Når arbeidet i talgkjertlene er ødelagt, og huden er betent, blir det dannet akne og akne på den. Endringer i huden innebærer tilstedeværelse av sykdommer, primært i form av akne. Denne sykdommen har navnet "acne" (akne), så spørsmålet - hva er akne - kan besvares at det er akne.

Mange mennesker står overfor dette problemet som tenåring når hormonelle forandringer forekommer i kroppen. Hormoner påvirker ytelsen til sebaceous kjertlene, som et resultat av at sebum blir utskilt og akne vises.

Bakterier kan leve på huden og også på ansiktet, så det er betent i form av kviseformasjon, dette er akne.

Eksterne modifikasjoner av huden innebærer omfanget og typene av å utvikle akne. Sebaceous kjertlene er blokkert, huden blir betent og skadet. Dybden som akne trenger inn i, og antall feil er avhengig av sykdomsstadiet. Slike avanserte akne provoserer dannelsen av arrdannelse i huden. For tiden lider de fleste av alvorlig akne.

Effektive behandlingsmetoder er etablert avhengig av sykdommens karakteristiske trekk. For å kurere akne i ansiktet og på huden, må du først bestemme essensen av utseendet og finne den rette metoden for behandling av sykdommen.

Grunnleggende navn og vilkår

Akne er en overbelastning som tetter opp passasjene i talgkjertlene.

Akne er en karakteristisk betennelse i form av utslett på huden.

Akne er en lidelse preget av akne og hudormer, fra latinsk akne vulgaris (enkelt akne eller "vulgært").

Teenage (juvenil) akne vises både i ung alder og hos eldre mennesker. Terapier for denne typen sykdom er forskjellige.

Akneutslett i ansiktet og huden i sin klassiske forstand er en kronisk sykdom, som preges av utseendet av purulent betennelse på huden.

Begrepet "akne" på russisk og fremmedspråk betyr både sykdommen selv og dets individuelle komponenter. I dermatologi kalles de forskjellig på grunn av sykdomsform og stadium, for eksempel akne conglobata eller acne comedonica.

Samtidig kan utslett (akne-lignende, akneform) som ligner på akne, oppstå under andre hudsykdommer. Som regel har de også begrepet akne: akne medisamentosa, akne neonatorum, akne aestivalis.

Rosa ål, rosacea - en type hudsykdom, dette vil bli diskutert i et eget avsnitt og i materialet - Rosacea: behandling, symptomer og bilder.

Hvem får akne?

Mange mennesker lider av akne. I en ung alder av 12 til 24 år er ca 85% av mennesker bekymret for betennelse i huden. Tenåringer under 17 år opplever ofte akne.

Graden av sykdommen er forskjellig. For de fleste forsvinner akne, som akne på huden og på ansiktet, alene uten behandling. Imidlertid kan 40% av befolkningen ikke kvitte seg med denne sykdommen. Et enkelt akneutslett kan forårsake alvorlig hudsykdom, noe som krever obligatoriske besøk til en spesialist.

I utgangspunktet skjer den første akne på huden og på ansiktet med 11 år og går ikke bort i 5-10 år. Også ikke alle kan bli kurert etter 25 år (5% av mennene, 20% av kvinnene), mens andre har akne selv etter 45 år (5% av befolkningen). Endringen i hormoner hos kvinner forårsaker utseendet av akne i en eldre alder, i mannlig sex er akne ikke karakteristisk. Men menn kan ofte lider av avanserte former av sykdommen.

En viktig faktor i utseendet av akne på huden og på ansiktet og seborrhea er en genetisk predisposisjon. Folk med fet hud er mer sannsynlig å lide av hudbetennelse.

Som allerede nevnt er akne en velkjent sykdom. Han har allerede blitt godt studert, og leger har utmerket terapeutisk håndtering av det.

Det er mange stoffer som hjelper kurere akne for alltid. Før du starter aknebehandling med dyre produkter, må du bestemme problemet selv for ikke å kaste bort penger.

Årsaker til akne

Utseendet til akne har ikke en grunn, men flere:

 • Store mengder sebum.
 • Follikkelenes munn er tilstoppet.
 • Sebaceous kjertlene begynner å jobbe spesielt aktivt under pubertet. Androgener akselererer nye celler, både i sebaceous kjertel og i follikel. I midten av follikkelen dannes mange desiccated celler.
 • Keratin, desquamated celler og mye fett clog munnen av follicle. Formet acne komedo - kork. Samtidig fortsetter sebum å bli intensivt produsert. Stopperen hindrer ham i å komme seg ut, follikkelen blir fylt med svette, noen ganger bryter den.
 • Når follikkelen er blokkert, utvikler bakterier seg i det, og det oppstår betennelse, det vil si akne. Når follikkelen brister, passerer betennelse til tilstøtende vev og smitter dem.

Akne utviklingsprosess

Aknebetennelse på huden og på ansiktet inkluderer sår og knuter av forskjellige størrelser (pustler, papiller). Store betennelser i form av cyster oppstår når follikelbruddene og de små komponentene virker sammen med huden, dette er en komplisert akne.

Utseendet av betennelse innebærer noen årsaker. I follikelen er det bakterier som utskiller elementer for å tiltrekke seg celler, leukocytter. De beskytter kroppen mot bakterier, utløser betennelser, dreper bakterier, og dør, produserer pus. Betennelse kan også skje uten hjelp av bakterier. Progresjonen av talgcellene danner produksjon av stoffer som stimulerer betennelse (interleukin-1). Slike komponenter bidrar til å øke follikkelcellens aktivitet og danne komedoner.

Den inflammatoriske prosessen på huden og ansiktet begynner med tiltrekning av blodceller (leukocytter) til follikkens vegger. Nærliggende fartøy øker, stedet nær follicle svulmer. Så det er rødhet (dilaterte kar), forhøyning av papules-noduler over huden (follikkel svulmer og tykkere). Oppløsningen av celler under betennelse fremkaller dannelsen av et hulrom midt i papulen, som er fylt med pus. Dermed formes papulen til en pustule.

Når follikkelen brister, kommer skadelige bakterier sammen med fettsyrer og svette inn i de dype hudlagene. Slike elementer kan irritere og skade det omkringliggende hudvevet.

Granulomer er en økt inflammatorisk reaksjon. Dette er lag av makrofagceller som skiller fortsatt sunt vev fra fremmede elementer fra den skadede folliklen.

Cyster og noder vises på grunn av utviklingen av pus og granulomer, på grunn av økt inflammasjon. Noder er store og dype foci av betennelse, og cyster er betent dype hulrom under huden med tilstedeværelse av pus. Cyster kan interagere med fistler. Det er viktig å vite hvordan man skal behandle koker hjemme, og dette vil være en slags integrert tilnærming.

Hvis huden er tilstrekkelig skadet, er akne stor, da arr blir dannet.

Varianter av akne

Akne er vanlig hos mange mennesker (vanlig akne). Akne av ikke-inflammatorisk natur med tilstoppede follikler kan kombineres med papiller og pustler (follikelbetennelse og pusdannelse). Slike formasjoner kan være omfattende, men ikke skade de dype hudlagene og danner ikke store lesjoner i nærheten av vevet.

Lanserte stadier av akne er preget av slike endringer. Som regel lider de av menn eller mennesker til hvem sykdommen var genetisk arvet.

Lidelser som er basert på hormonelle endringer bidrar til forverring av sykdomstilstanden. Årsaker til akne kan forårsake alvorlig akne. For eksempel innebærer alvorlig seboré en alvorlig manifestasjon av sykdommen.

Alvorlig akne kan være cystisk, konglobat, induktiv og fulminant. Noen ganger betraktes disse artene som separate former. De representerer en spesiell reaksjon av pasientens hud mot bakterier i form av betennelse med stor vevskader.

I cystiske og induktive former av akne, cyster og noder vises. Arr kan også dannes.

Når konglobat form for akne er fortsatt den mest alvorlige tilstanden. I dette tilfellet påvirkes de dype hudlagene med subkutant vev. Det er en fusjon av abscesser og cyster, som danner fistelpassasjer. Utseende av arr er uunngåelig.

Fulminant tilstand av sykdommen - den mest alvorlige formen. Temperaturen stiger, leddene påvirkes, vev er utsatt for nekrose (død), store arr oppstår.

Slike aknebetingelser kan være arvelige, men som regel er det en videreføring av utviklingen av enkel akne.

Det er viktig å søke hjelp fra spesialister i tide, for ikke å forverre situasjonen.

Det er ingen hemmelighet at utseendet på akne forårsaker ubehag på et psykologisk nivå. Selvmedisinering anbefales ikke, siden ansiktet kan oppstå arr og arr. I intet tilfelle kan ikke crush akne. Berørt hud skal gnides med en alkoholbasert løsning. Fra kostholdet må du utelukke fet, stekt, søt mat. Vaskeprosessen om morgenen og om kvelden skal utføres med varmt vann.

Tidtid i frisk luft er spesielt nyttig. Etter å ha spilt sport, må du umiddelbart ta en dusj slik at huden din ikke forringes. Under aknebehandling trenger du ikke å bruke sminkeprodukter som kan tette porene. Full søvn bidrar spesielt til en god tilstand av huden. Det er nødvendig å unngå stress og erfaringer, for å lede en sunn livsstil.

Det er viktig å søke hjelp fra spesialister i tide, for ikke å forverre situasjonen. Akne praktiseres av en hudlege. I spesialiserte klinikker utfører de nødvendige medisinske prosedyrer. Behandlingen av en hudsykdom i klinikken vil bidra til å forhindre forekomsten av nye lesjoner, normalisere mengden av sebaceous kjertelsekretjoner, undertrykke utviklingen av bakterier og fjerne betennelse. Hver lege vil finne en spesiell tilnærming til pasienten, idet man tar hensyn til hudens individuelle egenskaper.

Ved behandling av akne anvendes effektive metoder for omsorg for problemhud, peeling, laser for å fjerne arr, samt lokal behandling og systemisk terapi. Forresten, vi har materialet - Akne arr i ansiktet: fjerning av arr, som vil avsløre alle metoder for å bekjempe effekten av akne.

I tillegg til avanserte tilstander av sykdommen, er det akne, som er forbundet med aldersrelaterte endringer eller årsaker til akne, samt alvorlige sykdomsformer forekommer med feil omsorg eller med komplikasjoner under behandlingen.

Det er også andre plager i huden som kalles "akne" på grunn av deres likhet med akne.

Hudormer (akne)

Akne er blant de vanligste hudsykdommene.

Akne (akne, akne) er en kronisk inflammatorisk sykdom i sebaceous kjertlene som følge av blokkering og økt produksjon av talg.

Sebaceous kjertlene er bare i huden av pattedyr, som vi behandler med deg. Disse kjertlene produserer en spesiell hemmelighet (sebum) - en blanding av fett som hindrer huden i å tørke ut, gjør den elastisk, beskytter kroppen mot ulike bakterier og infeksjoner, og deltar også i det komplekse systemet for termoregulering av huden.

Sekresjonen av sebaceøsekresjon kan øke med økende nivåer av mannlige kjønnshormoner (androgener) og reduseres under påvirkning av kjønn (østrogener).

I en eller annen form forekommer akne hos 60-80% av ungdommer i alderen 12-24 år. Imidlertid kan akne oppstå etter 25 år, som regel, mot bakgrunnen av metabolske forstyrrelser.

årsaker

Eksperter identifiserer flere hovedtyper av akne, avhengig av årsakene til forekomsten deres. Først av alt er det endogent (oppstår fra interne årsaker) og eksogene (oppstår fra eksterne årsaker) akne.

Årsaken til endogen akne kan være en rekke hormonelle forandringer, inkludert den naturlige "hormonelle bølge" i ungdomsårene og ungdommen. Arvelig utilstrekkelig respons av sebaceous kjertler til det økende nivået av mannlige kjønnshormoner i blodet, som kan forekomme hos både menn og kvinner, spiller også en rolle.

I voksen alder er seborrhea den vanligste årsaken til endogen akne. I tillegg kan akne oppstå med ulike infeksjoner, så vel som kroniske sykdommer. Ofte kan det kliniske bildet av akne selv foreslå tilstedeværelse av en samtidig sykdom. For eksempel angir plasseringen av akne hos kvinner rundt munnen og haken ofte eggstoffpatologi.

Eksogene åler utvikler seg:

 1. når forskjellige stoffer med komedogen effekt rammer huden, kan de forårsake obstruksjon av talgkjertlene og grovdannelse av huden (hyperkeratose) i hårsekkens munn. Disse inkluderer forskjellige oljer og smøremidler, preparater som inneholder tjære. En person kan kontakte disse stoffene, for eksempel på jobben.
 2. med overdreven bruk av kosmetikk som inneholder fett (fettkremspulver, rødme, øyenskygge, etc.). I noen utenlandske klassifikasjoner av akne, er det enda en spesiell form for akne - acne mallorca. Denne kliniske variasjonen ble beskrevet hos unge som var på ferie i Mallorca, som brukte solbrent olje, noe som resulterte i utseendet av akne.
 3. med langvarig trykk og friksjon av huden med klær eller undertøy, noe som medfører mekanisk blokkering av åpningene av folliklene. Et eksempel er det langvarige trykket på en hodeplagg, en sportshjelm, en gipsstøping, sengetøy for immobiliserte pasienter, spesielt med overdreven svette. I slike tilfeller kan personer utsatt for sykdommen oppleve mekanisk akne.
 4. Som et resultat av anabole steroider inntak av idrettsutøvere og bodybuilders, kalles disse bodybuilding akne.

Hva skjer

I prosessen med å utvikle akne kan fire hovedmekanismer skelnes:

 • økt produksjon av sebum ved sebaceous kjertler;
 • hyperkeratose - overdreven fortykning av det øvre (kåte) lag av huden;
 • hud mikroflora aktivitet, dvs. de bakteriene som normalt lever på menneskelig hud;
 • betennelse.

På grunn av økt produksjon av sekresjoner, øker sebaceous kjertelen i størrelse, noe som fører til utseendet av stygge forstørrede porer i ansiktet. Ved munnen av kanalen blir et lag av kåte hudflak tykkere, som eksfolierer raskere enn vanlig. Snart tetter skinnene på kanalen og tetter den. Å finne ut av veien, sebum strekker hulen i talgkjertelen, hvor den gradvis akkumuleres mer og mer. I de blokkerte sebaceous kjertlene begynner bakteriene Propionobacterium acne å formere seg. Denne bakterien er en normal representant for sebaceous kjertelmikroflora, men når den forverrer for mye, oppstår betennelse.

Den okkluderte sebaceous kjertelen, fylt med sebum, kalles komedo. Hvis komedien ikke har tilgang til overflaten av huden, gjenstår sebumet hvitt og hvitt akne. Hvis comedo går til overflaten, er sebumet oksidert delvis, melanin blandes med det, og som følge av at komedonhodet blir svart oppstår svart akne.

Akne kan forekomme av mange forskjellige grunner. Det er derfor når det ser ut, er det verdt å kontakte en hudlege. Legen vil finne ut hva som førte til utseendet på akne og foreskrive riktig behandling. Hvis det viser seg at akne er forårsaket av hormonelle lidelser, vil du også trenge en endokrinolog konsultasjon. Kosmetologen vil i sin tur bidra til å kvitte seg med de ytre manifestasjonene av sykdommen.

behandling

Akne behandling er foreskrevet avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen. Det er tre alvorlighetsgrader av akne:

 • Lett - med nærvær av lukket eller åpent akne med nesten ingen tegn på betennelse. På ansiktets hud er det mindre enn 10 slike elementer;
 • Medium - fra 10 til 40 akneelementer på ansiktets hud;
 • Alvorlig - mer enn 40 akneelementer på ansiktets hud - vanligvis betent, purulent.

For mild akne brukes narkotika til ekstern (lokal) terapi: kremer, geler, salver, kremer, etc., som inneholder forskjellige aktive stoffer som hindrer dannelsen av komedoner eller ødelegger dem, reduserer sebumdannelse og betennelse. Slike midler inkluderer benzoylperoksid (OXY5, OXY10), tretinoin (Ayrol Roche, Retin-A) og azelainsyre (Skinoren).

I moderate til alvorlige former utføres behandling både ved hjelp av eksterne midler og ved inntak av legemidler. I noen tilfeller er det nødvendig å foreskrive antibiotika (for eksempel tetracykliner). Når hormonelle lidelser kan brukes kjønnshormoner.

For å rengjøre huden fra akne, utføres peeling - fjerning av overflatelagene i huden ved hjelp av svake syreoppløsninger (kjemisk peeling) eller mekanisk polering (dermabrasjon). Også, for å bekjempe akneutslett, ansiktsrensing, spesiell klemmende ansiktsmassasje, overfladisk kryoterapi, og til og med laserterapi for individuell ikke-inflammatorisk akne.

Kirurgiske manipulasjoner har svært begrenset bruk i akne. Autopsy av cystisk hulrom er kontraindisert fordi det fører til dannelsen av vedvarende arr. Noen ganger, med sterk suppuration av akne, er det vant til å bryte av foci med spesielle preparater.

Akneutslett behandler godt nok. I de fleste tilfeller er det mulig å oppnå fullstendig forsvunnelse av inflammatoriske elementer og for å forhindre dannelsen av nye ål i en periode fra ett år til flere år (og noen ganger for alltid).

forebygging

For å forebygge akne krever vanlig hudpleie. Personer som er utsatt for denne sykdommen, anbefales ikke å bruke fettkrem, oljer og salver som inneholder lanolin og bensinatum. For kosmetikk, velg de som er merket "non-comedogenic" (ikke-komedogen), det vil si, ikke inneholder ingredienser som bidrar til dannelsen av akne.

Hva er akne og akne

I personens hud er det sebaceous og svettekjertler, og epidermiene selv er dekket av små hår. På huden kan det oppstå mange sykdommer, inkludert akne, eller som de ofte kalles akne. Når akne oppstår, oppstår en betennelsesprosess som strekker seg ikke bare til hårsekkene, men også til sebaceous og svettekjertlene.

Også plaget av smerte og ubehag, som manifesterer seg i form av rødhet på huden. Hvis tiden ikke begynner behandling, kommer akne inn i et mer alvorlig stadium, hvor det oppstår suppuration. I dette tilfellet snakker leger om utbruddet av alvorlig akne. Derfor, for å forhindre dannelsen av akne, er det nødvendig å behandle akne raskt.

Klassifisering av akne etter alvorlighetsgrad

Den første graden anses som den enkleste, der det kliniske bildet ikke er veldig uttalt. I dette tilfellet vises liten akne på huden til en person, tallet deres er opptil 6 stykker. Ofte påvirker første fase ansiktet. Samtidig kan man se utseendet på akne med lukket type eller tilstedeværelsen av svarte flekker på huden, spesielt i nesen.

Den andre fasen er utseendet på akne. På huden deres oppdages opptil 11 stykker. I andre trinn er akne lukket. Oftest forekommer akne hos ungdom, da dannelsen av seksuelle egenskaper forekommer. I tillegg er huden påvirket hos kvinner, spesielt under menstruasjon.

Den tredje graden anses å være alvorlig, med mange ubehagelige akne på huden. For eksempel, opptil 40 stykker. Videre kan typer av akne i tredje fase være forskjellige.

I dette kurset er det post-akne, med andre ord stagnerende flekker eller dannelse av arr på huden. Merk at hvis du ikke starter behandlingen i tide, sprekker utslett og påvirker det fortsatt friske vevet av epidermis.

Den siste graden av alvorlighet kalles den fjerde, den er den vanskeligste. På epidermis er det mange akne, med forskjellige etiologier og former. I tillegg er det noder og cyster som bringer en person mye ubehag.

I dette tilfellet er det store arr eller mørke flekker som er vanskelig å kvitte seg med. Plasser av hengivenhet ved den tidlige hjelpen begynner å bløde og fester.

Nå vurdere typer acne inflammatorisk prosess.

Akne og dens typer

Ål kan deles inn i to typer. Den første typen - uten tegn på sterk inflammatorisk prosess, og den andre med en inflammatorisk prosess og et alvorlig klinisk bilde.

Men symptomene på sykdommen har også flere kategorier.

 1. Åpne komedoner. Dette er dannelsen av svarte flekker på huden.
 2. Lukkede komedoner. I dette tilfellet vises hvite flekker på epidermisene.

Akne har sin egen klassifisering av den inflammatoriske prosessen.

Det er nødvendig å forstå et viktig punkt: hvordan er forekomsten av inflammatorisk akne på huden forskjellig fra akne som ikke har denne prosessen?

Først må du være oppmerksom på utseendet. Som regel er de store. Det andre viktige tegnet - tilstedeværelsen av en slags infeksjon, som manifesterer seg i form av alvorlig rødhet, og suppurasjon, dannes også. I sjeldne tilfeller oppstår vevsoppsvulst.

Når det gjelder inflammatorisk akne, bringer de mye smerte til en person og mange ubehagelige opplevelser.

Men akne uten tegn på betennelse, disse er de såkalte "foreldrene" direkte inflammatoriske formasjoner. Derfor, så snart infeksjonen slår seg, begynner denne typen akne aktivt å vokse.

I medisin er det en annen klassifisering. Akne har flere typer, som nevnt tidligere.

Baby. Ofte forekommer hos nyfødte. Hovedårsaken til forekomsten er effekten på kroppen til barnets hormoner under fosterutviklingen.

Ungdom, andre navn tenåring, er vanlig. Årsaken kan være hormonell svikt eller andre forstyrrelser i organer og systemer.

Voksne former for akne har mange årsaker. Men denne typen er delt inn i flere underarter.

Klassifiseringen inkluderer også utseendet av akne og eksogene effekter. For eksempel: Kosmetikk er feil valgt, med tett samspill av huden med giftige stoffer. Under mekanisk virkning oppstår kunstig pore blokkering. Hva betyr dette? Hvis en person bruker stramt klær, lang slitasje på dressinger, gjelder dette spesielt for gips eller sterk friksjon av gjenstander på epidermis.

En annen type akne er fraværet av comedoner under utslett. Et slikt fenomen i medisin kalles akneformet. Aknehudsykdom av denne typen tilhører en stor gruppe dermatoser. Derfor er behandlingen lang og kompleks.

Årsaker til akne

Det er flere faktorer.

 1. Overdreven sekresjon av fett, direkte av sebaceous glands.
 2. Follikulær hyperkeratose.
 3. Reproduksjon.
 4. Betennelse.

Follikulær hyperkeratose oppstår i en periode med overdreven utvikling av stratum corneum follikler. På bakgrunn av denne årsaken oppstår akne.

Under reproduksjonen av propioniske aknebakterier, som befinner seg ved sebaceouskjertlene, blir mikrofloraen forstyrret. Bakteriene som fremkaller en slik dermatologisk defekt på huden, kan være forskjellige.

For eksempel: Staphylococcus epidermidis, Malassezia sopp, Demodex,

Med betennelse fører den aktive vitale aktiviteten til mikroorganismer til en stor produksjon av stoffer. De begynner å irritere epidermis, og dermed forårsaker akne eller akne.

Interne årsaker er også varierte. Ifølge kliniske studier ble det funnet at de naturlige aldersrelaterte endringene i hormonbalansen fører til forekomst av en dermatologisk defekt. Også av grunnene bemerket et brudd på lipidmetabolisme, samt gastrointestinale sykdommer, nedsatt immunitet.

I tillegg med hyppig kontakt med skadelige kjemikalier som tetter huden og forårsaker ikke bare akne, men også andre sykdommer.

 1. Feil ernæring.
 2. Langvarig eksponering for direkte sollys.
 3. Med mangel på sink i menneskekroppen.
 4. Arvelig predisposisjon

Symptomer på akne

Når akne oppstår, er det noe oljeaktig. Kan dekke alle deler av kroppen. Med dette fenomenet opptrer celledød, tilstoppede porer. Etter det blir stangen hamret av en stram hemmelighet.

En svart prikk dannes under lipidoksydasjon. Når det gjelder papiller, ligner de spiky nodules. Det kan være blå farge, betennelse er langvarig, med sen behandling er det røde arr.

Med en moderat grad av alvor er flere komedoner vridd sammen. På huden ser det ut som en blå knute.

Akne hos voksne er litt forskjellig fra barn og ungdom. Rosacea vises på huden med andre ord rosa formasjoner.

Akne Diagnose

Å anerkjenne en slik dermatologisk defekt er i de fleste tilfeller en enkel undersøkelse av en lege tilstrekkelig. Hvis det er akne, er det nødvendig i tillegg til undersøkelsen at personen skal bestå testene som legen kan bestemme alvorlighetsgrad og foreskrive nødvendig behandling.

Ved alvorlig kurs utføres en biokjemisk blodprøve og en hormontest tas.

Hvis slike metoder ikke tillater riktig årsak til forekomsten, og legen ikke kan gjenkjenne de tilknyttede sykdommene. Dette gir retning til ultralydundersøkelsen.

Akne behandling

Først av alt er det nødvendig å observere riktig omsorg for de berørte områdene. På tidspunktet for behandlingen bør ikke bruk kosmetikk, for eksempel tonal basis, krem ​​med allergener, lotioner og såper med smaker.

Ernæring er også en integrert del av terapien. Ikke spis mat - allergener. For eksempel: sitrus, sjokolade, kaffe, ost og røde drikker.

I nærvær av akne, foreskriver legene et kurs av ufoer. Med denne prosedyren kan du raskt stimulere eksfoliering av det cornified epithelium. I tillegg forbedret immunforsvar.

Men denne metoden for behandling utføres ikke for alle pasienter. Siden ultrafiolett lys bidrar til oksydasjon av sebumkomponenter.

I dette tilfellet brukes ekstern terapi. De foreskrevne legemidlene av legen er rettet mot å undertrykke sykdommens mekanisme.

Påfør dem forsiktig, bruk et tynt lag av krem ​​og salve til de berørte områdene. Hvis nødvendig, forskrive flere stoffer for å forbedre handlingsområdet og raskt bli kvitt sykdommen.

 1. Syntetiske retinoider.
 2. Benzoylperoksid.
 3. Azelainsyre-derivater.
 4. Antibiotika.

Tretinoin (Retin-A, Ayrol) har bevist seg godt. Dette stoffet er et derivat av vitamin A, i tillegg til dette tilhører en stor gruppe syntetiske retinoider. Legemidlet er tilgjengelig i flere konsentrasjoner. For eksempel 0,01% og 0,05 5 som en løsning. Du kan også kjøpe et middel i form av en krem ​​eller gel.

Behandling kan utføres med azelainsyre. Hovedhandlingsprinsippet er normalisering av keratinisering av hårsekkene, samt hurtig undertrykkelse av reproduksjon av skadelige mikroorganismer.

I tilfelle av akne, kan legene foreskrive et kombinasjonsmiddel, benzoylperoksid og erytromycin. Disse stoffene er et bredt spekter som bidrar til å raskt takle dermatologisk utslett.

I alvorlig sykdom foreskriver legene antibiotika som må tas på et diett. Fra antibiotika kan du også bruke stoffet Minocycline og Doxycycline. Forløpet av hvert legemiddel er foreskrevet individuelt, avhengig av alvorlighetsgraden og den generelle tilstanden til personen. I tillegg, før du forskriver antibiotika, undersøker legen nøye pasientens historie. Ser om han har noen kontraindikasjoner. Siden nevnte legemidler har en lang liste over kontraindikasjoner og bivirkninger.

Ekstra akne behandling

Vel hjelp medisiner med clindamycin, for eksempel Dalatsin. Det er foreskrevet for alvorlig kurs, nemlig i tilfelle en pustule. Legemidlet i form av en 1% salve eller lotion, kan raskt trenge inn i talgkjertlene og normalisere funksjonen.

Fysioterapi har også en positiv effekt på menneskekroppen. Men uavhengig av bruk av urtebad er det forbudt, spesielt i tilfelle akne.

Derfor, med denne sykdommen, for å fjerne komedien, kan du bruke medisinsk komprimering. For å lage komprimering trenger du et stoff i form av en løsning av Alibur. Den består av sink og kobbersulfat, som med kompleks behandling bidrar til å gjenopprette raskere.

Med sykdommen kan du ta et kurs med fototerapi eller ozonbehandling. Slike behandlingsmetoder foreskrevet etter legemiddelbehandling, for å utføre korreksjonen av cicatricial endringer.

Hvis den akutte perioden, som ikke er egnet til den ovennevnte behandlingen, må du ty til kirurgiske prosedyrer.

Hvis et cystisk hulrom dannes, må det utsettes for flytende nitrogen, med andre ord, protium er et behandlingsprogram.

Hovedformålet med prosedyren er å forsiktig sette inn en tynn nål og injisere en løsning av triamsynolon.

Tradisjonell aknebehandling

For en rask rensing av huden, hjemme kan du bruke sitron. Det er to alternativer.

 1. Klem citronsaft og tørk de berørte områdene med en bomullsstykke.
 2. Kryd sitronen i to deler for å utføre prosedyren.

Tørk forsiktig, ikke trykk hardt på huden.

Hjemme kan du forberede masker for å takle problemet. Masken er laget av cottage cheese.

Trenger: 1 spiseskje med ost og lite salt, bland alt godt. Ved alvorlig kurs, legg 1 bordbåt med grapefruktjuice til denne blandingen.

Påfør på det berørte området i 10-15 minutter. Deretter vaskes avkok av ovennevnte medisinske planter.

Hvis det oppstår en allergi, må du slutte å behandle og konsultere lege. Husk at ved første tegn på utslett bør du ikke kvitte seg med problemet selv. Det er nødvendig å søke hjelp fra en lege, da årsaken til utslett kan være interne feil.

Ål hva er det

1. Den lille medisinske encyklopedi. - M.: Medical encyclopedia. 1991-1996. 2. Førstehjelp. - M.: The Great Russian Encyclopedia. 1994 3. Encyklopedisk ordbok med medisinske termer. - M.: Sovjetisk encyklopedi. - 1982-1984

Se hva "ål" i andre ordbøker:

UGRI er en hudsykdom som resulterer i utslett i form av knuter med dannelsen av pustler. Mest vanlige er vanlige og røde ål. Vanlige ål forekommer vanligvis ved 13-15 år, under pubertet. Akne i form av...... En kort encyklopedi av husholdningen

akne er en betennelse i sebaceous kjertler og hårsekkene hovedsakelig i pannen, nesevinger, øvre ryggen med dannelse av sebaceous plugger (svarte flekker) og knuter, noen ganger suppurating. Vanligvis utvikles på bakgrunn av endokrine og nervøse...... Encyclopedic ordbok

UGRI - (ferskvanns åler), fiskfamilie. Omtrent 20 arter i elver og innsjøer ved kysten av den nordlige delen av Atlanterhavet, indiske og vestlige deler av Stillehavet. Europeisk ål, som bor i vannet i den vestlige delen av det europeiske russland, for reproduksjon...... moderne encyklopedi

UGRI - UGRI, betennelse i sebaceous kjertler og hårsekkene hovedsakelig i pannen, nesevinger, øvre rygg med dannelse av sebaceous plugger (svarte flekker) og knuter, noen ganger suppurative. Ofte utvikle seg med endokrine og nervøse...... Moderne Encyclopedia

UGRI betennelse i sebaceous kjertler og hårsekkene hovedsakelig i pannen, nesevinger, øvre rygg med dannelse av sebaceous plugger (svarte flekker) og knuter, noen ganger suppurative. Vanligvis utvikler seg mot bakgrunnen av endokrine og nervøse...... Big Encyclopedic Dictionary

ål - n., antall synonymer: 2 • sykdom (995) • milium (1) ASIS synonymordbok. VN Trishin. 2013... Synonymer Dictionary

Akne - akne eller små blister produsert i huden av humane aknemider (Demodex folliculorum) eller jernmalm... Encyklopedi av Brockhaus og Efron

UGRI - Kullforskningsinstitutt geol., Utdanning og vitenskap... Ordbok av forkortelser og forkortelser

Akne - Akne på pannen til en 14 år gammel tenåring Akne, akne (fra gresk άκμή), betennelse i talgkjertlene. Distinker akne vanlig, keloid, rød, nekrotisk, medisinsk, profesjonell, etc. Innhold 1 Etiologi, patogenese, patologi... Wikipedia

Ål - jeg ål ål (Anguilliformes, eller Apodes), en gruppe av benfisk. Lengde opptil 3 m, veier opp til 65 kg. Kroppen er serpentin, vanligvis naken; dorsale og analfinner er lange, ofte fusjonert med redusert hale, ventralfinner, og noen ganger...... Great Sovjet Encyclopedia

Ål hva er det

Ifølge statistikken, nesten hver person på planeten minst en gang observert akne på ansiktet, brystet eller ryggen. Akne er en betennelsessykdom forårsaket av blokkering av sebaceous kjertlene på grunn av økt talgproduksjon. I ungdomsårene føler de fleste gutter og jenter som opplever akne ofte psykisk ubehag på grunn av deres tilstedeværelse. Akne hos unge under 25 år er vanlig, men folk eldre enn denne alderen kan også lide av manifestasjoner av utslett.

Akne - hva er det

Tette av sebaceous kjertlene fører til akne. Kjertlene i talg og døde hudceller er blokkert. Egnede forhold opprettes for aktiv reproduksjon av bakterier, som da forårsaker abscesser på huden. For ungdom er slike endringer normale på grunn av hormonelle forandringer i kroppen.

Husk! Årsakene til akne er delt inn i flere hovedtyper: endogene, det vil si interne årsaker og eksogene (eksterne).

Hva angår interne grunner:

 • hormonelle forandringer hos unge menn under en økning av hormoner, hos jenter før menstruasjon;
 • immunstatus, kroniske sykdommer (for eksempel akne rundt munnen og på haken hos kvinner kan signalere problemer med eggstokkene);
 • sykdommer i mage-tarmkanalen og leveren;
 • smittsomme patogener;
 • hos voksne er seborrhea en vanlig årsak;
 • arvelighet: de sebaceous kjertlene reagerer smertefullt på en økning i testosteronnivået hos kvinner og menn. En stor rolle er spilt av størrelsen, mengden og sekretorisk aktivitet av talgkjertlene, bestemt genetisk.

Eksterne årsaker som påvirker akne:

 1. Kontakt av hud og stoffer med komedogen effekt, noe som fører til tilstopping av sebaceous kjertler og grov huddannelse (hyperkeratose). Disse er fett, oljer, tjæreprodukter, kontakt med som er mulig i produksjon.
 2. Rikelig og permanent bruk av fettholdig kosmetikk: rødme, pulver, olje for soling.
 3. Overdreven eksponering for solen, ledsaget av bruk av fettstoffer, fører til dannelse av akne.
 4. Friksjon og trykk på klær på huden, forverrende faktor er økt menneskelig svette. Hudskade.
 5. Dårlig personlig hygiene, unødig eksfoliering av døde hudceller.
 6. Godkjennelse av hormonelle stoffer, steroider.
 7. Stressfulle situasjoner som aktiverer binyrene, bidrar til økt frigivelse av hormoner.

Utviklingen av akne passerer gjennom flere stadier: overdreven produksjon av talgkjertler, fortykning av hudlaget, aktivering av bakterier, inflammatorisk prosess.

Advarsel! En av årsakene til utviklingen av akne kan være en parasitt - et subkutant kryss som lever i mange menneskers hud og aktiveres i nærvær av visse faktorer.

Hva skjer

Økt sebaceous kjertel forekommer under påvirkning av økt sekresjon. Forstørrede porer blir synlige på ansiktet. Fortynning av laget av kåte vekter ved kanalens munn på grunn av økningen i deres peelinghastighet. På kort tid stenger døde celler helt kanalen, sebum blir ikke utskilt, men strekker seg i sebaceous kjertel, og akkumuleres gradvis der. Innsiden, multipliser bakterier, som er vanlige innbyggere i sebaceous kjertel mikroflora, men med aktiv reproduksjon fører til betennelse.

Jernet korket og fylt med sebum jern kalles komedo. En non-surfaced comedo forblir under huden og blir hvit ål. Komedien som gikk ut, gjennomgår delvis oksidasjon med en blanding av melanin, noe som gir en svart farge til hodet - det er svarte åler.

Det er viktig! Det er så mange grunner for utviklingen av akne at utseendet er en grunn til å søke råd fra en hudlege. Hormonale lidelser eliminerer endokrinologen, og de ytre manifestasjonene - en kosmetologs arbeid.

Klassifisering av akne etter alvorlighetsgrad

Det er en adskillelse av akne etter type og alvorlighetsgrad av hudlesjoner.

Grader av akne:

 1. Mild grad Det er ingen inflammatoriske prosesser, forekomsten av comedoner og akne (papiller, pustler) i en liten mengde (ikke mer enn 10 stykker). Det er ingen komplikasjoner i behandlingen.
 2. Moderat omfang av sykdommen. Mer åpne og lukkede komedier (10-25 stykker), mer akne. Behandlingen er lang, opptil 2 måneder, men prognosen er gunstig.
 3. Alvorlig utvikling av sykdommen. Antallet papiller, pustler, komones øker dramatisk (30, 50 stykker). Krever spesialisert terapeutisk terapi.
 4. Ekstremt alvorlig. Utslett av varierende alvorlighetsgrad på huden i store mengder: cyster, knuter, pustler, papiller. Mange komedonale utbrudd. Kompleks terapi er nødvendig.

Akne i ansiktet, ryggen, brystet i store mengder bør ikke overses. Selvbehandling i dette tilfellet er ikke det beste alternativet.

Husk! Legemidler som brukes uten resept, klarte ikke å håndtere problemet på riktig måte. Det er nesten umulig å finne det riktige verktøyet på egen hånd.

Typer av akne

Den inflammatoriske prosessen i sebaceous kjertel forårsaket av blokkering kan være av forskjellige typer og har en annen opprinnelse.

Akne vulgaris

Dette er vanligvis teenage akne, som er normen for mange tenåringer, og forsvinner i de fleste av dem ved fylte 20 år. Slike akne kan forekomme hos en liten prosentandel av voksne, de er forårsaket av abnormiteter i mage-tarmkanalen, leveren, endokrine sykdommer.

Først er huden dekket av små røde kviser, som deretter åpnes, danner et purulent hulrom. Kan etterlate arr og hudpigmenteringsforstyrrelser.

Hva er karakteristisk for dem:

 • plassering på ansiktet, mindre på ryggen og brystet;
 • Det er forårsaket av: hormonell ubalanse, arvelighet, usunt kosthold, mangel på skikkelig hudpleie, tilstedeværelse av parasitter under huden.

Vær oppmerksom på! Den fysiologiske variasjonen av slike akne kan observeres i både 40 og 60 år.

Whiteheads (Milia)

Milier er whiteheads, utvikler seg som følge av økt aktivitet av talgkjertlene. De kan være primære eller kliniske. Den første typen oppstår som en konsekvens av en eller annen form for eksponering, for eksempel sollys. Det kliniske utseendet er en konsekvens av betennelse eller skade på huden.

Slike ål er ikke så store, omtrent med et pinhode (2-3 mm), tette hvite eller gulaktige formasjoner, lik korn. De liker å være plassert på kinnene, templene, rundt øynene eller på nesen. Det er både singel- og gruppeutslett.

Hvis du snakker et tilgjengelig språk, milium - ikke mulig å gå ut, akkumulert i en lukket pore, sebum. Hvitt hode på grunn av mangel på kontakt med overflaten.

Husk! Whiteheads er dannet på grunn av feil livsstil, overdreven eksponering for solen, spiser store mengder stekt, saltet, røkt mat, som fører til opphopning av toksiner.

Sykdommer i fordøyelseskanalen, hormonell ubalanse, klimaendringer, mangel på grunnleggende ansiktshygiene spiller en stor rolle i forekomsten av hudfeil. Hvit utslett er ikke umiddelbart merkbart, det er vanligvis ikke betalt på grunn av oppmerksomhet.

Rosacea (Rosacea)

Utvidelse av blodkar, karakteristisk for personer eldre enn 30 år, kan være ledsaget av utseendet av røde knuter (papuler), som går inn i et purulent stadium. Oftere påvirker kvinner.

 • Vedvarende rødme i ansiktet (pannens, nesen, haken, kinnene), det er mulig spredningen på ryggen og brystet;
 • et utslett på ansiktet, som begynner med den vanlige rødheten som blir akne;
 • I de senere stadiene blir huden i rødhet komprimert;
 • fartøyene utvides, det vaskulære nettverket rødt
 • smerte, tørrhet, følelse av fremmedlegeme eller sand i øynene, tåre, rødhet i øynene.

Det er viktig! Lang opphold i kulde eller under solen fører til en kraftig forverring av hudtilstanden.

Black eels (comedones)

En form for akne uten betennelse, vanligvis plassert på ansiktet (kinn, panne, nese, hake), mindre ofte på brystet og ryggen. For slike utbrudd er ansvarlige funksjonsfeil hos talgkjertlene, problemer med skjoldbruskkjertelen, eggstokkene og diett rik på karbohydratmatvarer.

Ansiktsrensing regnes som den mest effektive metoden for kamp, ​​men effekten varer ikke for lang og hudrensing bør være systematisk. Jo eldre personen, jo mindre aktiviteten til talgkjertlene, er det en nedgang i antall svarte akne.

Steroid akne

Forekomsten av slike acne skyldes inntak av ulike hormonelle stoffer. Vanligvis forårsaker de ikke betydelig skade på kroppen, men ødelegger utseendet betydelig. Vanligvis, hvis et stoff blir kalt av for å eliminere akne, kan det være en skremmende oppgave hvis en person blir behandlet med visse stoffer.

Akne av denne typen er små pustulære utslett, lyse rødt. Kan dekke nesten hele overflaten av kroppen, spesielt hvis medisinen ble tatt oralt eller i et eget område behandlet med salve.

Advarsel! Slike utbrudd er preget av alvorlig kløe og brenning.

Conglobate Acne

Liggende på armene, ben, nakke, rygg og mage er pilet opp globulære ål dannet i de dypere lagene av huden og i det subkutane fettvevet. En egen art - smertefullt komprimerte ål av blå-lilla fargetone. Noen seler kan ha pustler i midten. Ofte er denne typen funnet på kinnene, rygg, bryst, nakke. De kan dukke opp i alle aldre, og ofte påvirker den mannlige befolkningen.

Hva forårsaker deres utseende:

 • stressende tilstander, psyko-emosjonell overbelastning, depressive tilstander;
 • hormonelle sykdommer, diabetes, et brudd på endokrine kjertler;
 • kroniske smittsomme sykdommer;
 • en økt mengde brom og jod i kostholdet;
 • tar visse medisiner
 • negativ påvirkning av det ytre miljø, røyking.

Overflaten av slike ål er ujevn, de blir ofte gruppert. Etter at du har forlatt arr.

Subkutan akne

Det er slik akne hos voksne og ungdom. Oppstår som et resultat av akkumulering av en stor mengde pus på grunn av betennelse i talgkjertlene. Oftere rammet tilbake, skuldre, nakke, bryst, ansikt.

Hvit akne - pus-fylte pustler. Den røde pimple som ligger inne er et område av betent hud som øker som et resultat av ødem.

Vis for grunnen:

 • hormonelle lidelser, problemer med arbeidet med immunceller;
 • hudsykdommer, subkutan mite aktivitet;
 • sykdommer i fordøyelseskanalen, leveren;
 • mekaniske effekter på kjertelen;
 • underernæring;
 • overdreven svette
 • genetisk predisposisjon, kroniske sykdommer.

Det er vanskelig å fjerne en kvise under huden, ansiktets og kroppens hud ser avstøtende ut. Hvis du trykker på akne selv, kan du nå en sterk hudlesjon, blodforgiftning, arrdannelse.

Hvordan bli kvitt akne

Behandling av akne bør starte med en undersøkelse for å identifisere årsakene til problemet. Du må kanskje besøke en endokrinolog, en gastroenterolog, kvinner og jenter for å konsultere en gynekolog. De kan ta blod og urin til en generell analyse, blod for biokjemi, hormonprøver, avføring for dysbakterier, ultralydsdiagnostikk kan være nødvendig.

Hvis utslett er mildt, kan en aknebrems anbefales for en bestemt hudtype: kremer, geler, salver og akne kremer som inneholder de nødvendige komponentene for å bekjempe komedoner, redusere sebumsekretjon og eliminere betennelse. Dette er produkter som inneholder tretinoin, azelainsyre, benzoylperoksid.

Mellom og alvorlig grader behandles med antibiotika, hormoner kan foreskrives når hormonelle ubalanser oppdages.

Hva betyr å bruke til behandling:

 1. Antibiotika. Den mest effektive er Minoleksin. Kan brukes til barn fra 8 år. Det er godt løselig i fett, noe som gjør det mulig å effektivere opptre på en blokkert sebaceous kjertel.
 2. Sebostaticheskie medisiner: Isotretinoin. For alvorlige former for hudlesjoner.
 3. Hormonbehandling. Legemidlet er foreskrevet av en lege.

Også for behandling av avanserte former krever en mekanisk effekt på akne. Alle prosedyrer må utføres av en kvalifisert kosmetolog. De renser huden med peeling (fjerning av de øvre lagene i huden), ansiktsrensing, spesiell massasje, kryoterapi, laserterapi.

Det er viktig! Å bli kvitt utslett av stor betydning er riktig ernæring. Det kreves å utelukke stekt, røkt, salt, krydret, søt mat, kaffe, røde bær. Legg til meieriprodukter, frukt, ris, magert kjøtt, ris, fisk, grønn og oransje grønnsaker, valnøtter, mandler til dietten.

Hjemmelagde metoder for å håndtere akne

Hudpleie er en garanti for sitt sunne utseende i mange år. Nyttig er et besøk i badekaret, noe som forbedrer blodsirkulasjonen, noe som bidrar til å dampe ut huden. Du kan dampe ut huden over en gryte med buljonger i 20 minutter, dekket med et håndkle, og forberede buljongene fra blomstene av coltsfoot, bjørkblader og mynte.

Påfør slike masker på dampet hud:

 1. Høst ost og havre. Broth havre (1 ss. L.) Og 2 ss. l. frisk cottage cheese blandet, påført ansiktet. 20 minutter kan du slappe av, skyll deretter med kontrastvann.
 2. Hvit leire. Ta 1 ss. l. leire, bland med 2 dråper sitronsaft og et par dråper tea tree olje, hold på ansiktet i 15 minutter, skyll. Nok 1 gang per uke.
 3. Gjær. Oppløs 20 g gjær med 3% hydrogenperoksid (10 ml), bringe til en kremaktig konsistens. Påfør 3 ganger i uken i 20 minutter, et kurs på 20 behandlinger.
 4. Honning. Oppløs aspirintablett i 1 ts. vann blandet med 2 ss. l. kjære, hold ansiktet i 15 minutter.

Tidlig besøk til legen vil unngå alvorlige problemer med ansiktets og kroppens hud. En kompetent tilnærming til sin eksterne og interne tilstand vil forlenge skjønnheten og ungdommen, gi et godt utseende, vil avlaste fra mange problemer.

Rosacea er en kronisk sykdom preget av betennelse i talgkjertlene. Manifisert i form av rødhet i huden, purulente støt og andre formasjoner. Denne sykdommen har en medisinsk.

Mange mennesker opplever ulike typer hudutslett, hvorav noen kan forårsake ekte angst. En av de vanligste lesjonene er akne vulgaris, s.

Folk, utrustet med fet hud fra naturen, står ofte overfor problemet med utseendet på svarte flekker på nesen. I medisinsk terminologi kalles de komedoner. Tenåringer er spesielt utsatt for dette.

Akne i ansiktet er en plage. Men i tillegg til det bortskjemte utseendet, fremkaller de ofte en sterk betennelse, som er ledsaget av smerte. Akne behandling i ansiktet hjemme.

Ål hva er det

Akne er en spesiell manifestasjon av akne - hudutslettselementer, og reflekterer ikke det fulle kliniske bildet av sykdommen. Uttrykket "akne" inkluderer ulike typer akne hos ungdom, voksen akne, samt en gruppe dermatoser med akneformet utbrudd (rosacea, rosacea, svulst sarcoidose i ansiktet, perioral dermatitt, hudt tuberkulose). Avhengig av typen akne og akne, er metoden for behandling bestemt.

I medisinsk litteratur kalles akne ofte bare "akne" eller "akne vulgaris". Imidlertid er disse vilkårene ikke ekvivalente. Akne er en spesiell manifestasjon av akne - hudutslettselementer, og reflekterer ikke det fulle kliniske bildet av sykdommen. Akne, preget av betennelse i sebaceous kjertler, utvikler seg av ulike årsaker og har sine egne egenskaper, avhengig av pasientens alder og de patogenetiske mekanismene ved forekomsten. Uttrykket "akne" inkluderer ulike typer akne hos ungdom, voksen akne, samt en gruppe dermatoser med akneformet utbrudd (rosacea, rosacea, svulst sarcoidose i ansiktet, perioral dermatitt, hudt tuberkulose). Avhengig av typen akne og akne, er metoden for behandling bestemt.

Akne sykdom

Både akne vulgaris og akne er en manifestasjon av kronisk inflammatorisk prosess av talgkjertlene i ansiktet, brystet og ryggen, som et resultat av hvilke komedoner dannes. Gram-positive pinner av Propionibacterium acnes forårsaker sykdommen. Utseendet til akne er et ganske vanlig fenomen: i alderen 12 til 24 år forekommer det hos 60-80% av mennesker. En tredjedel av pasientene krever terapeutisk behandling av akne. Betydningen av aknebehandling bestemmes av deres innflytelse på pasientens psyko-emosjonelle tilstand. Akne forårsaker psykisk ubehag og følelser om estetiske problemer med utseende. Pasienter med manifestasjoner av akne lider av tap av attraktivitet, deres selvtillit minker, de tilpasser seg ikke godt i samfunnet, er engstelig og deprimert. Beslutningen om å behandle akne er diktert av eliminering av psykiske problemer, spesielt dysmorfofobi (frykt, oppfatning av en imaginær deformitet av utseende) og ønsket om fri sosialisering i samfunnet.

Akneutvikling

I forekomsten av akne er genetisk predisponering ikke av liten betydning. Utviklingen av akne skjer under påvirkning av visse faktorer som gjør det mulig å spore mekanismen for utbruddet av akne, utviklingen og forløpet av akne.

Overdreven sebumsekresjon

Overdreven sebumsekresjon er en av manifestasjonene av seborré. Når seboré er en hemmelighet utskilt av talgkjertlene, er den preget av en reduksjon i bakteriedrepende egenskaper, noe som fører til aktiv reproduksjon av bakterier og dannelse av forutsetninger for hudbetennelse og forekomst av akne.

Follikulær hyperkeratose

Utseendet til svart-akne er et alvorlig estetisk problem for pasienter med akne. Utseendet til akne er ledsaget av økt keratinisering av epitelceller i hårsekkene, som åpner ekskretjonskanalene i sebaceouskjertelen (follikulær hyperkeratose). Vanligvis foregår denne prosessen i et moderat tempo, slik at de kåt skalaene har tid til å skrelle ved munnen av follikkelen og sammen med talgene skiller seg ut. Hyperkeratose forhindrer normal utstrømning av sebaceous kjertel sekretjoner og fører til akkumulering i follicle. Akkumuleringen av døde celler og sebum fører til tilstopping av porene og forårsaker utseende av svarte flekker - mikrokomedo, ikke klinisk manifest. Med videre akkumulering av talg og trykk på tilstoppet follikkel, opptrer den cystiske ekspansjonen, som er klinisk manifestert i form av lukkede komedoner (ikke-betent, tette knuter). Videreutvikling av prosessen forårsaker atrofiske forandringer i sebaceous kjertel og utvidelse av porene. Så det er sorte ål ål eller åpne komedoner. Samtidig har sebum en tett struktur og er dårlig utskilt på grunn av den store akkumuleringen av kåt skalaer. Den svarte fargingen av hemmeligheten sett fra den forstørrede porene skyldes innholdet av melanin i den.

Reproduksjon av mikroorganismer

Menneskelige hud- og hårfollikler befolkes med mange saprofytiske og betinget patogene mikroorganismer (epidermal stafylokokker, mykobakterier, clostridier, demodeksmider, etc.). Når tilstoppede porer og opphopning av talg skaper gunstige forhold for deres reproduksjon inne i hårsekkene.

Inflammatorisk prosess

En spesiell rolle i utviklingen av den inflammatoriske prosessen i akne spilles av Propionibacterium acnes (propionisk bakterieakne). Dens reproduksjon i follikel og utskillelse av avfallsprodukter irriterer vevet og forårsaker lokal inflammatorisk reaksjon. Den inflammatoriske prosessen kan forekomme i et hvilket som helst stadium av akne, påvirke overfladiske eller dype lag av huden, noe som forklarer ulike former og kliniske manifestasjoner av sykdommen.

Klassifisering av akne

Eksisterende klassifikasjoner av akne er vanligvis basert på kliniske manifestasjoner av akne eller deres alvorlighetsgrad. Den mest komplette klassifisering av ål i 1994 ble foreslått av forskerne G. Plevig og A. Kligman (Plewig, Kligman).

1. Akne av barndom (barndoms akne).

2. Aknejuveniler.

 • Comedones (acne comedonica).
 • Akne nodulocystisk akne.
 • Lyn akne (akne fulminans).
 • Papulopustulær akne (akne papulopustulosa).

3. Akne voksne (akne adultorum).

 • Sen akne (akne tarda).
 • Globulær eller hakket akne (akne conglobata).
 • Inverse akne (akne inversa, hidradenitis suppurativa).
 • Pyoderma faciale.
 • Bodybuilding akne.

4. Akne forårsaket av mekaniske faktorer (akne mekanikk).

5. Eksogen akne (akne venenata, kosmetisk akne, kontakt akne).

Barndom akne

Akne neonater (akne neonatorum)

Utseendet til akne hos nyfødte er en grensefysisk fysiologisk tilstand i denne perioden og oppstår som følge av en seksuell (hormonell) krise. Dens manifestasjoner inkluderer også engorgement av brystkjertlene, hydrocele og fysiologisk vulvovaginitt. Disse forholdene er forårsaket av virkningen av moderens hormoner mottatt av fosteret i prenatalperioden. Akneutbrudd hos nyfødte er lukkede komedoner som ligger på nesen, kinnene, haken og på pannen i form av pin hvite eller gulaktige papiller. Som regel forsvinner de på egenhånd uten spor innen 1,5-2 uker.

Akne barn (akne infantum)

Hos barn kan akne oppstå mellom 3-6 måneder og forårsake langvarige, alvorlige former for akne. Deres utvikling kan være forbundet med farlige medfødte abnormiteter (hyperplasi eller binyretumorer) og krever nøye undersøkelse av barnet.

Aknejuveniler

Acne juveniles - juvenile eller acne vulgaris - forekommer hos en tredjedel av ungdommer i alderen 12 til 16 år. Ifølge statistikk lider jenter av akne oftere enn gutter. I 75% av tilfellene er juvenil akne lokalisert på ansiktet, i 16% - på ansikt og bakside. I det overveldende flertallet av ungdommer forsvinner akne i alderen 18-20 år. Imidlertid er det akne lenge og forekommer hos 3% av menn og 5% av kvinner i alderen 40-50 og til og med 60 år ("fysiologisk akne"). Denne variasjonen refererer til manifestasjoner av voksen akne (akne adultorum).

Comedones (acne comedonica)

Comedones (acne comedonica) er påvirket av tilstopping av hårsekkene ved opphopning av kåt skala og talg. Svakt uttalte komedoner i fravær av en inflammatorisk komponent betraktes som en variant av den fysiologiske normen. De første manifestasjoner av akne er mikrokomøer som ikke manifesterer seg klinisk. I neste fase dannes lukkede komedoner, det vil si hvite tette ikke-inflammatoriske knuter ca. 2 mm i diameter, dekket av hud og ikke har en åpen utgang til overflaten. Betennelse er ikke uttalt i dem, men det er gunstige forhold for videre utvikling. Videre akkumulering av talg i dem fører til en økning i noduler og transformasjonen av lukkede komoneser til åpne seg (svarte komedoner eller svarte prikker).

Akne nodulocystica (akne nodulocystica)

Dannelsen av purulente cystiske hulrom og infiltrerer dypt i dermis, deres tendens til å slå sammen og dannelsen av inflammatoriske konglomerater er karakteristisk for nodosatokistozny form av akne (acne nodulocystica). Med omvendt utvikling, helbrenner slike elementer alltid med arrdannelse. Denne form for akne tar vanligvis lang tid (flere år), selv med en moderat grad av prosess.

Fulminant acne fulminans

Den sjeldneste og mest alvorlige formen for akne i form av kliniske manifestasjoner er akne fulminans. Det utvikler seg vanligvis hos ungdom i alderen 13-18 år som har en papulopustulær eller nodulær cystisk form for akne. For lynskjemaet er preget av et plutselig, plutselig utbrudd, utseendet på kroppen av de ulcerative-nekrotiske områdene, økningen i symptomer på forgiftning. Den fulminante formen for akne er nær i løpet av den gangrenøse form av pyoderma.

Årsakene til utviklingen av lynskjemaet er ikke fullt ut forstått. Det er sannsynlig at gift-allergiske og smittsomme-allergiske mekanismer spiller en viss rolle her. Vanligvis utvikler acne fulminans hos pasienter som lider av alvorlige lesjoner i fordøyelseskanaler (ulcerøs kolitt, Crohns sykdom, etc.), eller etter å ha tatt visse medisiner: tetracykliner, androgener, syntetiske retinoider.

Utviklingen av sykdommen er rask. Generelle symptomer og symptomer på forgiftning kommer i forkant: en økning i kroppstemperatur over 38 ° C, smerter i ledd og muskler, i magen, anoreksi, en kraftig forverring av trivsel. Noen ganger utvikler endringer i organer og vev: mykning av bein, utvidelse av leveren og milten. I blodet er det et økt innhold av leukocytter, en reduksjon i nivået av hemoglobin og en akselerert ESR, blodets bakvann er negativt. På stammen og på øvre ekstremiteter dannes områder av erytem med pustler, og deretter sår. Det er ingen utslett på ansiktet. Deretter dannes mange arr, inkludert keloider, på stedet for lesjoner.

Papulopustralis akne (akne papulopustulosa)

For papulopustulær akne (akne papulopustulosa) er preget av adherens til den lukkede eller åpne comedo inflammatoriske prosessen. Denne form for akne er preget av dannelse av inflammatoriske elementer - papler (knuter) og pustler (pustler). Utfallet av papulopustulært akne avhenger av dybden av lesjonen av hudlagene. Den milde formen heler vanligvis helt, med involvering av dermis dype lag i den inflammatoriske prosessen og skade på dens struktur, de inflammatoriske elementene helbrede med dannelsen av en arrdefekt.

Comedones og papulopustulnye acne er de vanligste former for akne. Andre typer akne i klinisk praksis er ganske sjeldne, preges av en mer alvorlig kurs og krever forskjellig behandlingstaktikk.

Akne voksne (akne adultorum)

Hvis akne vedvarer til pasienten når en eldre alder eller vises for første gang hos voksne, blir de referert til som manifestasjoner av akne adultorum eller voksen akne. De forekommer hos 3-5% av menn og kvinner i alderen 40-50 år og eldre. I en rekke tilfeller er deres senere gjenopptakelse registrert noen år etter oppløsningen av ungdoms akne.

Sen akne (akne tarda)

Denne form for akne er vanlig hos kvinner og krever ytterligere konsultasjon med en gynekolog. I 20% av tilfellene klager voksne kvinner på utslett noen dager før utbruddet av menstruasjon og den uavhengige forsvinden av akne med utbruddet av en ny syklus. Ofte er sen akne alltid tilstede. Disse er vanligvis papulære, papulopustulære eller nodulære-cystiske akneelementer. Årsaken til sen akne er ofte polycystisk ovariesykdom, komplisert av hirsutisme og anovulatorisk menstruasjonssyklus. Det er også nødvendig å utelukke svulster i eggstokkene og binyrene.

Globalt eller stablet akne (akne conglobata)

En av de mest alvorlige manifestasjonene av akne-sfærisk (hakket) akne - forekommer hos menn mot bakgrunnen av tykk seboré. Sfæriske ål manifesteres av flere knott-cystiske elementer og store komedoner som ikke bare er lokalisert på seborrhea, men også på huden på lemmer, mage og rygg. Deres helbredelse oppstår med dannelsen av keloid, hypertrofisk og atrofisk arr. Globale ål forekommer i ungdomsårene og vedvarer som regel opptil 40 år eller mer.

Inverse akne (akne inversa, hidradenitis suppurativa)

Klinikken for invers akne er forbundet med sekundær involvering av apokrine eller store svettekjertler i armhulenes, inflammasjonsprosessen, armhulen, perineum, pubis, navle osv. Forut for deres utvikling økte kroppsmassen, skade på de tilsvarende områdene ved å klø eller lukke klær. Sykdommen er preget av dannelse av smertefulle tuberøse infiltrater med purulent eller blodig purulent utladning. Separate elementer, sammenslåing, fører til en økning i ødeleggelsesområdet. Helge i lang tid med dannelsen av fistler og arr. Inverse akne har et kronisk kurs med hyppige tilbakefall.

Pyoderma hud i ansiktet (Pyoderma faciale)

Mange forskere tilskriver pyoderma til en manifestasjon av rosacea, snarere enn akne. Unge kvinner på 20-40 år lider av pyodermatitt i huden. Sykdommen begynner med utseende av vedvarende erytem i ansiktet, mot hvilken papulopustulære utslett og noder utvikler seg raskt og deretter smelter sammen i purulente konglomerater. Inflammatoriske elementer er lokalisert utelukkende på ansiktet, mens det ikke finnes komedoner og generelle symptomer. Heling av elementer skjer sakte over et år eller mer.

Bodybuilding acne (Bodybuilding acne)

Utbruddet av bodybuilding akne er forbundet med inntak av androgener eller anabole steroider. Den resulterende hyperandrogenismen forårsaker en økning i sebumsekresjon. En lignende effekt oppstår som et resultat av langvarig administrasjon av glukokortikoider. Godkjennelse av anabole steroider kombineres ofte med vitamin cocktails, inkludert B-vitaminer og forårsaker utseende av nodulær cystisk akne. I denne form for akne hos pasienter må endokrine lidelser utelukkes.

Akne forårsaket av mekaniske faktorer (akne mekanikk)

Utseendet til denne typen akne er forbundet med mekanisk blokkering av kanalene til folliklene som følge av trykk eller friksjon (med tettsittende hodeplagg, gips, kraftig svette osv.).

Eksogene årsaker til akne

Giftig akne, profesjonell akne (Acne venenata)

Oppstår når en person kommer i kontakt med kjemikalier og forbindelser som fører til blokkering av porene og utseendet av akne (tjære, smøreoljer, klor, etc.).

Kosmetisk akne (Akne kosmetikk)

Synes som følge av overdreven eller feil bruk av kosmetikk (vanligvis ansikts kremer).

Akne vaskemidler (Akne detergicans)

Utvikle fra hyppig bruk av vaskemidler som fører til dannelsen av komedoner.

Sol akne (Acne a Festivalis, acne Mallorca)

Akne, utslett eller forverres i varme og fuktige klima.

Akneformet utslett

Utslett, der det ikke er komedoner, kalles akneformet. Disse inkluderer en stor gruppe dermatoser: rosacea, rosacea, perioral dermatitt, hudt tuberkulose, ansikts sarkoidose og et rusmiddelutslett. For akneformede utbrudd er betennelsen i den oljeholdige hårsekkelen primær. I diagnosen skal de skille seg fra akne.

Akne behandling

Akne behandling diett

Til dags dato finnes det ingen bevisbasert bevis på direkte avhengighet av forekomsten av akne på arten av pasientens diett. Likevel, mange av dem merke til forverring av akne ved å spise sitrus, sjokolade, kaffe, svinekjøtt, rødvin og oster.

Studier har vist at den kvalitative sammensetningen av sekretjonen til talgkjertlene ikke er avhengig av pasientens ernæring. Avhengigheten av alvorlighetsgrad av akne på det totale kaloriinnholdet i mat, mengden fett, karbohydrater, proteiner, mineralforbindelser og vitaminer i det er heller ikke etablert. Derfor er det umulig å snakke klart om behandling av akne ved hjelp av kostholdsterapi. Dette problemet er løst av leger i hvert enkelt tilfelle. Generelle anbefalinger om innholdet av ernæring for pasienter med akne er rettet mot å redusere kroppsvekt og begrensende drikkevarer og matvarer som stimulerer sekretjonen av talgkirtler.

UFO akne behandling

Noen pasienter med akne forbinder en reduksjon i forekomsten av akne med insolasjon. Faktisk stimulerer ultrafiolett stråling eksfoliering av keratiniserte epitel og immunforløp i huden.

Men på den annen side bidrar ultrafiolett lys til oksydasjon av sebumkomponenter, og forbedrer dermed deres komedogene egenskaper. I høye doser fører ultrafiolett stråling til en reduksjon i lokal immunitet i huden og forverring av akne. Derfor bør utpeking av UFO-prosedyrer ta hensyn til arten av de kliniske manifestasjonene, alvorlighetsgraden av akne og det enkelte sykdomsforløp.

Ekstern aknebehandling

Bruk av eksterne agenter brukes nesten alltid i kompleks behandling av akne. Deres farmakologiske virkning er rettet mot å undertrykke mekanismer for utvikling av akne: overdreven sekresjon av talg, hyperkeratose, reproduksjon av mikroorganismer, utvikling av inflammatorisk prosess.

Eksterne midler for akne smører hele området av den berørte huden (ansikt, bryst, rygg), og ikke de enkelte elementene i akne. En kombinasjon av legemidler er akseptabelt, men ikke deres samtidige anvendelse. Behandlingen utføres i flere måneder før forsvunnet akne. I fremtiden trenger du et støttekurs med mindre hyppig bruk av eksterne forberedelser. Følgende legemidler brukes til ekstern bruk i akne: syntetiske retinoider, azelainsyre-derivater, benzoylperoksid og antibiotika. Imidlertid har de alle en mild effekt på sebumhypersekresjon.

Akne Retinoid Behandling

Retinoider er syntetiske analoger av retinol (vitamin A). Former for utgivelse - løsninger, kremer og geler. Indikasjoner for bruk av retinoider er en mild grad av akne, ledsaget av økt sekresjon av talg, samt intoleranse mot benzoylperoksid. Preparater med retinol løser komedoner, normaliserer keratiniseringsprosessen av hårsekkene, har en antibakteriell effekt og reduserer sekretet av sebum noe.

Akne Behandling med Azelaic Acid

Azelainsyre er en del av geler og kremer til ekstern bruk. Den terapeutiske effekten av azelainsyre er assosiert med normalisering av keratinisering av hårsekkene, undertrykkelse av økt mikrobiell gjengivelse og utvikling av betennelse i talgkirtlen. Egnet for pasienter med komedoner eller moderat form for papulopustulær akne, samt i tilfeller av ineffektivitet eller dårlig toleranse for benzoylperoksid og retinoider. En merkbar forbedring skjer vanligvis i en måned, og den mest utprøvde effekten oppnås om 2-3 måneder.

Akne behandling med benzoyl peroxide

Benzoylperoksid er den aktive ingrediensen i mange eksterne preparater og har blitt brukt i dermatologisk praksis i mer enn 20 år. Ved bruk av et kraftig keratolytisk ("oppløsende" keratinisert vev) og blekningsvirkning, benzoylperoksidpreparater benyttes til behandling av ichthyose, pigmentlesjoner. Benzoylperoksid er også effektivt mot akne. Legemidlet er tilgjengelig i ulike doseringsformer (lotioner, linimenter, kremer, geler) og konsentrasjoner (10%, 5%, 2,5%). Den kan brukes i ren form eller som en del av komplekse preparater i kombinasjon med erytromycin, svovel, hydroksykinolon eller imidazoler. En indikasjon på bruken av benzoylperoksid er en mild grad av akne, karakterisert ved dannelsen av komedoner og elementer av betennelse.

Kanskje bruk av et kombinert middel for akne, inkludert benzoylperoksid og erytromycin. Denne gelen er tilberedt umiddelbart før bruk. Keratolytiske, antibakterielle og antiinflammatoriske effekter av benzoylperoksid i kombinasjon med den bakteriostatiske effekten av antibiotisk erytromycin på propioniske aknebakterier gir gode resultater i behandlingen av akne.

Akne behandling med antibiotika

Ved behandling av akne blir aktuelle antibiotika ofte brukt i tilfeller av ineffektivitet eller intoleranse av retinoider, benzoylperoksid og azelainsyre. Noen ganger brukes antibiotika som et ekstra stoff til de tre første essensielle medisinene. 1% liniment eller lotion som inneholder clindamycin, et antibiotika, brukes til å behandle moderat akne i fravær av effekt fra bruk av andre legemidler. Penetrerer inn i sebaceous kjertlene, stopper clindamycin reproduksjonen av propionibakterier og stafylokokker.

Produktet som inneholder pulverkomplekset av erytromycin og sinkacetat til fremstilling av lotion, brukes med hell. Erytromycin er effektiv mot propionisk aknebakterier og epidermal stafylokokker, og sink hemmer overdreven sebumsekresjon. Indikasjonene for bruk av dette legemidlet er milde og moderate grader av akne. Av tetracyklin-antibiotika er doxycyklin og minocyklin mer vanlig brukt i behandling av akne. Disse antibiotika har en tendens til å akkumulere i talgkjertlene, har høy antimikrobiell aktivitet og tolereres bedre av pasientene.

Ved sin virkning er erytromycin nær tetracyklin-antibiotika, men motstanden til mikroflora er raskt utviklet. Som legemiddel i behandlingen av akne kan brukes under graviditet og amming, i pediatrisk praksis, så vel som i tilfelle av svikt eller intoleranse overfor tetracykliner.

Akne behandling med antibiotiske ineffektiviteter

Mangel på virkning av behandling av akne med antibiotika kan være forårsaket avhengighet flora til antibiotika i tilfelle av langvarig bruk eller utvikling av Gram follikulitt (betennelse i hårsekken forårsaket av gram-negative bakterier). For å fastslå mikrofloraens følsomhet overfor antibiotika, utføres bakteriologisk såing av utladbare akneelementer. Deretter er spørsmålet hevet om erstatning av antibiotika eller utnevnelse av retinoider.

Behandling av akne hos menn og kvinner er forskjellig. Hos menn, observerte symptomer på seborré og multippel akne på torsoen økt separasjon av talg, slik at deres behandling krever antibiotika i høye doser i kombinasjon med isotretinoin. Isotretinoin er et stoff av den syntetiske retinoidgruppen som undertrykker sebumsekresjon. Allerede 2 uker etter behandlingsstart reduseres sebumproduksjonen med 90% og forblir på dette nivået opptil flere måneder. Etter å ha stoppet bruken av isotretinoin, går sebumsekretjonen tilbake til normal. I tillegg, under behandling med isotretinoin normalisering prosess av keratinisering i hårsekkene, redusere antall komedoner og propionsyrebakterier og beslektede inflammatoriske manifestasjoner av dem.

Ved behandling av akne hos kvinner kan hormonbehandling være effektiv. Den gynekolog-endokrinologen bør analysere muligheten for hormonbehandling etter å ha analysert hormonell bakgrunn av en kvinne. En kombinasjon av aktuell aknebehandling med hormonell kombinasjon orale prevensiver som inneholder antiandrogener eller en østrogenprofil er akseptabelt. Vanligvis med slik behandling vises effekten etter 3-6 måneder og observeres i lang tid.

Acne behandling med antiandrogener

Blant kombinirovannnyh østrogen-progestin oral contraceptive etinyløstradiol og cyproterone er mest effektive, som kan administreres ved behandling av akne, både separat og i kombinasjon med hverandre. Kortikosteroid antiandrogener brukes til å undertrykke hyperandrogenismen av binyrene. Varigheten av aknebehandling med antiandrogener og østrogener kan vare i flere måneder eller til og med år.

Behandling av alvorlig akne

Alvorlige tilfeller av akne krever kombinationsbehandling, kombinering av standard topisk og generell behandling. Kvinner i slike tilfeller kan være foreskrevet prevensjonsmidler med østrogen eller antiandrogener etter forutgående konsultasjon med en gynekolog-endokrinolog.

Fysisk aknebehandling

Sterk oppvarming prosedyrer (massasje, oppvarming, varme bad) er kategorisk kontraindisert i akne, da betennelse kan forverres. Imidlertid bidrar bruken av lokale varme medisinske kompresser til å fjerne komedoner og resorption av infiltrasjon. Til dette formål brukes Alibur-oppløsning inneholdende kobber- og sinksulfater.

Fototerapi og ozonterapi kan brukes til behandling av akne. For korreksjon av cicatricial endringer gjenværende etter oppløsning av elementer av akne, er mesoterapi foreskrevet.

I den akutte perioden av akne, pleier ikke å ty til kirurgiske prosedyrer. Når cystiske hulrom dannes, blir de utsatt for flytende nitrogen (kryoterapi) eller en tynn nål for å injisere en løsning av triamcinolon. Kirurgisk disseksjon av cystisk hulrom fører til arrdannelse. Flere subkutane keratincyster (milia) kan fjernes med en laser.

Flere Artikler Om Typer Acne