalderen er treg, med mindre de er kirurgisk indusert. Menstruasjonen blir uregelmessig, eggløsningen minker, mens den ikke går bort i det hele tatt. Mange nysgjerrige ting skjer nå. Progesteron slutter å bli produsert, siden eggløsning ikke lenger eksisterer. Eggstokkene reduserer produksjonen av østrogen. Androgener fortsetter å bli produsert på samme nivå. Dermed blir effekten av testosteron mer tydelig. Motstandsdyktig testosteron forårsaker hårvekst og akne (samt en forandring i kroppsform). Mangel på østrogen forårsaker en reduksjon i produksjonen av hyaluronsyre, noe som betyr at huden blir tynnere og nesten ikke i stand til å forbli hydrert.

Med tanke på at østrogen slutter å bli produsert av eggstokkene, og at det er reseptorer i huden som østrogen må ta, kan vi konkludere med at det er nødvendig med en ingrediens som stimulerer produksjonen av fytoøstrogener. I dette tilfellet vil du legge merke til forbedringer om noen dager.

Lytt til lydboken til denne artikkelen.

Vær sunn og vakker! Din super kosmetolog!

Hud og hormoner

Janine: Å gi råd om riktig ernæring, hvilke pasienter som skal holde seg til i hjemmepleiet, har allerede blitt en integrert del av terapeutens arbeid. Hvis skjønnhetspleieren vil holde tritt med tider og begynner å vurdere dette emnet fra ulike vinkler, må han begynne med akkumulering av kunnskap: lesing og bestått av spesielle emner relatert til dette problemet.

Alle disse acne smerter i ungdomsårene, kløe, premenstruelle utslett, hudproblemer under graviditeten og endringene som oppstår med det etter overgangsalderen. Hva er det til felles? Kjønnshormoner.

Terapeuter vet om den enorme innflytelsen av kjønnshormoner på hvordan huden ser ut. Hos menn, denne effekten er spesielt merkbar under puberteten, når et utbrudd av akne oppstår. Siden hos kvinner er nivået av hormoner i blodet konstant variabelt, opplever de dette problemet gjennom hele sitt voksne liv. Men det er ikke bare det. Forskjellen er også i de dominerende hormonene i hvert kjønn.

Hva er hormoner?

Hormoner er så å si "heralds" som påvirker bestemte celler i kroppen. De hormonene som produseres av endokrine kjertler, slippes ut i blodet og spres over hele kroppen. Men de påvirker bare celler som har spesielle hormonreseptorer. Vevet som hormonet virker på kalles målvev. Cellene som utgjør dette vevet, i cellemembranen eller i cytoplasma, har reseptorer som et bestemt hormon "forbinder" med. Oppgavens oppgave er å gjenkjenne tilstedeværelsen av et slikt hormon. Så snart det er "tilkoblet", sendes en melding til kjernen, der ved å generere proteiner og syntetiserende enzymer, vil de nødvendige tiltakene begynne.

Påvirkning av kroppshormonene vil bare begynne under den betingelsen at de kan dokke med reseptoren. Ellers, uansett hvor høyt nivået av hormoner i blodet, ingen effekt vil være. Jo flere reseptorer i et bestemt område, desto mer følsomt er det for noe hormon.

Huden består av reseptorer for flere typer hormoner:

· Østrogen - kvinnelig kjønnshormon

· Androgener - mannlige kjønnshormoner;

· Progesteron A er et forløperhormon for mannlige og kvinnelige hormoner.

Mange endokrine sykdommer og abnormiteter påvirker hormonbalansen i hele kroppen. Dette kan føre til ubalanse i kjønnshormoner som påvirker tilstanden til huden vår.

Hormoner som påvirker huden

østrogen:

· Økt oppdateringsfrekvens for cellepopulasjonen i basal laget av epidermis;

· Redusere størrelsen og aktiviteten til talgkjertlene

· Utskillelse av sebum reduseres

· Reduserer hårvekst

· Øker virkningen av enzymet hyaluronidase, som produserer hyaluronsyre;

· Huden opprettholdes metabolisk aktiv;

· Bindevevscellens aktivitet stimuleres også, men forskning på dette området er fortsatt i gang (disse cellene inneholder østrogen og produserer hyaluronsyre).

Effekten av kvinnelige hormoner på huden

Effekten av østrogen på huden er tydelig hos kvinner: På grunn av effekten på størrelsen og aktiviteten til talgkjertlene, hos kvinner, sammenlignet med menn, er porene mindre og huden tørker.
Østrogen stimulerer også produksjonen av hyaluronsyre, som er en av hovedkomponentene i hudbunnen og tillater at den forblir hydrert. Takket være det er huden mindre strekkende og vil forbli elastisk og fuktig, så vel som jevn og myk, som er så karakteristisk for kvinners hud. I motsetning stimulerer androgener produksjonen av kollagen, noe som resulterer i tykk, grov hud hos menn.

progesteron

Huden inneholder reseptorer for progesteron, men effekten på tilstanden er ikke kjent ennå. Imidlertid vet vi at det kan samhandle med østrogenreseptorer.

androgener:

· Økt oppdateringsfrekvens for cellepopulasjonen i basal laget av epidermis;

· Øk størrelsen og aktiviteten til talgkjertlene

· Hårvekst;

Økt kollagenproduksjon ved å stimulere bindevevceller som produserer proteiner som er nødvendige for kollagensyntese.

Hos menn er nivået av androgene hormoner mye høyere, og siden de har en direkte effekt på huden, betyr det at det er en stor forskjell mellom huden på menn og kvinner. På grunn av disse hormonene er sebaceous kjertler større, derfor er porene bredere. Androgener stimulerer bindevevceller ansvarlig for produksjon av kollagen og elastin. Det er lite kjent om deres effekt på elastinproduksjon, men mange studier har vært viet til deres effekt på kollagensyntese: Det ble funnet at testosteron øker sin produksjon. Androgener forårsaker fortykning av huden rundt pilosebasjonskomplekset.

En av de mest uønskede konsekvensene for huden er akne, som kan variere fra noen merkelig flekk til en fjerde grad av alvorlighetsgrad. Til tross for at den virkelige årsaken til sykdomsutviklingen er ukjent, ble det fastslått flere fakta: Akne under puberteten er et resultat av feil produksjon av talg, fortykkelse av huden, atypisk mikroflora av huden og som følge derav betennelse.
Androgener fremkaller blokkering, bidrar til fortykkelse av huden, samt øker sekresjonen av talg. Imidlertid finner vi ofte akne med tegn på tørr hud. Androgen dominans reduserer effekten av østrogen og fører til en økning i talgproduksjonen, som til slutt blokkerer sebaceous kanaler. Som et resultat kan fett ikke nå overflaten av huden, og det ser ut til å være tørt.

Det ville være logisk å anta at alle som lider av akne, har et høyt nivå av mannlige kjønnshormoner i blodet. Men studier har vist at dette bare gjelder for 50-70% av kvinnene med akne. Så ikke alle androgennivåer er forstyrret. Det er også interessant at ikke alle mennesker med hormonelle lidelser har akne. Det viser seg at faktoren som bestemmer om en person vil lide av akne, er følsomhet for androgener, og det kan være arvelig. Ifølge studier, utvikler identiske tvillinger den samme typen akne mens tvillinger ikke gjør det.

Det er også en rase og nasjonal forskjell: Japansk er mindre utsatt for denne sykdommen enn kineserne, og kaukasiere er mer utsatt for det enn afrikanerne.
For å komplisere saken enda mer, bør det bemerkes at eggstokkene og binyrene produserer kun 50% androgener. Den andre halvdelen produseres, så å si, "på stedet" i vevet, for eksempel i huden. Svake androgener kan bli sterk i hårsekkene. Resultatet er en økt effekt av androgener på huden, mens blodnivåene ikke vil være høye. Dette er også en arvelig funksjon.
Oppsummering, det kan vi si at androgen hormoner er en del av problemet med akne, fordi de fører til fortykkelse av huden og overdreven produksjon av talg, som blokkerer kanalene. Men for at de skal føre til slike konsekvenser, må en person ha en medfødt, arvelig følsomhet for disse hormonene.

Premenstruell utslett

I første halvdel av menstruasjonssyklusen er østrogen det dominerende hormonet, og det øker kontrollen til talgkjertlene, som regulerer produksjonen av talg. Etter eggløsning dannes en gul kropp i eggstokken, som begynner å produsere en overflødig mengde progesteron, noe som gjør det til det dominerende hormonet i andre halvdel av syklusen. Effekten av progesteron på huden er ukjent, til tross for at huden har reseptorer for dette hormonet. Det kan også samhandle med østrogenreseptorer, og derved regulere effekten på talgkjertlene. Så øker mengden tett talg i kanalene, som er årsaken til premenstruell utslett.

Graviditet og hormoner

Kvinner har lenge bemerket at graviditet har en annen effekt på huden. Noen, heldigvis, legger merke til at huden har blitt jevn og strålende, mens andre, til stor skuffelse, finner ut at huden skifter til verre og kviser ser ut.
Det dominerende hormonet under graviditeten er progesteron, som produseres av moderkaken i store mengder: ti til tyve ganger mer enn i menstruasjonssyklusen.

Vi vet ikke nøyaktig hva som er effekten av progesteron på huden, men det kan kontrollere virkningene av østrogen, som vanligvis regulerer aktiviteten til talgkjertlene. Videre kompliserende forhold er det faktum at nivået av androgener er lavt ved forhøyede nivåer av progesteron i kroppen. Kanskje det er disse to motstridende fakta som forklarer hvorfor noen mennesker har vakker hud under graviditet, mens andre ikke gjør det. Det er åpenbart at for eksakt svar er vår kunnskap på dette området ikke nok.

menopause

Hormonelle endringer, med mindre de er kirurgisk indusert, forekommer gradvis i overgangsalderen. Menstruasjonssyklusen blir uregelmessig, og eggløsning skjer mindre og mindre. Så en dag stopper det helt.

På dette punktet skjer det flere ting: produksjonen av progesteron stopper, fordi corpus luteum, som produserer den, dannes kun under eggløsning. Produksjonen av østrogen av eggstokkene er sterkt redusert, og østron blir det dominerende hormonet.
Estron dannes ved omdannelse av androgener til fettvev (perifer østrogenomdannelse). Det er en svært svak østrogen (tolv ganger svakere enn østradiol produsert av eggstokkene). Siden eggstoffene produserer en ubetydelig mengde østradiol, er østron nå hovedkilden til østrogen tilgjengelig for kroppen, selv om nivået av dette svake hormonet faller til to tredjedeler av sitt normale nivå under menstruasjon. Sluttresultatet av alle disse endringene er en sterk reduksjon i effekten av østrogen og progesteron på kroppen.

Samtidig fortsetter produksjonen av testosteron av eggstokkene etter overgangsalderen i samme mengde som under menstruasjonen. Innflytelsen fra dette hormonet blir nå mer merkbart, fordi tidligere østrogen inneholdt sin effekt. Dette ubalansert testosteron stimulerer ofte hårets matrise, noe som forårsaker vekst av ansiktshår. Det kan også føre til gjentakelse av akne eller utvikling av seborrheisk eksem.

Mangel på østrogen fører til en reduksjon i aktiviteten til enzymet hyaluronidase, som produserer hyaluronsyre. Et lavt nivå av glykosaminoglykan (hyaluronsyre produserer en stor prosentandel av dette stoffet) betyr at huden blir tynnere og taper elastisitet. Det kan forbli mykt å røre, men vil miste glattheten. Det er også en nedgang i refleksjonen av lys av huden, som et resultat av hvilken det vil se sløvt og tørt ut. Stress kan også riste den skjøre hormonbalansen, forstyrre syklusen og til og med føre til fullstendig stopp.

Effekten av hormoner på huden

Mange endokrine sykdommer og abnormiteter påvirker kroppens hormonbalanse. Dette kan føre til ubalanse mellom kjønnshormoner som påvirker hvordan huden ser ut, på følgende måter:

· For mange androgener forårsaker fortykning av huden. Sebaceous kjertlene øke og utvikle akne. Hårfarge kan falle hos både menn og kvinner.

· Hvis androgen er for liten, blir huden sløv og tynn, etterligne rynker. Huden kan bli tørr, og det kan ikke være hår på ansiktet, kjønnssyke eller armhulen. Også huden kan være blek hvis kapillærene er små eller hvis pigmenteringsnivået avtar.

· Hvis kvinner har for lite østrogen, virker effekten på huden lik effekten av mangel på androgener, men de er ikke så kritiske. Huden vil se sløv, tynn, med etterligne rynker og litt blek.

· For mye østrogen forårsaker pigmentendringer og utvikling av edderkopphemangioma.

Stress kan også forstyrre hormonbalansen, ta ned menstruasjonssyklusen og til og med føre til fullstendig stopp. Det kan være følelsesmessig stress, for eksempel en pause i relasjoner, eksamener eller flytting, og det kan også være fysisk, for eksempel en alvorlig sykdom eller ekstrem fysisk anstrengelse. Ofte utvikler kvinner som spiller sport som krever mye fysisk aktivitet, for eksempel triathlon eller bodybuilding, utvikling av akne på grunn av effekten av disse øvelsene på det endokrine systemet.

konklusjon

Som vi vet, har kjønnshormoner stor innflytelse på hvordan huden vår ser ut, og ubalanse kan ha dramatiske konsekvenser. Derfor bør vi være godt oppmerksomme på hormonene som påvirker tilstanden til huden.

Flere Artikler Om Typer Acne