Et utslett rundt munnen i en voksen kan indikere en funksjonsfeil i kroppen eller en spesifikk sykdom kalt perioral dermatitt.

Foto 1: Årsakene til utslett rundt munnen kan være mange, og for å finne ut hva som forårsaket problemet, er det mulig av naturen av akne og de ekstra symptomene som følger med det. Kilde: flickr (#Shuba #Norka).

Årsaker til utslett

 1. Formasjoner rundt leppene og på haken kan oppstå som en allergisk reaksjon på: kosmetikk; kaldt; dyrehår; tannkrem; hormonholdige legemidler.
 2. Akne rundt leppene kan snakke om problemer med fordøyelsen, nemlig et brudd på arbeidet i hvilken som helst del av tarmen. Dysfunksjon kan i sin tur oppstå på grunn av tilstanden i nervesystemet, langvarig bruk av antibiotika, og på grunn av konstant bruk av skadelig mat.
 3. Formasjoner av akne karakter (inflammerte komedoner, papiller) snakker om blokkering av sebaceous kanaler i huden. Dette skjer når: hormonelle forstyrrelser; stress (huden gir samtidig mer fett); overvekt; endokrine sykdommer; permanent forgiftning av kroppen (alkohol, nikotin, skadelige stoffer).
 4. Hvis utslett rundt munnen ser ut som grupperte små røde pimples, og derfor har dette området en rosa rød farge, da en hudlege kan diagnostisere perioral dermatitt. Symptomene på denne sykdommen, i tillegg til utslett, på et avansert stadium inkluderer kløe og peeling av huden, det endrer farge etter å ha bestått betennelse. Denne sykdommen manifesterer seg gradvis, vanligvis blir huden rundt munnen rød etter å ha spist varme eller krydrede matvarer, hvoretter små utslett begynner å dukke opp. De har et symmetrisk mønster, og etterlater en fri stripe av huden direkte rundt leppene.

Ofte denne sykdommen rammer kvinner, det skyldes:

 • hormonelle lidelser; stress,
 • bruk av hormonelle preparater, kremer, salver;
 • bruk av tannkrem med fluor;
 • sykdommer i kvinnelige kjønnsorganer;
 • kronisk prosess som forekommer i kroppen.

Hvis du ikke starter behandlingen i tide, oppstår det komplikasjoner som pigmentering av området rundt munnen, utseendet på rynker, og i alvorlige tilfeller kan sykdommen føre til demodikose.

Foto 2: Demodekose utløses av et kryss, som parasiterer talgkjertlene, på ansiktets hud, er smittsomt, men aktiverer også med redusert immunitet og under gunstige forhold. Kilde: flickr (Rosario Arredondo).

Løsning for utslett

Det er umulig å starte behandlingen på egen hånd, du må undersøkes av en hudlege, en gastroenterolog, og du må passere de nødvendige testene for hormonnivåer i blodet.

Som et forebyggende tiltak er det nødvendig å styrke immunforsvaret, overvåke ansiktshygiene, ikke bruk billige kosmetikk, ikke selvmedisinere med hormonelle stoffer.

Foto 3: Riktig kosthold, sunn mat og avvisning av dårlige vaner vil være en god hjelp for å opprettholde kroppens generelle helse. Kilde: Flickr (Janelle).

Utslipp rundt munnen

Huden rundt munnen er mye tynnere og mykere enn på de fleste deler av kroppen. Det har heller ikke en god fuktighetsgivende funksjon. Et utslett på det kan oppstå på grunn av fysisk skade, tørrhet og intens sollys.

Noen ganger kan utslett spre seg til leppens overflate, men det er visse typer av det som bare påvirker huden og påvirker aldri leppene selv.

I noen mennesker er utslett rundt munnen en kronisk, permanent tilstand, i andre kan det skje ved en tilfeldighet. Her er noen av de vanligste årsakene til tørr hudutslett rundt munnen.

 • Perioral dermatitt
 • Kontakt dermatitt
 • Seborrheisk dermatitt
 • Klimaendringer, leppe slikker og noen medisiner

Vanlige årsaker

La oss diskutere i større detalj årsakene til utslett som kan oppstå hos voksne og barn:

Kontakt dermatitt

Dette er en sykdom som er preget av betennelse ved hudkontakt med allergene eller irriterende. Derfor kan kontaktdermatitt være allergisk når immunsystemet reagerer på et bestemt stoff, eller irritabel - huden er utsatt for kjemikalier. Den første vises i noen timer, og den andre - mye tidligere.

Ser ut som røde plaketter som kan ledsages av kløe og smerte. Ofte skjer denne typen reaksjon med visse kosmetiske produkter, planter (giftig eføy) eller noen hudpleieprodukter.

Atopisk dermatitt

De sier også atopisk eksem. Det er også en hudtilstand der det er irritasjon og betennelse rundt munnen, og utslett på bein, ansikt, knær (vanligvis fra baksiden) og hender kan også oppstå. Utslippet er preget av kløe, rødhet, hevelse, fortykkelse av huden og dannelse av vekter.

Det er flere faktorer som forårsaker dette utslettet rundt munnen, inkludert ekstreme temperaturer, stress og noen kjemikalier. Men til slutten av arten av utseendet av atopisk dermatitt er ikke kjent. Det påvirker vanligvis barn, men med alder kan det noen ganger vedvare.

urtikaria

Denne tilstanden er forårsaket av en allergisk reaksjon på mat, medisiner, stress og noen andre faktorer. Angioødem (angioødem Quincke) - en tilstand som ligner urticaria, men langt mer farlig, med utslett og ødemer, vises også på leppene.

Perioral dermatitt

Denne lidelsen rammer oftest kvinner, og forårsaker utseende av grupper av små røde støt rundt munnen. Det kan spre seg til overleppen, haken og kinnene, noe som gjør disse hudområdene veldig tørre og skumlete.

Folk med fete hudtyper, så vel som de som bruker kosmetiske preparater som inneholder sterke kjemikalier, er litt mer utsatt for denne typen dermatitt.

Relaterte symptomer

Utseende ser utslaget ut som røde støt. Noen ganger kan det være dekket med skalaer og spre seg til området under øynene, pannen og haken. Hillocks kan fylles med pus eller annen væske, på grunn av hvilken de ligner akne (akne).

Du kan også oppleve symptomer som forbrenning eller kløe, spesielt ettersom tilstanden din forverres.

Årsaker hos barn

Årsaker til spedbarnsutslett inkluderer:

Dette er et hudproblem forårsaket av et virus kjent som Coxsackie. I denne sykdommen er utslett ledsaget av feber.

impetigo

Det er en bakteriell infeksjon som forårsaker utslett som består av konvekse røde støt og lysebrune skorper rundt munnen og nesen til et barn.

Smøre mat rundt munnen

Ofte spiser barn mat med mat. Hvis de ikke vaskes i tide, kan det oppstå betennelse, noe som åpner veien til en bakteriell infeksjon.

smokker

På grunn av nappen blir huden rundt munnen av barnet kontinuerlig smurt med spytt, som, som det er kjent, er et utmerket miljø for veksten av bakterier.

siklende

I utgangspunktet gjelder dette problemet babyer. Ved langvarig hudkontakt med spytt kan det forekomme utslett.

Brennende utslett

Denne tilstanden til huden rundt munnen kan forårsake:

Kjemiske brannskader

Kan oppstå når huden kommer i kontakt med sterk kjemikalie, som syrer. En kjemisk brenning kan forårsake rødhet, smerte eller blærer på huden.

herpes

Selv om det forekommer utslett med herpes oftere på leppene (den såkalte "kaldt på leppene") eller på munnhinnene i munnen (oral herpes), kan det også vises på huden rundt munnen. Disse er varme, blåsende små blærer, som til slutt brister og skorpe.

Annet brennende utslipp

 • Allergisk reaksjon
 • Erythema multiforme
 • Vinkel Cheilitis

Utslett før menstruasjon

Det er forbundet med en sjelden hudsykdom kalt autoimmun progesteron dermatitt (APD), som manifesterer syklisk, i henhold til menstruasjonssyklusen. Det antas at denne huden reaksjon på hormonelle forandringer som skjer umiddelbart før menstruasjon.

Når progesteronnivåer stiger i blodet, oppstår en autoimmun respons i form av utslett. Når progesteronnivåer faller, går utslettet bort. Dette gjentas hver syklus.

Kløende utslett rundt munnen

Perioral dermatitt er preget av grupper av kløende og sensitive små røde papiller. Sykdommen kalles så, basert på utslettsområdet. Årsaken til utseendet er ikke kjent. Det er beskrevet mer detaljert i begynnelsen av artikkelen.

behandling

Kontakt dermatitt krever behandling bare hvis alvorlige symptomer er tilstede. Oftest er kortikosteroider foreskrevet som en salve, men i utgangspunktet er hele behandlingen å eliminere kontakt med allergenet.

Perioral dermatitt blir behandlet med antibiotika hvis tilstanden ikke forbedrer seg selv etter eliminering av mulige årsaker til utviklingen.

Unngå bruk av nye kosmetiske produkter, samt sterke vaskemidler og rensemidler, alkoholbaserte lotioner eller hudkremer som inneholder steroider.

Perioral akne rundt munnen

Perioral dermatitt er en betennelsessykdom i huden rundt munnen, noe som forårsaker dannelsen av liten akne på haken, i nasolabialene, på nesenes vinger og i spesielt ubehagelige tilfeller på templene, nesebroen, nedre og øvre øyelokk.

Ikke alle eksperter innser at dette er en uavhengig sykdom. Du kan finne forskjellige navn på denne sykdommen: okolotoroi dermatitt, steroidal perioral dermatitt, et spesielt tilfelle av rosacea og noen - kombinere det med seborrheic eller allergisk dermatitt.

I utgangspunktet lider jenter i alderen 18 år og kvinner i barnefylt alder av denne sykdommen. Mye mindre ofte påvirker denne sykdommen menn og barn.

Kausjonsmiddelet til denne sykdommen er fortsatt ukjent.

Årsaker til dermatitt er redusert til en svekkelse av beskyttelsesfunksjonen til huden, under påvirkning av uønskede faktorer, både ekstern og intern.

Hva er perioral akne?

Symmetriske utslett er små knuter som er fylt med væske, står alene eller i grupper av flere stykker som kan suppurate og dermed ligner akne.

Ved perioral dermatitt, har utslett en grov overflate, kløe kan oppstå, kløe, peeling og følelse av tetthet i huden - disse symptomene er forskjellige fra manifestasjoner av akne og rosacea (rosacea).

Rett rundt den røde grensen på leppene (en kant rundt 3-5 mm bred), forblir huden uberørt, noe som er en diagnostisk funksjon som skiller perioral dermatitt fra herpes.

Hvis den riktige diagnosen ikke er gjort i tide og behandlingen ikke er startet riktig, utvikler sykdommen og kan spre seg til nye områder av ansiktets hud, dette vil komplisere situasjonen, i tillegg til hudlege, må du også besøke en øyelege.

Hvorfor vises akne rundt munnen?

Årsakene til utslett rundt munnen er flere:

 • hormonell svikt, sykdommer i reproduktive systemet hos kvinner - den vanligste årsaken;
 • bruk av hormonpreparater som inneholder hydrokortison eller prednison for behandling av andre dermatologiske sykdommer, som eksem, nevrodermatitt og lignende;
 • hormonbasert prevensjonsbruk;
 • bruk av fluorid tannkrem kan forårsake sykdom;
 • Aktiv bruk av rensing og andre kosmetikk, mest av alt, huden lider av tonalkremer;
 • Påvirkningen av ugunstige værforhold, som sterke vind og langvarig direkte ultrafiolett bestråling;
 • allergiske bakterielle effekter av vanlige saprofytter, oppstår når den totale resistansen til organismen minker. (Saprophytes er mikroskopiske kvalster som lever i de øvre lagene i huden vår og spiser på de døde partikler og sebum);
 • sykdommer i fordøyelsessystemet, og immunitet avhenger direkte av tilstanden til dette systemet;
 • Tilstedeværelsen av en kronisk smittsom sykdom;
 • nedsatt immunstatus.

Ofte går perioral dermatitt i behandlingen av andre hudsykdommer på grunn av langvarig bruk av hormonelle salver og kremer. Det virker som en person at denne typen behandling er best, siden disse stoffene raskt lindrer betennelse og kløe.

Og så dannes en ond sirkel! Samtidig prøver de å behandle perioral dermatitt med disse stoffene, og til og med oppnå noe forbedring, men så snart den såkalte behandlingen er stoppet, forverres tilstanden umiddelbart. Av denne grunn er det viktig å bli undersøkt av en hudlege og etablere riktig diagnose.

Under hvilke omstendigheter er det nødvendig å snarest søke hjelp fra en spesialist?

Det er sant at det er alvorlige problemer med indre organer og om problemer i det endokrine systemet.

I utgangspunktet forårsaker denne sykdommen psykisk ubehag, en person opplever konstant stress på grunn av sitt utseende, og dette gir ham mye trøbbel.

Men når selvbehandling ikke gir det forventede resultatet, og sykdommen forverres:

 • sår vises, og sekundær infeksjon går sammen;
 • sykdommen sprer seg til nye områder av huden, utslett vokser og koaleserer;
 • utslett påvirker nedre og øvre øyelokkene, det er fare for oftalmiske sykdommer.

I disse tilfellene, et presserende behov for å kontakte en hudlege og en oftalmolog. Hvis du forsinker besøket til legen, kan du gå glipp av den dyrebare tiden, og behandlingen kan da være lengre enn det kan være med rettidig behandling. Og pigmentet flekker som dannes på utslettstedet, hvis det ikke er herdet i tide, kan føre til ikke mindre problemer enn selve dermatitt.

behandling

Og følg også en diett som utelukker irritasjon av mage og tarm.

Det vil være nødvendig å begrense bruken av: alle sure, krydrede, salte, krydrede matvarer og sterk te, kaffe og alkoholholdige drikker, noe som forårsaker et rush av blod i ansiktet.

Etter å ha bestemt årsaken til sykdommen, vil legen anbefale at du ikke bruker kosmetikk, syntetiske vaskemidler og tannkrem som inneholder fluor. Du må også slutte å bruke hormonelle legemidler til ekstern bruk.

Moderne medisinske metoder for behandling av perioral dermatitt er basert på bruk av tetracyklinantibiotika i tabletter og utad - i form av salver og kremer, med disse antibiotika, ledsaget av preparater som inneholder imidazol (et stoff som påvirker protozoer).

Ved allergisk sensibilisering er det nødvendig å ta antihistaminer, slik som klarin, Erius og lignende.

Det er nødvendig å ta vare på å forbedre immuniteten. Det anbefales å ta vitaminer:

Alle medisiner må utpeke en lege! Kun en spesialist kan, basert på resultatene av undersøkelsen, foreskrive et egnet middel og velge riktig dose.

Selvmedisinering med antibiotika kan forårsake alvorlig skade på kroppen.

Når du bruker kremer og salver som inneholder antibiotika i tetracyklingruppen, er det nødvendig å ta hensyn til fotosensibiliserende (økende lysfølsomhet) effekten av disse legemidlene, og til å bruke SPF 30-60 lysbeskyttende kremer kontinuerlig. Ellers kan vedvarende pigment flekker vises på huden.

Ganske gode resultater vises også ved bruk av fysioterapeutiske prosedyrer. Ved siste behandlingsstadium kan en god effekt oppnås ved bruk av kryomassasje, med kulsyre.

Og for å fjerne edderkoppene som er dannet på lesjonsstedet, kan du ta flere økter av elektrolyse.

Hvis det ikke er mulig å bruke medisiner, kan du vende deg til de populære behandlingsmetodene. For små barn er urteterapi det beste alternativet. Og du kan med hell kombinere begge behandlingsmetoder.

Etter at de første tegnene på perioral dermatitt har dukket opp, er det nødvendig å eliminere betennelser, og dette kan gjøres med lotioner.

Du kan forberede dem fra avkok av streng, lime blomst, kamille og malurt. Det er veldig effektivt å tørke ømme flekker med calendula blomster, St. John's wort herb, celandine og yarrow hver dag.

Du kan bruke urter avkok ikke bare for ekstern bruk, men også å ta dem inne. For dette formål vil en avkok som er laget av roten av elecampane, salvage gress, blomstene fra St. John's wort og kamille (apotek) være svært nyttig. Ta denne buljongen til 1 glass inne, 3 ganger om dagen.

Ved rettidig behandling til en spesialist er behandlingen av perioral dermatitt ikke spesielt vanskelig. Denne sykdommen i seg selv gir ikke noen alvorlige konsekvenser for kroppen. Det er en sjanse til å gjenopprette helt. Bare trenger å vise tålmodighet og utholdenhet. For å følge anbefalingene fra legen og forsøke å følge et sparsomt kosthold. Det antas at tilbakefall ikke kan være redd, det skjer svært sjelden.

Utslett rundt munnen - oral dermatitt eller matallergi?

Et utslett på ansiktet - er det en manifestasjon av matallergi eller oral dermatitt? Årsaken til matallergi er en, mange av dem har dermatitt, det er ikke bare en allergi i ansiktet. Matfaktor spiller bare en liten rolle. Les mer om dette og andre aspekter av sykdommen - i artikkelen.

Røde flekker, små knuter, pustler på haken, rundt leppene, nær nesen - disse kan være manifestasjoner av matallergi, men oftest diagnostiserer leger oral dermatitt.

Hva er oral dermatitt?

Oral dermatitt, det er også oral rosacea, steroid dermatitt i ansiktet er ikke en allergi; i ansiktet er matallergi i en isolert form ganske sjelden hos voksne. Oral dermatitt er en kronisk hudsykdom som kan ha en rekke årsaker, inkludert matintoleranse og allergier forårsaket av sykdommer i organene i fordøyelsessystemet. Oppstår muntlig dermatitt oftere i det rettferdige kjønn i alderen 19-45 år, svært sjelden hos barn og menn, som tilsynelatende skyldes hormonale egenskaper hos kvinnekroppen. Forresten, derfor er slike utslett på barnets ansikt vanligvis ansett som manifestasjoner av matallergi.

Til tross for at oral dermatitt ikke bryter med pasientens generelle tilstand, blir tilstedeværelsen av en estetisk defekt av huden på ansiktet ofte årsaken til psykiske problemer.

Årsaker til matallergi og oral dermatitt

Mens årsaken til matallergi er faktisk intoleranse mot visse matvarer, kan oral dermatitt skyldes mange faktorer, og det er umulig å si sikkert hva som ble oppfattet. Imidlertid har det vist seg at dermatitt i de fleste tilfeller er basert på allergier mot medisiner, og utbredt forekommer utslett oftest under bruk av hormonale og kortikosteroide salver, vanligvis foreskrevet for hudallergiske reaksjoner, inkludert for ansiktsallergi. Næringsfaktor spiller en rolle i forekomsten og forverring av dermatitt, som et element av provokasjon av gastrointestinale sykdommer. Hos kvinner blir dermatitt ofte forårsaket av kontakt med vaskemidler og bruk av kosmetikk.

Utseendet på utslett i perioralområdet utfordrer:

 • ultrafiolett kur;
 • stress og dysfunksjon av det autonome nervesystemet;
 • endokrine lidelser og hormonelle endringer;
 • varmt og fuktig klima
 • akutte og kroniske sykdommer som fører til lav immunitet.

Symptomer på oral dermatitt

I begynnelsen av utviklingen gir ikke oral dermatitt stor bekymring. Rødhet i området rundt munnen skjer bare under mottak av varme og krydrede matvarer
går snart alene. Men når sykdommen utvikler seg, blir hyperemi vedvarende, små knuter og kviser ser ut på bakgrunnen, noe som ligner på akne.

Rashes er vanligvis plassert symmetrisk, ofte fusjonere, men nå aldri den røde grensen av leppene, mellom den og den røde er det alltid en blek strimmel sunn hud.
Noen ganger utslaget sprer seg ikke til nesen, på området rundt øynene, på templene - det er en total skade på ansiktet. Vanligvis i tilfelle oral dermatitt, pasienten bryr seg ikke veldig godt om kløen i huden, og det er ingen smerte.

I mangel av skikkelig behandling begynner huden på utbruddsstedet å skrelle, tykke, grove, blir dekket av rynker og pigmenterte flekker.

Behandling av oral dermatitt

Tradisjonell terapi av oral dermatitt involverer først og fremst utelukkelsen av den faktoren som forårsaket utviklingen av sykdommen. Det anbefales ikke å bruke hormonelle salver, fluor tannkrem, kosmetikk og vaskemidler.

Behovet for å overholde et sparsomt kosthold skyldes den hyppige kombinasjonen av dermatitt med sykdommer i mage-tarmkanalen. Krydret, krydret, salt, røkt, alkohol, sterk te og kaffe er utelatt fra kostholdet.

Medikamentsterapi inneholder reseptbelagte imidazolkonsentrasjoner av medisiner og antibiotika. I tillegg må du ta vitaminer, spesielt askorutin, nikotinsyre, riboflavin, vitamin B6.

I løpet av perioden med hudgjenoppretting, brukes fysioterapeutiske prosedyrer: Kryomassasje, darsonval, elektrolyse, som gjør det mulig å fjerne telangiectasia og pigment flekker i munnområdet.

Under hele behandlingsforløpet er det umulig å dukke opp i solen uten verneutstyr, og det er bedre å unngå solisolasjon i det hele tatt. Lang opphold i varme rom og turer til varme land anbefales ikke.

Typer utslett rundt munnen og årsaker

Huden er et speilrefleksjon av den indre tilstanden til hele organismen. Utslett rundt munnen i en voksen er ikke bare en kosmetisk defekt, men også et internt problem. Matallergi, feilaktig valgt kosmetikk, depresjon, medisinering, forstyrrelse av fordøyelsessystemet og mage-tarmkanalen etc. kan føre til utslett. Behandling er alltid rettet mot kilden, noe som bidrar til å kvitte seg med symptomet.

Hva utslett skjer?

Utslett er primær og sekundær natur. Primærblærer, blister, flekker, knuter i munnen. De forekommer i et modifisert område av huden. Sekundær - ulcerative lesjoner, skalaer, erosjon, utvikles på grunn av utviklingen av primæren.

Utslett er klassifisert etter kliniske manifestasjoner:

 • Bobler er lokalisert i epidermis eller under den, fylt med lett innhold. Følg ofte vannkopper, herpes og pemphigus;
 • Pustulene varierer avhengig av plasseringen i huden - dyp og overfladisk. Hulrommet er fylt med en uklar væske;
 • Blærer er preget av fravær av hulrom. Stå opp for en kort stund. Hovedårsakene er insektbitt, allergier. Nesten alltid ledsaget av alvorlig kløe;
 • Spots - endret hudfarge. Det er inflammatorisk og ikke-inflammatorisk, pigmentert;
 • Nodler er lokalisert under epidermis. Bare i noen patologier observeres deres vekst og fusjon, for eksempel candidiasis;
 • Et sår - utviklingen av vesikler, sår. Identifisert i alvorlig form for varicella, purulente infeksjoner av huden, lupus erythematosus;
 • Vektene virker sterke eller svake peeling.

For din informasjon er utslett rundt munnen på grunn av ulike årsaker. Noen av dem er ufarlige - en allergisk reaksjon på produkter eller kosmetikk, mens andre er livstruende - kreft.

Etiologi av munnutslett hos voksne

Utslett i munnen i medisin har et navn - perioral dermatitt. Denne patologien refererer til dermatologiske sykdommer, ledsaget av utslett og forekomst av akne. De vises ikke bare rundt munnen, men også under nesen, i munnen, i himmelen.

Avhengig av spesifikke kliniske manifestasjoner av sykdommen er smittsom og ikke-smittsom natur.

Årsaker til smittsom dermatitt

Demodex er et kryss som fører til utvikling av demodikose. Parasitten påvirker huden rundt leppene, fremkaller purulent utslett, noe kløe og kløe. Patologi utvikler seg raskt. Huden blir grå.

Herpes - en virussykdom, begynner med utseende av en kvise i leppene; Det patologiske elementet er fylt med gjennomsiktig innhold. Etter kort tid er det nummenhet i huden, kløe. Mangel på terapi fører til dannelse av sår med en tørr overflate.

Impetigo utvikler seg på grunn av nederlaget i kroppen av stafylokokker. Neoplasmer rundt munnen karakteriseres av store størrelser. I utgangspunktet er de hvite, kantene er forskjellige, så åpnes, noe som fører til dannelsen av sår.

Årsaker til ikke-infeksjonell dermatitt

Det er en oppfatning at akne rundt munnen er prerogativ for personer med fet hud. Men i virkeligheten er det ikke sant. Tørr hud er mer utsatt for mekanisk stress, så selv den minste skaden kan trenge inn i patogenet.

Typer av dermatitt, som fører til dannelse av utslett rundt munnen:

 1. Hormonal type. Det utvikler seg mot bakgrunnen av hormonell ubalanse i kroppen. I de fleste tilfeller under pubertet, under fødsel og amming. Noen ganger signalerer det et brudd på reproduktive systemet.
 2. Atopisk utsikt. Det er ganske sjelden hos voksne. Det overføres vanligvis fra mor til barn. I lang tid er betennelsen i latent tilstand, men den aktiveres under påvirkning av negative faktorer.
 3. Allergisk type er den vanligste. Utslett påvirker området rundt munnen på grunn av de skadelige effektene av irriterende stoffer. Årsaken er dårlig kvalitet eller upassende kosmetikk, miljøforhold, mat.
 4. Seborrheic utsikt; preget av en funksjonsfeil i talgkjertlene. Etiologi er basert på hyppige belastninger, depressioner, nevroser, nervøse opplevelser og emosjonell ustabilitet.

Viktig: Symptomatisk behandling eliminerer ikke problemet, samtidig som det forverrer det kliniske bildet, noe som fører til enda større kosmetiske feil.

Stomatitt som årsak til munnutslett

Sykdommen påvirker leppens indre overflate. Er en viral patologi, som fører til betennelse med purulente manifestasjoner. Utslett er svært smertefullt, sprer seg raskt i munnhulen.

I medisinsk praksis er det tilfeller der stomatitt vises utenfor. I de fleste bilder skjer dette når skjemaet kjører. Stomatitt forårsaker i sin tur sykdommer:

 • Herpes. På grunn av svekkelsen av immunsystemet, opprettes et gunstig miljø for viruset, som raskt blir aktivt og multipliserer;
 • Streptokokk- og stafylokokkinfeksjoner fører til dannelse av sår og sårflater i og rundt munnen. Sterk smerte gjør det vanskelig å spise;
 • Enterovirus påvirker den indre delen av munnen, men kan vises på leppene og området rundt dem.

Ofte er utslett rundt munnen forårsaket av en kombinasjon av flere negative faktorer som øker de skadelige effektene av hverandre.

Allergisk utslett på ansiktet hos voksne

Den viktigste årsaken til allergi - den negative virkningen av irriterende. I motsetning til matallergisk reaksjon er de kliniske manifestasjonene i og rundt munnen forårsaket av mange faktorer:

 1. Bruk av rusmidler - kortikosteroider, orale prevensiver, hormonelle salver, kremer og geler.
 2. Kontakt med kjemikalier som finnes i leppestift, tannkrem, etc.
 3. Allergiske symptomer kan skyldes fylling, gjenstander som kommer i kontakt med leppene, for eksempel et musikkinstrument.
 4. Endokrine lidelser i kroppen fører til endringer i hormonnivået, som manifesteres av utslett på ansiktet.

Det aller første tegn på allergi er en liten hevelse i leppene. Først da vises utslett, akne og rødhet. I følge kliniske manifestasjoner er symptomene likt herpesutslett.

Viktig: blå lepper, pustevansker - harbingers av anafylaktisk sjokk, som krever akuttmedisinsk behandling.

Symptomer som følger med utslett

Avhengig av de patologiske prosessene som forekommer i kroppen, er det andre kliniske manifestasjoner. Deres tilstedeværelse letter søket etter arten av patologi, slik at du raskt kan opprette en nøyaktig diagnose.

 • Høy feber indikerer at infeksjonen overholdes. Pasienten har sløvhet, svakhet, hodepine, redusert effektivitet;
 • Allergiske reaksjoner oppstår nesten alltid på grunn av alvorlig kløe og brenning;
 • Smerter, hevelse, hyperemi i munnslimhinnen - de direkte symptomer på inflammatoriske prosesser;
 • En reduksjon i kroppsvekt i kombinasjon med en økning i lymfeknuter er et tegn på kreft, vanligvis av ondartet natur;
 • Hovne lymfeknuter i kombinasjon med feber - infeksjon eller betennelse.

Ved eksterne tegn kan du mistenke en bestemt sykdom.

For nøyaktig diagnose anbefales en dyp undersøkelse. Legen foreskriver laboratorietester, studiet av elementene i utslett og andre diagnostiske metoder. Cure er umulig uten utryddelse av kilden.

Hva er årsaken til utslett rundt munnen hos voksne?

Hvis det er røde flekker, pustler, små knuter rundt leppene, på haken, nær nesen, kan det være en ide om matallergi, men i slike tilfeller blir oral dermatitt hovedsakelig diagnostisert.

Dermatitt kan ha mange årsaker, i motsetning til matallergier. Oral dermatitt har også andre navn - steroid dermatitt i ansiktet eller oralt rosacea.

Det er en kronisk hudsykdom, provosert av ulike årsaker, inkludert intoleranse mot visse produkter og patologier av organene i fordøyelsessystemet på grunn av allergiske årsaker. Oral dermatitt er vanlig hos kvinner mellom nitten og førti år. Hos menn og barn er denne sykdommen sjelden.

Oral dermatitt av pasientens generelle tilstand forverres ikke, men åpenbare estetiske ulemper fører til psykiske problemer.

Årsaker til munnutslett hos voksne

Det er kjent at dermatittbasen ofte er allergi mot narkotika, spesielt kortikosteroid og hormonelle salver, og de er ofte foreskrevet for allergiske hudreaksjoner, inkludert allergi i ansiktet. Ofte fremkaller gastrointestinale sykdommer en matfaktor, og for kvinner er kosmetikk og vaskemidler også en vanlig årsak til dermatitt.

Utslett rundt munnen hos voksne kan oppstå fra ultrafiolett stråling, hormonal justering og endokrine sykdommer, dysfunksjon i det autonome nervesystemet og stress, sykdommer som reduserer immunitet i et fuktig og varmt klima.

Symptomer på oral dermatitt

Symptomer på oral dermatitt vises gradvis, og området rundt munnen begynner å bli rødt bare når man spiser krydret og varm mat og etter at et måltid snart kan passere seg selv. Videre utvikler sykdommen til en mer vedvarende hyperemi, mot hvilken små kviser og knuter dukker opp som ser ut som akne.

Rashes er vanligvis plassert symmetrisk, ofte fusjonere med hverandre, men aldri komme til den røde grensen av leppene, forlater en blek strimmel av sunn hud. I noen tilfeller sprer utslett til området rundt øynene og nesen, på templene, kan det oppstå total skade på ansiktet. I dette tilfellet kløende hud og smerte eller fraværende. Hvis du ikke starter behandling, blir huden i utslettflakene, grove, tykkere, dekket med pigmentspots og rynker.

Når man behandler oral dermatitt, forsøker legene først å utelukke den faktoren som utløste utviklingen av sykdommen. Du bør i det minste midlertidig forlate bruken av fluoride tannkrem, hormonelle salver, vaskemidler og kosmetikk.

Dermatitt blir ofte kombinert med sykdommer i mage-tarmkanalen, så du bør umiddelbart bytte til et sparsomt kosthold, som legen bør anbefale. Først av alt bør du utelukke krydret, krydret, salt, røkt produkter, sterk kaffe og te, samt alkohol.

Legemidler til behandling av utslett rundt munnen hos voksne

Medisiner for behandling av utslett rundt munnen hos voksne involverer bruk av antibiotika og stoffer i imidazolgruppen. I tillegg bør du spise vitaminer, og først og fremst askorutin, riboflavin, nikotinsyre, vitamin B6.

Slike fysioterapeutiske prosedyrer som darsonval, kryomassasje, elektrolyse, som gjør det mulig å fjerne pigmentflekker og telangioektasi i munnsone, er også gode for hudgjenoppretting.

I løpet av behandlingen bør ikke gå ut i solen uten verneutstyr, det er bedre å unngå solstråling helt. Det er nødvendig å begrense langvarig opphold i varme rom og avbryte turer til varme land.

For behandling av denne sykdommen anbefales å bruke:

Det er mulig å søke midler bare etter ordre fra legen.

Utseendet av allergier rundt leppene

Menneskeskinn er et speilrefleksjon av den indre tilstanden til hele organismen, og helt naturlig reflekterer eventuelle feil i dette systemet umiddelbart på hudens utseende. I medisinsk praksis klassifiseres allergiske utslett rundt leppene som kontakt-cheilitt.

Hovedårsaken til allergiske manifestasjoner, inkludert rundt leppene, er en negativ reaksjon på stimulansen.

Utslett rundt munnen er ikke uvanlig. Som regel forsvinner allergiske utslett etter 3 dager under visse forhold. For å gjøre dette må du avstå fra å spise sitrusfrukter, sjokolade, meieriprodukter, som kan provosere utviklingen av allergier. Men i tilfelle når utslett rundt munnen ikke går over en lang periode (måned, uke), og huden flager av, bør du konsultere en allergiker og en hudlege for råd.

Årsaker til sykdom

Til forskjell fra konvensjonelle matallergier er manifestasjoner i munnområdet grunnet et stort antall faktorer, som er vanskelige å liste.

 • Oftest kan det oppstå en allergisk reaksjon på bruk av medisiner, blant annet mot bakgrunnen av bruk av hormonale og kortikosteroide legemidler (geler, salver, kremer) som er foreskrevet for å lindre hudpresentasjoner;
 • mange kvinner har røde lepper når de kommer i kontakt med kosmetikk og hygieneprodukter. For eksempel: fargestoffer og smaker legges til mange tannkrem og kosmetikkpasta for å fremme utviklingen av allergier;
 • viktig er maten som noen ganger kan provosere gastrointestinale manifestasjoner, inkludert allergier;
 • allergisk rødhet kan forårsake metallfyllinger og gjenstander i kontakt med leppene (musikkinstrumenter, munnstykker);
 • irritasjon kan oppstå som følge av stressende situasjoner og dysfunksjonelle lidelser i det autonome nervesystemet;
 • endokrine sykdommer og hormonell forandring av kroppen;
 • Det kan forekomme utslett som følge av klimaendringer.

I tillegg kan allergier nær munnen forekomme på ultrafiolette stråler, så vel som på immunforstyrrelser i kroppen.

symptomer

 1. Det første tegn på en allergisk reaksjon er en svulst rundt munnen. Et lite prikket utslett vises på leppene, hudblærene og rødmen.
 2. Deretter flipper hudens lepper av. Området nær munnen kan være dekket med mikrokaster. Svært ofte ligner allergi på symptomer på herpesutslett.

Når symptomer på allergi opptrer på leppene, er det sannsynlig at et akutt angrep av kvelning vil utvikle seg med blå lepper og hvesning. I dette tilfellet er det nødvendig å yte akuttmedisinsk behandling.

På begynnelsen av utviklingen av allergiske manifestasjoner i munnhulen, føler pasienten minimal ubehag når man spiser krydret eller varm mat. Rødhet kan plutselig vises og forsvinne alene. Den gradvise økningen i symptomene er preget av vedvarende rødhet, mot hvilken huden flager av og det oppstår en liten utslag.

Irritasjon er vanligvis symmetrisk. Svært ofte kan et utslett fusjonere til en, men som regel når ikke den røde grensen av leppene, og gir en blekrosa stripe med klar hud. I tillegg kan utslettene spre seg til ansiktsområdet.

Med feil behandling eller fullstendig fravær, flager den berørte overflaten av huden og blir grov. I noen tilfeller er utseendet av pigmentering mulig. Samtidig er huden nær munnen praktisk talt smertefri.

Medisinske hendelser

Behandling av symptomene som forårsaket utslett, involverer først og fremst identifikasjonen, og deretter utelukkelsen av faktoren som provoserte denne sykdommen.

 • For den mest grundige analysen anbefales det å forlate kosmetikk, hygieneprodukter, tannkrem med tilsetning av fluor og dufter. I tillegg er det på tidspunktet for diagnosen nødvendig å utelukke behandling med eksterne midler (geler, salver, kremer);
 • Etter å ha klargjort allergenet, kan irritasjon i munnområdet fjernes ved hjelp av hormonelle salver. Den vanligste foreskrevet er Flucinar og Fluorocortic salve. Det er nødvendig å bruke slike hormonpreparater svært nøye og sprer seg med et veldig tynt lag, siden preparatet kan komme på slimhinner, forårsaker irritasjon.
 • oral og lip allergi er effektivt nøytralisert med antihistaminer for intern bruk. De mest foreskrevne legemidlene av den siste generasjonen har en forlenget handling. Disse inkluderer Eden, Claritin, Zodak. Pasienter som er utsatt for akutt utvikling av en allergisk reaksjon, anbefales at de alltid bærer antihistaminer for uavhengig førstehjelp.
 • Allergiske symptomer kan nøytraliseres med medisinske lotioner og komprimerer som kan redusere følelsen av tørre lepper. Ikke i noe tilfelle kan du slikke leppene dine, på grunn av dette vil huden på leppene stenge;
 • Bruken av vitaminkomplekser, inkludert riboflavin, vitamin B6, nikotinsyre og Ascorutin, anbefales som en generell styrkebehandling. Denne kombinasjonen av vitaminer kan gi god ernæring i huden og rask fjerning av negative allergiske manifestasjoner. I særlig avanserte tilfeller kan legen foreskrive antibiotika;
 • negative effekter på huden blir effektivt fjernet med tilleggsbehandling av fysioterapi, inkludert kryomassasje, elektrolyse og darsonval. Disse fysioterapi lar deg kvitte seg med telangiektasi og pigmentering rundt munnen.

Under hele behandlingsforløpet skal huden beskyttes mot ultrafiolette stråler. Helt kontraindisert lang opphold i solen.

Blant annet må du følge et spesielt diett, unntatt de matvarene som er svært allergifremkallende. Disse inkluderer kaffe, røkt kjøtt, eksotisk frukt, sjokolade, alkohol, krydret og salt mat, etc. I kostholdet til en voksen pasient bør være en stor mengde fiber. I tillegg må du forbruke så mye væske som mulig.

Det er viktig å huske at hver person skal overvåke helsen og regelmessig gjennomgå medisinske undersøkelser. Hvis det er en tendens til allergiske manifestasjoner, er det nødvendig å besøke en allergiker minst to ganger i året.

Hva om det er irritasjon eller utslett rundt barnets munn?

Rundt leppene til babyer opptrer ofte forskjellige rødhet. Slike hudpresentasjoner kan forekomme både hos nyfødte og spedbarn, og hos eldre barn. Denne artikkelen vil fortelle foreldrene hva de skal gjøre hvis barnet har rødhet rundt leppene.

årsaker til

En rekke årsaksfaktorer kan forårsake utslett rundt munnen hos babyer. I noen tilfeller er slik irritasjon ikke alvorlig og vil passere på egen hånd uten spor i løpet av noen dager. Hvis over tid ikke forsvinner rødt utslett på ansiktet, men begynner å øke i størrelse, er dette symptomet allerede ekstremt ugunstig.

Miljøfaktorer

De kan være ganske mange. Den intense eksponeringen mot ultrafiolette stråler har en negativ effekt på den delikate huden rundt leppene. Denne isolasjonen bidrar til utseendet på irritasjon på huden. De vises i et barn, vanligvis etter å ha gått på gata.

I varmt vær, når solaktiviteten er ganske uttalt, har barnet en høyere risiko for å utvikle ulike utslett i nærheten av leppene.

Irritasjon rundt munnen skjer også i barnet og når det blir utsatt for sterk vind. Uønskede symptomer i dette tilfellet utvikles gradvis. I de første timene etter en så sterk forvitring, vises flekker av tørr hud på babyens hud. Ved begynnelsen av den andre dagen blir disse berørte områdene allerede lyse rødt. Overflaten på huden blir grov, dekket med et stort antall lett eksfolierte hudvekter.

Den banale slikking av leppene kan føre til irritasjon rundt et barns munn. Denne vanen er tilstede i mange babyer. Det er farligste i den kalde årstiden. Baby, biter eller slikker leppene, bidrar til at de lett blir værende. Våte områder blir også et utmerket næringsstoff for utvikling av patogene bakterier som kan komme på følsom hud.

Å holde seg i et varmt og veldig fuktig klima bidrar også til at barnet ser utslaget ut i munnen. I de fleste tilfeller ser de ut som lyse røde flekker. Typisk forekommer et slikt utslett i en baby spontant når man reiser til varme land for å hvile. Saltvann kan også forårsake karakteristiske utslett på barnets ansikt.

Smittsomme sykdommer

Det er et stort utvalg av forskjellige infeksjoner som kan føre til utseendet av bestemte utslett på huden rundt leppene:

 • Utviklingen av utslett kan også foregå av en sterk reduksjon i immunitet. Som regel oppstår denne situasjonen i den kalde årstiden, i løpet av sesongen forkjølelse. Sterke psykometriske påkjenninger og overdreven belastning på skolen svekker også barnets immunitet betydelig.
 • Rotaviruser er ganske hyppige gjerningsmenn av utseendet på forskjellige utslett på huden rundt munnen hos babyer. Hvert barn som ikke har en vaksine, kan bli syk med rotavirusinfeksjon. Sykdommen er ledsaget av utseendet av bestemte utslett, som kan manifestere seg i ulike deler av kroppen, inkludert rundt leppens slimhinner. Infeksjon fører til alvorlig feber og alvorlig svakhet.
 • Herpetic utbrudd forekommer hos barn ganske ofte. Ulike underarter av herpesvirus kan føre til utvikling av slike utbrudd på huden. Et utslett med denne infeksjonen er representert av mange vesikler fylt innvendig med et serøst klart væske. De betente områdene rundt leppene er vanligvis svært kløende. Herpesinfeksjon er også ledsaget av et betydelig brudd på barnets generelle trivsel. Pruritus kan være ganske uutholdelig.

Små barn på bakgrunn av utviklingen av sykdommen blir lunefull, kan nekte å leke med favorittlegene sine. I den akutte perioden av en syk baby er søvn betydelig forstyrret. Dette manifesterer seg i det faktum at babyen kan våkne opp flere ganger om natten, og det er svært vanskelig å sovne.

 • En stiftinfeksjon er en av de vanligste hudpatologiene som bidrar til utseendet på utslett på et barns hud. De mest aggressive patogener av denne sykdommen er Staphylococcus aureus. De fører til at på huden rundt munnen er det forskjellige bobler og irritasjonsflater. Boblene fra innsiden er fylt med pus, som har en gul eller grønn farge. Forløpet av en stafylokokkinfeksjon kan være svært alvorlig og ledsages av utseendet på et bredt spekter av uønskede symptomer.
 • En soppinfeksjon forårsaker flere bestemte utslett rundt leppene. I de fleste tilfeller ser de ut som hvite eller gullige områder, dekket på utsiden med et stort antall lett eksfolierte skalaer. Barn med ulike endokrine sykdommer har en ganske høy risiko for svamputslett på huden.

Hvordan behandles?

Før du behandler hudutslett, er det viktig å fastslå den eksakte årsaken som førte til forekomsten på huden. Denne diagnosen utføres av en barnelege eller pediatrisk dermatolog. Spesifikke hudsykdommer krever også differensial diagnose. Laboratorietester og analyser kan nøyaktig bestemme årsaksmessig for infeksjon.

Etter at diagnosen er etablert, foreskrives barnet et behandlingsforløp. Det kan inkludere en kombinasjon av medisiner, fysioterapi, spesiell diett og hjelpeprosess. Denne ordningen er valgt individuelt for hvert barn.

Hvis barnet har en enkel irritasjon på huden rundt munnen på grunn av eksponering for uønskede miljøfaktorer, er det ikke nødvendig med spesifikk behandling. I dette tilfellet kan du bare bruke kosmetikk som eliminerer tørrhet og rødhet på huden.

Sammensetningen av slike produkter bør inneholde antiinflammatoriske komponenter som vil ha en helbredende og regenererende effekt.

Hvis barnet har uttalt tørr hud, så er det i dette tilfellet bedre å bruke helbredende salver. Disse produktene har et fettnæringsgrunnlag, noe som hjelper dem til lett å trenge inn i hudlagene og har den maksimale terapeutiske effekten der. Utvelgelse av salve utføres av behandlende lege med hensyn til barnets opprinnelige tilstand. For hvert legemiddel er det visse kontraindikasjoner som ikke tillater bruk i visse sykdommer.

Medisinsk ernæring spiller en svært viktig rolle i forebygging og behandling av ulike typer allergiske utslett. Småbarn med en tendens til å utvikle allergier bør utelukke alle matallergene fra deres daglige meny. Inntaket av slike stoffer inn i kroppen bidrar til utviklingen av et allergisk utslett, noe som bringer barnet betydelig ubehag.

Eliminering av sjømat, sjokolade, honning og sitrus har en positiv effekt på barnets generelle trivsel, samt forbedrer tilstanden til huden.

Narkotika terapi

For å fjerne huden av utslett som skyldes en bakteriell infeksjon, foreskrives ulike antibakterielle stoffer. Foreløpig har disse verktøyene et ganske stort spekter av handlinger som kan brukes til å behandle en rekke infeksjoner.

Disse midlene er tildelt valutakursen. Under behandlingens resept overvåkes effektiviteten av den valgte behandlingen.

Ulike antihistaminer brukes til å eliminere manifestasjonen av et allergisk utslett. De bidrar til å redusere hud kløe, og også betydelig forbedre humøret og søvn av en syk baby. Utnevnt slike midler, vanligvis i 1-2 uker. Antihistaminer tas opptil to ganger om dagen. Slike rettsmidler inkluderer: Loratadin, Zyrtec, Suprastin og mange andre.

Svamputslett blir behandlet med bruk av spesifikke antifungale legemidler. De er vanligvis foreskrevet av leger for ganske lang mottak. Disse midlene kombineres ofte med immunstimulerende legemidler. For å oppnå en varig positiv effekt i noen tilfeller kan det ta omtrent en måned.

Løs resultatet vil hjelpe fysioterapeutiske metoder. De utnevnes som regel med normalisering av kroppstemperatur. Ultralyd og Darsonval har en utbredt antiinflammatorisk effekt, samt forbedrer lokal blodtilførsel.

Bruken av slike teknikker bidrar til å forbedre helbredelsen av skadet hud hos syke barn. For å oppnå et positivt resultat krever vanligvis 10-12 prosedyrer. Du kan bruke dem både daglig og i 1-2 dager. Ordningen med fysioterapi behandling er bygget individuelt, med tanke på barnets velvære, så vel som hans alder.

forebygging

For å forhindre utseendet på ulike utslett på huden rundt munnen, er det nødvendig å huske å observere forebyggende tiltak. Før du går utendørs i kaldt vær, bør foreldrene sette spesiell beskyttende barnekrem på den fine huden i barnets ansikt. Det er bedre å velge et produkt som ikke inneholder aggressive fargestoffer og dufter, siden dette kun kan provosere utviklingen av ulike allergiske utslett på barnets hud.

Personlig hygiene spiller også en svært viktig rolle i å hindre utvikling av utslett rundt munnen. Fra en tidlig alder bør foreldrene lære barnet å vaske hendene etter å ha besøkt toalettet og offentlige steder. Det er nødvendig å forklare for barnet at du ikke bør røre ansiktet med skitne hender.

Foreldre bør nøye overvåke hvordan barnet overholder hygieneregler. Bare på denne måten kan han danne denne nyttige vanen.

Om hva som kan være utslett hos et barn, se følgende video.

Flere Artikler Om Typer Acne