Et utslett rundt munnen i en voksen kan indikere en funksjonsfeil i kroppen eller en spesifikk sykdom kalt perioral dermatitt.

Foto 1: Årsakene til utslett rundt munnen kan være mange, og for å finne ut hva som forårsaket problemet, er det mulig av naturen av akne og de ekstra symptomene som følger med det. Kilde: flickr (#Shuba #Norka).

Årsaker til utslett

 1. Formasjoner rundt leppene og på haken kan oppstå som en allergisk reaksjon på: kosmetikk; kaldt; dyrehår; tannkrem; hormonholdige legemidler.
 2. Akne rundt leppene kan snakke om problemer med fordøyelsen, nemlig et brudd på arbeidet i hvilken som helst del av tarmen. Dysfunksjon kan i sin tur oppstå på grunn av tilstanden i nervesystemet, langvarig bruk av antibiotika, og på grunn av konstant bruk av skadelig mat.
 3. Formasjoner av akne karakter (inflammerte komedoner, papiller) snakker om blokkering av sebaceous kanaler i huden. Dette skjer når: hormonelle forstyrrelser; stress (huden gir samtidig mer fett); overvekt; endokrine sykdommer; permanent forgiftning av kroppen (alkohol, nikotin, skadelige stoffer).
 4. Hvis utslett rundt munnen ser ut som grupperte små røde pimples, og derfor har dette området en rosa rød farge, da en hudlege kan diagnostisere perioral dermatitt. Symptomene på denne sykdommen, i tillegg til utslett, på et avansert stadium inkluderer kløe og peeling av huden, det endrer farge etter å ha bestått betennelse. Denne sykdommen manifesterer seg gradvis, vanligvis blir huden rundt munnen rød etter å ha spist varme eller krydrede matvarer, hvoretter små utslett begynner å dukke opp. De har et symmetrisk mønster, og etterlater en fri stripe av huden direkte rundt leppene.

Ofte denne sykdommen rammer kvinner, det skyldes:

 • hormonelle lidelser; stress,
 • bruk av hormonelle preparater, kremer, salver;
 • bruk av tannkrem med fluor;
 • sykdommer i kvinnelige kjønnsorganer;
 • kronisk prosess som forekommer i kroppen.

Hvis du ikke starter behandlingen i tide, oppstår det komplikasjoner som pigmentering av området rundt munnen, utseendet på rynker, og i alvorlige tilfeller kan sykdommen føre til demodikose.

Foto 2: Demodekose utløses av et kryss, som parasiterer talgkjertlene, på ansiktets hud, er smittsomt, men aktiverer også med redusert immunitet og under gunstige forhold. Kilde: flickr (Rosario Arredondo).

Løsning for utslett

Det er umulig å starte behandlingen på egen hånd, du må undersøkes av en hudlege, en gastroenterolog, og du må passere de nødvendige testene for hormonnivåer i blodet.

Som et forebyggende tiltak er det nødvendig å styrke immunforsvaret, overvåke ansiktshygiene, ikke bruk billige kosmetikk, ikke selvmedisinere med hormonelle stoffer.

Foto 3: Riktig kosthold, sunn mat og avvisning av dårlige vaner vil være en god hjelp for å opprettholde kroppens generelle helse. Kilde: Flickr (Janelle).

Perioral akne rundt munnen

Perioral dermatitt er en betennelsessykdom i huden rundt munnen, noe som forårsaker dannelsen av liten akne på haken, i nasolabialene, på nesenes vinger og i spesielt ubehagelige tilfeller på templene, nesebroen, nedre og øvre øyelokk.

Ikke alle eksperter innser at dette er en uavhengig sykdom. Du kan finne forskjellige navn på denne sykdommen: okolotoroi dermatitt, steroidal perioral dermatitt, et spesielt tilfelle av rosacea og noen - kombinere det med seborrheic eller allergisk dermatitt.

I utgangspunktet lider jenter i alderen 18 år og kvinner i barnefylt alder av denne sykdommen. Mye mindre ofte påvirker denne sykdommen menn og barn.

Kausjonsmiddelet til denne sykdommen er fortsatt ukjent.

Årsaker til dermatitt er redusert til en svekkelse av beskyttelsesfunksjonen til huden, under påvirkning av uønskede faktorer, både ekstern og intern.

Hva er perioral akne?

Symmetriske utslett er små knuter som er fylt med væske, står alene eller i grupper av flere stykker som kan suppurate og dermed ligner akne.

Ved perioral dermatitt, har utslett en grov overflate, kløe kan oppstå, kløe, peeling og følelse av tetthet i huden - disse symptomene er forskjellige fra manifestasjoner av akne og rosacea (rosacea).

Rett rundt den røde grensen på leppene (en kant rundt 3-5 mm bred), forblir huden uberørt, noe som er en diagnostisk funksjon som skiller perioral dermatitt fra herpes.

Hvis den riktige diagnosen ikke er gjort i tide og behandlingen ikke er startet riktig, utvikler sykdommen og kan spre seg til nye områder av ansiktets hud, dette vil komplisere situasjonen, i tillegg til hudlege, må du også besøke en øyelege.

Hvorfor vises akne rundt munnen?

Årsakene til utslett rundt munnen er flere:

 • hormonell svikt, sykdommer i reproduktive systemet hos kvinner - den vanligste årsaken;
 • bruk av hormonpreparater som inneholder hydrokortison eller prednison for behandling av andre dermatologiske sykdommer, som eksem, nevrodermatitt og lignende;
 • hormonbasert prevensjonsbruk;
 • bruk av fluorid tannkrem kan forårsake sykdom;
 • Aktiv bruk av rensing og andre kosmetikk, mest av alt, huden lider av tonalkremer;
 • Påvirkningen av ugunstige værforhold, som sterke vind og langvarig direkte ultrafiolett bestråling;
 • allergiske bakterielle effekter av vanlige saprofytter, oppstår når den totale resistansen til organismen minker. (Saprophytes er mikroskopiske kvalster som lever i de øvre lagene i huden vår og spiser på de døde partikler og sebum);
 • sykdommer i fordøyelsessystemet, og immunitet avhenger direkte av tilstanden til dette systemet;
 • Tilstedeværelsen av en kronisk smittsom sykdom;
 • nedsatt immunstatus.

Ofte går perioral dermatitt i behandlingen av andre hudsykdommer på grunn av langvarig bruk av hormonelle salver og kremer. Det virker som en person at denne typen behandling er best, siden disse stoffene raskt lindrer betennelse og kløe.

Og så dannes en ond sirkel! Samtidig prøver de å behandle perioral dermatitt med disse stoffene, og til og med oppnå noe forbedring, men så snart den såkalte behandlingen er stoppet, forverres tilstanden umiddelbart. Av denne grunn er det viktig å bli undersøkt av en hudlege og etablere riktig diagnose.

Under hvilke omstendigheter er det nødvendig å snarest søke hjelp fra en spesialist?

Det er sant at det er alvorlige problemer med indre organer og om problemer i det endokrine systemet.

I utgangspunktet forårsaker denne sykdommen psykisk ubehag, en person opplever konstant stress på grunn av sitt utseende, og dette gir ham mye trøbbel.

Men når selvbehandling ikke gir det forventede resultatet, og sykdommen forverres:

 • sår vises, og sekundær infeksjon går sammen;
 • sykdommen sprer seg til nye områder av huden, utslett vokser og koaleserer;
 • utslett påvirker nedre og øvre øyelokkene, det er fare for oftalmiske sykdommer.

I disse tilfellene, et presserende behov for å kontakte en hudlege og en oftalmolog. Hvis du forsinker besøket til legen, kan du gå glipp av den dyrebare tiden, og behandlingen kan da være lengre enn det kan være med rettidig behandling. Og pigmentet flekker som dannes på utslettstedet, hvis det ikke er herdet i tide, kan føre til ikke mindre problemer enn selve dermatitt.

behandling

Og følg også en diett som utelukker irritasjon av mage og tarm.

Det vil være nødvendig å begrense bruken av: alle sure, krydrede, salte, krydrede matvarer og sterk te, kaffe og alkoholholdige drikker, noe som forårsaker et rush av blod i ansiktet.

Etter å ha bestemt årsaken til sykdommen, vil legen anbefale at du ikke bruker kosmetikk, syntetiske vaskemidler og tannkrem som inneholder fluor. Du må også slutte å bruke hormonelle legemidler til ekstern bruk.

Moderne medisinske metoder for behandling av perioral dermatitt er basert på bruk av tetracyklinantibiotika i tabletter og utad - i form av salver og kremer, med disse antibiotika, ledsaget av preparater som inneholder imidazol (et stoff som påvirker protozoer).

Ved allergisk sensibilisering er det nødvendig å ta antihistaminer, slik som klarin, Erius og lignende.

Det er nødvendig å ta vare på å forbedre immuniteten. Det anbefales å ta vitaminer:

Alle medisiner må utpeke en lege! Kun en spesialist kan, basert på resultatene av undersøkelsen, foreskrive et egnet middel og velge riktig dose.

Selvmedisinering med antibiotika kan forårsake alvorlig skade på kroppen.

Når du bruker kremer og salver som inneholder antibiotika i tetracyklingruppen, er det nødvendig å ta hensyn til fotosensibiliserende (økende lysfølsomhet) effekten av disse legemidlene, og til å bruke SPF 30-60 lysbeskyttende kremer kontinuerlig. Ellers kan vedvarende pigment flekker vises på huden.

Ganske gode resultater vises også ved bruk av fysioterapeutiske prosedyrer. Ved siste behandlingsstadium kan en god effekt oppnås ved bruk av kryomassasje, med kulsyre.

Og for å fjerne edderkoppene som er dannet på lesjonsstedet, kan du ta flere økter av elektrolyse.

Hvis det ikke er mulig å bruke medisiner, kan du vende deg til de populære behandlingsmetodene. For små barn er urteterapi det beste alternativet. Og du kan med hell kombinere begge behandlingsmetoder.

Etter at de første tegnene på perioral dermatitt har dukket opp, er det nødvendig å eliminere betennelser, og dette kan gjøres med lotioner.

Du kan forberede dem fra avkok av streng, lime blomst, kamille og malurt. Det er veldig effektivt å tørke ømme flekker med calendula blomster, St. John's wort herb, celandine og yarrow hver dag.

Du kan bruke urter avkok ikke bare for ekstern bruk, men også å ta dem inne. For dette formål vil en avkok som er laget av roten av elecampane, salvage gress, blomstene fra St. John's wort og kamille (apotek) være svært nyttig. Ta denne buljongen til 1 glass inne, 3 ganger om dagen.

Ved rettidig behandling til en spesialist er behandlingen av perioral dermatitt ikke spesielt vanskelig. Denne sykdommen i seg selv gir ikke noen alvorlige konsekvenser for kroppen. Det er en sjanse til å gjenopprette helt. Bare trenger å vise tålmodighet og utholdenhet. For å følge anbefalingene fra legen og forsøke å følge et sparsomt kosthold. Det antas at tilbakefall ikke kan være redd, det skjer svært sjelden.

Utslett rundt munnen - oral dermatitt eller matallergi?

Et utslett på ansiktet - er det en manifestasjon av matallergi eller oral dermatitt? Årsaken til matallergi er en, mange av dem har dermatitt, det er ikke bare en allergi i ansiktet. Matfaktor spiller bare en liten rolle. Les mer om dette og andre aspekter av sykdommen - i artikkelen.

Røde flekker, små knuter, pustler på haken, rundt leppene, nær nesen - disse kan være manifestasjoner av matallergi, men oftest diagnostiserer leger oral dermatitt.

Hva er oral dermatitt?

Oral dermatitt, det er også oral rosacea, steroid dermatitt i ansiktet er ikke en allergi; i ansiktet er matallergi i en isolert form ganske sjelden hos voksne. Oral dermatitt er en kronisk hudsykdom som kan ha en rekke årsaker, inkludert matintoleranse og allergier forårsaket av sykdommer i organene i fordøyelsessystemet. Oppstår muntlig dermatitt oftere i det rettferdige kjønn i alderen 19-45 år, svært sjelden hos barn og menn, som tilsynelatende skyldes hormonale egenskaper hos kvinnekroppen. Forresten, derfor er slike utslett på barnets ansikt vanligvis ansett som manifestasjoner av matallergi.

Til tross for at oral dermatitt ikke bryter med pasientens generelle tilstand, blir tilstedeværelsen av en estetisk defekt av huden på ansiktet ofte årsaken til psykiske problemer.

Årsaker til matallergi og oral dermatitt

Mens årsaken til matallergi er faktisk intoleranse mot visse matvarer, kan oral dermatitt skyldes mange faktorer, og det er umulig å si sikkert hva som ble oppfattet. Imidlertid har det vist seg at dermatitt i de fleste tilfeller er basert på allergier mot medisiner, og utbredt forekommer utslett oftest under bruk av hormonale og kortikosteroide salver, vanligvis foreskrevet for hudallergiske reaksjoner, inkludert for ansiktsallergi. Næringsfaktor spiller en rolle i forekomsten og forverring av dermatitt, som et element av provokasjon av gastrointestinale sykdommer. Hos kvinner blir dermatitt ofte forårsaket av kontakt med vaskemidler og bruk av kosmetikk.

Utseendet på utslett i perioralområdet utfordrer:

 • ultrafiolett kur;
 • stress og dysfunksjon av det autonome nervesystemet;
 • endokrine lidelser og hormonelle endringer;
 • varmt og fuktig klima
 • akutte og kroniske sykdommer som fører til lav immunitet.

Symptomer på oral dermatitt

I begynnelsen av utviklingen gir ikke oral dermatitt stor bekymring. Rødhet i området rundt munnen skjer bare under mottak av varme og krydrede matvarer
går snart alene. Men når sykdommen utvikler seg, blir hyperemi vedvarende, små knuter og kviser ser ut på bakgrunnen, noe som ligner på akne.

Rashes er vanligvis plassert symmetrisk, ofte fusjonere, men nå aldri den røde grensen av leppene, mellom den og den røde er det alltid en blek strimmel sunn hud.
Noen ganger utslaget sprer seg ikke til nesen, på området rundt øynene, på templene - det er en total skade på ansiktet. Vanligvis i tilfelle oral dermatitt, pasienten bryr seg ikke veldig godt om kløen i huden, og det er ingen smerte.

I mangel av skikkelig behandling begynner huden på utbruddsstedet å skrelle, tykke, grove, blir dekket av rynker og pigmenterte flekker.

Behandling av oral dermatitt

Tradisjonell terapi av oral dermatitt involverer først og fremst utelukkelsen av den faktoren som forårsaket utviklingen av sykdommen. Det anbefales ikke å bruke hormonelle salver, fluor tannkrem, kosmetikk og vaskemidler.

Behovet for å overholde et sparsomt kosthold skyldes den hyppige kombinasjonen av dermatitt med sykdommer i mage-tarmkanalen. Krydret, krydret, salt, røkt, alkohol, sterk te og kaffe er utelatt fra kostholdet.

Medikamentsterapi inneholder reseptbelagte imidazolkonsentrasjoner av medisiner og antibiotika. I tillegg må du ta vitaminer, spesielt askorutin, nikotinsyre, riboflavin, vitamin B6.

I løpet av perioden med hudgjenoppretting, brukes fysioterapeutiske prosedyrer: Kryomassasje, darsonval, elektrolyse, som gjør det mulig å fjerne telangiectasia og pigment flekker i munnområdet.

Under hele behandlingsforløpet er det umulig å dukke opp i solen uten verneutstyr, og det er bedre å unngå solisolasjon i det hele tatt. Lang opphold i varme rom og turer til varme land anbefales ikke.

Utslipp rundt munnen

Huden rundt munnen er mye tynnere og mykere enn på de fleste deler av kroppen. Det har heller ikke en god fuktighetsgivende funksjon. Et utslett på det kan oppstå på grunn av fysisk skade, tørrhet og intens sollys.

Noen ganger kan utslett spre seg til leppens overflate, men det er visse typer av det som bare påvirker huden og påvirker aldri leppene selv.

I noen mennesker er utslett rundt munnen en kronisk, permanent tilstand, i andre kan det skje ved en tilfeldighet. Her er noen av de vanligste årsakene til tørr hudutslett rundt munnen.

 • Perioral dermatitt
 • Kontakt dermatitt
 • Seborrheisk dermatitt
 • Klimaendringer, leppe slikker og noen medisiner

Vanlige årsaker

La oss diskutere i større detalj årsakene til utslett som kan oppstå hos voksne og barn:

Kontakt dermatitt

Dette er en sykdom som er preget av betennelse ved hudkontakt med allergene eller irriterende. Derfor kan kontaktdermatitt være allergisk når immunsystemet reagerer på et bestemt stoff, eller irritabel - huden er utsatt for kjemikalier. Den første vises i noen timer, og den andre - mye tidligere.

Ser ut som røde plaketter som kan ledsages av kløe og smerte. Ofte skjer denne typen reaksjon med visse kosmetiske produkter, planter (giftig eføy) eller noen hudpleieprodukter.

Atopisk dermatitt

De sier også atopisk eksem. Det er også en hudtilstand der det er irritasjon og betennelse rundt munnen, og utslett på bein, ansikt, knær (vanligvis fra baksiden) og hender kan også oppstå. Utslippet er preget av kløe, rødhet, hevelse, fortykkelse av huden og dannelse av vekter.

Det er flere faktorer som forårsaker dette utslettet rundt munnen, inkludert ekstreme temperaturer, stress og noen kjemikalier. Men til slutten av arten av utseendet av atopisk dermatitt er ikke kjent. Det påvirker vanligvis barn, men med alder kan det noen ganger vedvare.

urtikaria

Denne tilstanden er forårsaket av en allergisk reaksjon på mat, medisiner, stress og noen andre faktorer. Angioødem (angioødem Quincke) - en tilstand som ligner urticaria, men langt mer farlig, med utslett og ødemer, vises også på leppene.

Perioral dermatitt

Denne lidelsen rammer oftest kvinner, og forårsaker utseende av grupper av små røde støt rundt munnen. Det kan spre seg til overleppen, haken og kinnene, noe som gjør disse hudområdene veldig tørre og skumlete.

Folk med fete hudtyper, så vel som de som bruker kosmetiske preparater som inneholder sterke kjemikalier, er litt mer utsatt for denne typen dermatitt.

Relaterte symptomer

Utseende ser utslaget ut som røde støt. Noen ganger kan det være dekket med skalaer og spre seg til området under øynene, pannen og haken. Hillocks kan fylles med pus eller annen væske, på grunn av hvilken de ligner akne (akne).

Du kan også oppleve symptomer som forbrenning eller kløe, spesielt ettersom tilstanden din forverres.

Årsaker hos barn

Årsaker til spedbarnsutslett inkluderer:

Dette er et hudproblem forårsaket av et virus kjent som Coxsackie. I denne sykdommen er utslett ledsaget av feber.

impetigo

Det er en bakteriell infeksjon som forårsaker utslett som består av konvekse røde støt og lysebrune skorper rundt munnen og nesen til et barn.

Smøre mat rundt munnen

Ofte spiser barn mat med mat. Hvis de ikke vaskes i tide, kan det oppstå betennelse, noe som åpner veien til en bakteriell infeksjon.

smokker

På grunn av nappen blir huden rundt munnen av barnet kontinuerlig smurt med spytt, som, som det er kjent, er et utmerket miljø for veksten av bakterier.

siklende

I utgangspunktet gjelder dette problemet babyer. Ved langvarig hudkontakt med spytt kan det forekomme utslett.

Brennende utslett

Denne tilstanden til huden rundt munnen kan forårsake:

Kjemiske brannskader

Kan oppstå når huden kommer i kontakt med sterk kjemikalie, som syrer. En kjemisk brenning kan forårsake rødhet, smerte eller blærer på huden.

herpes

Selv om det forekommer utslett med herpes oftere på leppene (den såkalte "kaldt på leppene") eller på munnhinnene i munnen (oral herpes), kan det også vises på huden rundt munnen. Disse er varme, blåsende små blærer, som til slutt brister og skorpe.

Annet brennende utslipp

 • Allergisk reaksjon
 • Erythema multiforme
 • Vinkel Cheilitis

Utslett før menstruasjon

Det er forbundet med en sjelden hudsykdom kalt autoimmun progesteron dermatitt (APD), som manifesterer syklisk, i henhold til menstruasjonssyklusen. Det antas at denne huden reaksjon på hormonelle forandringer som skjer umiddelbart før menstruasjon.

Når progesteronnivåer stiger i blodet, oppstår en autoimmun respons i form av utslett. Når progesteronnivåer faller, går utslettet bort. Dette gjentas hver syklus.

Kløende utslett rundt munnen

Perioral dermatitt er preget av grupper av kløende og sensitive små røde papiller. Sykdommen kalles så, basert på utslettsområdet. Årsaken til utseendet er ikke kjent. Det er beskrevet mer detaljert i begynnelsen av artikkelen.

behandling

Kontakt dermatitt krever behandling bare hvis alvorlige symptomer er tilstede. Oftest er kortikosteroider foreskrevet som en salve, men i utgangspunktet er hele behandlingen å eliminere kontakt med allergenet.

Perioral dermatitt blir behandlet med antibiotika hvis tilstanden ikke forbedrer seg selv etter eliminering av mulige årsaker til utviklingen.

Unngå bruk av nye kosmetiske produkter, samt sterke vaskemidler og rensemidler, alkoholbaserte lotioner eller hudkremer som inneholder steroider.

Hva er årsaken til utslett rundt munnen hos voksne?

Hvis det er røde flekker, pustler, små knuter rundt leppene, på haken, nær nesen, kan det være en ide om matallergi, men i slike tilfeller blir oral dermatitt hovedsakelig diagnostisert.

Dermatitt kan ha mange årsaker, i motsetning til matallergier. Oral dermatitt har også andre navn - steroid dermatitt i ansiktet eller oralt rosacea.

Det er en kronisk hudsykdom, provosert av ulike årsaker, inkludert intoleranse mot visse produkter og patologier av organene i fordøyelsessystemet på grunn av allergiske årsaker. Oral dermatitt er vanlig hos kvinner mellom nitten og førti år. Hos menn og barn er denne sykdommen sjelden.

Oral dermatitt av pasientens generelle tilstand forverres ikke, men åpenbare estetiske ulemper fører til psykiske problemer.

Årsaker til munnutslett hos voksne

Det er kjent at dermatittbasen ofte er allergi mot narkotika, spesielt kortikosteroid og hormonelle salver, og de er ofte foreskrevet for allergiske hudreaksjoner, inkludert allergi i ansiktet. Ofte fremkaller gastrointestinale sykdommer en matfaktor, og for kvinner er kosmetikk og vaskemidler også en vanlig årsak til dermatitt.

Utslett rundt munnen hos voksne kan oppstå fra ultrafiolett stråling, hormonal justering og endokrine sykdommer, dysfunksjon i det autonome nervesystemet og stress, sykdommer som reduserer immunitet i et fuktig og varmt klima.

Symptomer på oral dermatitt

Symptomer på oral dermatitt vises gradvis, og området rundt munnen begynner å bli rødt bare når man spiser krydret og varm mat og etter at et måltid snart kan passere seg selv. Videre utvikler sykdommen til en mer vedvarende hyperemi, mot hvilken små kviser og knuter dukker opp som ser ut som akne.

Rashes er vanligvis plassert symmetrisk, ofte fusjonere med hverandre, men aldri komme til den røde grensen av leppene, forlater en blek strimmel av sunn hud. I noen tilfeller sprer utslett til området rundt øynene og nesen, på templene, kan det oppstå total skade på ansiktet. I dette tilfellet kløende hud og smerte eller fraværende. Hvis du ikke starter behandling, blir huden i utslettflakene, grove, tykkere, dekket med pigmentspots og rynker.

Når man behandler oral dermatitt, forsøker legene først å utelukke den faktoren som utløste utviklingen av sykdommen. Du bør i det minste midlertidig forlate bruken av fluoride tannkrem, hormonelle salver, vaskemidler og kosmetikk.

Dermatitt blir ofte kombinert med sykdommer i mage-tarmkanalen, så du bør umiddelbart bytte til et sparsomt kosthold, som legen bør anbefale. Først av alt bør du utelukke krydret, krydret, salt, røkt produkter, sterk kaffe og te, samt alkohol.

Legemidler til behandling av utslett rundt munnen hos voksne

Medisiner for behandling av utslett rundt munnen hos voksne involverer bruk av antibiotika og stoffer i imidazolgruppen. I tillegg bør du spise vitaminer, og først og fremst askorutin, riboflavin, nikotinsyre, vitamin B6.

Slike fysioterapeutiske prosedyrer som darsonval, kryomassasje, elektrolyse, som gjør det mulig å fjerne pigmentflekker og telangioektasi i munnsone, er også gode for hudgjenoppretting.

I løpet av behandlingen bør ikke gå ut i solen uten verneutstyr, det er bedre å unngå solstråling helt. Det er nødvendig å begrense langvarig opphold i varme rom og avbryte turer til varme land.

For behandling av denne sykdommen anbefales å bruke:

Det er mulig å søke midler bare etter ordre fra legen.

Hvorfor har voksne og barn utslett rundt munnen deres?

1 Forutsetninger for utvikling av sykdommen

Utslett, som består av små kviser, gir en person betydelig ubehag i form av en liten kløe og brennende. Det som er mest ubehagelig er at denne sykdommen er preget av sin varighet, og noen ganger inneholder utslettet pus. I denne forbindelse stiger pasientens kroppstemperatur og generell ulempe manifesterer seg. Purulent dermatitt, til tross for det alvorlige kurset, har en ikke-smittsom natur og oppstår av forskjellige årsaker:

 1. Eventuelt irriterende allergen kan forårsake slike tegn: En allergi utløses av både mat og kosmetikk, insektsbitt og dyrkontakt.
 2. En vanlig årsak er en ustabil følelsesmessig tilstand av en person, konstant stressende situasjoner, fysisk overbelastning.
 3. Noen ganger er utviklingen av sykdommen på grunn av arvelig disposisjon, og dermatitt ledsager den gjennom livet, fra barndommen.
 4. Hos ungdommer i ungdomsår og gravide er dette fenomenet direkte relatert til hormonelle forandringer i kroppen.
 5. Det riktige valget av kosmetiske og hygieniske midler er av stor betydning - allergien forårsaket av dem blir raskt til mer alvorlige komplikasjoner.
 6. Hos voksne kvinner oppstår dermatologisk sykdom med langvarige hormonelle orale prevensiver, denne situasjonen gjelder også for eksterne medisiner som inneholder steroider.

Imidlertid kan sykdommen skyldes penetrering av patogene bakterier, og så er det smittsom dermatitt.

Han er i stand til å provosere subkutane kvalster. Demodecosis påvirker vanligvis jevn hud og hodebunn. Symptomer kan være unaturlig hudfarge, kløe og utslett.

Et annet årsaksmiddel er herpesviruset. Sykdommen utvikler seg så raskt, manifestert i sårhet og hevelse i huden rundt munnen og nesen.

Staphylococcus er en pyogen mikroorganisme som også kan være årsaken til en ubehagelig sykdom.

2 Hoved symptomer på dermatitt

Perioral dermatitt er vanskelig å forveksle med noen annen sykdom, da den har karakteristiske trekk:

 • dette er betennelse i form av kviser, ofte fusjonere til flekker, ledsaget av irritasjon;
 • kviser er av forskjellige former, de kan fylles med pus og vannaktig væske;
 • prosessen forverres av kløe, mild smerte, hyperemi;
 • Når betennelsen sanker, blir huden grov og flager på stedet av de syke områdene i form av vekt, tørker opp og faller bort i løpet av uken.

Det bør tas hensyn til det faktum at når en persons immunitet er redusert, kan sykdomsprogresjonen forsinkes og fortsette i lang tid, og gi vei til remisjon og komplikasjoner. Feil diett, dårlige vaner, samt vitaminmangel vil hindre utvinning, spesielt hvis pasienten ikke tar noen terapeutiske tiltak og gjør at prosessen kan ta sin kurs.

Derfor er det ønskelig å kontakte en hudlege umiddelbart. I tillegg kan utslett, uansett hva som forårsaket dem - en allergi eller annen årsak - være tegn på alvorligere sykdommer. Noen ganger kan dette indikere problemer i fordøyelseskanalen og indre organer, inkludert intestinal candidiasis.

3 Metoder for behandling av utslett

De første symptomene i form av utslett bør varsle pasienten. Hvis det er flere irritasjoner i huden med akne og kløe, er det nødvendig med en lege hjelp, for ikke å nevne en økning i temperaturen. Hvis det er en avvisning av kosmetikk, men staten endres ikke, dette er en annen grunn til å konsultere en lege. Det er best å umiddelbart kontakte en endokrinolog og en hudlege.

Omfattende behandling er den mest korrekte tilnærmingen til denne sykdommen:

 • Medikamentsterapi inkluderer å ta antibakterielle, antifungale stoffer og vitamin-hjelpemidler;
 • fra et stort antall fysioterapeutiske prosedyrer, foreskrives elektrolyse - redoks prosessen med deltakelse av elektrisitet, vekselstrøm elektroterapi, spesiell massasje ved bruk av flytende nitrogen;
 • du bør overgi hormonelle midler til forskjellige retninger, kosmetikk og tannkrem med fluor, da de er en irriterende faktor;
 • i daglige måltider bør ikke spise røkt kjøtt, fett kjøtt, søtt melprodukter, alkoholholdige og karbonatiserte drikker;
 • Det er også ønskelig å gi opp den dårlige vane med å røyke.

For ekstern bruk, anbefales salver, som inkluderer antibiotika. I tilfelle en alvorlig tilstand kan sterke legemidler i tablett og injiserbar form foreskrives for pasienten. Hvis årsaken til de smertefulle manifestasjonene er allergi, er allergifrie stoffer foreskrevet.

Når alle anbefalte anbefalinger er oppfylt, tar behandlingsvarigheten fra 7 til 14 dager. Men hvis dermatitt er i en avansert fase, vil det ta mye lenger tid.

Når det gjelder selvdiagnose og behandling, kan dette føre til en komplikasjon av en dermatologisk sykdom, til og med irreversible forandringer i hudstrukturen. I tillegg kan dermatitt hos barn alltid forveksles med et plutselig eksantem, siden symptomene deres er svært like. Men bare en lege kan opprette den riktige diagnosen og justere den tillatte dosen av antibiotika i samsvar med en individuell tilnærming til egenskapene til organismen til hver pasient.

Dermatitt rundt munnen i en voksen årsak behandling

Perioral dermatitt - i medisin, også kalt rosacea-lignende eller peri-rototisk dermatitt. Dette er en sjelden sykdom, det forekommer hos ca 1% av befolkningen, oftest hos kvinner 20-40 år.

Når perioral dermatitt på huden rundt munnen, vises små papiller på haken, kviser, huden blir rød, irritasjon og vekst av papiller vises på et større område. Dette skaper en mann med betydelig estetisk, fysisk og psykologisk ubehag.

Dette er hvordan de fleste pasienter beskriver sykdomsbegrepet - "... Jeg har nylig lagt merke til at flere små røde kviser dannet på haken min, jeg begynte å bruke aknekrem og ofte vaske ansiktet mitt, men dette gjorde det bare verre.

Etter noen måneder ble huden rundt munnen og på haken rett og slett rød, og når akne var heling, forlot det mørke flekker. Og mellom leppene og de berørte områdene rundt munnen er det en klar stripe av sunn hud uten rødhet... ".

Symptomer på perioral dermatitt

Hvis lignende symptomer oppstår:

 • I haken og munnen, smerte, kløe, brennende, rødhet, følelse av tetthet i huden, rød liten akne
 • Akne kan være med hoder, når tømmer som en klar væske slippes ut, med tidkviser blir sår
 • Akne danner kolonier, klynger
 • Huden på de betente områdene begynner å bli dekket med tynne gjennomsiktige skalaer, som deretter faller av

Mest sannsynlig, at slik betennelse i huden skyldes perioral dermatitt. Men for å klargjøre diagnosen, bør du definitivt konsultere en hudlege, da utseendet på akne og irritasjon i ansiktet kan skyldes andre grunner:

 • Diffus atopisk dermatitt
 • Allergisk kontaktdermatitt
 • Seborrheisk dermatitt
 • Vanlig, akne rosacea, steroid akne.

For å isolere mikrofloraen til lesjonsstedet og bestemme patogenet, utføres en underlag av skrapingen eller innholdet av lesjonene.

Huden rundt munnen kan ikke endres og være en vanlig farget rand opp til 2 cm. Vanligvis er utslett plassert på litt rødmet hud eller huden endrer ikke fargen.

Årsaker til perioral dermatitt

 • Reduksjon av humoral og cellulær immunitet
 • Klimaendringer, overdreven eksponering for ultrafiolett stråling
 • Overfølsomhet overfor bakterielle allergener
 • Langsiktig eller kortvarig bruk av lokale kortikosteroider i form av kremer, salver (se den komplette listen over alle hormonelle kremer og salver - Psoriasis salve)
 • Predisponering til allergiske reaksjoner, forekomst av allergisk rhinitt, bronkial astma
 • Riktig følsom hud
 • Rikelig bruk av ulike kosmetikk for ansiktet
 • Hormonal ubalanse i gynekologiske sykdommer
 • Bruken av proteser, tannkrem som inneholder fluor
 • Forstyrrelser i fordøyelseskanalen, nervesystemet, endokrine systemet

Hvis dermatitt er forårsaket av kosmetikk, må du nøye undersøke sammensetningen av alle kremer, lotioner, etc. Her er en liste over noen av ingrediensene som oftest forårsaker perioral dermatitt:

 • Parafinvoks
 • Natriumlaurylsulfat
 • Kanel Smaker
 • Isopropylmyristat
 • vaselin

Behandling av perioral dermatitt

Behandling av denne hudsykdommen er ganske lang, varigheten av behandlingen varierer fra 1,5 til 3 måneder og avhenger av alvorlighetsgraden av manifestasjoner av perioral dermatitt. Behandlingen av perioral dermatitt foreskrives av en hudlege og jo hurtigere en spesialist blir konsultert, jo mer effektive blir resultatet. Selv med riktig behandling, er det mulig å få flere tilbakefall av sykdommen, men de går mye lettere og elimineres raskere.

Bruken av kortikosteroider (hormonale salver, kremer) for perioral dermatitt er kontraindisert.

Null terapi

Det første som anbefales etter diagnose kalles null terapi. Det vil si å avbryte alle brukte salver, kremer, kosmetikk, spesielt med kortikosteroider, samt endre tannkrem til normalt. Samtidig kan tilstanden forverres i noen tid, og etter noen uker bør det være en forbedring.

antihistaminer

På dette tidspunkt er mulig å anvende antihistaminer (Suprastin, Tsetrin og så videre. Alle tabletter cm allergi), natriumtiosulfat, kalsiumklorid.

antibiotika

Ved oral dermatitt er antibiotikabehandling ganske effektiv. Formål med gel eller krem ​​Metronidazol 0,75% eller gel Erytromycin 2% stopper sykdomsprogresjonen. Påfør må være 2 ganger daglig før utslett stopper.

Et muntlig antibiotika kan foreskrives av en lege - dette er Minocycline eller Doxycillin, 100 mg hver, 2 p. per dag til utslett går bort, så i løpet av måneden 100 mg en gang daglig og en annen måned 50 mg per dag. I tillegg til å ta Metronidazol inne (det er ikke et antibiotika, men et antiprotozoalt stoff).

Eller tetracyklin i et lignende mønster, bare 500 mg / 2 ganger, deretter 500 mg / 1 gang og 250 mg / 1 gang. Etter at antibiotika har begynt, kan det oppstå forverring, men etter 3 uker øker tilstanden til huden vanligvis markant.

Cream Elidel (Pimecrolimus)

Pimecrolimus kan kun brukes til oral dermatitt som foreskrevet av en lege, når andre legemidler er ineffektive.

Elidel er en krem ​​som har langsiktige bivirkninger, effekten av stoffet er ikke fullstendig studert, men det antas at pimecrolimus undertrykker sekundær immunrespons, og det er tilfeller av hudtumorer og lymfomer etter bruk. Derfor bør bruken av dette verktøyet behandles med forsiktighet.

Hudpleie for perioral dermatitt

I denne sykdommen anbefales mild hudpleie. Etter vask bør du ikke tørke ansiktet med et håndkle, men bare promakivat. Legen kan hente dine likegyldige pulver, kjøle, fuktighetsgivende kremer, som ikke inneholder stoffer som forverrer symptomene på sykdommen. (se Allergi krem, dermatitt salve)

Urte infusjoner

I tilfelle av en akutt prosess, kan kjølebremser fra kamilleinfusjon (hvis du ikke er allergisk) eller 1% borsyre, samt fra infusjoner av St. John's wort, celandine og calendula brukes til å lindre symptomene.

Normalisering av kroppens generelle tilstand

Hvis det er infeksjonsfokus, er det nødvendig å behandle samtidige sykdommer, samt normalisering av endokrine og nervesystemet, arbeidet i mage-tarmkanalen. Om nødvendig, foreskriver forsterkende immunostimulerende legemidler, legemidler som normaliserer funksjonen i sentralnervesystemet. Anbefalte månedlige kurs av vitaminterapi, vitamin B, vitamin C og A, folsyre.

Beskyttelse mot solbeskyttelse

I behandlingsperioden er det verdt å beskytte mot direkte sollys, da ultrafiolett stråling forverrer symptomene på perioral dermatitt. Om sommeren bør du bruke solkrem daglig, hvis beskyttelsesfaktor er minst 30.

Navnet "muntlig" refererer til plasseringen av sykdomsfokuset. Hudirritasjon i perioralområdet, det vil si i området rundt munnen, er i stand til å levere mye psykologisk ubehag, spesielt siden sykdommen oftest forekommer hos kvinner av reproduktiv alder.

Et større antall pasienter med denne patologien er registrert i utviklede land, noen ganger kan dermatitt rundt munnen forekomme hos svært små barn og hos voksne menn.

årsaker

Den viktigste årsaken til sykdommen er et brudd på de beskyttende egenskapene til huden på ansiktet. En enhetlig teori om forekomst av slike problemer har ikke blitt identifisert, men det har blitt observert at dermatologer blir pasienter som aktivt bruker kosmetikk, hormonale salver og bruker kortikosteroider til å behandle visse sykdommer. Derfor har det blitt foreslått at føre til perioral dermatitt kan:

 • Ulike midler og preparater som brukes til ansiktspleie i dag og natt. For det første er det næringsrike, fuktighetsgivende, grunnkrem, lotioner, tonics, såpe. I dette tilfellet håndterer vi standard kontakt dermatitt.
 • Dermatitt rundt munnen kan utvikle seg på grunn av fluor, som er en del av terapeutisk tannkrem og profylaktisk skylling.
 • Kosmetiske prosedyrer som avviker i traumer til huden - kjemiske eller mekaniske peeling, skrubber.
 • Hudkontakt med kortikosteroider. Hormoner kan være en del av kosmetikk, inhalatorer og aerosoler som brukes til å lindre astmaanfall og allergier.
 • Bruk av prevensjonsmidler - alle slike produkter inneholder hormoner.
 • Seborrheic form av dermatitt i ansiktet.

Sannsynligheten for å utvikle oral dermatitt øker dersom en kvinne eller en mann bruker flere ansiktspleieprodukter samtidig. Dette er en parallell bruk av fuktighetsgivende og nærende krem, pulver, tonale midler.

De vanligste former for dermatitt: atopisk og allergisk. Det skjer at de bare er lokalisert på ansiktet.

Årsaker til oral dermatitt kan være forbundet med tarmdysfunksjon, dysbiose, hormonelle og endokrine ubalanser. Hos små barn er oral dermatitt forbundet med bruk av brystvorter i det kalde eller i blåsende vær.

Hos barn i den første måneden i livet kan utslett i munnområdet forårsakes av hormonelle forandringer i kroppen, utslett og hyperemi i dette tilfellet forsvinner på egenhånd innen noen få uker.

Ved bruk av glukortikosteroider (GCS) utvikler perioral dermatitt ikke i tide for bruk, men etter uttak. Dette skyldes det faktum at hormoner er utstyrt med en uttalt antiinflammatorisk effekt.

Derfor merker noen personer som bruker for behandling av dermatitt på ansiktssalven med GCS, en betydelig forbedring i irritert hud innen 2-3 dager etter begynnelsen av ansiktet. Men noen ganger etter uttak, kommer symptomene tilbake.

Derfor er glukokortikoider i en hvilken som helst form for dermatitt bare et midlertidig tiltak.

Forledet av det faktum at sykdommen er herdet, er det ikke nødvendig, symptomene på sykdom vil komme tilbake en stund etter at stoffet er avbrutt, og kan uttrykkes av mye større kliniske tegn.

Viktigste symptomer

Det kliniske bildet av en hudsykdom kan uttrykkes svakt eller tvert imot manifesterer seg ved svært forskjellige symptomer. Du kan mistenke dermatitt i nærheten av munnen ved følgende endringer på huden:

 • Peeling av området rundt munnen;
 • Hyperemi og hevelse i huden;
 • Utseendet til et lite utslett, kviser kan fylles med serøst ekssudat. Etter at kviserene tørker ut, forblir tynne skorper på plass.
 • Følelse av tetthet og tørrhet i huden.

Utslett med perioral dermatitt er oftest plassert symmetrisk - på begge sider av leppene, på haken, i nasolabialfold. Papirstørrelsene varierer fra størrelsen på et pinhode til store bobler som smelter sammen til ett sted. Ved utbruddet av sykdommen kan fargen på utslett være rosa eller rødaktig, deretter forandre seg til brun, etter åpning og tørking av kviser, kan hyperpigmentering forbli i lang tid.

I de fleste tilfeller er et karakteristisk trekk ved perioral dermatitt notert - en stripe av hud uendret av irritasjon, ca 2 millimeter bred, nær den røde grensen av leppene.

Symptomene på sykdommen ligner ofte på andre hudproblemer - akne, seborrheisk dermatitt, demodikose, derfor ved første utseende av irritasjon i ansiktet, er det nødvendig å konsultere lege. Ulike grupper av sykdommer krever utnevnelse av visse medisiner og selvmedisinering kan bare forverre hudtilstanden.

Inntrengningen av patogene mikroorganismer i inflammet hud fører til fylling av pustulene med purulent innhold, ødemforbindelser, rødheten sprer seg til kinnens hud. Under eksacerbasjoner klager pasientene om mild kløe og brennende, periodisk utseende av små blister.

Oral dermatitt kan manifestere perioder med eksacerbasjon i et år eller mer. I noen pasienter er det en komplett og rask kur innen et par måneder. I andre pasienter kan symptomene på sykdommen registreres i flere tiår.

Dermatitt på alle deler av kroppen kan bli bully eller gråte, med sine egne detaljer.

Forverringen av sykdommen skjer under påvirkning av bruk av ny kosmetikk, i strid med tarmmikrofloraen, med overdreven eksponering for huden på ultrafiolette stråler, værforhold - vind, kulde.

Prinsipper for behandling

Behandling av oral dermatitt kan være lang, noen ganger varer det flere måneder, dette er normalt. Gjenta, hvis du jager et raskt resultat, kan du få en kortsiktig forbedring i tilstanden, som vil bli erstattet av forverring.

Når de første symptomene på irritasjon av huden rundt munnen vises, bør følgende anbefalinger fra hudlege følges:

 • Overgi bruken av konvensjonelle kremer, lotioner, såper, det vil si fra de verktøyene som brukes daglig for ansiktspleie. Såpe må erstattes med allergifremkallende, helst barnslig, uten konserveringsmidler, dufter og forskjellige tilsetningsstoffer. Fluorert tannkrem er forandret til det vanlige. Etter utelukkelse fra bruken av disse midlene kan hudtilstanden forringes, men etter noen dager vil det bli en markert tilbakegang i den inflammatoriske prosessen.
 • I den akutte fasen av sykdommen foreskrives antihistaminer, deres bruk reduserer kløe, brennende og hevelse. Når det uttrykkes ødem, foreskrives vanndrivende legemidler. Delvis hudirritasjon fjernes ved bruk av beroligende midler - morwort gress, valerian.
 • Bruk av antibiotika. Behandling med antibakterielle midler i den akutte fasen av oral dermatitt gir en merkbar synlig effekt. Antibiotika kan administreres enten oralt - i piller eller som eksterne midler - salver. Av muntlige antibiotika ordinerer legene vanligvis Monocycline, Tetracycline. Behandlingsforløpet med antibakterielle medikamenter er 2-3 måneder, i løpet av utslett blir en terapeutisk dose foreskrevet og profylaktisk etter at irritasjonen har gått ned. Antibakteriell virkning har Baneotsin og Metrogil. Ved begynnelsen av antibiotikabehandling kan det oppstå forverring, en merkbar stabilisering av huden observeres etter noen få uker.
 • Det er strengt forbudt å bruke produkter som inneholder hormoner. Hvis pasienten brukte hormonale salver før avgjørelsen om å avbryte, kan det hende at hudtilstanden etter at de utelukkes, forverres, noe som anses av pasientene som feil behandlingstaktikk valgt av legen. Det er nødvendig å vite at steroidmidler maskerer et eksternt problem, fjerner synlige endringer i huden, men har ingen terapeutisk effekt. Videre oppstår avhengigheten av steroider og jo lengre bruk av glukokortikosteroider, jo skarpere vil være "uttakssyndromet". I perioden med kansellering av hormonet, kløe, brennende, hevelse, erytem, ​​forekommer utslett i store mengder på huden. Det er nødvendig å tåle denne perioden ved hjelp av antihistaminer og antibakterielle salver anbefalt av legen. Pasienten må huske at hele tiden bruker hormoner, ikke bare utsetter huden for atrofi, men forgifter også hele kroppen, noe som bare forverrer dermatittstrømmen.
 • Overgangen til et hypoallergent, mest vegetabilsk kosthold hjelper huden å takle betennelse og irritasjon. I den akutte fasen er inntaket av krydret, fettstoffer, søtsaker og alkohol utelukket. Det er nødvendig å rengjøre tarmene og fjerne avfallsproduktene fra det, dette gjøres ved hjelp av chelatorer, terapeutisk fastende og rensende enemas.
 • En positiv merkbar effekt på tilstanden av ansiktets hud har et stoff Metronidazol. Dens bruk gjenoppretter ikke bare det normale forholdet mellom opportunistiske patogener på hudoverflaten, men regenererer også slimhinnet i mage-tarmkanalen, noe som også påvirker sykdommens hurtige kur.
 • Vitaminbehandling. Kursoppgaven av vitaminer i gruppe B, ascorutin, nikotinsyre stabiliserer tilstanden til huden og kapillærene, forbedrer immunsystemet og beskyttelsesegenskapene til huden.

Det er viktig å følge et sett med tiltak, og ikke å jage et raskt resultat.

Irritasjoner og utslett i oral dermatitt kan behandles, i tillegg til medisiner, betyr og oppskrifter av tradisjonell medisin. I utgangspunktet bruker de decoctions av antiinflammatoriske urter for lotioner og vasker, og ansikts vanning med termisk vann er vist.

Men husk at folkemidlene ikke kan erstatte tradisjonell medisin. Ta kontakt med legen din før du bruker dem.

For den akutte perioden av sykdommen, bør kontakt med vann minimeres, etter vask anbefales det å kaste ansiktet og ikke tørke det. Det er tilrådelig å bytte håndkleet til ansiktet hver dag, ideelt sett gjør de det etter hver tørke. Legen kan ordinere uttrykksikoner for babyer.

Alle tidligere brukte kosmetikk er fjernet fra ansiktspleieprodukter, de bruker bare kremer og terapeutiske salver anbefalt av hudlege. Etter at betennelsesprosessen går ned, begynner nye kosmetiske produkter å bli brukt gradvis, og de blander ikke dem med hverandre.

Oral dermatitt kan spre seg til kinnene og rundt øynene. Spesielt dette bør være oppmerksom på foreldrene til syke barn, utslett i nærheten av øynene kan provosere problemer med sykeorganet i barnet. Derfor, hvis slike symptomer oppdages, bør en øyelege besøke.

Perioral dermatitt behandles lenge, suksessen av behandlingen avhenger av oppfyllelsen av alle anbefalinger fra legen, personlig hygiene, hypoallergen diett og avvisning av bruk av hormonale salver. Utseendet til dermatitt i ansiktet krever en fullstendig undersøkelse av kroppen, noen ganger oppdages et patogent kausjonsmiddel, hvis behandling vil kreve utnevnelse av spesielle farmasøytiske midler.

Ved kronisk betennelse i huden rundt munnen, snakker leger om perioral dermatitt. Dette er en langsiktig nåværende sykdom med en tendens til å gå tilbake. Når det vises på ansiktsmikrobobler (vesikler) eller tetninger (papiller), ligger på rødt, betent hud. Årsaken til sykdommen er ikke fullt ut forstått.

Perioral dermatitt er ikke bare en medisinsk, men også et sosialt problem. Pasienter med denne sykdommen er ufrivillige, men samtidig er de på langvarig behandling av pasientbehandling. Mange publikasjoner er viet til etiologi, behandling og forebygging av sykdommen, men det er fortsatt ingen konsensus blant dermatologer.

I litteraturen er det andre navn på denne sykdommen: lysfølsom, steroid-indusert eller rosace-lignende dermatitt.

Mønstre av utvikling av sykdommen

Perioral dermatitt er en vanlig sykdom som oppstår hos 1 av 100 voksne. Pasienter i alderen 20-30 år er vanligvis påvirket, med kvinner 12 ganger oftere enn menn. Imidlertid observeres også patologi i førskolebarn og eldre. Blant barn er patologi mer vanlig hos ungdomsgutter.

Årsakene til perioral dermatitt er ikke kjent. Forskere foreslår at allergi-følsomhet er en forutsetning for utviklingen av sykdommen. Utgangsfaktoren er for ofte bruk av fuktighetsgivende kosmetikk eller kremer med glukokortikoider (spesielt fluorert), samt bruk av tannkrem med fluor.

Faktorer som provoserer og støtter forverring:

 • langvarig eksponering for sola eller overdreven bruk av solsenger
 • tar orale prevensiver
 • Fokus på kronisk infeksjon i kroppen (kronisk tonsillitt, bihulebetennelse, karies);
 • hormonell ubalanse;
 • tuberkulose og andre alvorlige infeksjoner;
 • graviditet.

Noen ganger kan mikrober av slekten Fuzobakterii fås fra innholdet av vesiklene, noe som indikerer involvering av infeksjonen i utviklingen av perioral dermatitt. Hos enkelte pasienter antas det at sykdommen er forbundet med Demodex-myt og Candida-sopp.

Den konstante bruken av fuktighetskrem fører til akkumulering av væske i stratum corneum, noe som resulterer i ødem. De beskyttende (barriere) egenskapene til epidermis svekkes, mikroorganismer innføres i huden.

Infeksjonen er lokalisert først og fremst i munnene av hårsekkene. Det er betennelse i huden - dermatitt. Etter å ha sett hevelse og rødhet i huden, begynner mange pasienter å bruke sin egen glukokortikoid salve. Etter en kort positiv tilstand av dynamikken til disse stoffene fører til en betydelig og langvarig forverring av perioral dermatitt.

I mange tilfeller bruker pasientene fluoriserte glukokortikoider på råd fra en hudlege om langvarig seborrheisk dermatitt, akne, rosacea.

Hovedrolle i begynnelsen av symptomene på sykdommen er den betinget patogene mikrofloraen i huden, som normalt ikke skader personen. Dets patogene egenskaper vises under følgende forhold:

 • forverringen av hudens naturlige bakteriedrepende egenskaper på grunn av langvarig bruk av eksterne glukokortikoider;
 • immunitetsforringelse;
 • allergisk reaksjon på bakterielle antigener;
 • hormon ubalanse på grunn av eksterne bivirkninger eller gynekologiske sykdommer;
 • Tynning av huden under påvirkning av hormonelle salver.

Smittsom eller ikke perioral dermatitt?

Den patogene mikrofloraen som er involvert i utviklingen, kan overføres til en sunn person. Men i mangel av andre forhold for utviklingen av sykdommen (for eksempel bruken av hormonelle kremer), vil mikrober ikke føre til betennelse.

Eksterne manifestasjoner

Ved perioral dermatitt påvirker utslett følgende områder i ansiktet:

 • nasolabial folder;
 • området rundt munnen;
 • øyeområde;
 • hake;
 • ytre øyne på øyelokkene;
 • kinn.

Avhengig av den overveiende lokaliseringen av utslett, perioral (nær munnen), periorbital (nær stikkontakter) og blandede varianter av sykdommen, utmerker seg. Dette er ikke stadier av utvikling av patologi, men former som kan erstatte hverandre. Med et mildt kurs kan perioral dermatitt uten akne oppstå, noe som kun er manifestert av rødhet av huden og en liten flat utslett.

Utslippet ligger på rødt eller uendret hud. Det ser ut som en halvcirkelformet rødt forsegling uten hulrom inne, måler 1-2 mm. Noen ganger er det små bobler og peeling.

Noen ganger sprekker utslett til hud i nakken, torso og øvre ekstremiteter.

Et karakteristisk symptom på sykdommen er tilstedeværelsen av en smal stripe (2-3 mm) av utslettfri, frisk hud rundt leppens røde kant. Dette symptomet registreres hos 87% av pasientene.

Hos noen pasienter er det utvidelser av små kar av huden - telangiectasia, selv om denne funksjonen er mer karakteristisk for rosacea.

Pasienten klager over en brennende følelse og tetthet i huden. Kløe er ikke typisk, men mulig. I den femte delen av pasientene er det ingen ubehag.

Hvis sykdommen ikke blir behandlet, varer den i flere måneder eller til og med år. Utslett på huden skjer raskt, prosessen har ingen stadier. Naturen til sykdommen er monotont, med uforutsigbare eksacerbasjoner. Hos noen pasienter forsvinner dermatitt gradvis.

Mange pasienter, spesielt unge kvinner, lider av nevrotiske lidelser forårsaket av en kosmetisk defekt. De blir trukket tilbake, foretrekker å kommunisere mindre med folk, i vanskelige tilfeller forlater de arbeid, de er i konflikt i en familie.

I 83% av kvinnene er det observert samtidige gynekologiske sykdommer, i 67% - sykdommer i fordøyelsessystemet. Omtrent en tredjedel av pasientene viser foki av kronisk infeksjon i nasopharynx og munnhulen, samt følelsesmessige lidelser.

Sykdommer som krever differensial diagnose:

 • rosacea;
 • atopisk dermatitt;
 • akne (akne);
 • seborrheisk dermatitt;
 • kontakt dermatitt;
 • hud sarkoidose.

Laboratorietester

Generelle og biokjemiske blodprøver avslører ikke noen vesentlige endringer. Noen ganger er det en moderat økning i ESR, som er forbundet med comorbiditeter (for eksempel med en nidus av kronisk infeksjon i nasofarynxen).

De fleste pasienter har nedsatt immunitet. Aktiviteten til T-lymfocytter øker, innholdet i immunglobuliner øker, konsentrasjonen av komplementfall. Ofte er det tegn på relaterte autoimmune prosesser.

Ved utførelse av intradermale allergittester ble pasienter funnet å ha endret sensitivitet (sensitivitet) til bakterieantigenene av streptokokker og stafylokokker.

Noen pasienter har hormonforstyrrelser forårsaket av endringer i binyrens arbeid. Det er mulig at dette skyldes langvarig bruk av salver og kremer med glukokortikoider.

Antall mikrober på den berørte huden er flere ganger høyere enn hos friske mennesker.

terapi

Dermatologer bruker ekstern og systemisk behandling av perioral dermatitt.

I utgangspunktet anbefales pasienten å slutte å bruke fuktighetskrem, sjampo, kosmetisk melk, anti-rynke kremer. Det er nødvendig å nekte bruken av fluorert tannkrem og tyggegummi med fluor. For vask er det godt å bruke tjære såpe.

Med mild sykdom er slike tiltak tilstrekkelig slik at etter 2-3 uker forsvinner alle symptomene gradvis.

Samtidig utnevnes konsultasjoner av spesialister - en gynekolog, en endokrinolog, en immunolog, en ENT-spesialist.

Hvordan behandle perioral dermatitt hjemme?

Du må følge en diett og følge alle anbefalingene fra legen.

Ved første behandlingsfase skal pasienten helt slutte å bruke kremer med glukokortikoider. Noen dager etter dette er det en "dermatitt av kansellering", som manifesteres av alvorlig rødhet og hevelse i ansiktets hud, alvorlig brenning og kløe. Samtidig øker antallet lesjoner dramatisk. Pasientene er ofte veldig redd for dette og har en tendens til å søke på nytt hormonelle midler. Slik blir en "ond sirkel" dannet med avhengighet av kortikosteroidmedikamenter.

For å redusere manifestasjoner av "løfte dermatitt" må pasienten spise riktig. Kosthold for perioral dermatitt bør være hypoallergen og vegetarisk. Utelukket er egg, fisk, pølser, sitruses, gulrøtter og rød paprika, te, kaffe og alkoholholdige drikker; Salt og sukker er begrenset.

Antihistaminer er foreskrevet. Vanligvis er det nødvendig å bruke urte rettsmidler med anti-inflammatorisk effekt (kamille infusjon, sterk svart te). Bruken av termisk vann for å lindre brenning er vist. Når du går utenfor, er det tilrådelig å bruke hypoallergen kremer med solkremfaktor SPF 30 eller mer.

I alvorlig dermatitt foreskriver legen beroligende midler. Refleksologi og akupunktur kan hjelpe.

Med ineffektiviteten ved å starte behandlingen, begynner den andre behandlingsstadiet. Det inkluderer eksterne midler og preparater for oral administrasjon.

Ekstern terapi

Konvensjonelle stoffer for behandling av perioral dermatitt av lokal handling - Metronidazol og Azelaic acid. De kan brukes som monoterapi for mild til moderat sykdom. For alvorlig dermatitt, ledsaget av rødmen av huden, rikelig utslett og peeling, er medisiner også foreskrevet for oral administrasjon.

I 8 uker bruker pasienten 1% metronidazolkrem to ganger om dagen, og bruker et tynt lag av legemidlet til lesjonen. Gni det er ikke nødvendig. Først må du vaske med varmt vann og tørke huden med et serviett.

En av de mest populære produktene basert på metronidazol er Metrogil gel. Det absorberes godt og etterlater ingen rester. Hos noen pasienter får dette legemidlet en følelse av tetthet i huden. Legemidlet hemmer veksten av mikrober involvert i utviklingen av betennelse. Det tolereres godt, men Metrogil gel må ikke brukes under graviditet og amming, alvorlige blodsykdommer, individuell intoleranse og alvorlig leversvikt.

Hvordan behandle sykdommen med ineffektivitet eller intoleranse av Metronidazol?

I dette tilfellet bruker du 20% krem ​​med azelainsyre. Varigheten av behandling av perioral dermatitt med dette legemidlet avhenger av hvor raskt utslettet forsvinner og varierer fra 2 til 6 uker. I produsentens instruksjoner er sykdommen ikke indikert som en indikasjon, men alle gjeldende retningslinjer for dermatologi anbefales å foreskrive azelainsyre.

Legemidlet påføres huden etter å ha renset det to ganger om dagen med lette bevegelser. Det stopper utviklingen av stafylokokker og andre mikrober på overflaten av huden. Verktøyet tolereres godt, det er kontraindisert bare hvis du er overfølsom. Kun hos enkelte pasienter forårsaker azelainsyre en brennende følelse i de første dagene av bruk, i hvilket tilfelle mengden påført krem ​​skal reduseres.

Populære produkter som inneholder azelainsyre er Skinoren, Skinklin, Azelik, Azix Derm, Aknestop, Azogel.

Det tredje stoffet som brukes til ekstern behandling av perioral dermatitt er 1% pimecrolimus krem. I instruksjonene er det ingen indikasjoner på bruken av denne sykdommen, men det er inkludert i de relevante kliniske retningslinjene. Hovedvirkningen av stoffet er antiinflammatorisk. Den skal brukes to ganger om dagen i en måned.

Bruk av dette stoffet under graviditet og amming er ikke utført, dets sikkerhet i disse tilfellene er ikke fastslått. Pimecrolimus finnes i Elidel krem.

Noen ganger kan en hudlege anbefale en salve med en annen antibiotikabehandling. Så, tetracyklin salve har en utprøvd antimikrobiell virkning. Erytromycin salve er også ganske effektiv for smittsom dermatitt og regnes som et av de sikreste antibiotika.

Hvis pasienten er bekymret for tørr hud og irritasjon, er sinkbaserte pratere eller Skin-cap-krem inkludert i behandlingskomplekset for perioral dermatitt. Disse rettsmidler lindrer betennelse, har antibakterielle og antifungal effekter. For å fjerne purulent betennelse, er retinoisk salve foreskrevet. Det beskytter og regenererer huden.

For å forbedre regenerering av huden, brukes panthenolbaserte produkter, for eksempel, Bepanten.

Alle listede legemidler skal bare brukes etter rådgivning hos en hudlege.

Systemisk terapi

Den viktigste behandlingen for perioral dermatitt er Metronidazol (Trichopol). Dosering og varighet av kurset avhenger av alvorlighetsgraden av kliniske manifestasjoner. I milde tilfeller utnevne 500 mg av legemidlet per dag i 3-6 uker. Med intense utslag begynner behandlingen med 1 gram medisinering per dag i 3 uker; Etter at effekten er nådd, reduseres dosen til 500 mg per dag i ytterligere 2-5 uker.

Som et resultat av behandling med metronidazol, oppnår 60% av pasientene seg, 36% av pasientene føler seg mye bedre. Terapi tolereres godt. Noen pasienter utvikler en hvit plakett på tungen som ikke krever opphør av legemidlet. Noen pasienter klager over en metallisk smak i munnen, noe som heller ikke er farlig. Bare en liten del av mennesker må avbryte metronidazol på grunn av utseendet av en allergisk reaksjon - urticaria.

Med samtidige sykdommer i fordøyelsessystemet bidrar metronidazol til å gjenopprette den normale slimhinne i mage og tarm.

Virkningen av stoffet er forbundet med undertrykkelse av reproduksjon av betinget patogen flora på ansiktets hud. I tillegg til metronidazol har andre antibiotika samme effekt. De kan brukes med intoleranse Trikhopol.

Et mer moderne verktøy fra samme gruppe er Ornidazole. Det kan foreskrives et kortere kurs; I tillegg er dette stoffet kompatibelt med alkohol.

I alvorlige former for perioral dermatitt er tetracyklin eller doxycyklin foreskrevet i 1-2 måneder. For enkelhets skyld kan du bruke løsbare former for legemidler, for eksempel Unidox Solutab.

Behandling av perioral dermatitt hos barn under 8 år, samt i tilfelle intoleranse mot tetracyklin og under graviditet, bør brukes med sikrere antibiotika. Disse inkluderer erytromycin, som er foreskrevet i 1-4 måneder.

Hvis det er behov for langsiktige antibiotika, bør du vurdere å forebygge komplikasjonene i fordøyelseskanalene. Derfor foreskriver legene ofte på samme tid probiotika og betyr å forbedre fordøyelsen (Hofitol).

Hvis antibiotikabehandling har feilet, er isotretinoin (Roaccutane) foreskrevet. Perioral dermatitt er ikke offisielt inkludert i indikasjonene på bruk av dette stoffet. Det er imidlertid foreskrevet i en dose på 0,1-0,7 mg / kg av pasientens kroppsvekt en gang daglig i 2-5 måneder.

Dette stoffet er en form for vitamin A, har antiinflammatorisk og beskyttende effekt. Det er kontraindisert i graviditet, amming, ondartede neoplasmer, vitamin A-intoleranse og leversvikt. Isotretinoin bør ikke tas samtidig med tetracyklin og doxycyklin.

Perioral dermatitt under graviditet oppstår når fysiologisk undertrykkelse av immunresponsen i kroppen. Behandlingen er vanskelig, siden mange stoffer er kontraindisert når de bærer eller ammer et barn.

Oppskrifter av tradisjonell medisin

Behandling av perioral dermatitt med folkemidlene kan utføres etter konsultasjon med en hudlege, i tillegg til hovedbehandlingen:

 • ta like deler av sekvensen, bladene av plantain og kamille, calendula blomster; 50 gram av blandingen hell 500 ml kokende vann og insisterer; Den resulterende infusjonen kan tørke og irrigere ansiktet, lage lotioner flere ganger om dagen;
 • ta en fjerdedel kopp honning og linolje, varme i et vannbad, tilsett 2 ss løkjuice og bland godt sammen; etter avkjøling for bruk for komprimerer;
 • lage en avkok av birke knopper, ta det inni og vaske.

forebygging

For å forhindre utvikling av perioral dermatitt, bør man begrense bruken av glukokortikoid kremer for å behandle seborrheisk dermatitt, akne og rosacea. Dette gjelder spesielt for pasienter med kroniske smittsomme sykdommer eller hormonelle sykdommer.

Perioral dermatitt refererer til langvarige hudsykdommer og kan ha flere navn (rosacea, steroid eller peri-rototisk dermatitt). Ofte blir sykdommen observert hos kvinner på grunn av hyppig bruk av kosmetikk, og i noen tilfeller kan dermatitt forekomme hos barn.

Den provokatør av perioral dermatitt kan være hvilken som helst kosmetisk krem ​​og medisiner, som inkluderer kortikosteroider som kan ødelegge strukturen av kollagen og elastin med samtidig skade på det vaskulære systemet. Denne tiltak kan føre til utseende av erytem, ​​mikrobryter av epidermis og telangiectasias (dilatasjon av små hudkarmer).

Sykdommen kjennetegnes ved utseendet av små, hyperemiske papiller, som er i stand til å fusjonere inn i en stor plakett. I tilfelle når den inflammatoriske prosessen er ledsaget av granulomer, utvikles som regel granulomatøse dermatittformer som ofte observeres hos barn.

Sykdomsfaktorer

Sykdommen rammer oftest kvinner under 30 år. Blant menn og barn er denne form for dermatitt sjelden diagnostisert. Blant de vanligste årsakene til perioral dermatitt er:

 • bruk av eksterne steroider (hydrokortison, prednisolon, etc.). Det er viktig å merke seg at det er denne grunnen som regnes som det mest nøyaktige alternativet i den generelle diagnosen årsaken til negative symptomer. Ofte kan dermatitt skyldes kosmetiske preparater, concealer er spesielt farlig;
 • naturlige faktorer (høy luftfuktighet, sollys, frost, vind, etc.);
 • Årsakene til sykdommen kan være i nærvær av bakterier og sopp parasiterende på hårsekkene. I dette tilfellet krever symptomene på perioral dermatitt ekstra diagnostikk;
 • hormonell bakgrunn er av stor betydning i perioral dermatitt. Tallrike observasjoner bekrefter økt utseende av utslett før menstruasjonssyndrom.

Det er viktig å merke seg at den karakteristiske reaksjonen av perioral dermatitt er utseendet av utslett, når hormonell krem ​​abrupt avbruttes. Slike symptomer forverrer sykdommen, og pasienter begynner igjen å bruke steroidkremer for huden deres.

Denne form for dermatitt ledsages av følgende symptomer:

 • Utseende av kløe, rødme, ømhet og brenning i munnen og haken (på bildet);
 • liten akne kan ha et hode, ved åpningen av det i første fase er det en adskillelse av gjennomsiktig ekssudat. I fremtiden kan det utvikles til purulent;
 • utslett kan gruppere sammen og danne kolonier.

Rosacea-lignende dermatitt ledsages av utseende av skalaer i betente områder, som senere kan forsvinne alene. En slik manifestasjon av sykdommen forekommer ganske ofte med denne typen dermatitt.

Utviklingen av sykdommen i barndommen

Det må tas i betraktning at perioral dermatitt hos et lite barn kan være litt annerledes. Papirene er blekrosa eller gulbrune og for å klargjøre diagnosen, spesielt når det oppstår irritasjon i ansiktet, kreves bakteriologisk såing og skraping av papulinnhold, som har forårsaket steroidsalver eller krem. Etter å ha funnet ut årsakene, anbefales terapeutiske tiltak av legen.

I et barn utvikler negative manifestasjoner (på bildet) oftest bruken av en spray eller inhalator. Som regel inneholder slike produkter hormoner. Akutt symptomatologi av perioral dermatitt forekommer først etter at steroide medisiner er avsluttet.

Oftast er rosacea-lignende dermatitt hos barn smertefri, selv om det noen ganger kan være en brennende følelse på utryddets utseende. I tillegg er det noen ganger mulig utslett hos barn i øyet, som krever forsiktighet ved behandlingen.

Eksperter inkluderer oral dermatitt i barndommen til en av varianter av rozeacea, da rosacea-lignende dermatitt ofte observeres hos små barn. Perioral dermatitt hos et lite barn, som regel, utgjør ikke en trussel mot helsen, men i fravær av tilstrekkelig behandling kan det føre til ubehag for barnet.

Perioral dermatitt under graviditet

Under graviditeten er perioral dermatitt ofte forbundet med fysiologisk immunsvikt. Oftest forekommer denne tilstanden på et tidlig stadium av svangerskapet. I dette tilfellet er en individuell tilnærming nødvendig for pasienten, siden i de første 3 månedene av svangerskapet er bruk av medisinbehandling, og spesielt antibiotikabehandling, kontraindisert. I andre trimester av svangerskapet blir antibakterielle midler dosert.

Det må huskes at kortikosteroider (Dexamizaton, Triderm, etc.) ikke anbefales å brukes under graviditet.

Utslett under graviditeten er rød eller litt rosa. Etter en tid kan stedet for lokalisering av utslett pigmentere. Det må huskes at under graviditet er det nødvendig med en obligatorisk konsultasjon av en hudlege, siden sykdommen først kan behandles fullt ut når en full undersøkelse er utført.

For å diagnostisere perioral dermatitt, bør bakteriell såing utføres på rosace-lignende dermatitt.

Ofte avslører diagnosen forekomsten av Candida-sopp på huden, noe som forårsaker oral candidiasis. Det har imidlertid ikke vært mulig å identifisere bestemte smittsomme stoffer som forårsaker perioral dermatitt.

Histologi av huden anbefales ikke på grunn av at det ikke er noen spesifikke tegn i perioral dermatitt. Som regel er det en subakutt inflammatorisk prosess og isolerte områder av endret hud, som kan forveksles med tilsvarende manifesterte hudsykdommer.

Behandling av perioral dermatitt

Behandlingsaktiviteter utføres i to faser:

Første trinn. Behandling av perioral dermatitt på dette stadiet innebærer avskaffelse av alle hormonelle legemidler (Elokom, Advantan, etc.). Videre er det tatt terapeutiske tiltak for å lindre de negative symptomene på uttakssyndrom. I tillegg til medisinske stoffer anbefales det å avbryte kosmetikk for ansikts- og hygieneprodukter. Ellers kan det kliniske bildet av sykdommen ikke være nøyaktig. Denne behandlingsfasen i medisinsk praksis kalles null. På dette stadiet kan pasientens generelle trivsel forverres i kort tid, og deretter oppnås forbedring.

Det er også viktig å ta vare på huden din og unngå kosmetikk. Med enkel utvikling av oral dermatitt, er det mulig å bruke kamille og salvieavkok. For kompliserte symptomer anbefales ansiktsrensing med spesielle emulsjoner, hvor hovedkomponenten er olje. I tillegg, under akutte manifestasjoner av perioral dermatitt, anbefales bruk av 2% naftalen tjærepasta.

Ekstern terapi

Utover er følgende medisiner mest brukte:

 • Krem, gel og salver, som inkluderer Metronidazol (Trihopol). Legemidlet anbefales å brukes minst 2 ganger i løpet av dagen. I tilfelle når stoffet ikke virker i sin rene form, anbefales det å bruke gelmetronidazol og 2% erytromycin, da erytromycin er et bakteriostatisk makrolidantibiotikum og kan forbedre effekten av andre stoffer. Det brukes lenge i medisinsk praksis og er et tidsbestemt stoff. I tillegg er både erytromycingel og salve relativt rimelig og tilgjengelig for alle pasienter.
 • Ganske ofte brukt i behandlingen av Protopic 0,01% - 0,03% (kroppsmelk og for ansiktet). Protopic refererer til aktuelle preparater og er foreskrevet for å lindre en anti-inflammatorisk effekt. Legemidlet er ikke giftig, påvirker ikke produksjonen av kollagen og forårsaker ikke atrofi i huden. Voksne og tenåringer fra 16 år anbefales å bruke 0,1% - 0,03% protopisk salve. Barn fra 2 til 16 år er foreskrevet 0,03% protopisk salve. Det må tas i betraktning at stoffet er kontraindisert under graviditet og amming. Anmeldelser av Protopic salve er ganske kontroversielle. Noen bekrefter kvitteringen av ønsket effekt, andre vurderinger tyder på at stoffet har flere bivirkninger.
 • Behandling av oral dermatitt bruker aktivt Schen-Kap og eventuelle eksterne preparater med tilsetning av sink (talker, Qing dol, etc.). Zink talker er den mest tilgjengelige, pasient vurderinger om det er den mest positive. En del av stoffet sink har en tørking og antipruritisk virkning.
 • Adapalen har en effektiv effekt. Dette legemidlet er foreskrevet for å behandle ulike typer dermatitt. Den angår retinsyre-substitusjoner, har antiinflammatoriske og kamelellytiske effekter. I tillegg påvirker Adapalen den epidermale intercellulære prosessen, stimulerer produksjonen av epitel. Adapalen kan være i form av krem ​​og gel. Gel Adapolen er foreskrevet for fet hud, og kremet er beregnet for pasienter med tørr hud. Anmeldelser bekrefter den positive effekten som Adapalen har, etter 14 dager med aktiv behandling. I tillegg kan den kombineres med fuktighetskrem.
 • Elidel har en positiv effekt på perioral dermatitt, som kan foreskrives for både voksne pasienter og barn fra 3 måneder. Når den behandles i 1,5 måneder, lindrer Elidel nesten alle betennelsessykdommer. I tillegg kan den brukes i komplisert behandling sammen med andre antiinflammatoriske stoffer. Bruk imidlertid ikke Elidel i lang tid. Tilbakemelding på stoffet er kontroversielt, men i de fleste tilfeller positivt.
 • Et effektivt middel for ekstern bruk for steroid dermatitt er Rosamet, det virker forsiktig, nesten uten å bli absorbert. Rosemet bør brukes svært nøye, og unngår kontakt med øyeslimhinnen. I tillegg bør du unngå direkte eksponering av huden mot sollys. Rosemet absorberer godt og kan brukes som sminkebase.

I tillegg, i det første behandlingsstadiet kan antiallergiske stoffer brukes (Erius, Claritin, Telfast, Suprastin, Parlazin, Zyrtec, etc.).

Med uttalt ødem kan vanndrivende legemidler foreskrives (furosemid, spironolakton, veroshpiron).

Ved alvorlig utvikling av dermatitt anbefales bruk av beroligende midler (Novo-Passit, Valerian, etc.). I konklusjonen av den første fasen blir kryomassasje utpekt, så vel som akupunktur.

ANDRE STAGE. Oral dermatitt i ansiktet på stadium 2 av terapi involverer kampen mot mikroorganismer som forårsaker den inflammatoriske prosessen i huden. I denne perioden foreskrevne antibakterielle midler, som inkluderer:

 • Metronidazol (Trichopol);
 • Monocyklin, isotretinin;
 • Doxycyklin, tetracyklin;
 • Azelaic acid, etc.

Antibakterielle legemidler anbefales å bruke minst 1,5-2 måneder, basert på alvorlighetsgraden av symptomer. Metronidazol (Trihopol) er oftest foreskrevet. Han har et omfattende spekter av handling. Det anbefales å ta fra 0,5 til 1 gram i 24 timer, i løpet av 4 til 8 uker.

Doxycyklin er en annen vanlig semisyntetisk tetracyklin. Det er i stand til å trenge intracellulært, nøytraliserende direkte årsaken til sykdommen. Doxycyklin tas i en dose på 100 mg to ganger daglig sammen med Gentamicin og Clindamycin, hvis behovet oppstår i en slik kombinasjon. Doxycyklin begynner å virke, 2 timer etter administrering. Det er viktig å huske på at det kan redusere den bakterieide effekten av penicilliner. I tillegg bør doxycyklin ikke tas under graviditet.

For å kurere oral dermatitt mest effektivt, kan hemmere bli foreskrevet (takrolimus og pimecrolimus). Som regel brukes de i komplekset ved bruk av Doxycillin og Monocycline. Denne kombinasjonen lar deg mest effektivt behandle denne typen dermatitt.

Normalisering av kroppens generelle tilstand

Det er viktig å huske at et positivt resultat bare observeres når det sammen med symptomatisk terapi er mulig å kurere kronisk infeksjonsfokus. I tillegg skal de nervøse og endokrine systemene og funksjonaliteten til mage-tarmkanalen normaliseres.

Som nødvendig brukes medisiner for å normalisere immunforsvaret, medisiner for å styrke sentralnervesystemet, vitaminterapi (folsyre, vitamin B, A og C).

Om sommeren bør du bruke solkrem, fordi direkte UV-stråler kan forverre symptomene. Du må bruke en krem ​​med høy beskyttelsesfaktor. I tillegg har en positiv effekt kryomassasje.

Advarsel! Bruk av kortikosteroider (Elokom, Advantan, etc.) med denne type dermatitt er kontraindisert. Ekstern behandling med bruk av glukokortikosteroider (Elokom, Advantan), kan føre til utvikling av glaukom.

Tradisjonelle behandlingsmetoder

I tillegg til standard terapeutiske tiltak, blir perioral dermatitt effektivt behandlet med folkemessige rettsmidler. De mest brukte folkemidlene er:

 1. For å lindre akutte symptomer, anbefales det å lage en lotionløsning. Dette kan brukes avkok av serien, bladene av plantain, calendula og kamille blomster. Lotioner er lagt på det berørte området av kroppen, med en erstatning for frisk minst 3-4 ganger om dagen.
 2. En positiv effekt har kompresjon med linolje. For forberedelsen er det nødvendig å blande 50 gr. honning og olje, og oppvarm deretter den tilberedte blandingen til helt oppløst, hvorpå 25 gr. løkjuice. Den forberedte varme sammensetningen påføres på et rent serviett og legger det på de mest berørte utslettstedene.
 3. Behandling med folkemidlene omfatter ikke bare ekstern bruk, men også oral administrasjon av visse stoffer. For eksempel kan en avkok med birkeknopper brukes både innvendig og utvendig som en gnidning av huden påvirket av dermatitt. I tillegg, med denne type dermatitt, anbefales hyppig vanning av de betente hudområdene med vann fra varme kilder.

Som regel brukes terapi med folkemidlene som en hjelpebehandling, derfor bør du først konsultere legen din før du begynner å bruke den.

Kosthold for perioral dermatitt

Pasienter med perioral dermatitt får vanligvis en spesiell hypoallergen diett. I tilfelle når det ikke har en positiv effekt, eller ved alvorlig utvikling av sykdommen, kan dietten erstattes av en kortsiktig medisinsk sult i henhold til den enkelte ordning.

Flere Artikler Om Typer Acne