Akne er en av de vanligste hudpatologiene, som manifesterer seg i form av akne på ansiktets og kroppens hud. Utseendet til dette problemet er mulig for en rekke både interne og eksterne årsaker, derfor må aknebehandling nødvendigvis ta hensyn til den provokerende faktoren.

Akne: hva er det


Svaret på spørsmålet, hva er akne, interesserer de som står overfor problemet med hudutslett. Akne er en patologi av talgkjertlene, som er preget av blokkering og betennelse. Det er mange eksogene og endogene årsaker til dannelsen av akne, så utseendet til dette problemet er mulig hos mennesker i ulike aldersgrupper.

Akne hos voksne og nyfødte manifesteres i form av papiller og pustler, komones, cystisk hulrom og nodulære strukturer. Årsakene til dannelsen av utslett kan være smittsomme sykdommer, genetiske og endokrine lidelser, lidelser i fordøyelsessystemet og nervesystemet.

Det kan ikke sies at akne er en aldersrelatert sykdom, siden akne er mulig hos et barn og hos en voksen, er det kun perioder med en spike i hormonell aktivitet i puberteten, som fremkaller akne hos mange ungdommer. På denne tiden lider huden av utseendet av ungdoms akne, som er den vanligste varianten av akne.

Akne behandling innebærer å finne ut årsaken til den patologiske prosessen. Bare i dette tilfellet vil korreksjonen av hud symptomer lykkes.

Årsaker til akne


Spekteret av årsaker som forårsaker akne i ansiktet eller kroppen er ganske bred. Den inneholder både endogene (interne) og eksogene (eksterne) årsaker. Utvalget av endogene årsaker inkluderer følgende:

 1. Restrukturering av det endokrine systemet under pubertet. Akne i ungdomsår utløses av den aktive utskillelsen av steroidhormoner. De er i stand til å stimulere funksjonen av talgkjertlene, og derfor blir deres hemmelighet mer rikelig, tettere, viskositeten blir høyere.
 2. Premenstruell periode. Utseendet til akne på ansikt og nakke av kvinner i denne perioden er også forbundet med svingninger i hormonnivå.
 3. Krenkelser av syntesen og sekresjon av kjønnshormoner hos voksne. Hos kvinner kan akne oppstå under følgende forhold: polycystisk ovarie, abort, bære et barn. Hos menn med hyperadrogene (overdreven produksjon av mannlige kjønnshormoner, vises også akne.
 4. Hyperkeratose. Denne tilstanden er en fortykning av stratum corneum i huden. Den utvikler seg med svingninger i hormonelle nivåer, karoten mangel (vitamin A), virkningen av aggressive stoffer eller mekaniske provokatører (trykk eller friksjon) på huden. På grunn av fortykning av stratum corneum, blir blokkering av porene forverret, og som et resultat utvikler akne.
 5. Sykdommer i fordøyelsessystemet. Hypersecretion av talg kan utløses av overvekt av karbohydrater i vanlig diett, mangel på aminosyrer og noen fettstoffer. I mange pasienter blir akne dannet mot bakgrunnen av slike patologier som dysbakterier, gastritt. Lokalisering av akneutslett kan avgjøre hvilket organ i fordøyelsessystemet som er berørt: utslett på kinnene, munnhjørner, nesebror snakk om bukspyttkjertel sykdom, utslett på pannen indikerer patologiske prosesser i tynntarmene, og akne på templene bekrefter patologien i galleblæren.
 6. Svingninger i den normale balansen mellom mikrofloraen i huden. Tilstandsdyktig patogene bakterier granulosum, akne, epidermale stafylokokker, levende på huden, forårsaker utseende av akne ved ulike patologiske forhold.
 7. Stress stater.
 8. Dysfunksjon av immunsystemet.

Eksogene årsaker til akne

Utvalget av eksterne årsaker til akne inkluderer:

 • feil valgt eller dårlig kvalitet kosmetikk;
 • ugunstige klimatiske forhold (høy lufttemperatur, høy luftfuktighet);
 • overdreven eksponering for ultrafiolett stråling;
 • kontakt med aggressive stoffer;
 • klemme akne;
 • bruk av steroid medisiner;
 • overdreven renslighet (reduserer hudens beskyttende egenskaper).

Denne rekke årsakene forårsaker en utbredt akneutbrudd. Aknebehandling bør være annerledes med en individuell tilnærming: For vellykket korreksjon er det nødvendig å kjempe nettopp med årsakene som fremkalte forverring av problemet.

Akne av nyfødte: foto, video


Akne i en nyfødt kan manifestere seg i form av kviser i ansiktet og hodebunnen.

Mindre vanlig forekommer utslett på nakke, rygg eller ører.

Akne eller blomstring av nyfødte har ofte lignende symptomer med overfølsomhetsreaksjoner. Mange foreldre stiller seg spørsmål, hvordan å skille mellom akne og allergi og hvordan man behandler denne tilstanden riktig? Dr. Komarovsky gir detaljerte svar på disse og andre spørsmål, videoen vil fortelle mer om det:

Pimples på babyens hud kan ikke klemme ut - så lett å bringe infeksjon. Det anbefales å følge de generelle hygieniske regler for å beskytte barnet mot overdreven handling av sollys. For å rette opp tilstanden, kan du bruke Bepantin eller sink salve, men i alle fall, med utseendet på noen form for utslett, må du først konsultere en lege, som vil foreskrive riktig akne behandling.

Akne på ansiktet: foto


Akne manifesterer seg oftest i ansiktet, mens utslett på beina og utslett på hendene er ganske sjeldne. Et utslett på kroppen er mulig - spesielt i ryggen. Ansiktsutslett er åpne og lukkede komedoner, pustler og papiller, nodulære og cystiske formasjoner.

Lukkede komedoner er nodulære, ikke-inflammatoriske formasjoner med en hvit tinge som ikke har tilgang til overflaten av huden. Med akkumulering av sekret fra sebaceous kjertler, epitelceller, støv i porene provoserer dannelsen av åpne komedoner.

De har en mørk topp som stikker ut over hudoverflaten. Oftest komedoner er lokalisert på huden på haken og pannen.

Ved å legge betennelse mot blokkering av porene oppstår utseendet på papler og pustler, og i alvorligere tilfeller har utslag på ansiktet utseende av nekrotisk eller flegmonøs akne, cystisk hulrom. Papulære ål har utseende på høyder, tuberkler med en blåaktig rød hue. Flere papulære utslett gir huden et ujevnt utseende. Papules gjennomgår eller reverserer utvikling, eller omdannelse til pustler.

Pustulært utslett (foto) er en blister som er fylt med pus, som har en mykere tekstur enn i papules. Ofte helbringer pustler uten spor, og utslettelementer som er større enn 5 mm i diameter, etterlater cicatricial defekter bak. Derfor er mange på jakt etter svaret på spørsmålet om hvordan man fjerner spor av akne - svaret på det vil bli vurdert senere.

Hvis de inflammatoriske elementene i akne videreutvikles, fører dette til dannelsen av knuter og cyster. Noder er store infiltrater som er lokalisert i lagene av dermis og subkutant vev. I tilfelle omvendt utvikling bryter slike noder opp, og deretter oppstår helbredelsen med dannelsen av et arr. Cyster har utseende av hulrom med purulent innhold, blåaktig-lilla fargetone. De helbreder også med dannelsen av arret.

Mange er interessert i spørsmålet, er kløe akne eller ikke? Svaret på det bestemmes av alvorlighetsgraden av patologien. I tilfelle infeksjon og utvikling av en inflammatorisk reaksjon, kan akne også forårsake kløe.

Akneformasjonsmekanisme

Akne oppstår på huden i tilfelle gjensidig virkning av flere faktorer, nemlig:

 • økt sekresjonsaktivitet av talgkjertlene;
 • follikulær hyperkeratose (prosessen med fornyelse av lag av epidermis er forstyrret, det kåte laget tykner);
 • reproduksjon av betinget patogene mikroorganismer - hovedsakelig propionibacterium acnes;
 • tillegg av betennelse.

Akneformasjonstrinn

Det er fire stadier av akne dannelse, som bestemmer alvorlighetsgraden av den patologiske prosessen:

 1. Fase 1 Gjenspeiler en mild form for akne. På huden er åpne og lukkede komedoner bemerket, det er ingen tegn på inflammatorisk reaksjon, det er enkle papiller. Behandling av akne i dette tilfellet er ikke vanskelig: en lege kan ordinere en viss salve. I tillegg bør du følge hygieneglene.
 2. Fase 2 Akne ser moderat ut. På huden er det flere åpne og lukkede komedoner, papiller (10-20), merket betennelse er karakteristisk. Behandlingsprosessen i dette stadiet er lang (opptil to måneder), men prognosen er gunstig.
 3. Fase 3 Gjenspeiler alvorlig akne. Antallet papiller på ansiktets hud øker (20-40), den inflammatoriske reaksjonen øker. Korrigering av tilstanden krever langvarig medisinbehandling.
 4. Fase 4. Det er en ekstremt alvorlig form for akne. Huden har et stort antall papulære, pustulære, nodulære formasjoner. Denne tilstanden krever alvorlig spesialisert behandling.

Akne behandling


Korreksjon av akneutslett kommer ned til realiseringen av følgende mål:

 1. Forebygging av dannelsen av nye komedoner. For å gjøre dette må du ordentlig organisere hudpleie hjemme, samt ta tiltak for å styrke kroppen, spesielt hos ungdom.
 2. Eliminering av de resulterende komedoner. For korrigering av akne i ansiktet er legemidler brukt comedolytic, er det også mulig å bruke comedo ekstrakter i en skjønnhetssalong.
 3. Reduser intensiteten av sekresjon av talgkjertlene. Den kliniske effekten oppnås med en reduksjon i sekretorisk aktivitet med 30% eller mer. Retinoid medisiner er foreskrevet, hormonelle stoffer - antiandrogener, østrogener.
 4. Korrigering av betennelse, forebygging av spredning. Antibiotika er foreskrevet for både ekstern og intern bruk. Ofte må behovet for å eliminere betennelse oppstå når man retter akne på ryggen hos menn.
 5. Redusere alvorlighetsgraden av kosmetiske defekter når arrdannelse ulike former for akne. For å gjøre dette, bruk slike teknikker: kryoterapi, laserterapi, dermabrasjon.

Du må forstå at behandling av akne bør være omfattende. Derfor, for å rette tilstanden, tas følgende tiltak:

 • skikkelig hjemmebehandling;
 • et forløb av prosedyrer hos skjønnhetspleieren;
 • bruk av både eksterne og systemiske medisiner;
 • behandling av provoserende patologier (endokrine, gynekologiske sykdommer, fordøyelsessystemets sykdommer, smittsomme sykdommer).

Utvalget av narkotika av ekstern handling inkluderer følgende stoffer:

 • benzoylperoksid (keratolytisk effekt, bleking effekt);
 • azelainsyre (et komplekst middel som kombinerer antibakterielle, anticomedogene, antiinflammatoriske effekter);
 • tretinoin (syntetisk retinoid, lar deg bli kvitt komedoner og forhindrer fremveksten av nye);
 • antibiotika - erytromycin, clindamycin (brukt med ineffektiviteten til de tre første stoffene, eller i tilfelle komplekse former for patologi i den komplekse behandlingen).

Systemiske antibiotika blir foreskrevet i kombinasjon med aktuelle medisiner. De mest effektive antibiotika har tetracyklingruppe: doxycyklin, minocyklin. Litt sjeldnere, erytromycin og clindamycin brukes, samt medisiner fra sulfonamidgruppen.

Bruk av antibiotika i kompleks terapi bør være med stor forsiktighet: det er viktig å samtidig ta probiotiske preparater for å forhindre intestinal dysbiose.

Maskinvare akne korreksjon metoder er tillegg. For det meste er de effektive på comedone-scenen. Disse inkluderer: ansiktsmassasje og rensing, laserbehandling, kryoterapi og darsonvalisering.

Laserbehandling av akne: Bilde før og etter


Ved behandling av akne i stadiet av dannelse av komedoner har laserterapi god effekt. Den har følgende fordeler:

 • kontaktløs;
 • sikkerhet;
 • smertefri;
 • rask oppnåelse av resultater;
 • korreksjon av akne, post-akne, forstørrede porer, arr;
 • langsiktig effekt.

Når du velger en metode for maskinvarekorreksjon av akne, bør det huskes at bruk av en laser har kontraindikasjoner i prosedyrene. Kontraindikasjoner inkluderer:

 1. Metabolisk patologi (diabetes).
 2. Perioden med å bære et barn.
 3. Onkologisk patologi.
 4. Herpetic utbrudd.
 5. Mottak av fotosensibiliserende stoffer.

Laser korreksjon av utslett bør være klarert til utprøvde spesialister i kosmetologiklinikker.

I alle fall bør behandling av akne begynne etter konsultasjon med legen. Noen ganger er det ikke nok bare å besøke en dermatolog: For en fullstendig korreksjon av tilstanden kan det være nødvendig med råd fra en gynekolog, en endokrinolog, en gastroenterolog. For den mest vellykkede behandlingen er det viktig å bestemme den sanne årsaken til dannelsen av akne. Dette vil ta alle tiltak for å eliminere det og bli kvitt de ubehagelige symptomene på akne.

Vi vurderte akne, hva det er, årsakene, behandlingen. Har du sett det? Gi din mening eller tilbakemelding til alle ved å besøke vårt akne- og akneforum.

Hva er akne og hvordan ser det ut på ansiktet

Et utslett på ansiktet ser annerledes ut. Erythema, papule, vesicle, pustule... en person uten medisinsk utdanning er lett forvirret i disse dermatologiske termer. Men hvis du blir forvirret av uavhengig kamp med utslett, er det nødvendig å forstå forskjellene for å velge den mest effektive behandlingsmetoden. Magasinet "Ditt ansikt" i dag vil fortelle alt om akne: hva det er, hvordan det ser ut og hvorfor det ser ut på huden.

Bilde fra megamedikinfo.ru

Akne: Hva er denne sykdommen og hvorfor forekommer det?

Akne er en sykdom forbundet med forstyrrelsen av funksjonen av talgkjertlene, som vår kropp er bokstavelig talt strødd. Disse er små hulrom hvis ekspresjonskanaler åpner seg i hårsekkene. De produserer en hemmelighet som gjennom porene systematisk slippes ut på overflaten av epidermis og skaper en beskyttende film på den.

Formasjonsmekanismer

Utslett på huden oppstår på grunn av to hovedmekanismer:

 • Tette porer. Hvis det oppstår vanskeligheter ved utløpet av sekreter, akkumuleres det i follikkelenes hulrom, og uten uttak strekker det seg ut. Lukker kan være forurenset, kosmetikk eller døde epitelceller i ekskretjonskanalene.
 • Økt sekresjon. Aktiviteten til kjertlene er avhengig av mange faktorer, og når sebum er hypersecreted, har overskudddet ikke tid til å skille seg ut gjennom den lille åpningen av porene. I et forsøk på å kompensere for den patologiske prosessen blir porene forstørret, men dette er ikke alltid nok.

Dette kan skje med enhver person, og få mennesker har noensinne opplevd single acne. Men når et tydelig element av utslett har oppstått, har det ingenting å gjøre med hva akne er. En dermatologisk sykdom er på et tidspunkt da utslett er flere og det er lang tid.

bilde fra www.reallyree.com

Årsaker til utslett

Det ser ut til at alle vet hva akne er. Dette er en følgesvenn av ungdomsår, et midlertidig problem som må ventes. Dette synspunktet er fundamentalt galt, fordi folk i alle aldre lider av varierende grad av sykdom, og følgende faktorer kan være årsaken til forekomsten:

 • Hormonal ubalanse. Akne er provosert av et høyt nivå av testosteron, som følger puberteten hos gutter. Hos kvinner stiger testosteron med polycystisk eller ovarial dysfunksjon. Progesteron påvirker også den kvinnelige huden, hvilket nivå øker i andre halvdel av syklusen og er svært ustabil i ungdomsårene.
 • Feil hudpleie. Den gylne regelen om obligatorisk vask om natten er ikke tomme ord. En person tar på seg en stor mengde smuss, støv, kosmetikk. I tillegg dør cellene i epidermis hver dag, og blandes med eksisterende forurensninger. Daglig rensing, bruk av kvalitet sminke remover, skrubbing 2-3 ganger i uka bør bli en vane hvis du vil glemme akne i ansiktet.
 • Nervesystemet. Akutt og kronisk stress, mangel på søvn, depresjon, utmattelse ubalanse arbeidet med det sympatiske og parasympatiske nervesystemet, noe som fører til økt aktivitet av talgkjertlene. Deres hemmelighet mister bakteriedrepende egenskaper og blir et enkelt mål for bakterier som lever på overflaten av huden.

bilde fra simptomlechenie.com

 • Genetiske egenskaper. Hvis du får fetttype hud fra foreldrene dine, et høyt nivå av hormoner eller unormal utvikling av talgkjertlene, er det ingenting du kan gjøre. Kosmetiske prosedyrer må utføres regelmessig for ikke å forverre situasjonen.
 • Spiseforstyrrelser. Ligger på søte og fete matvarer, skaper du gunstige betingelser for reproduksjon av betinget patogen mikroflora, som umiddelbart påvirker tilstanden til huden. Rett kostholdet, og bli vant til å spise riktig, og så minne om hva akne er i ansiktet, det vil være bilder fra det gamle albumet.
 • Sykdommer i fordøyelsessystemet. Det plutselige utseendet av utslett som ikke er følsomt overfor lokal behandling, kan være forbundet med en forverring av kroniske sykdommer. Hvis du regelmessig lider av forstoppelse, kvalme, oppblåsthet, smerte i tarmen, epigastrisk eller riktig hypokondrium, gjør en avtale med en gastroenterolog for å behandle akne.
 • Dårlige vaner. Den epidermis reagerer sensitivt for inntak av giftstoffer, som hovedsakelig er alkohol og nikotin. Prøv en måned å forlate sigaretter og berusende drikker, og refleksjonen i speilet vil sikkert være så snill. Og etter et år med et slikt sunt liv, vil takk fortelle leveren og lungene.

For å være ærlig, en dag for å slutte å røyke, spise søtsaker, begynn å få nok søvn, skikkelig vare på huden din, ikke vær nervøs og sjekk med en gastroenterolog er umulig. Lag en plan for hva som må endres, og hver uke implementere ett punkt i livet. For klarhet, skriv ut i en liste og krysse den av når du når målet.

Listen over provokerende faktorer er ganske stor, og endringsvaner er alltid vanskelig. Men din skjønnhet er verdt det å overmanne deg selv, og helsefremmende arbeid vil tjene som ekstra motivasjon.

Klassifisering av akne: hva det er i bildeeksemplene

Utslett i denne sykdommen kan lokaliseres på alle deler av kroppen der det er et stort antall talgkirtler. Ansiktet lider ofte, men med en betydelig utbredelse er nakke, skuldre, rygg, bryst og til og med baken involvert i prosessen.

Klassifisering av elementer i utslett

Bilde fra skinhealthbeautyblog.com

Disse legene er veldig rare mennesker. Begrepet "akne" kalles helt forskjellige tilsynelatende former for utslett. Ikke tenk at legen ikke skiller comedo fra akne, bare denne sykdommen kan ha ulike eksterne manifestasjoner:

 • Åpen ål (komedoner). Oppstå hvis en tett kork dannes i porrummen, som blir svart fra oksidasjon. Som et resultat dannes de sorte prikkene med hvilke produsenter av tenårings kosmetikk som så mye å kjempe. Etter undersøkelsen vil dermatologen diagnostisere akne vulgaris, men hva du nå forstår.

Bilde fra blog.mariobadescu.com

 • Lukkede ål (komedoner). Akkumuleringen av sekresjon foregår subkutant, uten kontakt med oksygen. Med et dypt arrangement ser det ut som tuberkler på den uendrede huden, mens den overfladiske delen har en hvitaktig farge på overflaten. Det er et ikke-betent element som ikke forårsaker angst.

Bilde fra incolors.club

 • Papule. Når hemmeligheten akkumuleres i komediens lumen, begynner den å klemme de omkringliggende vevene og forårsake en inflammatorisk reaksjon. Den subkutane tuberkelen blir rød, smertefull og øker i størrelse. På dette stadiet skal innholdet ikke undertrykkes, siden betennelsen fortsatt er aseptisk i naturen, og bakteriene har ennå ikke penetrert det. I noen tilfeller løser papulen uten suppuration, og i resten utvikler den seg til følgende elementer.

bilde fra www.dermquest.com

 • Pustule. Et lukket hulrom med fuktig miljø og en overflod av næringsstoffer i form av talg favoriserer utvikling og reproduksjon av bakterier. Som et resultat, fester innholdet og danner et element, populært kalt en pimple. Vet om du har en pustule for akne, at en slik utdannelse kan bli presset ut, men du trenger bare å gjøre det nøye og i samsvar med reglene for antiseptika.

Bilde fra theviral.me

 • Knuter. En annen variant av utviklingen av papiller, hvor den øker i størrelse, når flere centimeter i diameter. Den store klumpen er veldig smertefull, men har ingen purulent innhold.

Bilde fra fangshuiwang.info

 • Cyster. Disse er avrundede hulrom større enn 0,5 cm, hvor pus ikke har funnet tilgang til overflaten, og kroppen har ikke klare å håndtere immunitetskreftene. Enkle cyster kan løse med riktig behandling. Men hvis cysten fortsetter å vokse, ledsaget av en økning i temperatur, så vises en kirurgisk obduksjon.

bilde fra 79pomyslow.info

Til tross for alle forbuddene til skjønnhetseksperter, vil ingen være enige om å gå med en hvit kvise på ansiktet, og han vil bli presset ut nådeløst. Kjøp deg selv en skje Uno eller en kosmetisk løkke for ekstrudering, for ikke å skade det omkringliggende vevet. Før og etter prosedyren, behandle huden med alkohol eller klorhexidin.

Akne: hva er det hos mennesker i ulike aldre

Bilde fra bbratstvo-eisk.ru

Ikke bare ungdommer i puberteten, men også ganske modne mennesker og til og med små barn lider av utslett. Når man klassifiserer etter alder, utmerker seg tre former for sykdommen:

 • Hormonal utslett av nyfødte. Utslett i form av lukkede komedoner som oppstår 2-3 dager etter fødselen, er forbundet med økt nivå av progesteron, som barnet mottok med navlestrengsblod fra mors kropp. En mor bør vite at akne ikke krever behandling, og hvis hygieneregler overholdes, går noen uker uten spor.
 • Teen utslett. Det som ser ut som akne i ansiktet er kjent 90% av de som overlevde dette angrepet i perioden fra 12 til 18 år. En gang for alt vil bare tid bidra til å eliminere slike utbrudd, men ved å sørge for skikkelig omsorg, vil du kunne jevne ut manifestasjonene og forhindre dannelsen av arr etter akne.
 • Sen akne. Utslett slutter ikke alltid etter hvert som de vokser opp, og sykdomsaktiviteten kan gradvis falme opp til 25-30 år. Det plutselige utseendet til et utvidet klinisk bilde hos en voksen bør være forsiktig, da dette kan tyde på forferdelige sykdommer i det endokrine og reproduktive systemet. I dette tilfellet er det et presserende behov for å bli undersøkt av en gynekolog, andrologist, endokrinolog og dermatolog.

I en sunn voksen kan akne utløses av hormonell, anti-tuberkulose, anti-epileptisk og antibakteriell medisin. Rådfør deg med legen din om du har tatt medisiner i det siste.

Av alvorlighetsgrad

bilde fra www.dermplasticsaz.com

Graden av endringer bestemmer taktikken for videre behandling, og kan tjene som et ekstra diagnostisk kriterium. Enkelt eller hurtigutslettende utslett inngår ikke i klassifiseringen, da akne betyr konstant tilstedeværelse av utslett av utslett. Dermatologer skiller 4 grader av alvorlighetsgrad:

 • Easy. På tidspunktet for inspeksjon på pasientens ansikt avslørte ikke mer enn 10 elementer av utslett, som er representert av komedoner eller papiller. Uvanlig dannelse av pustler, utslett forårsaker ikke ubehag. Denne tilstanden korrigeres av høy kvalitet, systematisk rensing og krever ikke medisinsk behandling.
 • Gjennomsnitt. På det berørte området er det fra 10 til 25 formasjoner - komedoner, papules, enkeltpustler. Det er betennelse, rødhet i huden, pasienter klager over kløe. Denne sykdommen krever samråd med en hudlege, bruk av medisinske kremer og geler, profesjonelle kosmetiske prosedyrer. Uten tilstrekkelig terapi, gjenstår post-akne på huden - arr, pigmentering, rosacea, erytem.
 • Tung. Kriteriene for diagnose er følgende symptomer: Fra 25 til 50 papiller, opptil 30 pustler, opptil 5 nodulære elementer. Karakterisert av involvering i den patologiske prosessen til store hudområder, etterfulgt av dannelse av arr. Oftest utvikler denne graden med en reduksjon i immunitet, hormonelle ubalanser og sykdommer i mage-tarmkanalen. Pasienten er vist en omfattende undersøkelse og spesifikk medisinsk behandling.
 • Ekstremt tung. Antallet papiller overstiger 50, det er mer enn 50 pustler, og det er mer enn 5 noder. En uttalt ømhet, kløe, temperaturøkning er mulig. Elementer kan fusjonere, danner omfattende sår, etter at oppløsningen av hvilken arr oppstår. Denne graden av alvorlighet tjener som en indikasjon ikke bare for behandling, men også for fullverdig rehabilitering, inkludert psykologisk.

Bilde fra inntehcom.ru

Det viktigste som alle pasienter bør være oppmerksomme på at aknehud er en alvorlig sykdom som krever kompetent diagnose og kvalifisert behandling. Etter å ha slått sykdommen, vil moderne kosmetologi gi deg mange måter å gjenopprette den opprinnelige glattheten og skjønnheten i huden. Detaljert informasjon om aknebehandling og post-akne finnes i andre materialer i avsnittet "hudproblemer", og du kan dele din vellykkede opplevelse i kommentarene.

Hva er akne, årsaker og hvordan bli kvitt dette problemet

Akne er en alvorlig kosmetisk defekt, ledsaget av utseendet av flere pustulære utbrudd, skorper, cicatricial endringer og fører ofte til deformasjon av ansiktsfunksjoner på grunn av inflammatorisk ødem.

Problem hud og akne er en av de alvorligste problemene med dermatologi. Akneutslett av varierende alvorlighetsgrad forekommer hos mer enn åtti prosent av unge og unge pasienter.

På grunn av akne i ansiktet, kan pasienter ofte ikke føre et fullt sosialt liv, bli trukket tilbake, lider av alvorlig neurose og depresjon. I denne forbindelse består akne- og postacnebehandling alltid av et omfattende kompleks av terapeutiske tiltak, inkludert ikke bare valg av ekstern behandling, bruk av antibakterielle midler og retinoider, men også utnevnelse av et spesielt diett, og å gi psykologisk støtte til pasienten.

Akne - hva er det

Den viktigste predisponerende faktoren for akne er seboré. Denne sykdommen er akkompagnert av nedsatt funksjon av talgkjertlene og manifesteres ved overdreven sekresjon av talg.

I tillegg til hypersekretjon av talgkjertlene, følger seborrhea med endringer i sammensetningen av talg. På bakgrunn av økt kolesterol og FFA i det (frie høyere fettsyrer) og reduksjon av innholdet i EFA (frie lavere fettsyrer), er det en kraftig reduksjon i sebumets bakteriedrepende egenskaper.

Brudd på den naturlige motstanden i huden skaper en gunstig bakgrunn for overdreven reproduksjon av betinget patogene mikroorganismer (hvite stafylokokker) og kolonisering av huden ved patogene mikroorganismer (stafylokokker, streptokokker etc.)

Aknekoden for ICD 10 er avhengig av sykdomsformen. Akne er en rubrik av L70. Videre, avhengig av formen av akne, er det angitt en avklaringskode:

 • 0 - for vanlig akne (L70.0);
 • 1 - for nodular ål;
 • 2 - for kopper ål;
 • 3 - for tropiske ål;
 • 4 - for barnas ål;
 • 5 - exoriated acne;
 • 6 - for andre former for akne;
 • 7 - for uspesifiserte former for akne.

Årsaker til akne

Tidligere var akne (akne) utelukkende forbundet med hormonelle lidelser. Deretter ble det påvist at akne er en polyetiologisk sykdom, hvis utvikling kan skyldes et betydelig antall provokerende faktorer.

Hyppigheten av forekomst av akne hos kvinner og menn er ikke forskjellig, men hos menn er sykdommen mer alvorlig.

For referanse. Den viktigste årsaken til akne (akne) er propionibakterier akne. Også, sykdommen kan være assosiert med kolonisering av huden:

 • epidermale streptokokker
 • Staphylococcus aureus (sjelden hvite Staphylococcus),
 • pitirosporumom,
 • mikrokokker.

Alvorlig akne er også ofte forbundet med tilstedeværelsen av en pasient med aknemitt (demodikose).

Arvelighet spiller en viktig rolle i utviklingen av akne. Det skal bemerkes at hos pasienter med alvorlig akne (eller i nærvær av alvorlig akne i arvelig historie) er det ofte observert tilbakefallende og dårlig behandlingsbare former for hydradenitt.

Hormonal akne

I det overveldende antallet tilfeller oppstår akne mot bakgrunnen av endringer i hormonell aktivitet under puberteten.

En økning i syntese av kjønnshormoner er ledsaget av:

 • økt utskillelse av talgkirtler i sebum;
 • en endring i normal sammensetning av sebum;
 • reduksjon av bakterielle og antifungal egenskaper av sebum;
 • innsnevring av follikulære tubuli og deres hyperkeratinisering (overdreven keratinisering og akkumulering av døde, uhellete celler);
 • overdreven retensjon av hudceller av væsken (ledsaget av fraværet av fritt fluid i epidermis, som er nødvendig for å stimulere aktiviteten til enzymer);
 • øke følsomheten i huden til effekten av ulike stimuli.

I det overveldende antallet tilfeller er hormonelle årsaker til akne forbundet med en økning i utskillelsen av testosteron, dihydrotestosteron, dehydroepiandrosteron og insulinlignende vekstfaktor 1.

Hormonal akne etter utløpet av puberteten (postpubertal-perioden) observeres mye sjeldnere, på grunn av normalisering av hormonnivåer. Alvorlig hormonell akne hos voksne kan skyldes tilstedeværelse av:

 • androgenese (økte androgensnivåer fører til nederlag av sebaceous og hårsekkene, epidermis);
 • polycystisk ovariesyndrom;
 • Cushings syndrom;
 • svulster som påvirker hypofysen, binyrene, eggstokkene;
 • adrenogenitalt syndrom;
 • absolutt hyperandrogenisme på grunn av mangel på skjoldbruskhormoner;
 • østradiolmangel.

Hos kvinner kan single acne bli assosiert med en økning i androgensnivået før menstruasjon.

Sen akne hos voksne kan være assosiert med MARSH syndromet (utviklingen av melasma, akne, rosacea, seboré, hirsutisme hos en pasient).

Den genetiske årsaken til alvorlig sfærisk eller konglobatisk akne hos menn kan være tilstedeværelse av et ekstra Y-kromosom i karyotypen (XYY-Jacobs syndrom).

Det er viktig å huske at behandling av akne hormonelle prevensjonsmidler bør koordineres med gynekologen. Disse legemidlene til behandling av akne bør foreskrives først etter pasientens hormonelle undersøkelse.

Selvresept, endring av doser eller kansellering av hormonelle legemidler har stor risiko for alvorlig blødning (menstruasjonssvikt, dysfunksjonell livmorblodning, etc.).

Akne nyfødte

Årsaker til nyfødt akne er:

 • forbigående økning i østrogennivåer (påvirkning av moderens hormonelle bakgrunn);
 • umodenhet i talgkjertlene og deres funksjonsfeil.

Hos pasienter i alderen tre til seks måneder, kan slik akne skyldes forbigående hypersekretjon av kjønnskirtlene i testosteron.

Slike utslett er fysiologiske, derfor krever ikke spesifikk behandling av akne hos nyfødte. Ved store utslett kan behandling av slik akne bestå i smøring av utslettene med Sudocrem eller sinksalve, samt å vaske barnet med svakt avkok av kamille eller en streng.

Mekanisk fjerning av akne (klemme blackheads) er strengt forbudt.

Med en lang løpet av akne og rikelig utslett, bør forekomsten av hyperplasi eller binyretumorer utelukkes.

Andre Acne Årsaker

Å spise søt, fet, etc., er ikke hovedårsaken til akne, men feil diett bidrar til brudd på karbohydratmetabolismen og kan bidra til brudd på sammensetningen av talg, på grunn av økt kolesterol.

Også fedme og hypodynami (stillesittende livsstil) ledsages av hormonelle lidelser.

I denne forbindelse, i behandlingen av akne, spiller valget av et sunt kosthold og normaliseringen av pasientens kroppsvekt en viktig rolle.

Også bidra til utseendet på akne kan:

 • emosjonell stress og stress (forverring av akne er ofte forbundet med frigjøring av kortisol mot bakgrunnen av depressive tilstander og nevroser hos en pasient, forårsaket av hans erfaringer om akne og post-acne);
 • mangel på vitaminer B, A, E, svovelbrist, sink og biotin;
 • vitamin B12 hypervitaminose;
 • overskudd av jod;
 • skift pH i huden i den alkaliske siden;
 • feil hudpleie
 • bruk av komedogen kosmetikk;
 • follikulær hyperkeratose;
 • Tilstedeværelse av diabetes, alvorlige gastrointestinale sykdommer, alvorlig tarmdysbiose;
 • behandling med barbiturater, glukokortikosteroider, bruk av anabole steroider, medisiner med halogener.

I noen tilfeller kan forekomsten av akne være forbundet med overdreven insolasjon (soling).

Det skal også bemerkes at den hyppige årsaken til forverringen av pasientens tilstand er selv ekstrudering av akne og feilaktig (selvutnevnt) behandling av akne.

Akne klassifisering

Avhengig av pasientens alder, har barn akne, ungdommelig og akne hos voksne.

Barn kan utvikle neonatal (utvikle seg i den første uka i livet), infantile (utvikle seg i tredje til sjette måned i livet), akne og forkjølle akne av spedbarn.

Hos ungdom (akne, vulgaris eller akne vulgaris) er det mulig å utvikle comedonal, papulopustulær, nodulær-cystisk, konglobat, fulminant, mekanisk akne, samt hardt vedvarende ødem i ansiktet med akne.

Senere er acne (akne hos voksne) delt inn i:

 • inverse;
 • tropisk;
 • konglobatnye;
 • doping;
 • testosteron-indusert;
 • lyn;
 • postyuvenilnoe;
 • postmenstrual;
 • assosiert med maskulinisering (hyperandrogen acne hos kvinner);
 • polycystiske eggstokkene;
 • androgenoverskudd hos menn med XXY-syndrom.

De identifiserer også spesifikk kontaktakne: hloakene, oljeharpiksakne, provosert av komedogene kosmetikk, etc.

I en egen gruppe er akne sykdommen forårsaket av eksponering for fysiske midler (akne i Favre-Rakushko sykdom, forekomst av sol akne, stråling ål, Mallorca ål).

Komedene selv er delt inn i åpen og lukket.

Mild akne inkluderer sykdomsformer karakterisert ved utseendet av ikke mer enn ti komoneser eller papulopustulære utslett.

For moderat form for akne er opptil fem knuter og mer enn ti papulopustulære lesjoner karakteristiske.

Alvorlig konglobat eller nodulær akne er preget av en dyp inflammatorisk lesjon av dermis og utvikling av flere noder og cystiske formasjoner.

Symptomer på sykdommen

I tilfelle av sen akne blir hudsens og nakkens hud hovedsakelig påvirket.

Smertefullt utslett. Med rikelig utslett i ansiktet kan det føre til tett ødem.

Oftest forekommer sykdommen i form av komedoner og papulopustuloznyh utslett.

Når komedoner opptrer, vises små svarte prikker på pasientens hud, som utvikler seg som følge av sebaceous kjertel blokkering med eksfolierte epidermis celler, støv, sebum, etc.

I begynnelsen er inflammatorisk prosess i komedoner svak, men med sykdomsprogresjonen fører sebumakkumuleringer og epidermale celler til betennelse.

Nodulære cystiske former ledsages av utseendet av store, cystisk-purulente formasjoner i dermis dype lag. Etter nedsettelse av den inflammatoriske prosessen dannes dype cicatricial endringer.

En sjelden form for sykdommen er fulminant akne, som påvirker unge menn. De kliniske tegnene på denne sykdommen er den plutselige starten på flere knuter på ryggen og brystet, samt rask utvikling av symptomer på rus, feber, svakhet, hodepine, smerter i muskler, ledd osv.

I isolerte tilfeller er forekomsten av erytem nodosum mulig.

Alle pasienter med fulminant akne må gjennomgå revmatiske tester.

Når nodulær akne danner en sammenflytende induktiv betennelse i blått-lilla fargetone. I fremtiden, dannelsen av abscesser og fistulous passasjer.

Spennte former er preget av tilstedeværelsen av flere hemorragiske skorper og et lite antall inflammatoriske formasjoner.

Akne diagnose

Diagnosen er basert på resultatene av undersøkelsen, klager, anamnese data, samt resultatene av undersøkelsen, den generelle blodprøven og studien av pasientens hormonprofil.

Anbefales også for å gjennomføre en undersøkelse om demodikose (akne tick).

Hvordan bli kvitt akne

Hvordan behandle akne bør avgjøres av en hudlege. Akne behandling i ansiktet bør være omfattende og individuelle.

De første pasientene anbefalte dietten. Måltider bør være så fordøyelige som mulig. Det utelukker mel, søtt, fett, melk, samt mat med lett fordøyelige karbohydrater.

En svært viktig rolle i behandlingen av akne spilles av pasientens psykologiske støtte. Han må klargjøre den følelsesmessige overbelastning, nervøsitet, vedvarende depresjon, forsøk på selvuttrenging av akne, øke doseringen av foreskrevne legemidler, tørke huden etc. kunne forverre tilstanden på huden dramatisk.

Behandling av sykdommen inkluderer også et individuelt utvalg av daglig hudpleie. Effektive lotioner og kremer som inneholder salicylsyre, AHA-syrer, sink og svovel.

For vask anbefales det å bruke spesielle skinn for fet hud, noe som gjør det mulig å redusere sekresjonen av talg.

For å redusere alvorlighetsgraden av follikulær hyperkeratose, bruk agenter med benzoylperoksid. Dette legemidlet har utprøvde keratolytiske, bleknings- og antiinflammatoriske effekter, men påvirker ikke graden av sebumsekresjon.

Ved moderat eller alvorlig sykdom anbefales bruk av salver og geler med retinoider:

 • tretinoin (A-gel gel, Retin-A);
 • adapalen (differin);
 • isotretinoin (retinoisk salve).

Peeling bør gjøres av en skjønnhetspleie.

Etter peeling eller under behandling med retinoider bør du bruke solkrem med høyt SPF-filter (mer enn 30).

Det er også nødvendig å utelukke mekanisk påvirkning på huden (skrubber, tørker ansiktet med harde håndklær, etc.).

Ifølge indikasjoner kan salver, lotioner med antibiotika (erytromycin salve, clindamycin lotion eller salve, metronidazol gel) bli foreskrevet.

Med ineffektiviteten av lokal behandling brukes systemiske antibakterielle midler (doxycyklin, josamycin, azitromycin) eller systemiske retinoider.

For behandling av hormonell akne kan brukes hormonelle prevensjonsmidler.

 • kurs av vitamin A, E og gruppe B (i fravær av B12 hypervitaminose hos en pasient),
 • inntak av ølgjær, svovel, sink, magnesium og biotinpreparater.

Sko ta akne

En sykdom i talgkjertlene, preget av blokkering og betennelse i hårsekkene, kalles akne (akne) eller akne. Mangfoldet av årsaker og kliniske manifestasjoner av akne, den hyppige forekomsten i ulike aldre, forårsaket av kosmetiske problemer, gjør denne sykdommen relevant for mange medisinske fagfolk. Hovedelementene for akne er pustulær og papulær akne, komedoner, knuter og cystisk hulrom. Ved en effektiv behandling av akne spiller en individuell og omfattende tilnærming en stor rolle.

En sykdom i talgkjertlene, preget av blokkering og betennelse i hårsekkene, kalles akne (akne) eller akne. Mangfoldet av årsaker og kliniske manifestasjoner av akne, den hyppige forekomsten i ulike aldre, forårsaket av kosmetiske problemer, gjør denne sykdommen relevant for mange medisinske fagfolk.

Konseptet med "akne sykdom" reflekterer årsakssammenheng av hud manifestasjoner på kroppens generelle tilstand. I forekomsten av akne, spilles en viktig rolle av infeksjoner, lidelser i det genetiske, endokrine og immunapparatet, fordøyelsessystemet og nevropsykiatriske lidelser.

Akneutslett forekommer i nesten alle alder: fra nyfødt til alderdom. Tidligere ble akne vurdert som et rent ungdomsproblem, men i de siste tiårene har tilfeller av akne hos pasienter i alderen 25-35 blitt hyppigere. Den vanligste formen for akne er ungdoms akne, observert hos pasienter 12-24 år i nesten 90% av tilfellene. Akneutslett bringer mange følelser om deres utseende til mennesker av alle kjønn og alder.

Tegn, symptomer på akne

Akneavsetningene i akne er representert av lukkede og åpne komedoner, papulær og pustulær akne, nodulære og cystiske formasjoner. Lukkede comedoner er ikke-inflammatoriske knuter med hvit farge som ikke har tilgang til overflaten av huden. Videre akkumulering i porene i sekretjonen av talgkjertelen, epitelceller, pigment, støv fører til dannelsen av åpne komedoner, som har en svart spiss som stikker ut over overflaten av huden. Typisk lokalisering av komedoner er huden på pannen og haken.

Videre overholdelse av den eksisterende blokkering av hårsekkene i den inflammatoriske prosessen fører til utvikling av papulespustulær akne, og i alvorlige former - cystisk hulrom, flegmonøs og nekrotisk akne. Papulær ål (lat. "Papula" - nodule, kvise) - høyde, tett tuberkel over huden størrelsen på en ert av en rødlig blåaktig farge. Flere papiller gir ujevn hudutseende. Papuler kan gjennomgå en omvendt utvikling eller videre overgang til pustler. Pustulær akne (lat. "Pustula" - abscess) - et smertefullt hetteglass med purulent innhold mykere enn papule konsistensen. Små, opptil 5 mm i diameter, pustler helbredet vanligvis uten spor, etter store pustler forblir ofte cicatricial defekter.

Videreutvikling av inflammatoriske elementer av akne kan føre til utseende av noder og cystiske hulrom. Noder er store infiltrater (med en diameter på mer enn 5 mm), plassert i dermis og subkutan fettvev. Med den omvendte utviklingen, knaster nodene seg, sår og helbredes med et arr. Cyster er abdominal formasjoner, fylt med pus, av en lilla-blåaktig farge. Helbredende cyster forekommer også med arrdannelse.

Akne utviklingsmekanisme

Mekanismen for akne skyldes gjensidig handling av 4 faktorer:

 1. Overdreven økning i sekresjon av talgkjertlene. Hypersecretion av sebum fører til en reduksjon i dens bakteriedrepende egenskaper og endringer i konsistens. Hemmeligheten til sebaceous kjertlene blir tett, danner trafikkork i kanalene og blokkerer dem. Det observeres ofte i perioden med rask pubertet hos ungdom og i den siste uken i menstruasjonssyklusen hos kvinner.
 2. Follikulær hyperkeratose. I hjertet av utviklingen av follikulær hyperkeratose er et brudd på den normale prosessen med konstant fornyelse av hårsekkcellene. Fortykkelsen av hårsekkets overflatehårige lag, sammen med sebaceous plugger, skaper et ytterligere hinder for utstrømningen av talgkirtler.
 3. Propionisk aknebakterier (Propionibacterium acnes) reproduksjon. Mikroorganismer som lever i store mengder på friske mennesker, under visse forhold, kan forårsake utvikling av akutte inflammatoriske reaksjoner. Sebaceous-hornproppene av hårsekkene er et gunstig miljø for deres forbedrede reproduksjon og aktivt liv. Den ledende rollen i utseendet av akne tilhører propionisk bakterie akne.
 4. Betennelse. Den aktive reproduksjonen av propioniske aknebakterier fører til vevsrespons og utvikling av betennelser i dem.

Endogene årsaker til akne

Grunnlaget for utseendet på akne er et brudd på funksjonen av talgkjertlene - hypersekretjon av talg. Det skjer under påvirkning av en rekke interne og eksterne årsaker som skaper en fruktbar grunn for utviklingen av akne.

1. Testosteron og akne.

En av de vanligste årsakene til akne i ungdomsår er hormonelle forandringer i kroppen. Den aktive frigjøring av steroidhormoner, spesielt androgener - mannlige kjønnshormoner, og hos jenter og gutter forårsaker økt sekresjon av talgkjertlene. Sebum bytter egenskaper, snu fra væske til tett og viskøs.

Egenskaper av hormonelle og hudreaksjoner kan arves. Derfor er sannsynligheten for ungdomspornografi blant ungdommer hvis foreldre har fått akne, mye høyere enn hos jevnaldrende med ukomplisert arvelighet.

2. Premenstruell akne.

Nivået på steroidhormoner hos kvinner svinger under menstruasjonssyklusen og øker i sin endelige fase. Med denne tilstanden er det forbundet med utseendet av akneutslett omtrent en uke før menstruasjonen i 70% av kvinnene. Selv de som ikke lider av akne, markerer ofte utseendet av enkelt akne på haken på tvinningen av menstruasjonen.

3. "Hormonal" akne.

Utseendet til akne og akne i ungdomsår er fysiologisk bestemt. Men hvis acne vedvarer i voksen alder, så er dette et seriøst signal å tenke på helsen din. Vanligvis viser tilstedeværelsen av slik akne brudd på produksjonen av kjønnshormoner.

Hos kvinner kan den såkalte hormonelle akne skyldes polycystiske eggstokkene, graviditeten eller abort, det vil si forhold som er forbundet med drastiske endringer i hormonnivå.

Endokrine sykdommer i binyrene eller hypofysen påvirker også starten på akne. Således er tilstanden av hyperandrogenisme (et overskudd av mannlige kjønnshormoner - androgener) ofte ledsaget av utseendet av akne. Derfor, for voksne som lider av akne, er det obligatorisk ikke bare å besøke en kosmetolog eller en dermatolog, men også en rekke laboratorietester, konsultasjoner med en endokrinolog og en gynekolog (for kvinner).

4. Hyperkeratose. Tykkelse av det overfladiske hornete laget av huden - hyperkeratose - kan utvikles under påvirkning av en rekke faktorer: hormonelle nivåer, vitamin A-mangel, effekter på huden av skadelige kjemikalier (for eksempel smøreoljer) eller mekaniske faktorer (friksjon, trykk). Sammen med den forandrede sebumen, fortykkes kåtevekter porene, som er et gunstig miljø for utviklingen av den mikrobielle prosessen.

5. Sykdommer i mage-tarmkanalen. Mange forskere mener at utseendet på akne er direkte avhengig av diettens natur og tilstanden til pasientens gastrointestinale kanal. Faktisk fører forekomsten i diett av karbohydratmatvarer og mangelen på essensielle aminosyrer og fordelaktige fett til hyperfunksjon av talgkjertlene. I noen tilfeller gir næringskorrigering deg muligheten til å normalisere sekret av sebum og bli kvitt akne.

Ifølge medisinsk statistikk har over 50% av befolkningen akne mot bakgrunnen av eksisterende gastrit og dysbiose, og ytterligere 30% mot bakgrunnen av tarmens patologiske tilstand. Lokalisering av lesjoner avhenger av nederlaget til en bestemt del av fordøyelseskanalen. Utslett i nesen, kinnene, munnens hjørner kan indikere endringer i bukspyttkjertelen, i den tidlige regionen - galleblæren, over overleppen - den tykke og på pannen - tynntarmen. Derfor spiller tilstanden i fordøyelseskanalen en viktig rolle i å opprettholde en sunn hud. Normal intestinal mikroflora, som gir en persons immunitet med 70%, forhindrer dannelsen av ny akne og sikrer helbredelsen av eksisterende.

6. Individuell hudmikroflora. I hud og munn av sebaceous kjertler hos en sunn person, er det propionbakteriene akne og granulosum, epidermale stafylokokker, flått, sopp, etc. Under normale forhold gir de ikke noen problemer, men en ubalanse i kroppen (hyperandrogeni, akne) forårsaker at de er aktive reproduksjon og betennelse i huden.

7. Stress. Stress i seg selv forårsaker ikke dannelsen av akne, men dets effekt på kroppens hormonelle og immunstatus kan forverre manifestasjonen av akne, forårsaker ny akne og svekker beskyttelsesmekanismer.

8. Overtredelse av immunsystemet. Forsvinnelsen av immunitet kan skyldes en rekke årsaker: stress, sykdommer i fordøyelsessystemet, etc., men det har alltid effekten av å redusere kroppens motstand mot ulike bivirkninger. På bakgrunn av en reduksjon i beskyttelsesmekanismer i huden, kan selv vanligvis "nøytrale" mikroorganismer forårsake betydelig skade.

Eksogene årsaker til akne

 1. Kosmetikk (comedogenic kosmetikk som årsakene til akne). Den såkalte komedogene kosmetikken, dvs. tilstopping av porene og fremme utseendet til akne: kremer, pulver, lotioner, rødme, etc., kan også tjene som en "provokatør" for akne. Komedogene stoffer inkluderer oljer (mais, kokosnøtt, mineral, fersken, mandel, soyabønne), lanolin, petrolatum, oljesyre, svovel, squalen, sorbitanoleat, natriumlaurylsulfat, myristyllaktat osv. Forkjøl acne med kosmetikk, forverrer enda mer akne. Derfor, når du kjøper pleieprodukter og dekorative kosmetikk, bør du velge produkter med innskriften: "non comedogenic".
 2. Varme og fuktig klima. Forbedre løpet av akne eller fordi dens utseende kan høy luftfuktighet og varmt klima. Utslettene er oftere lokalisert på bryst, nakke, rygg - de områdene som er mest irritert av svette.
 3. Sol og ultrafiolett. Ultrafiolett i moderate doser tørker og desinfiserer akne, og en solbrun utvann hudfargen, og dermed maskerer akne. Imidlertid har et overskudd av ultrafiolett en helt motsatt effekt. Økt sekresjon av talg og ytterligere tørking av stratum corneum fører til en forverring av akne og en økning i antall akne. Denne mekanismen fungerer også når soling på den åpne stranden og i solariumet.
 4. Profesjonell kontakt med giftige stoffer. Den profesjonelle aktiviteten til mange mennesker er knyttet til direkte kontakt med husholdnings- og industrikjemikalier (for eksempel petroleumsprodukter, smøreoljer, klor, etc.), som forårsaker utseendet av akne gjennom utvikling av hyperkeratose i hud og hårsekk.
 5. Klemme akne. Forsøk på å presse akne og dermed bli kvitt dem selv kan føre til det nøyaktige motsatte resultatet. Når du klemmer på akne, trenger infeksjonen inn i de dypere lagene i huden, tilbakestiller ikke-inflammatoriske elementer, noe som fører til infeksjon og suppurasjon. Det er spesielt farlig å klemme akne i ansiktet på nasolabialtrekanten, fordi det er stor risiko for infeksjon som bæres av blodstrømmen til meningene. Ansiktsrengjøring med skrubbe under betennelsessår på huden bør utelukkes. Effektiv og sikker behandling av akne kan kun utføres av en spesialist dermatokosmetolog.
 6. Konstant friksjon og mekanisk trykk på huden (ved bruk av hatter, tette krager og andre klær) forårsaker akne i disse områdene.
 7. Medisinsk akne. I behandlingen av mange sykdommer i de indre organer brukes i dag steroidhormoner, som forårsaker utseendet av medisinsk akne. Denne form for akne er preget av den plutselige starten av akne, som sammenfaller i tide med starten på å ta kortikosteroider. Utseendet til akne er også observert hos kvinner som slutter å ta p-piller.
 8. Overdreven renslighet. Overdreven renslighet, paradoksalt, kan også forårsake akne. Hyppig vask tørker ansiktets hud, senker dets beskyttende egenskaper og forverrer manifestasjonene av akne. Samtidig bør vasking av hånden være vanlig for å utelukke spredning av infeksjon fra kilden til betennelse over hele overflaten av huden.

Stadier av akne

I hjertet av utviklingen av akne er brudd i sebaceous kjertlene, som fører til dannelsen av sebaceous horn plugger i kanalene sine. På overflaten av trafikkorker (comedones) begynner patogene bakterier å multiplisere aktivt, forårsaker irritasjon og purulent betennelse i det omkringliggende vevet. Akneutslett er hovedsakelig lokalisert i haken, nesen, pannen, ryggen og brystet, den største akkumuleringen av talgkirtler. Elementer av akne kan være ikke-inflammatoriske (comedones) eller inflammatoriske (papiller, pustler).

Avhengig av alvorlighetsgrad av akne, er det 4 stadier av prosessen.

 • Fase 1 Mild form for akne. Den er preget av tilstedeværelsen på huden av lukkede og åpne komedoner uten tegn på betennelse, enkle papiller. Akne behandling på dette stadiet er ikke vanskelig.
 • Fase 2 Moderat akne. Elementer av akne på huden er representert av et stort antall lukkede og åpne komedoner, akne (10-20 papiller) med tegn på betennelse. Prognosen for kur på dette stadiet er lang (6-8 uker), men gunstig.
 • Fase 3 Alvorlig form for akne. Det er de samme tegnene som i andre trinn, men antall betennelseselementer på huden øker til 20-40 stykker. Krever utnevnelse av spesialisert terapi.
 • Fase 4. Ekstremt alvorlig form for akne. Den er preget av et stort antall papules, pustler, noder (mer enn 40 elementer). Krever alvorlig spesialisert behandling.

Akne behandling

Hovedoppgaver

 • Forebygging av nye komedoner. Inkluderer riktig omsorg for problemhud og tiltak for total forbedring av kroppen.
 • Fjerning av eksisterende komedoner. Det utføres ved hjelp av komedolytiske preparater og comedo ekstrakter hjemme eller i skjønnhetssalonger.
 • Reduserer sebum sekresjon. Å oppnå en konkret klinisk effekt er mulig med en reduksjon i sekresjon på 30 prosent eller mer. Brukte stoffer av gruppen retinoider, hormoner - østrogen, antiandrogener.
 • Fjerning av den inflammatoriske prosessen og hindring av spredning. Oppnådd ved bruk av antibakterielle stoffer eksternt og internt.
 • Redusert kosmetisk arrdannelse. Det er produsert ved metoden for dermabrasjon, laserterapi, kryoterapi.

Kompleks terapi

 • Passerer et kurs av prosedyrer i skjønnhetssalongen, pluss aktiv hjemmebehandling med anbefalte medisiner.
 • Kombinert ekstern terapi med systemiske effekter (har effekt på hele kroppen).
 • Bruk av legemidler som påvirker hele kjeden av mekanismen for utvikling av akne (hypersekretjon av talg, økt keratinisering av hårsekkene, mikrobiell reproduksjon, betennelse).
 • Tilstedeværelsen av kroniske prosesser i kroppen (gynekologiske, endokrine, gastrointestinale sykdommer, fokus av kronisk infeksjon) kan forstyrre den pågående behandlingen av akne og redusere effektiviteten. Derfor, i parallell med behandling av akne bør være behandling av comorbiditeter.

I behandling av akne brukes for tiden et stort antall narkotika av ekstern handling.

Narkotika ekstern handling i behandlingen av akne

Benzoylperoksid har en sterk keratolytisk og bleking effekt, som den har blitt brukt i dermatologi for behandling av ichthyosis og hudpigmentering i over 20 år. Evnen til å "oppløse" keratinøse vev og en utprøvd antibakteriell effekt tillater bruk av benzoylperoksid og for behandling av mild til moderat akne. Kombinasjonen av benzoylperoksid med antibiotika, azolforbindelser, svovelpreparater som en del av kombinerte preparater øker effektiviteten av bruken sin signifikant.

Azelainsyre har en utprøvd anticomedogen, antibakteriell og antiinflammatorisk effekt, men påvirker ikke produksjonen av talg.

Tretinoin er en syntetisk retinoid, en analog av vitamin A. Den brukes til behandling av akne eksternt med ineffektiviteten eller individuell intoleranse av benzoylperoksid. Eliminerer eksisterende komedoner, og forhindrer fremveksten av nye ved å normalisere prosessen med keratinisering av epitelet og redusere sekresjonen av talg.

Benzoylperoksid, azelainsyre og tretinoin er førstelinje medisiner for behandling av akne. De er effektive med langvarig bruk (fra 3 måneder eller mer). Noen ganger forårsaker bruken av huden irritasjon, som vanligvis elimineres ved å redusere hyppigheten av påføring på huden eller redusere konsentrasjonen. Ved behandling av akne med disse legemidlene er samtidig bruk av to eller flere midler, samt temperaturendringer og aktiv isolasjon uakseptabel.

Antibiotika ekstern bruk. Ekstern bruk av antibiotika ved behandling av akne blir brukt i tilfeller hvor det ikke er noen effekt fra behandlingen med førstelinjemedisiner eller kombinasjonsterapi ved behandling av kompliserte sykdomsformer. Ulempene med å behandle akne med antibiotika inkluderer utvikling av effekten av avhengighet og ufølsomhet av propioniske bakterier.

Erytromycin regnes som et av de mest effektive antibiotika for akne. Den høye antibakterielle og antiinflammatoriske aktiviteten til erytromycin er enda mer uttalt i kombinasjon med sink. Sink reduserer i sin tur sekretjonen til talgkjertlene og løsner porene, noe som gjør det mulig for den lokale virkningen av erytromycin.

Clindamycin forårsaker ikke habituering av kutan mikroflora og er svært aktiv mot propionibakterier og stafylokokker.

Systemiske antibiotika brukes oralt i kombinasjon med lokal terapi med moderat grad av akne. Av tetracyklin-antibiotika brukes minocyklin eller doxycyklin hyppigere på grunn av deres høye antimikrobielle aktivitet, hurtig absorpsjon og intensiv akkumulering i talgkjertlene. Clindamycin, erytromycin og sulfa medisiner er mindre vanlig brukt i behandling av akne.

Behandling av akne med systemiske antibiotika innebærer deres langsiktige (minst en måned) inntak. I denne perioden kan tarm- og vaginal dysbiose, vedvarende avhengighet av hudens mikroflora utvikles. Andre komplikasjoner ved å ta antibiotika er ulcerative lesjoner i spiserøret, magesår, mykning av nagelplater (onykolyse), utseende av hyperpigmentering på hud og negler, etc.

Bør ta hensyn til samspillet mellom antibiotika og andre legemidler, for ikke å overlappe effekten. I tilfelle av inexpressivitet eller langvarig fravær av effekten av antibiotikabehandling, bør spørsmålet om endring av legemidlet eller foreskrevet retinoider vurderes.

Antiandrogener. Ved behandling av akne hos kvinner er det mulig å kombinere ekstern behandling og ta hormonelle prevensjonsmidler som inneholder antiandrogener eller en østrogenprofil. Alvorlige former for akne krever kombinert (ekstern og generell) behandling.

Mangelen på klinisk effekt fra behandlingen i mer enn 3 måneder er en indikasjon på administrasjon av isotretinoin, en syntetisk analog av vitamin A. Fordelen med dette legemidlet er effekten på alle mekanismer av akne (økt sebumsekresjon, follikulær hyperkeratose, reproduksjon av mikroorganismer, betennelse). Behandlingsforløpet med isotretinoin varierer fra 4 måneder til ett år.

Maskinvarebehandlinger for akne er valgfrie og gjelder bare for comedo-scenen. Disse inkluderer massasje og ansiktsrensing, overfladisk kryoterapi, laserterapi, darsonvalisering etc.

Kirurgiske manipulasjoner er ikke mye brukt i behandling av akne, fordi det fører til dannelsen av grove arr. Ved behandling av abscessformer av akne, er det mulig å chill den purulente foci med kortikosteroider.

Fra opplevelsen av kompleks behandling av akne

Som praksis viser, gir det beste resultatet en omfattende tilnærming til behandling av akne. Siden det tidligere ble notert at problemet med akne skal løses i samarbeid med leger av mange spesialiteter, trengte de observerte pasientene med akne en grundig undersøkelse av en hudlege, gastroenterolog, endokrinolog og gynekolog. Valget av metoder og varighet av behandlingen ble bestemt av graden av alvorlighetsgrad og alvorlighetsgraden av akne, med hensyn til individuelle egenskaper.

I gjennomsnitt var behandlingen av akne 7-8 måneder. I første fase inkluderte den ekstern behandling med azelainsyre og gel med metronidazol, samt å ta doxycyklin. I tillegg ble kryomassasje og darsonvalisering foreskrevet. En måned senere ble kurset utført kjemisk peeling med fruktsyrer i gradvis økende doser. Parallelt ble korrigeringen av de åpenbare bruddene i de endokrine, seksuelle og fordøyelsessystemene utført. En måned senere viste en foreløpig evaluering av effekten av aknebehandling en stabil tendens til forbedring: forsinkelsen av pustulære lesjoner ble observert i 89%, en reduksjon av antall komoner hos 71,2% av pasientene, redusert prosessen med sebumsekresjon. Deretter ble det observert en stabil remisjon.

Akne Behandling Forutsigelse

Når vi regner med langsiktige resultater av akne, bør følgende punkter vurderes:

 • Akne er en kronisk, ugjennomtrengelig sykdom, fordi en arvelig predisponering eller provokerende faktorer kan føre til en ny forverring, selv om sykdommen ikke har blitt gjenopptatt innen noen år. Men å vite årsakene til å provosere en ny bølge av akne, kan du tydelig kontrollere og raskt fjerne akneforstyrrelser, forhindre utvikling av brutal arrdannelse i huden (akne) og dannelsen av vedvarende kosmetiske defekter.
 • Hvis sykdommen allerede har skjedd, er endringene i huden irreversible, og det vil ikke være mulig å oppnå sin tidligere ideelle tilstand.
 • Et komplett aknebehandlingskurs er en lang prosess som tar fra 4 måneder eller mer.
 • Aknebehandling kan oppstå ved forverring av prosessen, spesielt i de første månedene, når utviklingsmekanismer av sykdommen blir undertrykt.
 • Det er nødvendig å gjennomføre en fullstendig behandling av aknebehandling, uten avbrudd, selv om det har vært en merkbar forbedring. Ujevn akne kan til enhver tid erklære seg en ny forverring.

Til tross for at voksen akne er sykdommen som vil følge deg hele livet, ikke fortvil. Det moderne valg av metoder og forberedelser av ekstern og systemisk bruk kan betydelig lette akne, utføre rettidig forebygging av eksacerbasjoner, unngå alvorlige komplikasjoner og ødeleggende forandringer i huden. I dag utføres aknebehandling i alle stadier av sykdommen, slik at du får gode kosmetiske resultater og langsiktig remisjon.

Flere Artikler Om Typer Acne